istvan_a_kiraly_2015.jpgAlföldi Róbert két évvel ezelőtti elcseszett lázálma után sokan vártuk tenyerünket dörzsölve Novák Péter István a Király-rendezését: "no, majd most megmutatja a Peti hogyan kell ezt a darabot színpadra vinni!" Nos, ami azt illeti, a 2013-asnál tényleg jobb lett - de leginkább csak azért, mert abból a mélységből már eleve csak felfelé vezethetett az út. 

Az első döbbenet akkor érhette a nézőt, amikor a mikroszkopikus mikroportok korában a szereplők akkora mikrofonokat szorongattak a kezükben, amiket talán csak Rózsa Gyuri brutális méretű hangjogarjai múltak felül a Zsákba macskában jó 20 évvel ezelőtt. Én mintegy negyed órányi lefagyva bámulás után kezdtem el megsejteni, mire gondolhatott itt a költő. A cél valószínűleg a vérbeli rock koncert hangulat előidézése lehetett - hiszen hogy nézne már ki fejre erősített mikroporttal ugrálva Mick Jagger, vagy Bruce Dickinson? Az ötlet nem is lenne ördögről való. Az István a király mára a legtöbbünk fejében nem egységes színpadi műként, sokkal inkább csápolós, léggitározós, vagy épp összebújós, romantikus slágerek egymás után következő lejátszási listájaként él. A számok önálló életre keltek, ma már senkinek sem jutna eszébe, hogy a buliban a Szállj fel, szabad madár után még meghallgassuk Koppány vezér háremének énekét. Szóval lehetett volna ez akár egy merész, de jól sikerült újraértelmezés is.

Ehhez viszont az kellett volna, ami amúgy is kínzóan hiányzott az egész előadásból: következetesség. Úgy ugyanis nem lehet aréna metál hangulatot teremteni, ha a szereplők harmada zakóban, harmada meg korhű (vagy legalábbis valami olyasmi) jelmezben van, és csak az egyharmaduk emlékeztet nyomokban rocksztárra. Úgy meg még kevésbé, ha a döntő többségük láthatóan nem érti, hogy mi a koncepció - ha ugyan valóban volt ilyen, és nem csak én akarom belelátni, hogy ne omoljon össze minden Novákkal kapcsolatos illúzióm.

Ha már a szereplők: a 2015-ös minden bizonnyal az az István a király lesz, amihez az "öregfiúk" név fog hozzátapadni. A legtöbb kommentben, és cikkben ez a kifejezés tér vissza - alig burkolt lesajnálással a három évtizeddel ezelőtti szereposztás most visszatérő alakjai felé. Nos, az tagadhatatlan, hogy Varga Miklós, Nagy Feró vagy Deák Bill Gyula a nyolcvanas években voltak csúcsformában, és ma már annak csak a töredékét tudják nyújtani, mint akkor. Viszont még így is ők voltak az előadás leghitelesebb figurái. Varga első látásra persze sokkal inkább Pista bácsinak tűnt, mint az ifjú Istvánnak - de, ami engem illet, a végére sikerült meggyőznie arról, hogy fiatal, tépelődő uralkodó, és nem egy ezer évvel ezelőtti Károly herceg. Az eredetileg operaénekesnek szánt Bill mester egykori stadionokat betöltő gigahangja mára végképp füstös kis klubokba való, kicsit öreges blues orgánum lett. De a sokat látott, kicsit már meg is keseredett, ám ősei hitéhez végsőkig ragaszkodó táltos, egy elsüllyedő világ utolsó bölénye számomra sokkal hitelesebb idős emberként, mint ifjú lázadóként. Feró viszont ugyanolyan abszurd és szemtelen volt, mint az első királydombi premieren - és ez piszkosul jól áll neki így hatvan felett is. 

Az öregedő legendák és az ifjú titánok egy színpadra engedése nyilván azt volt hivatott sugallni, hogy csak semmi para, van itt utánpótlás a régi nagy generáció után. Nos, engem inkább az ellenkezőjéről sikerült alaposan meggyőzni. Radics Gigi Rékaként kifogástalan produkciót adott elő tökéletesen kiénekelt hangokkal  és a közönségre meresztett párás tekintetetekkel. A Megasztár zsűrijében erre azt mondanák: "gratulálunk, nagyszerűen oldottad meg a feladatot." Csakhogy ez nem egy feladat, hanem egy szerep. Méghozzá a rockopera egyik legfontosabbja, még akkor is, ha aránylag kevés színpadi jelenlét jut neki. Amit Gigitől láthattunk az egy fiatal, szexi díva volt, nem Koppány vezér két tűz közé szorult, kétségbe esett lánya, nem a magyarság újra, meg újra fellángoló megosztottságának szívet tépő szimbóluma. Nagy ziccer volt ez, hogy kilépjen a popceleb skatulyájából - de egyelőre ez a léc még reménytelenül magasan van. 

Feke Pál, miután két két évvel ezelőtt már sikerült töketlen, anyakomplexusos kis pöccsé transzformálnia Istvánt, most kíméletlenül kiherélte Koppányt is. Mindenre elszánt, szent őrült vezér helyett egy, ökölbe szorított kezekkel, földbe gyökerezett lábakkal éneklő begörcsölt csávót látunk, aki nagyon szeretné elmagyarázni, miért ragadott fegyvert, de láthatóan maga se érti. Ez a fickó egy figyelmeztető sztrájkot se tudna szítani, nem, hogy pogánylázadást. Ha valami nagyon kínos volt ebben a feldolgozásban, akkor az, hogy a legnagyobb közönségkedvenc, arénarobbantó slágereket untam a legjobban.

Az Y-generációba vetett hitemet a darab végére Danics Dóra adta vissza, aki minden idők legjobb Gizellája volt. Végre épes érzékeltetni azt a kételyekkel és meghasonlásokkal kikövezett jellemfejlődést, amely felett eddig minden elődje elsiklott (vagy, ha nem, akkor sem jött át), ahogyan az elkényeztetett, új alattvalóit és férjét is elhúzott szájjal, megvetéssel szemlélő kis hercegnőből a szent király méltó párja válik. Mondjuk ezen a ponton Nováknak is jár egy pacsi: a rendező mintha az utolsó negyed órára jött volna rá, mit is akar az Istvántól, ezek a jelenetek már valóban ütősek lettek. 

De ez sajnos nem elég ahhoz, hogy az előző másfél órát jóvá tegye. Novák ezt a produkciót mintha valami ócskáspiacon vásárolta volna össze, ahonnan mindent elhozott, ami olcsónak és eladhatónak tűnt. Jelmezeket, díszletet, szereplőket - és ami, a legrosszabb: ötleteket is. Persze lehet az Ecserin is remek dolgokat találni, neki is sikerült néhány jó elképzelést kikukáznia. De, hát, ahogyan apám mondogatta előszeretettel: 10 kiló csokoládét, és 10 gramm szart összekeverve 10 kiló szart kapunk. Erre meg kár volt elpazarolni a csokit...

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr597719958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.20. 04:41:50

A Szent István szobor "leleplezése"!

Augusztus 20-án Szent István emlékétől hangos az ország. A király emléke szoborrá merevedett. A méltatás elsődleges oka: (egyetlen szempontja) megmaradásunk záloga a szentté avatott király által felvett kereszténység és a létrehozott államszervezet.
Tényleg megmaradtunk (ez idáig). Szent István király óriási egyéniség. Nem hiszem, hogy van még az emberi történelemben olyan uralkodó, aki annyira meghatározta népe további sorsát, mint Ő.
A méltatók mindig csak arról beszélnek, mit tett a nagy király. A hogyanról, valahogy elfelejtkezünk. Pedig az ördög a részletekben van, és ennek következménye a magyar történelem. Muhi, Mohács, Trianon, minden állomás, esemény csírája, oka a szentistváni mű!
Mit tett Szent István? – felvetette népével a kereszténységet. Hogyan? Az ellenálló törzsfők és a pogánylázadások leverése útján. ( Az ország lakosság 1/3-át ki írtva! Amikor Szent Istvánról beszélünk, elfelejtkezünk a puszták népéről, pedig összetartoznak. Illyés Gyula így ír erről (Puszták népe 61., 62.,64. oldal, Móra kiadó):

„A betelepülő törzsek már számuknál fogva sem szállták meg az ország egész területét, egymás között, hatalmas sávokat hagytak…
Ezeket a területeket, az ország területének kb. felét, István egyszerre királyi, azaz saját birtokának jelentette ki…Koppányék az ősi vallással először is az ősi szabadságot akarták megvédeni…Leverték őket, az életben maradottakat…rabszolgákká bélyegezték…A még szabad földeket egy-két idegen vitéz birtokának nyilvánították.
(Azok a páncélos német lovagok birtokai lettek, akik a hittérítést karddal végezték, és akik úgy tekintették a magyar jobbágyaikat, mint az amerikai telepesek, néger rabszolgáikat!)
A rabszolgák, nevük után ítélve mind magyarok!...Míg a föld magántulajdonosai kezdetben, s később is szinte kivétel nélkül idegenek voltak, főleg németek… Az ország ügyeinek vezetéséhez jogot a földtulajdon adott… A fennmaradt számtalan perirat szerint sehol a rabszolgákat úgy ki nem uzsorázták, mint a király által juttatott apátsági területeken. A XII. és XIII. század csak a kolostorok elleni jajongástól zajlik… Van korszak, amikor Ausztriában a robot évi tizenkét nap, nálunk ugyanakkor heti három nap!”
Innen érthető az egyházi hála: valóban nekik „szent”, aki nekik ennyit adott. Ezt tette népével a Szent király!
A magyar törzs és nemzetségfők megsemmisítésével, és a német lovagok, olasz és német papok „ország vezetésbe” emelésével megteremtette a máig jellemző idegen eredetű, érzelmű és érdekű uralkodó osztályt és ország vezetés alapját.
Itt keresendő történelmünk minden kínjának, szenvedésünknek, balsorsunknak minden gyökere! Született egy ország, melynek uralkodó osztálya (idegen lévén) mindig a nép ellen, és saját önzése szerint élt! Akik soha nem átallottak idegen hatalomra támaszkodni, azt kiszolgálni saját uralmi helyzetük fenntartása érdekében.
A ma Szent István éltetők megint a németekhez kívánják az országot csatlakoztatni. Mert jóakarónk, nekünk a német! Ma – holnap „boldog emlékezetű” lesz a Habsburg – ház. Az amnéziában szenved, vagy nagyon is jól tudja a régi receptet, amely szerint a „német lovagok” segítségével a mi zsírunkon süti a maga pecsenyéjét.
• Ha valamit fel tudunk hozni a király mentségére, az a ősi szittya-magyar kevélység, amellyel mind első akar lenni, az egyenlők között. Így akadály volt az akkor kötelező korparancsnak, a központi hatalom megteremtésének, és alkalmatlan a feudalizmus hűbéres alanyának.
• A magyarságon élősködő idegenek (franciák, osztrákok, németek, olaszok, lengyelek, stb.) a viharos évszázadokban lehulltak a nemzet testéről, mint a sózott piócák. Egy faj maradt rajta: a zsidó.
Ezen alapszik az európai keresztény érték rend amely egy angolna hajlékonyságával, ill. nyálkásságával csúszott át a jobbágy kizsákmányoláson alapuló feudalizmusból a kezdetben munkás kizsákmányoláson alapuló kapitalizmusba. Majd annak fejlődésével szorosan lépést tartva a világ kizsákmányoláson alapuló zsidó kapitalizmusba. (Uzsoracivilizáció.)

2015.08.20. 04:45:13

A Szent István szobor leleplezése
/függelék/

Szent István király felrúgta, sárba taposta hatalmának erkölcsi alapját: a vérszerződés illetékes pontjait is. Az uralom alapja a vérszerződés első szakasza szerint:
-„ameddig életünk tart, sőt utódaink életének fogytáig mindig Álmos vezér ivadéka lesz a vezérünk.”
Második szakasz:
-„ami jószágot közösen szerzünk, mindenkinek része legyen abban”
/márpedig az országot közösen szerezték!/
Harmadik szakasz:
-„azok a fejedelmi személyek, akik szabad akaratukból Álmost vezérnek választották, soha a vezér tanácsából ki
ne, maradjanak”
/ nem maradtak ki, legyilkolták őket!/
Negyedik szakasz:
-„ha valaki az utódok közül, a vezér személyéhez hűtlen lenne, és viszályt keltene, a vezér és rokonai között,
anak úgy hulljon vére, ahogy a miénk hullott, amikor Álmossal vérszerződést kötöttünk”
Ötödik szakasz:
-„ha valaki az utódok közül a vérszerződést megszegné, azt örök átok sújtsa”
Nem ők voltak /lettek/ a vezérhez hűtlenek, hanem az, ő hozzájuk! A szerződést szegő is a magát királlyá tevő fejedelem! Aki nem tartott a pogány Istenektől, és nem fogott rajta a pogány átok! Mint tudjuk, István Álmos ivadéka helyett / az apja, Géza által meggyilkoltatott testvérbáty, Mihály fiai helyett / a nápolyi
Orseoló Pétert nevezi ki utódjául, s koronáztatja királlyá a bajor Gizella által.
A kollektív hazugság körhintáján szédül a társadalom. Vezénylő karmesterek a papok!

2015.08.20. 04:47:07

Valóban Magyarország?

Született egy ország, melynek uralkodó osztálya (idegen lévén) mindig a nép ellen, és saját önzése szerint élt! Akik soha nem átallottak idegen hatalomra támaszkodni, azt kiszolgálni saját uralmi helyzetük fenntartása érdekében.
1956 4000 páncélos hívása, lóháton, láncingben helyett, lánctalpon!
„István, a Szent, volt az első, csaknem tudatos szemétszállítónk, ez a kegyes király, kinek kóbor lovag-szállítmányairól talán csak a liberális angol premier tudhatna méltón megemlékezni.” Ady:
Nyelvében él a nemzet? (Szent királyunk áldásos bölcsessége nyomán! Legfeljebb!)

Magyarul beszél, gyakran sehogy máshogy. Neve román, sváb, vagy tót! Aszerint, hogy apja mi vót! Kettős keresztnevű, (A vezetéknév is keresztnév, gyengébbek kedvéért) vagy rubint, gyémánt, átverés gyanánt! Jött a szakadt, elűzött, kocsmát bérelt, harminc év, hamar milliomos lett! Később bankár, vagy gyáros, képvisel ő, politikus, miniszter akár, (milyen kár! Rákosi, Kádár, Antall) … mindenképp káros, tisztessége sáros!

2015.08.20. 07:59:46

Magyarország egy vegyes összetételű ország volt mindig is és az is marad . Van itt mindenféle népség, most meg hígul egy kis arabbal is . Na pont, ezt is túléljük mint a törököket és a tatárokat .

Gyenge Idegzetű 2015.08.20. 09:34:52

@Diorella Queen: "valamiért" elegánsan átléptél azon a nem igazán elhanyagolható tényen, hogy anno azért tudtunk befogadók lenni, mert a mi népszaporulatunk is számottevő volt.
Ma öngyilkosság beengedni olyan népeket, akiknek a szaporodási rátája magasabb mint a mienk.
De furcsa, hogy ezt kihagytad...

György Baranyai 2015.08.20. 10:34:23

Nem tudom, miről beszéltek. Ott voltam '983-ban, láttam az Alföldi- féle rendezést is, az is tetszett. Ez a Novák-féle pedig könnyeket csalt a szemembe. A "Műről" van szó, nem a poltikikáról.Bocs.

gmihaly 2015.08.20. 11:13:34

Még van mit tanulniuk az ifjú titániáknak az énektanáruktól, de jó az irány. Azért a régebbiek közül Keresztes Ildikó szinte zseniális volt színészként is.

2015.08.20. 14:14:05

@Gyenge Idegzetű: Befogadók ?
Mert a török a tatár megkérdezte tán, hogy befogadjuk e őket ?

n3spr3ss0 2015.08.20. 15:54:00

Ha ez a Balogh nevezetű akárki olyan okos,miért nem rendezi? Ja,mert csak pofázni tud.

zsa63 2015.08.20. 16:03:24

Azt most hagyjuk, hogy a poszt írója max. nem értette az Alföldi rendezést, mert annak legalább volt koncepciója, mondandója, újraértelmezése. Hogy túlságosan sötét és nyomasztó volt? igen, ahogy ma Magyarország egy elég nyomasztó hely.
A tegnap esti Novák féle rendezés viszont egy lassú, egyáltalán nem sodró, gyenge-x-faktor stílusú, koncepciótlan valami volt. És ezek az öregek lennének énekesi példaképek? Varga Miklós gyakorlatilag elfelejtett énekelni, a hangja nulla. A végén maguk a művészek (Bródyval az élen!) sem értették, hogy ezt egyáltalán megtapsolja valaki.
Kegyetlenül rossz, gagyi előadás volt, röviden és tömören, az Alföldi rendezéssel meg nem összehasonlítható.
Persze aki egy operett előadást akar látni, annak nyilván ez... :(

mortullus 2015.08.20. 16:08:26

@lényeglátó: Te nem lényeglátó vagy, hanem egy idióta.

Rudi Kató 2015.08.20. 16:19:03

@zsa63:
Ne drogozz ha gép elé ülsz! A buzi roberta meg a rendezés egymást kizáró fogalmak!

zsa63 2015.08.20. 16:22:33

@Rudi Kató: Kicsit finomabb kifejezésekkel, de hasonlóképp gondolja, mint én:
hvg.hu/kultura/20150819_Istvan_a_kiraly_2015__Oregfiuk_stadionko

közép dunántúli régió 2015.08.20. 16:31:29

@Rudi Kató: szomorú, hogy csak politikai előítéletek mentén vagy képes értelmezni a világot... Alföldi akárki is, koncepciója tényleg volt. Novák előadása viszont egy siralmas katyvasz. Nagy Feró a nyakában böszme aranykereszttel alakítja a pogány urat? Jaj.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.20. 16:34:40

Alföldié nem volt ilyen rossz. Csak divat utálni.

zsa63 2015.08.20. 16:40:16

@doggfather: És persze nem illet bele abba a patetikus, olcsó és hatásvadász fordulatoktól hemzsegő romantikába amit a néplélek látni szeretett volna.
Ha tetszik, Alföldinek volt mondanivalója az István a király kapcsán, Nováknak pedig semmi mondandója nem volt. Gondolom, egyébként sem akart semmiféle konfliktust felvállalni, beérte egy bazi nagy sztárgázsival. (A 10-20 ezres jegyárakból ki is jöhetett bőven.)

pervie but hot (törölt) 2015.08.20. 16:43:14

@Diorella Queen: azt ugye vágod, hogy amikor a törökök Magyarországon ragadtak, akkor az ország nagy részét budai vilajetnek hívták, nem Magyarországnak!? Meghódították, erővel, fegyverrel. A magyarok nem akarták vendégül látni őket, harcoltak ellenük. Ez a természetes reakció.
És akkora pusztítást végeztek a törökök, hogy utána "szlovák", román meg szerb és német telepesekkel kellett benépesíteni a vidéket. Aztán szépen beavászkodott még egy csomó román Dél-Erdélybe, 1848-49-ben kiirtottak egy csomó magyart, a szerbek ugyanezt eljátszották délebbre... Aztán egyszer csak nem lettek Magyarország részei azok a területek és elég életveszélyes lett ott magyarként élni próbálni.

Te gondolom egy nő vagy. A magyar nőkben sajnos van egy ilyen arab-néger-indiai farok utáni sóvárgás. Érdekes módon lengyel, cseh, szlovák, román, szerb, orosz nők ilyen szempontból normálisabbak, kifejezetten nem csípik a muszlim-néger-bangladesi vonalat.

pervie but hot (törölt) 2015.08.20. 16:47:39

Na, István a király... Rockopera, Jézus krisztus szupersztár utánérzés, de a maga idejében úttörő volt, tényleg inkább önálló rock dalokként él ma már rockkocsmák zenegépeiben. Alföldi rendezése nem volt annyira szar, mint maga a rendező, ezt a posztban bemutatottat meg nem láttam. Túlélem valahogy.
Vakami újat nem kéne írni? Mindig ezek az egymáshoz hasonlítgatott feldolgozások... Uncsik már.

röf 2015.08.20. 16:51:43

Alföldi egy pöcs.

zsa63 2015.08.20. 16:55:15

@röf: Te pedig a helikopter, ja..! :(

user friendly 2015.08.20. 16:58:16

Alföldi feldolgozásából hálistennek hiányzott az árvalányhajas romantika meg a pátosz. Ettől volt jó és más, mint az összes többi. (A zárókép meg, a rácsként a színpadra záruló koronával zseniális volt.) Én bírom a kis Novákot, de a tegnapi előadás semmi másról nem szólt, mint arról, hogy énekeltessük meg a közönséget és nosztalgiázzunk az öregfiúkkal. Konkrétan nem volt felfedezhető, hogy meg lenne rendezve a darab. Szép sorban, dramatikusan elő lettek adva a dalok minden kohézió nélkül.

mortullus 2015.08.20. 17:22:41

@közép dunántúli régió: Az nem zavar, hogy Koppány meg volt keresztelve?

A pogány jelentése pedig nem az, hogy nem keresztény. Hanem központtól távoli, falusi ember.

Kelly és a szexi dög 2015.08.20. 17:33:53

Mintha Bill kapitány elvétette volna a véres kardos dal szövegét is...

Behajtó70 2015.08.20. 17:43:27

Alföldi rendezése szar volt, kár ezt ragozni, a számok, a tetszés/nézettség jól megmutatja.

A mostani is szar volt, nyilván nem is kell csodálkozni, a halyszínnel, pár névvel eladták az összes jegyet és csináltak egy nagy bizniszt. Tök mindegy volt, hogy hogyan csinálja meg, a pénzügyi siker garantált volt. Csak kellett hozzá egy balek, egy törtető pöcs, aki túl sokat hisz magáról, akinek hizeleg, hogy őt "fölkérték" rendezni, persze előre fix díjon leszerződni vele, és már fut is a szekér lóvé. Szerintem ez a fasz még mindig büszke, és nem érti, hogy nagyon átejtették :)))

2015.08.20. 17:51:03

Feke Pál, faszom.
Megöli a rackenrolt.
Az ujjammal jobb ütemben tudok pattogtatni, by Ford Fairline.
Bill, Feró, ha Ti nem csináljátok, nem csinálja senki..
Még pár "rendező" megél belőletek, aztán, ha unjátok, nekik is végük.
Tegnap véletlenül belefutottam a Nagyvárosi Farkasba, a Jerikóba, meg lezárásként a Rossz vérbe, meg a 3.20-as blúzba.
Az ilyen fekepaliknak mikor lesz hasonló számuk?
Amíg pedig nem lesz, addig tisztelettel kérem, hogy mrtev kussban böngésszék a netet, hogyan kellene ezt csinálni.

Veridicus76 2015.08.20. 17:54:27

Majdnem teljesen egyetértek, szerintem Feke Pál jó volt Koppány szerepében. Persze óhatatlanul mindenki az 1983-as Vikidálhoz hasonlítja, aki fizimiskáját és hangját tekintve is sokkal dinamikusabb, macsóbb Koppány volt, de h ettől az összehasonlítástól eltekintünk, akkor azért rendben volt ez a mostani Koppány is.
Nem vitatom az aktualizálás jogát és művészi szabadságát, de itt teljesen követhetetlen volt az öltöny, a bicikli és a palástok teljes anarchiája.
Nagy húzás volt viszont, hogy az Adj békét, Uram!-at együtt énekelte István, Koppány, Sarolt, Gizella, Réka, Torda, Laborc. Ezért a megoldásért elnézem a rendezés gyengeségeit. Ez jó és fontos üzenet.

zsa63 2015.08.20. 17:54:35

@trafalgar: Ha csak a számokat nézzük, akkor az Alföldi rendezés mindent elsöprő siker volt. Az összes előadás teltházas, jegyet nem lehetett rá szerezni, a jegyüzérek 'mekkája' volt a darab. Persze gondolom, a mostani sem szenved jegyeladási nehézségekkel.

Veridicus76 2015.08.20. 18:00:07

Alföldi egy magyar- és kereszténygyűlölő szarházi, az ő rendezése egy rakás szar volt, tagadva a mű lényegét. Egyetlen fillér közpénzt sem szabad neki adni. Finanszírozzák a kisbarátai az elmebaját!

2015.08.20. 18:06:35

@zsa63: Én nem savaztam Alföldit, speciel kedvelem is. Azt mindig sokra becsülöm, ha egy rendezőnek van egyéni látásmódja, ráadásul, ami fontosabb, meg is tudja mutatni, nem csak a színházi büfében "világsztár".
Ha 50. előadás, vagy a 2 évvel ezelőtti film is mond valamit, javaslom, jegyezzük meg a nevét, addig azonban ne.
Énekesek, tehetségkutató felfedezettek, kintornások, dettó.

közép dunántúli régió 2015.08.20. 18:09:11

@mortullus: na most, Feró nem Koppányt játszotta. Hanem Laborcot. A második: hogy Koppány meg lett volna keresztelve? Korántsem biztos.

trafalgar (törölt) 2015.08.20. 18:11:08

@Veridicus76:
Neked meg csináljon bármit a Kerényi. Nézd, ha bírod, megérdemlitek egymást. 2 bit, ha találkozik...

boróka. 2015.08.20. 18:29:21

@Veridicus76: Ez az együtt éneklés nem Novák ötlete, Iglódi már így rendezte meg a Magyar Színházban. Az volt egyébként a legjobb István-előadás szerintem. Gyönyörű korhű jelmezekben, fergeteges koreográfiával és igazi! színészekkel.

zsa63 2015.08.20. 18:30:41

@boróka.: És az az előadás ott pont jó helyen is volt. Oda való! :)

Amadeus62 2015.08.20. 18:38:33

@Gyenge Idegzetű:

Nincs olyan hogy "mienk" nácikám! Emberek vannak, nem bőrszínek meg ruhaviseletek.

trafalgar (törölt) 2015.08.20. 18:43:40

@zsa63: Pontos megfogalmazás. Bizonyára a szerzők is tudatában voltak a szittya, mélymagyar életérzésnek az első kottajegytől fogva és nem csak később jöttek rá, hogy mi esett igazából az ölükbe.

zsa63 2015.08.20. 18:52:00

@trafalgar: Én ott voltam '84-ben Szegeden a Dóm téren (a '83-as királydombi bemutató valamiért nem keltette fel még az érdeklődésemet) és az elmondható, hogy Magyarországon ott és akkor betöltött valamiféle "rebellis" szerepet a darab, olyasmit, mint mondjuk a Hair Amerikában. Akkor Magyarországon ez a "szittyamagyar" életérzés még nagyon nem volt a felszínen. Aztán jóval később ráült a darabra, nem véletlen, hogy a szerzőpáros a rockszínházas és egyéb előadások környékén nemigen mutogatta magát. Megkapta a jogdíját, aztán annyi. Az Alföldi rendezés volt 30 év után, ami felkavarta a port (és leporolta azt a pátoszos mézesmázas magyarkodást) és persze ki is ütötte a biztosítékot sokaknál. Nyilván, ha egy operett színházban King Krimsont kezdenének játszani, sokan szívinfarktust kapnának. :)

Tiborpapa 2015.08.20. 18:55:34

Hej, de sokan vannak még Magyarországon, akik jobban tudják, miről szól ez a mű, mint maga a két szerző! Hej!

zsa63 2015.08.20. 19:04:13

Most néztem meg az egyik szereplő fb-re kitett fotóit, hát ez bizony messze nem teltházas előadás volt! A kordonon kívül voltak sokan, de a nézőtéren bizony a nagyon nem ültek tömött sorokban a népek!

user friendly 2015.08.20. 19:20:48

@közép dunántúli régió: a darab szerint Koppány meg volt keresztelve: "bizánc jelét magamra vettem"
a történelmi hűséget ebből a szempontból fölösleges számonkérni, mert ezen az alapon az egész művet darabjaira lehetne cincálni. valószínűleg István sem találkozott Rékával, sőt azt sem tudjuk, volt-e egyáltalán ilyen nevű lánya Koppánynak és még lehetne sorolni. (különben vitás kérdés, hogy K. meg volt-e keresztelve vagy sem, de inkább arra hajlik a mérleg nyelve, hogy igen)

Bicepsz Elek77 2015.08.20. 19:24:41

Mar irhatnek az "Elegem van" blogba az "Istvan, a kiraly" rockoperarol.
pl. Elegem van, hogy
1 Ez alapjan akarnak a mai napra kovetkezteteseket levonni
2, Koppany partiak meg Istvan partiak lesznek
3, Minden h.lye at akarja rendezni
4, Minden augusztus 20-an ez megy a TV-ben
5, Mindig mondanak valami hulye "Intelmet"
6,Nem ertik az akkori viszonyokat es aszerint mondanak iteletet

trafalgar (törölt) 2015.08.20. 19:39:44

@zsa63: Szerepeltem, mint statiszta a 83'-son. Ideológiailag közöm sem volt az egészhez. Minket azzal toboroztak, a nevetséges gázsi mellett, hogy egy szinpadon leszünk Vikidállal, Feróval, meg Billel. Akkor még Gyula nem volt leleplezve, Feró már nem volt a régi, Billt pedig mindig bírtam. Azóta Gyula dolgai kiderültek, bár a Dinamit a vérem-en ez nem változtat, Feró hol gáz, hol nem, Bill meg egységnyi, túlél szegény. Lényeg, hogy akkor azért senki nem hitte volna, hogy 30 év múlva, akár Ők, akár valami fekepalik ezt még közönség elé viszik.

öreg_répatorta 2015.08.20. 20:28:11

@nespresso: Punt ez jutott eszembe. Az ilyen kis tehetségtelen, irigy faszokra kár az időt pazarolni.

Veridicus76 2015.08.20. 20:37:00

@trafalgar: Kerényi egy modoros bohóc, de rendezni tud. De amúgy nem csak Alföldi és Kerényi létezik. Szerencsére.

Veridicus76 2015.08.20. 20:39:58

@Amadeus62: "Nincs olyan hogy "mienk" nácikám!"

De, nagyon is van olyan, hogy "mienk." Az élet egyik alapvető feltétele a "mi" és az "ők" különbségének felismerése. Ez nem nácizmus, hanem normalitás. Így működik a természet. Ha szerinted mindegy, hogy egy nép kihal és elfogy, akkor pont te vagy az, akit nem zavar, ha az emberiség szegényebb lesz egy sajátos kultúrával. Persze jogod van leszarni a magyarokat, csak akkor kéretik ezt nyíltan felvállalni, te szarházi!

Veridicus76 2015.08.20. 20:42:31

@Amadeus62: "Nincs olyan hogy "mienk" nácikám!" Ha így gondolod, akkor a gyereked helyett költöztess egy idegen gyereket a lakásodba! Idióta barom!

♔bаtyu♔ 2015.08.20. 22:26:56

Ez tipikusan az a darab, amibe divat beletörölni a lábat, itt bárki bizonyíthatja mennyire formabontó, legfeljebb a többség udvariasan undorodik a menetrendszerű provokáción.

Miközben tele a ballibsi média, hogy a magyar mennyire nem toleráns nép.

♔bаtyu♔ 2015.08.20. 22:30:56

@pervie but hot: Nem sértegetném a magyar nőket, mert eléggé nagy vita van arról, hogy az ilyesmit nevezhetjük e magyarnak.

Valójában biztosan ezt csak nagyon kevesen mernék állítani.

Dr_utcai_arcos 2015.08.21. 00:15:32

Ez egy utolsó és soha többet vissza nem térő előadás volt, mind a Királydomb megszűnésével, mind ennek a gárdának az utolsó összeállásával. Sajnállak titeket, nagyon szar lehet az életetek.

bioLarzen 2015.08.21. 00:19:04

@nespresso: Miért, szerinted pl. csak egy szakács tudja megmondani, hogy egy étel szarrá lett sózva? Csak egy szabó tudja megállapítani, hogy elszakadt a nadrágom?

Gondolom, megvan G. B. Shaw vonatkozó örökérvényűje: "attól, hogy nem én tojtam a tojást, még meg tudom mondani, hogy büdös."

Pótkérdés: te még soha az életben nem mondtad egy filmre, hogy "ez szar volt"?

Tudományos libsizmus 2015.08.21. 03:54:53

@pervie but hot:
"A magyar nőkben sajnos van egy ilyen arab-néger-indiai farok utáni sóvárgás."

Jómagam inkább azt mondom, a libsi kurvákban van inkább ilyen sóvárgás. Persze a libsi nő az vagy frigid, vagy leszbikus, de az ideológia mégiscsak előírja neki a nigger faszt.

Tudományos libsizmus 2015.08.21. 04:00:21

@Amadeus62:
"Nincs olyan hogy "mienk" nácikám!"

Aztán akkor mit lépsz, ha a prájdon lenyúlja egy nigger buzi a hapsidat? Ő a "te" hapsid, nem?

peterapo 2015.08.21. 06:09:09

@nespresso: Ne vedd komolyan Balogh Gábort! Idézem: "Novákkal kapcsolatos illúzióm"... No comment.

vuvuvu2 2015.08.21. 08:38:01

Olcsó divat lett Kerényit szidni, de ezt főleg azok teszik, akik nem tudják mit tett le rendezőként az asztalra.

Az István, a király királydombi előadását megelőzően pl. 1981-ben létrehozta / megrendezte a Várszínházban a Csíksomlyói passiót, ami új műfajt hozott be a színházba. Csak ezután jött a királydombi István, 1983-ban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.21. 08:45:03

Az "Istán, a király" egy kádárista kurzusmű volt eleve. Sok érték nincs benne.

Azért lett belőle nagy szám, mert az első rockopera volt. Ha a vakondokról szólt volna az első magyar rockopera, most az lenne a nagy szám.

Az "Istán, a király" hamis dillemákat elemez, erősen csúsztatott történelmi adatokkal. Ennyi.

Leone_510 2015.08.21. 08:59:58

jó cikk

szarházi egy "király" volt , épp olyan az előadás amit megérdemel

@Tiborpapa: ne olvass ne nézz semmit és főleg ne értékelj mert nem tudhatod mit gondolt az alkotó...ja már most is ezt csinálod azért lettél ilyen okos....barom

Punxsutawney Mormota 2015.08.21. 10:26:02

@pervie but hot: Elhagyott a nőd egy afrikai / arab fickóért? Vagy a pasid hagyott el?

Punxsutawney Mormota 2015.08.21. 10:32:30

@Tudományos libsizmus: Anyádnak is ez volt a véleménye, amíg magára nem rántott egy "nigger faszt".

nu pagagyí 2015.08.21. 10:55:10

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Mikor is születtél? Imádom, amikor valaki óvodás kori élményeiről nyilatkozik egy vak ló bátorságával.

NagyVonalakban 2015.08.21. 11:08:29

Az Alföldi rendezés zseniális volt....

Veridicus76 2015.08.21. 11:40:49

Az Alföldi-féle rendezés egy sértett, hisztis magyar- és kereszténygyűlölő lelki sérült véglény dühödt bosszúja volt. Ezért lett olyan szar, amilyen lett.

user friendly 2015.08.21. 11:51:30

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: az első magyar rockopera a Sztárcsinálók volt 1981-ben. annyira nagy szám, hogy alig tud róla valaki. lám, még te sem, aki pedig mindent tud.
szerintem rántsd le a leplet Schiller Stuart Máriájáról vagy Shakespeare királydrámáiról is, azok is csúsztatott történelmi adatokkal operálnak. (és fel lehetne sorolni a drámairodalom történelmi figurákat szerepeltető műveinek jelentős részét)
nem hasonlítom egyiket a másikhoz, csak szólok, hogy tudj róla, ez nem szempont egy mű megítélésénél.
az meg nyilvánvaló, hogy csak annak a dilemmának lehet létjogosultsága, amit te igaznak nyilvánítasz, hiszen te képviseled itt az igazságot. (haha)

2015.08.21. 12:00:11

@pervie but hot: "Te gondolom egy nő vagy. A magyar nőkben sajnos van egy ilyen arab-néger-indiai farok utáni sóvárgás. Érdekes módon lengyel, cseh, szlovák, román, szerb, orosz nők ilyen szempontból normálisabbak, kifejezetten nem csípik a muszlim-néger-bangladesi vonalat."

Tudod, erről nem a nők tehetnek, hanem a magdfajta pasik.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.08.21. 12:07:08

@Leone_510: "szarházi egy "király" volt" Miért is?

turista a saját országában 2015.08.21. 15:34:34

@Veridicus76: "Alföldi egy magyar- és kereszténygyűlölő szarházi, az ő rendezése egy rakás szar volt, tagadva a mű lényegét."

Pedig pont a te álkeresztény, fideszjobbikos mélymagyar fajtád, és az általatok lezüllesztett eme szerencsétlen ország elé tartott a rendezésével görbe tükröt.

turista a saját országában 2015.08.21. 15:48:19

@vuvuvu2: "Olcsó divat lett Kerényit szidni,"

Látom, nem nagyon követed a közéleti megnyilvánulásait. Vagy inkább elhallgatod, mert egyetértesz velük. Persze a rendezői múltja másik tészta, ha objektívek maradunk, akkor színházi munkásságát még a hosszú évek rémséges dörgölődző mélymagyarkodós ámokfutása ellenére sem feledhetjük. De az a múlt, Kerényi, a közéleti ember, mint mélységes emberi roncs meg a jelen.

Kerényi tipikusan az az ember, aki valakiből lett mára egy senki.

Veridicus76 2015.08.21. 17:48:01

@turista a saját országában: magyargyűlölő rasszista szarházi vagy.

Tiborpapa 2015.08.21. 23:26:53

@Leone_510: Hát te ki vagy? Ja, senki.

pervie but hot (törölt) 2015.08.22. 06:39:26

@Punxsutawney Mormota: nem, egyszerűen láttam a pesti éjszakában mennyire ugranaak a magyar egyetemista korú lányok nigger vagy arab farkakra. Ellenben a cseh és lengyel lányok sokkal rassz-tudatosabbak. Szégyen arab, nigger kannak járni, Magyarországon meg sikk. Az interneten a magyar, pesti éjszakai életről szóló beszámolókban rendszeresen visszatérő elem, hogy afrikaiak meg arabok nagyon örülnek, hogy más kelet-európai országokkal ellentétben a magyar lányok tapadnak rájuk. Sok afrikai vagy pakisztáni, indiai kifejezetten magyar nőt keres Angliában is névházasságra, hogy státuszát rendezze. Egy lengyel nőnek ez lemoshatatlan szégyen lenne. A magyar nőnek meg jó buli.
Magyarországon hatalmas pusztítást végzett a libsizmus, főleg a nők fejében. Feminizmus, fajgyalázás, drogok, nemi betegségek.

@Tudományos libsizmus: "Jómagam inkább azt mondom, a libsi kurvákban van inkább ilyen sóvárgás." - ne hidd, hogy csak libsi csajok sajátja ez, kőkemény katolikus csajt is ismertem, aki vidékről felkerült Pestre és egyből beleszaladt egy arab karjaiba. Mert egy vidéki kisváros egyenarcai után a pénzes nigger-arab faszikkal teli pesti éjszaka egy egzotikus világ számukra. A nő ingatag, ha kiszakad a megszokott környezetéből, rögtön egy biztos pont után kezd kapkodni, ha ez még egy egzotikus faszi is, akkor az különösen csábító. A nők ilyenek, lélekben örökké gyerekek maradnak, én nem is tekintem cselekvőképesnek őket. Nem előítéletből, ez a tapasztalatom. Annyiból megértem a buzikat, hogy nem akarnak nők hisztijéhez alkalmazkodni, csak közben kitör rajtuk is a női hiszti, ahogy elvesztik a férfiasságukat.

"Nem sértegetném a magyar nőket" - nem sértésnek szántam, szerintem mindenki olyan partnerrel üzekedik, amilyennel akar. Csak megosztottam a megfigyelésemet, hogy a magyar nők a többi kelet-európaihoz képest sokkal nyitottabbak a fajgyalázásra. Ez az ő dolguk, én nem akarom ezt megakadályozni, az ő testük, az ő génjeik mennek bele a nagy fajkeveredéses katyvaszba.

pervie but hot (törölt) 2015.08.22. 08:11:37

@Ylim: én nem ellenzem azt, hogy mindenki azzal henteregjen, akivel akar
Ha valakinek nigger, arab, perzsa, indiai, paki kell, akkor csak nyugodtan
Aki kecskét akar kúrni vagy kutyát, felőlem az is tehesse.
De fenntartom magamnak a jogot, hogy ezekkel ne vegyüljek, ne kelljen szeretni őket.

pervie but hot (törölt) 2015.08.22. 08:28:25

@Punxsutawney Mormota: erre viccesen azt is felelhetném, hogy a nigger/arab/pakisztáni pasim hagyott el egy magyar ribi miatt :)

2015.09.07. 15:51:06

@turista a saját országában:

Ideje lenne már a te aljas és a "művészet" meg az állítólagos szellemi "felsőbbrendűség" és "emberség" mögé bújva egy teljes népen szitkozódó és röhögő fajtád elé is tükröt tartani ...

Ja, hogy az annyira nem menő, meg trendi, hogy bemutassátok, kikbe, mikbe és milyen indokkal rúgtok és tapostok bele, értelmetlenül,

ahelyett, hogy végre békén hagynátok őket meg a dolgaikat, és mennétek el végre oda, ahol nincsenek ott ők, meg az a mondvacsinált probléma, amit számotokra jelentenek, s ami miatt folyton vinnyogtok és hörögtök?

Egyszerűbb lenne neked is, ha te sem turista lennél a saját igazi hazádban, hanem végleg letelepednél ott.

Nem tudom, milyen jogon oktat ki a fajtád egy másik népet állandóan, azt képzelve, vagy sugallva magáról, hogy ő hívatott minket megbírálni és elítélni,

és miért hárítja, keni rá azt az eszeveszett gyűlöletet, amit ő saját maga gyakorol, egy olyan országban, melyhez igazából semmi köze sincsen. Sőt, minden egyes megnyilvánulásával ettől az országtól és többségi lakosságától távolítja el még jobban magát. A fajtád, az.
süti beállítások módosítása