csernobil.gifArtemisia vulgaris… Hazánkban is gyakori fűszer- s gyomnövény. Népies elnevezései: anyafű, közönséges üröm, mátrafű, taplóüröm, veres üröm. A ködös Albionban szentjánosfűnek (Saint John’s Plant) is hívják. A nehezen emészthető, zsíros ételek általános fűszere. Gyógynövényként teája étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcsoldó, idegerősítő hatású. A népi gyógyászatban vitustánc, epilepszia és hisztéria ellen használták főzetét.

Ezerkilencszáznyolcvanhatban nem egy St John’s Plant palánta, hanem egy Nuclear Plant magja sarjadt ki Fekete Ürömben: „És a harmadik angyal megfúvá a harsonát, és nagy csillag hulla le az égből, égve mint a fáklya, és a folyok harmadrészébe esék és a vizek forrásaiba. És a csillag neve: üröm. És a vizek harmadrésze ürömmé lőn, és számos ember meghalt a vizektől, mert keserűk lettek.” (Jel 8: 10-11)

Чернóбыль (Csernobil) – magyarul fekete üröm. Huszonhét éve kísértet járta be Európát, a kommunizmus kísértete. Az Auróránál, a GULAG-nál, Lajka kutyánál végtelenül jelképesebb ezen esemény. Aki ezt fölfogja, fölfogja a marxizmus mint pszeudo-vallás lényegét. A vörös csillag lezuhant ezen a napon az angyali harsonaszóra, mely harsonaszó egész Pripjaty városában hallatszott: Внимание, внимание! Уважаемые товарищи! … (Figyelem, figyelem! Kedves elvtársak! …) A vörös csillag, mely az Új Embert, a feuerbachi emberistenséget jelképezte… Humanizmus humánum nélkül – a betlehemi csillag luciferi paródiája.

Припять – a szocialista mintaváros – atomváros volt. Központjában nem Isten temploma, hanem az istenségektől a Tüzet elrabló Prométheusz szobra állt, akiről a városi színház is a nevét kapta: az ember önistenítésének tragikus jelképe.

Húsvét volt az orthodox naptár szerint – Nagyszombat. A kommunizmus Húsvétján a Csernobili Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőmű (Чернобыльская атомная электростанция имени Владимира Ильича Ленина) sírja fölszakadt, s a kommunizmus kísértete – a Halál lehelete – járta be az éltető Lélek helyett glóbuszunkat. Lumen Christi helyett atomfáklya fénye ragyogott eme hajnalon. Ez volt az igazi „glasznoszty”, mely átlépte a vasfüggöny határait.

Döbbenetesek a képek, filmek, melyeket ismert mozgóképmegosztókon láthat bárki. Be kell csak zongorázni a „Pripyat” nevet… Számomra a legmegdöbbentőbb képek a helyi városi televízió utolsó, le nem adott adásának képkockái, egy nappal a vasárnap elrendelt kitelepítés előtt: babakocsit toló kismamák, a strandon pihenő családok, még egy esküvői kép is… Ám már föltűnnek a vegyvédelmiben grasszáló rendőrök is…A celluloidszalagba pedig örökre beégettetett a gammasugárzás, mely az analóg filmfelvevő sötétkamráján is áthatolva kis pontként föl-föl villan a képkockákon.

 

Csernobil valóban a végső figyelmeztetés volt. Az 1991-es amerikai tévéjáték minden realizmusa ellenére mélyen szimbolikus. Szimbólum alatt manapság valami negatívat értenek, pőre jelképet, ami mögött semmi nincs. A szimbólum azonban léttöbblet, nem pedig puszta utalás vagy sejdítés. A fiatal, életét feláldozó hős tűzoltó várandós felesége megjeleníti az egyetlen reményt. Nem veteti el magzatát, aki az egyetlen szál, mi halott kedveséhez köti. Boldogasszonnyá vált, ki könnyek között szüli meg gyermekét, de sírása örömre vált.

A rendszer hazugsága, hazudozása, titkolózása véget ért. Nem lehet tovább titkolni a lényeget: 1986. április 23-án, 01 óra 23 perc 40 másodperckor a halál civilizációja megnyilatkozott a maga valójában – bábeli tornya összeomlott, az önmegváltás illúziója szertefoszlott.

Szász Péter

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr897407206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parlang 2015.04.28. 23:04:29

Színvonalas, szép írás!

Krisz11 2015.04.29. 21:55:39

Nagyon jó írás, gratulálok!

Albu 2015.05.04. 16:16:01

Helyesírási megjegyzés: Nagyszombat, ha város, de nagyszombat, ha ünnepnap. A karácsony, húsvét, újév: kisbetűsek.
süti beállítások módosítása