vizfej.jpgA magyar vidék a huszadik század eleji cselédsorba süllyed vissza, csak kenyéradója nem a földesúr, hanem a multi, a ház pedig nem a legidősebb fiúé, hanem a banké.

Lesújtó kutatási eredményeket hozott nyilvánosságra októberben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézete. A 220 oldalas tanulmányban azt vizsgálták, hogyan változott Magyarország egyes régióinak gazdasági-társadalmi helyzete az úgynevezett „rendszerváltás” óta. A Portfolio gazdasági hírportál egy emészthető hosszúságú elemzést készített, amelyben a legsötétebb jövőképet mutató Békés megyére helyezték a hangsúlyt, de máshol sem jobbak a kilátások.

Az adatokat böngészve megállapíthatjuk, hogy Magyarország hagyományos kelet-nyugati megosztottsága mára a múlté. Budapestet és vonzáskörzetét, valamint az észak-nyugati országrészt leszámítva az egész ország egyetlen hatalmas válságövezetté állt össze. A legszembetűnőbb változást az egy főre jutó GDP romlása mutatja: a Közép-magyarországi régió gazdasági termelése két és fél, háromszorosa (!) Észak-, Kelet-, illetve Délnyugat-Magyarországnak. Nyilván nem azért, mert a Győr-Kecskemét tengely mentén lakók az átlagosnál két és fél, háromszor jobban élnek, hanem fordítva: a kívül rekedtek többsége sodródott ilyen messzire az emberhez méltó élettől.

portfolio.png

Az említett Békés megye gazdasági teljesítőképessége az 1994-es 80 százalékról 2010-re 55 százalékra csökkent, vagyis nem csak relatív regionális különbségekről beszélhetünk (amely minden „fejlett” ország természetes velejárója), hanem az olló szétnyílásáról. Az ország két részre szakad, pontosabban az életképes észak-nyugati „enklávé” ellöki magától a ballasztot jelentő maradékot.

A GDP-hez mérten romlik minden: a munkalehetőségek, az átlagbérek, a közegészség, az infrastruktúra. Egyre kevesebb gyerek születik, aki teheti, menekül, maradnak a képzetlenek, az öregek és néhány szent őrült magyartanárnő. A Viharsarok húsz év leforgása alatt népességének tíz százalékát vesztette el, jórészt aktív korú fiatalok elvándorlásának köszönhetően.

A magyar vidék a huszadik század eleji cselédsorba süllyed vissza, csak kenyéradója nem a földesúr, hanem a multi, a ház pedig nem a legidősebb fiúé, hanem a banké.

Hazánk Európai Unióba való betessékelése idején a csapból is az folyt, hogy a „régiós egyenetlenségeket” pályázati pénzekkel fogják kiegyenlíteni, e cél érdekében minden uniós fejlesztési pénzt a gazdaságilag lemaradt térségekbe irányítottak. A támogatásokból azonban gyárak és munkahelyek helyett haveri cégekkel évente újraaszfaltozott utak, megszépült főterek, csatornák, játszóterek és kutyafuttatók épültek. Felduzzasztott munkaügyi központok, ahol átképzik a kirúgott dolgozókat, hogy azok aztán a túlképzett munkakeresők táborát népesítsék.

Hogy a legújabb tanulmánynak a politikai sárdobáláson és az ujjal mutogatáson kívül lesz-e valamilyen eredménye, egyelőre rejtély. Mi viszont szívesebben látnánk már egy cselekvési tervet, hogy a szegénység – alacsony fogyasztás – belső piac hiánya – kiszolgáltatottság a külföldi tőkének és multiknak – munkanélküliség – szegénység ördögi köréből hogy lehet kitörni a reális adottságok figyelembe vételével.

Mert az, hogy ez egy szar ország, és hülye, aki itt marad, nem elfogadható – nem lehet elfogadható – válasz.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr505631603

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.15. 14:39:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pyriel 2013.11.15. 17:31:47

@delano: A hülyeségek kimondói szokták elvárni, hogy cáfolják meg állításaikat, az igazságot elegendő pusztán bizonyítani.

delano 2013.11.15. 17:37:22

@Pyriel: "Oszt ugyan miért borulna be a forint? Csak nem Mayer Amschel Rotschild unokái miatt? "

Ez gondolom vmi zsidózás akar lenni, csak azt gyáva voltál leírni?

"A mindenki számára rendkívül hasznos, értékteremtő hitelminősítők miatt, amely szintén az ő érdekköreiben tartozik?"

Lehet, h szerinted nem hasznosak a hitelminősítők, csak az a baj, h az senkit nem érdekel. Szerintem se túl hasznosak, viszont az sem érdekel senkit. A lényeg, h akik a sok milliárd dolláros amerikai és ázsiai nyugdíjalapokat kezelik, azokat nagyon is érdekli. És ha ők kidobálják a magyar részvényeket, kötvényeket, és a forintjukat, akkor a forint hatalmasat zuhan. És egyszercsak azt látod, h 500 Ft az euró, és emiatt kétszer annyiba kerül majd a gáz, meg a benzin. És emiatt minden más is.

"Akik párezer versztára, bocsánat mérföldre innen eldöntik, hogy holnap ugyanaz a magyar tojás ugyanazon materiális tulajdonságokkal fél tojást ér majd?"

Igen, ők döntik el. Majd ha nem kapitalizmus lesz, akkor nem ők fogják eldönteni. De ha szétnézel a világban, akkor azt látod, h ennél jobbat még nem találtak ki. Max azon lehet vitázni, h a svéd vagy az amerikai rendszer a jobb, de azon nem, hogy az amerikai vagy az észak-koreai.
A világ jó helyei tőlünk nyugatra találhatók. A jobbik meg keletre akar menni. Menjetek, ha akartok, de oda én már nem megyek az tuti. Eddig 500 ezer embert sikerült elüldözni (ők 99%-ban nyugatra mentek), a jobbik majd elüldöz még 1-2 milliót, akik szintén nyugatra fognak menni. Aztán csodás világ lesz itt.

Tombstone 2013.11.15. 17:43:43

@Balt:
Mindent meg lehet magyarázni, ezek szerint azt is, hogy a tanyafejlesztéses pénzt miért Budapest kapja. Csak ha majd senki nem él a tanyákon, a budapestiek sem jutnak hozzá a tanyán termelt árukhoz, bármennyit költenek is a piacukra, nagyzenekarra, trambulinra...

delano 2013.11.15. 17:59:27

@Pyriel: "A hülyeségek kimondói szokták elvárni, hogy cáfolják meg állításaikat, az igazságot elegendő pusztán bizonyítani."

Ezt most mire írtad?

delano 2013.11.15. 18:04:42

@Pyriel: "ki mondta, hogy fos holland búzát veszi majd meg valaki, ha majd a magyar nemcsak jobb, de olcsóbb is lesz, mert rend lesz, ahol nem lopja hülyére magát majd az agráriumból az aki életében egy kapavágást nem ejtett a földben. És ez csak egy példa volt a sok közül."

Annyira szeretem a jobbikosok álomvilágát, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal. Szegedről származom, imádom a pick-szalámit. Sztem kiváló minőségű magyar cucc, Németországban lehet is itt-ott kapni. Szted veszik? Alig-alig. Inkább megveszik a duplaárú, ám sokkal szarabb olasz és spanyol kolbászokat. Svédországtól Belgiumig mindenhol csodálkozom mindig, h milyen ócska kolbászokat árulnak rohadt drágán. Attól még senki nem fog magyar búzát venni, mert te azt képzeled, h olcsó és jó. Ehhez ma már sokkal több kell, rengeteg pénz a sales-be, marketing-be stb., amiben itt mindig gyengék voltunk. Az olcsó és jó búza kitörésnek nagyon kevés.

Dzsentrisvihák 2013.11.15. 20:33:57

@delano:

"amiben itt mindig gyengék voltunk" - Ja, szóval ez már így is marad az idők végezetéig, ugye? Mert változtatni, neeeeeem, azt nem lehet ám semmin, ami rossz... Marha.

tobeor 2013.11.15. 20:40:02

@Tombstone: ja hogy komcsik, zsidesz, stb... miért nem ezzel kezdted, akkor nem fárasztottam volna magam a válasszal.

Tombstone 2013.11.15. 20:46:29

@tobeor:
Minek fárasztod egyáltalán bármivel is magad itt a baromságaiddal?
@delano:
Bejársz ungot-berket Svédországtól Belgiumig, aligha nyomorogsz. De azért el leszel üldözve innen ,mint 500 ezer másik sorstársad. Értem.

tobeor 2013.11.15. 20:59:12

@Tombstone: Azt hittem normális vagy, ezért fárasztottam magam, normálisokkal szívesen társalgok. De hát, mint látjuk, kár volt a megelőlegezett bizalmam.

Tombstone 2013.11.15. 21:00:52

@tobeor:
Én viszont rögtön láttam, hogy klinikai eset vagy. Persze ha fizetnek azért, hogy ennyire hülye legyél, akkor ezúton is elnézést kívánok!

2013.11.16. 00:12:33

@tobeor: "Öntik belénk a pénzt. Ez napi több milliárd."

Huh. Nem is tudtam, hogy az EU maga a jóságos télapó bácsi, aki csak úgy puszira osztja a sok zsetont szegény Magyarországnak. Egy kőkemény nemzetközi profitorientált szervezet jótékonykodik a 21. században, ez kurvajó. Ez már több mint naivitás barátom, ez már lázálom. Az unió nagyjából arra ad pénzt, ami valamilyen úton-módon kétszeresen megtérül neki, de az egyszerűek nyelvére úgy is fordíthatnám, ez a beetetés-kifosztás klasszikus iskolapéldája.

2013.11.16. 00:21:13

@delano: Azért szeretem ezt az országot, mert itt 10 millióan mindenhez értünk. Látom keményen vágod a közgazdaságot, bankszakmát. Kár hogy te is csak a kedvenc tévéműsorodból szerzel minden információt.

2013.11.16. 00:42:21

@delano: "De ha szétnézel a világban, akkor azt látod, h ennél jobbat még nem találtak ki."

Valóban. A földgolyó 7 milliárd emberéből 6 masszívan nyomorog, a maradék meg minden nap fosik, nehogy ahhoz a 6-hoz tartozzon. És van egy szűk réteg, aki nem tudja már milyen baromságokra bassza a temérdek mennyiségű pénzét, amig emberek döglenek éhen szerte a világban. Én aztán nem vagyok az utopia híve, de aki erre a mai rendszerre ezt mondja, ennél jobb nem létezik, az komplett idióta.

"A jobbik meg keletre akar menni."

Nem akar a jobbik sehová se menni, a felfogásoddal van igen komoly probléma. A jobbik a nyugattól való egyoldalú függést, és befolyást akarja leépíteni. Ezzel párhuzamosan vissza akarja szerezni a saját piacokat határon belül,(igen még ez sem a miénk) valamint keleten szerezni újabb piacokat, amik várhatóan jövedelmezőbbek lesznek, mint a jelenlegi nyugat által üzemeltetett pénzszivattyú.

tobeor 2013.11.16. 09:24:01

@Jankove: Hm. Szóval az EU valójában fosztogat minket. Nekünk szar a sok milliárd amit adnak. Király, sok baromságot hallottam már, de azt hiszem ez elviszi a pálmát. Ez a paranoia és téboly olyan ütős kombinációja, ami szerintem bőven megérett az orvosi beavatkozásra, agyátültetést javaslok.

Tombstone 2013.11.16. 09:48:25

@tobeor:
mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/eladosodast-hozott-az-unios-tagsag-1191168
ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2013/04/16/az-unios-tagsag-merlege-mennyi-az-annyi
A második cikkből ezt a félmondatot írd fel a táblára százszor, hátha akkor rögzül:
"a következő hétéves ciklusban egy főre átszámítva 2408 euró támogatásra számíthatunk, miközben a mentőcsomag miatt ránk háruló kötelezettség 3039 euró"
És ez még egy konszolidált, a valóságot erősen megszépítő írás.

tobeor 2013.11.16. 10:08:16

@Tombstone: LOOOL, köszi, hála neked vidáman indul a hétvégém, kösziii :D

Na idefigyelj nagyeszű barátom:
1. Aki mno-t olvas, azaz a fidesz hivatalos agydaráló, agymosó, Simicska által tulajdonolt lapját olvassa, pláne még linkeli is (azaz felvállalja) az épp olyan szerencsétlen barom, mint aki pl. Népszavát olvas. Tökugyanolyan vagy, mint a legsötétebb szélsőbalosok, csak te a fidesz hülyéje vagy.
Olvass még sok mno-t, ott a nagyigazság :DD

Ami engem illet, népszavát, mno-t, kurucinfót, és hasonló agymosókat ELVBŐL nem olvasok. Tudod én adok magamra. Azt tehát ne várd, hogy rá fogok kattintani ilyen linkre.

Ezzel együtt a linkben csak megláttam a cikk címét: "eladosodast-hozott-az-unios-tagsag"
Ha ez takaraj a cikk tartalmát, akkor kurva jót röhögtem, ugyanis nem az EU tagság hozott eladósodást, hanem az elkúrások meg a világválság.
Amúgy a szembeszomszédomnak beázott a konyhája. Mivel EU tagok vagyunk, kimondhatjuk, hogy az EU tagság konyhabeázást hozott :))

A másik linked meg mééééééééég jobb, ebből kiderül, hogy gőzöd sincs arról hogy mi nem Szlovákia vagyunk, és emiatt eurózóna tag sem vagyunk, tehát ránk semmiféle kötelező eurozónás mentőcsomag nem vonatkozik. Tudod, Mo és Sz. két külön ország...

Na köszi a humorbonbont, ha lehet ne add fel és folytasd, eddig kurva jót röhögtem, de ki tudja, talán még fokozni is tudod a vidámságot? :))

tobeor 2013.11.16. 10:10:21

@Tombstone:
Bónusz! A te általad linkelt cikked végén is ez áll (még a látszólag(!) rosszabb anyagi mérlegű Szlovákia kapcsán is):

"Jobb bent lenni, mint kint maradni"

Na, még pár öngólt ha kérhetek....

Tombstone 2013.11.16. 10:22:32

@tobeor:
Na ide figyelj, te címeres vadbarom.
Ez egy jobboldali blog, mi a lófaszt keresel itt, ha ilyen határozott elveid vannak. Írtam, hogy a második még kifejezetten EU melletti írás, de ezek szerint a szövegértéssel óriási problémáid vannak. Öngólt rúgott ám az a ...

Hogy talán a te sötét agyadban is gyúljon némi világosság (bár nincsenek illúzióim), elmondok egy kis történetet.
A 2002-es parlamenti választások előtt egy akkori tanárom (MSZP-s, korábban Debrecen alpolgármestere is volt) mondta, hogy aki most nyer, az évtizedekre bebetonozza magát a hatalomba, mivel olyan óriási pénzek áramlanak majd ide, olyan óriási fejlődés jön, hogy csak győzzük kapkodni a fejünket. Nos, valami kurvára el lett itt menedzselve, mert az akkori helyzet tényleg rózsás volt a mostanihoz képest. Na most akkor vagy az van, hogy csak nem lett olyan óriási biznisz a csatlakozás, vagy pedig neked van igazad, és az EU tényleg olyan mértékűen jótékonykodik, hogy ahhoz képest Teréz Anya maga a Sátán, csak a kormányaink valamit nagyon elcsesztek. Akkor viszont talán őket kellene szidni, nem a Jobbik hatalomra kerülését követő drogáztatta, lázálmos víziókkal fárasztani itt a nagyérdeműt.

tobeor 2013.11.16. 10:41:09

@Tombstone:
"Na ide figyelj, te címeres vadbarom.
Ez egy jobboldali blog, mi a lófaszt keresel itt, ha ilyen határozott elveid vannak."

Na látom megtaláltad a hangod, tudtam én hogy miután leégeted magad azonnal hisztizni kezdesz :)

Drága, gyengeelméjű barátom: azt keresek itt, amit csak akarok. Pont. Közöd? Semmi. Mellesleg ki volt rakva az indexre, onnan klikkeltem rá, de mondom, közöd semmi, számonkérési alapod: semmi.

Ezt a blogot annyira még nem ismerem, párszor már olvastam itt hülye posztokat, de legalább annyi eszük volt, hogy amikor szétszedték őket ízekre a kommentelők, akkor nem kezdtek nekiállni védeni a tarthatatlan álláspontjukat, amit jó jelnek remélek, talán tanulnak, fejlődnek, ami jó. Örök optimista vagyok :)

Ja, és egyértelműen leírtam hogy az elveim mely lapokra vonatkoznak, konkrétan megneveztem. Ahogy elnézem ez a blog egyik sem a soroltak közül. Szóval milyen alapon is akarsz te tőlem számonkérni? Még ez is felkerülhet a listámra, de egyelőre nincs ott, reméljük nem is lesz.

"Írtam, hogy a második még kifejezetten EU melletti írás"
Nem, semmi ilyet nem írtál.
Pont.

Milyen szinten kell elborultnak lenni ahhoz, hogy valaki olyat hazudjon, amit annyiba kerül cáfolni, hogy valaki egyet lapozzon felfelé, és elolvassa hogy nem úgy volt? Most idézzem be azt a kemény 4 sort amit írtál, és amiben semmi ilyet nem írtál?

Meg egyáltalán miért is érvelnél az EU ellen egy EU párti cikkel? :)

Öngól volt ez barátom, de mekkora :)

A történeted nagyon szép. Tehát azért rossz szerint az EU-t, mert egy régi tanárod irreális jövőképet rajzolt fel, és az EU nem teljesítette a tanárod álmait? Na ez kurva meggyőző :D

Mondtam már, hogy szerintem egy jó autó repülni is tud? És ha nem tud akkor ajándékba se kell mert szar? :)

Na köszi az újabb reakciót, ha az előző kommented nagy durranását nem is tudtad megismételni, de azért ez is eléggé vicces volt :) Ha továbbra is szíveden viseled a szórakoztatásomat, akkor nagy örömmel és hálával várom a további kommentjeid :)

Tombstone 2013.11.16. 10:42:39

@tobeor:
Még annyi, hogy lassan kiderül, hogy az Eu-ban mindenki azért gürizik, a németektől a franciákon át egészen a szlovákokig, hogy nekünk, magyaroknak jó legyen. Elmorzsoltam egy könnycseppet.

Tombstone 2013.11.16. 10:46:07

@tobeor:
Ha ennyire irreális jövőkép volt az, hogy hasznot hoz a tagság, akkor miért kardoskodsz itt mellette? Hmm? Ha hülye vagyis, legalább legyél következetes. Ökör.

tobeor 2013.11.16. 11:04:29

@Tombstone:
"Még annyi, hogy lassan kiderül, hogy az Eu-ban mindenki azért gürizik, a németektől a franciákon át egészen a szlovákokig, hogy nekünk, magyaroknak jó legyen."
Na ezt hol is írtam, drága degenerált barátom? :)

Már oda süllyedtél, hogy miután feltrancsíroztalak, és nem tudsz mit kezdeni az érveimmel, kitalálsz egy nem létező állítást, a számba adod, majd jól kigúnyolod amit soha sehol nem mondtam?

Tudsz még ennél is lejjebb süllyedni?
Van egyáltalán lejjebb?

tobeor 2013.11.16. 11:08:46

@Tombstone:
bazdmeg, ekkora csúsztatást, csak így, szemrebbenés nélkül? :) Vastagbőr, az van :)
A tanárod nem sima haszonról beszélt, hanem, téged idézlek: "olyan óriási fejlődés jön, hogy csak győzzük kapkodni a fejünket."
Ez irreális volt, ellenben egy jóval kissebb, de azért így is szép nagy hasznunk volt, és van is.

Az előbb amúgy azt hazudtad, a szlovákos példádról "Írtam, hogy a második még kifejezetten EU melletti írás". Miután ez hazugság volt, és ezt le is írtam, erre nem hogy annyit nem mondasz, hogy bocs, tényleg hazudtam, hanem egy ordenáré csúsztatással fejeled meg.

Ez már maga a vegytiszta trolltempó :(
Eddig vicces voltál, de ez már kezd átmenni tébolyult agyatlan vagdalkozásba és hazudozásba. Ez már nem olyan vicces, ez már inkább kezd szánalmat-ébresztő lenni.

Tombstone 2013.11.16. 13:35:04

@tobeor:
Tudom, hogy a hasonlataidról azt hiszed, hogy Fekete Vipera/Peter Griffin szinten állnak ,de ki kell ábrándítsalak; épp olyan szánalmasak, mint minden, amit összehordasz itt. Feltrancsíroztál. Aha.
Jó, akkor tekintsük át. Egyetlen baromságot mantrázol folyamatosan: ömlik az uniós pénz, lassan tíz éve. Remélem annyira nem vagy fogyatékos, hogy elismerd: sokkal rosszabb helyzetben van az ország a belépéshez képest. Gondolom felétek annyival el lehet intézni, hogy az uniós forrásokból kivonod a tagdíjat, és meg is van, hogy ha be sem lépünk, annyival kevesebb folyt volna be. Két kérdésem lenne, amire esetleg válaszolnál, hogy a hazugságaidon, balos lúzerfordulataidon és hőzöngéseden kívül valami érdemit is hozzátegyél a témához:
1. Ki tehet arról, hogy idáig süllyedt az ország?
2. Mit tegyünk a gödörből való kimászás érdekében?
Még annyit hogy egy ilyenfajta szénalapú élőlény, mint te, aki indexre hivatkozik, azt HAZUDJA, hogy az „összes beruházás 97%-a Eu pénzből épül", agymosással vádol másokat, miközben beveszi ezt a nagy Junijós maszlagot, ne merészeljen hazugsággal vádolni senkit.
Az meg mindennek a legalja, hogy azt szajkózod, hogy egy valami mellett kardoskodó írást nem lehet példaként felhozni a téma ellenkezőjének igazolására. Engem annak idején egy 168 órában megjelent, a Bokros csomagot méltató tanulmány győzött meg arról, mekkora hiba volt a Bokros-csomag.

tobeor 2013.11.16. 13:56:56

@Tombstone: Szánalmas vagy, de azért válaszolok:

"Egyetlen baromságot mantrázol folyamatosan: ömlik az uniós pénz, lassan tíz éve"
Ez neked baromság, te hülye? Most komolyan keressem meg hány EZER milliárd ft támogatást kapott az ország mióta tag?

"sokkal rosszabb helyzetben van az ország a belépéshez képest."
A sokkal az túlzás, de sok szempontból rosszabb, pl. a belpolitika minősége valóban zuhant. De ettől még az EU-s pénzek jöttek, jönnek. A gazdasági problémákért meg no pláne nem az EU felelős. Az EU támogatások ELLENÉRE sikerült összehozni a gazdasági bajokat.

"1. Ki tehet arról, hogy idáig süllyedt az ország?"
A magyar politikai elit.

"2. Mit tegyünk a gödörből való kimászás érdekében?"
A feketeafrikai szint felé tartó politizálás helyett, a tömegek széthülyítése, és hergelése, gyűlöletekeltés helyett, az ész és rációvezérelt, felnőtt politikára lenne szükség, amely képes az ország valós helyzetének felismerésére, a bajok diagnózisára, és a kellő gyógymódok kitalálására és véghezvitelére.
Én már annyira kiábrándult vagyok, hogy azt is kétlem, van-e szándéka a politikusoknak az ország helyzetének javítására, vagy csak a lopásra koncentrálnak.

Erről sokat lehetne még írni, de az EU-nak ehhez semmi köze. Ha esetleg holnap bevered a hülye fejed az ajtófélfába, az sem az EU hibája lesz, még ha nagyobbrészt az EU pénzén épített autópályán is mentél haza bevágni a fejed.

nem hazudtam semmit, az egy elírás volt, elnézést, az állami beruházásokra (amik azért nagyját teszik ki) vonatkozott a 97%. már ilyen messzire nyúlsz vissza? én is szemesítselek a nyilvánvaló hazugságaiddal, vagy azokat megint a levegőnek fogod nézni, ahogy eddig is?

"Az meg mindennek a legalja, hogy azt szajkózod, hogy egy valami mellett kardoskodó írást nem lehet példaként felhozni a téma ellenkezőjének igazolására."
te szegény hülye. Szlovákia az eurózóna tagja, ezért tök másképp kell ott számolni, mint nálunk. Erre te mit csinálsz, istenbarma? Pont a számokat idézed, amiknek pont semmi értelme.

na, égeted még magad tovább?

Tombstone 2013.11.16. 14:28:39

@tobeor:
Tudod mit; égetem.
Egyúttal szeretettel meghívlak az általam (nem önszántamból) szervezett válalkozói fórumra, december ötödikére. Seszták Oszkár védnökségével lesz mindez, téma az Sz-Sz-B megyei területfejlesztési program elkészítése (tudom, szegedi vagy, van vagy 350 km ide). Az ilyen megyei fejlesztési dokumentumok alapján állítják össze az országos fejlesztési dokumentumokat, ami alapján igényeljük az általad halálra ajnározott uniós forrásokat. A fórumon majd hallgathatod a nagy sikerpropagandát, alighanem vevő vagy rá. Én csak röhögni tudnék az egészen, ha nem a bőrünkre menne. A fene nagy társadalmi egyeztetésen elhangozhat bármi, leszarják. A legdurvább példa az volt, mikor 17 település polgármestere írt annak idején a szaktárcának, hogy a baromságok helyett inkább szíveskedjenek értelmes, tényleg szükséges fejlesztésre fordítani ezeket a pénzeket (persze mindezt virágnyelven). Valami vérlázítóan hosszú idő elteltével méltóztattak válaszolni (kb. a helyettes államtitkár titkára helyett annak a gyakornoka), hogy ők jobban tudják, mit képzelünk, pofa befog. Erről ennyit. A véleményezés kapcsán csak annyit, hogy pár bennfentes cég csinálja ezeket a dokumentumokat óriási közpénzekből (ezeket is levonhatod nyugodtan az uniós támogatásból). Nekünk is kell adatot szolgáltatni, meg kikérik a véleményünket. Persze a kész doksiba sose kerül bele semmi , amit javaslunk, még a településre/térségre vonatkozó adatokat is hiába javítgatom ki sokadszorra, úgyis a saját hülyeségük megy a végső változatba.

Folyamatosan hangoztatod, hogy mi kértük ezekre a pénzeket az Eu-tól. Nos ez is jól hangzik, csak nem ilyen egyszerű a helyzet. Ugyanis baromi kevés mozgástér van. Az uniós jogszabályok, ajánlások, dokumentumok nem sok ilyet engednek. Illeszkedni kell az uniós stratégiai és operatív programokhoz. Hiába mondod azt, hogy adjanak pénzt orvosi rendelő meg óvoda felújításra, a túlnyomó részt integrációra, tanulmányokra, regionális klaszterre, kutyawellnessre, tréningre, 1 méteres kilátóra, tartalomipari szolgáltatások megvalósítására, minőségbiztosításra, faszságokra lehet csak kérni. Az autópálya mondjuk jó buli, csak amennyit a Közgép ellop, ebben is jobban járunk ha megcsináltuk volna csatlakozás nélkül, önerőből, becsületesen.

Egy konkrét példával élve; még az „elmúltnyócév” idején hirdettek meg egy nagyszabású, országos játszótérépítési programot. Sablon, egy mutyis cég által tervezett és megépített játszóterekre lehetett pályázni, 5-, 10-, és 20 milliós összköltséggel. 20% önerő kellett hozzá. Mi egy 10-esre pályáztunk, nem nyertünk. Az elutasítás után megkeresett egy cég, és tökugyanazt a játszóteret megcsinálta nekünk 2 millióért. Eleve úgy jöttek, hogy az önerőből is ki lehet hozni. Csak, hogy érzékeltessem a felhasználások hatékonyságát. Ja, igen, erről nem az Eu tehet. Akkor viszont el kell zavarni a halál faszára azt, aki tehet róla és nagyon átgondolni, mi legyen itt 2020-ig. Nem nagyon lehet már hibázni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.16. 14:41:59

@Tombstone: A Közgép pedig azért lop, mert a csúnya EU rákényszeríti. A szaktárca azért írja ki a megfelelő közvetítő cégekre a pályáztatást, mert a csúnya EU rápirít, ha nem azok közvetítenek.

Nekünk, magyaroknak magunktól eszünkbe se jutna lopni a közösből, hej, csak ha az EU nem ütne a kezünkre, valahányszor nem zsíros a fazéktől jövet...

Az utolsó 2 bekezdés helyes, csak hát tettek szintjén eddig az EU többet tett a lopkodás megnehezítésére, mint mi, magyarok.

tobeor 2013.11.16. 14:49:41

@Tombstone:
az 1. bekezdésed engem igazol, nem az eu-val van baj,hanem pénzt elosztó magyar politikusokkal.
ezzel nem hogy nem cáfoltál, de igazoltál.

ami a 2. bekezdést illeti, ezt már tárgyaltuk, de akkor ismét: nem az eu hibája a kutyawellness. ráadásul ez inkorrekt érvelés. biztos van rosszra költött pénz. de azért ez kevés a többi mellett. azért épültek itt autópályák is, százmilliárdos összegekből. metró, csatornák, iskolák és kórházak és templomok felújítás, és ezer másra, pl. földalapú támogatás, az is giga összeg. kisebb hibákra hivatkozva nem lehet az egészet elítélni. nem igaz hogy az ilyenekre megy a több pénz, és ez egyébként ez sem az eu hibája. a kisebb hibákon meg javítani kell.

azt sem mondtam soha hogy tökéletes az EU-s rendszer. nem az, biztos javítható. de ez sem cáfolja a lényeget.

"Ja, igen, erről nem az Eu tehet."
Nocsak, egyetértünk. Hihetetlen.
Tőlem egész nap szidhatod a magyar politikusokat, egyet fogunk érteni. De a magyarok baromságait ne az eu-n kérjük már számon.

Tombstone 2013.11.16. 15:06:05

@tobeor:
Pont az a baj, hogy nagyon be van korlátozva, mire kérHETünk. Sajnos aránytalanul kevés jut infrastrukturális fejlesztésre, ezeknek a fenntartására meg semmi. Óriási gondot okoz sok helyen, hogy felhúznak valami épületet, aztán nincs pénz fűtésre meg renoválásra. Helyette megfoghatatlan hülyeségekre viszont van bőven. Aztán ha az infrastrukturális fejlesztések is ilyen jól vannak elköltve… Másrészt gondold azért át, micsoda összegekbe kerülnek azok a tervek, hatástanulmányok, koncepciók, amiket a roppant nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak el kell költeniük ezekre, ha pályázni akarnak. Aztán ha nem nyernek, mindez kvázi kidobott pénz. Szintén az egész uniós pénzek lehívásával kapcsolatos bürokrácia is horribilis összegeket emészt fel, de legalább rosszul is működik.

Hogy kicsit a az eredeti blogbejegyzés témáját is érintsem. Az egyik legundorítóbb bírálati szempont, ami konkrétan a tanyásnál is előnyt, plusz pontot jelentő szempont volt az, ha a pályázó korábban valósított már meg ilyen projektet. Teccikérteni? Ha valakinek 2 gyereke van, egy dagadt meg egy az éhhalál küszöbén, akkor etesse csak a kövéret, mert az már bizonyította, hogy hatékonyan meg tudja enni a milánói sertésbordát. A másik dögöljön éhen. Nos, nem tudom, ilyen szempontok mivel szolgálják azt, hogy felzárkóztassunk egy elmaradt megyét/térséget/települést. De Budapest belváros biztos sok hasonló tanyás fejlesztést valósított meg, tömjük őket pénzzel, tudják, mit csinálnak. Aztán ha legközelebb a kistelepülések orvosi rendelőinek felújítására írunk ki páylázatot, azt is adjuk oda a belvárosnak, hogy építsenek egy sokmilliárdos konferenciaközpontot, ahová majd meghívhatjuk a kistelepülés orvosát fejtágításra, amivel hozzájárulunk a vidéki emberek egészségéhez.

toportyánzsóti 2013.11.16. 15:08:22

Ellenzékben minden komcsi és narancsbolsevik tudja kevesebb adót kell kivetni,aztán kormányon benyújtják a számlát nekik az offshorkkjaik!

tobeor 2013.11.16. 15:15:18

@Tombstone: amit kiemelesz a vita tárgyának, az eu-s támogatások egy kis része. a pénz többsége jó helyekre megy, már említettem az infrastruktúrát, mezőgazdaságot. hogy korrupt, az is igaz, ez is a magyarok hibája.

biztos van olyan is, amit te írsz, hogy nem lehet olyan célra kérni, ami pont kéne. ez két dolog miatt is igazságtalannak tartom az eu-n számonkérni. egyrészt attól hogy adnak, még ne várjuk már hogy mindenre adjanak megoldást, pénzt, stb. azért mert van amire nem adnak, attól még adnak sokat. másik: az eu bürokráciája alakítható. ezért is vagyunk tagok. az, hogy a magyar politika képtelen volt egy nekünk jobban passzoló rendszert kilobbizni, és erre ma sem képes, az szintén a mi hibánk. az eu régi tagjai minim fél évszázaddal előrébb járnak, mások a problémáik, így nem csoda hogy nem értik a mai bajainkat teljesen. erre kéne a lobbizás, de ez se megy.

az, hogy Rogán lenyúlta a tanyasi támogatását, az ismét, sokadjára, ezredjére: nem az eu hibája, hanem a tolvaj rogáné.

egyfolytában azt látom, hogy teljesen jogos problémáidat és vádjaidat rossz helyre címezed. minden jogos bajodat a magyar politikának címezd, az eu nem hibás helyettünk, ellenben tényleg rengeteg pénzt töm belénk.

Tombstone 2013.11.16. 15:25:02

@tobeor:
Igen, csak pont erre próbálok rávilágítani, hogy az EU megszabja azt, hogy mit mire és milyen feltételekkel költhetünk el. Ezek a feltételek meg sokszor eleve vállalhatatlanok. Magyarán igen sok mindent, ha akarnánk se tudnánk jó helyre rakni. Aztán a konkrét beruházásoknál még erre jönnek a haverok, a lobbi, a mutyi, a 10 és 20%-os polgármesterek.
Innen meg utópisztikus gondolat azt képzelni, hogy bármilyen kormány is hatékonyan fogja ezeket felhasználni. Akkor meg cseszhetjük.

tobeor 2013.11.16. 15:34:38

@Tombstone: Én meg azt mondom, hogy azt, hogy az EU mit szab meg, az alakítható. Lenne, ha lennének potens politikusaink. Az EU nem geciségből építtet fel egy részben rossz bürokráciát, és nem geciségből nem változtat ezen. Ezen ma is lehetne változtatni, ha a magyar politikusok ezt ügyesen átlobbiznák az EU-n. Tagok vagyunk, jogunk van beleszólni. Az EU bürokrécuája nincs kőbe vésve.
És fenntartom, hogy sok pénz meg jó helyre megy, az összeg egy részével van ilyen baj.

panelburzsuj 2013.11.16. 17:33:48

Mingyá jól kezdődik:

"A magyar vidék a huszadik század eleji cselédsorba süllyed vissza"

Tényleg: a huszadik század elején is csak úgy hemzsegtek falun a nyugdíjas segédmunkások, traktorosok, takarítónők, könyvelők, bérelszámolók.

delano 2013.11.16. 18:44:04

@Jankove: "Látom keményen vágod a közgazdaságot, bankszakmát. Kár hogy te is csak a kedvenc tévéműsorodból szerzel minden információt."

Lehúztam pár évet az erről a tudományról elnevezett egyetemen. A makroökonómia különösen érdekelt akkor is, és azóta is. Tévét kb 5 éve nem nézek.
Hogy fenti soraidat mire írtad reakcióként, azt nem tudom, de ha valamivel nem értesz egyet, akkor cáfold, és ne személyeskedj.

delano 2013.11.16. 19:36:24

@Tombstone: "Bejársz ungot-berket Svédországtól Belgiumig, aligha nyomorogsz."

Az okos jobbikosnak a külföld valami rejtélyes vidék, ahova az ember maximum nyaralni megy ki nagyritkán, esetleg autóért 'németbe', igaz?
Több, mint 6 évet töltöttem el azzal, hogy a cégemet függetlenítsem a magyar ügyfelektől. (Amikor elkezdtem terjeszkedni még Gyurcsánynak hívták a kormányfőt, már akkor látszott, h itt gáz lesz, igaz akkor még azt hittem van remény. ) Jelenleg vannak svéd, német, belga és angol ügyfeleim, akiket időnként meg kell látogatnom. Én kihasználom az EU előnyeit amennyire csak lehet.

" De azért el leszel üldözve innen ,mint 500 ezer másik sorstársad. Értem."

Én nem leszek elüldözve, én magamtól húznék el innen rögtön, ha a jobbik nyerne. És viszem a céget, meg az alkalmazottakat, meg az adómat. Ez persze makroszinten nulla, de ha sok cég így gondolja, akkor az majd meglátszik.
És ezt annak ellenére tenném, h hülyére keresném magam a jobbikon, mert 400-500 forintos eurón rengeteget nyernék, és csöppet sem zavarna, h duplájára menne fel a gáz és a benzin ára, na meg minden másé is. Hála az égnek egyelőre nem tudnak kilépni a tizenegy-két százalékból, bár az is riasztó, h ennyi elborult agyú éjsötét neonáci él ebben az országban.

delano 2013.11.16. 19:38:14

@tobeor: "Amúgy a szembeszomszédomnak beázott a konyhája. Mivel EU tagok vagyunk, kimondhatjuk, hogy az EU tagság konyhabeázást hozott :))"

Ez telitalálat volt. Tökéletes a hasonlat a hülye EU ellenes érvekre, csak kár, h pont az nem érti, akinek szántad. :)

delano 2013.11.16. 19:42:09

@Tombstone: "Még annyi, hogy lassan kiderül, hogy az Eu-ban mindenki azért gürizik, a németektől a franciákon át egészen a szlovákokig, hogy nekünk, magyaroknak jó legyen. "

Vannak nettó részesedők, és vannak nettó hozzájárulók. A németek hozzájárulók, a szlovákok hozzánk hasonlóan részesedők. Igaz annyit nem kapnak, mint mi. Mi kapjuk az egész EU-ban a legtöbbet. Mindent, de tényleg mindent az EU-nak köszönhetünk, ami az elmúlt 10 évben ebben az országban épült. Magunktól gyakorlatilag semmit nem tudnánk finanszírozni.

Tombstone 2013.11.16. 19:42:57

@delano:
Hajrá! Amúgy se lenne itt közös témánk, bár ez nem igazán az én hibám. Nyomorult.

delano 2013.11.16. 19:57:37

@Tombstone: Kicsit lemaradtam. Miért is vagyok nyomorult?

Tombstone 2013.11.16. 20:21:57

Mindent, de tényleg mindent az EU-nak köszönhetünk, ami az elmúlt 10 évben ebben az országban épült. Magunktól gyakorlatilag semmit nem tudnánk finanszírozni.
Baszod. Besza, behu ...
Sorosék ezért fizetnek, vagy tényleg létezik ennyire hülye ember, vagy hasonló, aki ilyet bevesz. Hát, felvidítottál e nehéz időkben. Te kis csintalan ...

delano 2013.11.16. 20:33:18

Jól látod, Soros minden este átugrik hozzám, és ad egy csomó cash-t, hogy vmi noname fórum félhülye neonácikkal vitázzak.
Igaz, hogy ő erősen EU ellenes nézeteket vall, mindenhol hangoztatja, h szét fog esni, és nincs jövője, EU ellenes cikkeket ir a Financial Timesba,de azért engem mindig kifizet, h ellentmondhassak neki itt a jobbegyenes fórumon. Ez neki nagyon fontos médiafelület. Te aztán jól lebuktattál.

Lécci nevezz meg 1-2 dolgot, ami az elmúlt tiz évben épült, és nem EU-s pénzből történt. Érdeklődve hallgatlak.

Tombstone 2013.11.16. 20:58:39

@delano:
Mondjak, hülyegyerek? Akkor mondok. A Tiszavasvári Orvosi Rendelő felújítása. És tudod, miért nem Eu-s pénzből épült? Azért mert mindenkinek kurvára elege lett a hozzád hasonló faszok ökörségeiből.

delano 2013.11.16. 21:13:47

Ajaj, micsoda szavak - mikor nincsenek érvek, akkor jön a káromkodás mi? :)

Tiszavasvári Orvosi Rendelő - ezen felröhögtem, pedig ahhoz sok kell. Az EU több ezer milliárd forintos autópálya és metró beruházásokat finanszíroz, szennyvíztisztítót, villamosfelújítást - amire esély sem lenne nélküle. Valami ilyen méretű projektet vártam tőled is. Erre benyögsz egy orvos rendelő felujítást. Húha kimentek a haverok a faluból és újraburkolták vmelyik vasárnap? Mennyi volt az összköltség 2 millió forint? :) Vagy öt? :)

Jó, hogy nem azt mondtad, h Laci bácsi kifestette önerőből a községháza sufniját, és nem kért hozzá EU-s pénzt. :) Ez marha jó, még mindig röhögök...

Most akkor olyat mondjál, ami szabad szemmel látható összegről szól. Nem akarok sokat mondani, legyen mondjuk 2 milliárd forint. Na ezeket kezdd el sorolni barátom, egy 5-10 tétel elég lesz.

Tombstone 2013.11.16. 21:22:52

@delano:
Baszod! :)
Röhögj, kurva anyád!
Finanszíroz ám az Eu...
Boldogok a lelki szegények.
Ne haragudj, de tényleg annyira szeretnélek megismerni, hogy tényleg létezik ennyire hülye emberi lény, mint te, aki önként, dalolva, ennyire, baszod, szétröhögöm magam,

delano 2013.11.16. 21:46:05

Látom már kellően ideges vagy. El is hiszem.

Végigolvastam, h pár sorral feljebb, hogy alázott porrá @tobeor: :)
Ott is csak gyalázkodni és káromkodni tudtál, mert teljes földbe döngölt. Most sem tudsz mondani semmit. Lassan tíz éve vagyunk EU tagok, azóta elég sok minden épült ebben az országban: kórházak, hidak, szennyvíztisztítók, villamosvonalak, egyszer talán a négyes metró is kész lesz. Na ezek közül kértem, h nevezz meg bármit, amit nem az EU-tól kaptunk. És erre mi a válasz? Ész nélküli anyázás, mert egyetlen egyet sem tudsz mondani.
Beástad magad a pozícióba, hogy az EU rossz, és gáz lenne beismerni, h elképesztően sokat kaptunk tőle, és gyakorlatilag semmit nem kell adnunk cserébe. Semmi szükségük nincs ránk, fél százalékát adjuk az EU GDP-jének, totálisan jelentéktelenek vagyunk. Én Ellenben nekünk a létszükséglet az onnan jövő pénz. Én sem örülök neki, de az a helyzet, hogy gyakorlatilag az EU tart el minket néhány multival karöltve, mert egyedül életképtelenek vagyunk. Ezt megcáfolhattad volna azzal a fent emlegetett felsorolással, de hát sajnos nem jött össze...

Tombstone 2013.11.16. 22:13:06

@delano:
:)
Vicces fiúk vagytok ti. Kár, hogy a mi bőrünkre megy.

Tombstone 2013.11.16. 22:23:13

Baszki, az EU tart el minket, néhány multival karöltve :) :)

valódi 2013.11.16. 22:29:52

Egy talán nem érdemtelenül megfontolandó gondolat....:
Az élelmiszer nem áru, hanem létfeltétel. Földet művelni élelmiszertermelés céljából nem “gazdaságosan” és “üzletként” kell, hanem “minden körülmények között”. Vegyszer, műtrágya (azaz kőolaj) és béke híján is – erre pedig csak földműves életvitelű parasztcsaládok százezrei és azok szövetkezései képesek!
„... erős gazdatársadalomra és vidéki polgárságra támaszkodva megvalósul a vidékpolitika fő célja: a vidéki térségekben, falvakban és kisvárosokban a hagyományokra épülő polgári életvitel meghonosodása, életképes vidék létrehozása...” írta volt a naiv dr. Ángyán József - fehér holló a FIDESZ fészekben - államtitkárként a kormányprogramnak csúfolt Nemzeti Vidékstratégiában... Az "életképesség” nem közgazdasági, hanem biológiai fogalom. Csak „profit-rák” emberek beteg gondolkodásában létezhet "életképes fegyvergyár”... Életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből kiszorult más családok élelmiszerét minden körülmények között –ismétlem: olaj és béke híján is - képes megtermelni. Az összes többi formáció káros és fölösleges...
Magyarországon nem falvak, hanem földrajzi fekvésüktől függően lakó-, nyaraló-, de legtöbb esetben szegény-, sőt nyomortelepek vannak, melyeknek hajdani népességmegtartó határa ma már nem egyéb, mint „jogi személy agráripari üzeme”! Félelmetes még belegondolni is, hogy az ország jelen állapotában, valódi parasztság híján egy igazi vészhelyzetben vajon mi lenne a multi áruházláncok etetőjén tengődő bérrabszolga-tömeggel, a „pénzpiaci termék” politikusok vezetésével? Haldoklik az a nemzet, amelyik a saját természeti környezetéből, saját erejéből külső segítség, „inputok” nélkül nem képes a biológiai létét fenntartani!
Ezt akarta megváltoztatni Ángyán József...

delano 2013.11.16. 23:36:27

@Tombstone: Na hogy állsz a felsorolással? Sikerült kiizadni vmit, h mit tudtunk összehozni az EU nélkül az elmúlt tiz évben? (Persze a sarki épület kifestésén túl, ami az első példád volt.)
Ha már ott vagy Szabolcs megyében, akkor menj el a gonosz multi Legóba dolgozni Nyiregyre, vagy legyél a beszállítójuk, és máris jobb lesz a kedved. Vannak ott ismerőseim, állítólag nagyon jól fizetnek. :)

delano 2013.11.17. 01:40:58

@Jankove: "Valóban. A földgolyó 7 milliárd emberéből 6 masszívan nyomorog, a maradék meg minden nap fosik, nehogy ahhoz a 6-hoz tartozzon. "

És az az 1 milliárd, amelyik jól él, az hol él? Nyugat-Európában, USA-ban, Japánban, tehát masszívan kapitalista országokban. Aki nyomorog, azok meg más rendszerekben. Lehet, h akkor mégiscsak a kapitalizmus a legjobb, amit eddig kitaláltak?

Tombstone 2013.11.17. 04:37:11

@delano:
Felsorolással. Ühüm. Kár, hogy csak este 7 körül engednek ki a karámból, de azért megpróbálok viszonylag értelmesen kommunikálni, még ha tudom, hogy korlátozottak a lehetőségeid. Szánlak is, nagyon.
Mindent az Eu-nak köszönhetünk …
Nincs több kérdésem. A szüleid nem testvérek véletlenül?

2013.11.17. 13:29:03

@tobeor: Ha az EU olyan marha jó nekünk, vajon miért nem érzi az ország döntő többsége ezt a hihetetlen kánaánt? Ha most szavazni kéne a tagságunkról, igen komoly sansz lenne, hogy többen voksolnának a kilépés, mint a bennmaradás mellett. A bennmaradók zöme is valszeg csak azért döntene így, mert a hozzád hasonló eubuzik papagáj módjára gépiesen ismételgetik, hogy EU nélkül a hold is letérne a pályájáról, és minden szerves földi élet azonnal megszűnne a kárpát medencében.

„Most komolyan keressem meg hány EZER milliárd ft támogatást kapott az ország mióta tag?”

Te még komolyan hiszel bármilyen számnak, hírnek, amit közzétesznek valahol? Ahány forrás, annyi adat, elfogultság kérdése melyiket veszed alapul. Biztos forrás? Én rögtön megtalálom neked az ellenkező állítást is, ugyanolyan biztos forrásból.
A szemednek higyj inkább: Ha így teszel láthatod, hogy egy trágyadombbá züllött az ország, (gazdasági-, morális-, és minden értelemben) lényegében már SEMMI nem működik, az adó- és sarc beszedésen kívül (az viszont olajozottan). És ez alól ne akard felmenteni az uniót, 10 év tagság után már nem lehet mindent, a mindenkori kormány nyakába varrni. Ez az igazodási pont, nem az, hogy hány millió eurót öntött belénk az EU. Erről jut eszembe, még eurónk sincs, (nem mintha hiányozna) ami 10 év után önmagában röhely, az meg hogy romániát, bulgáriát, a fél balkánt felvették tagnak, nagyjából minden 80+ intelligenciahányadossal bíró ember számára világosan mutatja miről szól az unió, és mire kellenek ezek az országok. Felvenni, kiszívni a maradékot, és eldobni, mint egy taknyos zsebkendőt.

panelburzsuj 2013.11.17. 13:46:13

@Jankove:
Úgy gondolod, hogy a "szivattyúzás" EU-val hatékonyabb, mint anélkül?

Nekem úgy rémlik, hogy a "Háború a nemzet ellen", meg a hasonló felvilágosító művek a kilencvenes évek elejére teszik az "ősbűnt", a "kiárusítást".

Amikor nemhogy tagok nem voltunk, de még maga az EU sem létezett Unió formájában. De még csak nem is országoknak/államoknak, hanem cégeknek adogatta el a magyar állam a "nemzeti ezüstöt".

2013.11.17. 13:49:22

@tobeor: "már említettem az infrastruktúrát, mezőgazdaságot."

Én meg már említettem korábban, hogy oda biztos nem megy, az infrastruktúra és a mezőgazdaság is romokban. Csak nem vette be az infót kompjutered. Az Eu-s infrastruktúrális fejleszéseken én röhögőgörcsöt kapok. Wifi a buszmegállóba, meg utastájékoztatási rendszer, ami európa, és az un. nyugat országaiban lehet egy következő szintre lépést jelenti, de szerény kis hazánkben sokkal jobban érdekli a munkábajáró parasztot, hogy miért rohadt le már megint alatta a busz/vonat, és miért járnak olyan járművek, amiket már 20 évvel ezelőtt ki kellett volna dobni a kukába.

2013.11.17. 14:04:58

@delano: "neonácik"

Na előjött a nyuszi a kalapból.

2013.11.17. 14:13:47

@panelburzsuj: Amikor nemhogy tagok nem voltunk, de még maga az EU sem létezett Unió formájában.

Állítólag kommunisták, és az előző rendszer sincs már, mégis ugyanazokat a rendszerváltás előtti pofákat látom a padsorokban, ha közvetítésre kapcsolok.

panelburzsuj 2013.11.17. 14:19:26

@Jankove:
Csinálj értelmes programot az ötmillió vidékinek, nyerd meg őket, és váltsd le a "rendszerváltás előtti pofákat".

valódi 2013.11.17. 15:29:14

@panelburzsuj:
Ángyán József és társai már csináltak, amit a Fidesz magáénak hazudott - emiatt szavaztam rájuk! Ezt írták benne:
"7.7.3 Népfőiskola program
Magyarországon máig jellemző, hogy az emberek a szakképző iskolából, egyetemről kikerülve befejezik a
tanulást, miközben a gyors változások miatt lényegében „élethosszig való tanulásra” vagyunk kényszerítve.
A korszerű gazdálkodás is a szakmai tudás, módszertan folyamatos megújítását teszi szükségessé a gazdálkodók
számára. A felnőttképzés vidéki környezetben hagyományokon alapuló formája a népfőiskola, amely
közművelődési keretben szervezi a vidéki lakosság képzést, szemléletformálását. A program keretében támogatni,
erősíteni szükséges a népfőiskolai mozgalmat és annak működését, összhangban a tájközpontok
fejlesztésével. Ez magában foglalja a vidéki és helyi népfőiskolák képzési programjának támogatását, a népfőiskolai
infrastruktúra fejlesztését, a népfőiskolai együttműködések ösztönzését."
Ebből mindösszesen egy működött, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola Kht. Amint tudjuk, a Fidesz éppen most takarítja el Zászlós Tibor volt MSZMP titkár és börtönparancsnok, az Orbán Viktor-féle új Agrárkamara alelnöke útjából!
Cipolla pártja kimutatta a foga fehérjét...

delano 2013.11.17. 15:40:13

@Tombstone: "Felsorolással. Ühüm. Kár, hogy csak este 7 körül engednek ki a karámból, de azért megpróbálok viszonylag értelmesen kommunikálni, még ha tudom, hogy korlátozottak a lehetőségeid. Szánlak is, nagyon."

Aranyos vagy, hogy szánsz, de hidd el nem szorulok rá. Euróban jön a cégem bevételének legnagyobb része, tehát minél szarabb a forint nekem annál több a pénzem. Az a röhej, h ha a hozzád hasonló fogyatékosok kerülnének hatalomra, akkor még sokkal több pénzem lenne, tehát akár támogathatnám a jobbikot én is. Csak akkor nem tudnék tükörbe nézni és nekem ez még számít.

"Mindent az Eu-nak köszönhetünk …
Nincs több kérdésem. A szüleid nem testvérek véletlenül?"

Kedves dolog érvek híjján a szüleimet gyalázni, de tudom, h ez bevett szokás nálatok. Annyira poén h porrá aláztalak azzal, hogy egyetlen egy dolgot nem tudtál megnevezni az elmúlt 10 évből, amit nem az EU vett nekünk. már letettem arról, h 5-10 dolgot kérjek, már tényleg csak 1 nyomorult mondjuk 2 milliárd ft összegű dolog is elég lenne, de semmi. Kb olyan vagy, mint a durcás ovis kisgyerek, aki közli, h nincs szüksége arra, h a szülei eltartsák, majd ő megoldja egyedül. És ezt komolyan is gondolja, csak hát a felnőttek megmosolyogják. Az EU is így van velünk, meg én is a hozzád hasonlókkal. Mi itt Pestről eltartunk titeket ott keleten, az EU-val közösen, de nektek ez nem elég és hisztiztek. Aranyosak vagytok, de ameddig nem tudtok semmit letenni az asztalra, addig kénytelenek vagytok a könyöradományainkból tengődni. :)

delano 2013.11.17. 15:42:49

@Jankove: "Ha az EU olyan marha jó nekünk, vajon miért nem érzi az ország döntő többsége ezt a hihetetlen kánaánt?"

Az ország többsége érzi. UGyanis azért nem omlott még itt össze minden, mert az EU pénzek életben tartják az országot. Kánaán van itt ahhoz képest, ami az EU nélkül lenne.

panelburzsuj 2013.11.17. 15:45:31

@valódi:
Ez eddig zúgolódásnak megteszi - programnak, meggyőzésnek, leváltásnak még soványnak tűnik.

panelburzsuj 2013.11.17. 15:57:19

@delano:
Úgy gondolod, hogy egy baromságot kiolt egy ellentétes előjelű másik baromság?

Mert én inkább úgy érzékelem, hogy egy barom meg egy barom az abszolút értékben már két egész barom.

valódi 2013.11.17. 16:20:37

@panelburzsuj:
Pintér Sándor miniszter nyilatkozta a kormányzati START Programról: "A résztvevőket emellett megtanítják a földművelés, állattenyésztés, házi konzerválás és befőttkészítés módszereire. A program célja hosszú távon az, hogy ezek a települések és maguk az emberek önellátóvá váljanak."-áll a cikkben. Elképesztő, megdöbbentő szavak, melyek ezernyi kérdést vetnek fel!
Az első az, hogy most nem önellátók? Milyen falu az, amelyik nem önellátó? Akkor mégis ki az önellátó? A pénzember? A profit elmaradása esetén pillanatok alatt megszűnő/kimúló, úgymond "gazdaságtalanná váló" agráripari latifundium? Ebben az esetben ki lesz képes a helyére lépni? A multi áruházlánc „etetőjén” tengődő nagyvárosi ipari bérrabszolga? A falujából elüldözött, profittermelő rabszolgává züllesztett, elbutult fogyasztóvá nyomorított paraszt-ivadék aligha...
A másik kérdéscsoport nagyobb. Mivé lett a magyar falu, Európa hajdani „éléstára”? Hát már ilyen mélyen tartunk, hogy ilyen fantazmagóriákon töri a fejét a „közigazgatás”? Komolyan azt hiszik, hogy ez ilyen egyszerű? Ki tehet arról, hogy ilyen lett? Ki mulasztotta el az elmúlt húsz évben a falu rehabilitációját? Kit akarnak tanítani és kik fognak tanítani? Kinek a földjén? A domináns nagybirtokokon? Hogyan képzelik ezt a falvak határa, termőföldje nélkül? Sorolhatnám vég nélkül, dehát az elmúlt húsz év minden politikai garnitúrájának feltették már ezeket a kérdéseket nálam sokkal okosabbak – és azok mindig válasz nélkül maradtak! Ez pedig bizony félelmet kelt....
De vígasztalódjunk Oswald Spengler német filozófusnak A Nyugat alkonya c. művében írt gondolataival:
"A Paraszt történetietlen. A paraszt az örök ember, a közös alap, függetlenül mindenféle kultúrától, ami a városokban honos. Megelőzi és túl is éli azokat, érzéketlenül, nemzedékről nemzedékre tenyészve, földhöz kötődő foglalkozásokra és képességekre korlátozódva, misztikus lélek, nyers, a gyakorlathoz tapadó értelem; alapja és soha ki nem apadó forrása a vérnek, amely a városokban a világtörténelmet csinálja".
"A paraszt ősök unokájaként, jövőbeni unokák ősapjaként ereszt gyökeret a földbe. Az ő háza az ő tulajdona; nem a testnek és a javaknak néhány évre szóló illékony együttléte ez, hanem az örök föld és örök vér, tartós és bensőséges egymáshoz kötöttsége..."

panelburzsuj 2013.11.17. 16:31:16

@valódi:
Hány szavazatnál tartasz?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.17. 16:31:36

@valódi: Le lehetne szakadni már az autarkiáról. Az ugyanis legutóbb a római birodalom bukását követő pár száz évben volt Nyugat-Európában, és onnan kezdődik a civilizáció, hogy az autarkia felszámolódik.
Az autarkia ugyanis nyomor.

delano 2013.11.17. 16:45:33

@panelburzsuj: "Úgy gondolod, hogy egy baromságot kiolt egy ellentétes előjelű másik baromság? Mert én inkább úgy érzékelem, hogy egy barom meg egy barom az abszolút értékben már két egész barom."

Ebben egyetértek. Melyik részre célzol?

panelburzsuj 2013.11.17. 17:56:05

@delano:
"Mi itt Pestről eltartunk titeket ott keleten, az EU-val közösen, de nektek ez nem elég és hisztiztek."

Az "eltartás"-hoz az EU - mint szervezet - a földhasználat támogatásán túl szinte semmivel sem járul hozzá.

valódi 2013.11.17. 18:42:12

A magyar népnek nevezett "altatott" tömeg és mélységesen erkölcstelen, csótányszerű ún. elitje hagyta elsorvadni a minden épeszű nemzet alapját képező saját parasztságát.
Ennek leghitelesebb ismeretében így képzelte el a jövőt dr. Ángyán József a Nemzeti Vidékstratégiában - ezért akarják ellehetetleníteni!
"... Ha csupán a - köz számára az egyik legfontosabb - foglalkoztatási, munkahelyteremtési képességét vizsgáljuk, már ez alapján is világossá válik az egyéni/családi gazdálkodás vitathatatlan előnye. Az egyéni gazdaságok - az ún. 'nem fizetett' önfoglalkoztatás, részfoglalkoztatás és a kiegészítő időszaki bérmunka teljes munkaidős foglalkoztatásra átszámított, azonos területre vetített - lényegesen nagyobb (mintegy négyszeres) foglalkoztatási kapacitása azt jelzi, hogy egyedül az egyéni/családi gazdálkodás általánossá tételével is a mezőgazdasági alaptevékenységben jelentősen növelhető lenne a foglalkoztatás. Ráadásul e kisebb mozaikokból építkező, rugalmasabb és színesebb gazdaságszerkezethez lényegesen többféle tevékenység - helyi kézművesség, feldolgozás, értékesítés, vendéglátás, vidéki (falusi, tanyasi, öko- és egészség-) turizmus stb. - társítható, ami tovább növelheti e vidéki munkahelyteremtő kapacitást. A válságkezelésben megmutatkozó különbségek is szembetűnőek, hiszen amíg a tőkés társaságok termeléscsökkentéssel, leépítéssel, addig a fenntartásban érdekelt egyéni/családi vállalkozások a termelés szerkezetének gazdagításával, a feldolgozottság növelésével, közvetlen értékesítéssel stb. reagálnak.
E kisebb mozaikokból, családi gazdaságokból építkező gazdaságszerkezetben a gazdák a piaci versenyben való helytállás érdekében - a köz által közpénzekből is támogatott - önkéntes beszerzési, tárolási, feldolgozási és/vagy értékesítési társulásokat, szövetkezéseket hoznak létre, így szerezve meg a termeléstől az értékesítésig tartó teljes vertikum nyereségét, megosztozva azon a fogyasztókkal.
A szuverén, erős, a jövőben bízó, létében nem fenyegetett, tényleges döntési helyzetben lévő (és döntéseiért maga is felelősséget vállaló) gazdatársadalom és vidéki polgárság létrejöttének alapját a vidék és a város, a termelő és a fogyasztó közti szolidaritáson, az egymásrautaltság felismerésén nyugvó, 'új társadalmi szerződés' adja. A leírt agrármodellre valamint ezen erős gazdatársadalomra és vidéki polgárságra támaszkodva megvalósul a vidékpolitika fő célja: a vidéki térségekben, falvakban és kisvárosokban a hagyományokra épülő polgári életvitel meghonosodása, életképes vidék létrehozása.
Megerősödnek a nemzeti együttműködés rendszerének legfontosabb tartópillérei: a haza, a helyi közösségi értékek, a család és az erkölcsi normák, a hit, továbbá a hagyományok, tradíciók tisztelete, megbecsülése, a szolidaritás és a gyengék felkarolása, a környezet, a teremtett világ iránti felelősség, valamint a magán (családi, egyéni) - tulajdonra épülő gazdaság."

valódi 2013.11.17. 18:47:08

@Counter: Az alább rövid kivonattal idézett Vidéki Térségek Európai Chartája című dokumentum az EU vidékpolitikájának alapja, melyet Magyarország is elfogadott.
"A rurális(vidéki) térségek gazdasági, ökológiai, és szociális-kulturális funkciói nagymértékben összefüggnek. A Szerződő Felek megteszik a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott és fenntartható egészként növeljék és fejlesszék ezeket a funkciókat. Minden Szerződő Fél előmozdítja a rurális térségek fenntartható és integrált gazdasági fejlődését, beleértve:
- az életképes mezőgazdasági szektor fenntartását, különös tekintettel a lakosság élelmiszer-szükségleteire és a gazdálkodó családok bevételeire;
- - (biztosítja) az élet természetes forrásainak - föld, víz, levegő - védelmét tudatos és fenntartható használat révén;
- - fenntartja a biológiai változatosságot annak minden összetevőjével, különösen a genetikai változatosságot, az ökológiai rendszer változatosságát és az ökológiai rendszerek működését;
- - fenntartja és megőrzi a tájakat és azok változatosságát.
Minden Szerződő Fél biztosítja, hogy rurális térségei betöltsék szociális-kulturális szerepüket."
Ezt a komplex feladatot csak minden körülmények között –azaz fosszilis energia nélkül is- fennmaradni képes családi farmok hálózata tudja ellátni. A nemzetstratégiával rendelkező, épeszű EU országok eredményesen védik a saját parasztcsaládjaikat a profit-rák pusztító hatásaitól... Ez az oka annak, hogy az EU költségvetésének mintegy 45%-át a teljes GDP csupán mintegy 2%-át kitevõ agrárium fenntarthatóságának megőrzésére fordítják. Dicsőséges pártunk és kormányunk áldásos tevékenységének köszönhetően a MO-ra jutó hányad pedig mintegy 90-100 agráripari nagyvállalkozáshoz kerül, profitként...
Amíg ez a helyzet áll fenn, amíg nem vesszük át az EU vidékértelmezési normáit, nem is lesz változás!

valódi 2013.11.17. 18:53:03

@panelburzsuj:
Azt jövőre látjuk meg!
AZ IGAZSÁG NAPJA!
Zászlót bont a TESZ, a Tisztesség és Emberség Szövetsége
Ángyán József és szövetségesei
szeretettel hívnak mindenkit a mozgalom indítására
Helyszín Budapest XVI. kerület, Jókai út 6.
(A helyszín megközelíthető az Örs vezér terétől a 44, 176E, 276E buszokkal)
Időpont 2013. november 20. (szerda) 18 óra
Célunk visszaszerezni és élhetővé tenni országunkat. Ehhez le kell bontanunk
a maffiahálózatok kormányokon átívelő uralmát, és száműznünk kell
a félelmet a közösségeinkből! Hisszük, hogy ez a nagyszerű
és tehetséges nép képes felépíteni a mi Magyarországunkat.
„El innen, rablók – ez az én hazám!”
(Sajó Sándor)
Szeretettel várjuk azokat a magánembereket, közösségeket, szervezeteket, akik egyetértenek velünk abban, hogy újra kell építeni a hazánkat, és vissza kell helyezni erkölcsi talapzatára. A családokra, a helyi közösségekre,
a fiatalokra, vagyis az elsöprő többségben lévő tisztességes emberekre építjük mozgalmunkat. Azokra, akik nem fogadják el, hogy néhány oligarcha, gazdasági érdekcsoport maffiaszerű hálózata és az őket kiszolgáló, egymást „két műszakban” váltó, de ugyanazon az „emlőn” nevelkedett politikai „elit” tartsa hatalmában és közösen rabolja ki ezt a nagyszerű országot, tegye tönkre többre hivatott közösségeit és generációk hosszú során felhalmozott közös értékeit. Vissza kell szereznünk és ismét a közjó szolgálatába állítanunk a közösségek államát, annak törvényhozását, intézményeit, az általa kezelt közpénzeket és a nemzet rábízott vagyonát! Segíteni akarunk abban, hogy az emberek saját kezükbe vegyék életük irányítását, és több mint 20 év tévelygés után végre
maguk döntsenek sorsukról.
A Tisztesség és Emberség Szövetsége azok mozgalma lesz, akik ragaszkodnak az örök értékekhez, erkölcsi normáinkhoz, és vallják: nem lehet törvényes az, ami erkölcstelen. Az ország kifosztásának végjátéka zajlik, az idő elfogyott. Meg kell kísérelnünk, hogy már 2014-ben tisztességes embereket küldjünk a Parlamentbe! Gondoskodnunk kell arról, hogy ne csak a maffiahálózatot kiszolgáló rossz vagy még rosszabb jelöltek közül lehessen választani! Ehhez a helyi közösségeknek kell maguk közül olyan képviselőjelöltet állítaniuk, akiben megbíznak, mert ismerik, és mert élete hitelessé tette őt. Olyan jelöltet, aki nekik, és nem a pártközpontnak tartozik elszámolással, és aki ezután is a saját közössége képviseletére, boldogulásának szolgálatára teszi fel az életét. Aki tudja és vallja, hogy az ember nem annyit ér, amennyi az összeharácsolt vagyona, hanem annyit, „amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud” (Kodály Zoltán). A helyi közösségek ilyen jelöltjeit azután a mozgalom egyik alapítója, az Élőlánc Magyarországért párt társadalmi szolgáltatásként megkísérli bejuttatni az Országgyűlésbe. A tisztességes emberekkel, családjaikkal, közösségeikkel összefogva, szövetséget kötve, a „világ fölött őrködő Rendbe” kapaszkodva és bízva meg fogjuk változtatni, mindenki számára élhetővé fogjuk tenni a mi hazánkat!
Mezőfalva - Gödöllő - Budapest - Felsőgalla - Lepsény, 2013. november 13.

TISZTESSÉG és EMBERSÉG SZÖVETSÉGE
Ács Sándorné Kishantosi Vidékfejlesztési Központ
Ángyán József független országgyűlési képviselő
Ertsey Attila Élőlánc Magyarországért
Hetzmann Róbert Váralja szövetség
Teichel István Gazdálkodó Családok
Egyesülete

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.17. 18:54:51

@valódi: Fosszilis energia nélkül mi a túró fogja hajtani a gépeket? Lovak? Széles-féle energiacella? Kukoricadízel? Energiafű? Napelem?

"Profit-rák". Elment a maga esze. Ismert tény, hogy sikeres, egyenletesen eloszló, régiós és kistérségi szinten is megtörténő polgárosodás csak profitábilis, autarkia helyett kereskedelmi célú termelést folytató mezőgazdaság segítségével valósul meg. Az autarkia ezt nem hogy előmozdítaná, de akadályozza. Ha autarkia van, nincs piac, mert nincs miért piacra mennie a termelőnek. Ha nincs piac, nincs hol profitot szerezni, ha nincs profit, a termelés célja a szociális foglalkoztatás, azaz akár a hatékonyság és technológiai fejlesztések elmaradása árán is a minimális életfeltételeket biztosítani a teljes érintett népességnek. Ami általában alacsony, cserébe viszont egyenletes, azaz mindenkire megbízhatóan kiterjedő, tartós nyomor.

valódi 2013.11.17. 19:49:49

@Counter: ...velük vitatkozzon:
"A kapitalizmus viszonya a demokráciához és a piacgazdasághoz nagyon sok tekintetben hasonlít a rák és az általa megtámadott szervezet viszonyára, melynek életenergiáját a rák elszívja ..... A rákos sejtek növekedése megfosztja az egészséges sejteket a tápanyagoktól, és végül mind a szervezetet, mind önmagukat elpusztítják. A kapitalizmus ehhez nagyon hasonló dolgot művel azokkal a társadalmakkal, amelyekre rászabadul.
A pénz viselkedését, működési körét pedig - amely mára bármifajta emberi érzékenység iránti fogékonyságát elvesztette - már semmilyen emberi beavatkozás nem képes átfogni és irányítani.
A világ legnagyobb hatalommal rendelkező intézménye a globális pénzügyi rendszer, amely világméretű pénzügyi kaszinóként működik. E játékterem alkalmazottai arctalan bankárok, portfoliómenedzserek, fedezeti befektetési alapokkal foglalkozó spekulánsok, akiknek a működésére a csordaszellem jellemző. A tetteik következményeiért nem számoltathatók el, ezért a valuta- és részvényárfolyamok mozgását vad spirálokba hajszolják, amelyeknek semmi közük sincs bármifajta közgazdasági valósághoz..."
Forrás: David C. Korten – Élet a tőke uralma után
... és egy kis GDP-növekedési "jövőkép":
A XX század végén egy angol ökológuscsoport az alábbi szarkasztikus megjegyzéssel zárta egyik tanulmányát: "Napjainkban egy városlakónak számtalan kérdést végig kell gondolnia, mielőtt reggel útnak indul: tömegközlekedéssel menjen, vagy gépkocsival, hol vannak útlezárások, hogyan hangolja össze a munkába menetet a gyermekek iskolába jutásával, hol érdemes vásárolni, hol lesznek árleszállítások, stb. stb. Mennyivel egyszerűbb lesz a dolga néhány évtized múltán, amikor napkeltekor mindössze egyetlen kérdése marad: ebédelek, vagy ebéd leszek?"

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.17. 19:53:01

@valódi: Ha nem azt akarja, hogy vitatkozzanak magával, minek írogat vitafórumokra?

valódi 2013.11.17. 20:21:28

@Counter: vannak evidenciák, amiken nem lehet vitatkozni. A természet törvényei ilyenek...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.17. 20:29:22

@valódi: Áh, szóval maga kinyilatkoztatni jött, s csodás véletlen, akarom mondani, a maga káprázatos tehetsége és tájékozottsága folytán bármit is mond, az pont kinyilatkoztatás.

Ez igazán nagyszerű, sőt, remek. Le vagyok nyűgözve és el vagyok ámulva.

2013.11.18. 00:17:03

@delano: „Mi itt Pestről eltartunk titeket ott keleten, az EU-val közösen, de nektek ez nem elég és hisztiztek.”

Szerintem ez a mondat volt a blog legviccesebb mondata. Engedd meg, hogy a tiédhez hasonló lekezelő stílusú hasonlattal reagáljak: kb. Olyan vagy, mint a kényszervállalkozó apuka, aki egésznap otthon döglik a hitelből vett tévé előtt, zaciba tette már a családi eszcájgot is, de egyetlen alkalmat sem mulaszt el nyomatékosítani családfenntartói mivoltát. Közben mindenki tudja, hogy az egyetlen kenyérkereső a családban az asszony. Fent idézett gondolatmeneteddel egy bibi van: eltartani csak olyan tud, aki értéket teremt. Budapest a burokrácia, és aktatologatás fellegvára, itt aztán minden munka, és munkahely az öngerjesztő élhetetlenségről szól, minden van csak, csak produktív értékteremtés nincs. Kérlek alássan, Budapest csak egy lepukkant állomás, ahol néhanapján fék nélkül átrobog a kapitalizmus pénzzel teli expresszvonata, de ettől itt még nem fog egy fűszál se kinőni.

delano 2013.11.18. 00:51:26

@panelburzsuj: "Az "eltartás"-hoz az EU - mint szervezet - a földhasználat támogatásán túl szinte semmivel sem járul hozzá."

Nyilván ez sarkított volt, amit írtam, de az EU ennél sokkal többel járul hozzá. Nézd meg, h mik az EU kiadásainak legnagyobb tételei. Az első a mezőgazdaság támogatása. Ezt írtad Te is. A második az ún strukturális alapok, vagyis a szegényebb régiók felzárkóztatása. Amikor egy vidéki kórházat felújítanak, akkor az az EU-nak köszönhető. Keress rá pl, hogy milyen faszán néz ki az orosházi kórház, ami EU-s pénzből újult meg. Aztán ott vannak az autópálya építések. Az, hogy egész jól állunk mostmár autópályával az szintén az EU-nak köszönhető, és a vidék profitál belőle.

delano 2013.11.18. 01:03:26

@Jankove: "Budapest csak egy lepukkant állomás, ahol néhanapján fék nélkül átrobog a kapitalizmus pénzzel teli expresszvonata, de ettől itt még nem fog egy fűszál se kinőni."

Ez egy gyönyörűi költő kép volt, de sajnos értelme semmi. A magyar GDP jelentős része budapesten áll elő. Már nem az az érték, h kapirgálod a földet. Kicsit nézd, hogy mik a világ legértékesebb vállalatai: google, facebook stb. Nincs fizikai termék, szolgáltatás van. Ebben erős BP is. A vidék ott tud felmutatni vmit, ahol van egy multi: Audi, Bosch, Lego, Merci stb.
Lehet, h ez neked aktatologatás, de ameddig az igazán nagy hozzáadott értéket nyújtó cégek, mint pl a Prezi, NNG vagy akár a Docler Pesten vannak, addig itt van bevétel is. Szép dolog, h túrjátok a földet, de azzal ez az ország előrébb nem megy.

panelburzsuj 2013.11.18. 01:14:21

@delano:
Csakhogy az nem "eltartás", hanem "fejlesztés".

Ha mersz tisztességesen beszélgetni arról, hogy az "támogatás" hogyan torzítja el a döntéshozók világképét, hogyan szakítja el a "szükségest" a "kívánóstól" - akkor aluggyunk egyet, és holnap beszélgessünk.

panelburzsuj 2013.11.18. 01:15:57

@delano:
És húzzatok végre sorsot, hogy melyik pólus a mínusz egyes, melyik a plusz egyes baromság... :)

valódi 2013.11.18. 09:53:45

@Counter: ... nem én "nyilatkoztatok ki", hanem a Vidéki Térségek Európai Chartája, türelmesen újra idézem: " Minden Szerződő Fél előmozdítja a rurális térségek fenntartható és integrált gazdasági fejlődését, beleértve:
- az életképes mezőgazdasági szektor fenntartását, különös tekintettel a lakosság élelmiszer-szükségleteire és a gazdálkodó családok bevételeire;
- - (biztosítja) az élet természetes forrásainak - föld, víz, levegő - védelmét tudatos és fenntartható használat révén;
- - fenntartja a biológiai változatosságot annak minden összetevőjével, különösen a genetikai változatosságot, az ökológiai rendszer változatosságát és az ökológiai rendszerek működését;
- - fenntartja és megőrzi a tájakat és azok változatosságát.
Minden Szerződő Fél biztosítja, hogy rurális térségei betöltsék szociális-kulturális szerepüket."

valódi 2013.11.18. 10:04:17

@delano: ...aha... Modellezzünk egy kicsit! 10 majom kerül egy "Magas Természeti Értékű Terület" minősítésű, egyébként lakatlan szigetre. Életük korábbi szakaszában embereknek nyújtottak "szolgáltatást" a "szórakoztatóiparban", ahol egyetlen tevékenységük egymás kurkászása, azaz welness szolgáltatás volt. Semmi máshoz nem értenek. A kérdés: a kiváló biológiai feltételek ellenére mikor döglenek éhen?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.18. 10:17:51

@valódi: Ezzel vitatkozom, ami nem volt idézőjelek között, tehát, gondolom, saját kútfő:
"Ezt a komplex feladatot csak minden körülmények között –azaz fosszilis energia nélkül is- fennmaradni képes családi farmok hálózata tudja ellátni. A nemzetstratégiával rendelkező, épeszű EU országok eredményesen védik a saját parasztcsaládjaikat a profit-rák pusztító hatásaitól..."

Erre először azt a választ kaptam, hogy "a természeti törvény evidencia, amivel nem vitatkozunk", másodszor pedig egy forrásmegjelöléssel ellátott Korten-idézetet, és egy anekdotikus sztorit. Egyiknek se látni közét ahhoz az állításához, amelyre először válaszoltam.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.18. 10:26:44

@valódi: "Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja..."

Reális esélyét látod a közösségi kapcsolatok teljes, őskori szintre visszamenő felbomlásának?

___________________________ (törölt) 2013.11.18. 10:35:47

@Jankove: ezzel nagyjából egyetértek, kivéve az EU szerepét. Szerintem az EU viszonylag korrekt lenne, ha nem basznánk el ezt is a szokásos keleties korrupcióval - a "pályázatíró" cégek hadával, akiknek maximális kijáróhatalmuk van, és az nyeri a pályázatot, aki nekik becsókol.

Azért gondolom, hogy az EU magában viszonylag korrekt lenne, mert a kemények és profitorientáltak azok az amerikaiak, nem az európaiak. Nyugat-Európa egy puha és idealista hely - pont ez a baja, egyébként, ki sem látszanak a legpuhább, legálmodozóbb ballib ideológiákból, nem látják a valóság keményebb szerkeztét, előre borítékolható, hogy pl. a Kreml meg fogja szívatni az EU-t alaposan, mert ők kemények.

Szóval ez rossz, de más szempontból meg jó lehetne, nekünk, ha el nem szúrnánk.

Beetetés-kifosztás? Ahhoz olyan keménynek, önzőnek, céltudatosnak kellene lenni, mint egy texasi üzletember. A pl. hollandok százszor puhábbak és idealistábbak ennél.

Hiszen ahhoz is túl puhák, hogy azt megakadályozzák, hogy a saját hazájukat ne foglalják el koldusszegény arabok, afrikaiak. Akkor pont ők fognak ilyesmit csinálni?

delano 2013.11.18. 10:38:31

@panelburzsuj: "Ha mersz tisztességesen beszélgetni arról, hogy az "támogatás" hogyan torzítja el a döntéshozók világképét, hogyan szakítja el a "szükségest" a "kívánóstól" - akkor aluggyunk egyet, és holnap beszélgessünk."

Tőlem beszélhetünk tisztességesen. Sőt az a gyanum, h egyet is fogunk érteni. Az EU-s támogatások szerintem is durván torzítják a piacot: olyan dolgokra jut pénz, amire nem kéne, és arra nem jut, amire kéne -néhány szerencsés egybeeséstől eltekintve. Az sem tetszik, h mikor startup cégek EU-s pénzeket kapnak, csak azért mert megfelelnek a kritériumoknak, miközben teljesen életképtelenek.
De ez nem változtat azon a tényen, h ömlik ide a pénz az EU-ból - hogy szarul használjuk fel, az már nem az EU hibája.

delano 2013.11.18. 10:43:25

@valódi: "..aha... Modellezzünk egy kicsit! 10 majom kerül egy "Magas Természeti Értékű Terület" minősítésű, egyébként lakatlan szigetre. Életük korábbi szakaszában embereknek nyújtottak "szolgáltatást" a "szórakoztatóiparban", ahol egyetlen tevékenységük egymás kurkászása, azaz welness szolgáltatás volt. Semmi máshoz nem értenek. A kérdés: a kiváló biológiai feltételek ellenére mikor döglenek éhen?"

Nem jó a hasonlat. A hasonlatod szerint mindenkinek kaját kéne termelni, de minek, mikor élelmiszertúltermelés van, azért fizet az EU őstermelőknek, h ne termeljenek. Sőt, ha a hasonlatod igaz lenne, akkor pl egy repülőgépmérnök vagy egy pilóta teljesen értelmetlen munkát végez, mert egy lakatlan szigeten ő is éhenhalna. De éhenhalna a gyógyszerész is, mert ott nem lennének gyógyszerek. Akkor ő is felesleges?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.18. 10:51:07

@delano: Úgy emlékszem, kipróbáltunk már egyszer egy olyan rendszert, amelyben a fizikai munka volt az egyetlen, saját jogú értékteremtésre képes, "termelő" munka.

Mintha csúfosan becsődölt volna, nem?

2013.11.18. 10:54:29

@delano: Kedves barátom messzire eveztünk ezzel. Te arról beszélsz, mivel lehet ebben a vadkapitalizmusban pénzt szakítani, hogyan lehet növelni az esélyt a dzsekpotra a globális kaszinóban. De ne keverjük össze a szezont a faszommal. Ebben az eltorzult világban, ahol az „izgatott tőzsde”, a „csalódott piac” és néhány befolyásos cég kénye-kedve határozhatja meg, mi milyen értékkel bír, teljesen természetes, hogy a semmire mondják, hogy valami, és vica-versa. Sajnos az a helyzet, hogy a szar még mindig nem megy le magától a klozeton, ezt is valakinek kell csinálni, a táplálék, amit magadhoz veszel soksok ember/vállalat munkája által kerül az asztalodra. Körülnézel a világban, és látod hogy nem is annyira virtuális, mint amilyennek hiszed. Akinek van egy csöppnyi sütnivalója, az tudja, hogy egy cső kukorica, holnap is pontosan egy cső kukoricát fog érni, míg az általad nagyratartott lufik, maholnap mennek a levesbe, ha elvesztik a varázsukat, vagy jön egy nagyobb lufi. Szolgáltatásból ez a világ nem él meg, -nyilván néhány szerencselovagnak jó pénzt hoz a konyhára- de attól ez még nem érték, és nem termel értéket. Még akkor sem, ha nagy cégek itt (ide) székelnek. (te meg hálát adsz az égnek, hogy a mérnöki diplomáddal, és x nyelvvizsgáddal értelmetlen aktakukac tevékenységet folytatsz, és remegsz, mert a posztodért még 100 hasonló kvalitású ember áll sorban az ajtó előtt) Nyilván azért teszik, mert jelen pillanatban itt éri meg a legjobban nekik. Aktát tologatni mindenki tud, minek fizetnének jó pénzeket a német munkaerőért, ha itt egy tál rízsért is megteszik ugyanazt. Magyarország pont ezért van ilyen kiszolgáltatott piaci helyeztben, mert szolgáltatunk, kereskedünk, aktát tologatunk, közvetítünk, tanácsadunk, gyárak helyett irodaházakat építünk stb, próbálunk többnek látszani ami, és ha véletlenül leesik közben valami konc, azt elnevezzük GDP-nek. Aztán rájövünk, hogy a világ vezető hatalmai és köztünk az a különbség, hogy mögöttük kőkemény ipar van, produktivitás, és kézzelfogható dolgok, ami szörnyű vagy nem, még mindig a világ hajtóműve, és még egy ideig az is marad. (ezért is vigyáznak rá, hogy itt véletlenül se legyen semmi ilyen. Ha van is, még fizetnek is, hogy elbontsd (cukorgyárak és társaik ugye). Maradunk tehát az intenzív osztályon, a lélegeztetőgépen, bármire van szükségünk, majd ők hozzák nekünk, mi csak feküdjünk nyugodtan) Egyébként hamár ide érkeztünk, én IT-val keresem a kenyerem, nem „földtúrással” és egy csomó léhűtővel dolgozom együtt. 90-es évek elején az ismeretlen megismerése, a technikai innováció iránti érdeklődésem miatt fogtam bele, még amikor sokan azt sem tudták eszik-e, vagy isszák az informatikát. Semmilyen anyagi motiváció nem játszott szerepet. Nem keresek rosszul vele, de szégyellem, hogy ez az egyébként remek szakma mamár legkevésbé a tudományt, és valódi fejlődést szolgálja. Ha újrakezdhetném az életemet, biztosan olyan szakmát választanék, ahol valódi értékteremtés zajlik, nem hazardirozás.

valódi 2013.11.18. 11:23:30

@delano: "A hasonlatod szerint mindenkinek kaját kéne termelni" - nem ezt mondtam, hanem ezt: "Életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből kiszorult más családok élelmiszerét minden körülmények között –ismétlem: olaj és béke híján is - képes megtermelni." De álljon itt egy agrár-laikus orvos magánvéleménye is:
"Gazdasági hatékonyság kontra táj/településszerkezet/életmód/kultúra-fenntartás: ez a vita lényege. Ez az igazi törésvonal, és azt gondolom, itt sokkal közelebb van a szocialisták álláspontja a Nyerges konszernéhez, mint Ángyánéhoz, akit csak politikai okokból szeretnek, de nem a szemlélet-közösség okán. Amit tisztán kell látni: ez alapvetően vagy – vagy jellegű kérdés, és nincs kompromisszum."

delano 2013.11.18. 11:28:25

@Counter: "Úgy emlékszem, kipróbáltunk már egyszer egy olyan rendszert, amelyben a fizikai munka volt az egyetlen, saját jogú értékteremtésre képes, "termelő" munka.

Mintha csúfosan becsődölt volna, nem?"

ezt mondom én is. De @valódi fedőnevű kollega szerint csak az az érték, ezért Budapest semmit nem állít elő.

delano 2013.11.18. 11:34:06

@Jankove: "Aztán rájövünk, hogy a világ vezető hatalmai és köztünk az a különbség, hogy mögöttük kőkemény ipar van, produktivitás, és kézzelfogható dolgok, ami szörnyű vagy nem, még mindig a világ hajtóműve, és még egy ideig az is marad. (ezért is vigyáznak rá, hogy itt véletlenül se legyen semmi ilyen. "

Most hosszú választ nem érek rá írni, mert "aktát tologatok a mérnöki diplommámal és x nyelvvizsgámmal", ahogy írtad, de azért jelzem, h nem elég jól vigyáztak a cégek, hogy ne kerüljön ide semmi, mert véletlenül idekerült egy Merci, egy Audi, egy Lego, egy Bosch és még néhány társuk.
Az, hogy Magyaro nem volt képes egyetlen hasonló saját multicéget összehozni magának az talán nem a gonosz világ hibája.

2013.11.19. 00:44:07

@delano: "jelzem, h nem elég jól vigyáztak a cégek, hogy ne kerüljön ide semmi, mert véletlenül idekerült egy..."

Érted te mit akartam írni, de a kedvedért akkor szájbarágósan: vigyáznak arra, nehogy véletlenül nekünk legyen saját iparunk, saját márkákkal. Made in Hungary. Érted.

"Az, hogy Magyaro nem volt képes egyetlen hasonló saját multicéget összehozni magának az talán nem a gonosz világ hibája."

Te is azok közé tartozol, akik csípőből ekéznek mindent ami magyar, ami itt készül, az már eleve csak harmadosztályú bóvli lehet. Számtalan kitünő cégünk/márkánk lehetne, de az hogy valami kitűnő, önmagában már nem garancia a sikerhez, sőt mondhatni kevés. Ezért történik minden patinás / tradícionális Magyar céggel ugyanaz: Hazavágják, ellehetlenül, ami nagyon jó azt meg felvásárolják kilóra. Persze erről is a hülye magyar tehet, nem az a mérhetetlenné és kontrollálhatatlanná erősödött idegen érdek, és befolyás.

panelburzsuj 2013.11.19. 12:49:13

@delano:
Rövid válasszal is beérem:

1. igen, a képen látható a jó irány

2. nem, de a spanyolok is balfaszok

3. egyéb

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.19. 19:04:52

"És az országban a törékeny falvak
- anyám ott született -
az eleven jog fájáról lehulltak
mint itt e levelek.
s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
s elporlik, szétpereg."

Jaime Lannister 2014.02.08. 11:02:09

Nem tudsz te semmit, Havas Jon:-)))
süti beállítások módosítása