brazilia_nemeto.jpgTegnap este tíz és éjfél között nem egyszerűen egy világbajnoki elődöntő zajlott Belo Horizontéban. Ez a kilencven perc futball, sőt nem csak futballtörténelem volt a javából. Mindenekelőtt azért, mert a német válogatottnak sikerült elérnie azt, amit az elmúlt húsz évben még soha. Nekik szurkoltam, és innentől már nekik is fogok szurkolni a döntőben. Akkor is, ha a hollandok lesznek az ellenfeleik, holott nagyjából 14 éves korom óta javíthatatlan Oranje-fan vagyok. De ezek után már lehetetlen nem Lahm-éknak szorítani.

A németek most nyilván a mennyben járnak – ám igazán történelmi jelentőségű Brazília számára volt a tegnap este. Nem is olyan nagy túlzás, ha azt mondjuk: ez az ő Mohácsuk, „nemzeti nagylétük temetője”. Az ország történelme alig kétszáz esztendőre nyúlik vissza, amelyben sem dicsőséges, győzedelmes hadjáratok, sem felemelő honvédő küzdelmek nem nagyon voltak. Akadtak persze olykor kifejezetten véres összecsapások is a szomszédokkal, de a Brazília szuverenitását soha nem fenyegette igazán veszély. Még egy tisztességes függetlenségi háború sem jutott nekik, hiszen a Napoleon által padlóra küldött Portugália némi becsületből vívott utóvédharctól eltekintve simán elengedte legnagyobb gyarmatát. A világ ötödik legnépesebb országa az egy főre jutó GDP tekintetében a 79-ik helyen áll, jelentősen lemaradva mondjuk Fehéroroszország, vagy Botswana mögött. Az elmúlt tíz év ugyan látványos fejlődést hozott, de a Kánaán messzebb van még, mint a vb-arany.

Ennek a népnek a hősei nem katonák, államférfiak, vagy forradalmárok – hanem a focisták. A futball a nemzeti dicsőség legfontosabb letéteményese, az emlékezetes nagy csaták és győzelmek itt nem harcmezőkön, hanem a gyepen születtek. Brazília egyedül ebben világhatalom – ebben viszont a leghatalmasabbak egyike. Ez a nemzeti önkép omlott össze tegnap nem is 90, de már 30 perc alatt. A zokogó milliók nem csak a világbajnoki álmot siratták – hanem ezt az illúziót is. Őket nagyon sajnáltam – de a focistáikat nem. Ők pont azt kapták, amit megérdemeltek.

Isten nem ver bottal, legfeljebb közhelyekkel, de ettől még igaz: nehéz nem a sors kezét látni a keddi orbitális zakó mögött. Ez a csapat a kilencvenes évek legendás gárdájának nem az árnyéka – sokkal inkább a karikatúrája. Ha gimi elsőben valaki nem tudott felsorolni fejből legalább 7-8 sárgamezes fenomént, komolyan fontolóra vettük, nem buzi-e (vagy, ami még cikibb: francia szurkoló, pfejjj) az illető. Ma komoly guglizást igényelne, ha le akarnám ide írni a tegnap esti kezdő 11-et. Nem is írom, mert nem érdemlik meg.

De David Luizék legnagyobb bűne nem az, hogy középszerűek, elvégre hol van az megírva, hogy a braziloknak mindig zseniálisan kell játszaniuk? Az igazán megbocsáthatatlan az ókori mítoszok legnagyobb vétke: a hübrisz, az elbizakodottság. Ez a banda, miután átszenvedte magát Chilén, továbbfújták Kolumbia ellen, és prosztó állat módjára végig szabálytalankodta az egész vb-t, elhitte magáról, hogy mégis világklasszis csapat. Hogy ők pariban vannak a németekkel, nem kell beállni védekezni, le lehet rohanni, és szépen 2-3 kényelmes góllal haza lehet küldeni a germánokat a Valhallába. Sem bennük, sem az edzőben, a már réges-rég túlértékelt, kiégett Scolariban nem volt annyi alázat, hogy belássák: az ellenfél ezúttal sokkal jobb, és legfeljebb nagyon óvatos játékkal lehet esély a győzelemre.

A brazilok nagyjából mindent elkövettek, amit egy sportembernek nem szabad – a németek pedig mindent megtettek, ami azzá tesz egy focistát. Tegnap nem csak ők győztek, hanem a kemény, hajtós, de játékos és önfeledt foci is. Lahm-ék nem csak gyönyörűen és ötletesen, de mély alázattal is játszottak, igazi csapatként. És, amiért ennél is nagyobb respect jár, az, ahogyan a meccs lefújása után viselkedtek. Özil a felkészülés során lesérült, és így otthon maradt csapattársának, Marco Reusnak üzent, hogy hiányzott a csapatból. Ők ketten egy poszton játszanak, így, ha Reus el tud utazni, akkor Özil talán nem is fért volna be a keretbe. Nos, ha van bajtársiasság, akkor ez az. A németek lovagiasságból is leckét adtak, amikor a teljesen összetört, földön fekvő, zokogó brazil srácokat ők vigasztalták. Méghozzá úgy, hogy nem volt ebben a gesztusban semmi leereszkedés, vagy álszent kegyeskedés.

Emberség volt benne. Ami a mai, modern futballnak nevezett lélektelen cirkuszból annyira hiányzik. Most viszont, ezen a vb-n (nem csak tegnap, a meccsek többségén) megcsillant valami abból a csodából, ami annak idején a rongylabda kergetésére bírta dédapáinkat a grundon. Még két meccs van hátra. Most már ne rontsátok el fiúk!

Balogh Gábor

És igen, lehet ezt is überelni. Özil ma ezt posztolta a Twitterre, a braziloknak üzenve: "Gyönyörű országotok van, nagyszerű népetek, és csodálatos focistáitok - ez a meccs ne rombolja le a büszkeségeteket!"

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr116493557

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.07.09. 17:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2014.07.09. 17:13:43

Alaposan elfogult írás, de hát fociról lévén szó, belefér. :-)
Nem olyan rossz ez a brazil csapat, szerintem nem voltak nagyképűek, és nagyon rokonszenves, ahogy valóban CSAPAT. Az igaz, hogy a korábbi évtizedek fenoménjaihoz képest középszerűbbek.
"A németek" - hm, azért a ramadánt ki kellett cselezni néhány "németnek". :-)

Veridicus76 2014.07.09. 17:19:38

Alaposan elfogult írás, de hát fociról lévén szó, belefér.
Szerintem a brazilok nem voltak különösebben nagyképűek, az meg kifejezetten rokonszenves, ahogy valóban CSAPATOT alkotnak. Más kérdés, hogy a korábbi évtizedek fenoménjaihoz képest valóban középszerűbbek. Tegnap a "németeknek" (egy-két játékosnak az ellenfél játékosain kívül a ramadánt is ki kellett cselezni, ugye...) mázlijuk is volt, minden összejött nekik a második gól után szétesett brazilok ellen.

Veridicus76 2014.07.09. 17:21:26

Bocs a duplázásért, elsőre nem jelent meg nekem. :-)

Jorgos Vadefakisz 2014.07.09. 19:31:53

Ez a poszt nem is volt rossz, BG. Grat.
A brazil zakó arra is alkalmas lehet, hogy elgondolkodtasson néhány mélymagyar seggfejet is - ha továbbgondolnák az írásodat. Sajnos nem hiszek ebben.

Veridicus76 2014.07.09. 21:09:32

Ez korrekt a töröktől.

imres 2014.07.09. 23:04:51

Persze, persze. A brazilok most még nincsenek padlón. Lehet, hogy nem is lesznek. De könnyen oda kerülhetnek, ha azokra a figyelmeztető jelekre nem figyelnek, amiről a poszt is szól. Nincsenek olyan világnagyságok, akik meccseket dönthetnének el.
Neymar primadonna. Belőle sosem lesz tartós világsztár. Pont olyan, mint Ronaldinho volt.
Manapság már kisipari módszerekkel csapatot, jó játékosokat nem lehet kinevelni. A braziloknak (is) ez a legnagyobb problémája.

pamut 2014.07.10. 12:31:08

"Ha gimi elsőben valaki nem tudott felsorolni fejből legalább 7-8 sárgamezes fenomént, komolyan fontolóra vettük, nem buzi-e"

Hova jártál, valami szellemi sérülteket ápoló intézménybe? Nem kéne ezt inkább titkolnod, ahelyett hogy a neten terjeszted?

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.07.10. 12:32:23

Valahogy így éreztem én is, szívemből szól ez a poszt.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.07.10. 12:33:35

(Persze leszámítva a holland részt: őket nagyon nem bírom, nekem tök indifferens volt a tegnapi meccs, mindkét csapatot szívesen láttam volna a németek áldozataiként :))

Szelid sunmalac 2014.07.10. 13:37:36

@Veridicus76: Nem csak a "toroktol", hanem joforman mindenki igy gondolkodik Nemetorszagban, mert ok is estek mar ki es tudjak mit jelent ha ekkora nyomas van az emberen.
Azonkivul mindneki mondja is, hogy mennyire jo, hogy a masodik felidot nem huztak meg annyira (szandekosan), mert a nyeres volt a cel, nem a brazilok foldbe dongolese. Az amcsik elismertek, hogy ha ok lettek volna a nemetek helyeben, akkor meg annyit rugnak, amennyit tudnak.
Mas a mentalitas.

2014.07.10. 13:51:00

@fuck_a_but: Te sztem olyan vagy mint a viccbeli Móricka. Neked is mindenről ugyanaz jut az eszedbe..

Aurelius Respectus 2014.07.10. 14:06:33

@pamut: Ez tényleg durva szöveg volt, miért lenne buzi, akit nem érdekel a foci.

nu pagagyí 2014.07.10. 14:13:05

A brazilokat azért nem kell temetni, akár három ennél erősebb válogatottat is össze lehetne rakni a sokfelé légióskodó játékosaikból. Minőségi játékosból tehát nincs hiány, de a lelki trauma hatása azért egy ideig biztosan eltart.

Szelid sunmalac 2014.07.10. 14:18:15

@nu pagagyí: A brazilok ha a favelakbol random kivalasztanak 11 gyereket, azzal is megvernek a csapatok tobbseget. Egyszeruen szar volt a csapatosszeallitas, tul nagy volt a nyomas, mindenki egy embertol varta a megvaltast stb.
Ha behozzak az "idoseket", azok is nagyobbat domboritottak volna.

2014.07.10. 14:20:03

@Aurelius Respectus: Idéznék egy klasszikust..
Piros a cipőd, buzi- e vagy? Kefíret iszol, buzi- e vagy? Anyáddal lakol, buzi e vagy? Te macskát tartasz buzi-e vagy?

altona 2014.07.10. 15:12:51

...hét, igen.
Sosem voltam brazil.fan -43 nyarat megéltem -, örülök, hogy kicsit helyre lettek téve,de:
. ne higgyük, hogy a 4 év múlva esedékes vb-nek nem esélyesei (már most...)!

nincs más dolgunk mint szurkolni, hogy európai bajnok legyen, mert:
- más kontinensről még nem sikerült elhozni a trófeát,
- 90%-ban mindenki eurőpában lett világsztár.

Smirr 2014.07.10. 15:26:45

@Szelid sunmalac: Tudod mit (értem persze, hogy erő tartalékolás, nem megalázás, stb) azért csak megnéztem volna, mennyi fér még be a brazil kapuba. És szerintem vagyunk még így ezzel páran.

Sturmabteilungsmann 2014.07.10. 17:18:31

@fuck_a_but: mi az hogy "melymagyar" ? Nem vilagos,mire akarsz kilyukadni.

Jorgos Vadefakisz 2014.07.10. 20:15:35

@Sturmabteilungsmann: A "mélymagyar" az olyan, akiben fortyog a "nemzeti öntudat" és sértettség, egy hangos, ám meghatározó kisebbsége többnyire a focipályák környékén található meg, valamint a szakadt Suzukija hátulján 1-4 db nagymagyarország-matrica található. Vannak nagy terepjárós matricások is bőven, azok még mélyebbek. Meg van ilyen hátizsákos is:
hvg.hu/w/20140710_Elet_a_fociutan

2014.07.10. 22:10:13

@fuck_a_but: Na és mi a fasz köze van ennek a brazil buktához?
Gondolom a stadionban lévő brazil szurkolók szted a "mélybrazilok".
Abba kellene már hagyni ezt az ostoba gondolkodásmódot, különösen hogy két választást buktatok el vele csúnyán, és nagyon érik a harmadik is ősszel..

Jorgos Vadefakisz 2014.07.10. 22:29:36

@Tölcsért csinálok a fejedből..: Kár erőlködnöd, huzalozott droidokkal nem kommunikálok.

2014.07.10. 22:55:26

@fuck_a_but: Ember! Én már akkor a német válogatottnak szurkoltam, amikor te még bőven náciztad meg káposztáztad őket.
Mégse látom az összefüggést a nagy győzelem és a "mélymagyarok" között, ami szerintem csak a te beteg elmédben létezik..

Jorgos Vadefakisz 2014.07.11. 09:00:51

Pont erről írtam az 1. bejegyzést, hogy nem vagytok képesek gondolkodni. :(
A matricázás betalált, mi? Érzésem szerint, te 1, vagy max. 2 db nagymagyar matricát nyálaztál a szakadt verdádra. :) Reménytelen vagy, faszikám. Szarul érzed magad, és még örülsz is neki. (Na tessék, egy idiótával levelezgetek itt. Ezt abba is hagyom sürgősen.)

2014.07.11. 11:32:18

@fuck_a_but: Ennyi maradt neked, te szerencsétlen frusztrált hülye. Pár ezer km-rel odébb lezajlik egy mérkőzés, és ebből te levezeted hogy most milyen rossz a lépten nyomon Nagy-Magyarország matricát ragasztgató "mélymagyaroknak". Ezzel nyalogatod a sorozatos választási bukták utáni sebeidet.

Jorgos Vadefakisz 2014.07.11. 12:55:12

@Tölcsért csinálok a fejedből..: Te ragasztgatsz baromságokat a kocsidra, de én vagyok a frusztrált. :)) Na, nyugodjál békében. :)

2014.07.12. 20:43:39

@fuck_a_but: Beteg világodban minden jobboldali Nagy-Magyarország matricákat ragasztgat a kocsijára. (Még akkor sem tehetném meg ha ilyen hajlamaim lennének, mivel céges autóval járok.)
Azt hogy elmekórtani eset vagy, mi sem mutatja jobban, hogy ezt összekombinálod egy brazíliai elődöntővel.(Beteges képzettársítás.)
Arról nem is beszélve,hogy a 70 ezer elkeseredett brazil szurkolót nacionalistának tartod, mert szurkolni mert a saját csapatának. Ők a "mélybrazilok", akiket beteges frusztrációidat kompenzálandó most jól kiröhögsz.Nem kell sok a boldogsághoz..

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2014.07.19. 19:09:44

" világ ötödik legnépesebb országa az egy főre jutó GDP tekintetében a 79-ik helyen áll, jelentősen lemaradva mondjuk Fehéroroszország, vagy Botswana mögött."

ENSZ GDP per fő adat:

Belarus 2012 Gross Domestic Product (GDP) 6,726
Botswana 2012 Gross Domestic Product (GDP) 7,191
Brazil 2012 Gross Domestic Product (GDP) 11,347

data.un.org/Data.aspx?d=SNAAMA&f=grID%3A101%3BcurrID%3AUSD%3BpcFlag%3A1

Világbank

Fehérország: 7,575
Botswana: 7,317
Brazília: 11,208

data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD
süti beállítások módosítása