dozsa.jpgAz embert az elmúlt esztendők megtanították arra, hogy ne várjon túl sokat egy politikustól, pláne, ha az a mindenkori kormány tagja. De azért vannak még pillanatok, amikor Máraival szólva a megsértett ízlés felsikolt. Répás Zsuzsannának ma sikerült átlépnie meglehetősen magasra helyezett ingerküszöbömet. A nemzet-pr-ért nemzetpolitikáért felelős állímtitkár tegnap a délvidéki Bajmokon kimaxolta az összes előítéletet, amelyek a világtalan, fél(ig se)művelt politikusokról élhet bennünk.

E derék asszony ugyanis Dózsa György helyi szobrának avatásán azt találta mondani, hogyaszongya: "Ha Dózsa György neve elhangzik, mindenki tudja, hogy a magyar történelem nagy, meghatározó személyiségéről van szó, éljen magyarként bárhol a világon. A magyar történelem minden korszaka meglátta benne azt a személyt, akire mintaként, példaként lehet tekinteni elszántságért, akinek volt elgondolása, terve, célja egy közösségben, és aki népéért halt mártírhalált."

Namost, én rég nem vártom már egy államtitkártól, hogy alapvető történelmi tényekkel tisztában legyen (de, azért jó lenne). Azt se mondom, hogy egy magát ker.konz.-nak valló kormány tagjaként mindenképpen a történelem tisztán ultrakonzervatív olvasatát kellene vallania. Magam se gondolom, hogy az 1514-es események megítélésénél egyedül Werbőczy Hármaskönyve az egyetlen hiteles forrás. Tisztában vagyok azzal is, hogy a korabeli magyar politikai elit teljesítménye nagyjából a jelenkorival volt egy szinten, és ez valahol jogosan váltotta ki a nép elégedetlenségét. (Rosszabb pillanataimban néha magam is hajlok egy hasonló megoldásra, mint, amit a "népéért síró, bús bocskoros nemes" választott.)

Annyit azonban elvárnék minden olyan politikustól, aki a Munkáspárton és a 4K-n kívűl tevékenykedik, hogy a parasztháborút minimum tragikus, a lehető legrosszabb időben (12 évvel vagyunk Mohács előtt) jött történelmi balesetnek tekintse. És lehetőleg ne "népünk szabadságküzdelmeinek dicső fejezetét" lássa benne, ahogyan a tankönyvekben állt ama bizonyos negyven évben, amelyet állítólag már nagyon lezártunk a fülkeforradalommal.



Nem várom én, hogy az ünneplőbe öltözött helyieket a porig égetett kastélyokkal, meggyilkolt nemesek, és megerőszakolt nemesasszonyok százaval sokkolja. De azért azt tán még se kellene vizionálni, hogy 1514 májusa és júliusa között a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 1.0-ás próbaverziója működött Magyarországon.

Dózsáról ugyanis sok féle értékelés létezik, de azt még legmélyebb tisztelői se állítják, hogy szegény fickónak az égvilágon bármilyen "elgondolásai, terve, céljai" lettek volna - persze azon túl, hogy seggbe kell rúgni az elkanászodott magyar urakat. Ennek a talán derék, de mindenképp faék egyszerűségű katonaembernek egyetlen félmondatát se ismerjük, amelyből akár csak következtetni lehetne arra, mi a bánatot akart az országgal, a nemzettel kezdeni, ha valamilyen csodasorozat folytán lenyomta volna a hazai főnemességet.(Persze ezzel nem volt egyedül, a késő középkori és kora-újkori parasztfelkeléseknek az esetek nagy többségében Európa-szerte kimerült a programja ennyiben.)

Az is elég erős állítás, hogy Dózsa egyébként valóban rettenetes kegyetlenségű kivégzése "népéért halt mártírhalál" lett volna. Lehet persze ilyen jól hangzó dumákat lődözni a magyar éterbe, lehet is érte udvarias tapsokat bezsebelni. Csak, hát a történettudomány egy olyan szakma, amelynek sajnos megelhetősen zárt logikája van. Ha ugyanis Dózsa népéért életét áldozó mártír, akkor Werbőczy és a többiek népüket eláruló szemét gyilkosok voltak. És velük együtt az ő örökségüket valló és vállaló egész politikai-társadalmi elit nagyjából 1945-ig bezárólag. Mondom én, lehet így gondolkozni. csak azt úgy hívják, hogy marxista történetírás. A"hazáját védő" III/II-es kiváló szakember kinevezése óta az ember már nem nagyon lepődik meg semmin, de azért Révai József és Molnár Erik munkásságának legjavát visszahallani egy jobbos kormány államtitkárától mindenképp David Lynch filmjeibe illő abszurd élmény.

Én nem tudom, a bajmokiak miért állítanak szobrot Dózsának, de, ha ez a helyi magyaroknak fontos, és erre az eseményre elhívják Répás Zsuzsannát, akkor persze el kell menni. És ott aztán mondani kell valami kellemes, színtelen-szagtalan bullshitet, a kettős állampolgárságról, a nemzeti összetartozásról, és arról, hogy Trianont a NER és az EU együtt írja felül. Az államtitkár asszonytól az elmúlt négy évben nagyjából kizárólag ilyeneket hallottunk. E szárnyaló bajmoki szónoklat után, azt hiszem, jobb lenne, ha a jövőben is ennél a jól megszokott panelnél maradna. Unalmasnak unalmas, de legalább saját termék, és nem Kádáréktól kölcsönzött darab. Abból elég Tasnádi is...

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr736461665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2014.07.01. 06:34:48

Platón (I. e. 500 tehát 2500 éve tudni lehet) Az állam című művének: az oligarchia jellegzetes hibái 551/c pontja idézem: „alig képesek hadat viselni, mert szükségképpen felfegyverzik a tömeget, és akkor az ellenségnél is jobban retteghetnek tőle!” Linder Béla nem volt gyáva? Vagy nagyon is jól tudta okosabb elszedni a fegyvert a katonáktól, mert a helyzet Dózsa népének feltámadásával fenyegette Őket! (Félmillió halott, másfél millió sebesült volt a háború eredménye!)1514 70000 lázadót végeznek ki! 26-ban nem mrnek mozgósítai! 14 Bakócz Tamás pápa aspiráns praktokái miatt!

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.01. 08:40:42

Dózsa alapvetően egy habozó, határozatlan alak volt, aki teljesen saját radikálisai befolyása alá került. A radikálisok egyetlen célja pedig a káosz volt és a személyes bosszú.

Veridicus76 2014.07.01. 13:17:54

Kiváló szösszenet, egyetértek.

randomuser1 2014.07.01. 14:10:28

igen, szörnyű nagy baki egy történészkonferencián mindenféle konkrét információt nélkülöző, általános iskolai szintre leegyszerűsített sablon gondolatot előadni.
ő, véjt, hisz itt cask arról van szó, h egy nóném falu szobrot emeltetett valami kétes hírű jöttmentnek amit egy épp protokoláris formaságokra is kapós politikus avatott fel klasszikus érdektelenség közepette.

én amúgy szarás közben is az enciklopédia britannika különböző kiadaásai közt fellehető nyomdahibákat katalogizálom és mélyen elitélem ezt az ájfónnyomogató nemzedéket.

randomuser1 2014.07.01. 14:11:40

@maxval, a gondolkodó birca: nem, az ő céljuk jézus királyságénak és örökségének tönkretétele.

Zolcsi67 2014.07.02. 22:15:32

Csak én érzek áthallást?

"Nem kell az EU", "nem kellenek a kínaiak", "nem kell az orosz üzlet" – akkor tessék szépen megmondani, mi a fene is lesz, ha kormányra kerül az idézett társaság, mert önellátásból nem lehet megélni, főleg nem egyik pillanatról a másikra.

Szóval egy kicsit "bagoly mondja" jellege van a posztnak.

Albu 2014.07.04. 03:09:41

NER egy pont nullaás?! Nem 1.0-s?

Ez egy jobbos kormány?!

Amúgy jogos gondolatmenet. Él még a Móra kiadó könyvsorozata a fejekben, és ,,Jugoszlávia népei a jugoszlávok''...
süti beállítások módosítása