megszallasi_emlekmu.jpgTeljesen igaza van Schiffer Andrással abban, hogy 1.) ez az emlékmű marginális kérdés, sokkal fontosabb dolgok is vannak; 2.) a koncepciója hamis. A második pontot viszont érdemes kicsit alaposabban is körbejárni. 

A művészet – Arisztotelész kiváló meghatározása szerint – mindig tipizál, a valóságtükröztetést nem úgy végzi mint egy másik tudatforma, a tudomány. Ezért értelmetlen és helytelen tudományos hermeneutikával olvasni bármely emlékművet. Amikor El Cid, vagy Don Pelayo csatába szólította katonáit, nem Ágostont kezdte nekik citálni a „bellum iustum et pium” feltételeiről, meg az önvédelem jogáról, meg az „ölés” és „gyilkolás” különbségéről, és az előbbi megengedhetőségének határairól… Egyszerűen buzdító szózatot intézett vitézeihez, kövessék őt Krisztus keresztjének védelmében. Aki nem így közelít, az politikai manipuláció céljából csúsztat.

Fölvethető a kérdés: Akkor minden műalkotás hazugság? Nem tud teljesülni József Attila vágya, hogy a költő sose lódítson, az igazat mondja, ne csak a valódit? Nem. Ugyanis a tipikus ábrázolás a valóság katarzisra indító értelmezése, nem annak lényegi meghamisítása. Ez az emlékmű pedig lényegileg hamis.

A Fidesz korábbi emlékezetkoncepciója is az volt a Horthy-korról, hogy az 1944. március 19-éig egy független, angolszász mintájú konzervatív demokrácia volt, amit a két totalitárius hatalom legázolt a magyarok akarata ellenére, miközben a lakosság kis része kollaborált. Ez a valóban igaznak tekinthető lengyel modell plagizálása és legrosszabb parafrazálása.

A valóban ilyen irányultságú értelmiség és lakosság elenyésző kisebbséget alkotott. Az emberek többsége közönyös volt a zsidók deportálásával kapcsolatban, ha kifejezetten nem örült. Az angolszász diverzió pedig nagyhatalmi játszmához használta föl a megbízhatatlan magyarokat. Rájátszottak a német megszállásra kiszivárogtatással és a magyar tárgyalók teljesen amatőr metódusával. A németek e kettőnek köszönhetően mindent tudtak. Mi volt az angolok célja? Német erők elvonása nyugatról, a partraszállás érdekében. Az angolok nagyobb ellenállással számoltak, de mi még arra sem voltunk képesek, mint a „szlávok zsidajai” (lengyel gúnynevük szerint), a csehek. A csehek legalább nem heroizálják túl magukat, lásd a "Szigorúan ellenőrzött vonatok” című klasszikust. Közönyösen kollaboráltak, ha megvan a sör s a virsli, meg Rumcájsznak Janka csókja s ölelése…

Hogy történt március 19? A németek stílusosan csinálták… Megvoltak azok a szakik, illetve az a szakmai tapasztalat részben a KuK-ból, hogyan kell a magyarokat intelligensen kormányozni, mit kell nekik megadni, hogy ne hőbörögjenek.

A németek nem katonai közigazgatást, „Militärverwaltung”-ot (mint Szerbiában, Belgiumban, Észak-Franciaországban, a kiugrás utáni Itáliában) hoztak létre március 19 után, hanem ellenőrző hatalmat, Kontrollherrschaft”-ot, olyan uralmat, mint Dániában. A Gestapo itt nagyon enyhe volt a nyugati ellenállást leverő módszereihez képest. Nem volt lakosságtizedelés, falufelégetés… Tudták, hogy a magyaroknál nem jön be Haynau módszere, a németek ezért inkább Bach huszárként viselkedtek. Volt néhány vakmerő Libényi János (Ferenc József merénylője), mint például Bajcsy-Zsilinszky Endre, de ez a korabeli emberek szemében kb. úgy hathatott, mint az LMP performansza Paks ellen… Bosszankodtak vagy kiröhögték.

Az angolok is intették a „Sávos doktorokat”  hogy fogják vissza magukat, és csupán a menedékhelyek fenntartására törekedjenek, cserébe a németek nem fogják őket nagyon göngyölítgetni. Ekkor már zajlottak Svájcban a tárgyalások az angol és amerikai titkosszolgálatokkal, hogy a német hálózatok segítsék a háború utáni rendben a szovjetek elleni munkát. Ezért cserébe a németek, ha nem nagyon ugráltak az angolszász vonalhoz tartozó ellenállók (maximum zsidókat vagy lengyeleket bujtattak) – ha valami középvezető mitugrász nem volt ügybuzgó – nem nagyon szálltak rájuk: „csináljátok, de ha lebuktok, nem tudunk mit tenni, mert adni kell a látszatra” hozzáállás volt ez. (A kommunista propaganda később fel is rótta, hogy az angolbarát ellenállás nem segítette a kommunista partizánokat.)

Hogy is mondta egy német tábornok? Föltették neki a kérdést, meddig tart Magyarország megszállása. „24 óra” – felelte… „És ha ellenállnak?” „12 óra…” „???” „Elmaradnak az üdvözlő beszédek.”

Szóval Horthyt elcsalták Kleissheimbe, és ott hebegett, habogott, de Hitler közölte a tényszerű adatokat a Kállay kettősről. Visszatartották a vonatot, s bár a Kormányzó nem írta a német csapatok behívását, a német rádió és a magyar is bemondta, mire hazaértek, már itt voltak a németek… Nem lehetett mondani, hogy „Ácsi! Nem is így volt…” Kevés és gyenge csapatokkal szállták meg Magyarországot. A magyarok többsége kisebbik rossznak tartotta a németeket mint a szovjeteket.

Akkor igaz a baloldal hisztériája, hajtsuk végre a németekéhez hasonló öngenocídiumot, építsünk lassú kivéreztetésre ítélő bűntudatkultuszt és öngyűlöletet? Szó sincs róla… Miért is volt a magyar társadalom szinte egyhangúlag közömbös? A zsidó-keresztény együttélés 1918/19-ben, egy akkor hosszan kiszenvedett írót-költőt (Ady) parafrazálva „végleg eltörött”. Igen, 1918-nak és 1919-nek is voltak zsidó áldozatai… Viszont mindkét mozgalomban felülreprezentáltak voltak a zsidók. A baloldaliság azóta a hazaárulással szinonim, és hatalomra is csak idegen fegyverekkel tudott jutni, és addig tartotta pozícióit, míg a média- és kultúrmonopólium az internet következtében kiesett kezéből. (Ma már nincs a „hivatásos értelmiségnek” tekintélye. A posztmodern társadalomban nincs már sem szakrális, sem szekuláris papság.)

Visszatérve a közömbösségre… Talán ezt kéne felfogni, hogy a Monarchia szekuláris asszimilációja véget ért 1918-ban. A magyarság közömbössége visszavezethető arra, hogy akkor egy szervetlen, hamis messianizmusnak lett fausti eszköze a zsidóság, és ez a zsidóság tragédiája is. Ezt ábrázolja kiválóan az „Agitátorok” c. film:  Kulcsmondat a film elejéről: "Arról beszéltünk, hogy az emberek nem egészen úgy gondolkodnak, ahogy képzeltük. Még a munkások közül is vannak. Könnyen ellenünk hangolhatják őket." Mi Hobo válasza? "Akik ellenünk vannak, azokat elintézzük."

Szimbolikus eleme ennek, hogy a Dohány utcai zsinagóga mellett felépített Horthy-kori „Hősök temploma”, mely a Monarchia védelmében elesett zsidóknak állított emléket, az 1944/45-ös judeocídium, s egyben a máig beforratlan zsidóság és magyarság közötti sebnek lett mementója. Azóta csak egy negáció, depresszió van. Elege van ebből a józanabb, fiatalabb zsidó generációnak is. 1990 óta vagy alijázott, vagy Nyugatra ment, vagy mint Schiffer, próbál ezen túllépni.

Nem lehet úgy párbeszédet folytatni, hogy a magyarság identitásává a holokausztot akarják tenni… Ahogy nem lehet a zsidóságévá sem ezt a negatív és katarzist nem jelentő emlékezetpolitikát, olvasatot tenni. Az ilyen szoborhisztéria csak fölállítja újra a deszkapalánkot a Dohány utcában… Ráadásul önmagának és önként.

Szász Péter 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr676017276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2014.04.11. 16:52:33

Teljesen igaza van Schiffer Andrással abban, ez az emlékmű marginális kérdés ...

- evvel a megállapítással teljesen egyetértek!

laci0011 2014.04.11. 18:45:15

Dől belőled a hazugság mint tehénből a trágya,22 zsidráktörvénye senkinek nem volt ajrópában,erdélyi atyafiak akik átjöttek élni ide,hazamenve folyamatosan zsidóznak amit az otthonmaradottak elhülve hallgatnak.

Veridicus76 2014.04.11. 19:26:50

Melyik országban volt tömegtüntetés a zsidók védelmében?
Na ugye...
A Pestet megjárt erdélyi (délvidéki, felvidéki, stb.) magyarok valóban új tapasztalatokkal lesznek gazdagabbak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.11. 22:33:34

Nem tud teljesülni József Attila vágya, hogy a költő sose lódítson, az igazat mondja, ne csak a valódit? "

izé, ez nem lódítás, az igaz itt azt jelenti: helyes...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.11. 22:50:16

Szóval Horthyt elcsalták Kleissheimbe, és ott hebegett, habogott"

... nem túl tisztelettudó a posztszerző..

a szoborfelállítás egy gumicsont

az hogy ízléstelen a szobor, az tény, de volt német megszállás? volt. törikönyvet elő, a legmodernebbet, és hajrá. mert a Horthy-kor miniszterelnökét deportálták a német megszállás után a németek. meg a belügyminisztert, meg Horthy fiát, aztán Horthyt.

ezekután a fröcsögő hazug zsidóság szavának nem kéne bedölni az emlékmű kapcsán.

amúgy tök felesleges, és mondom, gumicsont a szobor, csak ne csináljunk már úgy, mintha a szobor jelentése megosztó lenne.

persze egyetértek, nyilvános vitán kéne lealázni a mazsihisz-zsidókat a töri kapcsán, meg mondani nekik ha beleakarnak szólni magyarok dolgaiba, bel- és külpolitikába, akkor alapítsanak egy zsidó pártot.
mert amúgy közük nincsen hozzá.
ez a magyarok országa, nem izraeli városállam.

zsidókérdésről:
kkbk.blog.hu/2013/10/21/martonyi_es_a_nemzet

Dzsentrisvihák 2014.04.12. 02:45:45

Ömmm, azért kengyel barátaink, 20-as/30-as évekbeli katonai juntáját nem teljesen adekvát dolog angol mintájú, alkotmányos demokráciaként aposztrofálni, na...

Dzsentrisvihák 2014.04.12. 02:46:15

Akarommondani, lengyel...

Geszler Herrmann 2014.04.12. 19:36:58

@Dzsentrisvihák:
Hát lehet, hogy nem írják meg a középiskolás történelemkönyvek, de jobb ha tudod: "20-as/30-as évek angol alkotmányos demokráciájában csöpögött a vér rendesen, a gyarmatokon vigyázzban álltak a másod és sokad rendű állampolgárok, mert ha nem akkor menet a tisztogatás és a koncentrációs táboroztatás. Gondolj csak a 1936-tól 1939-ig tartó palesztin arab felkelésre.
Akár milyen hihetetlen, Horthy és a volt szent, de nem is volt rosszabb mint a korszak nyugati politikusai.
A poszt egy kicsit túlírt, okoskodó, fölöslegesen sznob, de sok meglátásával egyet lehet érteni.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.04.12. 20:32:17

"Ha mármost a keletről menekülő zsidóság álláspontjára helyezkedünk, a három ország közül Magyarországot kell megjelölnünk, mint amely leginkább kecsegtető volt a bevándorlásra. Nemcsak azért, mert országunk kapitalizmusa úgyis szinte teljesen zsidó kézen volt, ami ilyen mértékben a német kapitalizmusról nem mondható el; nemcsak mert a mi kultúránk kisebb és hajlékonyabb, ellenállásra fajilag is kevéssé predesztinált volt, holott a német lélekben évszázadok óta nem hamvadt el az antiszemitizmusnak egy bármi kis szikrája; mindez csak másodrendű jelentőséggel bírt azzal szemben, hogy a mi liberális illúzióink az oroszlengyel bevándorló zsidónak az első lépést olyan mértékben könnyítették meg, miként sehol másutt a diaspórától érintett államokban. A Kárpátok hágóit átlépve a galíciai és orosz zsidó, ki az ázsiai állapotok közt, ahonnan jött, emberszámba is alig ment, kellemes csodálkozással vette észre, hogy íme csak nemzeti ruháját kell levetnie, csak a közönséges érintkezésre szükséges magyar beszédet kell elsajátítania, máris éppen olyan jó magyar, tagja új magyarországi nemzeti közösségének, mint generációk óta bentlakó zsidó polgártársai, vagy akár a magyar föld autochtonai, ősi családok nemes vagy paraszt leszármazói. Az idegen elemeket a belső átalakulás kötelessége alól a magyar közhangulat elvileg, változhatatlan érvénnyel felmenté: a határt akadálytalanul átlépő galíciai hosszabb-rövidebb tanyázás után rutén-tót vidéken, az Alföld magyar városaiba megérkezve, már magyar-számba ment és joggal elhihette magáról, a közhangulat hatása alatt, hogy éppoly jó magyar, mint bárki más ez akkor még széles országban. Az államilag szervezett névmagyarosító akció segélyével eldobja nevét, újat vesz fel, boltot nyit, kis házat szerez, ezzel a magyar illúziók: az állam és nemzet formalisztikus felfogása szerint valóban és egészén magyarrá vált, gyarapítá a magyarság számát. EGGYEL MEGINT TÖBBEN VAGYUNK, mondottuk, RÁFÉR SZEGÉNY, TESTVÉRTELEN FAJTÁNKRA. Ez az érzelmi alapja annak, hogy a bevándorlótól csak felületes és merőben külsőleges, de annál gyorsabb átalakulást kívántunk. Lelkébe óvakodtunk beletekinteni, megelégedvén ruha- és beszédkülsőségeivel, végleg áldozatává esvén a tévedésnek, melytől Széchenyi halálos félelemben, kezét tördelve óvott bennünket:

összetévesztettük a nemzetiséget a nyelvvel, a magyarságot a magyarul csevegéssel, a halhatatlan lelket a múlandó, színét váltó külsővel. Vétkünk a legsúlyosabb, mert az Ige, a Lélek ellen való."

Szekfű Gula, Három nemzedék, 289-290. old

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.04.12. 20:42:07

@Dzsentrisvihák: írtam egy bejegyzést az irányra, oda mondd el, mi van veled... rég hallottunk felőled.

Dzsentrisvihák 2014.04.13. 14:02:41

@Geszler Herrmann:

Félreértesz, egy percig se mondtam/gondoltam, hogy az anglusoknál jobb, vagy emberségesebb lett volna bármi, sőt az általad említettekkel is tisztában vagyok.

Csak rohadtul nem szeretem, amikor a lengyeleket holmi ártatlan báránykáknak állítják be, amikor náluk (amúgy általam nem feltétlenül megvetett formában) egy katonai féldiktatúra üzemelt, ahol a hadseregnek sokkal nagyobb befolyása volt arra, hogy menjenek a dolgok, mint mondjuk a kormányzatnak.

Ők csak a szövetséges propaganda folyományaként lettek szende szüzek, akiket megbecstelenítettek a gaz nácikok, és ez a mai napig tartja magát, ami idegesítő. Ennyi.

Az emlékművel kapcsolatban a személyes véleményem az, hogy teljesen felesleges, és esztétikailag is egy merénylet lesz a Szabadság tér ellen. Ha már Orbánék mindenáron emlékművezni akarnak, akkor állítsák vissza ott is a '45 előtti állapotokat, mert az bőven indokoltabb lenne...

@Nemzetstratégia:

Örömmel, ma talán végre lesz egy kis időm/lehetőségem erre is :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.04.13. 23:32:53

Szerintem 56 leverésében meg csak a ruszkik bűnösek, magyar testvéreink nem. Tessék elengedni Biszku Bélát!

gigabursch 2014.04.14. 11:20:31

Személy szerint egy dolgot szeretnék!

Mindazt a szoborcsoportot, amit beleolvasztottak sok más értékkel együtt Sztálin testébe és érdemi támogatása egy lordnak köszönhető.

Geszler Herrmann 2014.04.14. 20:05:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
ha jól emlékszem, a németeket nem a magyar állami vezetés hívta be a hatalma megmentésére, de te ezt s biztosan jobban tudod...
süti beállítások módosítása