amerikai_oroszo5.jpgHogy az ukrajnai hatalomváltás előkészítésében és lebonyolításában az amerikai titkosszolgálatoknak mekkora szerepe volt, azt egyelőre csak találgatni lehet, de azt csak a liberális demokrácia iránt végletesen elfogultak nem látják, hogy az Egyesült Államok egy új hidegháborús korszak frontvonalait fekteti le.

Gigantikus méretű földgázszerződést írt alá szerdán Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Sanghajban. Ennek értelmében a Gazprom 30 éven keresztül 400 milliárd dollár értékben szállít gázt a kínai Nemzeti Földgáz Vállalatnak. Az energiahordozó köbméterenkénti ára üzleti titok, de piaci szakértők szerint végül az orosz fél akarata érvényesült. (A szerződést az elhúzódó árvita miatt csak az utolsó pillanatban írták alá.)

A szóban forgó megállapodásról több mint tíz éve kezdtek tárgyalni. A szerződés szerint a Gazprom 2018-tól szállítja az évente 38 milliárd köbméter földgázt Kelet-Szibériából Kínába, amely a kelet-ázsiai ország jelenlegi éves fogyasztásának nagyjából a negyede.

putyin_hszi_csin-ping.jpg

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping a szerződés aláírásakor

A Moszkvát sarokba szorító nyugati hatalmak ezzel hatalmas pofonba szaladtak bele. Jelenleg a Gazprom bevételeinek 80 százaléka Európából származik, a szerződés után azonban Eurázsia energiafogyasztási térképét alaposan át kell rajzolni, a tendencia szerint Moszkva egyre inkább függetleníti magát az európai piacoktól.

A nyugat-európai országok évtizedek óta keresik az alternatívát, hogy mivel lehetne kiváltani az orosz energiahordozókat, ezzel csökkentve a gazdasági kiszolgáltatottságot Moszkvától. Az Európában elfogyasztott gáz egyharmada ugyanis Oroszországból érkezik, ennek fele Ukrajnán keresztül. Ez folyamatos zsaroló potenciál Putyinék kezében, akik bármikor elzárhatják a csapokat, vagy szigoríthatnak a feltételeken, mint tették azt nemrég Ukrajna esetében.

A Nyugat először saját gázvezeték építésével próbálkozott, legújabban pedig a palagáz-forradalom sikerében bízó Egyesült Államok próbálja magához édesgetni Európát, olcsóbb cseppfolyósított gázt ígérve.

A segítségnyújtás természetesen nem önzetlen. És itt nem csak arról van szó, hogy az orosz gazdasági függést az amerikai válthatja fel. Az Egyesült Államok jóval nagyobb tétben játszik: Condoleezza Rice volt külügyminiszter az alábbi videóban az amerikai gázimport népszerűsítése mellett arról beszél, hogy Németországnak keményebb szankciókat kell bevezetnie Oroszországgal szemben, és ha Putyint nem állítják meg most, akkor „valódi konfliktusban fogjuk találni magunkat Oroszországgal szemben”.

amerikai_oroszo6b.jpg

Putyin és Obama egy G20 csúcstalálkozón

Hogy az ukrajnai hatalomváltás előkészítésében és lebonyolításában az amerikai titkosszolgálatoknak mekkora szerepe volt, azt egyelőre csak találgatni lehet, de azt csak a liberális demokrácia iránt végletesen elfogultak nem látják, hogy az Egyesült Államok egy új hidegháborús korszak frontvonalait fekteti le. Eközben Oroszország Krím példájával félreérthetetlenül jelezte, hol van az a határ, ahol a saját befolyási övezetének tekintett térségben már nem lehet büntetlenül piszkálódni.

Jó lenne ebből az összecsapásból kimaradni, mert NATO-tagság ide vagy oda, a gazdaságilag már most is teljesen Nyugatnak kiszolgáltatott Magyarországnak éppúgy nem érdeke az euroatlanti befolyás további növekedése, mint Putyin rendszerének bizonyos körökben rettegett exportja.

Az előbbi verzióra sajnos hazánk geopolitikai helyzetéből fakadóan nagyobb esély van, és ha a két szuperhatalom újra egymásnak feszül, akárki nyer is, mi biztosan szívunk.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr206195020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2014.05.22. 22:14:45

@maxell az okoskodó birka:

Fizetnek azért hogy más nickjén élősködj, vagy csak örömet okoz?

Weishaupt 2014.05.22. 22:25:56

Elég hülye poszt az biztos. Eleve azt sugallja, hogy csak az USA kavarja azt a bizonyost és az véletlenül sem fordulhat elő, hogy más hatalmak is benne vannak. Az USA nem szent, én is biztos vagyok benne, hogy részük volt az ukrajnai helyzetben, de hogy itt nem ők voltak a hunyók az is biztos. Első számú érdek lehetett az USA-nak a Krím-fsz. orosz kézre játszása...
Másik: milyen baromság már azzal előhozakodni, hogy Mo. majd kimarad a buliból? Ki az az állat aki azt meri képzelni a 21. században, hogy egy kis 93 ezer nkm-es szúnyogfing-méretű állam önálló lesz? Fel kéne ébredni és észrevenni, hogy a világ elszalad a kis picsafüst jelentőségű európai nemzetállamok mellett (minden vicsorgásukkal és világfájdalmukkal együtt) és kontinens méretű szuperállamok szabják meg a század rendjét (USA, Kína, Orosz Föderáció, India, Brazília, vagyis a gigászok). Európa vagy egyesül (és emellett a nacionalistákat helyreteszik) vagy nyomor és a szuperállamok lábtörlőjének szerepe vár rá. De hát éhen is lehet halni abban a rohadt nagy nemzeti büszkeségben...

komplikato 2014.05.22. 22:44:27

@Zolcsi67: Bizony, bizony. Nemrég volt egy hír róla, hogy a Forbes magazin TOP listáján az első 10 cégből 5 amerikai ... 5 viszont már kínai. És ez még erősen változni fog a kínaiak javára.

Bruteman 2014.05.22. 22:47:14

@Weishaupt: +1 nagyjából

"Hogy az ukrajnai hatalomváltás előkészítésében és lebonyolításában az amerikai titkosszolgálatoknak mekkora szerepe volt, azt egyelőre csak találgatni lehet, de..."

Na igen, megy a találgatás. Ugyanakkor az nem tűnik fel a szerzőnek, hogy, legyen bármilyen szerepe is az USÁ-nak, mégsem kellett idegen hadsereggel bevonulnia, elég volt a belső erőket mozgósítania (már ha egyáltalán). Ezzel szemben azt ugye még találgatni sem kell, hogy Putyinnak mi a szerepe.

Én speciel nem tudom, mi történt ott pontosan. Viszont nem is teszek úgy, mintha tudnám, talán jobb lenne, ha más sem tenné. Nem kellene ennyire loholni egyik oldal irányába sem. Az nem mindig sül el jól.

Sieg 2014.05.22. 23:05:35

Csak a nacionalista autokrácia iránt végletesen elfogultak felejtik el, hogy a hidegháborús korszakba lépést az oroszok kezdeményezik, amire az USA csak reagál.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.05.22. 23:11:16

Ah! Egy újabb narancskonzerv rettegős poszt.

_most_ 2014.05.22. 23:26:45

haha, jobboldalon tényleg elgurult a gyógyszer, most tényleg azt akarjátok beadni, hogy USA a fő gonosz, Oroszország meg a jóságos, ártatlan bárány, akik csak azért vonultak be Krímbe, mert a krimiek behívták őket, mind a 122% :D Azok után meg különösen vicces az írás, hogy kiderült előszeretettel kémkedtek az oroszoknak :D

high up! 2014.05.22. 23:55:37

A fidióták sokkal primitívebb lebutított tenyészbarmok mint amilyenek a komcsik voltak.

Na igen, most már este van, cserélni kell a délelőtti jelszavakat. Délelőtt még azt bégette a fidióta birka Orbanescu eftárs parancsára, hogy

Jó multi!
Jó EU!

most meg váltani kell, aztán egész este most azt bégetik, hogy

Rossz Amerika!
Jó Szovjetunió!

Én mondom, nem normális nép ez a magyar.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.05.23. 00:09:27

@high up!: Kádár népe ez, mit vársz tőle?
Majd orbán papa rezsitcsökkent, ad közmunkát, megvéd az IMFtől meg Brüsszeltől és bambán szavaznak rá.
A rohadt libsi usákok, meg akarták szerezni az ukrán földet, hogy marhákat telepítve oda, azok telefingják a földet és jól leverjék a gázárakat.
Ezt is elhiszik és mennek a békemenetre tapsolni.

tobeor 2014.05.23. 01:41:36

Ismerve Havas Jon válogatott hülyeségeit, semmi esély rá, hogy felfogja a tényeket, de azért sorol.

Ismét, most CSAK tények következnek. Tények, érted Jon? (nem érted)

1. TÉNY: Ukrajnát nem az USA támadta meg, hanem Oroszország.

2. TÉNY: Krímet nem az USA csatolta magához erőszakosan (vérlázítóan átlátszó és hazug-elcsalt-lebukott szavazással "szentesítve"), hanem Oroszország.

3. A fentiek fényében nem Oroszországot, hanem az USA-t vádolni új hidegháborús korszak indításával, ez kimeríti a debilizmus fogalmát - oké, ez már nem tény, hanem csak a véleményem, de ettől még tény, ezt tutira veheted, ugyanis nincs az a logika ami az első két tényt felülírhatná.

4. TÉNY: Az orosz-kínai szerződés 2018-tól válik gyakorlattá, mert akkora tervezik hogy egyáltalán megépül az a rohadt hosszú vezeték, amin tolják a gázt. Feltéve hogy nem csúszik...
4 év sok idő, pl. az USA-ban 2017-ben adják át az első LNG kikötőt... és addig még lesznek nagy változások Európában is.

5. TÉNY: Az orosz-kínai szerződés volumene negyed az oroszok kínai exportjának, szóval semmiféle drámai változás a zsaroláspotenciálban nem lesz, az oroszok épp úgy kölcsönös függésben lesznek az EU-tól mint most is. Feltéve hogy egyáltalán időben megépül a vezeték, és a többi is a tervek szerint alakul. Ismerve az oroszok tiszteletét a nemzetközi joghoz és hogy mennyit ér az aláírásuk bármilyen szerződésen (lásd még: Budapesti Memorandum), erre nem kell mérget venni, és a kínai kommunista diktatúra sem a megbízhatóságáról híres.

6. TÉNY: a szerző nem tudja hogy milyen áron kötöttek szerződést. Végletes elfogultságát bizonyítja hogy valami homályos pletykára hivatkozik. Nincs mire hivatkozni, két diktatúra kötött szerződést, soha nem kötik senki orrára milyen alkuk vannak még emögött, de már tíz éve alkudoznak az áron és momentán az oroszoknak volt fontosabb a szerződés, tehát az aktuális politikai erőviszonyokat figyelembe véve valószínűtlen hogy az oroszok ráerőltették volna az akaratukat a kínasiakra, inkább a fordítottja a reális. Hogy az orosz propaganda meg mit állít meg sugall, az lófaszt sem ér.

És ez már nem tény, hasnem evidencia: Condoleezza Ricenak tök igaza van, és ezt nélküle is tudja mindenki itt Európában is, fölösleges pont őt kiemelni, bár gondolom ezen a honlapon lejáratási szándékkal kötnek evidenciákat USA-politikusokhoz :)

Búcsúzóul: Éljen az EU, éljen az USA, éljen a szabad, demokratikus világ, éljen a nyugati, és benne a magyar értékrend. a nyugati világnak, és benne Magyarországnak joga van megvédeni magát a hideg- és melegháborút indító orosz hatalomtól, és ezt meg is fogja tenni, nagyon helyesen.

Conchobar 2014.05.23. 06:33:58

"ó lenne ebből az összecsapásból kimaradni, mert NATO-tagság ide vagy oda, a gazdaságilag már most is teljesen Nyugatnak kiszolgáltatott Magyarországnak éppúgy nem érdeke az euroatlanti befolyás további növekedése, mint Putyin rendszerének bizonyos körökben rettegett exportja. Az előbbi verzióra sajnos hazánk geopolitikai helyzetéből fakadóan nagyobb esély van, és ha a két szuperhatalom újra egymásnak feszül, akárki nyer is, mi biztosan szívunk." - Még mindig nem sikerült levonnunk a tanulságokat sem az 1.világháború, sem a 2.második világháború, sem a 1945-1990 közötti időszak eseményeiből. Nem akarjuk tudomásul venni, hogy egyoldakú elkötelezettségből csak bajunk származik. Azt se akarjuk tudomásul venni, hogy más országok és népek társadalmi berendezkedésének a bírálata és megváltoztatása nem a mi dolgunk, és nem is egyik vagy máik nagyhatalomé (hanem az adott ország népének a dolga). Nekünk a saját utunkat kell járni és a saját érdekeinket kell védeni (ahelyett, hogy beállunk csatlósnak a nácik oldalára, vagy a cionista USA oldalára, vagy épp Brezsnyevék oldalára)

Conchobar 2014.05.23. 06:36:48

@tobeor: "Éljen az EU, éljen az USA, éljen a szabad, demokratikus világ, éljen a nyugati, és benne a magyar értékrend" - Éljen, de a saját határainvonalain belül. Ne akarjon semmit se exportálni, se Irakba, se Afganisztánba, se Szomáliába, se Ukrajnába, se máshová

Conchobar 2014.05.23. 06:42:40

"az Egyesült Államok egy új hidegháborús korszak frontvonalait fekteti le" - Nem föltétlen hideg az. Mikor Hruscsovék telepakolták rakétákkal az USA szomszédságában lévő Kubát, amely már azt megelőzően is tüska volt az USA oldalában (1962-ben), az már nagyon forró helyzet volt. Most is hasonló a helyzet, csak most nem Kuba az a bizonyos tüske, hanem Ukrajna, Grúzia és a balti államok (meg Tajvan a Föld túlsó oldalán)

dr Smittpálelnökúr 2014.05.23. 07:23:04

@Conchobar: így van, mindenki rohadjon meg otthon!

Ha az oroszok véletlenul hozzánk is bejönnek, akkor mi is rohadjunk meg. Mint legutóbb. Ugye milyen jó volt az nekünk?

873ujr3rk 2014.05.23. 07:59:55

Mafla szerző, ájvékolhatsz, hogy a zamerikaiak meg a zeurópaiak már vesztettek is, hisz, mint a minap kiderült a palagáztörténet lufi.
Mivel balkáni nyelveket nem beszélő tipikusan magyar fordításokból tájékozódó jobber vagy, lövésed nincs a világ dolgairól, úgy értekezel róluk hogy az alapokkal sem vagy tisztában.

www.latimes.com/business/la-fi-oil-20140521-story.html
www.reuters.com/article/2014/05/21/eia-monterey-shale-idUSL1N0O713N20140521

Illetve, kérlek ne feledd, leginkább azért lettünk NATO tagok, mert kb mindenki fosott az oroszoktól. Tudod, elég sokan nőttünk úgy fel, hogy egy olyan idegen hadsereg állomásozott a hazánkban, amely először felrobbantotta, felégette, megerőszakolta, elhurcolta, aztán visszajött ideiglenesre.
Most pedig a hozzád hasonló faszfejek, akik a nemzetközi piacon nem élnek meg, azt akarják kimagyarázni, hogy mennyire jó lenne ha végre visszahívnánk őket, mer a zeu kizsákmányol. ostoba.

873ujr3rk 2014.05.23. 08:01:24

@Conchobar: már miért is ne ? nem elemi érdekünk, hogy a szövetség amelynek tagjai vagyunk növekedjen, erősödjön, terjeszkedjen ?
inkább az-e az érdekünk, hogy összeessen, gyengüljön, fogyatkozzon ?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2014.05.23. 08:13:13

ahogy elnezem, felnottek a munkasorok es partcsinovnyikok kolykei, csak most jobbikosok lettek ifjugartditak helyett:-)

shwarcz bácsi 2014.05.23. 08:33:44

korán reggel, éhgyomorra ekkora baromságot.. tudom, hogy vasárnap választás, de azért ..

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 08:36:55

Esetleg a világ megtehetné, hogy néha odafigyel olyan emberekre, mint például Kissinger, aki már akkor külpolitikai elemző volt, mikor a mostani megmondóemberek még apuci fas*ában készülgettek. Ráadásul kifejezetten jól ismeri a kínai és orosz stratégiai gondolkodást. Márpedig, ha ő is felhívja a figyelmet arra, hogy mostanában sok kapitális baromságot követ el a nyugati tömb, arra érdemes lenne odafigyelni.

Kanázsvára 2014.05.23. 08:46:02

@Sieg: !
Azt írja, hogy az újabb hidegháborút az oroszok indítják, vagy indították el, ugyan honnan szedte eme meglátását ?

Kanázsvára 2014.05.23. 08:52:37

@tobeor: !
Remélem kialudta azt a rengeteg " TÉNY "-t, amiknek természetesen nem sok közük volt a tényekhez, na, de mindegy, remélem újfent, hogy szép napja lesz...

Kanázsvára 2014.05.23. 08:54:49

@Conchobar: !
Csak hogy az ön által említett országok meg az oroszok kerítésének a tövében vannak...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.23. 08:57:25

Téves diagnózis.
Az amerikai szarnak Ukrajnára, van nekik épp elég belső bajuk nélkülük is. Ez csak és kizárólag Oroszországról szól. Oroszország több száz évre visszatekintő külpolitikai célja Krím közvetlen irányítása és a Balkán befolyás alatt tartása.

Kanázsvára 2014.05.23. 08:59:13

@873ujr3rk: !
" egy olyan idegen hadsereg állomásozott a hazánkban, amely először felrobbantotta, felégette, megerőszakolta, elhurcolta, aztán visszajött ideiglenesre. ", írja Ön.
Kérdem én, hogy talán jókedvükben jöttek erre, szüleink, nagyszüleink szórakoztatására ?

Szevasztok 2014.05.23. 09:05:08

"hogy az Egyesült Államok egy új hidegháborús korszak frontvonalait fekteti le."

Nincs itt kérem semmi látnivaló, csak a megszokott jobber paranoia. Bár lassan klinikai eset...

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 09:12:59

@Szevasztok:
Márpedig, ha nem is hidegháborús alapokat fektet le a nyugati tömb, de az tuti, hogy félreértelmezte az oroszok helyzetét és önképét, és közel sem biztos, hogy jó irányba tereli a folyamatokat.
Kicsit nagy kockázatot vállaltak, ráadásul jókora külpolitikai vakságról tettek tanúbizonyságot.

Conchobar 2014.05.23. 09:19:32

@dr Smittpálelnökúr: "Ha az oroszok véletlenul hozzánk is bejönnek, akkor mi is rohadjunk meg" - Ugyanez volt a szöveg 1941-ben is, akkor is azt mondták, hogy mi csak magunkat védjük meg a kommunizmussal szemben és mi mentünk egészen a Don-kanyarig és nem akartuk észrevenni, hogy nem mi vagyunk a megtámadottak (hanem azok akikkel mi szemben állunk)

Szevasztok 2014.05.23. 09:21:02

@Muad\\\'Dib: Ezt nem vitatom, ugyanakkor ebben a helyzetben nincs lehetőség a patikamérlegen kiadagolt lépésekre, és ilyenkor szinte biztos a hibázás.

De mindezt egy új hidegháború tudatos megalapozásaként vizionálni, az szimpla paranoia.

Conchobar 2014.05.23. 09:21:05

@Kanázsvára: "Csak hogy az ön által említett országok meg az oroszok kerítésének a tövében vannak..." - Mert a te agyad szerint én mit írtam?

Netuddki. 2014.05.23. 09:23:43

Havas John, Havas John, nem vagy méltó erre a nicknévre!
Balfasz lobbikos, elsősorban a korrupt vezetés a felelős az ukrajnai válságért. Az meg ne zavarjon, hogy a Krím a ruszkikhoz csatlakozott és nem az USA-hoz.

Conchobar 2014.05.23. 09:24:33

@873ujr3rk: "már miért is ne ? nem elemi érdekünk, hogy a szövetség amelynek tagjai vagyunk növekedjen, erősödjön, terjeszkedjen ?
inkább az-e az érdekünk, hogy összeessen, gyengüljön, fogyatkozzon ?" - Nem! Nekünk az az elemi érdekünk, hogy mi magunk erősödjünk (és ne a mi csatlósi támogatásunk által az USA, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia erősödjön, amely országok már anélkül is épp elég erősek)

Netuddki. 2014.05.23. 09:24:52

Ez a putyin ennyire kisnövésű? Még a kínai is mennyivel magasabb. Biztos a pöcse is kicsi lehet ha Ukrajnával kompenzál...

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 09:28:58

@Szevasztok:
Egy valami biztos. Mivel Oroszország továbbra is gy imperialista birodalom, hiába gyengült jelentősen, soha nem fogja elviselni a teljes bekerítést. A kölcsönös bekerítés elvei alapján fog mindig is lépni. Márpedig mivel jelenleg sehol nincs lehetősége az USA környékén ennek eleget tenni, agresszíven fog hozzáállni az érdekszférái elleni direkt lépésekhez. Többek között erre hívta fel a figyelmet Kissinger is. Valamint arra, mi most bekövetkezett. Kína, világpolitikai elvei miatt abszolút nem volt elkötelezett egyik imperialista tömb felé sem. Ahogy még Mao is kiegyezett az USA-val a szovjetek ellenében, hogy egyensúlyi helyzetet teremtsen, úgy sikerült most odalökni az oroszokat Kínához. Természetesen Kínának egyáltalán nem érdeke, hogy az orosz-euroatlanti csörtéből bármelyik fél is teljesen vesztesen jöjjön ki. Erre kínosan oda fognak figyelni. Nagy ára lehet annak, hogy ez a két fél kakaskodik egy kvázi értelmetlen ügyön. Az oroszok, ha teljesen elveszítik Ukrajnát csak még agresszívabbakká válnak, a nyugati tömb pedig egy roppant problémás régiónak az etnikai feszültségeivel birkózhat, ami könnyen válhat nyílt polgárháborús zónává.

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 09:30:42

@kovi1970:
Nem kompenzál, pont úgy viselkedik, mint egy imperialista világbirodalom. Egész pontosan ugyanígy reagál az USA is a bekerítési lépésekre (lásd: Kuba, Nicaragua).

Conchobar 2014.05.23. 09:35:58

@Lord_Valdez: "Az amerikai szarnak Ukrajnára, van nekik épp elég belső bajuk nélkülük is. Ez csak és kizárólag Oroszországról szól" - Hát persze. A világ fekete és fehér, a világot vasorrú bábák és tündérek népesítik be. A vasorrú bábára példaként ott van Oroszország, a tündérre meg ott van az USA, amely szarik Ukrajnára, Irakra, Afganisztánra, Szíriára, régebben meg szart Vietnámra meg Koreára

Ad Dio 2014.05.23. 10:00:40

@Lord_Valdez:

Annál Te okosabb vagy hogy ilyen ostobán bináris világképed legyen szvsz. Nyugodtan vállald fel a valódi véleményedet még akkor is ha esetleg nem ennyire egyoldalú.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.23. 10:29:49

@Conchobar:
Hadd ne kelljen történelem órát tartanom, hogy hol mi történt és hogy alakult ki.

@Ad Dio:
Nem bináris ez.
Az USA-nak jelenleg sokkal komolyabb gazdasági és belpolitikai problémái vannak, annál, hogy Ukrajnában kavarjon. Obamának épp elég szopás az egészségügyi reformjának problémái és a magas deficit.

Putyinnak viszont nagy szüksége van a Krímre, mert nélküle elveszítheti a befolyását az egész Kaukázus felett. Eddig ő kényelmesen elvolt, mert volt egy bábja Ukrajnában, de ezek a fránya puccsisták eltávolították. Emellett, mivel folyamatosak az orosz hatalmi próbálkozások, a NATO is egyre inkább építi rakétaelhárító rendszerét, ami veszélyezteti a későbbi hatalmi ambíciókat. A kettő együtt azt jelenti, hogy Putyinnak fontos megakadályoznia, hogy Krím egy nyugatbarát vezetés alá kerüljön.

2014.05.23. 10:36:50

Miért gondolja a kedves szerző, hogy az orosz függetlenedni tud az európai piactól?
A gáz piaci térképe épp átrajzolódik.
Belép: Izrael, Ciprus, Európa alatt jelentős palagáz mennyiség fekszik, az USA exportőr lett, pedig a világ legnagyobb importőre volt két éve.
Csak érdekesség képpen: épp arról szólnak a hírek Angliában, hogy jelentős mennyiségű palaolajat találtak. Ez a skót elszakadásra való reakció ugyan, de bizonyítja az átrendeződést.
Magyarországnak megélni önállóan, mint egyesek sugallják, fantazmagória.
Ja, és a túllihegett kínai gázexport 20%-a az európai szállításoknak! Szóval nem igazán kompenzálja a vaszteséget az orosznak, ha konfrontációra kerül sor. Ráadásul ezzel csak kompenzálja eddigi veszteségeit, ugyanis már eddig is, az elmúlt öt évben 10%-kal csökkent az európai exportja.
Szóval a képlet egyszerű: gazdasági problémái vannak az orosznak, amit elfed a katonai-politikai akciókkal.

tobeor 2014.05.23. 10:37:39

@Conchobar:
"Éljen, de a saját határainvonalain belül."

Most komolyan te is azzal akarsz jönni, hogy nem is az oroszok támadták meg Ukrajnát, és foglalták el egy részét, hanem az USA meg az EU?

tobeor 2014.05.23. 10:39:00

@Kanázsvára: A még egy darab cáfolatot, vagy legalább valami gyenge ellenérv látszatát sem felhozó válaszod annak a beismerése hogy egyetlen tényt sem tudsz még meg sem kérdőjelezni.

tobeor 2014.05.23. 10:40:30

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ráadásnak az USA 2017-től már képes lesz LNG-t exportálni....

Ne fáradj az érveiddel, meg a józan eszeddel, ez a blog csak a saját beszűkült világképét próbálja önigazolni, a tények, a logika és hasonlók csak zavarják ebben :)

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 10:45:40

@tobeor:
A kérdés full irreleváns. NINCS olyan komoly világpolitikai hatalom ,mely eltűrné, hogy a közvetlen érdekszféráját veszélyeztessék. Tökéletesen mindegy, hogy az oroszokról, az USA-ról, Kínáról (bár ők igen ügyesen kezelik az ilyen dolgokat), vagy bármely komoly nyugat-európai országról beszélünk. Ha a másik oldal ezzel nem számol a gazdaságpolitikai manőverei során, akkor hülye, és meggondolatlan.

tobeor 2014.05.23. 10:59:23

@Muad\\\'Dib:
Válaszod full irreleváns. A vita köztem és a kolléga között az volt, hogy az USA-EU gonoszengely támadta-e meg Ukrajnát, vagy az Angyali Oroszország.

Ez TÉNYkérdés, akár relativizálod a kérdés mögött meghúzódó eseményeket akár nem.

Ami meg a béna terelési kísérleted tartalmát illeti, egyszerűen hazugság, ugyanis az ukrán belpolitikához olyan mértékben nincs köze Oroszországnak, hogy az feljogosítsa háború indítására, pláne hogy el is ismerte annak sérthetetlenségét, többször is, de a legismertebben 1994-ben, itt Budapesten. Továbbá hamis, hazug az a beállítás is, hogy Ukrajna bármiféle veszélyt jelenten Oroszországra (akármilyen kormánya van), ennek pont az ellenkezője igaz.

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 11:04:31

@tobeor:
KÖZE? Miért az USA kormányának mi köze volt Nicaragua, vagy Kuba belpolitikájához? Miféle veszélyt jelentett Vietnam az USA-ra? A NATO-nak mi köze volt Líbiához? Mert most tudjuk mi van ott. Olyan helyzet, ami még az előző diktatúránál is rosszabb. Terrorista csoportok országszerte, puccsok kéthetente, szegénység, éhezés.
www.washingtonpost.com/opinions/henry-kissinger-to-settle-the-ukraine-crisis-start-at-the-end/2014/03/05/46dad868-a496-11e3-8466-d34c451760b9_story.html

tobeor 2014.05.23. 11:16:10

@Muad\\\'Dib:
:DDD

Így lenne lottó ötösöm, annyira mindig ez van, hogy amikor már nem tudják védeni a védhetetlent az orosz-hívek, akkor elkezdenek amerikázni :DDD

A fenti blogbejegyzés is élő tanúság ennek :)

Azt a csekélységet leszámítva, hogy az USA nem annektálta sem Kubát sem más országot, tehát kapásból hazug a hasonlatod, szóval ezt is leszámítva ha vannak is az USA-nak bűnei és hibái (nyilván vannak, bár tuti nem annyi mint ahogy a gyűlölködők beállítják), akkor már az oroszoknek meg lehet támadniuk Ukrajnát? Hány országot lehet még megtámadnia a rohadék ruszkiknak szerinted azért mert neked nem tetszik egy teljesen másik kontinensen lévő ország politikája? Akkor szerinted az észteket is elfoglalhatják a ruszkik, ha elég hangosan amerikáznak közben? Mennyi agresszióra ad még felhatalmazást a te logikád? 1956-ban is jogos volt tán az orosz hadsereg bevonulása és mészárlása mert akkor meg az usa tökömtudja épp mit csinált?

Apropó, a szomszédom megverte a sógorát. Akkor most én is megverhetlek téged? A te logikád alapján.

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 11:18:53

@tobeor:
Nagy veszteség lehet az USA számára, hogy egy Kissinger-el kellett beérnie helyetted. Ha esetleg elolvastad volna mit írt, lehet megértenéd a véleményem.

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 11:20:34

@tobeor:
Amúgy pedig tökéletesen felesleges az érvelésed. A jogos/nem jogos kérdés nem szokott felmerülni a világpolitikában. Érdekek szoktak lenni. 56-ban pedig a nyugat érdeke az volt, hogy némi verbális mondogatás ellenére les*arja a magyar helyzetet. lehet ez szomorú, de ez volt a tény.

tobeor 2014.05.23. 11:28:09

@Muad\\\'Dib: Látom megint félrebeszélsz :) Tényleg ennyire nem vagy képes beismerni hogy nincs igazad?

tobeor 2014.05.23. 11:29:29

@Muad\\\'Dib:
És azt ki is írta, hogy nincsenek érdekek?
Szerinted eddig érdekekről volt szó, vagy jogalapról? Csak a terelés, csak a terelés Maud bátyó? Legalább magadat sikerül vele megtévesztened?

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 11:30:19

@tobeor:
Nyilvánvalóan ezek szerint nem beszélsz angolul, hiszen csak azért sem olvasod el a washington post-ban írtak. Elnézést, hogy komolyan vettelek.

Conchobar 2014.05.23. 11:33:25

@tobeor: "Most komolyan te is azzal akarsz jönni, hogy nem is az oroszok támadták meg Ukrajnát, és foglalták el egy részét, hanem az USA meg az EU?" - Neked miért fáj Ukrajna (területi egysége)? Jugoszlávia (feldarabolódása) is annyira fájt neked? Netán Katalónia és Skócia kiválása is fájna neked? Ami meg az (Ukrajna területi egysége elleni) belső (és külső) orosz támadást illeti, számomra minimum közömbös, tekintve, hogy a kérdés arról szól, hogy kihez tartozzanak az Ukrajnai oroszok. Egy biztos, az oroszokkal ellentétben, amerikaiak és nyugat-európaiak csak csekély létszámban élnek Ukrajnában

Conchobar 2014.05.23. 11:37:48

@tobeor: "Így lenne lottó ötösöm, annyira mindig ez van, hogy amikor már nem tudják védeni a védhetetlent az orosz-hívek, akkor elkezdenek amerikázni" - Netán számodra még mindig nem egyértelmű, hogy Ukrajnában (és Szíriában) bizony az USA birokra kelt az orosz medvével?

Conchobar 2014.05.23. 11:40:50

@tobeor: "1956-ban is jogos volt tán az orosz hadsereg bevonulása és mészárlása mert akkor meg az usa tökömtudja épp mit csinált?" - Csakhogy Ukrajnában nem orosz hadsereg az, aki bevonulgat és gyilkolgat. Hanem az ukrán

Conchobar 2014.05.23. 11:44:46

@tobeor: "Hány országot lehet még megtámadnia a rohadék ruszkiknak szerinted azért mert neked nem tetszik egy teljesen másik kontinensen lévő ország politikája?" - Ruszkikat mondasz, holott az USA-ról beszélsz (se Irak, se Afganisztán, se Irán, se Vietnám, se Korea nem az amerikai kontinensen van). Egyébként örülnél neki, ha mások cserébe a zsidóságot látnák el a 'rohadék' jelzővel?

tobeor 2014.05.23. 11:47:10

@Muad\\\'Dib: Te csak ne akarj a terelésed mögé bújni :) Nem fogok felülni a hülyeségeidnek. Ha van valamid, gyere elő vele. Nincs semmid, ezért beszélsz félre. Csak az agyatlan, abszurd logikád van, hogy szerinted az oroszoknak azért van joga megtámadni és részben elfoglalni Ukrajnát, mert egy nagyon messzi harmadik ország szerinted bűnös.

És még ebbéli hitedben az sem rendít meg, hogy ilyen alapon felmentést is lehetne adni az 56-ban magyarokat öldöklő oroszoknak.

Tényleg sajnállak.

tobeor 2014.05.23. 11:48:46

@Conchobar: Az hogy nekem miért fáj (igazságérzésből, szolidaritásból, 56 miatt, stb.), annak semmi köze a TÉNY-hez, hogy nem az EU támadta meg Ukrajnát, nem az USA, hanem a ruszkik.

Ez TÉNY.

És akárhogy görcsölsz, terelsz, a tény tény marad.

tobeor 2014.05.23. 11:49:20

@Conchobar:

jaja, és 56-ban is az USA harcolt Budapesten a ruszkik ellen...

tobeor 2014.05.23. 11:50:19

@Conchobar:

:DDDDDDDDDD

idióta :DDD

Azt még tedd hozzá, hogy Krímet is Ukrajna foglalta el, hősies küzdelemben, és akkor végképp jó poén lesz :DDD

tobeor 2014.05.23. 11:51:40

@Conchobar:

á, á, látom megjött a végső érv, a zsidók :) helyben vagyunk :) tudtam én hogy az USA mellett még as zsidók is bűnösök abban hogy a ruszkik megtámadták Ukrajnát :)))

Conchobar 2014.05.23. 11:53:16

@Conchobar: "1956-ban is jogos volt tán az orosz hadsereg bevonulása és mészárlása mert akkor meg az usa tökömtudja épp mit csinált?" - Nem tartozik szorosan ide, de 1956-ban az USA éppen keresztbe tett Angliának, Franciaországnak és Izraelnek (a Szuezi válság kapcsán). Más szóval akkor épp ebben egyetértett Hruscsovval, noha a Szabad Európa Rádión keresztül egész idő alatt a 'fellazítás' (fellázítás) politikáját folytatta

Conchobar 2014.05.23. 11:55:06

@tobeor: "annak semmi köze a TÉNY-hez, hogy nem az EU támadta meg Ukrajnát, nem az USA, hanem a ruszkik" - Milyen ruszkik? Kétségbe vonod az ukrajnai oroszok önrendelkezéshez való jogát?

Conchobar 2014.05.23. 11:58:12

@tobeor: "ja, és 56-ban is az USA harcolt Budapesten a ruszkik ellen..." - Ha nem is az USA harcolt Budapest utcáin, de mindent megtett előzőleg azért, hogy a magyarok harcoljanak Budapest utcáin

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 11:58:30

@tobeor:
B+, OLVASD MÁR EL A LINKET, VAGY KUSSOLJ!
Ott van leírva a vélemény, amivel tökéletesen megegyezik az enyém.
De néhány részlet a kedvedért, mert láthatóan tökéletesen hülye vagy:
"...Far too often the Ukrainian issue is posed as a showdown: whether Ukraine joins the East or the West. But if Ukraine is to survive and thrive, it must not be either side’s outpost against the other — it should function as a bridge between them..."

"...Russia must accept that to try to force Ukraine into a satellite status, and thereby move Russia’s borders again, would doom Moscow to repeat its history of self-fulfilling cycles of reciprocal pressures with Europe and the United States..."
Tehát igen, az oroszok is meggondolatlanul cselekszenek. By the way HOL mondtam én, hogy nem?

"...The West must understand that, to Russia, Ukraine can never be just a foreign country. Russian history began in what was called Kievan-Rus. The Russian religion spread from there. Ukraine has been part of Russia for centuries, and their histories were intertwined before then..."
Tehát a nyugatnak is fel kell fognia, hogy nem lehet mindent lenyomni az oroszok torkán.

"...The European Union must recognize that its bureaucratic dilatoriness and subordination of the strategic element to domestic politics in negotiating Ukraine’s relationship to Europe contributed to turning a negotiation into a crisis. Foreign policy is the art of establishing priorities..."
Ezt kellene felfogni.

"...1. Ukraine should have the right to choose freely its economic and political associations, including with Europe.

2. Ukraine should not join NATO, a position I took seven years ago, when it last came up.

3. Ukraine should be free to create any government compatible with the expressed will of its people. Wise Ukrainian leaders would then opt for a policy of reconciliation between the various parts of their country. Internationally, they should pursue a posture comparable to that of Finland. That nation leaves no doubt about its fierce independence and cooperates with the West in most fields but carefully avoids institutional hostility toward Russia.

4. It is incompatible with the rules of the existing world order for Russia to annex Crimea. But it should be possible to put Crimea’s relationship to Ukraine on a less fraught basis. To that end, Russia would recognize Ukraine’s sovereignty over Crimea. Ukraine should reinforce Crimea’s autonomy in elections held in the presence of international observers. The process would include removing any ambiguities about the status of the Black Sea Fleet at Sevastopol.

These are principles, not prescriptions. People familiar with the region will know that not all of them will be palatable to all parties. The test is not absolute satisfaction but balanced dissatisfaction. If some solution based on these or comparable elements is not achieved, the drift toward confrontation will accelerate. The time for that will come soon enough."
Tehát igen, Krímnek valódi döntést kellene hoznia, nem csak úgy leszakadni. De ezt normálisan kell letárgyalni a felekkel, nem holmi pökhendi, lenéző stílusban, mintha a nyugatnak lenne több köze Ukrajnához, és nem az oroszoknak.

tobeor 2014.05.23. 12:01:47

@Conchobar: ó, látom már szó szerint átveszed a putyini propaganda hazugságait, nem csalódtam benned :)

Conchobar 2014.05.23. 12:03:28

@tobeor: "tudtam én hogy az USA mellett még as zsidók is bűnösök abban hogy a ruszkik megtámadták Ukrajnát" - Ezt tudtad? (noha én semmi ilyet nem írtam). Azt viszont nem tudod, hogy a magyarországi zsidók mindent elkövetnek azért, hogy Magyarország megmaradjon a Washington-Brüsszel-TelAviv tengely mellett, nem szeretnék az oroszokkal való fraternizálást. Ezért aztán 'rohadék ruszkik'-ról irkálnak

Conchobar 2014.05.23. 12:07:44

@tobeor: "ó, látom már szó szerint átveszed a putyini propaganda hazugságait, nem csalódtam benned" - Azt csak a putyini propaganda mondja, hogy az ukrajnai oroszok nem akarnak a nacionalista és nyugat-barát Ukrajnában élni, ugye? Amelyik orosz fellázadt az új kijevi vezetés ellen, azt mindet Putyin küldte, ugye?

Ad Dio 2014.05.23. 12:11:08

@Lord_Valdez:

"Az USA-nak jelenleg sokkal komolyabb gazdasági és belpolitikai problémái vannak, annál, hogy Ukrajnában kavarjon. Obamának épp elég szopás az egészségügyi reformjának problémái és a magas deficit."

Azért ezt gondold végig még egyszer szerintem. Számomra nagyon úgy tűnik, hogy belpolitiai problémák esetén éppen hogy megnő az igény/értéke a külpolitikai sikereknek. Az amerikaiak (a demokraták is!)amúgy is érzékenyek az USA világpolitikai helyzetére. Egy kis izmozás ha jól sül el, nagyon is kívánatos volna.

Persze ez egyelőre nem sül el jól.

Az kérdés nélküli, hogy Putyin érdekei mik. Eléggé "nyílt lapokkal játszott" eddig is. Krím még a mai hadászati technika mellett is kulcsfontosságú a térségben. Oroszország már nem egyszer vállalt érte nyílt konfliktust a múltban. Megint megtette. Meglepő? inkább az, hogy azok akiknek ezzel tisztában kellene lennie, kialakítottak egy ilyen helyzetet. Óriási kockázat, bizonytalan nyereségért. Más néven: külföldön zajló belpolitika. Még másképpen: csalán-populációszabályzás más nemi szervével...

tobeor 2014.05.23. 12:11:38

@Muad\\\'Dib:
ILYEN HANGON AZ ANYÁDDAL BESZÉLJ B+ VAGY KUSSOLJ.

Ennyit a stílusodról.

Ami a többit illeti:
Semmi olyat nem bírtál írni, ami cáfolná az álláspontom.
1. Az oroszok nem "meggondolatlanul" cselednek hanem brutális nagyhatalmi agresszióval megtámadtak egy független országot, és részben annektálták. Totálisan jogtalanul, erkölcstelenül, vérlázítóan.

2. "Ukraine should have the right to choose freely its economic and political associations, including with Europe."

Jé, én is ezt mondom, meg minden normális ember is. Ukrajnának épp úgy joga van az önrendelkezésre, mint Magyarországnak.

3. "Tehát a nyugatnak is fel kell fognia, hogy nem lehet mindent lenyomni az oroszok torkán."
Mégis mit? Hogy Ukrajna önálló ország?
(És egyáltalán a belinkelt cikk amúgy miért is szentírás?)

4. "Ukraine should not join NATO, a position I took seven years ago, when it last came up."

Ismét: ezt mondja egy amerikai politikus. és akkor mi van? :D Neked az amerikaiak szentek? keressek egy másik amerikait aki az ellenkezőjét mondja? és egyáltalán ez mire i érv, mert eddig az orosz nagyhatalmi agresszió jogalapja volt a vita, de te meg ezzel jössz? Mégis miért? Már a telésen túl?

A többi idézettel sem sikerült cáfolnod, hogy a kurva ruszkiknak nem volt joga megtámadni Ukrajnát.

Conchobar 2014.05.23. 12:13:42

@tobeor: "Azt még tedd hozzá, hogy Krímet is Ukrajna foglalta el, hősies küzdelemben, és akkor végképp jó poén lesz" - Ha neked eddig nem tűnt volna föl, nem volt valami nagy szabadságharc, de még csak egyetlen molotovkoktélozás se a betolokodó ruszkik ellen a Krímben (ellenben Washingtonban meg Kijevben persze nagy szabadságharc van mind a mai napig). Tényleg nem látod, hogy semmi párhuzam nincs a magyar 1956-al?

tobeor 2014.05.23. 12:14:05

@Conchobar: Bocs öregem, te tényleg extra könnyűnek találtattál, ma nem fogok putyinista ócska, full hazug propagandával vacakolni, röhejes hogy még nektek, oroszoknak áll feljebb, ha pedig magyar vagy akkor 56 miatt szégyen, hogy a ruszkik oldalán állsz.

Maud cimborád legalább komoly energiákat öl abba hogy minőségi terelést hozzon össze, te csak a hazug propagandát szajkózod. Ez nem színvonal.

tobeor 2014.05.23. 12:15:14

@Conchobar: Szóval az, hogy ukránok a csőd szélén álló országukkal, a totális gazdasági és gázfüggősségükkel nem merték magukat leöletni a sokkal nagyobb orosz hadsereg által, az neked bizonyíték :)

:DDD

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 12:16:41

@tobeor:
Igaza? Komolyan te nem vagy képes elviselni másik véleményt a sajátodon kívül? Mert neked mindenki oroszbarát csicska, aki nem a te mantrádat hangoztatja. Ezért gondoltam, hogy talán akkor nem TŐLEM kapod a véleményt, hanem Kissingertől, akiből talán még a te szinteden sem lesz Putyin embere...

De leírom még egyszer. Nem arról van szó, igaza volt e az orsozoknak. Hanem arról, hogy Európa és az USA nem figyel oda, hogy mennyire eszkalálódik egy probléma, és nem képesek okosan viselkedni.

Mellesleg a szovjet rendszer is egy mélységesen igazságtalan és elnyomó rendszer volt. A te gondolatmenetedet követve nyugodtan lehetett volna akármeddig provokálni őket, hiszen bármit megér, hogy "igazunk" legyen. Nagy szerencsénkre a világ vezetői nem így látták.

Conchobar 2014.05.23. 12:20:20

@tobeor: "Jé, én is ezt mondom, meg minden normális ember is. Ukrajnának épp úgy joga van az önrendelkezésre, mint Magyarországnak" - Ukrajna (állam) önrendelkezése? Mi ez a baromság már megint? Nem az ukrán és orosz nép (valamint a többi Ukrajnában élő nép) önrendelkezéshez való jogáról akartál beszélni?

tobeor 2014.05.23. 12:30:52

@Muad\\\'Dib: te kurvára nem akarj már Kissinger mögé bújni, mert Kissinger sem mondta hogy joga volt Putyinnak megtámadni Ukrajnát, de ha mégis mondta volna valaha valahol, akkor az az a stroke jele lehet szegény öregnél.

ISMÉT: Mutassak neked olyan híres amerikai politikust, aki szerint a ruszkiknak nincs joga megtámadni Ukrajnát?

és te nekem ne terelj tovább újabb és újabb témákat behozva mert már unom. Az egy külpolitikai elemzés vita tárgya, hogy az USA és az EU hogy kezeli a kérdést, SEMMI ilyenről semmilen véleményt nem írtam abban a vitában, amibe kéretlenül beleszóltál. Írtam? nem írtam. Másról volt szó, terelsz.

Ahhoz miért nincs benned bátorság hogy arról beszélj, ami téma volt? Válaszolj: a ruszkik támadták meg Ukrajnát vagy az EU meg az USA? Vagy tovább fogsz terelni ismét?

"Mellesleg a szovjet rendszer is egy mélységesen igazságtalan és elnyomó rendszer volt. A te gondolatmenetedet követve nyugodtan lehetett volna akármeddig provokálni őket, hiszen bármit megér, hogy "igazunk" legyen."

Eddig csak tereltél. Már ez is gyáva és méltatlan stratégia volt, de most már hazudsz is. Semmi ilyen nem következik a logikámból.

Conchobar 2014.05.23. 12:31:08

@tobeor: "Szóval az, hogy ukránok a csőd szélén álló országukkal, a totális gazdasági és gázfüggősségükkel nem merték magukat leöletni a sokkal nagyobb orosz hadsereg által, az neked bizonyíték" - Azt miért nem tetted már hozzá, hogy az ukrán hadseregbe besorozott nem-ukránok, de még az ukránok se nagyon lennének hajlandók megöletni magukat azért, hogy orosz-lakta területek Ukrajnához tartozzanak. Egyébként, nem érzel ellentmondást, most akkor szabadságharcolnak az ukránok "a sokkal nagyobb orosz hadsereg ellen", vagy sem? Vagy inkább az helyes válasz, hogy téged nem érdekel az, hogy mit akarnak, vagy mit tesznek az ukránok (és az ukrajnai oroszok), te mindenképp szabadságharcolni akarsz az oroszok ellen Ukrajnában (mert Washingtonnak az a jó, ha nyugtalanság van az orosz medve barlangjának a környékén)

tobeor 2014.05.23. 12:31:50

@Conchobar:
említettem már?: "öregem, te tényleg extra könnyűnek találtattál"

Conchobar 2014.05.23. 12:32:46

@tobeor: "Ahhoz miért nincs benned bátorság hogy arról beszélj, ami téma volt? Válaszolj: a ruszkik támadták meg Ukrajnát vagy az EU meg az USA?" - Fogd már föl, hogy nem támadta meg Ukrajnát senki, Ukrajna nem áll háborúban másik országgal!

Conchobar 2014.05.23. 12:34:49

@tobeor: "említettem már?: 'öregem, te tényleg extra könnyűnek találtattál'" - Bánja a fene! Ha értelmeset nem tudsz írni, akkor inkább szapulj engem

Muad\\\'Dib 2014.05.23. 12:35:34

@tobeor:
Már az első posztomnál leírtam, hogy teljesen logikus lépésként agresszíven járt el, mikor egy évszázadok óta az érdekszférájába tartozó országot gazdaságilag a nyugat megpróbált magához csatolni. Ezt illett volna előre látnia mindenkinek, és nem tenni ki az ukrajnai nemzetiségeket fölösleges szenvedésnek. Ha a nyugat tartja magát bölcsebbnek, akkor nekik kellett volna úgy eljárni, hogy ne eszkalálódhasson ide a probléma. Mondjuk a krími helyzetet már jóval előbb rendezni, mivel mint tudjuk az orosz kötődésűek száma itt a legmagasabb, de az ukrán állam ezt folyamatosan ignorálta, vagy igyekezett meghamisítani évek óta.

tobeor 2014.05.23. 15:27:40

@Conchobar:
" Ukrajna nem áll háborúban másik országgal!"

:DDDD

tobeor 2014.05.23. 15:36:24

@Muad\\\'Dib: Ki járt el "agresszíven"? A Nyugat? :DDD
Nézd, ez már röhejes. Nem a nyugat támadta meg Ukrajnát, hanem a ruszkik. na látod, EZ agresszió. Nem is kicsi. Az meg hogy Ukrajna magától, saját érdekeit felismerve próbált legalább egy nyomorult társulási szerződést összehozni az EU-val, az egyrészt kurvára ukrán-EU ügy és nem orosz, pont úgy, ahogy a magyar közeledés az EU-hoz nem orosz hanem magyar belügy volt. És az hogy a kelet-európai népek térden állva könyörögnek az EU-nak a tagságért, támogatásért, integrációért (mert síkhülyék, felismerik az evidens érdekeiket), az nem a nyugat agressziója, habnem a keleti népek könyörgése a bebocsáttatásért. Hála a jó égnek a nyugat is érdekelt abban hogy integrálja a keleti kis népeket, bár ez nekik rövidtávon anyagilag veszteség, hosszútávon még ők is jól jöhetnek ki belőle, azaz egy nagy boldog win-win szituáció jöhet ki ebből minden résztvevő fél számára. Illetve a már felvett népek már most kaszálnak és nyernek ezen, köztük mi is, kevésbé önsorsrontó népek mint pl. a lengyelek és szlovákok meg még többet nyernetek már eddig is.

Mindehez a ruszkik köze? SEMMI. EZ ugyanis a kelet-európai népek önrendelkezése. Természetes joguk arra hogy irányítsák saját sorsukat. Nem mellesleg a ruszkik Ukrajna ezen jogát itt Budapesten még egy külön szerződésben is ELISMERTÉK ÉS GARANTÁLTÁK. Ennyit ezekről a faszokról.

És továbbra is, a lényeg, amiből kiindult a vita, bár te izomból tereltél végig: NEM az EU vagy az USA támadja Ukrajnát, hanem az agresszor Oroszország. Totálisan jogtalanul.

Ad Dio 2014.05.23. 15:51:54

@tobeor:

Nagy nálad a zaj Barátom.

Ukrajnát senki nem támadta meg. Nem áll háborúban egyetlen másik állammal sem. Az ukránok a szu szétesése óta vergődnek a szovjet utódállamaokra jellemző totális korrupcióban. Ezt újabban megfejelte a kiépült oligarhák rendszere. Ráadásként a keleti és nyugati rész között erős gazdasági és identitásbeli (+nemzetiségi) különbségek vannak. A nyugati ukránok egy része erős nyugati nyomásra (hathatós USa/EU segítséggel) megpróbálta kihasználni a helyzetet arra, hogy megváltoztassa a fennálló hatalmi status quot. Erre reakció mindaz ami azóta történt. Nagy baj, de nem túl meglepő mindez.

tobeor 2014.05.23. 17:13:55

@Ad Dio: látom te is a putyini propagandát fújod :) Nyilván a Marsról jöttek az azonosítatlan "ismeretlen" katonák a Krímre, nyilván a Mars annektálta Krímet, ahogy marsi ügynökök csinálják a feszkót most is :)

Oroszok? ááá, azok sehol! :DDDD

Oligarcha-rendszer nem csak Ukrajnában van, de itt Magyarországon is. És akkor mi van? Már el lehet foglalni? Vagy ezt miért is írtad?
Az identitás-kérdés is sokkal bonyulultabb mint ahogy te itt a magad végtelenül együgyű szintjén megfogalmazod, de ha már egyszerűsítünk, akkor a helyzet az, hogy mindenhol az ukrán identitás van többségben.

Ami most ott történik, az nem más, mint a régóta olyan jól ismert, vegytiszta orosz nagyhatalmi agresszió.

És ugye te sem mered szóba hozni a Budapesti Memorandumot? :))

Takaró 2014.05.23. 17:25:50

Elképzelhetetlen ez a hozzászólási áradat.
Sem politikai sem gazdasági rálátás nincs.
Amennyiben vennék a fáradságot,és nem külföldiek által irányított, és magyar politikai lobi csoportok véleményére adnának. Talán még értelme is lenne.
Adok néktek ellenséget,így legalább, nem vesztek tudomást, hogy a nyugat,illetve a cionista háttér hatalom,valójában kinőtte magát. És az egész világra kiterjedő befolyásra tőr. Lásd Izrael! Egy új Eurázsiai szövetség van kibontakozva.
Az áhított, nyugat, kötelez hogy a mérgezett élelmiszert egyél, ellenőrizetlen gyógyszer. lehetne sorolni. Venni kéne a fáradságot, a sorok közt olvasni. és nem csak a való világ, és a Brazil sorozatokat nézni.
( A Magyar politikai elit kérem szépen,eladják az embereket és a földet, az eszünket már elvették.)Megosztottság,még beszél valaki rálátással.

Bruteman 2014.05.23. 18:11:12

@Takaró: Nincs olyan érzésed, hogy Te is csak kapod valakitől az ellenségedet? Vagy honnan ismerszik meg az igazi ellenség? Miért igazi ellenség a nyugat meg a zsidók? Honnan tudod? A sok mérgezett élelmiszerből, amit ettél? Meg a "lehetne sorolni"-ból?

Gazdasági rálátás...

(U.i.: A következetlenség mellett a helyesírás totális hiánya sem segít a véleményed komolyan vehetőségében.)

Ad Dio 2014.05.23. 18:24:53

@tobeor:

"látom te is a putyini propagandát fújod :) Nyilván a Marsról jöttek az azonosítatlan "ismeretlen" katonák a Krímre, nyilván a Mars annektálta Krímet, ahogy marsi ügynökök csinálják a feszkót most is :)"

Jaj ne már. Nem vagy Te ennyire hülye. A világ nem bináris. Hogy a hasonlatodnál maradjak, ha a marsiak annektálták Krímet, akkor a holdlakók foglalták el a Majdant :-D.

"Oligarcha-rendszer nem csak Ukrajnában van, de itt Magyarországon is. És akkor mi van? Már el lehet foglalni? Vagy ezt miért is írtad?"

Olvasd el amit írtam. Nem érted a logikai sort.

"de ha már egyszerűsítünk, akkor a helyzet az, hogy mindenhol az ukrán identitás van többségben."

Tételes tévedés.

"Ami most ott történik, az nem más, mint a régóta olyan jól ismert, vegytiszta orosz nagyhatalmi agresszió."

Baromság. ami most történik az egy nagyon piszkos nagyhatalmi játszma a szerencsétlen ukránok feje felett (és persze mindannyiunk feje felett).

"És ugye te sem mered szóba hozni a Budapesti Memorandumot? :))"

:-/ épp ennek a memorandumnak a felrúgása volt a nyugat beavatkozása. Nem nagyon érted Te ezt a dolgot. Az oroszok nem akarták elfoglalni a Krímet, Ukrajnát még kevésbé. Az oroszok csak meg akarták tartani azt a helyzetet, amit 94-ben rögzítettek: Ukrajna az orosz érdekszféra és gazdasági befolyási övezet része, Krím pedig katonailag kulcsfontosságú számára.

A nagypolitika csak a nagyon egyszerű lelkek számára olyan mint Te előadod. Vietnám? Afganisztán? Irak?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.23. 21:05:59

@Ad Dio:
Ha arról lenne szó, hogy csak Amerika izmozni akart egy kicsit, akkor elég ésszerűtlen. Ennél sokkal kevésbé kockázatos és olcsóbb módja lett volna mondjuk Észak-Koreát provokálni.

Ad Dio 2014.05.23. 21:55:34

@Lord_Valdez:

Ez nem így megy. Egyfelől valamiféle létező alapot kell meglovagolni (mint Ukrajnában, illetve Szíriában), másfelől az egésznek kőkemény gazdasági haszna kell legyen. Az izmozás magában drága mulatság.

Amerika - helyesebben a "nyugat" - igenis megpróbálta kiterjeszteni a befolyását Ukrajnára. Persze meglévő érzelmeket lovagoltak meg, erősítettek fel, támogattak meg, de a lényeg akkor is az, hogy a "demokrácia exportnak" nevezett befolyás kiterjesztéses játék ment le. Csak itt - minden bizonnyal - picit elszámolták magukat.

Alapvetően ennek én képes lennék még örülni/drukkolni is, hiszen azért Ukrajna szemszögéből legalábbis, mi is a "Nyugathoz" tartozunk. Viszont ez a dolog a valóságban sokkal több kárral járt mint haszonnal. Kinyitotta a szelencét és kiszabadult a szellem. A térség destabilizációja 25-30 évre megint biztosított :-(.

Reméljük nyílt konfliktus nem lesz a dologból.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.23. 23:01:13

@Ad Dio:
Na most, Ukrajnából még puha gazdasági haszon se nagyon van. Ukrajna egy csőd közeli állapotban lévő, gyenge gazdaság, szignifikáns ásványkincsek nélkül. Ellenben igen rossz szomszédsággal, magas korrupcióval és gyatra demokratikus hagyományokkal. Egyedül talán az űripari kapacitás lehet érdekes benne.

Milyen formában próbálta meg "kiterjeszteni a befolyását"? McDonalds?

Ad Dio 2014.05.24. 07:03:05

@Lord_Valdez:

Ez most ugye nem komoly?

Ukrajna mind energiahordozóban, mind termőföldben nagyon jó adottságokkal bír. De talán még fontosabb a fölgázvezeték ami átjön rajta, illetve Krím mint haditengerészeti bázis. A földgázvezetéket egyébként Ukrajna kezéből akarták kivenni, hogy ne veszélyeztesse az európai ellátást egy baráti kormányzat.

Szerintem a két utóbbi volt az elsődleges érdek. Ezek már nagyon rövid távon is hasznosak. Bónusz lehetett volna egy látványos erődemonstráció az oroszok ellenében.

Más kérdés, hogy ez bizony egyelőre 3:0 az oroszok javára, mert egyfelől a megromlott EU-orosz viszony és az esetleges kínai szerződés a gázszállításra is kihat, az erődemonstráció Putyinnak jött be 8az egyébként nem túl rózsás otthoni helyzete is "szépen" feljavult. Krím meg ugyebár...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.24. 10:02:04

@Ad Dio:
Energiahordozókban Ukrajna teljesen átlagos. A termőföld meg nem nagy kunszt ma már. Ez nem a középkor.
Nyugat-Európa az Északi Áramlaton keresztül kapja a gázt, ami elkerüli Ukrajnát. A Déli Áramlat meg készül. Azaz marad a Krím, mint haditengerészeti bázis. De ebben a minőségben csak Oroszországnak fontos. A NATO-nak ott van Törökország egésze.

Ad Dio 2014.05.24. 22:21:13

@Lord_Valdez:

"Energiahordozókban Ukrajna teljesen átlagos."

Ez nyilván vicc csak nem értem.

"A termőföld meg nem nagy kunszt ma már."

Amint ez is.

"Nyugat-Európa az Északi Áramlaton keresztül kapja a gázt, ami elkerüli Ukrajnát."

Ez tárgyi tévedés. 75-80-a sz orosz gáznak Ukrajnán át jön. Európa ellátásának a 35%-a orosz forrásból érkezik. Az északi áramlat áteresztőképessége erősen korlátos. A Déli áramlat gyakorlatilag egy kudarc.

"Azaz marad a Krím, mint haditengerészeti bázis. De ebben a minőségben csak Oroszországnak fontos."

Illetve az, hogy az oroszok NE legyenek Krímen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.24. 23:11:55

@Ad Dio:
Nem vicc. Ukrajna energiahordozók tekintetében nem számít különösebben gazdag országnak. Pláne nem úgy, hogy a szomszédja Oroszország és ott van a közelben Azerbajdzsán.

A termőföldnek ma már sokkal, de sokkal kisebb a jelentősége, mint régen volt. Ma már mezőgazdasági termelést pocsék talajon is lehet végezni műtrágyákkal. Hova tovább, akár talaj nélkül is.

Az ma már történelem. Pont azért építették az Északi-Áramlatot, hogy elkerüljék azt a szopást, amit a korábbi években tapasztaltak. Az Északi-Áramlat kapacitása egyik(, ha nem a) legnagyobb Európában.

Eddig is ott voltak, a kutyát nem érdekelték. 150 éve az egyik legnagyobb orosz haditengerészeti támaszpont. Nincs itt semmi változás.
Tudod, hogy hol van változást? Hogy az ukránok kizsarolták, hogy 2010-ben, hogy az oroszok adják olcsóbban a gázt és fizessenek bérleti díjat a támaszpontért. Ezt a szerződést a ukrán ellenzék árulásnak tekintette és most, hogy győztek és megbukott a Moszkva-barát rezsim, veszélybe került...

Ad Dio 2014.05.25. 08:27:36

@Lord_Valdez:

Ennél Te jobb szotál lenni.

Energiahordozók:

- Szén
- Földgáz
- Kőolaj

Mindből komoly készletek.

Egyéb ásványkincsek is temérdek, guglizd ki.

Elég sok épp feltárás alatt. Szerinted mit jelentene egy esetleges EU-s kőolaj és földgázlelőhely?

A Testvériség földgázvezeték(ek)en keresztül érkezik Európába a gáz 75-80%-a.

Az oroszok '94 óta fizetnek Szevasztopolért. A most értelmét vesztett szerződés 2024-is szólt. Bár állandóan lebegtették az ukránok hogy esetleg nem kéne, de ezt a szerződést időről időre meghosszabbították. Az oroszok nem voltak lépéskényszerben ezügyben. Persze így, hogy a Nyugat az ostobaságával a kezükre játszotta, köszönik szépen jobb a helyzetük :-/.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.25. 09:53:55

@Ad Dio:
Köszönöm, tudom, hogy mit jelent az energiahordozó és egyikből sincsenek kiugróan magas készletek. Az ukrán készletekben mindössze annyi a pláne, hogy még nincsenek kiaknázva.

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2253rank.html
www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/rankorderguide.html
Az én meg aztán hót mindegy mostanában, mert nagyon olcsó a szén.

Ez történelem. Már csak 50-60% és csökken.
www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=15411

Pont, hogy most voltak lépéskényszerben. Azzal, hogy egy nyugatbarát, nacionalista rezsim jutott hatalomra, reális fenyegetéssé vált, hogy nem hosszabbítják meg.

Ad Dio 2014.05.25. 10:22:41

@Lord_Valdez:

"Pont, hogy most voltak lépéskényszerben. Azzal, hogy egy nyugatbarát, nacionalista rezsim jutott hatalomra, reális fenyegetéssé vált, hogy nem hosszabbítják meg."

Ebben tökéletese egyetértünk, CSAKHOGY ugye arról van szó, hogy MIÉRT került hipp-hopp hatalomra az a bizonyos nyugatbarát nacionalista rezsim?

Onnantól egyetértünk hogy Moszkva innentől lépéskényszerbe került. Épp ezt állítottam eddig is. Csakhogy a konfliktust nem ő generálta.

NB hogy elkerüljük az eddig is teljesen haszon nélküli skatulyázást, az én világom nem fekete és fehér. Nyugatbarát vagyok, az oroszokat nem utálom, de bizony nem sok jót kaptunk eddig tőlük a történelemben. Putyint különösen is ellenszenvesnek találom. Azt gondolom, hogy az oroszok lassú süllyedésre vannak ítélve.

DE. Ettől el tudok vonatkoztatni, amikor ezt a konfliktust nézem. Ugyanis itt nem az oroszok kezdeményeztek, ők "csak" reagáltak, ráadásul ahogy Te is látod, lépéskényszerben. Nagyon szeretném azt hinni, hogy a Nyugat - ezen a környéken legalábbis - nem követ el több ilyen ostoba baklövést, illetve azt is, hogy a konfliktus nem éleződik tovább.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.25. 10:29:17

@Ad Dio:
De a Nyugatnak sem volt érdeke felfordulást okozni. Tökéletesen elvolt a korábbi Ukrán rezsimmel is.

El tudod azt képzelni, hogy egy forradalmat esetleg nem csak külföldi izgatók tudnak kezdeményezni?

Ad Dio 2014.05.25. 10:37:39

@Lord_Valdez:

"De a Nyugatnak sem volt érdeke felfordulást okozni."

Ezt - mint bemutattam - okkal másképp látom. Más kérdés, hogy a jelen szituáció alapján újra így döntenének-e. Nyilván nem. kiderült, hogy nem szolgálta az érdekeiket. A Nyugati politikusok hajlamosak leírni oroszországot és úgy képzelni, hogy a jövő ellensége Kína, akik szerencsére ritkán szólnak bele a globális politikába tevőlegesen. De ez nem így van. Oroszország atomhatalom. Ezt soha, egyetlen pillanatra sem szabad elfelejtenie senkinek, mert oltári veszélyes. Nem szabad olyan helyzetet teremteni, amiben lépéskényszerbe kerülnek.

"El tudod azt képzelni, hogy egy forradalmat esetleg nem csak külföldi izgatók tudnak kezdeményezni?"

Forradalmat sosem. De egy párezer fős kis hőbölgést simán. és ezzel nem azt mondom, hogy nem volt egy meglevő indulat az emberekben (olvasd el az első hsz-omat), de azt igen, hogy a Nyugat ezt több csatornán át támogatta, mozgatta, artikulálta és amikor kipattant a konfliktus, nyíltan beállt mögé.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.05.25. 21:20:16

@Ad Dio:
Vicces, hogy ezt mondod, mert nem csak történelem, de még a magyar történelem is tele van felkelésekkel, amiket senki nem izgatott kívülről.
Ukrajnában sem forradalomként indult, hanem kormányellenes tüntetésekként, amik zavargássá, majd felkeléssé eszkalálódtak.

Ad Dio 2014.05.25. 22:07:18

@Lord_Valdez:

Nyilván nem kell mondanom, hogy a kommunikáció és az információ világát éljük. Megváltozott a világ, mások az eszközök, lehetőségek... bár... a dolog azért nem történelmi előzmény nélküli. Bizony a 19. század forradalmaiban már nem kis számban vettek rész főállású forradalmárok. Nélkülük a mi 48-unk sem lett volna talán az ami.

Ukrajnára visszatérve: egy szavát nem hiszem Putyinnak, amikor őzike szemekkel értetlenkedik a krími események felett, de épp így nem kell nekem a süket duma a nyugati világ haljakendjeitől sem a majdani dolgokkal kapcsolatban. Sáros az egész bagázs.

Helyesebben szólva: ez a nagypolitika. "Igaza" annak lesz, aki győz. Egy biztos: "az" ukránok ezen csak bukni tudnak. A csalán az ő vesszőjüket fogja hólyagosra csípni.
süti beállítások módosítása