porosenko-jav.jpgA kárpátaljai magyarság 2002 óta nem tud esélyes magyar jelöltre szavazni, mivel a korábban Beregszász központú, 180 ezer fős magyar többségű választókerületet úgy bombázták szét, hogy az őshonos kisebbségnek sehol ne legyen meg a többsége. A mostani lépés nem csak európai normákat sért, hanem az ukrán választási törvénynek is ellentmond.

Akiben még egy szemernyi illúzió is maradt volna, hogy az „új Ukrajna” egy centivel is demokratikusabb vagy európaibb lesz Janukovics korrupt, oroszbarát kormányának elkergetése után, azt a hétvégén egy méretes jobbegyenes józanította ki.

Az ukrán választási bizottság szombaton kiírta az előrehozott parlamenti választásokat, valamint megrajzolta az egyéni választókerületek határait. Utóbbiból kiderül, hogy az új elnök, Petro Porosenko előzetes ígérete ellenére nem lesz magyar többségű választási körzet. Erről a következő fontos tudnivalókat foglalja össze a karpatalja.ma hírportál:

  • Teljes egészében megmarad a 2012-es felosztás, amely a hivatalban lévő politikusoknak és a helyi oligarcháknak kedvez.
  • A kárpátaljai magyarság 2002 óta nem tud esélyes magyar jelöltre szavazni, mivel a korábban Beregszász központú, 180 ezer fős magyar többségű választókerületet úgy bombázták szét, hogy az őshonos kisebbségnek sehol ne legyen meg a többsége. Az egy tömbben élő magyar kisebbség három részre szakításával annak az esélye, hogy a kárpátaljai magyar közösség saját képviselőt küldjön a Radába, gyakorlatilag a nullához konvergál.
  • Azzal, hogy Porosenko helyben hagyta ezt a diszkriminatív felosztást, felrúgta a magyar kormány helyi szövetségesével, a KMKSZ-szel kötött választási megállapodást.
  • A lépés nem csak európai normákat sért, hanem az ukrán választási törvénynek is ellentmond, amely világosan kiköti, hogy a választási körzetek kialakítása során figyelembe kellene venni az etnikai határokat.

Eddig a szikár tények. Mindebből két keserű konklúziót lehet levonni.

Először is a „Putyin diktatúrája” ellen hónapok óta keresztes hadjáratot vívó balliberális újságírók akkorát koppantak a betonon, hogy a csontok émelyítő reccsenésének hangja a legádázabb ruszofil ajkáról is lemossa a kárörvendő mosolyt. Itt nem nyugat és kelet harcol egymással; nem Európa és Ázsia, demokrácia és diktatúra, honvédők és agresszorok szembenállásáról van szó. A Kárpátokon túl jelen pillanatban diktatúra ugrik diktatúra torkának, agresszorok ragadnak fegyvert agresszorok ellen, Ázsia iszapbirkózik Ázsiával. A tét egy újabb tartomány és annak erőforrásainak kizsigerelése. Aki ennél többet belelát ebbe a történetbe, azt az érzelmei sodorják, vagy fizetik, hogy embereket hülyítsen. Putyin nem fogja megvédeni a keresztény értékeket, és a csokikirály sem fogja elhozni a demokráciát Ukrajna népének.

A másik – nekünk, magyaroknak sokkal fájóbb – tanulság, hogy megint át lettünk verve a palánkon. A kárpátaljai szavazatokért cserébe az ukrán elnök tavasszal azt ígérte, biztosítani fogják az itt élő magyaroknak „az európai normákhoz igazított nyelvi jogokat”, és megfelelő feltételeket teremtenek a magyar nyelvű oktatáshoz.  Kampányában Porosenko az elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatását és a sztálini lágerekbe hurcoltak hivatalos rehabilitációját is ígérte, cserébe a KMKSZ választási megállapodást kötött és aktívan kampányolt mellette.  A magyar kormány hasonló optimizmusának adott hangot, Németh Zsolt külügyi államtitkár az ideiglenes államfő megválasztása után az új ukrán hatalom legitimitásának „egyértelmű megerősítéséről” beszélt.

Végül egy utolsó adalék, amely akár megmosolyogtató is lehetne (nem az). Brenzovics László, a KMKSZ idén áprilisban megválasztott elnöke a kampány során még így méltatta Porosenkót: „Tehát ismerjük ezt az embert mint egy európai gondolkodású, magas műveltségű, nagy tapasztalatú államférfit, akiben meg lehet bízni (…) Én őszintének látom a szándékát az iránt, hogy a szerződésben foglalt célok elérésében elnökké választása esetén segíteni szeretne nekünk.

A sors furcsa fintora, hogy az események sora végül a „felelőtlen hangulatkeltéssel” vádolt Jobbikot igazolta. A nemzeti radikálisokat ugyanis nem nyugtatták meg a szépen hangzó ígéretek, és az autonómia garantálásához kötötték volna az ukrán uniós társulási egyezmény aláírását. A parlamenti pártok közül szintén ők követelték egyedül, hogy az új ukrán hatalommal szemben a kárpátaljai magyarság kisebbségi jogai legyen az elsődleges szempont.

Ehhez képest a Bem-rakparton fennakadt az 1972-es lemez, és „Ukrajna területi egységének” féltve féltése mellett csak úgy mellékesen, széljegyzetként került szóba, hogy van százvalahány ezer magyar, aki mellett talán valakinek ki kellene állnia. A magyar kormány ehhez túl jóhiszemű, vagy egyszerűen csak túl gyáva volt, újságíróinkat pedig túlságosan is lekötötte a „nagyondemokratikus” Ukrajna hadakozása Putyin gonosz birodalmával szemben, így születhetett meg a mostani rendelet. Most már lehet panaszt benyújtani, ez a hajó már elment, lehet várni egy következő forradalomra.

Kíváncsi lennék most azoknak a kárpátaljai ismerőseimnek a véleményére, akik tavasszal még egymást túlkiabálva győzködtek arról, mennyire jó kezekben van az ő sorsuk, mennyire rendben lesz itt minden, csak nem szabad „hangosan követelőzni”. „Szép csendben kell az ilyet intézni”, „ti ezt odaát nem tudjátok”, „meglesz az eredménye a lojalitásnak” – mondtátok higgadtan bölcselkedve. Hát meglett az eredménye. A helyi magyar párt ki lett fizetve egy megyei alelnöki poszttal, a többiek mehetnek Isten hírével.

A kárpátaljai fórumokat olvasgatva egyébként az is egyre nyilvánvalóbbnak látszik, hogy a kárpátaljai magyarság politikai vezetése (esetünkben Brenzovics László KMKSZ-elnök) a regionális ukrán hatalom (esetünkben Ivan Baloga megyei elnök) túszává vált. A KMKSZ éveken keresztül azzal kampányolt, hogy helyi, MSZP-barát ellenlábasa, az UMDSZ eladta magát a hatalomnak, és a pozícióért cserébe összefeküdt az ukránokkal. A liezonból mára hard core pornó lett, ami a KMKSZ aláfekvésével egy visszataszító threesommá kezd fajulni. Az, hogy a kárpátaljai magyarok nem erre a csatornára fizettek elő, abban szinte biztos vagyok, és ők sajnos nem is tudnak hova kapcsolni.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr746656537

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.09.02. 16:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2014.09.01. 17:53:42

Szomorú bevallani az ilyesmit, de egyre inkább muszáj vagyok kételkedni határon túli testvéreink értelmi képességeiben...
Bocsánat, mea culpa, és leszögezendő, hogy ez inkább egyfajta "érted haragszom" érzés, de marhára idegesítő, hogy egyik elcsatolt vidéken sem képesek épkézláb politikai döntéseket hozni.
Azokat pedig, akik átlátják a nagypolitikát, és nem ülnek föl az elnyomók mézes-mázos parasztvakításainak, konzekvensen nácizzák/szélsőségesezik/hülyézik. Nagyon fárasztó már ez...

Tallono 2014.09.01. 18:04:15

Jó, ezt aki olvasott már valaha külpolitikát mesék helyett az első pillanattól tudta, hogy ez lesz (sajnos). Ha Magyarországon bárki is tenni szeretett volna a kárpátaljaiakért, akkor a Külügyminisztériumnak megy neki kegyetlenül, amit csak a radikálisok kíséreltek meg párszor, a Jobbik pl. csak szavak szintjén...

Tandoori Artemisz 2014.09.01. 18:18:46

Ha tenni akarnak az emberek akkor most még van esély átlehet szivárogni rongyos gárdaként szépen, aztán meglehet nyitni a nyugati frontot, nem úgy néz ki mintha az ukrán hadsereg kibírna egy ilyesmit. Csak itt az évek alatt a harcosok is elfogytak, maradtak a politikusok, a publicisták, és a kommentelők......

wallenberg8805 2014.09.01. 18:43:56

Pedig ez az új ukrán elnök is egy kisebbségi, zsidó, eredeti neve Valzman. Úgy látszik nincs meg benne a szolidaritás más kisebbségiek iránt.

Krisz11 2014.09.01. 20:03:57

@Tandoori Artemisz:
"Ha tenni akarnak az emberek akkor most még van esély átlehet szivárogni rongyos gárdaként szépen"

Egy történelem tanár ismerősöm szerint van olyan megállapodás (még ha nem publikus is) a területrablók kisantant országok között, hogyha az egyiket megtámadnánk, a másik 2 vagy 3 (ha Ukrajna is benne van a megállapodásban) kisegítené. Mondjuk ez logikus is, és nekünk meg nem segítene senki.

Tehát vagy le kellene nyomni egyben romániát, szlovákiát, meg szerbiát, meg esetleg ukrajnát, aminek ugyebár 0 az esélye, vagy fokozatosan kell az autonómiára törekedni, és hogy a határon túliaknak minél több joga/önállósága legyen.

islander01 2014.09.01. 22:53:37

Hagyjuk már Ibolykát!
Csak emlékezni kellene a tavaszi választásokra: akkor senki sem fanyalgott , amikor a Fidesz ugyanezt megtette a választási körzetek határainak tologatásával....

ggiza 2014.09.02. 07:48:43

"Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy
2014. március 10-én az új ukrajnai kormányerőkhöz köthető „
aktivisták” éghető folyadékkal leöntötték és felgyújtották a Vereckei-hágóban álló
magyar honfoglalási emlékművet."

"miközben Ukrajnát a szétesés és a gazdasági csőd fenyegeti, a nyugat
-európai befolyásos politikai és gazdasági érdekkörök által lelkesen
üdvözölt új hatalmi többség első intézkedése a nemzeti közösségeknek
anyanyelvhasználatot biztosító nyelvtörvény eltörlése volt. Mindez nem sok jót jelenthet a Kárpátalján élő 150 ezer fős magyar közösségnek."

Hajrá Putyin, ukrajna pusztuljon!

Dorian0955 2014.09.02. 09:02:16

@islander01:
Ott a pont. :-)
(Amúgy az önkormányzati választási törvény módosítása is hasonló logikát követett más módszerrel.)

De hát a kettős mérce sokaknál működik, mint tudjuk.
Ami Ukrajnában helytelen és elítélendő (amúgy valóban az), az itthon teljesen rendben van. Sajátos, de nem meglepő.

Van a saját portánkon is mit sepergetni.

Fejesrob 2014.09.02. 09:11:26

@islander01: Elmondanám, hogy ezt a tologatást az MSZP-SZDSZ alkalmazta először 1998-ban és azóta minden egyes választási évben. Ahol hatalmon sikerült maradni önkormámyzatin, ott hatalmuk végéig.

Ráadásul elég hernyó módon, azaz a leguccsó pillanatig vártak vele, hogy ha valaki pénzt energiát, időt nem kímélve megszerettette magát a körzetében csupa olyan választóval találja magát szembe, akik nem ismerték. Az MSZP-SZDSZ-t ez eleve nem érintette, mert rutinból volt elég szavazójuk, azaz nem kellett,hogy a jelölt ismert legyen.

Jó látni, hogy végre visszakapják.

Fejesrob 2014.09.02. 09:16:43

@Dorian0955: Jó nagy tévedésben vagy, mert Ukrajnában magát a nemzetiségi tömböt vágták háromfelé. Nálunk ez komoly változást nem tudott okozni, ezért nem is volt ellene soha tiltakozás. Most is csak azért van, mert nincs már más indok, de azért te sem gondolod komolyan, hogy ha beleveszem ezt a háztömböt, azt pedig kiveszem, akkor mindenütt pld. a DK nyer.

Ukrajnában viszont értelemszerűen eleve mindegyik magyar indulónak nullára csökken az esélye.

Nzoltan 2014.09.02. 09:33:27

Na, ez nem lesz címlapos sztori. Nem fér bele az indexes antimagyar tematikába.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.09.02. 11:01:42

Megkelle vedeni a kissebbsegeket arrafele is nem csak a Krimben... Annektalni Karpataljat! Ha mar a magyar kormany lemaradt a Jugoszlav haboru adta lehetosegrol bevonulni es elfoglalni Vajdasagot... Persze a sok toketlen suttyo politikus csak a sajat pecsenyejet sutogeti es semmifele nemzeti ontudattal vagy egeszseges nacionalizmussal nem rendelkeznek... Vajh miert (?!)

Szúnyog 2014.09.02. 13:24:13

Szóról szóra pontos és igaz írás.

Dzsentrisvihák 2014.09.02. 14:44:25

@Tandoori Artemisz:

Aha, mert gondolom te egy halom AK-n ücsörögve írogatod ezt, amik már csak a rongyosokra várnak...

@islander01: @Dorian0955:

Aztán mégis ki mondta, hogy az itthoni dolog rendben van? Az sincs, de ez most a kárpátaljai magyarokról szól, nem Orbán machinációiról (amiből az ellenoldali országrontóknak is volt elég).
Azért, mert valaki nem Viktorka viselt dolgaiba van állandó jelleggel belebuzlva, még nem jelenti azt, hogy rajong értük... (Ja, és csak a miheztartás végett, Kárpátalja nagyon is a mi portánk.)

Dzsentrisvihák 2014.09.02. 15:21:59

@Tandoori Artemisz:

Amúgy pedig ajánlom tanulmányozásra a kárpátaljai Rongyos-akciókat:
Bicsák Péter: A Rongyos Gárda harcai Kárpátalján 1938–1939
mek.oszk.hu/12400/12472/12472.pdf

Kiváló összefoglaló, remekül bemutatja a dolog nehézségeit, és korlátait. Remekül leszűrhető belőle, hogy hivatalos állami támogatás/küszöbön álló, reguláris bevonulás, és lengyel segítség nélkül esélytelen lenne egy ilyen vállalkozás (kormányzati segítség nélkül már a Nyugat-magyarországi felkelés is az lett volna).

Tandoori Artemisz 2014.09.02. 16:16:23

@Dzsentrisvihák:
Én ugyan nem :) De úgy láttam A Magyar Nemzeti Arcvonal "katonái" igen gyakran rohangálnak az airsoft fegyvereikkel meg a pizsamáikban az erdőben. Gondoltam ilyenkor ég bennük a harci vágy.
Ja vagy,most putyin méretes péniszének nyalogatása, meg egy két szar propaganda oldal szerkezgetése kitölti az idejüket?
Tudom ,hogy nem te vagy az illetékes ,szóval ez sem neked szól :)
Igen érdekes olvasmánynak tűnik a linked viszont.
(mellesleg én csak kommentelő vagyok szóval ne szívd mellre a publicistát :) )

Dzsentrisvihák 2014.09.02. 18:07:07

@Tandoori Artemisz:

Az MNA-sok faék egyszerű, fegyverbuzi hülyegyerekek, akik néha szeretnek katonásdit játszani, és túl sok Szálasit, meg Hitlert olvasgatnak... Súlytalan banda, komolytalan ideológiai katyvasszal a hátuk megett.

A kárpátaljai kérdéssel kapcsolatban a személyes véleményem az, hogy a magyar kormányzatnak határozottan követelnie kéne a magyar-ruszin autonómiát, vagy legalább egy igazságos, magyar-ruszin többségű közigazgatási egység kijelölését. Közben pedig lehetne pufogtatni azokat a frázisokat, amit velünk szemben oly előszeretettel alkalmaz a nyugat (demokrácia, európai értékek, fékek és egyensúlyok rendszere, jogállamiság... blabla).

Ehhez nem kellene Putyin, csak némi tök, finesz, és persze a külhoni magyarok és ruszinok együttműködése/összefogása/politikai-társadalmi akarata. Amíg ezek hiányoznak, addig pozitívan nem oldódik meg a helyzet (mint látjuk).

Mellre pedig nem szívok semmit, és elég rég vagyok már itt ahhoz, hogy tudjam, ki, kicsoda ;)

betamàs 2014.09.11. 19:38:00

Én nem vagyok híve sem a háborúskodásnak,de a semmittevésnek sem. Én, ha a helyükben lennék, olyan nyilatkozatot adnék, ki, hogy ilyen körülmények között nem tartjuk kizártnak azt, hogy olyan parlamentet keressünk, amely elismerné az megígért választókerületet.

PAPÓ38 2015.07.01. 16:02:38

Ukrajna egy posztszovjet nacionalista államnak nevezett bűnszövetkezet.
Jót nem lehet tőlük várni.
Egy alapjában véve az öltönyt már ismerő, de azért inkább a susogós melegítőben feszítő izomagyú még félig barbár társaságról van szó.
Késsel, villával már tudnak enni, de még az asztalnál krákognak, az orrukat túrják, a nőket gyerekszaró rabszolgának tartják.
süti beállítások módosítása