Lehet-e választást nyerni a rezsiharccal? Van-e reális esélye a baloldalnak 2014-ben? Meddig tartható a Jobbik radikalizmusa? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről vitatkozott szerda este Kiszelly Zoltán politológus, Boros Tamás, a Policy Solutions igazgatója és Kovács János, az Iránytű Intézet vezető elemzője a Magyar Tavasz és a Jobbegyenes közös kerekasztal-beszélgetésén.

Meggyőző fölénnyel vághat neki a 2014-es „szuper választási évnek” a Fidesz, amely a nyári közvélemény-kutatási adatok szerint mind a három (uniós, országgyűlési, önkormányzati) választást besöpörheti. A várható eseményekről a három meghívott szakértőt Balogh Gábor, a Jobbegyenes blog szerkesztője kérdezte.

magyar tavasz 2.jpg

Boros Tamás szerint Orbán Viktort szavait kell szem előtt tartani, aki 2014-et a rezsiharc évének nevezte. A közműdíjak csökkentésével a Fidesz több százezer szavazót szerzett vissza, és azt gondolják, hogy ez a lendület 2014-ig ki fog tartani. A Policy Solutions igazgatója azonban úgy véli, ha a kormánypártoknak nem sikerül újabb témákat beemelniük, akkor a jól felépített, de korán kezdett kampány idő előtt ki fog fulladni. A Jobbik és az LMP csak egy-egy ügyet tud majd megfogni és kis szerencsével tematizálni, a baloldalnak pedig elemi érdeke, hogy a választást arra az egy kérdésre szűkítse le: Orbán marad, vagy valaki más (értelemszerűen ő maga) jön? – magyarázta Boros. Bajnai Gordon kormányfői esélyeiről szólva úgy fogalmazott: „ez a vonat már elment”.

Ellensúlyozni a baloldali összefogást

Kiszelly Zoltán úgy látja, az ellenzék témakövető magatartása miatt a kormány kezdeményezően fog tudni fellépni. Vitatta, hogy az őszi rezsicsökkentés célja a választás tematizálása lett volna, inkább ezzel akarták ellensúlyozni a baloldali összefogást, mivel az emberek többségét jobban érdekli, hogy havonta mennyit kell költenie fűtésre, mint az, hogy melyik párt kivel fog össze. A politológus szerint jövőre sok meglepetés várható, kiemelt téma lehet például a devizahitelesek problémájának megoldása, de akár egy március 15-i békemenet sincs kizárva, ahol kiderül, a kormány mekkora tömeget tud utcára vinni. Nagy kérdés, hogy a baloldal „újra tudja-e gombolni a kabátot”, és meglesz-e az egy jelölt – egy lista. Kiszelly úgy látja, a Fidesz „faltól falig lefedi” az MSZP és a Jobbik közötti teret, így új párt felfutására nem lehet számítani.

magyar tavasz 4.jpg

Kiszelly Zoltán

A 2014-es kampánynak nem csak a rezsicsökkentés és a devizahitelesek, hanem más szociális témák is részesei – véli Kovács János, ide sorolva a fél szocpolt és a pedagógus életpálya modellt. Az Iránytű Intézet vezető elemzője szerint ezek a kormányzati intézkedések a lakosság paternalista, etatista, „csúnya szóval kádári attitűdjére” hajaznak. Ezzel szemben a baloldal egy perszonalizált kampányt fog folytatni, minden problémát Orbán Viktorra kihegyezve. Kovács elmondta, a Jobbiknak sikerült egy harmadik pólussá kinőnie magát, és dinamikus, konfrontatív, politikai korrektséget felrúgó politizálása miatt jelentős tartalékai vannak a 18-29 év közötti korosztályban. Úgy véli, a Jobbik szeretne néppárttá válni, de ehhez még sokat kell tennie. Az elemző hosszú távon az LMP-ben is lát jövőt, már amennyiben a kettészakadt pártnak sikerült átlépnie az öt százalékos küszöböt.

A Jobbik megtermékenyítette a Fideszt

A Jobbik néppárttá válása kapcsán komoly fenntartásainak adott hangot Boros Tamás. A Policy Solutions vezetője rámutatott, nincs rá példa Európában, hogy egy radikális párt kormánytényezővé váljon, a rendszerellenes pártok szerepe inkább az, hogy megtermékenyítenek más pártokat, akik bizonyos programpontokat „becsatornáznak a mainstreambe”, majd megvalósítják azokat. Kifejtette, 2010 végén összehasonlították a Jobbik választási programját a Fidesz első intézkedéseivel, és húsz olyan pontot találtak, ami szinte szóról szóra megegyezett. Boros szerint az LMP nagy hibát követett el azzal, hogy nem határozta meg magát egyértelműen ellenzéki pártként, a középen állás nem tudott működni.

magyar tavasz 3.jpg

Boros Tamás

Kiszelly Zoltán ennek kapcsán kifejtette, a mérsékelt problémamegoldás közelebb áll a magyar emberekhez, ami részben egyfajta kádári mentalitás, ami szülőről gyerekre szállt, ezt erősítette meg a legújabb ifjúság kutatás. Másrészt, bár a cigány-magyar együttélés a válságövezetekben annyira pattanásig feszült, hogy sokan a Jobbikkal egyetértve közrendvédelmi telepre zárnák az antiszociális családokat, „ilyet Európában egyszerűen nem lehet csinálni”. A politológus szerint a Jobbik elleni média bojkott a választások végéig ki fog tartani, és nem fogják még egyszer azt a hibát elkövetni, mint 2009-ben, amikor az SZDSZ ingyen reklámot biztosított Vona Gáboréknak. „Egyszer volt Budán kutyavásár” – jegyezte meg, majd hozzátette, a Jobbik regionális párt, amely nem tud kitörni a válságrégiókból, pedig erre talán soha vissza nem térő lehetősége volt 2010-2012 között, amikor az MSZP „kiterült oroszlánként” hevert, és senki nem lépett be mellette a nyitott ajtón.

A Jobbik a szűk kommunikációs tér miatt van rákényszerítve a törésvonalak mentén történő botránypolitizálásra – fűzte hozzá Kovács János. Az Iránytű Intézet vezető elemzője megjegyezte, hogy Vonáék választási programja szakpolitikai témákra koncentrált, elismerte ugyanakkor, hogy a Jobbik továbbra is adós azzal a válasz, hogy hajlandó-e nyitni a centrum felé. Az LMP pártszakadása kapcsán vitatta, hogy Schiffer András rossz döntést hozott volna. Szerinte a liberális párt végig egy következetes, elitellenes álláspontot képviselt, együttműködött a Fidesszel is, de az alkotmányos berendezkedés veszélyeztetésekor automatikusan balra sodródott.

magyar tavasz 5.jpg

Kovács János

Mi jön az ideológiák után?

Az előadók mindannyian egyetértettek abban, hogy a Fidesz sikere nem kis részben annak is köszönhető, hogy sikeresen szólította meg az antikommunistákat és azokat is, akik nosztalgiával gondolnak a Kádár-korszakra.

Boros Tamás felvette, hogy jelenleg nincs olyan frakció a parlamentben, amelyik klasszikus jobboldali, piacbarát nézőpontot képviselne, Kovács János erre az Együtt 2014-et hozta fel példaként, amely párt bázisa az uniós csatlakozás nyertesének mondja magát, és az SZDSZ nyomdokain fogékony a nyugat-európai gazdasági mintákra. Boros hozzátette, Észak- és Nyugat-Európában egyre nehezebb megkülönböztetni a bal- és jobboldali pártokat, a sikeres országokban az ideológia egyre kevesebb hangsúlyt kap. Kiszelly megjegyezte, a nyugati típusú liberalizmust Gyurcsány Ferenc emelte kormányprogrammá, a „kis egzisztenciák” viszont ebben nem ismertek magukra, ők most a Fidesz, a Jobbik és a pártnélküliek táborát gazdagítják.

magyar tavasz 1.jpg

A kerekasztal-beszélgetés végén a közönség soraiból lehetett írásban kérdéseket feltenni, szóba került a külhoni magyarok választójoga, amely egyik szakértő szerint sem fogja érdemben befolyásolni a 2014-es voksolások kimenetelét. Kárpát-medencén innen és túl összesen 150-200 ezer voksra számítanak, ami kettő, esetleg három mandátum sorsáról dönthet.

Havas Jon

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr645534151

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pizsamás politika 2013.09.26. 18:46:25

Semmi kedvem nincs politizálni, de megfogadtam saját magamnak és a felségemnek is, hogy az unokáink már nem egy ilyen hazugságokkal és manipulációkkal teli világba fognak születni. Mivel a kislányunk már 6 éves, ideje elkezdenem intézkedni. 2001 áp...

Trackback: Választói névjegyzékből való törlésem 2013.09.26. 18:28:41

Kedves Országos Választási Bizottság! Kérem a választási névjegyzékből való végleges törlésemet, vagy ha úgy jobban értik, akkor a leiratkozásomat. Indokom erre az, hogy álláspontom szerint, minden választás lényegét tekintve választási csalás, ahol ni...

Trackback: Szex-erkölcs lesz a Fidesznek is a vége 2013.09.26. 18:28:13

SZDSZ lefekszik az MSZP-vel, a komcsikkal = Fidesz lefekszik a papokkal, vagy ha más úgy jobban érti, akkor a klérussal. Tehát mindkét párt azzal feküdt össze lepedőt gyűrni és szexelni egy ágyba és egy kormányba, akit előtte gyűlölt és erkölcstelen pe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2013.09.26. 12:20:39

Ha Pősze Lajos igazat mondott az FN24-nek, akkor a Jobbik csak egy délibáb.
Ha jelentősen túlzott, vagy nem mondott igazat, akkor lehet csak esélye bármire.

Szerintem a baloldal könnyen kiterülhet a következő választásokon is (egyszerűen azért, mert az MSZP a vezető ereje, akiket 30 alatt senki nem vesz komolyan), így a Jobbik számára újabb lehetőség nyílhat 2014 után (különösen, ha balos kormány jön).

A középre nyitást viszont egy párt sem kerülheti el. Szerintem a Jobbiknak (ha érdemben akar még szerepelni), az innovációban kell radikálisnak lennie (pl. nem pénzt kellene ígérnie, hanem képességeket a megszerzésére). Bár a magyarok hagyományosan maradiak, előbb-utóbb a Jobbik korosztálya is be fogja tölteni a politikai teret, szóval szívós munkával 4-8 év alatt néppárttá válhat (a cigányozást és különösen a sehova nem vezető zsidózást viszont át kell adnia a Magyar Hajnalnak).

toportyánzsóti 2013.09.26. 16:13:21

Jobbiknak csak a beteges gyűlölködéssel kell felhagynia és nagy párt lesz.Unják már a magyarok ezt a narancs simli showt!Ígérni azt tudnak nagyokat aztán jó ha negyede összejön vagy leginkább negatív sikerek.Tökéletesen eredménytelenek,max idegen tollakkal ékeskednek,ahogy a Mercedes beruházáshoz sem volt semmi közük!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.09.26. 18:31:16

Szex-erkölcs lesz a Fidesznek is a vége
2013.09.21. 06:22 IGe

SZDSZ lefekszik az MSZP-vel, a komcsikkal = Fidesz lefekszik a papokkal, vagy ha más úgy jobban érti, akkor a klérussal. Tehát mindkét párt azzal feküdt össze lepedőt gyűrni és szexelni egy ágyba és egy kormányba, akit előtte gyűlölt és erkölcstelen perszonának nyilvánított. Az SZDSZ kezdte előbb ezt az erkölcstelen és közízlésbe ütköző szexelést és meg is lett a társadalmi hatása.

...

3. Az F.MPSZ -Jobbik kolalícióban a Jobbik fel fogja morzsolni a "mesterét" hiszen tőle tanulta, hogy ezt hogyan is kell tenni. Ergo az F.MPSZ sírkőnél sírhatnak majd a mai fanjaik.

Tehát a hozzám hasonló gondolkozó embereknek, ha most 2014-es választás előtt nem cselekedünk semmit egy élhetőbb politikai berendezkedésért, akkor még marad úgy jó 3-4 évünk a cselekvés optimális idejére, amikorra az F.MPSZ is eltűnik a süllyesztőben. Persze jó kérdés, hogy a Jobbikból mi lesz akkora? Bármi lehet. Jobbik és Szarabbik is. Nekem jobban tetszik ezen utóbbi verzió és már most is így szoktam őket gyakran becézgetni írásaimban. Egy biztos, hogy bármelyik is, az jó nagy lesz. Mert a bendőjében ott lesz az F.MPSZ.

Bővebben:

vilagnezet.blog.hu/2013/09/21/szex-erkolcs_lesz_a_fidesznek_is_a_vege

Mindfield 2013.09.26. 18:46:58

"Radikális párt nem tud választást nyerni?"

Radikális talán, prosztó noenáci párt aligha!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.09.26. 19:14:51

@Mindfield:

Nem is ők fogják megnyerni, hanem a Fidesz és a többi elvesztik nekik.

A szavazók mint eddig is a többiek ellen fognak szavazni... arra amiben még nem csalódtak.

vénkujon 2013.09.26. 19:16:48

a fidesz meg a jobbik egy párt. néha a jobbik megpróbálja megmutizni az ellenzékiségét, de ugye az lófasz. én is sokat nevetek olyankor.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.09.26. 19:29:37

@vénkujon:

Igen a jobbik és Vona is a Fidesz "ifjúsági" tagozataként indult. Ez tényszerű.

A Fidesz meg az SZDSZ "ifjúsági" tagozataként indult. Sokáig zsideszezték is egyesek őket emiatt.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.26. 19:49:59

Nagyon jelentős, sokfelé ágazó jelentőségű beszélgetés. A résztvevők gondolatait tolmácsolva, néhol a saját gondolataimmal kiegészítve:

Ha mélyebben belegondolunk, ami azonnal szembeötlik: a Jobbiknak a tömegdemokráciában vajmi kevés esélye van hatalomra kerülni.

Egyszerűen túl különleges, ('specifikus') a mondanivalója, a fogyasztó-idióták azután mennek, aki hangosabban ordítja a rezsicsökkentést, vagyis az örökélet-ingyensör helyi megfelelőjét. Ezért is tagadták meg a kétfarkú kutyák bejegyzését, mert a fidesz magának követeli az összes populista lózungot, amire nézvést a legnagyobb veszély, ha nevetséget csinálnak belőle, mint ahogy kétfarkú kutyák próbálták elérni.

A populista lózungversenyt egyébként nyilván az nyeri meg, akinél a média. Na kinél van a média most? Nyilván a fidesznél, már hónapok óta a csapból is a rezsicsöki folyik.

Ezen arénában a Jobbiknak (meg a többi pártnak, amely az elittel szemben fogalmazza meg magát) zéró esélye van győzni.
A fidesz médiagépezete eleve az mszp-együtt szövetséget reklámozza, ('hype-olja') orrba-szájba, őket építi fel ellenfélnek.

ami a fidesz-mszp(-együtt) kétpóluson kívül van, arról vagy nem esik szó, vagy eleve komolytalannak, hőzöngőnek, fölöslegesnek vannak beállítva.

Természetesen itt a Jobbik is követett el hibákat. Már 2010 óta folyamatosan, minden fórumon terjeszteniük kellett volna, hogy ők milyen pozitív kiutat képzelnek, milyen országban szeretnének élni.

akár lehetett volna egy jobbikos versenyt csinálni, hogy "te milyen országban szeretnél élni?" a legjobbakat jutalmazni, és azt hivatalos programmá emelni.

A népnek ÉRZÉSVILÁG kell elsősorban., minden az _után_ jön. Átélhető jövőkép.

2010 májusa óta folyamatosan, az összes aktivistával, újságíróval, szakemberrel, jobbik-politikussal stb ez kellett volna terjeszteni.

Nekünk nincs és nem is lesz még jó darabig tömegmédiánk, viszont ennek hiányában marad a személyes kapcsolat, az agitáció. Ezt 90%-ban elmaradtnak érzem. Legalább egy ember odafigyelhetett volna a központból erre, nem mindig a pártigazgatótól kell várni hogy engedélyezzen minden apró-cseprő dolgot, néha bizony kezdeményezni kell. Nem igaz hogy ez senkinek nem jutott eszébe.

A Hazai Pálya önmagában kevés, ezt látni kell. A Jobbik vezető ereje az aktivisták voltak mindig, és jól látszik, hogy 2010 óta, mióta nem támaszkodik rájuk, mennyit ért el támogatottság-növekedésben. Jelentéktelenül keveset.

A katonaságnál alapvető, hogy a katonának mindig csinálnia kell valamit. Ha mást nem, akkor gyakorlatozik, árkot ás, körletet tisztít stb. A tétlenség az ördög játszótere, ez tántorított el számos aktivistát a Jobbiktól, hogy semmi lelkesítő feladatot nem kellett vállalni, csupán plakátozás meg újságkihordás. Igazán jelentős _agitációs feladat_ nem jött a Jobbiktól.

Egy rendesen működő demokráciában, ahol apolitikusokat nem azért hívják a tévébe hogy leordítsák a fejüket, hogy mondatot ne hagyjanak végigmondani, hogy minden álló szavukba belekössenek, ez nem lett volna probléma. A Jobbik ott követett el hibát, hogy azt hitte, azzal hogy bekerült a parlamentbe, némileg normálisabban fognak velük viselkedni. Ez óriási baklövésnek bizonyult.

Csak azért mert a Jobbikot nem fasisztázzák meg nácizzák, még bőven be tudják őket állítani bohócnak, komolytalannak, nevetségesnek, hőzöngőnek, stb. Talán még az lett volna jobb, ha tovább nácizzák őket. Arról mindenki tudta hogy baromság.

Nagyon remélem hogy a Jobbik tanul hibáiból, és a lehető legegyértelműbb, az egybites proletár számára is érthető és átélhető programmal megy neki a választásnak. A legutolsó jelmondat, a "nép nevében", egy sótlan semmi volt. Ennél sokkal több kell most.

Ami a meggyőzhető bizonytalanok táborát illeti: a jelenlegi felmérések szerint 50% a bizonytalan/nem szavazó. A bizonytalanokat onnan tudjuk megbecsülni, hogy az eddigi választásokon legföljebb 70%-os részvétel volt (2002-ben), ennél csak kevesebben lesznek most, tehát 30% alapból kiesik, vagyis legfeljebb 20% (legyen inkább 15%) az úgy-ahogy meggyőzhetők aránya.

Azt is figyelembe kell venni, hogy ha a választok közelében a fidesz bedobja a "visszajönagyurcsánymegabajnai" -csodafegyvert, az rengeteg bizonytalant kényszeríthet arra, hogy a fideszre szavazzon, a 'komcsiktól' való félelmében.Így tobább öröklődik majd a két fidmszp jin-jang rendszere, mindegy melyikre szavazol, ugyanazt a szart kapod.

A végére: a Jobbik ezen választástól, direkt széles margókkal számolva, 16-30 parlamenti helyet várhat. A legvalószínűbb egy 20-25 fő közötti létszám. Tegyük hozzá: fiatal demokráciáknak az arányos választási rendszer igazságos, mert együttműködésre készteti a résztvevőket. A Fidesz ennek ellentétét betonozta be, ami még keményen vissza fog rá ütni.

Egyre inkább zárul az ablak, amin belül még demokratikusan meg lehet oldani az ország problémáit. 2014 után ha a fidesz (vagy az mszp-együtt) nyer, az utolsó lehetőség is elvész, és el kell kezdeni más irányban gondolkodni.

Mr. Waszabi 2013.09.26. 20:14:19

Már bocs, de maga a cím is nettó marhaság. Akkor is, ha ez egy jobboldali blog. Annak nem sok értelme van, ha csak a kormányzati populizmust másoljátok. Vesztes lóra csak vesztesek tesznek, azért. De ezt majd meglátjátok a saját bőrötökön.
A rezsiharc ugyanis az általa állítólag megszerzett választók közül pont a legszegényebb és legszélesebb réteget érintette legkevésbé motiválólag. Aki eddig is spórolt a közmű fogyasztáson, alacsony jövedelme okán, annak a havi nyeresége is legfeljebb egy kiló kenyérre elég, nagyjából, nem többre. Jobban keresőknek is legfeljebb egy kiló húsra. Hogy az állítólagos rezsiharc alatt a kenyér és a hús ára miért emelkedett, vagy hogy abból az állam a 25-27%-os áfa révén mekkora sarcot vesz le, nos arról nem esik szó. Ez a viselkedés pedig nettó hazugság, gerinctelenség. Már, amennyiben magyarnak vallja magát az ember.
A rezsiharc azoknak hozott nyereséget, akik jól keresnek, és nagy háztartást visznek. Aki 5000 forintos villanyt fizet, annak 500 forintot, aki 50000-est, annak 5 ezret. Még is, a jobboldal amellett kampányol, hogy bezzeg ez a kormány hogy megsegítette az ország népét. KÖzben meg valójában lófaszt halványlila esti ködben, igazából a saját gazdag sleppjét segítette meg.
Aki 15000 gázszámlát zsugorkodott össze a panelban télen, annak 1500-at, aki pedig a 400 nm-es, fűtött medencés vagy a nélküli házban él, annak meg a 10-30-szorosát. Például Orbánnak, Rogánnak Lázárnak és valamennyi fideszes tisztviselőnek, államtitkárnak, mgyei vezetőnek, polgármesternek és vállalkozóiknak különösen.
Korrekt-e hazudozni a kormány "igazságos" politikája mellett az elszegényedők szemébe? Nem az. Gerinctelenség, patkányság inkább.
Vajon miért nem volt megfelelő a korábbi kormányok által rendszeresített rezsi támogatás, amely rászorultsági alapon meghúzott egy korlátot? Csak mert azt egy másik politikai erő alakította ki? A hülyeség nem kifizetódő sosem.
Nem az számít, hogy mi hogyan van jól, hanem az, hogy ki tette az intézkedést?
Ki kell dobni mindent politikai vonatkozás alapján, nemzetgazdasági szinten, a valóság követeleményeinek figyelmen kívül hagyásával, pusztán pár érzelmi idióta elképzelései okán? Na ez a hülyeség netovábbja.
Jelenleg úgy néz ki, hogy Orbán, átbaszva a választókat, beült a jól fizető államhatalomba, megemelte saját és párttársai, vezető tisztviselői fizetését, majd belejelentette a rezsiharcot a mocskos rabló szolgáltatók ellen, hazudozva azok profitjáról, miközben az állam maga mindvégig 25-27%-os ÁFÁt kaszált és kaszál ma is a szegényen és gazdagon egyaránt. Az egész hazudozásnak a nettó haszonélvezői a jómódúak lettek, akikből a fidesz vezérkar áll. Ez az egyik legnagyobb átbaszás 1990-en óta, pedig volt pár másik is azóta. Utóbbiak közül az egyik jeles az előző Orbán kormány alatt bevezetett lakásépítési kölcsön, amely arra ment ki, hogy a hitelfelvevők hitelből fizessék az ÁFA-t az államnak. Ezt Orbán és Matolcsy találta ki anno, és az állam mg is kapta minden épített lakás értéke után az ÁFA bevételt. Most meg ództkodnak felelősségt vállalni az általuk bebutított és hitelfogságba került emberek iránt, mert most már büdös a téma. Hazugnak lenni szar, mert mindig kiderül és rend szerint mindig a legkevésbé kívánatos pillanatban derül ki. A választások közeledtével szaporodnak ezek a pillanatok, s ezeket nem homályosíthatja el semmilyen hazugság. Talán, ha a jobboldal nem hazudott volna annyit az elmúlt 4 évben, okulva elődjein, de sajnos ellőtte a muníciót, ezek a tények.

Andrev 2013.09.26. 20:19:00

@vénkujon: Röhejes ez a "Jobbik=Fidesz" felfogás. Attól, hogy valaha a Tesco-nál dolgoztál, még nem maradsz életed végéig az. Vagy?

A Fidesz-Jobbik-Mszp háromszögben mindenki ellensége a másiknak.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.09.26. 20:21:56

@Mr. Waszabi:

Állítólag 2,5 millióan írták alá a rezsicsökkentést. Ez nem tudom mennyire igaz, ez rengeteg ez a szám szerintem, ha igaz.

Andrev 2013.09.26. 20:28:35

Hogy radikális párt nyerhet-e választást? Hogyne. Csak fel kell oszlania, és egy új, innovatív névvel újraalakulnia :D

"Advanced Power Párt 4.0" hogy hangzik? :D

Kinek van még ötlete?

bgp 2013.09.26. 20:32:46

@Andrev: Pártszinten lehet, de egy fideszes és egy jobbikos fórumozó között nehéz különbséget tenni. Semmi akadálya a koalíciónak, amiből természetesen a fidesz jön ki nyertesen.

Mr. Waszabi 2013.09.26. 20:55:37

@Nyekenyóka.: no, az a választójogú állampolgároknak a harmad sincsen. Objketíven. S hogy ki, miért írta alá, milyen befolyás okán, az meg egy másik faktor. Nem tudhatni. De itt a Fidesz jövő áprilisban nem fog nyerni, ez látszik a hétköznapok tapasztalásai alapján. Az nem releváns, hogy a közvélemény kutatók ezres minta alapján mit mutatnak ki, sosem volt az, ha sokan hallgattak. Mert a nem nyilatkozók bizony nem a fidesz mellett fognak most szavazni. Gondolom logikus, hogy aki az uralkodó hatalom híve, az nem rejti álláspontját, véleményét, inkább büszke arra. Aki meg nem politizál, s nem nyilatkozik, csak boldogulni próbál az életben, annak nettó szopást okozott és okoz lépéseivel ez a kormányzat. Megismétlődik a 2002-es verés, ahogy Orbán ráérzett - és ugyanazok lesznek az okok is, amikre viszont nem érzett rá. Különben nem folytatná a megszokott hazugságdömpinget. De folytatja, tehát megint nem értette meg, mi nem fasza a nép számára. Hazugság nem teremt valóságot sosem. Ennek ellenkezőjét ugyan lehet hinni, s súlykolni egy darabig, de ebben az etapban ezen a határidőn már rég túl vagyunk. Nem kell ehhez matek zseninek lenni, csak nem szabad elhinni a hazugságokat. Ez belátás kérdése.
A magyar választó pont olyan egyszerű, mint az általa választott mindenkori vezetés. Ha az megszopatja, akkor megbünteti legközelebb, nem latolgat esélyeket, meg alternatívákat, hogy mi lehet jobb. Ez okozta 2002-őt, 2006.-ot és 2010-et is - és ez fogja okozni 2014-et is. Csak a nyertes személye változik. Meg esetleg abból eredően a politika. Én így látom.

vénkujon 2013.09.26. 20:56:17

@Andrev: én nem tartom röhejesnek. nem az ősállapotra gondolok, amikor ezt mondom. hanem inkább arra, hogy itt a fórumokon, de a való életben is, nyilvánvaló a a két tábor összemosódása. amúgy egy fideszrobot-az adott szituációban- bármikor szolgálatba helyezi magát a radikálisabb értékek védelmében, illetőleg "kellemesebb" beszélgetőpartner is lehet, ha épp olyanja van. ezen ne pörögjünk tovább. fölösleges.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.09.26. 21:20:44

@Mr. Waszabi:

Várjuk ki a végét. Az ellenzék most sokkal jobban le van járatódva mint 2002-ben. Szóval nehezebb helyzetben vannak sokkal.

zobod 2013.09.26. 21:59:50

@Nyekenyóka.: igen, abból hogy nem szavaz valaki a fideszre, nem következik hogy bármelyik másik indulóra szavazna ebből a választékból. Van az ismerőseim közt olyan 2010-ben elkötelezett LMP-s arc, aki mondta, hogy tuti nem fog szavazni mert az szja reformmal jól jár, de Orbánt nem bírja. Biztos lesz sok ilyen is, egykulcsos, végtörlesztés, árfolyamgát, rezsicsökkentés stb elég is lehet ha már azt elérik pár százezer embernél, hogy ellenükben nem szavaznak. Támogatókban meg messze veri az mszp-t a fidesz. Szerintem nem lesz valami nagy részvétel, ráadásul egy forduló lesz, és nem csak listák vannak hanem egyéni választókerületek is, ahol elég egy hajszálnyival több szavazatot gyűjteni, mint a második helyezett kap, és viszi a jelölt a mandátumot, a másodiknak nem jár semmi. Ráadásul a kompenzáció is a győztesnek kedvez. Alighanem elviszi 2014-et a Fidesz, az ellenzék már inkább csak arra játszik, hogy ki marad bent 2018-ig.

Mr. Waszabi 2013.09.26. 22:07:31

@Nyekenyóka.: én kivárom. Régebb óta szolgálom ezt az országot töretlen szemlélettel, munkával, fegyverrel, erkölcsi példamutatással, mint aminek tizedét sem mondhatja magáról Orbán Viktor. Sőt, a mostani etapban nyújtott pálfordulásait, hazudozásait tekintve a századát sem. Pedig csak egy átlag magyar vagyok, erkölcsi értelemben. Pechjére kortársak vagyunk. Én ismerem az ő pályáját kezdettől, mindenkor láttam, ki volt aktuálisan, s azt is tudom, hogy én ki voltam akkor, később, 5x később, s hogy ma ki vagyok. Ami biztos, hogy nekem sosem kellett fordítanom köpönyegemen egyszer sem az elmúlt 25 évben. Ezt ő vagy párttársai nem mondhatják el magukról, amiként azt sem, hogy végig dolgozták volna az elmúlt 2 évtizedet az általuk teremtett magyar valóságban, vállalkoztak volna saját bőrükre - mindössze beültek a parlamentbe az adófizetők pénzén és igyekeznek ott maradni. 25 év óta. Nos, én nem bízom az ilyen gyáva, mások hátán élősködő emberekben, akármilyen csodálatos képet fessenek is magukról.
Van még kérdés? Számomra nincs. El tudom fogadni, hogy akár a Ceausescui Románia szintjére süllyed az ország a szavazók akaratából. Ez is demokrácia. Éltem eleget a kommunizmusban ahhoz, hogy értékelni tudjam, mit jelent a szabadság. Az viszont biztosan nem az én csalódásom lesz, ha mások nagyon számító illúziók mentén rossz utat szavaznak meg, ami ellen 2016-ban majd maguk dobálnak köveket az általuk tévesen választott kormányra. Én biztos ki fogom bírni, akármi lesz is, a kérdés az, hogy aki megszavazza az általa nem ismert, ám illúzionált utat, az ki fogja-e bírni? Tapasztalatom szerint a többség nem bírja ki. Nos, nem fogják kibírni a fideszt megszavazók többsége sem. Ezt is lássuk meg. Ha nincs igazam, akkor meghívlak a karton Staropramenre. (Jelzem, soha nem kellett még karton sört vennem senkinek, mert még nem veszítettem:)
Történelmet írunk. Együtt. Hogy a következményeit e döntésnek ki, hogy bírja, az egyéni probléma. Sokan el fognak vérezni, annyi már látszik.

Dzsentrisvihák 2013.09.26. 22:10:06

@sztd:

Hát, én a Pősze-interjút nem tekinteném releváns következtetési alapnak, mivel olyan nyilvánvaló hazugságokat és önellentmondásokat tartalmaz, amik eleve hiteltelenítik az egészet. Az a mókus egy küldött ember, akinek egyetlen feladata volt, időzített bombaként a megfelelő időben amortizálni a pártot.

sztd 2013.09.26. 22:16:53

@Dzsentrisvihák:
"akinek egyetlen feladata volt, időzített bombaként a megfelelő időben amortizálni a pártot"
Akkor elég rosszul időzített.
Fontos kérdés, hogy a program megírását tényleg ő szervezte-e meg? Erre eddig nem láttam cáfolatot.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.09.26. 22:27:49

@zobod:

:))

Én meg pont az egykulcsos miatt (pontosabban az adójóváírás eltörlése) miatt szakadtam el a fidesztől. Engem egy elég rossz ponton talált el ez az úgynevezett reform, pedig 2002 óta mindig is a fideszt támogattam. De ez az adórendszer nagyon nem jön be, ezért én várok valami alternatívát, az lmp egyre szimpatikusabb, a többi nem nagyon. Remélem bennmaradnak, bár ha nem, az sem érdekel igazán.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.09.26. 22:30:27

@Mr. Waszabi:

Fene tudja. A fidesz szerintem tanult a 2002-es hibájukból, ott van a rezsicsökkentés meg még más jóságos dolgok. Ez nem jutott nekik eszükbe 2002-ben. Elbízták magukat. Most viszont szerintem jobban állnak mint akkor.
De majd jövőre minden kiderül, lehet hogy az adórendszerükkel túl sok embert veszítettek el, meg ott van a trafikmutyi, meg sok más hülyeségük is. A sörrel meg csak óvatosan! :))

Muzsikok közt 2013.09.26. 22:36:24

1. radikális párt is nyerhet választást, ha olyan a hangulat. most nem olyan de cigány csak több lesz. Több cigány=több előítélet pardon tapasztalat

2. a jobbik megtermékenyítette a fideszt ez a legfontosabb érdeme, remélhetőleg nem lesz ok a további radikalizálódásra, ami mindig komcsizsidó kormány alatt alakul ki (nyilván előítéletek miatt)

2. ha a redikális párt betöltötte küldetését akkor eltünik (pl. szdsz)

Muzsikok közt 2013.09.26. 22:38:26

@Nyekenyóka.: Ez nem eszükbejutás kérdése hanem pénzkérdés.

A fidesz 2002re csökkentette a GDP arányos adósságot, most is csak annyit költhet hogy ne legyen nagyobb GDP arányos adósság 2014ben mint 2010ben, különben baj lesz.

pszichonauta 2013.09.26. 22:39:05

A Jobbikkal az a baj, hogy teljesen a cigánykérdésben határozta meg a saját lényegét. Innen már nem igazán tudnak kitörni. Én szerencsére olyan helyen élek, ahol jó a közbiztonság. Azonban, ha megnézem a Jobbik helyi weboldalát, még itt is a cigánybűnözéssel kampányolnak. Ideje nekik szólni, hogy itt nem élnek cigányok.

Milyen is a Jobbik? Egy magát jobboldalinak valló párt, a legbalosabb gazdasági programmal. Elvileg a párt keresztény kötődésű, a "médiája" mégis inkább a pogányság felé húz. Arról nem is beszélve, hogy az LMP-szavazók után a jobbikosok között van a legtöbb ateista.
A Jobbiknak nincs elitrétege, a szélsőjobbnak nincs művészete, de igény sincs rá(az internet korában nekem ne mondja senki, hogy a "fősodratú" média miatt).
Ennek az oka legfőképpen az, hogy fegyelmezetlen, ideológiailag zavaros, sértődött és individualista emberek alkotják a szavazótábor oroszlánrészét. A liberális individualizmus és az extrém nacionalizmus az életük.
A Jobbiknál a felépítésénél fogva elengedhetetlen az alázat, az erős hierarchikus rend. A jobbikosok nagy része azonban a dogmákat nem fogadja el, mert a liberális individualizmus jellemző rá is. Pontosan ugyanaz a viselkedés, amit annyira megvetnek.

Muzsikok közt 2013.09.26. 22:54:16

@pszichonauta: Ebben sok igazság van, kivéve a nacionalizmus részt. A környező országokban a mainstream pártok vannak nacionalizmusban kb. Jobbik szinten, Magyarországon semmilyen más nemzeti párt nincs.

A nacionalizmus jó. A szomszédaink az elmúlt 100 évben csak nőttek általa, és ma is csak nőnek a folyamatosan beolvadó szórványmagyarsággal. A magyarokban épphogy elsorvadt a nacionalizmus így mint nemzet beteg és a végét járja.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.26. 23:02:07

@Mr. Waszabi: "Nem tudhatni. De itt a Fidesz jövő áprilisban nem fog nyerni, ez látszik a hétköznapok tapasztalásai alapján."

Még a Jobbiktól viszonylag nem távol álló Iránytű intézet (amely ezen beszélgetést szervezte) is a legutóbbi (asszem augusztusi) felmérésében 49%-ot adott a fidesznek. A biztos választók között.

azt nem tudom hogy milyen környezetben élsz, mit "tapasztalsz hétköznapilag", a Fidesz legnagyobb trükkje hogy fölépítette az emberekben, hogy "dehát nincs alternatíva!" Pedig ahhoz a szarhoz képest amit összehordtak, bármi alternatíva, értsd: ilyen szarul mint a fidesz bárki tudja csinálni. Vagy persze jobban. Csak ezt hiába mondod az embereknek, nem értik.

Amit a rezsicsökivel kapcsolatban írtál: tökéletesen így van, azonban az erkölcsi kategóriák alapján való gondolkodás nagyon kevéssé jellemző a társadalomra. Aki fideszes az jó, aki emeszpés az rossz, másik oldaról pepitában ugyanaz. Az elmúlt 20 év permanens bal-jobb (vagyis: kamubal-kamujobb) verbális polgárháborúja gondoskodott erről.

Tehát nem az a jó, aki 'igaz életet él', hanem törzsi alapon, az a jó (az él igaz életet), aki "velünk van". Teljes relativizmus.

A harmadik dolog, a fidesz-kézivezérelt média. a média temetizáló hatásról most nem értekeznék, remélhetőleg tisztában vagy vele magad is. fontos itt még az agitációs, valamint az integrációs propaganda szerepére rámutatni. Az agitációs propaganda ellen, az átlagember szempontjából úgy-ahogy lehet védekezni, az integrációs ellen NEM. egy kis olvasnivaló:
www.mediakutato.hu/cikk/2006_01_tavasz/01_missziotol_marketingig/

Jacques Ellul gonodolatait ajánlom figyelmedbe. röviden, idemásolva:

"Az agitációs propaganda valamilyen cselekvésre akarja rávenni a közönségét, például valamilyen berendezkedés megváltoztatására, megdöntésére, ezért ez a konfliktushelyzetek, a szembenállás propagandája. A cél ilyenkor a népesség erejének és áldozatkészségének rövid idejű fókuszálása valamilyen körülhatárolt célra. A felizzításhoz általában a legegyszerűbb érzelmekre szokás apellálni: főként a dühre. Kommunikációs médiumai a beszédek, a plakátok és a pletyka vagy a suttogó propaganda."

" Az elsősorban a fejlett országokban működő integrációs propaganda célja totális ragaszkodást alakítani ki a tömegben az adott társadalmi berendezkedés iránt. Az integrációs propaganda hosszú távon a teljes uniformizálódás felé mutat és viszi a társadalmat. Gyakori tartozéka az adott állapotok racionalizálása, vagyis olyanokként való bemutatása, amelyek szükségszerűen alakultak ki, következésképpen a jelen kori emberek egy egész történelmi fejlődés betetőződésének a haszonélvezői. Az integrációs propaganda szorul rá a leginkább az elektronikus tömegkommunikációs eszközökre, amelyek folyamatos környezetet képesek teremteni az emberek köré, nemcsak átmenetileg horgasztják fel indulataikat."

Lehet hogy te szuverén egyéniség vagy, de az átlagemberek többsége nem az, vagyis a médiából meríti önazonosságának lényegi elemeit, ilyen értelemben pedig vezetett, vagyis megvezetett, becsapható ember.

A tömegmédia, pedig igenis nagy hatásfokkal működik, tartja kordában a csordát mindaddig, amíg az emberek elég éhesek lesznek, hogy fellázadjanak. Konkrétan: a csapból is a fidesz sikerpropagandája ömlik, a többi pártot csakis negatív dolgokkal kapcsolatban említik meg, ha egyáltalán. legutóbb pl. sikeresen összeboronálták a jobbikot az mszp-vel, a legutóbbi cikkek egyike is erről szól.

Visszatérve a tárgyhoz, vess erre egy pillantást:
hu.wikipedia.org/wiki/2010-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s#K.C3.B6zv.C3.A9lem.C3.A9ny-kutat.C3.A1sok

görgesd oda, hogy "mandátumbecslések"

ott látod, hogy 2010 januárjában elég jól megtippelték a főbb közvéleménykutatók, hogy melyik párt hány mandátumot fog kapni. Néhol majdnem pontosan eltalálták.Különben is, a legnagyobb párt mandátumait lehet a legjobban megbecsülni, mivel annak szavazói titkolóznak a legkevésbé, hiszen érzik hogy "nyeregben vannak", vagyis ők a legerősebbek. Ez alapján (jelenlegi kvkutatások) a fidesznek simán lesz újra kétharmada. De az újrához egy sima győzelem is elég...

Persze ezek a mandátumbecslések az adott év választások előtti 3-4 hónapjából származnak, de én nem látom, hogy az elkövetkező 3 hónapban mitől csapódnának tömegek a Jobbikhoz vagy bármely párthoz. Lehet hogy tévedek, de szerintem ennek csekély a valószínűsége.

Nagy eséllyel a jelenlegi arányok maradnak fenn.

Dzsentrisvihák 2013.09.26. 23:31:08

@sztd:

Ó, igen, egy kicsit elsiették az aktivizálását, bár így is okozott elég kárt.

A programíráshoz tényleg volt köze, nem is kevés, de azért nem csak ő bábáskodott körülötte, sőt.

Zolcsi67 2013.09.27. 00:07:05

"A rezsiharc azoknak hozott nyereséget, akik jól keresnek, és nagy háztartást visznek. Aki 5000 forintos villanyt fizet, annak 500 forintot, aki 50000-est, annak 5 ezret."

Divatos tévedés. Akinek akkora háza van, hogy - divatos szlogennel élve - gázzal fűti az úszómedencéjét, annak fel se tűnik ez a csökkentés. Párezer ide vagy oda, amikor százmilliókkal dobálózik?
Akinek azért havi 5000, mert sötétben, hidegben ül, csak hogy "ne kerüljön annyiba", annak bizony számít az 500 is.

Zolcsi67 2013.09.27. 00:09:49

@Zolcsi67: Csak hogy Bajnai Gordont idézzem, az egyik rezsiEMELÉSnél, az előző kormány alatt: "fel se fog tűnni a sok csekk között ez a kis emelés". Naja. Neki, és a hozzá hasonló anyagi helyzetűeknek. Ahogy a csökkenés se tűnik fel nekik, és ha mégis, hát tesznek rá magasról.

Mr. Waszabi 2013.09.27. 00:32:54

@Nemzetstratégia: ez mese habbal, szerintem. 2002-ben is ilyenek voltak az esélyek a becslések, közvélemény kutatások szerint, aztán nem úgy lett.
Elbaszták, a nép meg leszavazta őket, akármilyen retorikával próbáltak menteni. Itt a pénztárca szavaz mindig, meg a sérelmek. Per pillanat a Fidesz egyiknél se áll jól, ez borítékolja sikert egyértelműen.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.27. 04:56:50

@Mr. Waszabi: "2002-ben is ilyenek voltak az esélyek a becslések, közvélemény kutatások szerint, aztán nem úgy lett. "

2002-ben a főbb médiák balosak voltak, még létezett egy nagy monolit mszp (megy ugye szadesz),a maga gazdasági hátterével, ez a két dolog önmagában elég volt az mszpnek... ja meg ugye 2 forduló volt, ahol a szadeszosok javára kényelmesen visszaléptek. Ilyen apróságokon bukik meg a dolog.

Szoros eredmények esetén valóban billeget a dolog, de erre mondhatjuk hogy 2010-re jobb becslési módszertanjuk lett a kvk-knak mint 2002-ben.

Meg persze ugye itt most nem az mszp-ről, hanem a Jobbikról beszélünk, mármint a cikk is arról szól, hogy van-e esélye kormánytváltani a Jobbiknak.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.27. 14:59:16

@Nemzetstratégia: "Itt a pénztárca szavaz mindig, meg a sérelmek. Per pillanat a Fidesz egyiknél se áll jól, ez borítékolja sikert egyértelműen."

Ami a pénztárcát illeti, nagyon egyszerű a trükk.

Tegyük föl, hogy valaminek az árát 20%-kl akarják megemelni. A népben óriási a fölháborodás, mire a kormány a végső határozatában leviszi az emelést 10%-ra. Nagy megkönnyebbülés, "mégse az a förtelmes emelés valósult meg, és ami érzéseinket is figyelembe vették".

Holott: mindvégig 10%-kal akarták emelni...ezt hívják a húzd-meg ereszd meg taktikának.

"lehetett volna sokkal rosszabb is" - gondolja az egyszeri ember, és emlékezetébe idézi, hogy először miféle hatalmas emelésekről volt szó, "mielőtt jobb belátásra tértek volna". Holott az egész egy nagy kamu, egyszerűen a bolondját járatják az emberekkel.

A fidesz ezt meg ennek speciális változatát is alkalmazza, amikor konkrétan _meg is csinálja_ az áremelést (pl: üzemanyagár-emelések), majd később nagyvonalúan csökkenti őket.

4 évre lebontva: 2010-12 között iszonyatosan megemeli az árakat, majd 2013-ban visszacsökkenti, ami egyrészt a "siker első jeleinek" értékelhető a propagandagépezet részéről, másrészt megkönnyebbülést okoz a népben.

A politikában ezért hasznos mindig direkt túlzó követelésekkel előállni: mert lehet belőle "engedni", és akkor megvalósul amit eredetileg is akartak + "mindenki boldog"...

ami a "sérelmeket" illeti: Stockholm-szindróma.

A fidesz-szavazó nagyrészt azért szvaz a fideszre, amiért a vakkomondoros felesége visszament az illetőhöz: igaz hogy néhanapján jól megveri agyba-főbe, de mindig van néhány kedves szava hozzá, legalább van fedél a feje fölött, és "úgysincs máshova mennie".

A Jobbikról már jó előre el lett terjsztve, hogy "amint hatalomra jutnának, 2 héten belül államcsőd" lenne. Egyszerű hisztériakeltés, de működik. szerintem a választások közeledtével újra előveszik ezt, a jobbikosoknak a tévékben folyamatosan ezzel fognak nyitni, ezellen amúgy sem lehet védekezni, hisz totál hülyeség az egész. Sárdobálás. Folyamatosan ismételgetni kell, akkor is ha hazugság. A propaganda legalapvetőbb törvénye.

Vagyis a Jobbik vállalhatatlan, államcsőd-okozó meg egyéb, a Fidesz meg igaz hogy megszorít meg szétver mindent maga körül, de legalább a van néhány kedves szava hozzánk (miniszterelnöki levelek,stb) , valamint "nincs máshova menni", vagyis "nincs alternatíva".
Ezért fog nyerni a Fidesz 2014-ben.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.27. 22:39:02

Lehet-e választást nyerni a rezsiharccal?
Inkább úgy kéne feltenni, hogy nyugdíjasokkal lehet-e nyerni? Válasz igen.

Van-e reális esélye a baloldalnak 2014-ben?
Nincs,

Meddig tartható a Jobbik radikalizmusa?

majd meglátjuk

Zolcsi67 2013.09.27. 23:54:48

@Nemzetstratégia: Akkor én nem "nagyrészt" vagyok :-)

És a Jobbiknak sem a radikalizmusától félek, ha választást nyernének. Inkább az amatőrizmusuktól, mert lehet szlogeneket puffogtatni, de megalapozott gazdaságpolitikát még nem hallottam tőlük. Hogy amit meg akarnak csinálni, vajon miből? És elérte őket az örök ellenzéki betegség: odáig eljutottak, hogy "mi nem jó".

Tehát miért is Fidesz?
Az MSZP (és közeliek) gazdaságpolitikáját ismerem, nem kérek belőle.
A Jobbikét nem ismerem, ezért félek tőlük.

A Jobbik egy esetleges győzelem esetén kompromisszumokra kényszerül (mint a politikában, kormánypozícióban mindenki), vagy csúful elbukik. Hajlik vagy törik. Lehet bősz Enver Hodzsát játszani, az önellátó államot dédelgetni, látjuk, hova vezet. Lehet habzani, hogy "mert a Fidesz azt ígérte, hogy a multik ígymegúgy, aztán mégis lepaktál a Tescóval, stb." OK, hogyan csinálnátok, srácok?

Három út van:
- Meleg sz*rig benyalni, hagyni, hogy úgy talicskázzák ki a pénzt, ahogy akarják (MSZP)
- Mindenkit kivágni az országból, mint a macskát (Jobbik)
- Kompromisszumokkal (mert hát az egész politika erről szól) kihozni az adott helyzetből a "kecske és káposzta" állapotához közeli helyzetet. Én e harmadikra szavazok.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.28. 13:05:17

@Zolcsi67:

Hát ha a Fidesz ezerszer módosított, folyamatosan átírt költségvetésű, (ugyanis a számokat még egyszer sem sikerült eltalálni) gazdaságpolitikája a valami, akkor menthetetlen vagy. Ez ugyanis rögtönzés, valamint folyamatos népnyúzás.

Kecske és káposzta: a fidesz sztahanovista túlbuzgóságában 1,8%- ig vitte le a hiányt, (pedig Brüsszelnek 2,9% is elég lett volna), mindezt a magyar demokrácia legnagyobb megszorításával, a Bokros-csomag háromszorosával érte el. A reálbér értéke csökkent a valódi (értsd: a semmitérő 47 ezres közmunkásokat leszámítva) munkanélküliség nőtt, az infláció alacsony volta a beruházások-hitelek elmaradását jelzi, a szegénység és nyomor magasabb mint 2010-be volt.

Nagyon jó ez a kompromisszumos, arany középutas megközelítés, kérdezem: az Ellenzéki kerekasztalnál a 'demokraták' és kommunisták között mi volt az "arany középút"? A továbbélő félkommunista rendszer, ahol a gazdasági-kulturális elit bebetonozta hatalmát, és a valódi demokrácia minden lehetőségétől megfosztotta a társadalmat?

Na mesélj, a kommunista és demokrata álláspont között mi a kompromisszumos, arany középutas megoldás? Ezt vitte végbe a fidesz meg a többi hazaáruló, hogy még mindig nem történt meg a rendszerváltás, a régi, kádári rendszer és beidegződései rohadtak ránk.

A Jobbik gazdasági programjáról: számos megoldásuk van, fölsorolni is nehéz lenne őket, a 2010es programjuk egy jó közelítés ahhoz mi lesz most, de nyilván lesz 2014-es is. Idióta módjára a még meg sem jelent 2014-es programról kijelenteni, hogy "nincs is programjuk", elég ostoba hozzáállásra vall.

Olvasd el a Jobbik hamarosan megjelenő programját, meglátod "hogyan csinálnák". Persze nem kötelező, lehet a Fidesz melletti lassú megrohadást is választani.

Zolcsi67 2013.09.29. 00:18:27

@Nemzetstratégia: Egy gond van ezzel az egésszel. A politika - akár helyi, akár országos, akár nemzetközi - kompromisszumok sorozata. Ha így jobban tetszik: megalkuvásoké. A "jó király-rossz király" történeteket a 77 magyar népmese c. kötetben keresd.

Leírtam, mitől félek és miért. Most azt is leírom, hogy a Jobbik szavazóit mitől féltem egy esetleges választási győzelem esetén. Kormányon rájönnek igen gyorsan, hogy olyan kompromisszumokba kényszerülnek - politikai és gazdasági téren, kifelé és befelé egyaránt - amik semmilyen kampányukban nem szerepeltek. Nem telik bele néhány hónap, és a saját lelkes szavazóik fogják üvöltve követelni a távozásukat. Ja, és még hazaárulózni is fognak :-) (A csőcselék csak egyféleképp gondolkozik.)

Zolcsi67 2013.09.29. 00:26:10

@Nemzetstratégia:
"az Ellenzéki kerekasztalnál a 'demokraták' és kommunisták között mi volt az "arany középút"?"

Az ellenzéki kerekasztal egy nagy színház volt. Gazdaságunk akkor már elég régóta (IMF-szerződés) a vágyott Nyugattól függött. Nem véletlenül történt meg - és még dicsekedett is vele az akkori kormány! - rekordgyorsasággal a privatizáció.

Gyanítható, hogy még 1989 előtt papíron az utolsó szögig el volt adva az ország. Az 1990-es választások után csak a törvényi kereteket kellett hozzá megszabni, hogy valójában is megtörténhessen. Azon lehet vitatkozni, hogy Antall magától volt-e tehetetlen, vagy ennyire meg volt kötve a keze? Az előbbi mellett az egyre súlyosodó betegsége is szólhat, sajnos.

Németh Miklós, a rendszerváltást levezénylő miniszterelnök nem véletlenül rohant ki az első adandó alkalommal külföldre, a pénzvilágba. Már polírozták neki a mahagóni íróasztalt valamelyik irodaházban 89-ben.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.29. 13:50:59

@Zolcsi67: "Az ellenzéki kerekasztal egy nagy színház volt."

Amiben a Fidesz és az SZDSZ vitte a főszerepet.

"Gyanítható, hogy még 1989 előtt papíron az utolsó szögig el volt adva az ország. Az 1990-es választások után csak a törvényi kereteket kellett hozzá megszabni"

Ez egyrészt nem bizonyítható, másrészt a fidesz is ott ült a parlamentben, a privatizációs törvények némelyikét ő is megszavazta, hatalomrajutásakor ('98) adott volt a lehetőség hogy ezeket kivizsgálja. Hiába próbálod azon hamis látszatot kelteni, hogy "minden el volt veszve", a törvénytelen szerződések esetén nincs elévülési idő, tehát most 2013-ban is utána lehetne menni, ha lenne rá akarat a fidesz részéről.

"Németh Miklós, a rendszerváltást levezénylő miniszterelnök nem véletlenül rohant ki az első adandó alkalommal külföldre, a pénzvilágba."

És a Fidesz nem véletlen, hogy nem tett érte semmit, hogy elszámoltassák, a mocskos kommunista hazaárulót.

"Egy gond van ezzel az egésszel. A politika - akár helyi, akár országos, akár nemzetközi - kompromisszumok sorozata. Ha így jobban tetszik: megalkuvásoké."

Én nem tudom miféle kompromisszumokba fér bele, hogy százmilliárdokat elsikkasztókat, vagyis közönséges bűnözőket szabadon hagyunk mászkálni az utcán, meg hogy egyedül írjuk az alaptörvényt, amibe véletlenül sem engedünk módosítást, nem tudom miféle kompromisszum, hogy Brüsszel parancsait némi szabadságharcos rizsa mellett az utolsó betűig végrehajtjuk, gondolom egy narancsszektásnak nem okoz gondot duplagondolni, de sajnos (szerencsére) itt még nem tartok.

Ne féltsed te a Jobbik szavazóit. Meglesznek azok a narancsosok álságos "aggódása" nélkül is.

Zolcsi67 2013.09.29. 16:55:02

"Amiben a Fidesz és az SZDSZ vitte a főszerepet."

A Fideszt az akkori állampárt nem tekintette tárgyalópartnernek. Nem MDF-et akartál esetleg mondani, ami - igazi gyűjtőpártként - Debreczeni Józseftől Csurka Istvánig terjedt?

"privatizációs törvények némelyikét ő is megszavazta, hatalomrajutásakor ('98) adott volt a lehetőség hogy ezeket kivizsgálja. "

Pontosan ezeket értem fájdalmas kompromisszumon, majd kormányon megtudjátok, ha nyertek.

"gondolom egy narancsszektásnak nem okoz gondot duplagondolni, de sajnos (szerencsére) itt még nem tartok."

Ne személyeskedjünk, én se írtam, hogy a te gondolatod szektás :-)) Mert hát látod, máris összemosol. Csak azért, mert a képet kívántam egy kicsit árnyalni, máris skatulyáztál. Mi ez, ha nem szektás gondolkodás?

Amúgy nagyon jó történelemtanárom volt középiskolában, egy dolgot igazán a fejünkbe vert: "a történelem mindig valahol, valamikor és legfőképp valamiÉRT történik." Ok és következmény nélküli, csak úgy a levegőben lógó dolog nincs.

Persze sokkal egyszerűbb úgy gondolkozni, hogy van az alapmondat: "mert a mocskos hazaáruló...", és a három pont helyére bárkit, bármit lehet írni. Általában az épp aktuális kormánypárt,miniszterelnök nevét.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.29. 19:47:39

@Zolcsi67: "A Fideszt az akkori állampárt nem tekintette tárgyalópartnernek."

Nyilván. Azért ültek ott az asztal másik felén, mert nem voltak tárgyalópartnerek. Világos.

"Pontosan ezeket értem fájdalmas kompromisszumon, majd kormányon megtudjátok, ha nyertek."

Hú de még mennyire...:)

""a történelem mindig valahol, valamikor és legfőképp valamiÉRT történik." Ok és következmény nélküli, csak úgy a levegőben lógó dolog nincs."

Ez valami eszméletlenül jó....és?
Ne általánosságokkal meg népi bölcselkedésekkel gyere, itt konkrét bűncselekményeket próbálsz elmismásolni.

Zolcsi67 2013.09.29. 19:55:50

@Nemzetstratégia: Továbbra se fér a fejembe, miért is "lapozod át", hogy a kerekasztal egyik legfontosabb ellenzéki szervezete, az 1990-as választások győztese, az MDF volt, na de lelked rajta.

Fidesz: ott volt, persze. Attól még az MDF és az SZDSZ politikusaira koncentráltak jobban, ama jól bevált káderes magatartással: "mit akarnak itt ezek az iskolapadból épphogy kijött hosszúhajúak?"

Konkrétan milyen bűncselekményt mismásolok, pl. tudom, hogy a szomszéd lopott egy biciklit és nem jelentettem fel? :-D Konkrétumokat kérek,és ami "mertafidesz, mertazorbán" mocskolódás csupán (mert hajlamos vagy rá, de én vagyok a szektás, ugye...), azt esetleg tán korrigálom.

"Szőlőbányát" nem fogadok el érvként, lerágott csont már 10 éve.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.29. 21:20:44

@Zolcsi67: "Konkrétan milyen bűncselekményt mismásolok"

A rablóprivatizációt, konkrétan egész iparágak fillérekért haveri kezekbe való átjátszását. A szerződések _még az akkori viszonyok szerint is_ több helyen egyszerűen érvénytelenek voltak (nem érkezett be a vételár, nem annyi érkezett be), a törvénytelen/érvénytelen szerződésekre pedig nincs elévülési idő, azoknak most is utána lehetne és kéne is menni. Pl. a cukorgyárak vételára konkrétan SOHA nem érkezett meg, vagyis egyszerűen nem lettek kifizetve. Tehát azokat a cégeket akik ezt intézték, ill azok kulcsembereit (céget meg lehet szüntetni, de az illetők minden bizonnyal életben vannak) elő lehetne venni.

És ez csak múlt. a jelen/közelmúlt is bekerült párszáz milliárdba.
m.cdn.blog.hu/in/infoporn/postimage/kozgep-chart_1337617620.png

nyilván az utolsó fillérig törvényes pályázatokon nyerte el a sok beszerzést, ha fölállna egy normális parlamenti vizsgálóbizottság, a szart is kiverné e gazemberekből.

"mit akarnak itt ezek az iskolapadból épphogy kijött hosszúhajúak?"

Nyilván odaengedték őket, mivel Orbán beszervezett állambiztonsági ügynök volt, saját hálózattal.
kuruc.info/r/9/93098/
Ezért is gáncsolták el újra meg újra az ügynökakták nyilvánosságra kerülését. sok fideszkáder került volna jólfizető állásokból az utcára.

Zolcsi67 2013.09.29. 21:31:24

@Nemzetstratégia: Hét ebben a tekintetben - már ne is haragudj - a Kuruc nekem nem valami egzakt hírforrás...és ennek is megvan az oka, de rád bízom a keresgélést, miért is kételkedem a hitelességében :-)

Amúgy az első bekezdésed értelmezése az lenne, hogy gyakorlatilag mindenkit, aki 1990-től (ha épp nem hiszel az 1980-as évek eleje óta tartó pénzügyi dróton rángatásban) a politikában bármilyen szinten (tényleg, milyenen? Államtitkár szintig, vagy minisztériumi osztályvezető is?) részt vett, felelősségre vonni, lecsukni. Érnek még meglepetések, és épp erre próbáltam utalni az általad kicsúfolt kompromisszumok emlegetésével: több minden függ össze egymással és olyan szinteken is, ahol az ember nem is sejtené. Kellemes boszorkányüldözést, de kérlek, tanulmányozd előtte a történelmet: eredményre soha, sehol nem vezetett az ilyesmi.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.30. 10:46:04

@Zolcsi67: Meglehetősen álságos és korrupt a hozzáállásod. A magadfajtáknak gondolom már a Kádár-rendszer is jó volt.

Ne "boszorkányüldözésről" van szó, ahogy az idióta Antall hangoztatta, hanem az igazság kiderüléséről.

"de kérlek, tanulmányozd előtte a történelmet"

történészként az lenne furcsa, ha másképp tennék. De köszi hogy ki próbálsz oktatni a témában.

Zolcsi67 2013.09.30. 11:43:58

@Nemzetstratégia: Akkor minden iróniát mellőzve meg kérlek: vitatkozzunk érveket felsorakoztatva, győzz meg!

"idióta Antall", "Meglehetősen álságos és korrupt a hozzáállásod. A magadfajtáknak gondolom már a Kádár-rendszer is jó volt." - ezek nem érvek :-)

Történészként biztos jól tudod elemezni a helyzetet elfogultságok és indulatok nélkül is.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.30. 12:14:12

@Zolcsi67: ott vannak az érvek fölsorolva:
a privatizáció oroszlánrésze törvénytelen szerződések útján ment végbe

ezen szerződések (mint a nevük is mutatja) TÖRVÉNYTELENEK, tehát érdemes utánuk járni.

A fidesz mégsem teszi, nyilván mert jópár fideszkáder menne a börtönbe. ügynökakták nyilvánossága?

és te ezt - hogy a bűnözők mászkáljanak csak nyugodtan szabadlábon- próbálod valamiféle "kompromisszumként" előadni. ennyi.

Azt írtad feljebb: "érhetnek meglepetések" Húha nemmmondod? Egy meglepetés lehet kellemes meg kellemetlen is - ezzel nem mondtál semmit. Sejtelmeskedés.

Zolcsi67 2013.09.30. 13:57:10

@Nemzetstratégia: "és te ezt - hogy a bűnözők mászkáljanak csak nyugodtan szabadlábon- próbálod valamiféle "kompromisszumként" előadni. ennyi."

Szerintem itt értesz félre valamit, és pont ebből hiányolom a higgadt,elemző, történészi gondolkodásmódot.

Csupán az elméletben bujkáló csapdákra szerettem volna felhívni a figyelmet.

Előfordul - mert miért is ne? - hogy kiderül egy s más az elszámoltatás során (ahoyg pont a Jobbiknál a Szegedi Csanád-ügy is kibukott). Még az is elképzelhető, hogy a Jobbikot hatalomra segítő (a választáshoz pénz kell, a győzelemhez még több, és itt kifejezetten tiszta eszközökről beszélek, azaz a törvényi kereteknek megfelelő kampánytámogatás, stb.) valamely társaság, szervezet, cég úgyszintén sáros - már miért is ne lenne?

Előfordul, hogy az elszámoltatás pont egy ilyen eseten feneklik meg - mert miért is ne? Megtörtént már, ahogy te is írod.

A választó türelmetlen. A radikális választó még türelmetlenebb. Le lehet csillapítani erőszakkal (a saját választói ellen fordul a kormánypárt hatalomra kerülve? Hmmm...), osztogatással (volt ilyen, láttuk, hova vezet), és ellenségkép kialakításával, hogy legyen kire haragudnia a tömegnek (ilyesmit is láttunk már).

Csak annyit szerettem volna árnyalni a képen, hogy semmi sem olyan biztos és egyértelmű, mint az ellenzéki padsorokból és a gép előtt ülve látszik, a politika erről szól.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.30. 14:26:21

@Zolcsi67: "Előfordul - mert miért is ne? - hogy kiderül egy s más az elszámoltatás során (ahoyg pont a Jobbiknál a Szegedi Csanád-ügy is kibukott)"

1) a zsegedi-ügy nem "elszámoltatás" során derült ki,
2) az illető annak rendje-módja szerint már nem is a Jobbik tagja, tehát megfelelő befejezést nyert az ügy. Bárcsak minden leleplezés így végződne.

"valamely társaság, szervezet, cég úgyszintén sáros - már miért is ne lenne?"

A bűncselekmény az bűncselekmény, öreg! mit mismásolsz?

"Előfordul, hogy az elszámoltatás pont egy ilyen eseten feneklik meg - mert miért is ne? Megtörtént már, ahogy te is írod."

Semmi ilyet nem írtam, ezt durván benézted.

"semmi sem olyan biztos és egyértelmű"

Ezt BÁRMIRE el lehet mondani, jolly-jokerként lehe lobogtatni. "ez nem olyan egyszerű mint ahogy az amatőr tacskók elképzelik, de én majd megmondom bla-blabla"
hatalmaskodás, jóindulatba álcázott("hisz én csak segíteni akarok!") ledorongolás.

Érvet meg hoztam számosat és eleget, hogy elmulasztottad őket megérteni, nem az én hibám.

Zolcsi67 2013.09.30. 14:33:38

@Nemzetstratégia:

Sorjában:

"a Szegedi-ügy nem "elszámoltatás" során derült ki,"
Feddhetetlennek, tisztának, nemzetinek, stb. tűnő párt vezetőségében kínos ügy. Ez erre volt példa.

"A bűncselekmény az bűncselekmény, öreg! mit mismásolsz?"
Nem mismásolok, csak nem hiszem, hogy létezik 100%-osan tiszta személy vagy szervezet a politikában.

"Semmi ilyet nem írtam, ezt durván benézted." Értve ezalatt azt, hogy "a Fidesz mégsem számoltatott el, mert...". Ezt azért csak leírtad, nem? :-D

"jóindulatba álcázott("hisz én csak segíteni akarok!") ledorongolás."
Továbbra is csak vitázni szeretnék, nem dorongolni.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.30. 14:42:43

@Zolcsi67: "Nem mismásolok, csak nem hiszem, hogy létezik 100%-osan tiszta személy vagy szervezet a politikában."

És akkor már rögtön rendben van egy bűncselekmény? Mert úgyis mindenki sáros?

Akkor a politikára/politikusokra már nem vonatkozik a törvény?

Ha egy elszámoltatás megfeneklik, az abszolút NINCS RENDBEN, semmivel nem lehet KIMAGYARÁZNI, megmagyarázni, eladni-előadni, mivel az elszámoltatás megfeneklése önmagában a korrupció óriási fokára ékes bizonyíték.

Zolcsi67 2013.09.30. 14:46:54

@Nemzetstratégia:

Nem írtam, hogy rendben van:
- a bűncselekmény
- a sárosság
- a bűnözők szabadon mászkálása.
A többi stimmel.

"az elszámoltatás megfeneklése önmagában a korrupció óriási fokára ékes bizonyíték."

Ezt se cáfoltam. Csupán azt nem hittem el (mert nincs rá bizonyítékom), hogy mondjuk a Jobbik - kormányra kerülése esetén - képes tökéletesen végrehajtani az elszámoltatást, a fentebb vázolt okok miatt.

Zolcsi67 2013.09.30. 14:48:33

@Zolcsi67: És azt se mondtam, hogy "jobb bele se kezdeni".

Csupán annyit, hogy aki belekezd, bizony számíthat ilyen csapdákra, ami miatt ismét (sokadszor) félrecsúszhat az egész.

Ha azt mondom, hogy veszélyes kimenni az utcára, mert elüt az autó, azt nem úgy kell érteni, hogy maradj szépen otthon, hanem hogy nézz körül, ha lelépsz a járdáról :-)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.09.30. 15:49:01

@Zolcsi67: "Csupán azt nem hittem el (mert nincs rá bizonyítékom), hogy mondjuk a Jobbik - kormányra kerülése esetén - képes tökéletesen végrehajtani az elszámoltatást, a fentebb vázolt okok miatt. "

1) de az ellenkezőjére sincs bizonyítékod (hogy biztosan megbukna teljesíteni az elszámoltatást).

2) Elég ha jobban hajtja végre a fidesznél az elszámoltatást, ami nem lesz nehéz, hiszen a fidesz gyakorlatilag semmit sem csinált,

3) az ügynöklisták nyilvánossá tételéhez elég lesz egy törvény is, a többi jön magától.

"Csupán annyit, hogy aki belekezd, bizony számíthat ilyen csapdákra, ami miatt ismét (sokadszor) félrecsúszhat az egész."

Én egyáltalán nem tartok ettől, az alapján biztos nem, amit írtál.

pb88 2013.10.01. 21:39:35

érdekes téma mindenféleképpen a jobbik kormányzóképessége, vagy egyáltalán annak az esélye, hogy választást tud-e nyerni.
Ahogy nézem a kommentelők között egyedül pszichonauta kolléga hozzászólása az, ami leginkább megragadja a jobbik problematikáját, de ezt egy kicsit tovább fűzném.
Nyilván egy protest párt protest szavazókkal rendelkezik, ez azt hiszem egy mindenki számára egyértelmű dolog. Azonban azt ahogy írta(d) is "A Jobbiknál a felépítésénél fogva elengedhetetlen az alázat, az erős hierarchikus rend. " sokkal több potenciált rejt magában, mint amennyire gondolnánk. Mégis mi az amitől egy jobbikos az ami? Pusztán nacionalizmus és, ahogy írja/írod extrém individualizmus lenne? Nem hiszem, bár ezt a két megállapítást elfogadom. A jobbikos szavazónak szükségük van egy erős pártra. Nem kizárólagosan azért, mert értékrendjének ez felel meg, hanem azért is, mert csak itt érezheti magát szellemi és kultúrális biztonságban. (ld. magunkfajta megnevezés gyakori használata) Azt hiszem a párt törzsközönsége sokkal kitartóbb lenne annál, hogy hamar elforduljon tőlük (ezzel most reagálva azokra a felvetésekre, hogy hamar elfordulnának tőlük), márcsak azért is, mert NINCS hovamáshova. Mégis ki az aki szóba jöhet alternatívaként? Magyar Hajnal? Azt hiszem a párt sok szimpatizánsának ez már túl radikális szerveződés. MSZP? Keleten lehet, hogy lenne pár százalék aki visszaszavaz, de ennek kicsi az esélye (a mai MSZP már nem az a régi MSZP). LMP? ebben az esetben nem mernék százalékot mondani. El tudom képzelni, különösen Budapesten, hogy lennének átszavazások, de lehet, hogy tévedek. Az LMP legfőbb bája a tudatos rendszerkritikája (se Fidesz, se MSZP), azonban előfordulhat, hogy túl liberálisnak tartanák, azonban 18-29-es korosztály egy nagyon képlékeny szavazói réteg, és nagyon könnyen képesek pártot váltani (tkp. mert már nem menő jobbikosnak lenni), akár olyanra is aki nagyon messze áll tőlük. Fidesz? Biztosan lesznek akik viszont ide átszavaznak, vagy legalábbis megosztott szavazatot adnak le, tehát előre kalkulálható pár százalék veszteség. Tehát ahogy láthatjuk nincs igazán más erő, ami/aki ezeket a szavazókat fel tudná szívni (esetleg egy szélsőbalos párt, de ennek rettentően kicsi az esélye). Összegezve: a Jobbik szimpatizánsok sokkal jobban tűrnék mindazokat az esetleges veszteségeket, amiket egy kompromisszumos radikál-jobb kormányzás hozna márcsak azért is, mert meg vannak az örök ellenfelek: multik, cigányok, bevándorlók, zsidók, melegek stb. és nagyon sokat elviselnek a általában is magyarok, különösen a Jobbik szimpatizánsok (ld. Szegedi Csanád esete), egészen addig a pontig, ameddig megvannak a megfelelő ellenfelek. Hogy jó lenne-e egy jobbikos kormányzás? Ebben a kérdésben nem lehet dűlőre jutni és csak a saját véleményemet tudom megosztani: Szerintem rettenetes. Egész egyszerűen nincs meg a pártnak az a szellemi holdudvara ami ahhoz kell, hogy valakitől tanácsot lehessen kérni pl. gazd.-politikai kérdésekben. Sőt tovább megyek: az sem mindegy, hogy kit küldünk a parlamentbe: Marika nénit, aki 35 éve kisbolti eladó vagy egy esetleg nemzetközileg is elismert közgazdászt/pedagógust stb. Kik lennének a kormányzat arcai? Pl. a Betyársereg vezetője lenne a hadügyminiszter? Vagy Gárdakapitányok lennének a belügy új vezetői? Vannak olyanok akik megfelelőek lennének (pl. Volner), de iszonyúan kevesen. Amit nagyon hiányolok a Jobbik részéről az a szakmai hozzáállás a kérdésekhez, leginkább üres politikai nyilatkozatok azok, amikben reagálnak egy-egy történésre, amitől még nem kerül étel az átlagember asztalára, a szegényére pedig pláne nem? Többkulcsos adó lenne megint, ami azt a keveset is lefölözi ami esetleg valami komfortérzetet ad? Lehet gyűlölni a jómódúakat, de ki a jómódú? Az aki haza havi 300.000 nettót már az? Ennél még az angliában tányér mosó karriert befutó (egyébként PhD-t végzett) ismerősöm is jobban keres és nem igaz, hogy többet sokkal többet kellene költenie a szükséges kiadásokra, mint itthon (értsd:lakhatás, étel, ruházkodás). Ajánlom mindenki figyelmében Pogátsa Zoltán kutatásait a magyar bérszínvonallal kapcsolatban abban a kérdésben, hogy ki a jómódú. (Kis szösszenet tőle: a magyar felső egyharmad keresete nem éri el a nyugati alsó egyharmad középértékét.)
süti beállítások módosítása