bem2.jpgRitka és örömteli alkalom, amikor az egyszeri tollforgató arról tud beszámolni, hogy korrupt üzletemberek és politikai szekértolóik vereséget kénytelenek elkönyvelni, hála egyszerű emberek összefogásának. Most egy ilyen történet következik. A szereplők: egy nemzetközi hátterű szemétégető, amely vegyi anyagokkal mérgezi a Sajó völgyét és pár bátor helybeli, aki az ellenállás élére áll. Filmbe illő sztori, jelen állás szerint happy enddel.

Magyarországon ha valaki meghallja a „civil” szót, rögtön valamelyik párt sanda szándékait palástoló fedőszervezet vagy egy szigorúan 80+ senior tagokból álló bélyeggyűjtő gittegylet képe ugrik be. Esetleg egy állami pénzlenyúlásra szakosodott segélyszervezet. A társadalmi önszerveződésnek annyira nincs ereje és presztízse hazánkban, hogy az ember nehezen hiszi el, hogy politikai kurválkodás nélkül lehet valódi változást elérni. Szerencsére akadnak kivételek.

Történetünk 1998-ban Sajókeresztúron kezdődik, amikor is a „privatizációnak” nevezett szabadrablás második hulláma eléri a Borsodi Ércelőkészítő Művet. A BÉM megvásárlása mögött állók kiterjedt nemzetközi hulladékkereskedelemmel kapcsolatos tevékenysége nem túl sok jóval kecsegtet, az üzem újraindítása kétes hírű szlovák és bécsi pénzügyi körök segítségével valósul meg. Az igazi feketeleves 2002-ben jön, amikor a BÉM beszünteti korábbi vasérc zsugorítási tevékenységét, és bejelenti, hogy veszélyes és nem veszélyes hulladékok feldolgozásából kíván kohászati alapanyagot előállítani.

Ennek keretében az óbudai gázgyárban felgyűlt több tízezer tonna mérgező és bűzös gázmasszát (amely többek között rákkeltő anyagokat és cianidokat is tartalmaz) a BÉM segítségével „ártalmatlanítják”, vagyis a káros anyagokat az erre teljesen alkalmatlan üzemben kiégetik, és a mérges gázokat a kéményen át az emberek orra alá eregetik.

Megkezdődik a környékbeliek kálváriája, a több tízezer fős lakosságot napi szinten árasztja el a BÉM kéményéből kiáradó mérges, bűzös gáz. A sajókeresztúri és szirmabesenyői lakosság – megunva a környezetvédelmi hatóságok tehetetlenségét – 2007-ben Sólyom László köztársasági elnök tanácsára megalakítja a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület, amely felveszi a harcot a környezetszennyezőkkel.

Az egyesület nyomására a következő évben a hatóság megvonja a BÉM engedélyét, de a kémények továbbra is ontják a füstöt. Hosszú pereskedés és jogi csűrés-csavarás kezdődik, míg végül a megyei bíróság jogerős és a Legfelsőbb Bíróság által is megerősített ítéletében megállapítja, hogy a Borsodi Ércelőkészítő Mű jogellenesen szennyezi a környezet és lakóit. Rövid ötletelés után a BÉM tulajdonosai az Európai Bíróság joggyakorlata mögé bújva az addig hulladéknak nevezett anyagokat egy tollvonással melléktermékre keresztelik, így ugyanazon anyagra már nem is vonatkozik a bírósági tiltás.

A kohók újra felizzanak, és a Sajó völgyében újra csípős lesz a levegő. A műanyag ablakok megsárgulnak, a gyümölcsfák nem hajtanak rügyet, ugrásszerűen megnő a daganatos betegségekben elhunytak száma, az iskolák udvarára csak szélcsendben merik kiengedni a gyerekeket. Az éj leple alatt gyanús, külföldi rendszámú kamionok jönnek, ismeretlen eredetű anyagot borítva a gyár udvarára. A civilek folytatják a jogi küzdelmet, tüntetéseket szerveznek, Facebook csoportot hoznak létre, 2012-ben pedig egy leleplező dokumentumfilm is napvilágot lát. FankaDeli klipet is forgat.

Egy dokumentumfilm, amire érdemes fél órát szánni

Az áttörés 2013 tavaszán jön el, amikor a környezetvédelmi hatóságok azonnali hatállyal megtiltják a telep működését. A BÉM hosszú évek után csődöt jelent, a bíróság pedig 2014 januárjában elrendeli a felszámolását.

A környékbeli lakosság szívós, kitartó munkájának tehát meglett az eredménye, és a Sajó völgye megmenekült a környezeti katasztrófától. De óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mi lesz a sorsa a telephelyen hegyekben felhalmozott hulladéknak? Lesz-e vajon új jelentkező, aki kísértést érez az üzem beindítására, vagy végre megkezdődhet a romok teljes eltakarítása és a kármentesítés? Nem utolsósorban pedig lesz-e, aki bánatpénzt fizet az elhunyt családtagok hozzátartozóinak, kárpótolja az asztmával és légúti betegségekkel küzdőket, megtéríti az okozott ökológiai kárt a Bükki Nemzeti Park szomszédságában?

A sok nyitott kérdés mellett egy biztos: a civil összefogás – ha nem csak a szájkarate szintjén megy – pokolian nehéz küzdelem. De érdemes megvívni.

Apacs cár

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr115812872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.02.13. 18:45:33

"Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék, s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.

toportyánzsóti 2014.02.13. 18:46:13

"Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék, s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.

dr kíváncsivagyok 2014.02.13. 23:24:25

"Az áttörés 2013 tavaszán jön el, amikor a környezetvédelmi hatóságok azonnali hatállyal megtiltják a telep működését. A BÉM hosszú évek után csődöt jelent, a bíróság pedig 2014 januárjában elrendeli a felszámolását.

A környékbeli lakosság szívós, kitartó munkájának tehát meglett az eredménye, "

Az utolsó mondatra a reakcióm :
ANYÁD !!!
Tudod miért ?
Mert a képlet egyszerubb , mint amit állítasz :
A Fideszes haveroknak EBBEN A BULIBAN NEM VOLT ÉRDEKELTSÉGE !

Na ezért "gyoztetek"...

dr kíváncsivagyok 2014.02.13. 23:25:53

@toportyánzsóti:
" A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna. "

Ennek ágyaz meg órvbán 4 éve...

dr kíváncsivagyok 2014.02.13. 23:28:14

@toportyánzsóti:

Annyira szívembol beszéltél farkas-testvérem , hogy ráteszek egy lapáttal a blogmotorra :

""Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék, s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna. "

mrZ (törölt) 2014.02.14. 00:45:35

@komodói uránusz:
Már miért ne lett volna vesztegetés?
10 évig csinálták a nyilvánvaló környezetszennyezést!

2014.02.14. 01:10:25

@toportyánzsóti: Csak szeretnéd..(Éhes disznó makkal álmodik..)

toportyánzsóti 2014.02.14. 04:57:53

@csentecsa: Elhatárolódol a való világtól.

midnight coder 2014.02.14. 06:16:54

@toportyánzsóti: Mármint azok a kultúrnépek, akik történelmük során végigrabolták a világot, gyarmatosítottak, emberekkel kereskedtek, rabszolgákat tartottak, komplett népeket és kultúrákat irtottak ki. Ja, és persze akiknek Hitlert és a nácizmust is köszönhetjük. És akik ölbe tett kézzel nézték ahogy 56-ban elfoglalják az országot a bevonuló vörösnácik. Akik felvették az újonnan csatlakozó tagországokat a nagy és demokratikus EU-ba, mert kellett a piac, de a mezőgazdasági támogatást nem kapták meg egyenlő módon az új országok, és a munkavállalás is erősen korlátozva volt. Ja, és az a nagyon kultúrnépekből álló EU, ami elnézi, hogy a mi zsidótörvényeinkhez hasonló származási alapon kollektív bűnösnek nyilvánító Benesi-dekrétum van a mai napig is érvényben.

toportyánzsóti 2014.02.14. 06:32:20

@midnight coder: Keves a baksis az unijótól mutyipincsi?!Ezért még nem jogos magyarok megélhetését ellopni,magyarokat gyilkolni.

midnight coder 2014.02.14. 07:13:06

@toportyánzsóti: Mármint arra gondolsz, amikor a gengszterváltás után az elvtársak szétlopták a gyárakat a mafla MDF-esek orra előtt a jó elvtársi kapcsolatokkal, a munka nélkül maradt melósok meg tömegesen lettek alkoholisták, sokan öngyilkosok ? Vagy arra, amikor a libásék lenyúlták a gazdák pénzét és emiatt ölték meg magukat néhányan ?

toportyánzsóti 2014.02.14. 07:21:07

@midnight coder: Ha rühes vagy ne a másikat vakargasd,fürgyé le inkább.Jelenleg ezrek halnak meg feleslegesen a kormány miatt a kórházainkban szepszisben.Analfabéta magyargyilkos a jobber hazaáruló kormány.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.02.14. 07:42:00

A fidessz teljesen elkurvult, a nemzeti érzelmeket, a vallást, a komcsigyűlöletet csak a saját gazdagodására használja. Mocskosabbak mint már a szocik.
Olyan pofátlan gazdagodást mint pl. Orbán, Lázár, Bánki Erik, Rogán, Selmeczi, Kocsis Máté ritkán látni.

Kormányváltást, Orbán takarodj!

Vilmos Sándor 2014.02.14. 07:44:29

Csak egy mondat?
"HA NEM ÁLLSZ KI A JOGAIDÉRT,
NE CSODÁLKOZZ,
HA ELVESZTED ŐKET..."

Vilmos Sándor 2014.02.14. 07:54:33

@midnight coder:
Kedvesem, a "libázással," amit a fideSSpatkányok röfögnek, csak az a probléma, hogy a Pholt és a Psintér által irányított bíróság is kénytelen volt elismerni, hogy NEM A BAJNAI TEHET A LIBÁS GAZDASÁG TÖNKRETÉTELÉÉRT, HANEM A KÓsa! Ugye, ez már fáj, fideSSpatkány anonim birkák?

midnight coder 2014.02.14. 07:58:31

@toportyánzsóti: Ja. Mert az előző kúrmány sorban építette a kórházakat. Ja bocs nem, bezáratta. De ez egyre több ember, egyre hatékonyabb kezelését tette lehetővé. Ja, bocs ez sem, ehelyett évekre kerültek várólistára súlyos betegek.

A magyar egészségügy bizony úgy szar ahogy van. De nem most lett azzá, 20 éve egyre szarabb. Ahogy a BKV buszok sem tegnap lettek muzeális korúak. Amúgy pedig nem csak nálunk szar az egészségügy, hanem szerte a világon - a hiba alapvetően a rendszerben van, de ez már egy másik történet, ehhez a magyar politikának nem sok köze van. A FIDESZ-nek csak azt köszönhetjük e téren, hogy nem engedte hogy Hordágy Ágica bevezesse a magán egészségügyi pénztárakat amik pár százmilliót évente kilapátoltak volna magánzsebekbe, a szolgáltatás színvonalának drasztikus romlása mellett. Ezt szerencsére megúsztuk, az viszont megint más kérdés, hogy a stadionok helyett valóban korszerűsíthettek volna inkább kórházakat. De mondjuk ez Fletóékra is igaz, ha a 3x-os áron épült autópályákból 1x-es árat erre fordítanak, akkor ma a kórházak aligha így néznek ki.

midnight coder 2014.02.14. 08:02:39

@Vilmos Sándor: Biztos lehetsz benne, hogy bármilyen hasonló nagyságú gazemberséget is találsz az országban - oldaltól függetlenül - az jogilag tökéletesen körül lesz bástyázva úgy, hogy abba soha senki sem fog tudni belekötni. Ezért is komolytalanok egyébként az egyes oldalak "majd aztán elszámoltatunk benneteket" agitpropjai. Keller elvtárs tevékenysége is csak a szűk családjának hozott igazán hasznot, és a FIDESZ sem ültette börtönbe sorra az MSZP-s gazdasági bűnözőket. És ha egyszer Orbánékat leváltják, beléjük sem lehet majd belekötni.

_Neville 2014.02.14. 08:08:18

Döbbenetes, hogy egy ilyen hírt is sikerül néhány hozzászóláson belül politikai dagonyaboxszá alakítani.

bgp 2014.02.14. 08:16:41

@midnight coder: Én azért még reménykedem, hogy mindkét oldal tolvajait sikerül elkapni.

2014.02.14. 08:22:52

Örülök, hogy sikerült bezáratni, kár, hogy ilyen sokára. Van még néhány ilyen az országban. Pl. az almásfüzitői vörösiszap tároló. Az a lényege, hogy annyi vörösiszappal nem lehet mit tenni, tehát legjobb, ha befedjük veszélyes hulladékkal, mert az úgyse ront rajta.

Fulek 2014.02.14. 08:35:15

@dr kíváncsivagyok: @toportyánzsóti: @Vilmos Sándor: Látom, a balosoknál már nem találnak értelmiségi bértollnokokat, csak ilyen fantasztikus mindentudó, gyűlölködőket, de lelkük rajta! Ébresztő emberek, ilyen lenne a világ az összefosás ( ugye az összefogás nevet is lopták... :D) győzelme után...

szvsz 2014.02.14. 08:37:51

Azt szeretem, hogy ebben az országban csak 2 irányból lehet nézni a dolgokat. Bármi történik, az egyik nézőpont a vörös-komcsi-zsidó, ilyenkor nyilván minden azért van mert a fidesz/jobbik/nácik/stb és mert a holokauszt, a másik meg 'náci'/butajobber/stb és ilyenkor mindent azért történt meeeert a zsidók/vörösök/stb.
Jelen esetben egy halom gazember -aki valószínüleg minden vezető politikai irányvonalat ki- vagy felhasznál- végre alulmaradt az egyszerű emberekkel szemben. De biztos vagyok benne, hogy újrakezdik generációkon és politikai irányvonalakon átívelő mocskos tevékenységüket máshol, mással, másképp. De a háttérben továbbra is ők lesznek.
És az egész sztoriból mi esik le a mohásagyu parasztnak?
- Európa majd jól utálni fog minket mert a fidesz....
- az egész azért sikerült mert az oligarchia nem tejelt a fidesznek (Mennyivel jobbak voltak gyurcsányék ugye, mert nekik legalább nyilván tejeltek. Úristen, hogy jön ez ide?).
Gratulálok.

♔bаtyu♔ 2014.02.14. 10:11:38

@_Neville: Vannak itt akik szép lassan beleőrülnek a várható vereségbe.

Peetee 2014.02.14. 11:05:34

Az a szomorú, hogy egy ilyen siker véghezviteléhez 10év kell, és az még szomorúbb, hogy egyedülálló példa évek óta....

2014.02.14. 11:30:15

@toportyánzsóti: Ugyan kérem, te haárolódsz el a valóságtól. Úgy várjátok a komolyabb EU-s szankciókat, mint a mannát, de sose akarnak bekövetkezni, sőt az EU álláspontja folyamatosan puhul, kénytelenek elfogadni a helyzetet..

toportyánzsóti 2014.02.14. 13:01:09

@midnight coder: Jót mosolyogtam,ezt a statisztikát elfelejtettétek meghamisítani,sajna.

toportyánzsóti 2014.02.14. 13:02:18

@Fulek: Végre 1 büszke gyagyakampányoló gyagyás jobberértelmiségi.
süti beállítások módosítása