A Jobbegyenes egy kis elgondolkodásra, és magába szállásra ösztönző szellemi táplálékkal köszönti Victor Pontát. Erdélyi románok kiáltványa 1918-ban - a Romániával való "egyesülés" ellen.

Mint ismeretes, az MSZP - végleg tökön szúrva a "határon túliakkal való megbékélés" amúgy is csekély hitelességű projektjét - hazánkba invitálta a magyarellenes kirohanásairól és intézkedéseiről elhíresült Victor Ponta román kormányfőt. Minderre egy nappal a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napja előtt kerül sor. Az esemény, és az arra érkező reakciók tökéletes kórképét adják a magyar közéletnek. 

Szanyi kapitány szerint nincs ezzel semmi baj,  egyszerűen "ezt dobta a gép", a Fidesz rohamciviljei tüntetést szerveztek Ponta ellen, amelyet megingathatatlan polgári következetességgel és kurázsival - lefújtak. Mert, hogy ottan csúnya provokátorok tervezik a felbukkanást és a zavarkeltést. (Hogy ezt honnan tudják, azt nem osztották meg a nyilvánossággal.)

 A baloldal tehát marad tahó és agresszív - a jobboldal meg töketlen. A Jobbik ma fogja sajtótájékoztatón bejelenteni, milyen fogadtatást tervez az igen tisztelt vendég részére. (Szeretnénk remélni, hogy a "Lesz még Bukarest magyar falu" végződésű és a "szőröstalpú románok..." kezdetű, egyébként lelkünktől nem messze álló, de sajnos kilencven éve nem túl hatékony rigmusokon túlterjed majd a kreativitásuk.)

A Jobbegyenes a maga részéről egy kis elgondolkodásra, és magába szállásra ösztönző szellemi táplálékkal köszönti Victor Pontát. Amikor majd vasárnap hazamegy, és Románia "oszthatatlan és örök egységéről" fog szónokolni a székelyekkel szemben, talán eszébe jut majd, hogy annak idején, 1918-ban, a "Nagy Egyesülés" idején saját nemzettársai közül sem mindenki volt olyan lelkes. De, ha ő nem is, legalább az erdélyi románok elgondolkodhatnak, mit is köszönhetnek a Kárpátokon túli egykori és mai "bojároknak". 

roman_kilatvany_1918.jpg

Már több, mint tíz év eltelt amióta a szegény parasztok föllázadtak a gazdag bojárok ellen, és kérték, hogy kapjanak földet. A román hatalom, a helyett, hogy igazságot szolgáltatott volna nekik, kivezényelte ellenük a rendőrséget, és tízezernél több parasztot lőttek le.Több, mint tíz év telt el azóta, de a romániai paraszt a mai napig sem kapott egy tenyérnyi földet se.

Most a romániai bojárok azt akarják, hogy rátegyék az uralmukat Erdélyre és Bánátra is. Miután kisajtolta utolsó erejét, miután elvette utolsó rongyát a szegény, Romániában kiszipolyozott parasztnak, az ottani bojárok a mi jólétünkre törnek, a mi virágzó gazdaságainkra, a marháinkra és földünkre.

Jó emberek! Véssük az eszünkbe! Ne hagyjuk megvezetni magunkat édes szavakkal és fogadkozásokkal, mert az ilyesmikben a romániai bojárok nagy mesterek.

Hagyjanak bennünket békén!

Mi ma szabad emberek vagyunk egy szabad országban, ahol mindenkinek megvan a szabad és békés élete. Nem hiányoznak új urak! És ne higgyétek, jó emberek, hogy a romániai bojárok a szép szemünkért szeretnek minket. Ilyesmiről szó sincs! Amikor Romániában az erdélyiekről beszélnek, akkor azt mondják: „ERDÉLYIEK NÉLKÜL AKARJUK ERDÉLYT!”

Legyetek hát ismételten észnél.

Mi, erdélyi és bánáti románok vagyunk annyira fegyelmezettek, hogy egyedül, szabad akaratunkból haladhassunk a magunk útján.

ERDÉLY ÉS BÁNÁT LEGYEN AZ ERDÉLYIEKÉ ÉS A BÁNSÁGIAKÉ.
NEM KELLENEK ÚJ URAK!
A ROMÁNIAI BOJÁROK HAGYJANAK BENNÜNKET BÉKÉN!

(Állami Levéltár, Kolozsvári Kirendeltség, Ilie Dăianu fond)

Széljegyző

(Hálás köszönet Nagy Istvánnak a fordításért)

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr565115966

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.06. 11:13:23

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.03.04. 16:05:42

Szálljatok le a magas lóról, semmivel nem vagytok különbek, mint a regáti románok 1918-ban. Fogadhatunk nagyobb összegben, hogy melyiket választanátok, ha büszke, dicsőséges, hatalmas, befolyásos illetve szerény, civilizált, szerethető, élhető haza közül kellene választani? :D

Stofix 2013.03.04. 21:22:27

Talán Victor Ponta felülvizsgálja nézeteit az MSZP hatására.Így sokkal többet lehet tenni a határon túli magyarokért.Orbán csak szítja az ellentétet a két ország között,emiatt a kinti magyarokon csattan az ostor.

Az meg nem meglepő,hogy a románok inkább Magyarországon akartak élni.Az Osztrák-Magyar monarchia egy-a korhoz képest- liberális modern nyugat európai ország volt szemben a romániai primitív nacionalizmussal,ázsiai barbársággal.Most Orbánék éppen azon vannak,hogy Magyarországból egy elmaradott ázsiai diktatúrát csináljanak.A románok meg jó irányba haladnak,azért tudnak fejlődni és már meg is előznek minket,a történelem során először.Nemhiába van ott baloldali kormány.Victor Pontának sikerült és ez jó előjel a magyar baloldalnak.

Bí Dzsí 2013.03.05. 15:33:11

@kesztió: Mondjuk egy büszke, dicsőséges, civilizált és élhető hazát. E fogalmak ugyanis megférnek egymás mellett - sőt, csak egymás mellett férnek meg.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.03.05. 15:57:59

@Bí Dzsí: Roppant érdekes feltevés. De megtudhatom akkor, hogy Pártotok és Kormányotok Trianon-szindrómával terhelt középhatalmi aspirációi, koki- és sallerosztogatásai, „nem leszünk gyarmat”-fixációi, a szuverenitásnak csúfolt bezárkózás és európaellenesség, a határokon átívelő nemzetegyesítés kabárévá züllesztése valamint a jelentős magyar kisebbségekkel bíró szomszédos országokkal való állandó keménykedés mennyiben járult hozzá a civilizált, élhető és szerethető haza építéséhez?

Mert nagyon úgy tűnik, mintha pont az ellenkező irányba haladnának a dolgok.

Egyre több pirosfehérzöld, egyre több tamtam, egyre több olimpiai aranyérem, egyre nagyobb mellény és a hozzá tartozó féltégla, de mindenki húz el az országból, aki csak teheti…

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.03.07. 00:21:29

@kesztió:
Már ne is haragudj, de a dolgok abba az irányba haladnak, amerre Magyarország törvényesen megválasztott kormánya tereli őket. Ha majd a te pártod le tudja váltani ezt a kormányt, akkor ismét jöhet a gyáva, meghunyászkodó nemzetpolitika, ahogy neked kedves. Viszont egyelőre nagyon messze van a leváltásától, mert annyira egységes, mint egy marék üveggolyó. Elhiszem, hogy ez neked, meg a többi hasonló gondolkodású liberálisnak rettenetesen fáj, de most már végleg le kellene tennetek arról, hogy itt ti diktáljátok az uralkodó eszméket. Mert nem te, nem a ti pártjaitok, meg nem a művelt nyugatotok. Nyugodtan vághatod ezért a pofákat, meg fenyegethetsz a szerelmeid különféle erőszakszervezeteivel (IMF, EU, stb), de remélem te is belátod, hogy az elmúlt három évben a kormány és Miniszterelnök Úr sorra verte vissza ezeknek az igen befolyásos szervezeteknek állandó intervencióit. Nyugodtan prüszköljél meg lázíts mindenféle hülyeséggel, de ebből választási győzelem nem lesz.
Azt pedig külön köszönöm, hogy a magyarok nemzeti színei és olimpiai bajnokai fájnak neked. Ezt hangoztatni aztán roppant okos stratégia, jövő áprilisban aztán nézegetheted a pár százalékodat, és ostorozhatod megint a buta magyar népet, amiért nem nőtt fel a neoliberalizmushoz.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.03.07. 07:59:22

@Kurtz ezredes: Köszönöm a pontos diagnózist.
Hozzászólásod precízen illusztrálja az ún. Békemenet-jelenséget: még a saját szarotokat is megennétek, csakhogy elmondhassátok, milyen nagyszerű nemzet a magyar és milyen csodálatos dolog magyarnak lenni.

Nincs több kérdésem.

gabesz7004 2013.03.07. 09:12:35

@Stófi: "....A románok meg jó irányba haladnak,azért tudnak fejlődni és már meg is előznek minket."

Atyám, hogy lehet ekkora ökörséget írni? Amennyiben nem voltál "románban" miért írsz róla? SOHA nem fognak minket megelőzni! Elviszlek olyan helyre, hogy azt nem hiszed el, hogy a civilizált világban jársz, nemhogy Európában!

Dzsentrisvihák 2013.03.07. 10:07:10

Nohát, kicsit elkalandozok, és máris ellepik a blogot a balos provokatőrök? :)

kesztió, Stófi:

Tudjátok, ha nem tetszik a magyarság, akkor el lehet menni. Itt az idő, meg lehet fogadni imádott szellemi lángoszlopotok iránymutatását, uccu nyugatra, vagy a szent földre (utóbbit biztos különösen élveznétek).
A londoni gyorséttermekben nincsenek gaz fasisztákok, meg csúúúnya náciak, akik szeretik a hazájukat és a nemzetüket.
Mert ez itt még mindig Magyarország, ha tetszik nektek, ha nem. És bizony kezd ébredezni a nép a hozzátok hasonló, üresfejű takonypócok szellemi nihiljéből.
Elhiszem, hogy fáj (komoly élvezet látni, mennyire), de fordulóban a kocka, gyerekek, akárhogy visonyáltok is ellene :)

(Ja, és szart zabálni pedig legfeljebb ti és a degenerált, gyűlölködő fajtátok szokott, sőt nagy élvezettel vissza is kérődzitek, ahogy azt az eddigi kommentjeitek ékesen bizonyítják...)

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 10:25:32

"Az meg nem meglepő,hogy a románok inkább Magyarországon akartak élni"

és ahhoz pl. mit szólsz, hogy a dualizmus korában nagyon sok székely a Román Királyságba vándorolt ki?

Székelyek migrációja a dualizmus korában
tortenelemportal.hu/2010/04/szekelyek-migracioja-a-dualizmus-koraban/

Bukarestben és az iparosodó román városokban akkoriban sokkal jobban lehetett keresni, mint, pl. Erdélyben...

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 10:48:40

@Stófi:

"Az meg nem meglepő,hogy a románok inkább Magyarországon akartak élni.Az Osztrák-Magyar monarchia egy-a korhoz képest- liberális modern nyugat európai ország volt szemben a romániai primitív nacionalizmussal,ázsiai barbársággal"

Aha, és ezek a primitív nacionalisták, 1914-ig, az alábbi úriember vezetése alatt álltak:)

Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig of Hohenzollern-Sigmaringen

48 évig uralkodott ez a kismókus romániában…

I. Károly román király
hu.wikipedia.org/wiki/I._K%C3%A1roly_rom%C3%A1n_kir%C3%A1ly

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 10:52:30

"1918-ban, a "Nagy Egyesülés" idején saját nemzettársai közül sem mindenki volt olyan lelkes. "

még jó hogy nem volt mindenki lelkes, nem lehet mindenki egy véleményen

mellesleg a kiáltvány - nagyon helyesen - a helyiek érdekeit hangsúlyozza

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 11:00:22

@Dzsentrisvihák:

ember esetében "fajta antagonizmus" nem nagyon merült fel a neandervölgyi-homo sapiens szembenállás óta:)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.03.07. 12:13:30

@kesztió:
A békemenet a kormány legkomolyabb belföldi demonstrációja volt. Az üres és irigykedő fikázása helyett esetleg ti liberálisok is szervezhetnétek mondjuk a békemenet létszámának negyedét kitevő tüntetést, a saját remek kis értékeitek mellett. Ez már saját magatokhoz képest óriási tömeget jelentene. Talán még a kormány is komolyan venné, látná, hogy mégis van ellenfele.

Dzsentrisvihák 2013.03.07. 14:50:29

@ofen001:

Már nem azért, de a "fajta" kifejezés nem pusztán biológiai értelemben használatos...

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 15:32:00

@Stófi:

érdekesség:

1902-ben az akkor 280 ezres román főváros népességéből közel 50 ezer magyar volt

Székely elvándorlás I
multikult.transindex.ro/?cikk=12430

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 15:32:37

@Dzsentrisvihák:

nem állt szándékomban szemantikai vitát kirobbantani:)

ofen001 (törölt) 2013.03.07. 15:47:27

@Stófi:

a Romániába irányuló székely elvándorlást pedig a román-magyar kereskedelmi háború robbantotta ki

1886 előtt ugyanis szabadkereskedelmi egyezmény volt érvényben a román és magyar királyság között

modern értelemben lényegében nem volt határ...

ez 1886-ban ért véget... és ez nagyon súlyos csapás volt a határ menti (székely) területek számára...

nagyon sok székely kisiparos csak úgy tudta megtartani a felvevőpiacát, hogy egyszerűen áttelepült a román királyság területére

1902-re már annyira ciki lett a helyzet, hogy a magyar kormányzat állami programot indított a székely kérdés kezelésére: ez volt az ún. Székely Akció

A székely akció története 1902-1914
www.cartofil.hu/phd_1psw.pdf

Dzsentrisvihák 2013.03.07. 18:25:30

@ofen001:

Semmi probléma :)

Amúgy érdekes ez a székely elvándorlás, meg székely akció dolog, ezekről még nem nagyon hallottam (utóbbi első hallásra nagyon hasonlít a Kárpátalja felzárkóztatását célzó rutén akcióra, gondolom egy hasonló intézkedéssorról van szó).

Stofix 2013.03.07. 22:10:43

@gabesz7004: Voltam Romániában.Erdélyben is meg Romániában is:)Bukarestben igazi felhőkarcolók vannak.Budapest meg egyre jobban épül le,mondhatnám,hogy hála Tarlósnak,de igaz ami igaz már régóta bajok vannak.

Dzsentrisvihák 2013.03.08. 08:29:37

@Stófi:

Hála Tarlósnak? Ó, mert Demszkáj elvtárs alatt felvirágoztunk ám, rendesen...
Ha ennyire tetszik, akkor irány Bukarest, az oláhok biztos a keblükre ölelnek majd, ott nagyon szokták szeretni a magyargyűlölőket.

gabesz7004 2013.03.08. 08:53:29

@Stófi: Akkor ne a fővárost nézd, hanem a falvakat, főleg a román falvakat! 19. századi állapotok uralkodnak ott!

@Kurz ezredes: Hiszen minden nyáron szerveznek egyet az Andrássyra! :D Ez az ő "értékük"!

ofen001 (törölt) 2013.03.08. 23:48:25

@Stófi:

ez lenne az "ázsiai barbárok" vezérének kedvenc lakhelye:)

Peles Castle
www.youtube.com/watch?v=QV_xPOC2mV8

ofen001 (törölt) 2013.03.08. 23:56:27

@Dzsentrisvihák:

hasonló akció volt, de ebből a sztoriból nekem inkább az az érdekes, hogy mekkora csapás volt a határ menti székely lakosság számára a budapesti és a bukaresti politikusok által kiprovokált protekcionista vámháború, több száz éves kereskedelmi kapcsolatokat zilált ez szét...

apropó,

a fentebb belinkelt klipen látható csodálatos kastély fa-enteriőrjei székely és magyar mesteremberek munkáját dicsérik

ofen001 (törölt) 2013.03.09. 14:16:38

@Stófi:

igazi "multikulti" projekt volt ez (a kastélyt magyarok, románok, olaszok, angolok, németek, albánok, görögök, cigányok építették),

az akkori legmagasabb technikai színvonalon (központi fűtés, külön vízerőmű az energiaellátás miatt)

Peleș-kastély

hu.wikipedia.org/wiki/Pele%C8%99-kast%C3%A9ly

a Hohenzollern-Sigmaringen családról sok minden beugrik nekem csak a "barbár" szó nem...

ami pedig a "bojárok" hatalmát illeti:

1921-ben I Ferdinánd román király

(Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen)

az addigi legnagyobb közép-kelet-európai földreformot hajtotta végre

1921 land reform in Romania
en.wikipedia.org/wiki/Land_reform_in_Romania#1921_reform

ofen001 (törölt) 2013.03.09. 14:34:16

@Stófi:

és az is történelmi tény, hogy a két világháború között Románia volt Európa egyik leggyorsabban fejlődő állama

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Romania#History

1938-ra az egy főre jutó nemzeti jövedelem 94 USD-re nőtt Romániában, összehasonlításképpen akkoriban a Magyar Királyságban (Csonka-Magyarországon) a vonatkozó érték 120 USD volt...

ezek után talán nem meglepő az, hogy a Hohenzollern Sigmaringen család még ma is roppant népszerű Romániában...

www.familiaregala.ro/

Dzsentrisvihák 2013.03.10. 00:56:50

@ofen001:

Azért a teljes képhez hozzátartozik, hogy a Pengő a két világháború között nemhogy Európa, de a világ egyik legerősebb valutája volt, szóval mi sem álltunk rosszul gazdaságilag, a mindennemű trianoni sérelmek ellenére sem (köszönhetően a Horthy-korszak vívmányainak). A románok közel sem tudták olyan jól kihasználni az ölükbe hullott lehetőségeket.
süti beállítások módosítása