Olyan, hogy „menekült” nincs, legfeljebb a statisztikákban. Különböző országból különböző céllal érkező embercsoportok vannak, és hogy ezek közül ki a valóban üldözött, és ki az, aki csak a nyugati segélyen akar élősködni, azt nehéz megmondani.

Hetek, lassan hónapok óta zajlik a kommunikációs offenzíva menekültügyben. Ezt a harcot a balliberális a partvonalról szotyizva, néha bekiabálva nézi, szerintük nem a rekordokat döntő menekültáradat, hanem a jobboldal uszítása jelenti a valódi veszélyt. Ebbe a kórusba csatlakozik be a fősodratú média, akik a cigánykérdésben már megszokott trükkökkel szomorú szemű, hőségben kitikkadt gyerekek fotóival ragasztják tele a netes faliújságokat.

collage.jpg

Ezzel szemben áll a menekültekben potenciális fosztogatókat és vallási fanatikusokat látó, fegyverkezni vágyó radikálisok csoportja, akik nem elégszenek meg pusztán a kollektív elutasítással, ők szeretnék utálni is a buta niggereket.

Az egyik oldalon a migránsoknak vizet és élelmet osztogató álszent humanista, akinek az egész élete arról szól, hogy mindenkit sajnál és segít, aki nem magyar, de egyszer sem jutott még el odáig, hogy a bajba jutott, háború elől menekülő délvidéki vagy kárpátaljai magyarokat támogassa, esetleg kiálljon az ott maradtak önrendelkezéshez való jogáért.  A másik oldalon a szavakban hazáját féltő, valójában polgárháborús állapotokra vágyó proli, aki az álhumanistához hasonlóan két szalmaszálat nem tett még keresztbe a határon túli magyarokért, de már nagyon szeretne „odabaszni”, és úgy érzi jól magát, ha valakit mindig gyűlölhet.

Középen áll a magyar társadalom normális többsége. Akik szolidárisak a háború és nyomor elől menekülő családokkal, de nem akarnak egy több milliós új népvándorlás átjáróháza lenni. Akik szívesen befogadnak mindenkit, aki azért jön Magyarországra, hogy itt kamatoztassa tudását, szorgalmát, de nem akarnak még több ingyenélőt az adóikból eltartani. Akik alapvetően toleránsak más vallásokhoz és kultúrákhoz, de nem akarják, hogy Budapest külső kerületei no-go zónák legyenek, és a templomharangokat felváltsák az Allahu Akbar kiáltások. Akik nem rasszisták, de vallják, hogy először (az egyébként szintén robbanásszerűen növekvő) cigány lakosságot kéne európai normákra és a kulturált együttélés alapjaira megtanítani. Akik úgy gondolják, minden népnek megvan a létjogosultsága, de elsősorban a saját hazájában, és ha két olyan kultúrát vegyítünk, amelyeket egyébként egy világ választ el egymástól, annak soha nem az az eredménye, hogy a fejlettebb gazdagítja a szegényebbet, hanem fordítva: az elmaradottabb húzza le magához a többieket.

Ez a teljesen normális álláspont valahogy mégis nehezen tud artikulálódni a közbeszédben, talán azért is, mert mint mindent, ezt is érzelmi alapon közelítjük meg. Vagy szomorú szemű kislányokat vagy botokkal felfegyverkezett állatokat látunk magunk előtt, amikor menekültekről esik szó. Pedig olyan, hogy „menekült” nincs, legfeljebb a statisztikákban. Különböző országból különböző céllal érkező embercsoportok vannak, és hogy ezek közül ki a valóban üldözött, és ki az, aki csak a nyugati segélyen akar élősködni, azt nehéz megmondani.

A kormány nincs könnyű helyzetben, ha meg akarja oldani ezt a túlzás nélkül globális krízist, de a jelek szerint egyelőre nincs is szándékában. Bár a kerítésépítési munkálatok javában zajlanak, a főváros központi terei a szemünk előtt nyílt menekülttáborokká válnak, amelyeket elborít a mocsok és a szemét, a rendfenntartó erők tessék-lássék módon igazoltatgatnak, mintha a kormány valódi célja az lenne, hogy az emberek minél jobban megundorodjanak az egésztől, és nőjön a menekültekkel szembeni türelmetlenség.

Eközben a Jobbik, amely kezdetben nagyon okosan nem próbálta jobbról előzni a kormányt, hanem az önálló határőrség visszaállítását, zárt táborokat és azonnali visszafordíthatóságot követelt, az utóbbi időben mintha kifogyott volna a munícióból. Szinte tapintható a párt tanácstalansága kommunikációs téren, ami már csak azért is érthetetlen, mivel nem kéne mást sulykolni, mint amit Vona Gábor korábban a cigánykérdés kapcsán kifejtett: el kell választani az építőt a rombolótól.

Ennek gyakorlati megvalósítása persze őrületesen nehéz feladat, de egy ellenzéki párt abban a szerencsés helyzetben van, hogy elég kijelölnie az utat, azon – hatalmi eszközök híján – nem neki kell végigmennie. Ebben a helyzetben csak ennyit lehet tenni, ennyit viszont meg kellene tenni. Különben a társadalmat továbbra is gúzsba köti az indulatokra épülő érzelmi politizálás, egyik oldalon a bagatellizálás, a másikon a kollektív ítélet.

Megkülönböztetés helyett különbségtétel. Erre van most égető szükségünk.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr437681174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.05. 11:52:25

Gyorsan meg kell építeni a kerítést, ez mindenképpen csökkenteni fogja a betántorgók számát.

S persze meg kell oldani a valódi menekültek ellátását. Óvatosan, mert nem szabad nekik túl jó viszonyokat teremteni, ez ugyanis rossz üzenet lesz.

élesi 2015.08.05. 12:03:44

Hagyjuk már ezt a nyámnyila „aki valóban menekül” dumát! Aki valóban menekül, az megáll a szomszéd országban, nem gyalogol vagy stoppol át egyik kontinensről – 8-10 országhatárt átlépve – a másikra.

freehckr 2015.08.05. 12:18:08

„Középen áll a magyar társadalom normális többsége.”

Ez tulajdonképpen értelmezhetetlen abban a tekintetben, hogy ez a „normális többség” két évtizede szavazza nyakunkra a Fidesz-MSZP posztkommunista bűnszervezeteket. Minden bizonnyal menekült/bevándorlókérdésben is tudják a frankót... hja... :)

„kormány nincs könnyű helyzetben, ha meg akarja oldani ezt a túlzás nélkül globális krízist”

A kormányzat nagyjából 2010 óta nincs könnyű helyzetben, elsősorban szeretnék feltőkésíteni a dilettáns haverokat és a korrupt holdudvart a lopott közpénzekből, de emellett valamilyen szinten a kormányzás látszatára is ügyelniük kell, és olyan tök felesleges dolgokkal is foglalkozniuk kell néha, mint egészségügy, oktatás, gazdasági versenyképesség... de az előbbiek tekintetében nem nagyon zavartatják magukat az utóbbiakkal. :)

„mintha a kormány valódi célja az lenne, hogy az emberek minél jobban megundorodjanak az egésztől”

A kormányzat valódi célja az, amit fentebb említettem, nevezetesen feltőkésíteni a dilettáns haverokat és a korrupt holdudvart a lopott közpénzekből. Most ami menekültkérdésben tapasztalható már a fővárosban is, az csak az egyik megjelenési formája a Fidesz-KDNP kormányzásra való alkalmatlanságának, nagyjából ugyan ez a helyzet például az egészségügyben is: bár az orvosi várókban vagy műtőkben még nem hugyoznak a sarokba (vagyis nem sok helyen), de az, hogy daganatos betegek hónapokat, éveket várnak nem csak kezelésre de egyszerű vizsgálatra is, holott ebben a kategóriában a kezelés és a gyógyulás sikere túlnyomó részt az időtől függ, világosan megmutatja, hogy romhalmaz az egész, és a legfelsőbb kormányzati szinteken nem hogy a kórtermek sarkába hugyoznának, de mindenki fejére szarnak magasról, legyen szó ápolóról, orvosról, vagy betegről.

Vagy lásd az oktatást: idén már a közepes átlagot sem érték el a középszintű matekérettségin, a magyar érettségi csak kicsivel volt jobb mint közepes, a középiskolákból digitális analfabéták kerülnek ki, ennek tükrében mit tesz a kormányzat?! Elkezdtek százmilliókat kidobni az ablakon, hogy bevezethessék a mindennapos énekórát.

Beszélgessünk még a Fidesz-KDNP „valódi” céljairól... :)

„Eközben a Jobbik...”

A Jobbik már tavaly, a Kovács Béla-üggyel elveszítette a fonalat, nekem egyelőre úgy tűnik, hogy valami alapja mégiscsak van ennek a „kémcirkusznak”, és a Fidesz ezzel az üggyel tett szájkosarat a Jobbikra... vagy valami hasonló van a tarsolyban, a Kovács Béla-ügy csak a figyelmeztetés.

Tavaly óta tulajdonképpen nincs világos útja a Jobbiknak, a kommunikációjuk nagy része kimerül abban, hogy a radikális baloldali populista fideszes ígéreteket még populistább ígéretekkel próbálják felülmúlni, vagy egyenesen tőről metszett ostobaságokkal próbálnak bekerülni a hírfolyamba, lásd „határőrség visszaállítása”: a magyarországi határszakaszok több mint fele a schengeni övezetbe tartoznak (osztrák, szlovák, szlovén), a maradék kétharmada is schengeni övezet lesz pár éven belül (román, horvát), tehát mi a lóherének ide már rövidebb távra is határőrség?! De a legfontosabb: mi a faszból, mikor a határrendészetet is képtelen hatékonyan működtetni az állam?!

Szóval néppártosodás ide, cukiskodás oda, ha a Jobbik Fidesszé válva képzeli el a jövőjét, akkor bár lehet lesznek új szavazói, akik fogékonyak ezekre a baromságokra, de akik mondjuk már 2006-ban vagy 2010-ben rájuk szavaztak, ma már nem ezt a Jobbikot választanák.

Koós István 2015.08.06. 09:07:37

@freehckr:

Teljesen igaza van, nagyon jól fogalmazott!

IdomitottFoka 2015.08.06. 11:45:33

"Ez a teljesen normális álláspont valahogy mégis nehezen tud artikulálódni a közbeszédben, talán azért is, mert mint mindent, ezt is érzelmi alapon közelítjük meg."

Talán? Aki nem tapsikol a kerítésnek, az egyből ballibsikomcsihazaáruló.

A kormány nem AKAR foglalkozni a menekültkérdéssel. Minél rosszabb, annál jobb, nem ők a téma meg a kvesztor.

Wilde Sau 2015.08.06. 20:19:32

Ki az a húgyagyú, aki a középen álló békés birkákat dicsőíti egy jobboldali-nacionalista blogon?

Mi nem azért utáljuk a buta négereket, mert buták és négerek, hanem mert látjuk, hogy mit művelnek Párizsban és Malmőben, Dél-Olaszországban és Johannesburgban. És marhára nem akarjuk, hogy a pesti utcák is úgy nézzenek ki!

Ha meg a hazánk ellen egy erőszakos invázió zajlik, akkor arra nem ez az álértelmiségi nyekergés a válasz, hanem oda kell baszni.

Meg a háború elől menekülő családok... Szerbiában mikor tört ki a háború? Lemaradtam valamiről?

Itt egy olyan srácnak a véleménye a védenceidről, aki nem valami körúti romkocsmából okoskodik, hanem látott már bevándorlót élőben is. Konkrétan köztük járőrözik:

francia-idegenlegio.blog.hu/2014/12/11/104_h

Meg ez is az:

francia-idegenlegio.blog.hu/2015/01/07/106_karacsonyi_ajandek_az_iszlamistaktol

Krisz11 2015.08.06. 20:34:10

Az idióták (a bloggert is beleértve) azt nem fogják fel, hogy beengedni a menekülteket ugyan az mint kis krokodilokat beengedni a tóba ahol a gyerekeid fürdenek. Lehet, hogy kis aranyosak, meg ők is csak enni meg élni akarnak meg minden, de pár év múlva az életünkre törnek majd, és akkor melyik gyökér "középen álló" vagy liberális vállalja majd a felelősséget?
Európában azért van béke, mert több évszázad háborúskodás után sikerült megvédeni a földet az idegenektől és megerősödni, míg végül azt már senki nem merte megpróbálni elfoglalni.
Aki egy darab menekültet is itthon letelepítene az olyan mintha leköpné Árpád Vezért, Hunyadit, az Egri Várvédőket, meg az összes magyar hősünket.

Krisz11 2015.08.06. 20:44:25

"Eközben a Jobbik, amely kezdetben nagyon okosan nem próbálta jobbról előzni a kormányt, "

A Jobbik a nemzetet fenyegető legnagyobb aktuális veszélyt illetően látványosan hallgat, vagy beáll a nyekergők mögé, ahelyett hogy a választóit képviselné. A pártérdeket meg a nemzeti érdek elé helyezte. Azzal hencegnek, hogy őket jobbról előzi a fidesz.. és kb ennyit tettek hozzá a bevándorló kérdéshez.
Nemcsoda, hogy zuhan a támogatottságuk mint a kő. Én is elhatároztam, hogy nem megyek el rájuk szavazni, inkább távol maradok, ha csak nem erősödik meg valamelyik ballib párt addigra. Nem érdemlik meg, ha szembemennek a nemzeti érdekkel. A tagságukat tisztelem, de a vezetőségüket néppártostól, cukikampányostól rohadtul nem.

Pista70 2015.08.06. 21:05:47

@Krisz11: Ez pontosan így van. Elődeink véráldozatát, verítékét, munkáját köpik le azok, akik most a bevándorlókat tutujgatják, pátyolgatóját, s befogadásuk mellett ugatnak. Egytől egyig hitvány nemzetárulók ezek. A baj csak az, hogy itt vannak, itt pofáznak, gyengítik a többieket, s nem lehet őket pofán vágni, vagy simán kinyírni, mert a liberális államképlet az úgy néz ki, hogy mindenki egyenlő. A bevándorlót is éppolyan embernek kell tekinteni, mint azt, aki generációk óta itt él. Ez pont olyan, mintha Dobót, Hegedűs hadnagy felkötéséért bíróság elé állították volna.

bontottcsirke 2015.08.07. 07:03:16

Tök jó lett megint ez a bejegyzés. Tudsz írni, minden frankó.

De a 127. nyivákoló poszt helyett most már konkrét recepteket kéne írni, mert ha aktívan nem cselekszik az ember megeszik reggelire.

Akkor adok egy tízenöt perces receptet, mint Jamie Oliver; először géppuskával a fejük fölé kell lőni, aztán beléjük, ha nem értik és meg van oldva a probléma. A húgyagyú eu meg majd megoldja.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.08.07. 10:53:55

Szerintem e cikk hamis dilemmát képez. az érpataki polgármester logikáját alkalmazva elkezd építőkről meg rombolókról fantáziálni.

Kérdés: aki egy rákos daganatot ki akar metszeni, az most építő vagy romboló?

Aki egy vírus ellen a vírusos sejtek MEGÖLÉSÉT kívánja, új oltóanyag stb segítségével, az most építő vagy romboló?

Egyébként nekem tetszik ez a "polgári közép" meg "arany középút" dolog. Tessék mondani: az igazság és a hazugság között hol van az "arany középút"?

A Jobbik 2010-ben még azt mondta, hogy nem ők a radikálisak, hanem a problémák azok, radikális problémára pedig radikális megoldás kell. Érdekes hova jutott, vagy inkább hova szeretnék ezt egyes újságírók juttatni.

Koós István 2015.08.07. 15:31:19

@bontottcsirke:

Dehát akkor miért nem mész oda hozzájuk, és miért nem lövöd le őket?

Kéne egy nick... (törölt) 2015.08.07. 16:04:41

Mondjuk eljön Szíriából egy ember. Háborús ország, abba ne menjünk beke, hogy korábban meg diktatúra volt (most is az), ahol halálra kínozták az ellenzékieket, titkosszolgálat hurcolt el embereket. Szóval akinek akkor nem vokt sietős az miért csak most jön.
Jó, átlép a csak papíron létező szír-török határon. Ott él táborban egy darabig, a törökök etetik, de nincs jóléti segélyekkel elhalmozva. Aztán továbbmegy. Átszökik Görögországba, nem kér menedékjogot. Átszökik Macedóniába, a helyi hatóságok konkrétan elviszik a szerb határra, hogy ne legyen náluk sokat. A szerbeknél se kér menedékjogot. Mert a helyi életszínvonal neki nem pálya. Átszökik a schengeni határon. Ha elkapja a magyar rendőr, akkor kér menedékjogot, az elbírálás ideje alatt persze megszökik és megy tovább nyugatra. Ha nem kapja el a magyar rendőr akkor csak a németeknél, dánoknál kér majd menedékjogot, mert végülis az ottani segély bezsebeléseva célja.
Nem tudom világos-e, hogy már Törökország után ő nem menekül semmi elől csak jóléti államok csecsét keresi, amire rászívhatja magát.

Aki Afrika mélységeiből tör Európára az meg eleve nem menekült...

Wilde Sau 2015.08.09. 14:27:53

"Akik szívesen befogadnak mindenkit, aki azért jön Magyarországra, hogy itt kamatoztassa tudását"

Ha van ilyen egyáltalán, annak sincs itt keresnivalója. A 60-as, 70-es években (mikor még volt munka, és kevésbé volt bőkezű a szoc ellátás) jöttek olyanok Európába, akik tényleg dolgozni akartak. Aztán a gyerekeik már csak az ellátórendszeren élősködtek. Az unokáik meg potenciális terroristák.

Nincs szükségünk ilyen tudáskamatoztatókra!

Krisz11 2015.08.09. 22:33:06

@Wilde Sau:
Sikerült a Jobbegyenesnek is beállni a ballib hülyék kórusába, akik szerint afrikából ide agykutatók meg szoftverfejlesztők jönnek.
süti beállítások módosítása