Putyin_Orban.jpegAz elmúlt napok politikai slágertémája a ballib zombihadsereg összeállása mellett Orbán és Putyin Paks ügyében nyélbe ütött megállapodása. Huszonnégy óra alatt tízmillió szövetségi kapitány és politológus után a tízmillió energetikai szakértő és közgazdász országává is váltunk. Mindenkinek véleménye van az ügyről, és szükségesnek is érzi, hogy ezt megossza a világgal. Úgy döntöttem, ebből a buliból én sem maradhatok ki.

Az első kérdés, ami mindannyiunkban felmerül: jó-ez nekünk? Nos, a jelenleg rendelkezésre álló információkat Polgárjenő legendás mémmé váló haverjának aranyköpésével lehet összefoglalni: kizárt dolog, mert nem tudom. Egyelőre két dolog biztos: 1. Magyarország energiaellátása a következő hatvan-hetven évre nagyjából biztosítva lesz. 2. Megint kurva sok hitelt vettünk fel.

A helyzet a következő: ma hazánk villamos energia igénye atomenergia nélkül nem elégíthető ki. Egy darab atomerőművünk van Paks mellett, ez biztosítja a szükséglet nagyjából 40 százalékát. A jelenleg működő blokkokat legkésőbb 15 múlva be kell zárni. Tehát ennyi időnk van arra, hogy kitaláljunk valamit. A következő lehetőségek közül választhatunk:

a) Drasztikusan csökkentjük az ország energiaigényét. Vagyis kidobjuk a mikrót a konyhából, kitépjük a falból a légkondit, és naponta legfeljebb két órát töltünk számítógép előtt. Meggyőződéses konzervatív emberként vallom, hogy tartalmasabb és élhetőbb életünk lehetne így, de be kell vallanom, hogy jelen állapotomban én magam is csak akkor lennék hajlandó ilyen változtatásokra, ha pisztolyt szorítanának a fejemhez.

b) Környezetbarát, megújuló energiaforrásokra állítjuk át energiatermelésünket. Ez nagyon szép, divatos ötlet, de inkább csak akkor érdemes előhozakodni vele, ha a Szimplában épp egy Greenpeace aktivista csajt fűzünk. Éjjel kettőkor, négy viszkikóla után jelentősen javíthatja az esélyeinket, de gazdasági programként ma, 2013-ban Magyarországon teljesen irreális elképzelés. Egyrészt rohadtul drága (értsd: csak még nagyobb összegű hitelek felvételével lehetne rá forrást szerezni) másrészt még így sem garantált a siker, mert a trianoni ország területén egyszerűen nincsen elegendő megújuló energiaforrás. Nincsenek nagy lejtésű folyóink, ritka az erős, és még ritkább az állandóan fújó szél.

Talán a napenergiával érdemes lenne próbálkozni, de ehhez lásd öt sorral feljebb (oszt' mibű?) Az utóbbi időben felmerült, hogy nem teljesen ott és nem teljesen úgy, ahogyan eredetileg tervezték, de mégis csak fel kellene építeni a bősi erőművet. Ezt azonban egyelőre kizárólag a Jobbik képviseli, és egyelőre még saját táboruk kétkedőit sem sikerült meggyőzni, hogy ez tényleg olyan jó buli lenne. Meg aztán, legalább részben vissza lehetne állni a szénalapú energiatermelésre, az viszont nagyon nem környezetbarát.

Adott tehát egy tőkében és energiaforrásokban is szegény ország, aminek viszont van egy atomerőműve, de azt meg hamarosan be kell zárni. Én lennék a legboldogabb, ha bárki előállna egy jobb ötlettel, de jelenleg nem látszik más megoldás, mint a c verzió: ezt kell valahogyan életben tartani, lehetőleg sokáig. Nagyon sokáig.

Tehát a helyzet az, hogy Paks ráncfelvarrásán kívül más reális lehetőség aligha kínálkozik. Az persze komikus, ahogy a kormány igyekszik erénnyé pr-ozni a kényszert, és arról zeng ódákat, hogy a moszkvai megállapodás mérföldkő a „Magyarország energiafüggetlensége" felé vezető úton. Ez nyilvánvalóan baromság. Nem csak a mérföldkő, de az energiafüggetlenség is. Az egész évtizedek óta folyó energetikai kuruckodást el kellene már felejteni. Ez az ország, míg világ a világ, függő helyzetben lesz másoktól, mert saját forrásaink nem elegendőek. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehetne sokkal jobban kihasználni azt, ami van (elég csak a geotermikus energiára, bezárt szénbányáinkra vagy a makói földgázmező különös sorsára gondolni), de ebből teljes önellátás soha nem lesz.

Tehát marad a függőség – amit viszont lehet ügyesen, és lehet bénán kezelni. Az elmúlt két évtizedben inkább az utóbbira láttunk példát, s egyelőre csak remélni lehet, hogy Orbánék ezúttal inkább az előbbi felé tettek egy lépést.

Persze lehet trollkodni a Fidesz korábbi (amúgy tényleg végtelenül ostoba) oroszellenes kirohanásain. Meg is érdemlik a savazást: tetszettek volna nem atlanti monomániásoknak lenni annak idején. Ám a köpönyegforgatás igazi fekete öves mesterei azok a balliberális újságírók, akik '89 óta ájult áhítattal fogadták a multik, vagy az izraeli befektetők hazai beruházásait, és primitív demagógiának, kódolt antiszemitizmusnak bélyegeztek minden aggodalmat - most pedig azt hörgik, hogy „Orbán eladta az országot az oroszoknak". Mert Putyin gonosz, homofób, fasiszta diktátor, vele még üzletelni is sátánizmus, ellentétben a mélyen elkötelezett demokratikus nyugati, vagy közel-keleti cégekkel, akikkel egyenesen megtiszteltetés tárgyalni.

Engem ebben az egész történetben igazán egy dolog zavar – az viszont nagyon. A magyar kormányfő és az orosz elnök ezt az egész bizniszt úgy boltolták le, mintha Viktor vett volna egy házi reaktort Vlagyimirtől a felcsúti családi fészekbe. Ekkora volumenű befektetésről – és pláne ilyen irgalmatlan mennyiségű hitel felvételéről – egy felelős politikus nem dönthet a nyilvánosság teljes kizárásával, és az Országgyűlés felhatalmazása nélkül. Persze a kétharmados kormánytöbbség a paksi erőmű azonnali elbontását is megszavazná, ha a Vezénylő Tábornok ezt adná ukázba, de azért mégis csak ez volna a dolgok normális rendje. Meg talán nem ártott volna egy nemzetközi tender – amit valószínűleg úgyis az oroszok nyertek volna meg.

De mégis: jó lenne, hinni, hogy a keleti nyitás azt jelenti, hogy a piacunkat nyitjuk meg – és nem a lábunkat tesszük szét...

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr75759637

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paks Hungarica 2014.01.16. 08:26:02

Jó lenne, hinni, hogy a keleti nyitás azt jelenti, hogy a piacunkat nyitjuk meg – és nem a lábunkat tesszük szét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2014.01.16. 09:09:52

@bontottcsirke:
A központi költségvetés bruttó adóssága:
2010. május: 19933,4 milliárd forint
2013. november: 22453,3 milliárd forint

Akkor most ki adósítja el az országot?

pali923 2014.01.16. 09:11:27

Az a legszomorúbb az egészben, hogy megint pártpolitikai kérdés lett egy olyan ügyből, amit csak nemzeti konszenzus alapján lett volna szabad eldönteni.
Nyilván nem lehet egyszavas választ adni arra a kérdésre, hogy jó-e nekünk ez a bővítés, de az biztos, hogy ez valamiért nem került bele a qrva sokba kerülő nemzeti konzultációs kérdőívekbe. Vajon miért nem?
Az is elég egyértelmű, hogy lenne még néhány alternatíva, mint már sokan írták. Nagyon sokat lehetne tenni pl. az energiatakarékosság terén is, ebbe az irányba valahogy sosem gondolkodik egyik kormány sem a panelprogramon kívül. Azt sem nagyon emeli ki a hozsannázó sajtó, hogy ettől nem olcsóbb lesz az áram, hanem drágább.
A kormánysajtóban megnyilvánuló orosz s.ggek nyalása meg már az ötvenes években is visszataszító lett volna, most meg mintha már más idők járnának. Vagy valamit nem vettem észre?

♔batyu♔ 2014.01.16. 09:13:38

@Csató: legalább egy kicsit ismerkednél meg a témával.

1. Minden más megoldás drágább, Paksot az oroszok építették. (Megpróbálták korszerűsíteni később franciákkal, de nagyon nem jött össze)

2. Ilyen kedvező hitelkonstrukciót egyedül az oroszok adtak

3. Az oroszokkal szemben a kereskedelmi mérlegünk erősen negatív, ugyanakkor az oroszok jóval több magyar élelmiszert vennének.

4. Közös atomerőművi berendezéseket gyártó cégünk az oroszokkal van.

Ezen nagyon nincs mit rugózni, Orbánéknak nem is lehetett volna más választása

♔batyu♔ 2014.01.16. 09:14:37

@pali923: Látnád, hogy a franciák hogyan nyalják az afrikai és arab kormány seggeket.

Ráadásul itt az oroszok hiteleznek.

gyárvárosi 2014.01.16. 09:18:16

Akkor mint energetikai szakértőként előléptetett, én sem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá a kérdéshez.
Először is döntsük el, hogy kell-e nekünk villamos energia a jövő évtizedekben ?
Azt hiszem a válasz egyértelmű igen lesz.
Honnan legyen ez az energia?
Szép a megújuló "zöld" energia ötletét felvetni, csakhogy mellette senki nem emlegeti hogy ezeknek a berendezéseknek is van környezeti hatása, amiről a papjaik nem szívesen beszélnek!
Pl.: a sokat emelgetett háztáji napelem;
nos ennek az előállítása a világ egyik legkevésbé környezetbarát technológiájával történik!
Ja, hogy azt úgyis Kínában gyártják?! Akkor ugye nálunk már lehet környezetbarát!
Szélerőmű, ami jó esetben öt, rosszabb esetben három évente teljes generálfelújítást igényel. Sem az alkatrészt, sem a szakikat nem a szél fújja ám oda! Vagyis az is pénzbe, sok pénzbe kerül!
A geotermikus erőmű nálunk talán megépíthető lenne, de annak a megépítése sem olcsó mulatság, és arra sincs pénzünk, ugyanúgy mint minden másra!
Gonosz Orosz Atom! Nos a jelenlegi helyzetben az oroszok konkurens cégei nem hiteleznék meg nekünk az erőmű építés költségeit! A Roszatom igen!
Persze vehetünk fel másutt is hitelt az építéshez, de azt is ugyanúgy vissza kell fizetni!
És miért éppen az oroszok? mert a már működő (jól működő!) orosz technológiát igencsak nehéz lenne egy másik technológiával összeházasítani.
Ott a példa, mikor a fűtőelem csere tenderét megnyerték a franciák, de a munkát végül mégis az oroszokkal kellett elvégeztetni. Nem azért, mert a francia szakemberek kevésbé jók mint az oroszok, hanem mert más a rendszer!
És ez csak egy kis töredéke volt az egész erőműnek, képzeljük el, milyen gondok lehetnének két komplett erőmű különböző rendszerének az összehozásakor.
A francia, vagy kanadai építésű erőműhöz is ugyanúgy valahonnan külföldről kellene beszerezni a fűtőanyagot, mint most az oroszoktól.
Érvként hozzák fel a zöld barátaink, hogy bezzeg Németországban leállítják az atomerőműveiket.Igaz.Azóta kicsit drágább lett az "olcsó" zöld áram lett a háztartások rezsije, és a hiányzó áramot az ipar a közszolgáltatások részre a francia atomerőművekben megtermelt árammal pótolják!

pali923 2014.01.16. 09:20:34

@vezér01: Szerinted a bővítést, meg az erőműből folyó áramot miből fogjuk kifizetni? Ne csinálj úgy, mintha az építésnek meg az áramtermelésnek, meg a fűtőpatronok tárolásának nem lenne költsége, meg a hitelnek kamata. Miből gondolod, hogy ez majd olcsóbb lesz, mintha akkor is külföldről vennénk áramot?
Leírták itt is: a mai árak alapján Paks II kétszer annyiért állít elő majd áramot, mint a mostani külföldi áram ára. És ezt a ma ismert beruházási költséggel számolják (3000Md Ft). Bármekkora összegbe le merem fogadni, hogy mire felépül ez az erőmű, ez a költség ennek legalább a kétszerese lesz.

Stenonis 2014.01.16. 09:21:29

@vezér01:
Tudod, nincs már KGST...

Mi akadályozza meg a Globust, hogy exportáljon Oroszországba?
Mellesleg amióta megszűntek a kolhozok és a szovhozok Oroszország nettó exportőr mezőgazdasági termékeknél...

El kellene felejteni, hogy az orosz piac bármit felvesz. Csak jó minőségű termékkel és versenyképes árral lehet ott érvényesülni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.16. 09:27:51

Orbán aláír az oroszokkal:
Ellenzék reakciója: segítség, a rohadék cigány Orbán diktátor eladja az országot az oroszoknak, elárulja az EU-t és a nemzetet, rabigába dönt minket!

Gyurcsány aláír az oroszokkal:
Ellenzék reakciója: segítség, a rohadék komcsi milliárdos őszödi szemkilövő Gyurcsány eladja az országot az oroszoknak, elárulja a nemzetet, rabigába dönt minket!

Stenonis 2014.01.16. 09:31:49

@♔batyu♔:

Erőművet tudnak építeni a japánok, németek amerikaiak, franciák is.

Egy teljesen új erőmű kerül felépítésre, ezért bárki építheti, nem csak a Rosszatom. Ha a meglévő blokkokkal kellene valamit csinálni, akkor egyértelmű, hogy az oroszok végezzék, mivel ők építették.

Az oroszokkal szembeni kereskedelmi mérlegünket tovább rontja az erőmű építése. Mivel a fő komponensek (blokk, generátor) Oroszországból jönnek. Mi a betont fogjuk hozzáadni.

Oroszok vesznek húst, húskészítményeket, cukrot, mézet, tejtermékeket. Jó minőséget, megfelelő áron.
Már nincs KGST, hogy a foltos, rohadásnak indult almát is megvegyék.

Búzával meg fölösleges próbálkozni, mivel nettó exportőrök.

Az orosz piac eddig is nyitva állt a magyar mezőgazdasági termékek előtt.

Pan Modry 2014.01.16. 09:32:41

@♔batyu♔:
a hitelkonstrukcio nem nyilvanos, tehat jo esellyel ujra rabasznak a magyarok.

Ha jo lenne a hitelkonstrukcio, akkor nyilvanossagra hoznak.

Angliaban az angol kormany nyilvanossagra hozta a reszleteket.

ezt most nagyon beszoptad kiskomam

Gyingizik 2014.01.16. 09:33:18

@tobeor: Ez a balti téma fölhozása több sebből vérzik. A balti országok nemorosz lakossága gyűlöli az oroszokat - joggal, hiszen az utóbbi 300 évebn elnyomás, népirtás stb. volt a részük az oroszoktól. Mindenféle tekintetben próbálnak elszakadni a ruszkiktól, pl. még a globalista megszorítást+multik rablását is vállalják, csak nehogy akármilyen módon kötődjön a gazdaságuk a ruszkikhoz. Ebben semmi gazdasági racionalitás nincsen, így felesleges velük példálózni.

npi 2014.01.16. 09:35:55

egy objektív szekértolót (szerecsenmosdatót) hallhattunk. tényleg nem kellett volna beállni a 9,9 millió energetikus közé, ne keverjük már össze a politikát a tisztességes megélhetéssel. hochachtungsvoll.

vezér01 2014.01.16. 09:36:09

@Stenonis: Leginkább az,hogy eladtuk külföldieknek,azok meg bezárták.
De ha igazad van,és mi csak szart gyártunk,akkor miből akarod megvenni az import áramot?@pali923: Az összes itthoni
erőmű közül Paks árama a legolcsóbb.Az építésnek és az üzemeltetésnek ára van,ez vitathatatlan.DE nagyon nem mindegy,hogy
termelő beruházásra veszek fel hitelt,vagy
külföldi nyaralásra !

Pan Modry 2014.01.16. 09:37:22

@gyárvárosi:
biztos jol erzed magad hogy a nagy szakerto szerepeben tetszeleg, kar hogy amit irsz az egy nagy ures bullshit...

Mennyiert is fog termelni az atomeromu per MWh, es ne a amrginalis termelesi koltseggel gyere, hanem vetitsd ra a beruhazas es a finanszirozas koltsegeit, mennyi is jelenleg az aram nagyker ara????

Mielott tolod a kocsmaokoskodast talan ezekkel legyel tisztaban.

Pan Modry 2014.01.16. 09:39:28

@vezér01:
na kiskomam, mennyi is lesz az ara a PAks2 termelesenek????

Szamokkal gyere, ne bullshittel!

tobeor 2014.01.16. 09:45:27

@Gyingizik:

Haver, segíts már nekem, mert mostanában kezd kissé megkopni a memóriám.

- Kik is fojtották vérbe az 1848-49-es, amúgy nyerési esélyes szabadságharcunkat?

- Kik is fojtották vérbe az 1956-os forradalmunkat?

- Kik gyarmata is voltunk 1990 előtt 40 évig?

- Hol is tartana ma ez az ország, ha a fenti három esemény nem történik meg, illetve a magyarok érdekei alapján alakul a magyar történelem?

- Melyik nagyhatalmi logikájú, érdekeit kíméletlenül érvényesítő keleti ország tekint is ránk úgy mint befolyási övezetére?

Köszi a válaszokat! Ha ezekkel megvagy azt is áruld el nekem mi a kurva isten faszáért vagyunk mi érdekeltek abban hogy növeljük az így is meglévő orosz függőséget, mi a halál faszáért is lenne magyar érdek az hogy az energetikában orosz gyarmat legyünk, KÖSZI!

bontottcsirke 2014.01.16. 09:46:38

Akkor elmondom még egyszer; a magyar parlamentben a magyar lakosság morális leképezése ül. Ezek hoznak ilyen-olyan döntéseket.
Akik most vannak az hányingerkeltő de

Ad1; Senki sem csinálta volna jobban, furcsányék még egy kicsit szarabbul is.

Ad2;minden kormány titkosít és elveri a pénzt ez az igazság. Valószínűleg készült egy középszar megoldás egy középszar állam középszar embereinek.

Epilógus;

Majd, ha svájci szinten lesz a morál, akkor majd lehet kardoskodni. Eddig pedig ez van.

♔batyu♔ 2014.01.16. 09:47:31

@Pan Modry: Szerintem inkább mindketten beszoptuk anno a Gyurcsány féle IMF szerződéssel.

Gondolom, akkor is erősen tiltakoztál.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2014.01.16. 09:47:54

"Persze lehet trollkodni a Fidesz korábbi (amúgy tényleg végtelenül ostoba) oroszellenes kirohanásain. Meg is érdemlik a savazást: tetszettek volna nem atlanti monomániásoknak lenni annak idején. Ám a köpönyegforgatás igazi fekete öves mesterei azok a balliberális újságírók, akik '89 óta ájult áhítattal fogadták a multik, vagy az izraeli befektetők hazai beruházásait, és primitív demagógiának, kódolt antiszemitizmusnak bélyegeztek minden aggodalmat - most pedig azt hörgik, hogy „Orbán eladta az országot az oroszoknak". Mert Putyin gonosz, homofób, fasiszta diktátor, vele még üzletelni is sátánizmus, ellentétben a mélyen elkötelezett demokratikus nyugati, vagy közel-keleti cégekkel, akikkel egyenesen megtiszteltetés tárgyalni." Kedves Balogh Gábor, Mi a bánatos fenéért kell ide is belekeverni a zsidókat és a zsidó befektetéseket. Ebben az országban 25 éve lezajlott egy rendszerváltoztatás. Azóta bárki, ismétlem bárki, zsidó, keresztény katolikus, református, muszlim, et cetera befektethet ebbe az országba. Én már többször kerültem nézeteltérésbe rokonaimmal ebben a kérdésben. Ők is teleszájjal zsidóznak, és emlegetik a Sorost, valamint Peter Munkot, ha a magyarországi zsidó befektetetések kerülnek szóba. Ilyenkor szoktam megkérdzi tőlük, hogy vajon milyen törvény akadályozza meg azt, hogy keresztény katolikus és református magyarok befektetést eszközöljenek Magyarorzágon? Mert én ilyen törvényről nem hallottam. Akkor hogy is van ez? A zsidó származású magyar befektető hajlandó Magyarországon befektetni, a kereztény katolikus vagy református pedig nem? Akkor abba lehet hagyni a zsidózást, és Izrael emlegetését végre.
És modom ezt mint, magyar keresztény, papíron református, vallású állampolgár.

tobeor 2014.01.16. 09:48:49

@bontottcsirke:

Szépen megfogalmaztad az örök megalkuvók, kussolók, lapítók önigazolását!

bontottcsirke 2014.01.16. 09:54:45

@tobeor: KArcos az igazság, egyikünk sem jobb, csak vannak rosszabbak.

Gyingizik 2014.01.16. 09:56:00

@tobeor: Szívesen elmagyarázom. Ezeket nem lehet összehasonlítani a balti államok oroszoktól való szenvedéseivel. Ők FOLYAMATOS orosz elnyomásnak voltak kitéve, már a cári időktől népirtás+szibériai száműzetés, ami a komcsik alatt fokozódott. Természetesen minket is bekóstoltak, de pl. rákosi elvtárs mindent megoldott házon belül, nem kellett szibéria és oroszok, csak magyar ávós és recsk. A balti államokban 20%-os orosz kisebbség van, akik ugye alapból oroszpártiak, ami szintén plusz pszichés teher. Nálunk nincs, sőt még a kommunizmusban se nagyon mozogtak a ruszki katonák a laktanyán kívül. Ezen kívül kádárjános bácsi alatt viszonylagos alsó középkategóriás létbiztonság volt - ami most ugye nincs - így az általad említett 40 évből max. az első 15-ről vannak a társadalom széles rétegeiben igazán rossz emlékek. Sőt a kádár-nosztalgia farvizén az oroszokkal szemben egyfajta tolerancia alakult ki, nekem ez a tapasztalatom. Az meg hogy "gyarmata" legyünk, minden nagy birodalom akarta a környezetünkben. A birodalmak már csak ilyenek.

Dzsentrisvihák 2014.01.16. 09:59:23

Látom megint elszabadultak az önjelölt atomtudósok, az energiaszektorban magukat über gazdasági gurunak képzelő "szakértők", és az orbánfóbiás nyögedékek, akik, ha a másik oldal üti nyélbe a bizniszt, seggüket vernék a földhöz örömükben.

Látjátok, ezért nem kell népszavazás a kérdésről, mert a hozzátok hasonló, sok, bamba kretén elszabotálná még azt az egyetlen jó dolgot is, amit a narancstetvek célegyenesbe hoztak a négyéves agybaj alatt.

Lehet fanyalogni, hogy miért nem fúziós erőművet épít az ország (mert még sci-fi, és valószínűleg egy jó ideig az is marad), miért nem szénnel termelünk energiát (mert kibaszott környezetszennyező, azért; érdekes, hogy a szénerőművek ellen mégsem hörög senki, sikk szidni az atomot, csak hülyeség), miért nem egy az egyben importáljuk az áramot (mert már így is kurva sokat importálunk (13-14%), drágán, és hülye módon)... stb., de már a kérdésfeltevésekből is süt a tájékozatlanság/félretájékozottság.
Meg különben is ruszkikhaza, ugyebár, hatalmas érv... (pont akik a világ változásáról hupákolnak, azok nem veszik észre, hogy, jé, változott a világ)

Nem vagyok Orbán híve, legalább annyira herótom van a Fidesztől, mint a Maszoptól, de ebben az egy kérdésben maximálisan sikerült jót lépniük. És igen, lehet, hogy ebből a Közgép, meg az egyéb slapajok is profitálnak, de az ország fenntarthatósági szempontból sokkal többet nyert.

tobeor 2014.01.16. 10:01:34

@Gyingizik:
Szóval kidumáltad az elmúlt 200 év magyar történelmének oroszok által okozott tragédiáit...
POFÁM LESZAKAD.
Hazaáruló szar vagy.

tobeor 2014.01.16. 10:02:44

@bontottcsirke:
Hatogasd csak a megalkuvók, kussolók önigazolását, neked biztos szükséged van rá, hogy ne érzed magad egy nagy beszari nullának.

2014.01.16. 10:08:54

@Dzsentrisvihák: kihagytad a megújulókat, pont ezt írtam korábban, hogy nem egyéni vélemények és politikai indíttatásból kellene dönteni, hanem független szakértők általi vizsgálatok után, mert lehet, hogy ennyi pénzből annyi szél, nap, geotermikus stb... energiát lehetne termelni ami ha 100 év alatt is de megtérülne, csak mint ahogy korábban sem, most sem érdekel senkit, hogy akkor mi lesz, ami érthető is, egészen addig amíg az nem csinál gyereket, na de ez már egy kicsit messzebre vezet...

Dzsentrisvihák 2014.01.16. 10:09:44

@Pirospöttyös seggű félázsiai The Lonewolf:

Mert ezek az arcok többnyire felvásárolnak, ill. spekulálnak/machinálnak, amit az általuk fizetett sajtó/politika módszeresen "befektetéssé" eufemizál (tudod, ahogy a csúcsmaffiózók polkorrekt megnevezése is "vállalkozó", ill. "befektető" lett), és természetesen, nagyon szokott neki örülni. Csak az a bökkenő, hogy sem a gazdaságnak, sem az országnak úgy általában nem tesznek jót ezek a manőverezések.
Ha pedig a ballib/jobblib média ezekhez vigyázzállásban tudott éljenezni, akkor egy szavuk sem lehet egy, az ország érdekeiben álló beruházás ellen, és minimum kuss a nevük.

Berzengő 2014.01.16. 10:14:32

@

_______

imgfrm.index.hu/imgfrm/1/9/3/9/BIG_0011861939.jpg

A Fidesz készült rá, hogy négy évtizednyi hallgatás után végre kimondjuk: oroszok haza, diktatúra a szemétdombra, kommunisták nyugdíjba!
Orbán Viktor (Magyar Nemzet, 2009. június 20.)
_______

Dzsentrisvihák 2014.01.16. 10:23:03

@laptop szerviz:

A megújuló energiaforrásokat a bejegyzés nagyon jól kivesézte, de ha kell, akkor én is leírom: nem működne nálunk. Se megfelelő esésű folyóink, se állandó szelünk nincs, a geotermikus, és a napenergia _talán_ háztájiban működne (egyiket sem tartom rossz ötletnek, csak a hatásfok felől vannak kétségeim, nomeg elég drága mulatság mindkettő; ha lejjebb menne az áruk, vagy lehetne rá állami támogatást kapni, én gond nélkül kísérleteznék velük), de még úgy sem válna feleslegessé az atomerőmű.

Arról már nem is beszélve, hogy az elektromos hálózat sehol a világon nem képes normálisan kezelni a megújuló energiaforrások (főleg a szél) által előidézett ingadozást. Emlékezzünk csak, amikor 2006-ban azok a nagy áramszünetek voltak Németországban! Pont azért esett ki a hálózat jelentős része, mert nem bírta, hogy egyszer csúcsterhelés van, majd hirtelen szinte semmi, majd megint csúcsterhelés, majd mondjuk a fele, és így tovább (mert jelenleg nem tudjuk tárolni az alter energiaforrásokból származó áramot, azonnal bele kell pumpálni a rendszerbe, különben elvész).

Ha valaki igazán környezetbarát/gazdaságos óhajt lenni, akkor különben se Paksot próbálja meg kiváltani az alternatív energiaforrásokkal, hanem a sok szénerőművet. Mert a hazai áramtermelés többségét még mindig a szén és a szénhidrogén adja. Ha tényleg érdekel, mi lesz 100 év múlva, erre keresel alternatívát.

2014.01.16. 10:24:49

@bontottcsirke: az orbán féle hitelre kérnék valami hivatkozást, mert nincs róla tudomásom , hogy felvettünk volna hitelt "
Segítek. államkötvény.

Gyingizik 2014.01.16. 10:25:34

@tobeor: Téves megközelítés. Nem keverem össze egy erőmű bővítését a vörös hadsereggel. Mert én nem vagyok beteg, mint te.

tobeor 2014.01.16. 10:27:47

@Gyingizik: Támogatod azt hogy Magyarország energetikai értelemben orosz gyarmat legyen, hogy tovább növekedjen a a hazám függősége az ősellenség ruszkik felé.
Ez a hazaárulás definíciója. Te miért nem mégy el élni a saját hazádba legyen az bárhol is a világon?

tobeor 2014.01.16. 10:30:03

"Hölgyeim és Uraim!

Oroszország expanziója, újraerősödése egy valóságos kihívást jelent a Nyugat számára. Olyan fenyegetést, olyan kihívást, amely Közép-Európából kiindulva elérheti az Európai Uniót, sőt elérheti a szövetségesek katonai erejét is. Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni."

Ezt akkor mondta amikor még magyar volt...

2014.01.16. 10:30:37

@Dzsentrisvihák:

ok folyók és szél kilőve,
de te végeztél már számításokat, hogy a nap és/vagy a geotermikus energiába fektetni nagyban nem érné meg? gondolom nem.

tomwar 2014.01.16. 10:31:14

@gyárvárosi: Nos, azert meg egy kicsit nezz korul laikus szakertokent is...es nem irsz ekkora hulyesegeket.
Napelemet tavalyig meg nalunk is gyartottak, Dorogon.
www.kemma.hu/komarom-esztergom/gazdasag/bezar-a-dorogi-sanyo-505462

A napelemekben felhasznalt alapanyagok termelese van nagyreszt Kinaban, ezert kepesek elarasztani olcso termekekkel a vilagpiacot, tobb egyeb tenyezo mellett:
napelemek.blog.hu/2013/04/12/megmentheto_az_europai_napelem_gyartas

Miutan a paksi atomeromu megkapta az uzemido hosszabbitasi engedelyt, igy egyaltalan nem ennyire surgeto volt megegyezni a ruszkikkal, kiveve, ha az uzletben a gaz is szerepel...rovidesen megtudjuk, mert a valasztasok elott hidd el, bejelentik. -20%-ra szamitok...az ukranokat 30%-ert vettek meg., mi nem erunk a medvenek annyit.

A gonyui vadiuj eromu kb. annyit termel, mint most egy paksi blokk: www.eon-hungaria.com/vallalat/e-on-eromuvek/gonyui-eromu

Nezd meg, mennyibe kerult: index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/27/atadtak_a_gonyui_eromuvet/

Es mi a sorsa: www.energiafocus.hu/hirek/mar-heten-donthetnek-gonyu-leallitasarol/

Jelenleg...es egy darabig igy lesz, rendkivul olcso aram kaphato az arampiacon., kb. PAKS 2 feleert....semmi sem surget.

Van egy min. 2032-ig mukodo, es akkortol fokozatosan leallo 40%-feletti alaperomu kapacitasunk. Minek meg egy rol gondolkozni 2025 elott egyaltalan!?!?

Gyingizik 2014.01.16. 10:34:33

@tobeor: Ősellenség csak a skizofrének agyában van. Erdélyi fejedelmek is árulók voltak a törökökkel való együttműködés miatt? Az egész nemzeti rad. oldal jobbikostól - és most már a fütyesz is - a keleti nyitásról papol. Jó reggelt kívánok.

2014.01.16. 10:35:39

@Dzsentrisvihák: @vezér01: A cseh politikusok aggodalmainak fő forrása a döntés energiaárakra gyakorolt hatása. A villamosáram piaci ára fele vagy harmada a szükséges költségeknek, amely egy több száz milliárdos beruházás megtérülését jelentené. A piaci árral szemben így keletkezett árkülönbséget a cseh fogyasztóknak kellene megfizetni. Egy felvázolt forgatókönyv szerint ez évente akár 15-30 milliárd korona, mintegy 150-300 milliárd forint lenne évente."
A csehek tudnak számolni. Te meg inkább fizetsz az orosznak.

Jesus on the cross 2014.01.16. 10:38:52

Ebben az évben illetve CSAK EBBEN AZ ÉVBEN kb 20.000 hozzászólást és véleményt olvastam el 100+100 témában és arra a következtetésre jutottam,hogy jobb is,hogy Orbán elment kötött egy szerződést azt kalap.
Mert ezt a degenerált egyre inkább klaviatúrán szocializálódó társadalmat megkérdezni nagyobb bűn lenne bármiről is,mint önkényesen aláírni akár 10 Paks volomenü szerződést.Álmomban sem gondoltam volna,hogy ilyen mélyre sűlyedhet egy társadalom,pláne ami a kommenteket illeti,bármelyik témában,bármelyik fórumon.

tobeor 2014.01.16. 10:39:28

@Gyingizik: Együttműködés? :D Amikor körbe voltak véve törökökkel? :D Amikor valaki kést szorít a torkodnak és te azt teszed amit mond az neked együttműködés? :D

Igaz hazaáruló szar vagy, aki támogatja Magyarország függőségének növelését.

tobeor 2014.01.16. 10:41:23

"Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni."

Orbán Viktor, 2007.

Dzsentrisvihák 2014.01.16. 10:42:45

@laptop szerviz:

Nagymértékben semmiképp, max. magáncélra. A napenergia legalább olyan kiszámíthatatlan, mint a szél, vagy a víz, nem mellesleg igen nagy felületeket kellene lefedni kollektorral ahhoz, hogy gazdaságos legyen. Épp ezért sokkal alkalmasabb az egyéni háztartások, vagy a mikroközösségek igényeinek kielégítésére/kiegészítésére, mert remekül lehet vele spórolni (teljes önellátásra még úgy sem jó). Csak drága mulatság, úgyhogy messze még az idő, amikor minden magyar házon kollektorok fognak sorakozni. (Arról nem is szólva, hogy az energialobbi ahol csak tud, keresztbe rak az ilyen jellegű kezdeményezéseknek; és mielőtt megint Paks lenne a hunyó, a szolgáltató cégekről beszélünk, az atomerőmű pedig állami tulajdon.)

A geotermikus energia hatásfokával kapcsolatban teljesen eltérő véleményeket olvastam, épp ezért nem vagyok biztos benne, hogy mik a jelen lehetőségei. A tárolási gondokat viszont még ott sem sikerült megoldani, az biztos (íme, itt egy remek problémakör a magyar K+F szektornak, dupla haszon lenne, ha sikerülne kiküszöbölni ezt a gondot).

tomwar 2014.01.16. 10:47:25

@Dzsentrisvihák: Draga az import, amikor tultermeles van!? Es te szapulsz masokat!?

Mi van azzal a tervezett kb. 8-10 eves periodussal, amikor a paksi eromu az aramfogyasztas min. 80%-at fogja fedezni alaperomukent....ki-be kapcsolgatjak csucsidon kivul!?

Egyallampolgar 2014.01.16. 10:48:24

A felsorolásból kimaradt egy lehetőség, ami a fosszilis energiahordozóknál bevált:vásárolunk.
Az atomenergia által termelt áram igen drága, ha az erőműépítést, fenntartást, hulladékezelést (Bátaapátit tavaly adták át 10 000 évre), baleseti kockázatokat egyaránt számoljuk.
30 év múlva nem tűnik majd ennyire hókuszpókusznak a megújuló energia termelés és a ledózerolt panelek helyén épült hőszigeteléssel ellátott lakóépület sem.

Dzsentrisvihák 2014.01.16. 10:50:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Aha, miután a csehek megállapodtak az erőműbővítésről az amcsikkal, hirtelen őket se nagyon érdekelte a különbözet...

Hagyjuk már a rablódumát, nem hiszem, hogy az oroszfóbia mellett ne látnád, hogy amennyiben nem csinálunk semmit, hagyjuk leketyegni Paksot, utána ott állunk, és nézünk majd, mint a luki nyúl, hogy akkor most miből fedezzük az energiaszükségletünk 38-40%-át? Majd te felpattansz a dinamós szobabiciklire, és kitekered?

Az fáj, hogy az iván építi? G. I. Joe-nak jobban örülnél? Mert ő biztos nem kérné meg az árát, á, dehogy...

2014.01.16. 10:54:35

@Dzsentrisvihák: De bután gondolkozol! Mondjuk egy dzsentritől többet nem is várhatunk. Sehol nem írtam, hogy az atomenergia rossz. Azt se, hogy miért az orosz. Csupán arról van szó, hogy érdemes-e építeni, és miért épp most?

baliY 2014.01.16. 10:56:58

@midnight coder: Már négy éve tréningel téged szeretett pártod, hogy képes legyél arra hogy egyidejűleg el tudd fogadni két egymásnak ellentmondó alternatív valóság létezését, és ez ne okozzon benned ellentmondást. Ezért nem találod furcsának Orbán pálfordulását. Olvasgass Orwellt (1980).

baliY 2014.01.16. 10:57:56

@baliY: 1984, csak még mielőtt rátrollkodsz:)

baliY 2014.01.16. 10:58:29

@baliY: 1984, csak még mielőtt rátrollkodsz:)

Sir Galád (már foglalt) 2014.01.16. 11:01:00

A helyzet az, hogy köpönyegforgatásban jelenleg már ott tart a Fidesz, mint az MSZP. Valamint nem energetikai szakértő lett mindenkiből, csak nem kérünk az oroszokból még egyszer. Ez az ütés mellément.

Pan Modry 2014.01.16. 11:01:07

M@Dzsentrisvihák:
Te nagyonokos, a nagyker paicon megveheted az eves zsinort kb 43.5 euroert, de te helyette Paks2-t akarsz epiteni ami kb 70 euros koltseggel termel majd.
Gratulalok, meg szamolni sem tudsz...

Pan Modry 2014.01.16. 11:01:57

@Dzsentrisvihák:
a csehek kiszalltak, azt mondtak tul draga az atom, nem bovitik temelint csokolom...

eßemfaßom meg áll 2014.01.16. 11:07:49

@Berzengő: Ezzel szemben a baloldali demokrata nagytökés feláll a dobogóra 2010?ben és elénekli, hogy "föl föl ti rabjai a földnek, föl föl, te éhes proletár, a győzelem napjai jönnek, rabságodnak vége már"

érzed ugye mi itt a probléma?

Dzsentrisvihák 2014.01.16. 11:07:52

@tomwar:

Nem önmagában drága, mister közgazdász, hanem a járulékos költségekkel együtt, amelyek nem feltétlenül kapcsolódnak az energiaszektorhoz. "Az aszimmetrikus energetikai függési viszony ugyanis egy sajátos terhelést állandósít a költségvetésre, a külpolitikára és az ellátórendszerekre, béklyóba kötve azok minden egyes stratégiai lépését." (Igaz, itt a földgáz a téma, de villanyáramra is áll a tétel: meltanyossag.ikontent.hu/node/3069)

Plusz érdekes elgondolás hosszútávra importra berendezkedni, egy pillanatnyi helyzet alapján. Mi lesz, ha egyik napról a másikra az egekbe szökik az áram ára? A közelmúlt gazdasági történéseit tekintve nem elképzelhetetlenen.

Kétlem. A jelenlegi leállási ráta nemigen változik majd, az import aránya valószínűleg időszakosan nőni fog, de egyrészt nem lesz kizárólagos, másrészt nem lesz állandó. Nagy különbségek.

xlngx 2014.01.16. 11:09:32

"Huszonnégy óra alatt tízmillió szövetségi kapitány és politológus után a tízmillió energetikai szakértő és közgazdász országává is váltunk. "
A kedves szerzo erre a legjobb pelda!

Pan Modry 2014.01.16. 11:11:48

@Dzsentrisvihák:
Ha azon aggodsz hogy felmegy az aram ara vegyel cal opciokat.
Vagy vedd meg elore az aramot a piacon, ha igazad van keresel egy valag penzt...

Ja, hogy a sajat penzed nem kockaztadnad...

Pszt! 2014.01.16. 11:15:21

Nem is rossz poszt ettől a viktorseggnyaló blogtól. :)

Pan Modry 2014.01.16. 11:18:16

@Dzsentrisvihák:
ez egy szeptember 23-i hir, csokolom...

johogy nem valami Husak nyilatkozatra hivatkozol

eßemfaßom meg áll 2014.01.16. 11:20:13

Azért szar lehet vérballibként szidni paks2.t az előzmények ismeretében:

www.origo.hu/itthon/20091030-a-paksi-atomeromu-bovitese.html

2009. 11. 09. 18:19

"Úgy szavazta meg márciusban az Országgyűlés a paksi bővítést, hogy a kormány gyakorlatilag semmit nem tartott be korábbi ígéreteiből: nem tartott népszavazást a bővítésről, többen vitatják, hogy minden részletre kiterjedő háttéranyagokkal segítették volna a döntés meghozatalát és elmaradt a lehető legnagyobb nyilvánosság bevonásával lefolytatott vita is. A kormány félinformációkra alapozva állt elő a paksi bővítést kőbe véső javaslatával, a beruházást legjobban támogató képviselők pedig azért ködösítettek, nehogy összezavarják a többieket."

"február 16-án, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök parlamenti beszédéből értesülhetett. "Szeretném tájékoztatni a parlamentet, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévében hozzon döntést arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük"

tomwar 2014.01.16. 11:20:27

@Dzsentrisvihák: Nem vagyok kozgazdasz.

Az aram ara nem fog az egekbe szokni. Noni lehet, hogy fog, de nem elviselhetetlen mertekben.
A fogyasztoi ar kevesebb, mint fele az aram ara.

Nem allitottam ilyet soha, sot, azt se, hogy bontsuk le paksot, szantsuk be, es fennyel taplalkozzunk. Csak epp most hosszabbitottuk meg az uzemidot 20 evvel, szoval jo tiz evig raerunk gondolkozni.

A jelenlegi leallasi rata alatt mit ertesz? art PAKS ad most kb. 45%-ot, uzemzavar es karbantartas miatt kell csak leallni. Ellenben egy 80%-os alaperomu tul zas szerintem...ott nehez lesz nem korlatozni a termelest...

tomwar 2014.01.16. 11:21:48

@eßemfaßom meg áll: Ugyanaz.
Marmint a szar. Csak a lapat mas. Ennek oruljunk!?!?

xlngx 2014.01.16. 11:24:07

@gyárvárosi: Tisztazzuk hogy aki kicsit is ert az energetikahoz annak nincs baja a Paksi bovitessel. Nekem meg azzal sem lett volna bajom ha a Roszatom nyeri, a gond azzal van hogy nem igy.
Hol a transzparencia, hol van a tajekoztatas egy olyan ugyben amit meg az unokaim is fizetni fognak?
Akik ezt tamogatjak azoknak nem volt fura hogy ekkora titokban kellett itt mindent lepapirozni, pont valasztasok elott par honappal, nagyon gyorsan? Hol maradt a versenyeztetes, honnan tudjuk hogy ez egy jo ar volt vagy nem?
Ehhez hozzajonnek meg olyan nyilatkozatok hogy a magyar villany 80% fog a jovoben atombol szarmazni, hogy lehet egy olyan politikusnak iylen lenyilatkozni aki alairja a szerzodest, latszik hogy lovese nincs az egesz energia termeleshez.
Energia fuggoseg meg megint egy mas kerdes azzal hogy kaptunk az oroszoktol egy valag hitelt ezzel csak megjobban elkotelezzunki magunkat.

xlngx 2014.01.16. 11:28:16

@tomwar: Nem lennek a MAVIRosok helyeben mikor porog az osszes Paksi blokk csak eppen nem lesz hova eladni.

bontottcsirke 2014.01.16. 11:29:46

@tobeor: Te ki is vagy? Vagy már befostál a kérdéstől is?

bontottcsirke 2014.01.16. 11:30:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: Releváns hivatkozás. Na hagyjátok ezt az erőlködést.

Mária 2014.01.16. 11:31:35

"Drasztikusan csökkentjük az ország energiaigényét. Vagyis kidobjuk a mikrót a konyhából, kitépjük a falból a légkondit, és naponta legfeljebb két órát töltünk számítógép előtt."

A légkondi eleve baromság, csak az használja, aki a gyógyszergyárak profitját kívánja növelni. De a mikró és a számítógép fogyasztása minimális. Ha a fogyasztás miatt akarsz valamit kidobni, akkor a sorrend a fagyasztóláda, a hűtőszekrény és a keringető szivattyú legyen.

Mária 2014.01.16. 11:34:10

@Mária:

Meg az alapból hatvan fokos programon nyüstölt mosógép.

eßemfaßom meg áll 2014.01.16. 11:38:51

Gyurcsány Ferenc, az Összefogás, igy Rebekadrága egyik főnöke 2009-ben ezt mondta:

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat_aktus?p_ckl=38&p_uln=188&p_felsz=5&p_felszig=18&p_aktus=4

"a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévében hozzon döntést arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük"

A Demokraták nyilvánossági igényéről:

www.origo.hu/itthon/20091030-a-paksi-atomeromu-bovitese.html

"Egy titkos projekt

Amikor Fodor a népszavazásról beszélt, akkor a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport már - 2007. július 31-től - javában dolgozott a bővítést megalapozó tanulmányokon. Ez volt az úgynevezett Teller-projekt, amelynek során egy munkacsoport kezdte el a megvalósítás lehetőségeinek vizsgálatát, az előzetes környezeti értékelés elkészítését, a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok elhelyezésének vizsgálatát. A munkacsoport végül 2008 végére tette le az asztalra a három tanulmányt."

"egy módosító indítvánnyal - amelyet Podolák György, Józsa István, Magda Sándor, Szanyi Tibor, Tóbiás József, Kárpáti Tibor, Orosz Sándor és Mesterházy Attila MSZP-s képviselők nyújtottak be - teljesen átírták a határozati javaslatot. Sok más módosítás mellett az atomerőműre vonatkozó részből is kivették azt a kitételt, hogy a kormánynak "az esetlegesen szükségessé váló, a jelenlegieket kiváltó" új blokkok előkészítését kell megkezdenie. Az indoklás szerint a módosítás "a nukleáris energia hasznosítása területén bátrabb lépések megtételére ösztönzi a kormányt"."

"Podolák György, az MSZP frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője (és az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke), ... hogy nincs más alternatíva, mint új nukleáris erőművet építeni, mert "nem elviselhető a 80 százalékos importigény", amit a gázra alapozott energiarendszer okoz. "Elég erős a mi csapatunk" - mondta büszkén Podolák, aki szerint végül "a miniszterelnöknek is rá kellett ébrednie, hogy nincs más lehetőség".

Más források szerint azonban a miniszterelnököt nem kellett sokat győzködni. Fodor Gábor szerint amikor ő népszavazásról beszélt, Gyurcsány már megdorgálta a kormányülésen, amiért nem várta meg, hogy a kormány egységes álláspontot alakítson ki."

"a bővítés engedélyezéséről szóló, a kormány által 2009. március 9-én benyújtott határozati javaslat lényegében egyetlen mondatból áll. Ebben az Országgyűlés az atomtörvényre és az energiapolitikai koncepcióra hivatkozva "előzetes, elvi hozzájárulást ad (...) a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez". Vagyis a parlament két dolgot mondott ki: lehet új nukleáris blokkot vagy blokkokat építeni, és azoknak Pakson kell megépülniük."

Pan Modry 2014.01.16. 11:40:59

@xlngx:
Tisztazzuk hogy aki ert egy kicsit a szamokhoz a tudja hogy 70euro per mwh, sokkal tobb mint 43 euro per MWH.

Paks2 kb 70 eurort termelne azt amit barmikor megvehetsz a piacon kb 43 euroert.

tomwar 2014.01.16. 11:42:36

@xlngx: ERROL UGATOK. (a haverom raadasul ott van, en meg csaladilag kb. nyakig az atomimarban...felmenoim meg a mecseki urannal kezdtek....)

tomwar 2014.01.16. 11:45:53

@Dzsentrisvihák: Ja, meg valami!

Egy kis matekhoz talalsz itt adatokat. Csak aranyositsd a termelesi adatokat es a nyeresegeket eves bontasban, es kb. megkapod, hogy jelenlegi arsznten is boven 50 ev feletti a megterules...kamatok nelkul.

www.vg.hu/vallalati-adatok/mvm-paksi-atomeromu-zrt

Pan Modry 2014.01.16. 11:46:19

@xlngx:
lesz, csak legfeljebb negativ aron fogjak eladni, azaz nekik kell majd fizetniuk hogy valaki atvegye, hat nagy uzlet mondhatom :)))

xlngx 2014.01.16. 11:57:22

@Pan Modry: En nem csak az arakrol beszelek hanem az egesz magyar energia termees rugalmassagarol. Vagy ket honapja megneztem az MVM honlapjan hogy naponta mennyit ingadozik az aramfelhasznalas itthon, hat volt 40% is. Ezt az osszes paksi blokkal leszabalyozni, ugyhogy kozben ott lesz az a par szazalek megujulo is, meg azert a meglevo szenes eromuveink sem annyira rugalmasak am. Gonyu ami eleg rugalmas lenne mar lehet akkora meg sem lesz.

Pan Modry 2014.01.16. 12:00:21

@xlngx:
A nuklearisnal el lehet felejteni a rugalmassagot. Ha az megy, akkor megy, ha emiatt leesik ar nehany orara minusz 100eurora, akkor is menni fog.

xlngx 2014.01.16. 12:06:00

@Pan Modry: En ezt nagyon jol tudom, ezert figyeltem mikor OV olyat nyiltkozott hogy 2030 Mo energia termelesenek 80% atombol fog jonni. Kb itt estem le a szekrol.
Az egesz vilag azon versenyez hogy ki tud rugalmas jo hatasfoku eromuveleket a piacra dobni erre mi epitunk ekkora atomblokkot.

ertelmetlensegi 2014.01.16. 12:16:42

Orbán lepaktált a komcsikkal.

Balogh Gábor is fizetett provokátor.

bnyuszi 2014.01.16. 12:16:55

akik szerint ez viktátorunk hirtelen jött ötlete ez, annak egy nem kormánylapból:
"A Paks-sztori egy évvel ezelőtt, 2013 elején kezdődött Moszkvában a 2009-es magyar parlamenti határozat alapján az Orbán-Putyin találkozón, a magyar-orosz konszolidációs folyamat eredményeképpen"
nol.hu/belfold/az_uj_kod__atomvonal

Grigorij Pantyelejevics 2014.01.16. 12:35:57

Sok butaságot lehet a témában olvasni, de ez a blogbejegyzés egyelőre ostromolja a csúcsot.

"a) Drasztikusan csökkentjük az ország energiaigényét. Vagyis kidobjuk a mikrót a konyhából, kitépjük a falból a légkondit, és naponta legfeljebb két órát töltünk számítógép előtt. "

Na igen! Az, aki az energiaigény csökkentését csak így képes elképzelni bizony a "legendás Polgárjenőt" is übereli.

toportyánzsóti 2014.01.16. 12:37:43

Paksi üzlet ráér még 10-15 évig,csak addigra a putyinka már térdre esik a palagáz és az olajhomok miatt.Vitya a KGB kreatúra szépen palira vette az idióta hataloméhes jobber elmekórtani eseteket,most aztán nézhettek ki a fejetekből körömletépő KGB gyarmatlakóit csinált belőletek!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.16. 14:05:47

@toportyánzsóti: "jobber"

Szerintem előbb tedd helyre magadban a jobb és balodal fogalmát. mert az általad Jobbernek titulált párt igencsak szélsőbal politikát folytat, míg amit Te baloldalnak hiszel, az bizony keményen jobb. Lehet azért nem tűnik fel, mert fordítva ülsz a dakota döglött lovon.

Meyrez 2014.01.16. 14:07:58

Szerintem a poszt írója alapvetően reálisan látja a helyzetet.

Két dolgot tennék hozzá:

1. Nem biztos, hogy tendereztetni jó ötlet, ez az EU-ban egyre veszélyesebb móka. Egy esetlegesen elutasított (mondjuk) francia cég évekig elhúzódóan keresheti a jogorvoslatot, kártérítési pereket indíthat, stb.

Nem rég a guardian hozott egy cikket, miszerint a legújabb transzatlanti egyezménytervezetek szerint ilyen esetben a perelő multi bármely 3. ország bíróságán elindíthatná a pert (fiktív példa következik: mondjuk a Hula-hula szigeteken, ahol ő tartja el a helyi bírót) és az adott állam (Magyarország) köteles volna elfogadni(!) a hula-hulai bíróság ítéletét.
No comment, óriási veszélyeket rejt magában ez a tervezet.

2. A geotermikus energia egyelőre az örök ígéret kategória, egyszerűen túl sok pénzt kell beletenni túl kevés energiáért.
Tessék szétnézni a világban, mik a tapasztalatok. Hiába jók Magyarország adottságai, geotermikus energiával nem oldhatók meg az ország szükségletei, nagy költséggel is csak lokálisan lehet hasznosítani (fürdők, üvegházak fűtése, stb.)
Magyarul a lehetséges megoldások listájáról nyugodt szívvel ki lehet húzni.

Pamuk 2014.01.16. 14:33:21

Szeretném ha tudnád, nagyon mélyen megvetem ezt az elvtelen szemetet, amit blogolás néven csinálsz.

2014.01.16. 15:06:51

@Dzsentrisvihák: Te komolyan egy tavaly szeptemberi hírrel akarod cáfolni az idén januári cseh döntést? hozzád tényleg bányászlámpa kell!

2014.01.16. 15:09:38

@bontottcsirke: Releváns hivatkozás. Na hagyjátok ezt az erőlködést. "
Ismered a releváns jelentését? A tárgyhoz tartozó, idevágó, megfelelő. De hülye vagy!

2014.01.16. 15:11:02

@Dzsentrisvihák: Aha, miután a csehek megállapodtak az erőműbővítésről az amcsikkal, hirtelen őket se nagyon érdekelte a különbözet..."
Leállították. Most.

Gyingizik 2014.01.16. 15:29:19

@tobeor: Köcsög szoci provokátor. Egész EU az orosz földgáztól függ, és a kis kínaik gyártanak minden iparcikket.

bontottcsirke 2014.01.16. 15:52:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jól írtam okoska, nem kell variálni. Inkább mélyedj el a seggemben.

tobeor 2014.01.16. 16:19:55

@Gyingizik: Kár a gőzért, ebből már nem magyarázod ki magad...

toportyánzsóti 2014.01.16. 16:55:25

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Jobber az nem jobb oldali ember csak szimpla narancsvereske,akinek értelmét állati ösztönei uralják keresztény felebaráti szeretet helyett.

Zolcsi67 2014.01.16. 22:29:56

@gigabursch: Hát most, este elő nem keresem azt az 1989-es hidrogeológiai tanulmányt, amiben ezt láttam... Ha jól emlékszem, az AKKORI Hitel c. folyóiratban jelent meg, ami akkor egy komolyan ellenzéki (még egypártrendszert írt a naptár, bár némi lazulásokkal) lap volt, és természetesen a vízlépcső is többször előkerült benne, mint téma.

Berzengő 2014.01.17. 04:52:01

@tobeor:

Lázár János:

www.youtube.com/watch?v=jlXJncJ1PuQ

Magyarország szempontjából sosem sült el jól, ha az elveinket és az érdekenket az oroszokkal bizniszelve megpróbáltuk aprópénzre váltani. Az oroszokkal való üzletelés mindig értékválasztást is tükröz.

Értékválasztás volt 1849-ben, 1919-ben, 1945-ben, és 1958-ban, Nagy Imre kivégzésekor is. Mert, akik az oroszokkal üzletel, az nem lehet a szabadság pártján.... A keleti szelek, Európának ezen részébe, DEMOKRÁCIÁT ÉS SZABADSÁGJOGOT SOSEM sohasem fújtak. Egy orosz-magyar üzlet gazdasági értelemben akár még hasznosnak is tűnhet, de történelmi tapasztalat, hogy MINDIG A DEMOKRÁCIA FELADÁSÁVAL JÁR.

_________________________

tomwar 2014.01.17. 07:46:08

Na, latom, a matek senkinek sem jott ossze...:-))))

Az ugy megvan, hogy ha nem az aram araba epitik be a beruhazas koltseget, akkor MINDENKI fizeti, adobol? Az is, aki sajat napelemmel allitja elo, esetleg szelkerekke a sajat szuksegletet....tenyleg, nagyon-nagyon demokratikus....

Gyingizik 2014.01.17. 16:43:08

@tobeor: Itt egy neked való színvonalú cikk a témában.

mandiner.hu/cikk/20140117_bayer_zsolt_kuss

Kiállá 2014.01.17. 21:08:39

orosz atom, finom lesz!
Ükunokáink is ezt fogják szopni, már ha akkor még lesz ország és nem leszünk "tagköztársaság".

Szaudi Herceg 2014.01.18. 01:34:24

@walaki_aki: @Pop40: célszerű volna böngészni néha a KSH adatokat is, habár az sem szentírás, de talán mégis a hitelesnek tekinthető adatforrás. Mindjárt nem faragnánk le pár ezer milliárdot a szocik sarából, mert bizony akárki akárhogy magyarázza is, a szocik voltak kormányon, a döntést ők hozták meg, a felelősség az övék. Ti hoztátok az ő örökségüket, mert nyolc évig egyébként sem lehetett mást hallani a kormánytól anno, mint hogy mindig az ellenzéket hibáztatta mindenért, az ellenzék ellenzéke volt, holott ismétlem: a felelősség, a döntés mindig a kormány kezében van. Ha ezzel nem tud mit kezdeni csak jajveszékelni, akkor húzzon el balra nagyívbe...
MOL csomagon realizált vaskos bukta... hmm... te is Moszkvában tanultad a politikai gazdaságtant a többi emeszempéssel?

Sátán meg a Jocó 2014.01.20. 12:15:10

Vajon 100 emberből, akinek most véleménye van Paksról, hány tudja, hogy:

- mely európai országokkal határos Oroszország
- milyen részecskékből áll egy atom
- 3000 milliárdban hány nulla van
- melyik megyében van Paks

Dzsentrisvihák 2014.01.20. 15:29:51

@tomwar:

A bökkenő csak annyi, hogy pár éven belül bezárnak a német atomerőművek, ami irtózatosan meg fogja dobni az elektromos áram árát. Akkor fuccs az energiatöbbletnek, meg az "olcsó" importnak is.

Paks már most is alaperőmű, és azért csak az áramszükséglet 40%-át elégíti ki, mert jelenleg ennyit tud. Gyakorlatilag folyamatosan tolja a kakaót a rendszerbe, de ez ennyit fedez.

A leállási ráta alatt pedig azt értettem, amit írtál.

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Á, igen, rosszat linkeltem, előfordul, szkúzi. Elhalasztották, igen, de a bővítés szükségességét továbbra is belátják. Minél többet késlekednek vele, annál jobban megszívják majd. Talán nem az ő szar példájukat kellene követnünk, és utánuk ugrani a kútba...
süti beállítások módosítása