orban_basescu2.jpgBármi is lesz a mostani román-magyar pszichedelikus áldokumentarista horrordráma vége, egy biztos: új időszámítás kezdődött a modern kori magyar diplomácia történetében. Az erdélyi magyar közösségeknek a legfelsőbb állami szintről küldött hadüzenet után tök mindegy, a magyar külügy hány közleményt ad ki a stratégiai partnerségről és a jószomszédi viszonyról: a történelem hullámai átcsapnak a Bem-rakpart felett.

A mostani műbalhé origója annyira szánalmas, hogy akár kacagtató is lehetne, ha nem másfél millió erdélyi magyar bőrére menne a vásár. Vona Gábor elmegy a székelyföldi EMI-táborba, ahol egy román újságíró az orra alá dugja a mikrofont, és megkérdezi, egyetért-e az Erdély számára védhatalmi státuszt kérő Tőkés Lászlóval. A válasz az, hogy persze. Jön a beugratós kérdés: akkor is, ha ez konfliktussal jár a román állammal szemben? A Jobbik elnöke kimérten válaszol: ha azzal jár, akkor azzal jár.

És ezzel kész is a műbalhé: a román politikusok háborús uszítást vizionálnak, Bukarest Budapest elhatárolódására szólít fel, a bocskorból ismét előhúzzák a magyar kártyát, fröcsögés, fenyegetés, kioktatás – a megrendelő boldog. Paradox módon a Jobbik is örülhet, mert a negatív reklám is reklám, így legalább minden erdélyi faluba eljut a hír, hogy be akarják tiltani azt, amiről addig azt sem tudták, hogy létezik. A magyar kormány pedig a fogát szívja és kiad egy kétmondatos közleményt, hogy elkötelezettek vagyunk a stratégiai partnerség alapelvei mellett. Eddig semmi újdonság. De ahogy Ganxsta Zoltán művész úr szokta volt mondani két magvas gondolat között a színpadon: „Figyelj, figyelj, most jön a lényeg!”

Traian Basescu, Románia köztársasági elnöke, Orbán Viktor barátja és képzelt szövetségese az IMF elleni harcban hétfőn kijelenti, hogy országa „vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában” (kisantant reloading?), mert hogy túl pofátlanok ám a magyar politikusok, egyébként meg betiltják Tusványost. Teccikérteni? Románia államfője ahelyett, hogy a pad alatt kúszva hálát adna az égieknek, hogy olyan beszari kormánya van Budapestnek, aki nem meri Székelyföld tervezett feldarabolását Brüsszel elé vinni, eléggé nyeregben érzi magát, hogy nyilvánosan megalázza „stratégiai partnerét”.

Az már csak hab a tortán, hogy ehhez hozzáteszi: „Az idei volt az utolsó év, amikor a teljes magyarországi politikai elit zavartalanul lófrált (sic!) Hargita és Kovászna megyében. Ami sok, az sok, és ez többé nem fordulhat elő.” Ceausescu óta nem volt olyan román politikus, aki diplomáciai színtéren magyar emberek szabad mozgásának korlátozását emlegette volna. Ez 1989 óta ciki. Még az Unión kívül is.

És ehhez nekünk nincs egy árva szavunk se. A hallgatás pedig mindennél beszédesebb: velünk ezt is meg lehet csinálni. És ahogy 2009-ben Szlovákia visszafordította (mint később kiderült, az EU szerint jogszerűen) Sólyom László államfőt a határon, úgy rugdosnak most ki 368 magyarországi képviselőt Erdélyből.

Ép ésszel felfoghatatlan, miért nem lép a Fidesz, hiszen itt már nem csak az erdélyi magyarok büszkén vállalt jogtiprásáról van szó, hanem saját párttáborának verbális levizeléséről, és Orbán Viktor miniszterelnöki tekintélyéről (a maradékról). Ami pedig a magyar kormányfőt illeti: a mai napon eldőlt, hogy a fausti alku Ficóval, Nikoliccsal, Basescuval és a többi magyarfaló balkáni gazemberrel végleg befuccsolt. Hiába szeretne Orbán Viktor kelet-európai szövetségeseket szerezni az EU-val és IMF-fel vívott (párna)csatákhoz, járulékos veszteségként tekintve a külhoni magyarokra: ameddig egy magyar ember él és lélegzik a Kárpát-medencében Magyarország határain kívül, ez nem fog sikerülni. Egy sosemvolt szerelem vége ez, amely annyira egyoldalú volt, hogy a másik fél nem is tudott róla.

Egy kérdés maradt csak hátra: meddig lehet járni ezt a pávastrucctáncot belpolitikai veszteség nélkül? Meddig lehet megélni december 5-ből, és a kettős állampolgárságából? Mikor lesz ez már Századvég-felmérésekben kimutathatóan vállalhatatlan?

És hogy nem babra megy a játék, azt egy mai hír bizonyítja: Marosvásárhely román polgármestere szegregációs veszélyt” látott a Vásárhelyi Forgatagban, mivel abban nem voltak román fellépők. A rendezvényt a jelek szerint egy félreeső helyszínen, rövidebb idő alatt kell lezavarni, hogy ne sértse a románok érzékenységét.

A szellemet kiengedték a palackból, és nincs kéz az anyaországból, amely segítene visszazárni. Az erdélyi magyarokat se Bukarestben, se Budapesten nem képviseli senki, és az ember keze ökölbe szorul…

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr775458204

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán európai karrierre is hajt 2013.08.13. 18:31:14

Miniszterelnökökről lesz szó megint. Gyakran hallani azt a vélekedést, hogy Orbán és az Európai Unió között mekkora szakadék tátong. Ez ínyére van mindkét politikai oldalnak, lehet vele dicsérni is, bírálni is. Kormányoldalról minden hétre jut valami ...

Trackback: Egy sosemvolt szerelem vége 2013.08.13. 11:00:02

A történelem hullámai átcsapnak a Bem-rakpart felett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.08.12. 22:56:50

Nyugi, ne pánikolj. Viktor okosabb annál, mint hinnéd - lesz még folytatása a dolognak.

Meg azért már a véletlen halálos balesetnél és számtalan kellemetlenségnél lehetett érezni, hogy nem vagyunk mi arrafelé szívesen látott vendégek.

Kampány előtt jól jön ez még.

Poroszkai Attila 2013.08.13. 01:15:09

Egyet árulj el kedves barátom. Mégis mi a fófaszt csináljon a kormány? Régóta észre kellett volna venni, hogy a magyar vicsaft erdélyben és máshol csak és kizárólag ilyen mgalázó pofonokat eredményezhet mivel teljesen eszköztelenek vagyunk. De nem gond a magyar politikusok csak nyomják, úgy járnk oda kampányolni mint haza és uszítják a kisebbségeket az anyaországaik ellen. Ennek az eszköze az idióta kettős állampolgárság amely még iszonyú károkat fog okozni. Nem adok 15 évet és nem lehet itthon olyan politikai erőt megválasztani amely nem ígéri a kettős állampolgársg minimum visszacsinálását ...

Aszódi Katalin 2013.08.13. 06:55:39

Poroszkai Attila a neve után még magyar is lehetne, de nem az és boldogabb közösségek az ilyeneket kivetik magukból. A magyarok problémája a Poroszkai Attila-féle alakok, a gyávák, a meglapulók, a minden körülmények között magukat reálpolitikusnak, és ráadásul okosnak gondolók. Akik hallják az idegen mantrát a TV-ben, isszák a sört és zabálják a pörköltet, és ha nem dolgoznak, akkor is "virtsaftolnak" a segélyen, amely a magyar középosztályt, tehát a magyarságot gyengíti tovább. És kedves Attila mielőtt megharagudnál itt nem rólad van szó, mert te egyedül lényegtelen vagy. Ez a fajta gondolkodás tömegeket szervez gyáva és becstelen, ilyen-vagy olyan oknál fogva idegen érdekeket támogató pártok támogatóivá.És ebből születik meg az a közlemény, amit a magyar külügy kiadott,és ez a cikk amit meg kell írni, miután tényszerűen vannak tömegek, akik tudják, hogy magyar nemzetrészek vannak Romániában, amit a románoknak tudomásul kell venni, és egy magyar nem beszélhet és nem gondolkodhat ettől eltérően. A többi az csak söpredék.

Bácskai peregrinus · http://img6.indafoto.hu/3/7/65417_30cdde245ca734f3a637b1ad22419b90/5970575_a62b198cb6d4c8fd8a1097667 2013.08.13. 08:47:23

@Poroszkai Attila:

Engedelmeddel: engem, meg tudtommal a környezetemben egyetlen bácskai-délvidéki magyart nem uszít, és a múltban (igen! - még a szoci kompánia ideje alatt)sem uszított senki a többségi szerb nemzet ellen.
Az "idióta kettős állampolgárság" ügyét kérje számon a románokon, akik szakmányban adják meg tejtestvéreiknek, bárhol élnek is a világon, és igen impozáns számban veszik föl a moldovait. Ez utóbbinak bevallott célja, hogy Moldovát a közeljövőben Romániába olvasszák. Az annektálás ötlete legfelsőbb román kormánykörökben nyíltan kimondatott.
De hogy hazai pályán maradjak: a régi Jugoszlávia széthullása után minden volt tagköztársaság népe két kézzel kezdte osztogatni a kettős állampolgárságot igazoló flepniket.
Ebben a bonyolult, etnikailag zilált térségben ez egy igen jó húzásnak látszott, és látszik a mai napig.
Tetszik-e a magafajtáknak, vagy sem mellékes.
Mielőtt hörögni kezdene tudatom, hogy nekem és családomnak NINCS kettős állampolgárságunk. Idáig megelégedtem a szerb passzussal. Nem hazafiatlanságból, mert az én értelmezésemben a haza szó nem föltétlen a magához hasonszőrűek megálmodott Magyarországát jelenti, hanem azt a kisebbségi magyar létet, ami szívósan ragaszkodik szülőföldjéhez, városához, falujához, ősei földjéhez. A bácskai magyarság elorzott jussához.
Mindazonáltal pont a magafajták végett megfontolás tárgyává teszem, hogy öttagú családommal a közeljövőben kérelmezni fogjuk a magyar kettős állampolgárságunkat.
Egyrészt azért, mert alanyi jogon amúgy is járna, édesapám még a magyar időben született a '40 és évek elején.
Másrészt érzelmi oka van: nem egy családtagom, ősöm a vérét, életét adta azért az országért, amiből maga ki szeretne utálni minket.
Harmadsorban pedig - ez sem elhanyagolható érv - azért folyamodom majd a kettős állampolgárságért, hogy kisebb esélye legyen annak, amiről vizionált.
Hogy jövőre, meg utána négy évre rá, sőt 15 év múlva se legyen olyan bitang politikai erő hatalmon, aki azzal nyerne választást, hogy amit adni lehetne, jó szívvel, hazafiként, azt elveszi.
Ez a szégyen nem szabad, hogy bekövetkezzen.
Teszünk róla, hogy ne így legyen!

Sturmabteilungsmann 2013.08.13. 09:26:29

martonyi jános mondjon le, de azonnal! Még a fideszbol is kilóg! Hiába, a bilderberges jelzo nem jelenthet túl jót...

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.13. 13:46:17

Ennek a hírnek ÖRÜLNI kell.

Végre leomlott, megsemmisült a hamis polkorrekt beszéd, az asszimiláns kommunikációt ezután már nem lehet folytatni.

Ha Vona Gábor élelmes, azonnali segítséget és partnerséget ajánl az erdélyieknek, mindenféle román agresszióval szemben. Ha kitiltják Erdélyből, az a legjobb dolog ami történhet vele. Azonnal fel kell kapni, agyba-főbe hirdetni és képviselni, minden fórumon közzétenni, ezután Vona Gábort minden fórumon úgy fölkonferálni, hogy "...és az ember, akit kitiltott a Román (bocskoros, oláh, stb) kormány"

Remélhetőleg erre minél hamarabb sor kerül. Méltán növelné Vona hírnevét.

Egyébként személy szerint nem értek egyet a legutóbbi közleményével. egyszerűen annyit kellett volna mondani hogy "na és", és egy vállat rándítani. Ennyit érdemel az egész. Vagy kiadni egy közleményt, hogy 'a román sajtó hazudik, de hisz ezért fizetik őket'.

Itt az ideje levenni a fehér kesztyűt, és munkához fogni.

A Jobbiknak fel kell építenie a nemzetállamot Magyarországon. Vagy alkalmas lesz a feladatra, vagy megbukik. A történelem nem bocsát meg a veszteseknek.

2013.08.13. 17:23:44

Szeretném végre hallani, hogy mégis mit tegyen a magyar kormány. Mi javasolnak?
Hány hadosztálya van Vona Gábornak? Könnyű ellenzékből felelőtlenül pofázni.

Azt hiszik a Jobbikosok, hogy Oroszország vagy Szaud Arábia majd segít az erdélyi magyarokon? Vagy Irán?

2013.08.13. 17:25:54

@Nemzetstratégia: Leszarná mindenki a világban, ha kitiltanak egy szélsőjobboldali politikust Romániából. Ezzel nem lehet támogatókat szerezni.
Egyébként Basescu kijelentésével se nagyon foglalkozott a nyugati média. Néztem a hírportálokat, semmi. Románia és Magyarország közti szájkarate senkit nem érdekel a nemzetközi világban.

Amok 2013.08.13. 18:46:45

@Poroszkai Attila: uszítják a kisebbségeket a ki ellen? A magyarországi magyarok ellen? Ilyet még nem hallottam. De, Vona szavaiban sem találtam semmi uszítót, nem valami ellen, hanem valamiért - az autonómiáért -ami több EU államban napi gyakorlat állt ki.

A kettős állampolgárság minimum visszacsinálását hogy képzeled? Elveszed azoktól akik megkapták, és a gyerekeiktől is, akik megkapták, és így már magyar állampolgárnak születtek, akár Magyarországon is? És mi lesz azokkal akik önszántukból hagyták el az országot, és felveshnek egy második állampolgárságot? Tőlük is elveszed? Meg azoktól is, akik Erdélyben 1940 és 44 között magyar állampolgárnak születtek, és most visszakapták az álllampolgárságot? Egyáltalán kínai, arab kapjon magyar állampolgárságot, de külhoni magyar ne?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.13. 19:30:37

@SontPent: nem a világról, _Magyarországról_ beszéltem, bár ez egy adott értelmi szint fölött talán nyilvánvaló.

ugyanmár miért ne lehetne támogatókat szerezni vele itthon?

Szerintem a Jobbik nem szélsőjobboldali. A _hungaristák_ a szélsőjobboldaliak.

A Jobbik azt csinálja, amit a Fidesznek kéne, egy normálisabb világban. a Jobbik az igazi Fidesz. Ki fog ez derülni egyébként, csak még rengeteget kell szenvedni, mire az emberek rájönnek.

rude boy 2013.08.13. 19:43:42

Poroszkai Attila sajnos azt nem érti meg (?), hogy a környező országokban az ő és társai véleményét megvető mosoly kíséretében nyugtázzák, esetleg meg is tapsolják. Náluk a Poroszkai-féle mentalitás viszont egyszerűen elképzelhetetlen.

A posztíró helyében nem csodálkoznék annyira, hogy Basescu ráemelt a gyenge játékosra. Ők már évszázada mindig nyernek ebben a játékban, Mo-on még ma sem értik a játékszabályokat.

Zolcsi67 2013.08.13. 23:04:03

Vona Gábor - a hároméves parlamenti, politikai rutin dacára - úgy hagyta magát csőbe húzni, mint egy nyeretlen kétéves. Amíg meg nem tanulja, mi hogy zajlik, nemhogy az országot, de egy rozsdás háromkerekű biciklit se szabad rábízni.

"Hajlik vagy törik" - ő törni fog, de az országnak most nem mártírok kellenek.

Dzsentrisvihák 2013.08.14. 01:55:59

@Zolcsi67:

Vona semmi olyat nem mondott, amit a Jobbik megalakulása óta ne mondott volna még el százszor, akár Erdélyben, akár itthon. Az, hogy az oláh sajtó és politika ebből most csinál ügyet, annyit jelent, hogy a szőröstalpú honatyáknak most van szükségük ilyen jellegű feszkóra.

Vonától reálpolitikailag az lett volna bénázás/hiteltelen, ha mást mondott volna. Konzekvens, meg nem alkuvó megnyilvánulás, egy hiteles politikustól. Ennyi. (Ja, hogy a magyar közéletben nem szoktunk hozzá, hogy valaki minden körülmények között ragaszkodik az elveihez? Azt hiszem ez már nem a pártelnök hibája...)

A törésről-hajlásról meg majd az idő határoz, nem az ilyen uborkaszezoni pankrációk.

Aszódi Katalin 2013.08.14. 07:17:14

A sikeres politika mindig a magabiztosságon alapszik. (És a sikeres egyéni élet is.) A magabiztosság nem agresszió, nem szélsőséges, hanem maga a kiegyensúlyozott, harmóniába szervezett hozzáállás. A magabiztosság úgy képviseli a saját érdeket, hogy közben tekintettel van a másokéra is. Magyarországnak akkor is a magabiztosság hangján kell szólni, ha körbe van véve rossz lelkiismeretű nemzetekkel, akik tudják, és érzik, hogy a javaik egy részét nem tisztességes úton szerezték, és annak a tisztességtelen része visszajár. És ezeknek az országoknak tudniuk kell, hogy erről mi magyarok eszerint gondolkodunk. A jobbik nagysága a szememben abban áll, hogy rendelkezik ezzel a magabiztossággal. A jobbik csak a többi, különböző mértékben önalávető politikai erővel összehasonlítva szélsőséges, mert a többi önalávető, megalázkodó politikát folytat. A gyávát mindenütt eltapossák, az agresszívat legyőzik előbb utóbb, csak a magabiztosnak van hosszútávon jövője. Ezért érdeke a Magyarországot vezető idegeneknek a magyar nép történelmének az elvétele (1000-ig), majd meghamisítása (1000 után), és ezért érdeke a sajtójának agymosása, amely következménye a depresszió, a remény föladása, a jövőben való hit elvesztése.A Jobbik magatartása hosszútávon helyes, és a Fidesz politikája annyiban elfogadható, amennyiben követte és beteljesítette azt, amiről a Jobbik beszél. A Fidesztől pedig meg lehet tanulni a stratégiai gondolkodást, a sorrendiséget, a politika felépítésének, a lépések sorrendiségének lényegességét.A románoknak tudomásul kell venniük, hogy Székelyföldön nincs keresnivalójuk, és nem fogják önmaguktól tudomásul venni. A románok Székelyfölddel kapcsolatosan gyengék, ezért erőszakosak, és ezért kell nekünk magabiztos politikát folytatnunk velük. De ezt agymosott, az idegen érdekeket szolgáló televíziók előtt ülő, önállóságukat vesztett emberekkel nem lehet. Nem véletlenül támogatják a Jobbikot az önálló, szuverén gondolkodású egyetemista magyar fiatalok.

Zolcsi67 2013.08.14. 09:31:37

@Dzsentrisvihák: Persze, hogy nem mondott mást eddig sem, de néha illene odafigyelni, kinek mit mond az ember. Vagy hogy hogyan. Az újságíró rutinosan alákérdezett, látszott rajta, mit is akar kiprovokálni.

Az uborkaszezont nem cáfolom :-)

Zolcsi67 2013.08.14. 09:33:31

@Aszódi Katalin:

"Nem véletlenül támogatják a Jobbikot az önálló, szuverén gondolkodású egyetemista magyar fiatalok."

Nem feltétlenül agymosottságból. A harsánysághoz csak kétféleképp lehet viszonyulni, vagy mellette, vagy ellene, köztes állapot nincs. Van, akik szívesen csatlakoznak, ha akad, aki jó hangosan kimondja azt, mit ők sohasem mertek, és van, akit pont ez taszít.

Dzsentrisvihák 2013.08.14. 19:32:06

@Zolcsi67:

Persze, lehetett volna árnyaltabban fogalmazni, de ez így is érthető volt, aki meg el akarta ferdíteni a dolgot, az úgyis elferdíti, tök mindegy, hogy Gábor mit is mond pontosan. (Vagy elhallgatják, lásd a román politikai "elitnek" címzett nyílt levelét.)

Romániában is kezdődik a kampány, és jól jön nekik a magyar kártya. Mint mindig, hisz az oláh politikusok mást nem is tudnak fölmutatni, csak hogy "szemétmagyarok", "nemleszautonómia", meg "azalkotmányelsőpontja" (pont ezért sikertelen hosszútávon minden olyan diplomáciai törekvés, ami az ő "érzékenységüket" akarja tutujgatni).
süti beállítások módosítása