Még májusban jelent meg a hír, hogy a budapesti Várkert Bazárnál tizenkét katona földi maradványai kerültek elő a felújítási munkálatok során. A megtalált személyes felszerelési és egyéb tárgyakból hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a második világháborúban elesett német és magyar katonák maradványait rejtette magában a föld.

huba_jozsef.jpgA sírokból előkerült egy meglehetősen rossz állapotban lévő magyar azonosítócédula is. A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársainak azonban sikerült azonosítaniuk a hősi halált halt katonát. Huba József őrvezető, 1911. október 4-én született Budapesten, és a háborút megelőző években Kispesten dolgozott szabóként, majd híradókatonaként teljesített szolgálatot.

Szinte biztosra vehető, hogy 1945-évi január-februári harcokban esett el, feltételezhetően tüzérségi találatból eredő sebesülés következtében, holtestét több másik katonával együtt civilek temethették el közvetlenül a harcok befejeződése után. Mivel azonosítása elmaradt, özvegye és árvája hiába várta haza. Közel hetven évig semmilyen hír nem érkezett a Budapest ostroma során eltűnt katonáról. Felesége és gyermeke nem is sejthette, hogy az egykori őrvezető lakhelyüktől csupán néhány kilométerre, a Várkert kaszinó mellett az útburkolat alatt nyugszik.

Lánya sok ezer sorstársához hasonlóan, valószínűleg már régen letett arról, hogy hírt kapjon szeretett édesapjáról. Míg nem, közel hetven évvel később egyszer csak terepruhás katonák kopogtattak az ajtaján és sajnálattal közölték, hogy az apja Budapest ostromakor halt hősi halált és földi maradványait a Budaörsi katonai temetőbe fogják örök nyugalomra helyezni. Lánya ledöbbent a hír hallatán, és érthető módon nem kívánt a nyilvánosság elé állni. Csupán annyit mondott: megnyugszik azzal, hogy édesapja méltó helyre kerülhet bajtársai mellé, a budaörsi német-magyar katonai temetőbe.

A második világháborúban több tízezer magyar katona tűnt el nyomtalanul. Sok ezren nyugszanak napjainkban is jeltelen sírokban a Don-kanyarban, a Kárpátok lejtőin, vagy éppen a budai hegyekben. Bár, már hetven éve nem érkezett róluk hír, sok családban még mind a mai napig várják vissza az eltűnt apát, testvért, vagy fiút. Közülük egy hősi halált halt katona most végre hazatérhetett.

széljegyző

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr396433781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avocado_ 2014.06.28. 11:04:06

Köszönjétek a náciknak.

Ad Dio 2014.06.28. 11:38:08

@avocado_:

Ha ennyit fogtál fel világháborúhoz vezető okokból, akkor hidd csak ezt. Hajrá... Piciny, ostoba, agyatlan hívőként is le lehet élni egy életet :-/.

Nácik, kommunisták, vallási vagy épp vallásellenes fanatikusok, fajvédők és fajgyűlölők... háborúk, pusztítás... Sajnos emberi természetünk árnyoldalai. Az ellenség bennünk lakik. Ez kellemetlen, mert nem lehet rá simán ujjal mutogatni, de attól még...

Etniez 2014.06.28. 11:56:09

Isten nyugosztalja.

htonyo 2014.06.28. 12:54:02

avocado: hihetetlen, hogy efféle alakok létezhetnek, mint ön. Igaz, tudomásul köll venni, bizony vannak. Bár az is biztos, ezt is túléljük, mint sok más sorstársát!

Moin Moin 2014.06.28. 13:27:20

„Mindaddig, míg katonailag annyira nem fejlődtünk, hogy háború viselésére egyáltalán képesek leszünk, állampolitikánknak a maga részéről kerülnie kell a háború lehetőségét. Ma és még belátható időkig külpolitikánk megbízhatóan tudjon elhárítani minden... oly helyzetet, melyben az országot a háborúba való belesodródás veszélye fenyegeti… Még ha meg is támadnának bennünket, jobb ellenállás nélkül megadni magunkat, mert a fegyveres ellenállást meg sem kísérlő Magyarország helyzete a majdan bekövetkező béketárgyalásokon politikailag sokkal előnyösebb és erősebb lesz, mint a fegyverrel leverté.”
(Rőder Vilmos vezérezredes, vezérkari főnök emlékirata a kormányzó részére – 1933. június 10.)

„A tisztikar körében is gyökeret vert a felfogás, hogy mi képtelenek vagyunk háborút viselni, mert nem vagyunk felfegyverkezve, viszont evvel szemben ellenségeink korszerű felfegyverzésük és felszerelésük következtében mindenre képesek.”
(Shvoy István vezérezredes, a honvédség főparancsnoka - 1935. április 18.)

„A horthysta katonai vezetés 1941 nyarán egy teljesen korszerűtlen hadsereggel lépett a háborúba”
(Godó Ágnes és Sztana Béla: A Horthy-rendszer katonai ideológiája – 1965)

A II. világháborús magyar részvétel – a fenti idézetek alapján – értelmetlen és felelőtlen kaland volt, nem volt megnyerhető. Hős az, aki egy megnyerhető háborúban, ütközetben, saját döntésével reális kockázatot vállalva ér el kitűnő katonai teljesítményt, sikert.

A többiek: áldozatok – így a most megtalált őrmester is!

petraeus 2014.06.28. 13:48:44

@avocado_: Liberaliskent es a nacikat, komcsikat gyulolo emberkent mondom, hogy el mesz ta a halal faszara, egy katona tisztessegesen el lett temetve, es neked ebbol a nacizas jott le, menthetetlen vagy te szerencsetlen.

zeniot 2014.06.28. 13:49:26

@Moin Moin:

Őrvezető,de a többiben igazad van...

Alick 2014.06.28. 14:10:34

@Moin Moin: és ehhez vegyük hozzá Teleki Pál búcsúlevelét is...

sanyix 2014.06.28. 16:09:58

@Moin Moin: de megnyerhető volt, ha a németek beveszik moszkvát, akkor azzal csurrant cseppent volna valami magyarországnak is.
2 választás volt: -vagy rögtön a háború elején megszállnak a németek (ha semlegesek maradunk ez lett volna)
-vagy nekimegyünk a németekkel együtt a szovjeteknek, és ha sikerül, elhárítjuk a komcsiveszélyt, és talán területeket is kapunk.

De nem sikerült. A vége így is úgy is megszállás lett volna. Csak semlegességgel '44 helyett már '39-ben, de legkésőbb '41-ben megszálltak volna.
Rossz helyen voltunk...

smartdrive 2014.06.28. 17:34:26

"Közel hetven évig semmilyen hír nem érkezett a Budapest ostroma során eltűnt katonáról."

öö, tudom, hogy én kiemelkedően okos vagyok, de azért más is rájöhetett volna, hogy meghalt

Aurelius Respectus 2014.06.28. 18:29:25

@smartdrive: A lényeg az volt, hogy tudják már hol halt meg és el lehet temetni végre tiszteségesen.

pamut 2014.06.28. 18:44:10

Valóban sok magyar halt meg, többségük halálát részben a már akkor is teljesen impotens, ostoba magyar politikai vezetésnek hála, ráadásul a rossz oldalon harcolva. Szomorú történet ez.

sorstalan gáz 2014.06.28. 19:06:48

@pamut:
Ez a lúzer hagyomány azóta is töretlenül folytatódik

Irakba segítettünk elvinni a demokráciát, aminek a gyümölcse pont mostanában érik be: az irakiak választhatnak a szunnita és a siita terroruralom közül. Afganisztánra meg kár is szót vesztegetni, ennél kevésbé még semmi nem érte meg a magyar véráldozatot

És most Ukrajna következik, ahol mi is harcolhatunk az ukrán nacionalisták győzelméért, akik hálából az ottani magyarokat agyagba döngölik

Ad Dio 2014.06.28. 19:21:23

@Moin Moin:

Picit egysíkú szerintem a történelemszemléleted. Ráadásul nem is feltétlenül tárgyszerű. Németország gyakorlatilag 5 éven át állta a sarat a világ nagyobbik részével szemben. '41-ben a katonai helyzet merőben elönthetetlen, inkább Németország száára kedvező volt. Emellé tegyük azt is, hogy adott egy ország, aki épp próbál felemelkedni Trianon igazságtalanságából. Na most győzd meg őket hogy álljanak azok oldalára akik...

A probléma gyökere sokkal inkább az első vh körüli/utáni orientációból fakadt. Rossz csapatban voltunk. Szerencsére a vh után ez merőben megváltozott. Ja, nem... :-/

Sebaj. Fel kell kelni és folytatni innen.

whale 2014.06.28. 20:01:22

@Ad Dio: "Németország gyakorlatilag 5 éven át állta a sarat a világ nagyobbik részével szemben."

Igen, miután gyakorlatilag megtámadta az egész világot, szóval annyira azért ne legyél már büszke erre a teljesítményre.
Azt képzelték, hogy ők az übermensch, akik ezt megtehetik.
Súlyosat tévedtek...
A mi tragédiánk az volt, hogy ismét szarul választottunk szövetségest.

Ad Dio 2014.06.28. 20:12:49

@whale:

1. Honnan gonolod hogy "büszke" (sic!) vagyok a németek 2vh-s teljesítményére? Mitől lennék rá büszke? Mi közöm van nekem ehhez? Pusztán csak a tárgyilagosság kedvéért írtam le amit leírtam. '41-ben még senki nem tudta mi lesz a vége.

2. Nem Németország támadta meg a világot, hanem egy szövetség, németország vezetésével egy másik szövetségnek ment neki. Az okok csak az amerikai propagandafilmekben nyújtanak fehér-fekete, jó-rossz képet. Remélhetőleg Te ennél kicsit igényesebb vagy szellemileg, nemde?

+1 Nb a náci ideológia egy tömeggyilkos ideológia, mint azt a történelem megmutatta. Épp olyan káros, mint a minket súlytó másik őrület, a kommunizmus. Én Moin-moin kolléga számomra egyoldalúnak tűnő katonai képalkotására reagáltam.

sanyix 2014.06.28. 20:23:20

@whale: németország úgy tudom csak lengyelországot, és a szovjetúniót támadta meg (sztálin bácsi egyébként már javában készítette elő az ő támadását, csak hitler megelőzte(mert tudta mi készül)... ellenben a terjesztett propagandával hogy szegény szovjetúniót orvul hátbatámadták...). Franciaország, és az angolok üzentek hadat a németeknek és támadtak először, és nem fordítva.

whale 2014.06.28. 20:35:00

@Ad Dio: 1. A tárgyilagossághoz minimum hozzátartozik az agresszor megnevezése.

2. A "szövetség" nem jött volna létre a német agresszió nélkül. A németeket józan ésszel nem lehet mentegetni a II. vh-ban vállalt szerepükért.

+1 A katonai képet nem ő alkotta egyoldalúan, hanem történelmi -akár korabeli- forrásokra hivatkozott. Én nem vonom kétségbe Shvoy Kálmán hozzáértését. Szerintem te se tedd...

whale 2014.06.28. 20:39:08

@sanyix: Nézd miután a Molotov- Ribbentrop paktumban szerepelt az, hogy a két ország nem támadja meg egymást, az orvtámadást elég nehéz magyarázni. Vagy te mást tanultál töriből?:)
Elhűlve nézem, hogy alig titkoltan megy itthon a nácik mosdatása. Szerintem most is karlengetve lépnénk be egy hasonló szövetségbe és eléggé elkeserítő, a történelmi tények tükrében...

objekt678 2014.06.28. 21:20:37

@avocado_:
Sokan írtak már neked, talán már fel is fogtad. ez egy kegyeletteljes cikk...amibe te belenáciztál.
Szerencsétlen a ti hozzállásotok az itteniekhez.
5773 év óta üldöznek benneteket azok, kikre éppen rászálltatok élősködni egy kicsit.....
Nem értem miért.

Gyűrött Papír 2014.06.28. 21:21:20

Ez ilyenkor már nem a háborúról szól, hanem arról, hogy valakiről a családja úgy emlékezhet meg, hogy tudja mi lett a sorsa és hol van. A sok elszomorító dolog egyike, ha üres sírhelyhez kell kimenni. Csak egy kicsit gondoljunk bele, ha velünk történne és egy családtagunk lenne érintett.

Ad Dio 2014.06.28. 21:32:26

@whale:

1. Nem tartozik, mivel a tárgyilagosságom (ld szövegkörnyezet) nem politikai, hanem tisztán hadi szempontú volt. A haderő felmérésekor pedig teljesen indifferens a z agresszor kiléte. Aki egyébként tényszerűen németország volt.

2. A "németeket"? Vagyis minen német embert? Természetesen nem erre gondoltál, hanem a német politikai vezetésre és a velők kollaborálókra. Senki nem mentegeti őket. Én sem tettem. Picit előítéletes a szövegértelmezésed.

+1 Picike csúsztatás van a sztoriban, ugyanis Shvoy a magyar haderőről beszélt (33-ban!), nem pedig a komplett német központú katonai szövetségről.

Ad Dio 2014.06.28. 21:40:06

@whale:

"Elhűlve nézem, hogy alig titkoltan megy itthon a nácik mosdatása."

Senki sem mosat semmit. Tényleg az az érzésem hogy túl érzékenyre van állítva a náci-detektorod.

"Szerintem most is karlengetve lépnénk be egy hasonló szövetségbe és eléggé elkeserítő, a történelmi tények tükrében..."

Ha Te megtennéd, az szomorú... Én nem. És Magyarország többsége sem. Ma már tudjuk mit jelent a náci vagy a kommunista ideológia. Nem kell soha többet.

Egyébként akkor sem az ideológia iránti elköteleződésünk vitt bennünket a nácihoz, hanem a történelmi kapcsolatok és Trianon. Ahogy a nácik, úgy a kommunisták is csak fegyverrel tudták átvenni magyarország felett a hatalmat.

whale 2014.06.28. 21:43:57

@Ad Dio: 1. Egyetértünk.
2. Nem természetesen nem MINDEN németre gondoltam. Akik nem lengették lelkesen a karjukat Hitler őrületéhez, természetesen minden tiszteletet és elismerést megérdemelnek. Kár, hogy elenyésző kisebbségben voltak...

+1 Shvoy természetesen a magyar haderőről beszélt, mivel egyrészt ebben volt kompetens, másrészt magyarként érdekelt is.
Józan ésszel ezzel a haderővel nem lett volna szabad agresszióban részt venni.
Csak a korabeli döntéshozók is ugyanabba a hibába estek, mint akár te is most. Túlértékelték a nácikat...

objekt678 2014.06.28. 21:44:44

@whale:
A németek Lengyelországot támadták le, s nem az "egész világot"
Hadat üzent neki először Franciorzág, majd Nagy- Britannia.
Nem is akartak egymással harcoli...

TGeri 2014.06.28. 21:52:02

@objekt678: Ezt komolyan gondolod? Szegény töritanárod.

whale 2014.06.28. 21:54:06

@Ad Dio: "Ahogy a nácik, úgy a kommunisták is csak fegyverrel tudták átvenni magyarország felett a hatalmat."

Látod pont erről beszélek. A náciknak nem kellett fegyverrel -értsd fegyveres harccal- átvenni a hatalmat, mivel szövetségesként itt voltak. Szerintem súlyos hiba, mi több, bűn párhuzamot vonni a náci és a kommunista megszállás között. Ezzel ugyanis relativizáljuk -végső soron tagadjuk- a felelősségünket a történtekben...
A helyzet sajnos korántsem az, amit a most divatos ideológia állít, hogy mi pusztán ártatlan elszenvedői voltunk mindkét diktatúrának. Sajnos a náciban tevőlegesen részt vettünk. Ne mosdassuk tisztára a nácibarát múltunkat...

Ad Dio 2014.06.28. 22:01:38

@whale:

"Józan ésszel ezzel a haderővel nem lett volna szabad agresszióban részt venni.
Csak a korabeli döntéshozók is ugyanabba a hibába estek, mint akár te is most. Túlértékelték a nácikat..."

Senki nem értékel túl senkit. '41-ben a háború elöntetlen és elönthetetlen volt. Csak jósnők vállalkoztak volna arra hogy megmondják hogy alakul végül. És a mi hadba lépésünk azért távolról sem egy vasárnap délutáni szeszélyes hóbort eredménye volt, hanem meglehetősen erős nyomás alatt született. Rossz döntés volt? Utólag természetesen annak bizonyult. A történelemben nincs mi lett volna ha, de játékból... Ha nem lépünk be és németország már 41-ben megszáll bennünket, a nyilasok már 41-ben hatalomra kerülnek, a deportálások, hadmozgások azonnal beindulnak, a nyilasok hűen kiszolgálják minden téren hitlert. Az eredmény minden bizonnyal sokkal durvább lett volna. Beszállni a háborúba németország ellen ugyanezzel az eredménnyel járt volna, csak megelőzte volna a magyar és a német hadsereg közti belföldi háború. Egyébként ennek belpolitikailag sem volt esélye. Trianon túl nagy dráma volt ahhoz hogy se szó se beszéd katonailag kiálljunk azok mellé akik...

Próbálj meg picit a kor emberei fejével gondolkodni és ne a mai tudásoddal ítélj .

Ad Dio 2014.06.28. 22:07:51

@whale:

Francokat :-).

Pontosan annyira voltunk bűnösek vagy ártatlanok minkét diktatúra tetteiben: a magyarság 99%-a semennyire, a politikusok/kollaborálók meg tetteik arányában.

Németország melletti kiállásunk nem ideológiai alapú volt, hanem mint mondtam részben történelmi, részben hadi kényszer. Az együttműködésünk is lagymatag volt. A náciknak végül meg kellett szállni az országot ahhoz hogy azt tehessék velünk ami nekik tetszik.

A kommunistákkal ugyanaz a helyzet. Bár léteztek idehaza magyar kommunisták, a hatalmat az orosz hadsereg nélkül sohasem veszik át, így oroszország katonai megszállás nélkül sohasem tett volna bennünket csatlósává.

whale 2014.06.28. 22:35:42

@Ad Dio: Egyáltalán nem osztom ezt a "nem volt mit tenni", meg "belesodródtunk a háborúba" elképzelést. Nem. Mi ezt VÁLASZTOTTUK. Mint ahogy a hollandok, a franciák, a "jugoszlávok", a lengyelek, a görögök az ellenállást választották. Ahol valóban fegyverrel kellett átvenni a hatalmat.
És erre sem Trianon, sem semmilyen történelmi kapcsolat nem mentség...

Ad Dio 2014.06.28. 22:45:53

@whale:

Lehet így is szemlélni a dolgokat és akkor könnyű a világot mint bűnösök és ártatlanok, hősök és orkok szép fehér-fekete képekét tekinteni. Ez szép, hasznos és mindenekelőtt egyszerű szemlélet. A korai huszas éveinkig teljes mértékig elfogadható. Utána azért szellemileg igényesként egyre nehezebben tartható a dolog.

"Mi választottnunk"

Ki? Mit? Mi mást tehetett volna? Milyen premisszák/információk alapján? Milyen hatáskörben? Milyen lehetőségekkel?

"hollandok, a franciák, a "jugoszlávok", a lengyelek, a görögök az ellenállást választották."

Igen? Mert az üdvös és derék dolog...Az szép. Vagy esetleg... Mert megtámadták őket? Mert történelmileg szövetséget ápoltak a franciákkal? Mert Trianon nekik adott és nem elvett? Mert évszázadok óta hadban álltak németországgal európa dominanciájáért?

...

Azért ez az egész ügy picit szerintem bonyolultabb mint a jófiúk-rosszfiúk csata...

sanyix 2014.06.28. 22:48:30

@whale: és? Még egyszer mondom, kész voltak a tervek németország megtámadására, ezt aztán elég nehéz úgy kimagyarázni hogy az ártatlan szovjetúniót orvul megtámadták, mert épp azért tették mert a német hírszerzés is tudta hogy sztálinbácsi készül, ezt úgy hívják hogy megelőző támadás ;)

Krisz11 2014.06.28. 23:18:09

@pamut:
" ráadásul a rossz oldalon harcolva"
Talán inkább a vesztes oldalon harcolva. Rossznak nem nevezném azt az oldalt, ami szembeszállt a kommunizmus embertelenségével és pusztításával.
A németek és nemzeti szocialisták embertelenségét illetően pedig több a legenda, mint a valóság. Katyint is a németekre fogták, mégis a kommunista szovjetek lőtték le a lengyeleket. Ebben ma már nem kell hinni.
Sajnos a győztesek hamisítják a történelmet.

whale 2014.06.28. 23:22:15

@Krisz11: Miért mosdatod a nácikat?

Krisz11 2014.06.28. 23:27:48

Mert túl sok hazugságot húztak rájuk amit nem követtek el. Másrészt nem elsősorban nácik harcoltak a tengelyhatalmak oldalán a világháborúban, hanem a magyar és német nép fiai, akik megérdemlik, hogy megemlékezzenek rólunk. A magyarok sosem voltak nácik, az ária elméletben például sosem hittek.

Krisz11 2014.06.28. 23:36:25

@whale: A tengelyhatalmak oldalán harcolók közül nagyon kis rész volt náci, és még kisebb rész volt az az ördögtől való patás, szarvas, vörös füstöt fújó szörnyeteg náci, amilyennek ma leírják őket. Ők is ugyanolyan emberek voltak, mint a szövetségesek. Ennyi az igazság.
Az már csak személyes vélemény, hogy sokkal kevesebb dolgot követtek el mint amit reájuk húztak, és sokkal kevesebbet mint a komnmunisták (lásd 100 millió áldozat)

whale 2014.06.28. 23:42:48

@Ad Dio: "Azért ez az egész ügy picit szerintem bonyolultabb mint a jófiúk-rosszfiúk csata..."

Sajnos nem. Végső soron minden erre fut ki. Ki az aki, ártani akar és ki az aki védekezik ez ellen? Minden értékválasztás kérdése. Mi választottunk. Sajnos, pont emiatt a választásunk miatt utóbb nem számíthattunk méltányosságra. Értem én, hogy ezt sokan sérelmezik, de ettől még ne próbáljuk meg átfesteni a múltunkat és ne csináljunk magunkból áldozatot, mert az téves kiindulási alap, ahonnan csak rossz irányba indulhatunk...

whale 2014.06.28. 23:46:24

@Krisz11:
A magyarok sosem voltak nácik, csupán a nácik szövetségesei. Bravo...

whale 2014.06.28. 23:51:59

@Krisz11: "Ők is ugyanolyan emberek voltak, mint a szövetségesek. Ennyi az igazság."

Hááát....nem bontod ki az igazság minden szeletét, hogy finom legyek. Ők ugyanis hódítani mentek. Más népektől elvenni azt, ami sosem volt az övék. Területet, nyersanyagot, életet. Igen, tőlünk is. Minket ugyanúgy alacsonyabb rendű fajként kezeltek. Csak ágyútölteléknek kellettünk a Don-kanyarba. Ezen tessék elgondolkozni. És mi mentünk. Önként.
Ezek után áldozatként feltüntetni magunkat, minimum nevetséges, de inkább gusztustalan...

Ad Dio 2014.06.28. 23:56:55

@whale:

"Sajnos nem. Végső soron minden erre fut ki."

A Te világodban lehet. Az enyémben nem igazán.

Vajon Afganisztánban ki védekezik és ki támad? És Irakban? Ukrajnában? Koreában? Vietnamban?...

Mi az hogy ártani? Mi az hogy védekezni? Mi ellen? Ki ellen?

Csak látszólag nyújt Neked biztonságot ha ilyen dolgokban vakon hiszel és két kézzel osztod az ítéleteidet.

Az erkölcs egyének esetén használható mérték. De ott is leginkább magunkra érdemes használni. Az én Mesterem szerint "ne ítélj, hogy ne ess ítélet alá", illetve azok ítélkezzenek, akik "bűn nélkül valók". Én ebben hiszek. A nagypolitika szinte sosem értelmezhető a sima erkölcsi nívó szerint. Érdekek, kényszerek, hatások egész láncolata. Én ezt hajlamos vagyok inkább realistaként, távolságtartón megítélni, mint osztani két kézzel az elítélő maszlagot...

Mindez a szemléletem nem gátol meg abban hogy a nácizmust vagy a kommunista diktatúrát szörnyű, erkölcstelen dolognak tartsam - de ehhez kell a mai teljes kép. Az akkori társadalom/egyén ezzel nem rendelkezett. Épp ezért ítélkezni is vonakodom felette. Mert nincs okom rá.

Ad Dio 2014.06.29. 00:00:31

@whale:

"Más népektől elvenni azt, ami sosem volt az övék."

Ezt most ugye nem gondolod komolyan? Ezen az alapon a világon gyakorlatilag minden nép és nemzet "bűnös". Már amelyik sikeres... Ombre, szerintem tényleg túlegyszerűsíted a világod. Csak azt remélem, hogy nagyon fiatal vagy még és azért...

Ad Dio 2014.06.29. 00:02:39

@whale:

Amerika és oroszország egy oldalon harcolt a háborúban. Akkor most amerika is komcsi?

Egy ideológiát követni és egy táborban lenni egy háborúban, ez két külön dolog.

whale 2014.06.29. 00:06:10

@Ad Dio: De úgy ám! Amelyik hódító háborút vívott az bűnös is egyben. Remélem ennek a morális alapját nem kell indokolnom...

Ad Dio 2014.06.29. 00:12:06

@whale:

"És mi mentünk. Önként.
Ezek után áldozatként feltüntetni magunkat, minimum nevetséges, de inkább gusztustalan..."

Sok tárgyi tudásod nincs a kérésben igaz-e? Önként? Jóhogy nem mindjárt "önszántunkból"? Sőt! Az egész offenzívát mi találtuk ki, a németek meg elszenvedték?

Mi az hogy "mentünk"? Szerinted a katona örült hogy vásárra viheti a bőrét? A felesége örült hogy elment a férje a halál torkába? A gyerekek örültek az hogy az apjuk elmasírozott leöletni magát? Az anyák tapsikoltak hogy végre orosz golyó végzi ki a fiukat???

Ha van gusztustalan dolog, az akkor az amit Te csinálsz: a mai tudásod alapján osztasz ki embereket, akikről semmit e semmit nem tudsz. De szerencsére Te nagyon okos (és szerencsés) vagy, így megteheted...

omdg...

Ad Dio 2014.06.29. 00:13:11

@whale:

Mondj egyetlen nemzetet Te nagyonokos aki nem vívott hódító háborút a saját jelenlegi földjéért!

whale 2014.06.29. 00:21:10

@Ad Dio: Mert? Ki kényszerített minket a Don kanyarba? Mit kerestünk mi ott? Csak tán nem hódítani mentünk? Olyan területre, amihez soha semmi közünk nem volt?
És igen, szerencsés vagyok, mert az én nagyapám visszajött onnan és elmesélte, mert el tudta, hogy mi és hogyan volt. Soha, egy percig nem gondolta, hogy helyes és jogos lett volna ez az egész.
Sajnos másik 200000 nagypapa ezt nem tudta megtenni...

whale 2014.06.29. 00:23:26

@Ad Dio: Ja, szóval ha valamit sokan tesznek, esetleg mindenki, akkor az automatice legitimmé válik, te nagyonokos, igaz? Érdekes morális alapon állsz te...

whale 2014.06.29. 00:27:12

Na jól van, további jó nácimosdatást, ehhez a csürhéhez nekem semmi közöm, így is több időt töltöttem itt, mint megérdemelték volna.

kezeslábasbárány 2014.06.29. 06:51:04

Azért a német katonákat lenácizni legalább olyan csúsztatás ès demagógia, mint az összes zsidó származású embert okolni a pénzvilág globalizációjakènt. A Wehtmacht - még ha a náci Németország hozta is lètre- nem klasszikus párthű katonai szervezet volt. Mit tehetett az a szerencsètlen sorkatona arról hogy egy őrült beteg barom kitalálta, hogy meghódítja a világot....
Olyan egyszerű mindig leegyszerűsíteni a dolgokat, na de több mint 70 év tàvlatából oktalanság.....

gigabursch 2014.06.29. 07:07:23

Nyugodjék békében a hősi halott.

A sok idióta kommentelő meg forduljon fel.

Ad Dio 2014.06.29. 07:17:24

@whale:

Szerinted a Don-kanyarba "hódítani" mentünk??? Törikönyv. Nézz enne utána légy szíves. Ugyanis nem :-/. Oda a német szövetséges utasítására indultunk, hogy támogassuk a németek tavaszi majd nyári offenzíváját a szovjetek ellen. A magyar kormány területi céljai egyértelműen a Trianonban elcsatolt részere vonatkoztak.

A németek egyébként sokkal nagyobb erők mozgósítását szerették volna elérni, amiért is a magyart kormányt folyamatosan nyomás alatt is tartották.

Ad Dio 2014.06.29. 07:27:07

@whale:

"Ja, szóval ha valamit sokan tesznek, esetleg mindenki, akkor az automatice legitimmé válik, te nagyonokos, igaz? Érdekes morális alapon állsz te..."

Nem sokan, hanem MINDENKI. És hát tudod egy olyan "morális" rendszer eléggé furcsa, ahol egy üreshalmaz és az összes esetet tartalmazó halmaz van :-/ (vö "álrendszer"). A Te rendszereben a világ összes népe "bűnös". Még szerencse, hogy Te ufó vagy, így nem érint a dolog.

Próbáld megérteni, hogy a népek, országok, nemzetek tettei nem értelmezhetőek olyan egyszerűséggel mint az egyének tettei (bár még ez is nagyon messze van az egyszerűtől...).

Krisz11 2014.06.29. 09:08:13

@whale:

"Ők ugyanis hódítani mentek. Más népektől elvenni azt, ami sosem volt az övék."

Neharagudj, de szerintem nagyon elvakult vagy. Magyarország szerinted hódítani ment? Meghódítani Erdélyt, meg Felvidéket, ami sosem volt az övék?
De ugyan ez igaz Németországra is, tudod mennyi területet vesztett a mindenki szerint igazságtalan 1.vh utáni békekötés után? És mennyi német került külhonba?
A saját gondolkodásod szerint akár a magyarok mellett is lehetnél.

Gera 2014.06.29. 10:45:12

Nem szeretem ezt a kifejezést, hogy "hősi halált halt". Értem én, hogy így szokás, szóval nem a konkrét esetben kifogásolom, csak úgy általában mondom. Valahogy olyan álságos és propagandaízű az egész, hisz itt például egy szerencsétlen szabóról beszélünk, akinek a feleségét és kisgyermekét kellett otthagyni azért, mert egy rakás faszkalap kitalálta, hogy márpedig háborúzni kell. A háborút nyilván a pokolba kívánta és a halálában nem volt semmi hősies. Annak címkézni tulajdonképpen ócska propaganda az értelmetlen háborús áldozatok eladhatóbbá tételére.

Veridicus76 2014.06.29. 11:34:04

Az itt ömlő csatornalé bizonyítja, mekkora pusztítást végzett a hazaáruló bolsevizmus az agyakban. Egy rakás ostoba, magyargyűlölő ostoba fasz. és még szavazati joguk is van. Ezek masíroznak két sörért szavazni a komcsikra. Radikális, kíméletlen változtatásokra van szükség, minden kommunistát ki kell rúgni mindenhonnan, főleg az oktatásból és a kultúrából. A hősöket fikázó, Magyarországot gyalázó idiótákat pedig meg kell keresni, és el kell venni tőlük a szavazati jogukat.

objekt678 2014.06.29. 19:16:19

@TGeri: 2014.06.28. 21:52:02
Én azt állítottam, hogy a németek Lengyelország lerohanásával nem világháborút akartak kezdeni. A hadüzenetet először a franciák, majd az angolok küldték el a németeknek.
Ez így történt, hogy jön ide az én "töritanárom" ?
Te mit tudsz másként?
Vagy kezdjem én sajnálni a töritanárodat?

Albu 2014.06.30. 18:41:02

@smartdrive: „»Közel hetven évig semmilyen hír nem érkezett a Budapest ostroma során eltűnt katonáról.«
öö, tudom, hogy én kiemelkedően okos vagyok, de azért más is rájöhetett volna, hogy meghalt”

Nem az a lényeg, hogy meghalt-e, hanem hogy nem jött róla hír. Szétfeszíti a fenti mondatot az empátia. : )

102 éves lenne. Ha adnának rendes ellátást a gulágon, akkor még akár élhetne is.

Pár éve került elő egy magyar Oroszországban, aki hadifogolyként került oda, és nagyon gyengén, de még beszélte az anyanyelvét.

*

A többieknek: mi ez a kényszeres nácizás itten? Mi ez, ötvenes évek?!
süti beállítások módosítása