Ma ismét a doni katasztrófára emlékezik az ország. A szovjet csapatok 71 éve indították meg támadásukat az urivi és a sztorozsevojei hídfőkből kiindulva a magyar csapatok állásai ellen. Az ekkor a fronton szolgálatot teljesítő katonák közül kevesen sejtették, hogy a legtöbben már sohasem láthatják majd viszont szeretteiket és szülőhazájukat.  

don_1.jpgHonvédjeink minden technika és létszámbeli hiányosság ellenére keményen ellenálltak és a támadók is súlyos veszteségeket szenvedtek. Jól példázza ezt, hogy január 15-ig az urivi hídfőből támadó 132 páncélos közül 83-t vesztettek el a szovjetek. A jól felszerelt és túlerőben lévő oroszokat a legnagyobb önfeláldozás ellenére sem lehetett megállítani. A font néhány nap alatt összeomlott, a Stomm Marcell altábornagy által parancsnokolt III. hadtestet bekerítették. Ennek ellenére, voltak olyan csapatok melyek az utolsó lőszerig harcoltak. A doni védőállást az utolsó magyar alakulat, a zalaegerszegi 17/III. zászlóalj csupán két héttel az áttörés után, 1943. január 27-én hagyta el.

A veszteségek katasztrofálisak voltak. Az első vonalban küzdő gyalogság hozta a legnagyobb véráldozatot, ők szinte kivétel nélkül odavesztek. Aki közülük valamilyen csoda folytán mégis túlélte a kemény csatákat és a mínusz 30-40 fokos hideget, arra hosszú évekig tartó hadifogság várt.

Mind a mai napig nem sikerült pontosan tisztázni, hogy mekkora vérveszteség érte a magyar csapatokat. Az biztos, hogy mintegy 100-120 ezren nem tértek haza. Hogy hányan vesztették életüket a csatákban, vagy fagytak halára a visszavonulás alatt, és mennyien kerültek hadifogságba azt nem lehetett pontosan megállapítani.

A háború után sajnos alig-alig akadt olyan család, ahol ne lett volna valaki, aki a messzi Don folyó partján áldozta életét, vagy tűnt el a végtelen hómezőkön nyomtalanul. Mind a mai napig sokan keresik hozzátartozóikat és böngészik a már a neten is fellelhető, folyamatosan frissülő háborús veszteségeket tartalmazó adatbázisokat, hátha van valami hír, a legtöbbször azonban mindhiába.

A Don-kanyarban elesett magyar katonákról évtizedeken át beszélni sem szabadott, hiszen, akik a "dicső Szovjetunó" ellen harcoltak, azok csak gonosz fasiszták lehettek. A nyolcvanas évekig családok tízezrei csak titokban, összesúgva mertek emlékezni odaveszett szeretteikre.  S mikor már szóba lehetett hozni a veszteségeket, a hősies ellenállás még akkor is sokáig tabunak számított. A magyar katona legfeljebb áldozat lehetett - hős semmiképp sem. 

Nekünk, kései  leszármazottaknak már nem tilos az emlékezés. Ez a szabadság egyben kötelesség is. Hogy minden évben ezen a napon gyertyát gyújtsunk, s mindennapos apró küzdelmeink közepette legalább néhány percig azokra gondoljunk, akik a legnagyobb áldozatot hozták a Hazáért.

 

széljegyző

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr1005754590

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A doni hóhér 2014.01.13. 21:25:19

A doni hóhér Kemény ember; belenéz a lég porába Magyar földön nyugszik a hold Ezreket küld halálba az ég Vendégek akasztanak itthon és Siratják anyák lányaikat, de fiaikat siratták nem oly rég. Magyar földön nyugszik a holt. Kemény ember ha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DarthVader 2014.01.12. 21:12:47

Jut eszembe Budapest hős védőiről: hősnek hősök voltak, de hogy okosak nem voltak az biztos. Hősiességüknek köszönhetően volt több mint 70 000 civil áldozat Budapest ostroma alatt, és elérték, hogy az európai fővárosok közül Berlin és Varsó után Budapest legyen a harmadik legjobban lerombolt. Köszönjük meg hősiességüket.

Mária 2014.01.12. 21:13:39

@Mohamed:

"Oké hogy itt lehet sokmindent de az ekkora lódítások már szánalmasak virágszálam."

A tények a ti legnagyobb ellenségetek.

Mária 2014.01.12. 21:18:54

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!:

"@Mária: Ha a nagyapáid nem tábornokok voltak, akkor honnan tudtak mesélni az egész katona-politikai hátteréről?"

Te hogyan tudsz majd mesélni 20-30-40 év múlva a jelen kor politikai hátteréről az unokáidnak?

freehckr 2014.01.12. 21:20:07

@Mária: „mint a mindenkori politika érdekeihez igazított iskolai tananyag”

Lol. :D Ezt azért gondold át még párszor. Nem muszáj dühből azonnal válaszolni egy neked címzett véleményre. :)

@Dolgozónép: „mennyit fizettél az indexeseknek”

Semmit, ők a csicskásaim. Én fütyülök, ők ropják... :)

@kohn-orsós-munteanu-francois: „mint komoly érvelés a témában”

Magukat baloldalinak vélő suttyó prolikkal szemben nincsenek túlzott elvárásaim, velük az alapoknál kell kezdeni, mindig csak és kizárólag a lényegre szorítkozni, lehetőleg egyszerű mondatokkal, legfeljebb egy bekezdésig. Többet egyébként sem értenek jellemzően foghíjas értelmi képességeikkel, csak magamat fárasztanám... :)

J.László 2014.01.12. 21:22:23

@DarthVader:
Ha Budapest helyőrsége egyetért a szovjetekkel és ők 1944. november 7-én beveszik Budapestet, a következő történhetett volna.

Bécset nem '45. áprilisában, hanem '44. decemberében elfoglalják. Egész Ausztriával együtt. Utána elfoglalják minimum Bajorországot, de elképzelhető, hogy egész Dél-Németországot. Bajorország nélkül nincs Németország. Az NSZK egy olyasmi életképtelen és a patrónusaira szoruló ország lett volna, mint az NDK. Nincs német gazdasági csoda. A KGST és a Varsói Szerződés tagja lett volna az Osztrák Népköztársaság, az NDK pedig magában foglalja Bajorországot. Tessék szíves lenni elképzelni egy ilyen Európát. Talán el sem veszítik a szovjetek a hidegháborút.

De nem menjünk ilyen messzire. Maradjunk mindössze annyiban, hogy Budapest védői bátor katonák voltak.

==T== 2014.01.12. 21:23:54

- a szegény Szovjetúnió a Barbarossa hadművelet előtt 7 nyugati szomszédjából 6-ot megtámadott. A finneket, az észteket, letteket, litvánokat, lengyeleket, románokat. Legyilkoltak 40 ezer lengyel tisztet és kiirtottak pár millió ukránt.

- A Sztálin által képviselt bolsevizmus valós veszély volt Magyarországra és egész Európára nézve - ezt a 18/19-es események is mutatták 8és a 45 május utáni történelem is igazolja). A szovjet területeken rengetegen felszabadítóként üdvözölték a németeket, és a háború végéig nagyon sok ukrán, lett, észt, litván, kozák, stb. katona harcolt a németek oldalán.

- A II. Magyar Hadsereget a magyar kormány a lehetőségeihez képest rendesen felszerelte, de abban a 6 évben a haditechnika olyan ütemben fejlődött, amit egy Magyarország nem tudott követni. A hadseregben ott harcolt az akkori magyar arisztokrácia fiai is (pl. Ifjabb Horty), vagyis sz sincs arról, hogy tudatosan vágóhídra küldték volna a katonákat.

- A II. világháború VILÁGháború volt. Magyarország abból nemigen tudott volna kimaradni. A szovjetek elleni hadjárathoz ezzel együtt is utolsóként csatlakoztunk, kizárólag a Kassai bombázás után (amit a legvalószínűbb verzió szerint tényleg a szovjetek csináltak - bár vélhetően tévedésből).

- Vagy Ungváry Krisztián, vagy Karsai László mondta 1-2 éve, hogy szerinte legkésőbb késő ősszel a németek úgyis háborúba kényszerítették volna az országot, vagy megszálltak volna minket. Utóbbi esetben a katonai áldozatokat talán megúsztuk volna (gyors megadás mellett), viszont pl. az itteni zsidók rosszabbul jártak volna.

- Ezzel együtt nekünk nem lett volna szabad részt venni a hadjáratban - vagy legalábbis meg kellett volna várni, amíg ezt a németek erőltetik - , viszont ha a németek nyernek, emiatt bukhattuk volna a bécsi döntéseknél visszakapott területeket, vagy még többet is. A kassai bombázásra viszont valamit reagálni kellett - még ha teljes mértékben ma sem tisztázott, mi történt.

==T== 2014.01.12. 21:24:59

Isten Nyugosztalja a háború valamennyi hősi halottját és más áldozatát.

ember100 2014.01.12. 21:27:17

@Mohamed:
Helló !

Tévedsz voltam katona :)
Tudod hányszoros a túljelentkezés az afganisztáni , külföldi helyekre ? hát ennyit az oda vezényelnek dologról , ráadásul pár száz magyar katona van kint és több tízezer szolgál Magyarországon !

01234567 2014.01.12. 21:27:24

Horthy egy aktuálpolitikai antitalentum volt. A múltban élt. Miközben az országát konszolidálta Bethlen, és gazdaságilag talpra állította. Hihetetlen szerencsével az ölébe hullott a Felvidék és Kárpátalja, ugyan így Erdély. A Vajdaság hazugsággal, ami egyik legtehetségesebb politikusa életébe került. Német kérés nélkül, és a különböző szovjet kérések ellenére belemászott a szovjet elleni háborúba. Technikailag felkészületlenül, hadászatilag hibásan. Az ország jövőjének szempontjából tragikusan. Egy komoly, és egy elkésett, de nevetségesen elb.szott lehetőséget, tehát kettőt (a márciusi megszállás, kiugrási kísérlet) is elrontott, ami talán árnyalta volna az ország háború utáni megítélését. Ennek ellenére, ahelyett hogy gerinces katonaférfiként együtt "vezekelt" volna az országgal (mint pl.Jány Gusztáv aki ettől ugyan nekem mint katona nem lett különb, de mint ember kissé), kihasználva Sztálin engedélyét személyére eltipegett a portugáliai "száműzetésbe". Ezek tények. A Don kanyar az ő politikájának a következménye, mint ahogy az ország romokban és az ölébe hullott területek újravesztése. A röpke szabadság alatt 45-48, senki nem akarta vissza, és megvetés tárgya volt. Minden politikai oldalon. Szélsőjobb akkor nem volt. :)

Mohamed 2014.01.12. 21:28:17

@Mária:

Nem picinyem csak a hazugságaitok meg az ebből fakadó hülyesegégek.

Józsi56 2014.01.12. 21:28:49

A szomorú tény, hogy nemcsak a magyar hadsereg fiatal katonái pusztultak el semmiért, hanem azok a munkaszolgálatosok, akik ugyanúgy szenvedtek és haltak meg egy sohasem ránkkényszerített háborúban!

2014.01.12. 21:31:18

"akik a legnagyobb áldozatot hozták a Hazáért"

A legnagyobbat, de nem a Hazáért sajnos.

J.László 2014.01.12. 21:32:15

@==T==:
"- a szegény Szovjetúnió a Barbarossa hadművelet előtt 7 nyugati szomszédjából 6-ot megtámadott."

Kevéssé közismert, hogy 1941. június 22-ig a "békés" Szovjetuniónak nagyobb háborús embervesztesége volt (Finnország), mint Németországnak.

Mohamed 2014.01.12. 21:33:24

@ember100:

Mégegyszer mondom nem a jelentkezésedet kérik hanem parancsba adják, azt csinálod amit mondanak a többi csak formaság hogy kifelé meglegyen az idealizált kép.

kohn-orsós-munteanu-francois 2014.01.12. 21:35:23

@freehckr:

Magukat baloldalinak vélő suttyó prolikkal szemben nincsenek túlzott elvárásaim, velük az alapoknál kell kezdeni, mindig csak és kizárólag a lényegre szorítkozni, lehetőleg egyszerű mondatokkal, legfeljebb egy bekezdésig. Többet egyébként sem értenek jellemzően foghíjas értelmi képességeikkel, csak magamat fárasztanám... :)

és most azt gondolod, hogy megsértettél ezzel engem is meg hogy "betalált" igaz?
egy magát egyáltalán nem baloldalinak vélő , gyakorló történelem tanár meg nyilván nem kiváncsi arra, hogy kifejtsed ezt a négyszavas érvelést, mert a stílusodon látszik, hogy egy neveletlen fráter vagy aki vadidegen embereket csak úgy lesuttyózik az interneten, úgyhogy további jó utat hazafelé, de te tényleg soha nem fogsz hazajutni

Dolgozónép 2014.01.12. 21:36:36

@==T==: "Semmit, ők a csicskásaim. Én fütyülök, ők ropják... :)"
Álmodik a nyomor...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.12. 21:38:24

A katonai hősiesség nem feltétlen pozitívum a katonai téren kívül. A kettőt nem szabad keverni.

==T== 2014.01.12. 21:40:24

@Dolgozónép: Biztos, hogy ezt nekem írtad?

Dolgozónép 2014.01.12. 21:40:34

Kedves Kommentelők,

mondom a frankót: ne fárasszátok magatokat, a poszter teljesen hülye. Én még ekkora barmot nem láttam, aki nekiáll vitatkozni a kommenterekkel. Nagy az Isten állatkertje, és nagyon nagy úr a magány meg az unalom...

Dolgozónép 2014.01.12. 21:42:23

@==T==: bocs, nem Neked, a poszternek. Elütöttem. Még egyszer bocs.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.12. 21:42:24

@J.László:

A szovjetek a hidegháborút mindenképpen elvesztették volna, a marxista gazdaság egyszerűen nem volt versenyképes a kapitalizmussal szemben. Tulajdonképpen az is csoda, hogy ennyi ideig kibírták, ez is nagyrészt Sztálin zsenialitásának köszönhető. Ha pl. Trockij lett volna Lenin utódja, valószínűleg Hitler könnyedén legyőzte volna a SZU-t.

DarthVader 2014.01.12. 21:44:00

@J.László: Németország felosztása nem aszerint történt, hogy ki mennyit markolt belőle. Úgyhogy a német határok nagy valószinűséggel nem változtak volna, úgyhogy ez pusztán fikció. Az tény, hogy Budapestet lerombolták, Bécset, Pozsonyt, Prágát meg nem. (Meg Bukarestet sem, meg a többi, meg a többi. ) Ettől még valóban bátrak voltak.

NA YA! 2014.01.12. 21:48:01

Ez a fa szopó horty nem tudta, hogy a ruszkikkal nem jó baszakodni, csak sajnos nem ő pusztult el akkor ott!
Ja, most még megkapják az oroszok a paksi bővítés lehetőségét ovitól! A béketábor menetelőit vajon tájékoztatták hogy így leszünk megint, vagy 20-30 évre gyarmat, igaz nem a gonosz nyugati hatalmaké, hanem a toleráns, igazságos, nagyvonalú orosz birodalomé! ;)

J.László 2014.01.12. 21:50:10

@DarthVader:
A szovjetek Nyugat-Berlint is úgy adták át az amcsiknak, mintha a fogukat húzták volna. Majd ezután '61-ig próbálkoztak, hogy onnan valahogy távozásra bírják a szövetségeseket. Nem hiszem, hogy Bajorországot az amcsik után hajították volna, miután - ismerve a szovjet "hadművészetet" - úgy 500 ezer elesett katonájuk árán elfoglalják. Persze ez az egész mindössze találgatás és fikció.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.12. 21:51:34

A komcsik ma is megölnének szívük szerint mindenkit akik ezekről a hazájukért meghaló hősökről emlékezik !

SOHA TÖBBET MSZ(M)P DIKTATÚRÁT !

Megfigyelo 2014.01.12. 21:55:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ha Trockij lett volna a hadügyi népbiztos, a németek nem jutottak volna Sztálingrádig (és persze a magyarok se a Donig). Trockij tehetsége nélkül a bolsevikek elvesztették volna a polgárháborút még 1918-ban...

Megfigyelo 2014.01.12. 21:57:36

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Sajnos a Donnál elesett magyarok NEM a hazájukért estek el, hanem Hitler világuralmáért -- még ha nekik azt is mondták.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.12. 21:58:19

@Megfigyelo:

Trockij államépítési koncepciója eltért Sztálinétól, itt ez a döntő, nem a katonai tehetség. Békeidőben nem katonai tehetség kell.

J.László 2014.01.12. 21:59:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"A szovjetek a hidegháborút mindenképpen elvesztették volna". Egyetértek. A teátrális hatás kedvéért írtam ennek ellenkezőjét.

==T== 2014.01.12. 22:00:45

@NA YA!: Ha az amcsik nem szállnak be a háborúba, a szovjeteket legyőzték volna (se talán akkor is, ha a németek nem olyan f*szok a megszállt övezetekben azokkal szemben, akik felszabadítóként tekintettek rájuk). A Vörös Hadsereg még 45-ben is erősen függött az amerikai katonai segélyektől.

Hadszintéri tekintetben kb. Kurszk volt a fordulópont. Bár nyertek a németek, de az ottani veszteségeket már nem bírták kiheverni.

Magyarország szempontjából a döntő a román kiugrás volt, mert az Árpád-vonalat nem tudták volna egykönnyen áttörni még a szovjetek sem, viszont gy megkerülték.

==T== 2014.01.12. 22:03:35

A lényeg, hogy ha az amcsik nem lépnek be az I. világháborúba, nyernek a Központi Hatalmak, a Monarchia talán egybemarad - ha nem, Magyarország akkor is kevesebb területet veszít - és Németországban sem jön létre a III. Birodalom.

Viszont az amcsik beléptek, és megnyerték a háborút a briteknek és a franciáknak, akik nem bírtak önmérsékletet tanúsítani, és a versailles-i békerendszerrel elvetették a II. világháború magjait.

J.László 2014.01.12. 22:08:37

@Megfigyelo:
Amikor Trockij külügyi népbiztos volt, olyan bénán tárgyalt Breszt-Litovszkban a németekkel, hogy a Leninék kirúgták a búsba. Ezután lett hadügyi népbiztos. Ekkor a lengyelek verték hülyére őket Varsónál. Trockij a parasztfelkelések és a kronstadti matrózlázadás bestiális leverésében tudott jeleskedni. Az ennél nagyobb feladatok úgy tűnik, meghaladták a képességeit.

01234567 2014.01.12. 22:22:36

@==T==: 1. A szovjet a Barbarossa hadműveletig papíron a németek szövetségese volt. A háború és a politika mocskos dolgok, ebben a 2.VH sem volt különb, lásd még franciák, románok, Irak megszállása..stb..
2.A bolsevizmus társadalmilag a kapitalizmus nyerteseire jelentett fenyegetést, területileg Magyarországra sem, lásd 40év bolsevizmus után épen ha nem is egészségesen itt vagyunk. :) A bolsevizmus pusztulása a tőkések érdeke volt, mivel alternatíva volt az alsóbb rétegeknek. Politikailag ezt használta ki Hitler 39-ig.
3.A kormány végig abban bízott a németek felszerelik majd a hadsereget. Nem jött be. Így maradt gyalázatosan rosszul felszerelt.
4.Magyarország kimaradhatott volna, technikailag mindenképp. Az meg, aki azt hitte a szovjet legyőzhető, akkor, abban az időben is szimpla hülye volt. (lásd Hitler )Az igaz, nem valószínű, hogy egy megszállt státusz segített volna, lásd lengyelek.
5. Ungváry és Karsai uraknak maximális tisztelet, de szerintem 42 kora nyarán "kellettünk" volna legkorábban. Akkor meg azért már átgondolandó lett volna, bár Horthy...
Kassa logikára alapozva meg román provokációnak tűnik. Belőlük ki is nézem.

4.

tobeor 2014.01.12. 22:37:05

Sem hősiességről, sem önfeláldozásról nem volt szó. Őket mások áldozták fel, a túlkélés minimális esélye nélkül küldte őket az akkori magyar politikai vezetés a halálba, mint marhákat a vágóhídra. Halálukért nem az oroszok (akik védték saját hazájukat), hanem az akkori magyar politikusok a felelősek.

Nem tudom meddig akarjátok még nyomatni ezt hamis, önámító hazug nemzeti pátoszt. Ezzel a magyar történelem igazi hősit is elértéktelenítitek. Tényleg olyan nehéz felnőni, és végre elfogadni, hogy a magyar nép sem kivétel, hogy a mi történelmünk is tele van súlyos hibákkal, sötét foltokkal, és gaztettekkel is, ahogy vannak szép és jó részei is?

Sokunk rokonai haltak ott meg, de még az elhunytak emlékének is kínos a nyilvánvaló hazugság. Hiba volt ott lenniük, mind politikailag mind katonailag. Nem hősök voltak, hanem nyomorult áldozatok. Kikúrt velük a történelem, az akkori magyar politikai elit. Amúgy velünk is, de mi legalább nem az életünkkel fizetünk.

ember100 2014.01.12. 22:37:55

@Mohamed:
Helló !
Én is még egyszer mondom , külföldre csak önkéntesen lehet menni , érted először jelentkeznek , sokan abból jelölik ki akik mehetnek , orvosi , pszichológia... alkalmasság.

==T== 2014.01.12. 23:05:05

@01234567: Szeretem az ilyen válaszokat, mert nem fika, hanem olyasmi, amivel lehet vitatkozni:)

1: Na igen, a papír mindig is sok mindent elbírt.

2. A SZU-tól nyugatra és keletre sem volt bolsevizmus, ők pedig mindenfelé terjeszkedni akartak (lásd trockizmus). Arra vonatkozó nézetek is vannak, hogy a vörös Hadsereg támadásra készülve (román olajmezők) sorakozott fel a határon, ezért is voltak olyan hatalmasak a kezdeti veszteségek. Ha védekezésre rendezkednek be, a németek úgy járnak, mint Kurszknál.

3. Ez igaz, és e tekintetben a németek magukkal is ki**tak. Viszont ettől függetlenül volt magyar hadiipar, aminek színvonala megfelelt Közép-Európainak, csak nem bírtuk a fejlesztési versenyt és nem volt sajnos felkészülve a honvédség az orosz télre (a németek sem).

4. A szovjet legyőzhető volt - le is győzték volna, ha az amcsik nem tolják tele őket hadianyaggal. Hitler ha nem hoz bal* döntéseket az elején, elfoglalják Moszkvát. Az lélektanilag fontos lett volna - főleg mivel sztálin ott maradt.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az eredeti német-japán megállapodások szerint a japóknak a szovjeteket kellett volna megtámadniuk. Akkor ők harcoltak volna két fronton, nem a németek.

A háborút az USA és az ő korlátlan és sértetlen ipari kapacitásaik döntötték el.

5: ugye már 41 késő ősszel megakadt az előrenyomulás + ugye Afrikában is harcok voltak. Szóval van benne ráció. De ha a te verziód jön be, és akkor lépünk hadba, vélhetően akkor sem kerüljük el a szovjet áttörést, csak legfeljebb nem a Donnál, hanem máshol.

gébics · http://www.geebics.blog.hu 2014.01.12. 23:06:27

Emlékezzünk vitéz nagybányai Horhy Miklós kormányzó őfőméltóságára is, aki odaküldte őket! És még valami... Nem a hazájukért hozták a legnagyobb önfeláldozást, hanem a Horthy-kori politikai elitünk hülyeségéért.

==T== 2014.01.12. 23:07:13

@tobeor: "Őket mások áldozták fel, a túlkélés minimális esélye nélkül küldte őket az akkori magyar politikai vezetés a halálba, mint marhákat a vágóhídra. "

Ez hazugság.Sima balos propaganda. Lásd fentebbi hozzászólásom. ==T== 2014.01.12. 21:23:54

tobeor 2014.01.12. 23:28:54

@==T==: Higgadj már le, nemaz az Igazság amit te kitalálsz magadnak. Azokat bizony vágóhídra küldték, és ott is pusztult majd mind.
Nesze egy kis wiki:
"megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a -40 fokos orosz télben."

Lefordítsam magyarra? Lefordítom: vágóhíd.

01234567 2014.01.12. 23:35:11

@==T==: Köszönöm a választ.
2. Az biztos, ha nem a német, akkor az orosz támadott volna. Valószínű nyitásként Romániát és tovább a Balkánt, a törököket a Boszporuszért. Aztán...
Azzal együtt társadalmilag és gazdaságilag az alacsonyabb néprétegeknek életnívót tekintve Keleten mindegy volt. Egy nyugat-európai munkás már nem biztos hogy kért volna belőle.
3. A német hadvezetéshez már 40 őszén befutott a magyar kérelem fegyverzet ügyében. A románok megfúrták. Utána meg nem volt idő ilyesmire. Ezzel együtt komoly katonai baklövés volt többet, mint hátországi feladat vállalni azzal a felszereltséggel.
4. Szerintem is komoly baklövéseket követtek el a németek a keleti fronton, de egy japán agresszió nélkül, ha mindent jól csinálnak is, maximum 2 évvel tolják el a fordulatot. Egyszerűen Moszkván túl már nem lett volna kapacitásuk nyomulni. Az Ural közelébe sem jutottak volna. Az orosz meg összeszedte volna magát.
5.Amerika mindenképp döntő szerepet játszott a háború kimenetelében, de ezt az orosz kérdést nem tudjuk döntésre vinni :), legyen döntetlen.
A németeknek muszáj volt támadni, és szerintem ők a rendszer összeomlásában bíztak, vagy egy kedvező békekötésben. Tévedtek.

Amadeus62 2014.01.12. 23:46:09

"akik a legnagyobb áldozatot hozták a Hazáért."

Anyád.

Semmilyen hazáért nem hoztak áldozatot ezek a szerencsétlen emberek. Az volt a vesztük, hogy nálunk elmeháborott, hataloméhes vezetők miatt alig felszerelten meneteltek a hideg orosz télbe, mint ha vágóhídra mentek volna.
Vágóhídra küldték őket, ez a nagy büdös igazság, nem amit a mélyszittya média nyom. Horthy, Szálasi mindketten mélynácik voltak, nem többek annál.

De annyira nem érdekelnek a történelmi, nem aktuálpolitikai dolgok, az áldozatokat meg sajnálom, egyszerű emberek voltak, nem tehettek róla, hogy beteg vezetőik voltak, mint ahogy a wehrmacht katonák sem tehettek a náci vezetőkről.
SZU = Vágóhíd

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.12. 23:48:22

Vágóhíd, nácik, vágóhíd, nácik, vágóhíd, nácik, vágóhíd, nácik, vágóhíd, nácik, vágóhíd, nácik, vágóhíd, nácik, váhóhíd, nácik....

Mi van, beragadt a lemez ballibsik??!!

Ennyit tudtok rákosista férgek?!

Circus 2014.01.12. 23:57:53

Már többen is írták, hogy azok szerencsétlenek NEM a hazájukért haltak meg, hanem vágóhídra küldték részben idegen hatalmak területszerző háborújában, részben az akkori vezetés hasonló törekvései miatt.

Nem emlékszem, hogy a Don valaha is magyar határ lett volna.

Amadeus62 2014.01.13. 00:09:28

@Dzsentrisvihák:

Most pedig csókoljátok meg egymás seggét. Rajta!

Lovag Mihály 2014.01.13. 00:22:06

hú de sok katonaságból felmentett libsi nyomi trollkodta szét a fórumot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.13. 01:43:27

Hogyan védtük a Hazát a Don partján?

Hogyan kerültünk oda?

Szúnyog 2014.01.13. 02:02:07

@Mária: Drága Marika! Hozod a formád, most sem értesz semmit. Maradj Bajnai boránál.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2014.01.13. 02:13:02

Áldozatot hozták, ejtsd: feláldozták őket. Miért is?

Mort aux cons 2014.01.13. 02:59:33

@Circus:

Tudod mi volt a vágóhíd, hülyegyerekem? Amit a nagyapádnak rendeztek a Duna-parton. Na ők tényleg úgy haltak meg, mint a birkák.

A honvédeink felálltak harcolni, férfiként, fegyverrel a kézben. Még úgy is, hogy tudták, nincs sok esélyük. Nem úgy, mint a mellettük lévő román vagy olasz alakulatok. Ahogy odatették magukat Tordánál, Budapesten vagy a magyar légtérben is.

Mondjuk a fajtádnak a becsület, bajtársiasság, haza, hősiesség szavak értelmezhetetlenek. Egy szánalmas feminin banda vagytok, aki állandóan csak rettegni, aggódni meg bőröndöt pakolni tud. Rólatok a körülmetélésnél a heréket is levágják?

röhögő 2014.01.13. 06:06:29

Őööö... mi a faszt is kerestünk a Donnál?
A hazájukat védő hős tatároknak mikor lesz emlékművük a mohi pusztán? És a hazájukért magukat feláldozó törököknek Mohácsnál?

röhögő 2014.01.13. 06:07:54

@Mort aux cons: Öcsi! Hány háborúban voltál? Mert én voltam a balkániban. És te?

röhögő 2014.01.13. 06:11:40

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Mi van faszkém?

Inkább mesélj! Ezzel mi is a helyzet?
Ki is rúgott öngólt?

vastagbor.blog.hu/2014/01/07/magyar_kronika_a_kozszolgalati_es_a_jobboldali_sajtoban

" Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.07. 13:37:10
Talán mert kamu az egész?! Nem is lesz ilyen lap, ez igy kurva nagy öngól lesz libsikéim :D"

röhögő 2014.01.13. 06:54:25

"A font néhány nap alatt összeomlott"

A FONT?

- Becsődölt a City? Vagy az Ariel/TimesRoman-t nem nyomtatja ki a nyomtatód?

röhögő 2014.01.13. 06:58:26

Azért ne feledjétek, ez a @Mohamed: aki bölcsődékben történő bombarobbantásokat szeretne!

röhögő 2014.01.13. 07:02:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Tulajdonképpen az is csoda, hogy ennyi ideig kibírták, ez is nagyrészt Sztálin zsenialitásának köszönhető."
- Nocsak, nocsak, Sztálin mint zseni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.13. 07:33:53

@röhögő:

Ez tény. Ő hosszabbította meg Lenin államát, s tette nagyhatalommá.

röhögő 2014.01.13. 07:45:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Oroszországot a népessége és a területe tette nagyhatalommá. Bármelyik elmebeteg zsarnok nagyhatalommá tette volna amelyik tűzzel vassal, tömeggyilkosságokkal egyben tudta volna tartani. Ennek semmi köze a zsenialitáshoz.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.13. 08:11:49

egy nagyarcu, kepssegeit tulbecsulo agresszor sereget picsanrugtak a ruszkik, mikozben vedtek a sajat hazajukat. ennyi tortent, semmi tobb.

szegyene ez ugy azoknak, akik odakuldtek oket, idegen foldre, embereket olni, masok dolgait eroszakkal elrabolni.

semmifele hosokrol nem beszelhetunk. kb ugyanaz az eset, mint az uborkat lopo ciganye, aki belebotlott a magasfeszultsegu kabelbe amit a gazda huzott ki.

Conchobar 2014.01.13. 08:12:18

@röhögő: " Bármelyik elmebeteg zsarnok nagyhatalommá tette volna amelyik tűzzel vassal, tömeggyilkosságokkal egyben tudta volna tartani" - De mi a helyzet Nagy Péterrel (merthogy nagyhatalommá ő tette, a 'vörös cár' ás köre viszont szuperhatalommá tette)? Nem a területe és a lakossága számától vált szuperhatalommá sem a Szovjetúnió, sem az USA

Dzsentrisvihák 2014.01.13. 08:26:32

@Amadeus62:

Értem én, hogy jobb szeretnéd, ha a tiédet simogatnám, de ne álmodj, ha ébren vagy, nyanyaszomorító ;)

toportyánzsóti 2014.01.13. 08:41:36

Kevés szánalmasabb van az összes komcsi rezsimszolgát foglalkoztató csuti elmeroggyant liberálszélkakas szektája által meghekkelt jobber oldalnál.Annyira szerettek volna hatalomra kerülni hogy még 1 komcsifattyat is élő istenként ajnároznak cserébe,reméljük megérte?!Kurva jó érzés lehet kínjukban 1 falujában stadiont építő miniceausescu szekerét tolni.Jelenleg is azon szorgoskodnak hogy a magyar nők hasán ázsiai hordák tevékenykedjenek,fejünk felett meg az amerikaiak repkedjenek...

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.13. 09:09:14

@Mort aux cons: "A honvédeink felálltak harcolni, férfiként, fegyverrel a kézben"

lofaszt.

siman beszariak voltak szetrugni a segget azoknak, akik odakuldtek oket csuful megdogolni. nnincs ebben semmi ferfias, sot...

ferfias lett volna otthon maradni es gyerekeket csinalni az asszonynak, nem pedig pszichopatat jatszani, vagy pszichopatak parancsainak gyavasagbol engedelmeskedve lefagyasztani a pocsuket a donnal...

Dzsentrisvihák 2014.01.13. 09:38:24

@ausländer Sipi:

Azért megnéztelek volna téged, te gerinctelen zsebrambo, miként rúgod szét a feletteseid seggét, mikor még a puskát se bírta volna el a rühös tested :D
De biztos élvezted volna a jutalmul kapott kiköttetést, mondjuk akkor nem hiszem, hogy ekkora lett volna az arcod ;)

belekotty 2014.01.13. 09:54:18

@Conchobar: Á nem! Nem a területétől és népességétől szuperhatalom az USA, Oroszország és Kína. Á dehogy!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.01.13. 10:21:24

@Mohamed: Miből gondolod, hogy aki itt leszólja a szovjet elleni háborút, az örvendezik az afganisztáninak?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.01.13. 10:23:32

@freehckr: Miért antimagyar és rákosista azt mondani, hogy bizony az akkori magyar kormány idegen érdekekért szépen bedarált jó százezer embert?

Nem ez történt tán? Te hogy tudod?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.01.13. 10:27:41

@Mohamed: Ja, az elhullottak bizonyára idegesek lennének, ha valakiről megtudnák, hogy sajnálja a halálukat, és a politikai vezetést hibáztatja őket.

Ők biztos inkább propaganda-alapanyag szeretnének lenni...

Circus 2014.01.13. 10:28:37

@Mort aux cons: magyar nyelvű szövegértés egyes.
Illetve NULLA.

Ellentétben veled, én pontosan gyászolom azokat, akik, idézlek: "felálltak harcolni, férfiként, fegyverrel a kézben. Még úgy is, hogy tudták, nincs sok esélyük.", ÉS messze elítélem azokat, akik (és amiért) odaküldték őket, erre utaltam, csak nem értetted.

Amúgy pedig tévedsz, az eredeti szakmám folytán pontosan tudom, milyen a vágóhíd, ott lenn többletem van, nem hiányom és az általad áttételesen megénekelt vallási kissebbség sok tagját én sem szeretem.

Most te jössz, kérlek érdemben válaszolj:
1, mikor volt a Don magyar határfolyó?
2, ha sosem, akkor mit keresett ott magyar katona honvédelem címén?
3, egyáltalán, hogyan lehet idegen messze idegen földön harcolva a hazát védeni?

Te egyébként mi kézzelfoghatót dolgoztál/dolgozol, mit teszel, hogy hazánk élhetőbb ország legyen?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.01.13. 10:30:31

@freehckr: Haver, villants már fel némi szándékot az érvelésre.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.13. 10:33:02

@Dzsentrisvihák: csakis a csokott kis bohocok vonulnak falkaban es jartszanak katonasdit, ugralnak pszihcopataknak, kemenykednek, mintha a merevedesi zavarukra gyogyir lenne egy kis gyilkolaszas:-)

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.01.13. 10:43:16

Nagy öngól ez a poszt. Nem hősök voltak, hanem szerencsétlen áldozatok, akiket vágóhídra küldtek a mohó, kegyetlen vezetőik.

freehckr 2014.01.13. 10:59:39

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): „az akkori magyar kormány idegen érdekekért szépen bedarált jó százezer embert”

Azért „rákosista propaganda” ezt szajkózni, mert ez bizony a szélsőbalos/zsidó hazugságpropaganda csimborasszója, ami az 50-es években volt hivatalos, azóta azért történt állítólag egy rendszerváltás is, tehát manapság ilyen véleményeket propagálni konkrétan a szélsőség kategória... Semmiféle „idegen érdek” vagy „náci ideológia” nem játszott szerepet, Horthyéknak és az akkori nemzeti politikai elitnek elsősorban a revízió volt fontos. Mint minden magyarnak, a kommunistákon és zsidóikon kívül... A suttyó iskolázatlan baloldaliak manapság ezzel kapcsolatban eszméletlenül nagy ostobaságokat szajkóznak. Tegyük fel Horthyék tovább feszegetik Hitlerékkel szemben a pofonos ládát, és nem szolgálják ki a németeket: ennek következményeként már 41-ben, legfeljebb 42-ben megszállják a németek Magyarországot, és akkor minden bizonnyal pár évvel előrébb hozták volna a zsidók deportálását is. Annak ellenére, hogy a baloldaliak, legfőképp a baloldali politikai elit súlyos zsidófétisben szenved évtizedek óta, az ilyen vélemények hangoztatásával tulajdonképpen a magyarországi zsidók ellen is szólnak, ezt azért rögzítsük.

Ha ti ott a balfenéken nem értitek az akkori helyzetet, az akkori körülményeket, és csak az őrült véreskezű bolsevik terroristák szemüvegén keresztül tudjátok szemlélni a doni katasztrófát, akkor legalább az áldozatokra való tekintettel befoghatnátok a szátokat, és csendben frissíthetnétek tanulmányaitokat, ismereteiteket, mert mint fent említettem, egy állítólagos rendszerváltás után egy emberöltőnyivel is még mindig a vörösök hazugságpropagandáját szajkózni legalább szánalmas... de akár nettó hazaárulásnak is lehet nevezni.

„villants már fel némi szándékot az érvelésre”

Fent többeknek is sikerült röviden összefoglalniuk az akkori hazai/nemzetközi körülményeket, a lehetséges mozgató rugókat, illetve a „böszmenagy” interneten is igen nagy a sajtója a doni történéseknek (persze nem a Hetek vagy az ATV és félőrült hungarofób zsidóik interpretációjában). Elfogadjátok a tényeket? Fenét... Sőt, igencsak frusztráltak lesztek tőle. :) Akkor minek ide bármiféle építő vita?

Béla66 2014.01.13. 11:27:55

Möszjők!

Csak egy kis kiegészítés: Ausztria jó részét is a Szu. szállta meg/szabadította fel/foglalta el. Mégis kivonultak onnan úgy, ahogy Jaltában megígérték. Berlin egészét is ők foglalták el, mégis beengedték a többi hatalmat is. Az USA hasonlóan járt el. Kevesen tudják például, hogy Brnot az amik szabadították fel.
A Szu nem volt egy angyali birodalom, de az aláírt nk egyezményekhez általában tartotta magát.
Ezt csak kiegészítésül szántam a kivonult volna a Szu Bajorországból? kérdésre.

Tisztelettel, Münci

Mort aux cons 2014.01.13. 11:34:54

@röhögő:

"Öcsi! Hány háborúban voltál?"

Eddig egyben. És nem békefenntartani.

@Circus:

"ha sosem, akkor mit keresett ott magyar katona honvédelem címén?"

Pont ez a lényege a honvédelemnek, hogy az ellenség területén kell megvívni. Hogy ne a magyar hátország (tudod: apád, anyád stb) szenvedjen, hanem az ellenségé. A szovjetek bizonyították be 45-ben, hogy az egyetlen védelem az lett volna ellenük, ha saját pályán sikerül őket bedarálni. Utána már késő volt, még a saját szövetségeseiket is megszállták, ha az utukba kerültek.

Honvédelemről meg nincs joguk pofázni. Bármely ponton is lépték át a tengely katonái a szovjet határt, ott az oroszok megszállók voltak. És nagyrészt az elmúlt 2 évben szállták meg azt.

@ausländer Sipi:

Erről beszéltem, az agyhalott pacifista mintapéldánya vagy. Aki gyűlöl minden katonát, mert ő maga alkalmatlan annak. Egész addig, amíg a családját meg nem látogatja egy szakasznyi csetnik. Akkor már ő visít leghangosabban katonáért.

Circus 2014.01.13. 11:46:22

@freehckr: a történelemben nincs értelme a 'mi lett volna, ha' kérdésnek, de talán ha nem szolgáljuk ki sem revizionista, sem egyéb érdekekből a német törekvéseket, akkor esetleg más lett volna a megítélésünk a háború után, és nem feltétlenül pusztította volna végig a vörös hadsereg úgy és ahogy és amennyire az országot.

Én pusztán a országom/nemzetem sorsa miatt kérdezem, de nem érzed valahol ellentmondásosnak, hogy ha az említett vallási csoport tagjainak illetve kiszolgálóinak bélyegzi valaki azokat, akik pont az általad is felsorolt reálpolitikai érvek és valós lehetőségek ELLENÉRE is inkább a háborúból történő minél inkább kimaradást, vagy legrosszabb esetben nem az önként csatlakozást választották volna?

Dzsentrisvihák 2014.01.13. 11:49:52

@ausländer Sipi:

Kérlek, add ezt elő a világ bármely hadseregének. A végeredményről ne felejts el videót készíteni, kösz :D

Circus 2014.01.13. 11:57:33

@Mort aux cons:
"Pont ez a lényege a honvédelemnek, hogy az ellenség területén kell megvívni. Hogy ne a magyar hátország szenvedjen, hanem az ellenségé."
"Bármely ponton is lépték át a tengely katonái a szovjet határt, ott az oroszok megszállók voltak. És nagyrészt az elmúlt 2 évben szállták meg azt."

Tehát, ha magyar katona harcol ellenséges földön, akkor az jó, de ha a szovjet harcol nekik ellenséges földön (itt, Magyarországon), akkor meg megszálló? Ez így nem kettős mérce?

A saját logikájuk szerint harcoltak - megelőzendő, hogy mégegyszer a saját hátországuk szenvedjen, ütközőzónát hoztak létre Európában.

Amúgy ukránok/a független Ukrajna kérte, hogy avatkozzunk be a háborúba? Nem volt az már a CCCP tagja régebb óta?

Nagyon sok mindenben amúgy egyetértünk, de abban, hogy messze idegen földön vívott egyértelműen területszerző (Lebensraum) háborúban az agresszor oldalán részt venni az nem honvédelem, bárhogyan is szépítjük, no abban nem.

Érdemes lenne eljátszani egy olyan szcenárióval, hogy mi lett volna, ha nem mászunk bele a világháborúba, Románia viszont, ahogy tette is, igen?

Esetleg ha nem vesztesként tudtunk volna kiszállni, vagy a magyar hadsereg aktívan ellenállt volna a náciknak, talán megalapozottan kérhettük volna vissza az erdélyi magyar földeket. Nyilván, történelemben nincs ha.

Mort aux cons 2014.01.13. 12:00:02

@Dzsentrisvihák:

"Kérlek, add ezt elő a világ bármely hadseregének."

Azt én is megnézném. Amikor a 60 kilójával meg a 8 dioptriás szemüvegével élőben odaáll egy katona elé, és elkezdi neki magyarázni, hogy ő csak egy egyenruhás bohóc merevedési zavarokkal. Darwin-díjas felvétel lenne.

freehckr 2014.01.13. 12:05:23

@Circus: „ha nem szolgáljuk ki sem revizionista, sem egyéb érdekekből a német törekvéseket”

Nem nagyon voltunk alázatos szolgáik a németeknek, ezt azért szögezzük le. Viszont a revízió azokban az időkben - érthető módon - a legfontosabb törekvése volt a politikai vezetésnek.

„esetleg más lett volna a megítélésünk a háború után”

Más lett volna a megítélésünk a nemzetközi közvéleményben, a nemzetközi vezető politikai elit, vagy a hazai (mert magyarnak nem igazán nevezhetnénk) bolsevikok, kommunisták és zsidóik körében? Mert Nürnbergben nem nagyon foglalkoztak velünk, ha lehet ez válasz a nemzetközi megítélésünkkel kapcsolatban...

„nem feltétlenül pusztította volna végig a vörös hadsereg úgy és ahogy és amennyire az országot”

Persze, a bolsevik csürhe az emberségéről volt hírhedt akkoriban... :)

„inkább a háborúból történő minél inkább kimaradást”

Ez a balfékek által szajkózott ostobaságok egyik legnagyobbika. Magyarország legfeljebb akkor tudott volna kimaradni a háborúból, ha dömperrel áthordják a területét Dél-Amerikába...

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.13. 12:05:30

@Mort aux cons: a gyulolet azpok reszortja, akik kepesek egymast halomra gyilkolaszni a bolcs vezereikert:-)

inkabb a szanalom amit erzek, hogy odaddobjatok az emberi mivoltotokat:-)

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.01.13. 12:09:09

@Dzsentrisvihák: megtehetem, hiszen az en pitbulljaim:-)
az en adombol finanszirozzak oket mindenhol a vilagon. ettol meg nem tartomn tobbre oket, mint a pitbullokat. azaz megsem. a pitbull nem valasztja, hogy agyatlan legyen:-)

freehckr 2014.01.13. 12:09:30

@Circus: „mi lett volna, ha nem mászunk bele a világháborúba”

Már megint... Figyu, nem „belemásztunk” a háborúba, hanem „minket is elért”.

„a magyar hadsereg aktívan ellenállt volna a náciknak”

Minél előbb kezdjük ezt az „aktív ellenállást”, annál előbb szállják meg a németek az országot, és kezdik a zsidók deportálását. Amikor Horthyt b*szogatja a baloldal, azért ebbe is belegondolhatnának néha...

Dzsentrisvihák 2014.01.13. 14:50:08

@ausländer Sipi:

Ne a nyáladat verd, kispajtás, hol a videó? :D

röhögő 2014.01.13. 17:47:12

@Mort aux cons: Na látod! Én is egyben voltam és én sem békefenntartóként. Sok ismerősöm maradt ott Pristinában valahol eltemetve. Ezért becsülöm többre azokat akik otthon maradnak a családjukkal. A temetők hősökkel vannak tele.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.13. 18:30:07

@Béla66:

"Kevesen tudják például, hogy Brnot az amik szabadították fel."

- Mivel ők kevesen rosszul tudják.

Circus 2014.01.13. 20:50:58

@freehckr: az a baj, amit már írtam is - nincs mi lett volna, ha, mert valami volt, és kész.
Valahogy a franciák is tudtak ellenállni, az összes jugoszláv külön-külön (meg egymás ellen, de ez most mindegy), ott voltak a partizánok. Ha nem akartuk volna mindenáron német segítséggel visszaszerezni Erdélyt és a Felvidéket, sőt, ellenálltunk volna a németeknek, akár lett volna esély más módon ezt elintézni.

Sajnos, már mindegy, a lényegen nem változtat, hogy lemészároltattak rengeteg embert, köztük a magyar hadsereg jó részét is, és nemhogy előrébb jutottunk, mégjobban sikerült a fejünkre borítani a sz@rosvödröt.

Nem érte meg - sokszázezer magyar halála a semmiért.

Dzsentrisvihák 2014.01.13. 21:15:06

@Circus:

Pffff... Látszik mennyire vagy képben. A naaaaagy francia ellenállás annyiból állt, hogy a háború utolsó hónapjaiban, amikor már tuti biztos volt a tengely bukta, elcsattant pár molotov, meg lelőttek pár német kiskatonát. Ennyi.
Aztán a háború után - akárcsak nálunk az 50-es években - hirtelen mindenki ellenálló, meg partizán lett, közben ő is ugyanúgy otthon vakarta a tökét, és tapsolt, amikor a francia csendőrök elvitték a zsidó szatócsot...

A revízió kapcsán is hülyeségeket írsz. Olvass kicsit utána Bethlen politikájának, ő mindenkivel szívesen szövetkezett volna a revízió elérése érdekében, kivéve a németekkel (meg fogsz lepődni, eleinte a németek sem voltak túl lelkes partnerek ez ügyben; az első bécsi döntést is nagyrészt Mussolini járta ki Hitlernél). Arról már nem mi tehettünk, hogy a szövetségesek konzekvensen elzárkóztak ettől, kvázi a Harmadik Birodalom ölelésébe lökve ezzel minket.

Tanulság: ha már tájékozatlan vagy, legalább hencegj vele.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 21:23:56

@gébics: ezeket ti honnan veszitek? Kállay direkt ferdítette kissé az ország helyzetét, hogy minél kevesebb embert kelljen, KELLJEN, a Donra küldeni.

ugyanis ha nem teszik, a németek megszállják előbb az országot, ekkor volt-nincs zsidóság. lenne viszont több Horthy-szobor aki a Koszorús-akcióval leállította a deportálásokat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 21:59:59

@G. Wolf: nem igaz, lásd: @tesz-vesz:

amúgy te hol vívnál szívesen a betörővel? a saját házadban a gyerekeid szeme láttára, ahol megsérülhetnek, vagy kint az utcán?
mi kimentünk az utcára, kényszerből. mert a betörő megindult felénk, mi meg elémentünk.

ha a németek előbb szállnak meg minket, még többen halnak meg a donnál, és ausviccban is
kicsit kezd már zavarni a tömeges ostobaság.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 22:01:33

@gébics: amúgy meg Horthy saját fia is meghalt a háborúban, micsoda egy kegyetlen alak, mi?
még véletlenül se demokratikus dolog ez.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.13. 22:05:19

@Mária:
orbán és a fidesz nem horthysta, elhatárolódtak Horthytól, rogántónival az élen.

senki se hal meg jókedvében, micsoda egy primitív komment ez is.

Circus 2014.01.13. 23:38:26

@Dzsentrisvihák: az egy dolog, hogy ki kivel szövetkezett volna, és ki mit csinált.
Mondjuk Horthy is megpróbált kiugrani amikor már mindegy volt...

A franciák azért ennél picit többet tettek, nyilván, nem mindegy, melyik könyvet olvassuk.

Dzsentrisvihák 2014.01.14. 07:24:23

@Circus:

Aha, tényekről van szó, tündér bogár, de persze ilyenkor ez mindig "egy dolog", nem baj, a lényeg, hogy neked legyen igazad, és senki másnak. Tájékozatlan vagy, és hatalmas hozzá a mellényed.

"nem mindegy, melyik könyvet olvassuk" - Fején találtad a szöget, talán ki kellene másznod a marxista/neoliberális történetírás posványából, kicsit mást is tanulmányozni, aztán rájönnél, hogy az igazság sohasem fekete, vagy fehér.

A túlmisztifikált francia "ellenállásról" pedig csak annyit, hogy akik nemhogy nem képesek, de meg sem próbálják likvidálni azt a megszálló főparancsnokot, aki heti többször is hótegyedül bolyong az erdőben, testőrség, meg miegyéb nélkül, azok nem partizánok, hanem gyökerek. Akkor már nézd meg a lengyeleket, ők legalább kinyírták Heydrich-et...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.16. 19:54:05

@Dzsentrisvihák: az a durva, hogy mit csináltak utána a csehekkel a nácik (márha igaz). ahhoz képest károly róbert tette a záchékkal humanitárius cselekedet

Dzsentrisvihák 2014.01.18. 12:59:43

@tesz-vesz:

Hát igen, kissé odavágtak nekik, tény. De ezzel jár a valódi partizánkodás.

Leooo 2014.06.25. 16:15:43

@Dzsentrisvihák: Nono, kissé? Azért Lidice ennél egy kicsinyég durvább ügy volt. Plödö , ha téged és a körülötted lakó indiferens civileket is belegyalulnának a településeddel együtt a talajba, csak úgy...--->hu.wikipedia.org/wiki/Lidice
süti beállítások módosítása