eurovizio.jpgCsalódottnak kell-e lennünk, amiért Csemer Boglárka és csapata Wars for nothing dalával Magyarország a 20. helyet szerezte meg a tegnap tartott, 60. Eurovíziós Dalverseny döntőjében?

Dalok vagy produkciók?

Az egyik legnézettebb nemzetközi dalverseny, történetének 60 éve alatt igazi gigashow-vá nőtte ki magát. A döntők azonban évről évre – nevével ellentétben –egyre kevésbé szólnak a dalokról, sokkal inkább a körítésről, a produkcióról, és arról, hogyan tudják überelni egymást a házigazda vagy éppen a versengő országok.

Az énekversenyeken edzett hazai közönség is már jócskán hozzászokhatott, hogy egy-egy versenyző sanyarú háttere, a formabontó, extrém karakter, a látványos, impulzív életvitel a végső értékelésnél folyamatosan elviszi a fókuszt az énektudásról vagy a karizmatikus előadói jelenlétről.

Az elsősorban külsőségekre fókuszáló média egy emberként veti rá magát ugyanis egy szakításra, egy beszólásra, egy verekedésre vagy egy zsákfaluban nyomorgó tehetségre, amivel megbotránkoztathat, meglephet, sajnáltathat vagy könnyeket csalhat a néző szemébe - és némi növekedést a nézettségi mutatókba.

A szereplők megjelenése mögé rakott média- és látvány-abrakadabra észrevétlenül vonja el a figyelmet magáról a dalról vagy az énekhangról, ami még az olyan formátumokban is tetten érhető, melyek célzottan igyekeznek háttal ülő zsűrivel vagy fallal elzárt fellépőkkel operálni.

Mire szavaz a néző?

Vajon hány dallamot tudnánk felidézni a tegnapi döntőben elhangzott 27-ből, akárcsak egy nappal is a műsor után? Vajon hány zenét szerettünk volna kikapcsolni az első 30 másodperc elhangzását követően? Hány produkció esetében kezdtünk unatkozni, ha nem történt mozgás és vetítés a színpadon, vagy legaláb nem markolászta az énekes mély átéléssel a levegőt?

Ma már nem olvasunk hosszú szövegeket, nem kattintunk, ha nincs szex vagy brutális gyilkosság a címben, nem figyelünk, ha valami nem színes, mozog vagy hangos. Az észlelési ingerküszöb jelentősen megemelkedett, így minden tartalomnak sokkal nagyobbat kell ugrania, szólnia, hogy ténylegesen eljusson a közönségéhez.

Ez a jelenség azonban nem egyenértékű azzal, hogy ami mély, lassabb vagy kimért, az értéktelen lenne. Az egyszerűség, a lustaság miatt sokan a kisebb ellenállás irányába mennek, idejüket és figyelmüket könnyebben szentelik a feltűnőbb dolgoknak. A valódi értékek ezért hátrébb kerülnek a rangsorban, amin utólag már hiába kesergünk. Párhuzamért nem kell a szomszédba menni, elég, ha csak végiggondoljuk, mi mindenre megy el ténylegesen egy napunk, hetünk, és mennyi fontos dologra nem jut idő, azon figyelemfelkeltő marhaságok helyett, amikkel hosszasan képesek vagyunk foglalkozni.

A versenydalok pontozása tehát nem értékítélet közvetít, bármennyire kényelmes is ezt gondolnunk. Sokkal inkább aktuális lenyomatát annak, kik voltak egyáltalán ébren, tévé vagy internet előtt, szavazóképes állapotban. Ahogy azt is tükrözheti, hogy a döntőben vagy korábban látottak alapján a nézők kivel szimpatizáltak személy szerint, vagy a sajtóban és médiában fogyasztott hírek alapján melyik országról milyen vélekedéseik voltak. A nézői igény, figyelem, a mondanivaló emészthető módja mellett talán arról is kapunk némi lenyomatot, hogy az egységes Európában melyik nemzet melyikkel szimpatizál, időről-időre, különböző történelmi vagy politikai okokból kifolyólag.

Feltehetőleg a szavazók zenei felkészültsége is sokféle volt, de hát a szappanoperák-valóságshow-k látogatottsági adatai sem akadémikusokból tevődnek össze. Az emberek azt is tucatjával megnézik az utcán, ha valaki ízléstelenül van felöltözve, mégsem mérvadó szexi kisugárzás szempontjából, hogy hányan fordultak meg az illető után az emberek...

Wars for nothing

Az intenzív, több hónapos küzdelem és döntőben való helytállás ellenére, Csemer Boglárka dalának igazi értékét nem a május 23-ai eurovízióspillanatkép adja, ahogyan nem egy darab osztályzat határozza meg azt sem, hogy a tanuló mennyire érti a tantárgy egészét, vagy egy munkavállaló értékességét sem egy napja alapján lehet meghatározni.

Boglárka méltón képviselte hazánkat: felkészülten és céltudatosan, önmagába és csapatába vetett bizalommal vett részt a teljes versenyen, értékes gondolatokat közvetítve.

Az más kérdés, hogy befogadói oldalon, egy esős májusi szombat este az extravagáns könnyedség, a humor, a látvány, a mozgalmasság vagy a sárm jobban csúszik a munkában megfáradt nézőknek a fröccs mellé.

Nem volt ez rossz dal, tartalom és forma összhangban volt, de Boggie dalának üzenete ezen az estén még megfeküdte a közönség gyomrát. Nem csoda, hisz tömény, súlyos, koncentrált, letisztult produkciót láthattunk - így egyben ennek az egésznek a befogadására pedig megfelelő hangulat és fogékonyság szükséges.

Songs for nothing

Az ilyen versenyeken sok dal egyáltalán nem közvetít semmilyen értéket és semmiért nem emel szót - a szórakoztatáson és a nézettség növelésén kívül. Valódi tartalom, üzenet és hatás nélkül az üres versenydalok önmagukban semmik - még akkor is, ha bájosak vagy az énekesek sokat mozognak az előadásuk közben.

Válaszolva tehát a bevezető kérdésre: egyáltalán nem kell csalódottak lennünk. Tegnap egy tükröt láttunk arról, hogy május 23-án melyik produkció volt képes több, még ébren lévő embernek átlépni az ingerküszöbét (ezek között természetesen jó dalok is akadtak).A Wars for nothing valódi értékét is a benne foglalt mondanivaló, illetve ezek hatása fogja megmutatni - jóval a verseny után.

Ginger

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr107488332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2015.05.24. 20:31:15

Nekem szimpatikus Bogi előadása, de attól függetlenül örülök, hogy nem ő nyert. Egyrészt mert maximálisan megvetem a politikailag motivált eurovíziós dalfesztivált, 1 percet nem láttam belőle.
Másrészt rohadtul szánalmas lett volna hallgatni az ömlengéseket, ha megnyerte volna, miután tavaly a szakállas hermafroditát elküldtük az eurovízióval együtt a k. anyjába.

mikimackó 2015.05.24. 21:43:31

ez egy olyan dal volt, amiből a rádiók egy óra alatt leadnak 26-ot........, semmi különös!

Zongora 2015.05.24. 23:11:19

A masik Bogi tavalyi we all we all-ja konnyen csuszott volna a froccs melle.

Ugye, megint a mi lett volna, ha..

átlátó 2015.05.24. 23:28:49

Áriáznak ezek ott mind. Némelyik kicsit frissebb tempóban. Lószar ez, nem rokkendrol...most ne jöjjön senki azzal, hogy utálja a Fenyőt, - gyűjtőszóként értettem.
Na jó, közben megenyhültem...fasza endékás esztrádműsor.

padlogaz 2015.05.25. 00:22:31

A magyar csaj szvsz jobb volt mint a legtobb, a nyertes sved szerintem kifejezetten lapos volt. Az egesz cucc kb. 30 ev visszalepes az idoben. A digok jok voltak, hoztak egy klassz 80-as evek beli szintet, es ezzel meg ok voltak a legjobbak. Tok gaz az egesz.
Bogi - ha mar nem magyarul - miert nem franciaul enekelt, akkor behozhatta volna a frankofonok egy reszet, az a baj ezekkel a melyen szanto szovegekkel, hogy a briteken kivul a nezok legnagyobb resze ugysem erti oket. Sem ot, sem a tavalyi csavot, de o legalabb szuggessziv volt.

Attila F 2015.05.25. 00:40:12

Én ezzel nem értek egyet.
Ezt a dalt azért választották ki, hogy az Euróvízión jól szerepeljen, nem azért, hogy hosszútávon megmutatkozzanak az értékei. Külön műsor volt erre, a "szakértők" szakértettek, és ennyit tudtak kihozni. Értem én a poszt következtetését, hogy az emberek sekélyesek, elidegenedettek, stb., de felteszem, ezzel azon stáb tagjai is tisztában voltak, akik ezt a dalt választották.
Egyébként elég utópisztikus egy popdaltól mélymondanivalót elvárni, amikor a 90%-uknak nincs ilyenje, és nem is ez a feladatuk. Ha a szerző ezt várja el, akkor, gondolom, a Beatles is nagyon sekélyes neki.
Még nagyobb utópia azt hinni, hogy a Wars for nothing-ra a maga közhelyes mondanivalójával ("háború=rossz, értem?") és semmilyen dallamával akár csak egy hét múlva is emlékezni fog valaki.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.25. 05:16:09

A magyar dal szar volt, szarul előadva, amin nem változtat az előadó szimpatikus kinézete.

Tapmancs 2015.05.25. 06:43:41

Nem értem miért a svéd dal nyert. Unalmas, semmitmondó, semmilyen.

2015.05.25. 06:57:22

Ha az oroszoknak az volt a taktikája, hogy egy befutott, népszerű előadóval nagyobb az esélyük a jó helyezésre, akkor ez bevált. Polina Gagarina a youtube-os nagy orosz könnyűzenei csatornán, az Ello-n bőven benne van a 7 milliósok klubja dalai között az egy-egy 17 millió fölötti nézettségű dalával. Számíthattak rá, hogy sokan fognak szavazni rá.

röf 2015.05.25. 07:07:31

Kérem, ha valaki zenét akar hallgatni éppen az eurovíziósdalfesztiváldöntő időpontjában, akkor gondosan kikapcsolja a TV-t, még a még a hálózati csatlakozóját is kihúzza, benyomja az erősítőt meg a CD játszót vagy a lemezjátszót, és fölteszi valamelyik régen hallott CD-jét vagy bakelit lemezét. Egyrészt.
Másrészt, ez az euromarhaság tavaly érte el a mélypontját, annál lejjebb már nincs, csak a magmakamra....na ott kellett volna abbahagyni.
Az a szakállas förmedvény tűsarkú cipőben, kb. ott végződik a normális világ, és kezdődik valami más, amit sokan üdvözölnek, sőt ünnepelnek, sokan meg kifordulnak a WC-re megválni a paprikáskrumplitól. Tehát

werecke 2015.05.25. 07:21:02

ÉS NEM-ZET- KÖZI VÉHÉHÉHÉÉ LESZ HOL-NAAPRA AA VILÁÁÁG

E.Katolnai 2015.05.25. 08:22:30

a holokausztról vagy a homoszexualitásról kellett volna énekelnie, akkor biztos elnyeri a "nagy-külön-dijat" és akkor senki nem lenne csalódott.

Чебурашка 2015.05.25. 08:29:15

Ha netalántán mégis a magyar induló nyert volna, a kedves posztoló ugyanúgy lehúzta volna az egész eurovíziót? Kötve hiszem.

lavór 2015.05.25. 08:38:32

A kényszeres megfelelni vágyás, győzelem mindenek felett...

Relax, ez szórakozás.

micsoda? 2015.05.25. 08:50:50

A poszt akár az itthoni zsűriről is szólhatott volna. Szerintem egy közismert népszerű énekes, jobb helyezést ért volna el.

Az nem tudom, hogy az eddigi részvételünknél ez a 20. hely hol helyezkedik el. Volt már lejjebb is?

Mindenesetre örülök, hogy nem nyertünk, nem hiányzik egy újabb adónem:)

Shopping 2015.05.25. 09:15:43

Eurovizio nem arról szól hogy melyik a legjobb dal.
Bogi száma nem való ilyen versenyre, ( más kérdés hogy a többi magyar induló sem érdemelte volna meg kijusson ).
Remélem azért CsiSZAR Jenő jól érezte magát az ingyen buliban... :(

nu pagagyí 2015.05.25. 09:27:39

Boggie a miénk! Nem adjuk!

Ha egy ilyen rokonoktól mentes ország nyerni akar, akkor olyat csinálnia, amit más nem és az induló azt teszi, amiben a legjobb. Boggie elsősorban egy kedves játékos személyiség, ez a dal nem teljesen passzolt az egyéniségéhez. Ellenpéldaként, ByeAlex rosszabb énekes, de baromi hitelesen adta elő magát két éve egy nem sablon szerzeménnyel, ezért is végzett jobb helyen. Ettől függetlenül, nekem tetszett Boggie produkciója, de nem éreztem, hogy akár nyerhetne is.

gizmo26666 2015.05.25. 09:41:41

Ja, miért nem franciául énekelt a picsa, az sokkal szexibb. Mikor angolul énekelt, még én is hallottam a borzalmas akcentusát.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.25. 10:13:30

@Tapmancs:

Azért nyert, hogy ne az orosz dal nyerjen.

Politikai ok.

Egyrészt a múltkori fesztivál a homoklobbi túl messzire ment: nyert egy perverz, s az orosz csajokat kifütyölték. A dalfesztivál vezetése komoly bajba került, nem volt kizárt egy orosz bojkott. Ha pedig Oroszország bojkottál, az hatalmas piacvesztés lenne, amit a dalfesztivál nem engedhet meg magának.

Így fel lett szerelve a füttysemlegesítés a nézőtéren, s az orosz előadót kihozták másodiknak. Picit visszaléptették a homoklobbit, s Ausztria büntetésből az utolsó helyek egyikét kapta. Ez így kielégítette az oroszokat is, s a perverzeket is. A dalfesztivál vezetése megtalálta az arany középutat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.25. 10:27:39

@Shopping:

Én amikor megláttam a Bogit a döntőben, azonnal úgy tünt: azt hiszi ez valamiféle politikai dalfesztivál. Még a háttérénekesek is vigyázban álltak. Utoljára ilyet a 80-as években láttam, keletnémet ifjúkommunista dalfesztiválon.

Ezzel az erővel az Anyám tyúkját is elszavalhatta volna zenei kísérettel - az ugyanúgy alkalmatlan lett volna.

Ez pont olyan, mint amikor pár éve operaénekes lépett fel a döntőben, s sikeersen megszerezte az utolsó helyek egyikét. Pedig sokkal jobban énekelt, mint az összes többi résztvevő. Csak éppen nem oda való a stílus.

csak egy néző 2015.05.25. 10:45:58

Ez az egész műsor sosem a dalokról szólt.
Ez az egész show egy politikai cirkusz. A szomszédos országok körbeszopogatják egymást, bizonyítván a barátságukat, lojalitásukat.
Ez az egész szavazás csak azt bizonyította, hogy nekünk nincs egyetlen barátunk már európában.

fifibá55 2015.05.25. 12:01:11

Összefoglalva a mondanivalót: tulajdonképpen mi győztünk, csak a többi, ideológiailag fejletlenebb ország még nem ismerte ezt fel.

Veridicus76 2015.05.25. 12:41:11

Az eurovíziós baromság egyáltalán nem a zenéről szól. Érdektelen, nyálas cirkusz.

Vahakomb 2015.05.25. 13:10:29

Én pont a svédig bírtam ki a TV előtt. Na, mondtam akkor magamban, ez volt aztán a nagy semmi, s menten lefeküdni. Álomban sem gondoltam volna, hogy az lesz a győztes a dal!
Ami a magyart illeti, az is rettentő unalmas volt. A dalból pont a dallam hiányzott.
Amit Boggie tavaly énekelt, az minimum 1000-szer jobb volt ettől a mostani dalától.

Vili Doli 2015.05.25. 13:30:03

Én csak ezt az egy produkciót néztem meg, az élő közvetítés felvételét.
Hát, mit mondjak - olyan semmilyen volt.
Futottak még kategória.
Pedig a kislány pofija aranyos, de az arckifejezése élettelen, a hangja nulla, a fellépése olyan volt, mint egy iskolai ünnepélyen, ahol muszáj neki szerepelni.

vuvuvu2 2015.05.25. 13:36:12

a legtöbb nóta ami elhangzott tele volt unásig hallott zenei motívumokkal, zenei koppintásokkal. mielőtt elhangzott volna a következő dallam, tudtam mi következik, annyi volt a zenei közhely. boggie-ék tisztán énekeltek (több fellépő hamis volt), önazonosak voltak és jól illeszkedtek abba a vonulatba amit MO próbál képviselni pár éve: azaz szembemenni azzal a gagyival ami az euróvíziót jelenti immár sok éve. hátha lesz majd egyszer egy valóban értékes verseny ebből a giccsparádéból :-)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.05.25. 13:54:03

Alapvetően marhaság volt ezzel a dallal indulni.

10 éves kor felett ugyanis az ember már valószínűleg, ha mást nem az iskolai ünnepségek kapcsán, tanult némi történelmet. Például forradalomról és szabadságharcról. Vajon az is belefér a háború == értelmetlen szintű bugyuta egyszerűsítésbe?

És sokaknak eszébe jut, hogy abból, hogy "csak ne legyen háború" alapon szabadon engedtek garázdálkodni elnyomó csoportokat előbb-utóbb még nagyobb háború lett.

Egy olyan dal amit alig hallgat valamit, ellenben sikerül az óvodás szintű gondolkodást (akkor még nem volt része Március 15-i iskolai ünnepségben) felmutatni mögötte, cserébe egy szórakozásról szóló műfajban ezzel akar komolykodni...

Ha taktika, politika, stb. nem segíti, akkor ez 0 pontot is kaphatott volna.

Krisz101 2015.05.25. 14:43:26

Bezzeg ha ez is a hollókausztról szólt volna, akkor még a grammyt is elvitte volna :/

Ha nyalod a zsidók segget, 1.hely, díjeső
Ha kritizálod őket, 20. hely...
Egyéb kérdés.?

Ja, és még iorulhetszhogy nem vagy antiszemita

Dr_utcai_arcos 2015.05.25. 14:55:16

A belga dal pl jó volt. Eredeti, fura, de nagyon hallgatható. A svédre nem is figyeltem fel amíg el nem kezdték adni neki a pontokat (wtf...). Bogi aranyos volt, helyes volt, kb ez volt a sáv amit be lehetett jósolni előre.

zila5 2015.05.25. 16:51:54

Sajnos én nem jutottam el a dalig. Meglátok csak egy képet erről a langyos csajról és már alszom is.

Mérnork 2015.05.25. 16:57:08

Bogi daláról Ford Fairlane örökzöldje jut eszembe (mondjuk az egész Eurovíziós (Sz)Da(r)lversenyről is) :"- Mi ez a ti-ni-ni-ni-ni? Mi ez szemét mi? Én az ujjammal jobb ritmusban
tudok pattogtatni. Tényleg te itt megerőszakolod, megölöd a rock & roll-t
Keith Richards forog tőled a sírjában, pedig a fószer még nem is halt meg.
De ez baby valami kibírhatatlan."

lezsír (törölt) 2015.05.26. 03:29:16

Ez arról szól, hogy
1. Melyik nemzetnek van több rokona Európában (skandinávok, szlávok, mediterrán népek, ortodoxok egymásra szavazgatnak)
2. Melyik dal, előadó képes hatni arra a csoportra, akik szavaznak egy ilyen versenyen, akik szerint a zenei szórakozás az egy ilyen műsorról szól, konzerv, előrecsomagolt vacak az "élmény" nekik.

A magyar dal szar volt. Egyrészt nem való Eurovízióra, másrészt a mondanivalója is primitív volt (a háború az rossz, értem!?). Pont olyan primitív, egyszerű, mint a tinglitangli dalocskák, csak intelligensnek akart tűnni. Néha bejön a politikai propaganda, néha nem. Most nem jött be. A dalok minőségét, szórakoztató jellegét nem határozza meg feltétlenül, hogy milyen "mélyek". Ez a dal nagyon mély akart lenni, de szar lett helyette. Dalként szar, politikai propagandaként meg bugyuta.

@Krisz101: Valóban, a tuti recept a holokausztról és/vagy a homokosokról dalolászni.
Na majd jövőre. Énekelhetne a magyar induló egy homoszexuális izraeli katonáról, aki foszforbombákkal szórja a palesztinokat és közben holokauszt kártérítést vesz fel a 10 éve elhúnyt dédnagyanyja állítólagos szenvedései miatt. Az tuti siker lenne, senki nem merné lepontozni a fejlett nyugati államok közül.

30-40 év múlva meg úgyis megszűnik az Eurovízió és helyette az Eurábiai Iszlám Kalifátusok Korán recitálási versenye lesz képernyőn. A fináléban pedig hitetleneket égetne el élve illetve lefejezési bemutató lesz meg fellőnek pár tucat BM-21-es rakéta sorozatot. Persze azokat a versenyzőket is kivégzik majd, akik tévesztenek a Korán recitálásban...

lezsír (törölt) 2015.05.26. 03:31:43

@Dr_utcai_arcos: a Bëlgának minden dala elég furcsa amúgy. Eredetinek nem mondanám, mert a zenei alapot sokszor nyúlják valahonnan, de persze szórakoztató, hallgatható dolgokat raknak össze.
Vagy nem a magyar Bëlga együttesről regélsz?

lezsír (törölt) 2015.05.26. 03:40:10

@Válasszunk: a háború hogy is lehetne értelmetlen, ha olyan népszerű az emberiség körében!?
Ha csak l'art pour l'art csinálják is, az is értelmet ad neki.
Az Eurovízió például sokkal értelmetlenebb, mint a háború.

Az mindig megdöbbent, hogy a magyarok még mindig azt hiszik, az Eurovízió az valami művészi igényességtől átitatott szuper produkció. Nem az. Gagyifesztivál, ahova gagyi dalt kell küldeni. Ja és akinek ez a zenei élmény, hogy évente egyszer Eurovízióra veri, az nagyon el van tévedve.

Vahakomb 2015.05.26. 07:52:59

@lezsír: "... Énekelhetne a magyar induló egy homoszexuális izraeli katonáról, aki foszforbombákkal szórja a palesztinokat és közben holokauszt kártérítést vesz fel a 10 éve elhúnyt dédnagyanyja állítólagos szenvedései miatt. ... " - Jaj, ez olyan megható! Ez forgatókönyvnek is tökéletes! ;)
süti beállítások módosítása