pezsgo_tores.jpgA tegnapi felfüggesztés után jelen állás szerint a Népszabadság - legalábbis abban a formájában, ahogyan eddig ismertük - megszűnt létezni. Ezzel nem halt meg a demokrácia, nem pusztult el a sajtószabadság - de semmi olyasmi se történt, aminek akár hardcore jobboldaliként is örülni lehetne.

A különböző portálokon és mindenekelőtt a Facebook kommenthadszínterén folyó küzdelemben két narratíva bontakozik ki. Az egyik szerint a napilap megszűnése a diktatúra kiépülésének betetőzését, a véleményszabadságra mért halálos erejű ütést jelenti, és minden, magát demokratának valló embernek kötelessége rohanni a Kossuth-térre, hogy szolidaritását fejezze ki a felfüggesztett (és minden bizonnyal hamarosan már kirúgott) baloldali újságírók mellett.

Nincs igazuk. Orbán nem Putyin, mert nem ölet meg újságírókat (az egyetlen ismert ember, akiről széltében hosszában híresztelik, hogy kinyíratott valakit, az éppenséggel egy egykori újságíró, mai sportvezető, remek kapcsolatokkal a mindenkori hatalom felé). Orbán nem Erdogan, mert Magyarországon egyetlen újságírót sem csuktak le (az egyetlen újságíró, akit letöltendő börtönre ítéltek, az atomfideszes Bencsik András volt még 2004-ben, akit az akkor kormánypárt egyik prominense, Mécs Imre jelentett fel rágalmazásért.) Magyarországon sajtószabadság van, mert mindenki azt ír, és mond, amit akar, és ezért nem kell féltenie az életét, vagy a szabadságát. Ez triviális politológiai tény. 

De ettől még semmi okunk elégedetten hátra dőlni, és a Népszabadság-ügyet egy legyintéssel besorolni a korábbi soktucatnyi libsi rinyálás közé.

Pedig nagy a kísértés.

A dolog ugyanis értelmezhető úgy is, - ez a másik elterjedt narratíva -  hogy ezúttal egyszerűen a balliberális véleményformálók által a jobbos sajtó kilencvenes évekbeli mélyrepülésének idején agyonszajkózott "szabad piac" farkastörvényei érvényesültek. Különben is, a balosok soha a büdös életben nem álltak ki a meghurcolt, megélhetés nélkül maradt jobbos tollforgatók, vagy hatalmi eszközökkel ellehetetlenített orgánumok mellett.  Az Új Magyarország kísértetiesen hasonló módszerekkel (kormányközeli kézbe való átjátszás, majd a veszteségre hivatkozó megszüntetés) történő kinyírásakor balról egy együttérző pisszenés se hallatszott. Siklósi Beatrix köztévéből való kirúgása, és légüres térbe kerülése után sem indított gyűjtést sem a Népszabadság, sem más, hogy tudjon enni adni Karácsonykor a gyerekeinek. Ha ezt vesszük, tényleg nem sok szolidaritást érdemel most a Népszabi. Csakhogy

ez nem érdemek kérdése, ma pedig nem 1997, és nem 2004 van, hanem 2016.

És 2016-ban Magyarországon hiába van sajtószabadság -  a sajtó nem szabad. Mégpedig elsősorban azért, mert a lopott állami milliárdokból építkező kormánypárti médiabirobirodalom lassan, de biztosan felfalja a teljes hazai nyilvánosságot. A sikeresen benyelt TV2 és Origo mellett gombamód szaporodnak az eleve lenyúlt közpénzekből indult, majd azóta lényegében kizárólag állami hirdetésekből fenntartott portálok. A Metropolt kiszorító Lokáltól, a Faktoron és GFG hülyegyek-fanklubján, a 888-on át a hazai média szar- és hányásszagú pottyantós budijáig, a Ripostig terjed a narancsos portfólió. A célkeresztben pedig már hónapok óta ott figyel az Index is.

És ez piszkosul nem jó irány. Nem azért, mert a Népszabadság olyan fasza lap lett volna, vagy, mert a titkosszolgálati megrendelésre karaktergyilkoló Index lenne az Igazság hordozója. Hanem azért, mert az elmúlt esztendőkben kiépült gigantikus korrupciós gépezet működéséről és a pofátlan rongyrázó urizálás nagy részéről

jó eséllyel szinte semmit sem tudnánk ezek nélkül az orgánumok nélkül.

Az oknyomozás ugyanis rohadt drága mulatság. 10-20 fős szerkesztőségek nem engedhetik meg maguknak, hogy több munkatársuk heteken át egy-egy ilyen üggyel foglalkozzon. Szidhatja a kormányt a 444, a 24.hu, vagy akár jobbról az Alfahír, meg a Barikád - ha konkrét számokat, és tényeket nem tudnak prezentálni, akkor ez puszta vélemény marad. Amelyről pedig jól tudjuk, hogy olyan, mint segglyuk - mindenkinek van, de ritkán érdekel másokat. És ezt pontosan tudja jól a Fidesz is.

A Népszabadság kinyírásával (egyik napról a másikra, ilyen puccsszerű módszerekkel gazdasági megfontolásból nem lőnek le egy napilapot és egy portált) egy jelentős tényfeltáró kapacitással bíró műhellyel lett kevesebb.

A hatalom is kizárólag ezért döntött a kivégzése mellett. A megszűnése csak ezért gáz - de ezért nagyon.

A romokban heverő baloldal, és az épülő fideszes kleptobolevizmus korában ugyanis sokkal fontosabb, hogy az első négy oldalon leleplezzék az országrablást, mint, hogy a nyolcadik oldalon mekkora baromságot ír TGM, Tanács István, vagy más, napról napra kevesebb befolyással bíró veterán komcsi.

Nekem nem jelent elégtételt, ha nem kell értesülnöm az ő elcseszett véleményükről - ha közben nem tudok a hazám kifosztásáról sem.

Most ez a két dolog van a mérleg két serpenyőjében, és számomra nem vitás, hogy melyik a súlyosabb.

Nem szerettem, és most sem szeretem a Népszabadságot. Azt sem hiszem, hogy megszűnése a sajtószabadság és a demokrácia végét jelentené. De tudom, hogy ezután eggyel kevesebb kő lesz Mészáros Lőrinc, vagy Andy Vajna szívén, amikor újabb milliárdokkal rövidít meg minket, és Rogán is nyugodtabban rendelheti meg a következő bulira a hidroplánt, ha a helikoptert már unja. És emiatt kurva dühös vagyok. Sokkal dühösebb, mint amennyire örülhetnék, hogy egy balliberális lappal kevesebb.

Lehet most pezsgőt bontani a Népszabadság kidőlése miatt. Tettek érte bőven az elmúlt évtizedekben. De a másnap nem csak nekik fog fájni - hanem mindannyiunknak.

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr9111783421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atti79 2016.10.09. 20:07:54

Talán jogosak ezek a "felelmek", talán nem, én inkább azért aggódom, hogy a Nepszabadság-ügy miatt a sokadik helyre került a CETA-ügy, és a Fidesz frakció hazaárulással felérő meghatalmazása a "GMO-szerződés" aláírására.

Pierre André Herbie 2016.10.10. 00:06:29

Ünnepelni valóban nincs ok. Inkább szégyenkeznünk kellene, hogy a Népszabóság (napra pontosan) 27 évvel túlélte az MSZMP-t.

ebella 2016.10.10. 05:04:59

Én a Jobbikra szavazok évek óta, de ez bizony nem, gazdasági okokra vezethető vissza. A Fidesz mindent maga alá akar gyűrni, ami nem megy, azt kicsinálja. Tiszta bolsevik működés. Persze nem csoda, hiszen kisz-titkárok voltak pártvezető felmenőkkel.Volt hol tanulni.

werecke 2016.10.10. 09:31:23

A múúúltat végképp eltörőőlni !!!!
Ismerős elvtársak ?

Dr. Eleanor Pitty-Palkho dr. · http://eleanor-pitthy-palkho.blog.hu/ 2016.10.10. 14:44:39

Mi, haladó demokratákok nagyon örvendünk, hogy a jobbikos haladók (korábban faszista nácikok) is meglátták a fényt a demokrácia útján és ilyen szépeket írnak a mi Népünk drága Szabadságáról!
Keblemre, faszisták!

dakotasámán 2016.10.10. 15:16:07

ha ma Magyarországon gazdasági kérdés lenne bizonyos lapok megjelenése, azok a bizonyos lapok nem jelennének meg.(magyaridők és hasonlók)

gmihaly621 2016.10.10. 18:18:07

@Pierre André Herbie: Nem szégyen az, mert a baloldal "történelme" amúgy is meglehetősen cikkcakkos. Hogy a "kapitalista" mázt átvevő, liberókkal mutyizó baloldalnak bedőltünk, annak is megvan az oka, pölö a "testvéri tankok", egyéb fegyverek és katonák 45 évnyi jelenléte. Ez biza eléggé tudta "hospitalizálni" a lelkeket. Ugye, milyen szépen mondtam?

villamosmérnök 2016.10.11. 11:44:59

Vicces számomra, aki a 30-70 évvel évvel ezelőtti politikai disznóságokat emlegeti, illetve ezek alapján ítéli meg a mai kor szereplőit (kivéve a régi állampárti háttérből a mai állampártban landoló istenített kedvenceit), különösen az alábbi két fő csoportba tartozókat kedvelem:
a) aki élt ebben a korszakban és teljesen belecsontosodott a kategóriákba: "vannak a komcsik és az anti-komcsik" (értsd: azok akik anti- komcsinak mondják magukat)
b) aki nem élt, vagy kisgyermek volt 89 előtt, és teljes vehemenciával próbál engem meggyőzni arról hogy hogy milyen volt a világ az ő születése előtt, az én fiatal (fiatalabb) korom idején.
Namármost, kérném észrevenni, hogy mi történik mostanában (nem hogy mit mondanak); kezd a dolog kísértetiesen hasonlítani az igazi sötét "komcsi" időkre, némi vad feudalizmussal és vad (értsd rabló-) kapitalizmussal, valamint az új Horthy korszak romantikus főúri allűrjeivel fűszerezve.
Ebbe a környezetbe tökéletesen beleillik mindenféle ellenhang ügyes eltaposása és mindenféle s&ggnyaló, hurráoptimista saját média egyeduralkodóvá tétele, a formális sajtószabadság látszatának fenntartása mellett.
Ennek észrevételéhez nem kell jobb vagy bal oldalinak lenni, mindössze egy kis nyitott gondolkodásra és nem egyoldalú tájékozódásra van szükség.

Krisz11 2016.10.12. 20:05:31

Ha még Jobbikos lennék most biztos pofánköpném magam a tükörben. Nem sok minden rombolta úgy a magyar lelket és szellemet mint a Népszabadság. Siránkozzatok csak. Juhok.

villamosmérnök 2016.10.13. 08:57:12

Krisz: Vegyük észre, hogy ennek KÖZE NINCS ahhoz, hogy egy kiadvány nemzet-ellenes, jobb oldali vagy bal oldali vagy 4., vagy többedik dimenzióban bármely irányultságú, egyszerűen ahhoz van köze, hogy az uralkodó párt-államról TILOS feltárni a mocskos ügyeiket. Szerinted rendben van, hogy pofánkba hazudik egy "államférfi" következmények nélkül? "Ja, ha van róla fénykép, akkor mégis helikopterrel mentem", ez persze kis ügy, de jellemző. Vagy az, hogy azt mondja egy másik "államférfi", hogy akinek nincs semmije az annyit is ér"? Vagy a rengeteg trükközés amivel "törvényesen" anyagi előnyökhöz juttatják a liblingjeiket? Szerinted egy nemzeti érzelmű jobboldali újsággal nem tennék meg ugyanazt, amit a NSz-gal, ha útjukban áll?
Hozzáteszem, hogy nem vagyok, voltam soha NSz előfizető, sőt olvasó sem, és magát az újságot magasról lesz@rom, a mód azonban, ahogy eltaposták, az jelentősen aggaszt.

Krisz11 2016.10.13. 21:06:52

@villamosmérnök: "ahhoz van köze, hogy az uralkodó párt-államról TILOS feltárni a mocskos ügyeiket."
Hülyeség. Ahhoz van köze, hogy veszteséges. Számtalan ilyen ügyeket tárt már fel, és nem zárták be. Rogán helikopterezése egy olyan hír ami max 2 napig érdekes.
"Szerinted rendben van, hogy pofánkba hazudik egy "államférfi" következmények nélkül?"
Melyik nem ezt teszi? Mit is mondott Vona Gábor? Lerombolná és besózná a TV2-t meg az RTL Klubot. Most meg a ballibekkel a Népszabón siránkozik?!

"a mód azonban, ahogy eltaposták, az jelentősen aggaszt"

Ez egy ballib-es/Jobbikos legenda. Nem volt nyereséges, bezárták, ennyi. Persze lehet, hogy a Magyar Nemzet se nyereséges. De nehogy már a Fidesznek kelljen adófizetői pénzen (az én pénzemen) a veszteséges ballib sajtót kitömni. Dobja össze rá a pénzt Soros meg a Jobbik.

"Szerinted egy .. jobboldali újsággal nem tennék meg ugyanazt, amit a NSz-gal, ha útjukban áll?"
Akkor menjetek együtt tüntetni.
Amúgy hagy kérdezzem már meg, hogy mi tart vissza attól, hogy összefogjatok az MSZP-vel és kiadjátok újra? Ha életképes, akkor fogják venni.

Üdv: egy vadhajtás

Veridicus76 2016.10.14. 00:49:19

A Népszabadság vége örömteli. Kár, hogy 26 évet késett.

villamosmérnök 2016.10.14. 09:44:48

@Krisz11: Köszönöm a részletes választ, mindig nagy öröm számomra, ha érvekkel, pontonként válaszol valaki a vitákban.
Csak még pár gondolat a pontokhoz:
"ahhoz van köze, hogy az uralkodó párt-államról TILOS feltárni a mocskos ügyeiket.": nyilván régóta csípi az állampárt vezetőinek csőrét a tényfeltáró újságírás, állítólag ebben erős volt a NSz, főleg az utóbbi időben erősítették ezt a vonalat, bár ezt inkább csak hallottam, nem néztem utána.
A veszteségesség természetesen alapvetően indok lehetne, de ez a mód azonban ahogy bezárták, lekapcsolták, kizárták a munkatársakat, előző nap még kiadtak negyedéves előfizetést, stb., több mint gyanús, normális piaci folyamatban először is megpróbálják eladni, fenyegetőznek a tulajdonosok mindenfélével, de életben tartják, hogy ne menjen nullára az értéke.
A veszteségességről: pontosan az utolsó évben már nyereséges volt, és ilyen jellegű kiadók egyébként is le szokták nyelni a politikai napilapok gyengébb financiális teljesítményét (a bulvár- sport- rejtvény és egyéb, baromarcúaknak szóló siker kiadványokhoz képest), állítólag a jobb image miatt. Ezenkívül ez azért is gyanús, mert amikor megvette másfél évvel ezelőtt az új tulaj, akkor még sokkal rosszabb volt az anyagi helyzete a lapnak, és azóta egész jól felhozta, nem is beszélve arról, amit rebesgetnek, hogy kormányközeli tulajdonosi érdeklődés van a az egész pakettre (főleg a Nemzeti Sport miatt), amire azt mondják, hogy feltételül szabták hogy a NSz-tól meg kell szabadulni, ez persze lehet h városi legenda, a jövő majd talán megmutatja.
"Amúgy hagy kérdezzem már meg, hogy mi tart vissza attól, hogy összefogjatok az MSZP-vel és kiadjátok újra? Ha életképes, akkor fogják venni.": Ezt nem tőlem kérdezted, ugye? : ))

Zsoltbacsi 2016.10.14. 19:36:22

@villamosmérnök:

Igyenszem belepofazni en is Krisz11 mellett szinten vadhajtaskent (10ben,14ben jobbikra szavaztam, de 18ban majdnem biztos nem)

"nyilván régóta csípi az állampárt vezetőinek csőrét a tényfeltáró újságírás, állítólag ebben erős volt a NSz, főleg az utóbbi időben erősítették ezt a vonalat,"

Amikor fel evig felszinen tartottak Matolcsy 460 milliardos allitolagos lenyulasat, amikor Rogan ingatlanugyeirol 10 millios kenopenzeirol irtak nyugodtan turtek. Szerinted most egy 2 millios kurva illetve egy 2-300ezres helikoptertol fostak be?

"de ez a mód azonban ahogy bezárták, lekapcsolták, kizárták a munkatársakat, előző nap még kiadtak negyedéves előfizetést, stb., több mint gyanús,"

Szerintem csak meg akartak elozni hogy szetlopkodjanak mindent, itt elsosorban az adatokra gondolok. Vagy szerinted az hogy nezett volna ki, ha bejelentik "normalisan" es aztan elkezdenek hoborogni a munkatarsak, mint a tuntetesen, es rendorokkel kell kidobni oket? Na az lett volna a nemzetkozi botrany.
Dolgoztam multinal, es akar hiszed akar nem, ott is ugyanigy mukodik ha peldaul rendszergazdat/fokonyvelot rugnak ki. Reggel bemegy dolgozni, varja egy cetli az asztalan, hogy jelentkezzen a fonokenel/HR-en. Mire visszaer/vagy meg elotte mar megvaltoztatva a gepe jelszava, sot olyan is van, hogy biztonsagi or kiseri, nehogy egy pendrivera ramasoljon valamit.
Ugyanis azt jo ha tudod, hogy az alkalmazottak levelezese meg minden mas adat a munkaltato tulajdona! Szoval tetszik-nem tetszik igy jarnak akik bizalmas adatokkal dolgoznak.

"A veszteségességről: pontosan az utolsó évben már nyereséges volt"
Ez volt a szocik elso reakcioja, egeszen addig tartota magat (kb 2 nap) amig valaki meg nem nezte az e-cegjegyzeket.Ime:

2007: -517,311 millió (gyurcsány éra)
2008: -397,922 millió (gyurcsány éra)
2009:-1.177,856 millió (bajnai éra)
2010: -694,974 millió
2011: -916,535 millió
2012:-593,709 millió
2013:-1.425,178 millió
2014: -480,343 millió;
2015: -401,689 millió + valaki beletolt 551 milliót (rendkívüli bevétel)
Gondolom az osztrak tulajdonosok fizettek be, hogy az eladas elott jobban nezzen ki menyecske.

Szoval csunya buko lett volna az utolso ev is, ha az osztrakok nem nyulnak melyen bele a zsebukbe.

De egyebkent meg teljesen mindegy, az MSzP-nek nem kellett volna eladnia a jogokat a kapitalistaknak. Akkor most nem szunt volna meg a Nephazugsag.
De eladtak es ezzel hitet tettek a kapitalizmus mellett.
Ha most ordibalnak a bezaras ellen, akkor ketsegbe vonjak a kapitalizmus letjogosultsagat -irany vissza bolsevizmus fele.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2016.10.16. 08:10:32

@Zsoltbacsi: dehát nem is ordibálnak most a komcsi milliárdosok, nem érdekli őket.
vicces, hogy a jobbik akar sajtószabadságot, mikor elég nagy itt is a cenzúra, ez egy olyan hazugság megint, hogy vona ígérget fűt-fát, hazudozik a londoni magyaroknak betarthatatlanságot, hogy munkahelyeket teremt.

népszabó miatt hőzönghet a proli. de gumicsont ez is, meg lehet vele osztani az országot, pedig egy elit van, nem jobb és bal, hanem fent és lent, és az összes politikus fent van, nincsenek soha elszámoltatások, orbán ugyanúgy komcsi ahogy gyurcsány, kiszes, "majdnem beszervezett" ügynök, társadalmi kapcsolat, csak a "liberális" címkét már lefoglatla az szdsz, ezért lett ő a "nemzeti-konzervatív" címkés komcsi. nincsenek lusztrációk. nincsenek ügynökakták. csak komcsi milliárdosok és még a jobbik se beszél soha vagyonelkobzásról, nem véletlen. ahogy az sem, hogy már emberinek és szimpatikusnak minősíti vona simicskát, és kirúgja novákot, amiért a szájára veszi a parlamentben a gazdát. orbán kisinasa, tudja pozicionálni magát. maga viktor hívta vonát a polgári körökben. vona igazi csókos, már korábban is keresztény gittegyletekben tették elnökké, aztán ejtőernyőzték a jobbik elnökévé, mikor a jobbik alapításánál ott se volt. hozott pár milliót hogy elnök lehessen, ahogy kgbéla képviselő.

@Atti79: hát igen, a CETA fontosabb lenne, meg a GMO, ebből is látszik milyen álellenzéki párt a jobbik. amikor a rtl klubot meg a tv2-öt akarta leromboltatni a vona, akkor nem akart sajtószabadságot. azóta felnőtt, azt nyilatkozta. hát nem egy kis hazug buzi nyert annyi szavazatot, kiváncsi leszek a kis hülyegyerekekkel mennyit szavazatot nyer.

Atti79 2016.10.16. 13:17:34

@tesz-vesz: A Jobbik jutott eszedbe erről? Nincsen véletlenül Jobbik fóbiád? :D
süti beállítások módosítása