Nem hittem volna, hogy meg merik lépni, de végül csak megtették. Az Újpest több mint 130 éves címerét egyszerűen a kukába dobták és helyébe egy teljesen jellegtelen, modernek gondolt bóvli vacakot tettek. Hiába tiltakoztak a szurkolók, hiába nem tetszett szinte senkinek, megtörtént a csere. Ezzel sikerült még egy fokot lefelé haladni a magyar labdarúgás totális lezüllesztésének rögös és egyelőre végtelennek tűnő mélységekbe vezető lépcsőjén.

uspest555.PNGAbban semmi újdonság sincsen, hogy a magyar labdarúgás évtizedek óta hanyatlik. Tavaly volt ugyan egy dicsőséges pár hetünk az Eb-n. Azonban egy év sem kellett hozzá, és az Andorrában felcsendülő furulyaszó mindenkit kijózanított majd visszarepített a keserű valóságba.

Az utóbbi években klub szinten még olyan eredményekkel sem büszkélkedhetünk, mint amit a válogatottunk felmutatott. Hacsak azt nem tekintjük annak, hogy Felcsúton áll egy szép nagy de legalább üresen kongó stadion. A Ferencváros Groupama Arénájába pedig mindenki bemehet a szurkolókat leszámítva, így aztán az sem több, mint egy olyan, nagyon drágán felépített bábszínház, ahol a bajnokságukban sokadik helyen végzett albán félamatőrök hülyére verik a nagy magyar sztárcsapatot.

A lilák még pár éve a hasukat fogva röhögtek a Ferencváros új, Chewbacca-jelmezbe öltöztetett drogos kinézetű struccán. Szerintem rémálmukban sem gondolták volna, hogy hamarosan ők is megkapják a magukét egy „szép” új címer formájában. Így utólag vizsgálva mi még egész jól jártunk, nálunk ehhez még nem nyúltak, így legalább ha már más nem is, de legalább ennyi emlékeztet az egykori Fradira.

Magam részéről rühellem a manapság oly divatos kádári nosztalgiázást. Egy Kőbányait szorongatva valamelyik sarki kocsmában azt mondogatni: régenmindenjobbvolt! Pedig még nagyjából egy szűk évtizede is tényleg minden jobb volt. Ha csak már szórványban is, de voltak még szívvel lélekkel a csapatukért küzdő labdarúgók, voltak derbik, teleházas meccsek, volt hangulat, volt tábor, volt koreográfia, füst és piro, és volt az Újpestnek címere is...

Mára a nagy büdös semmi sincs. Üres lelátók és meghamisított nézőszámok, lélektelenül szaladgáló labdarúgónak nevezett kefehajú beképzelt paprikajancsik, a saját szurkolóikat üldöző klubvezetések, meg az MLSZ által minden fordulóban menetrendszerűen kiszabott büntetések jelentik a hazai labdarúgást. Mindezeken pedig a százmilliárdokért felépített új stadionok sem változtatnak semmit.

Mint fradista úgy fejezem ki szolidaritásomat, hogy egy napra az igazi Újpest címerre cserélem a Facebook borítóképemet, bízva abban, hogy egyszer bent lesz majd az Albert Flórián Stadionban a tábor és lesz még egy rendes derbi a lilákkal.

Jurenkó Ferenc

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr6212640761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pyrrhus 2017.07.04. 21:56:04

A Fradi Sas-tól is hányhattál..

ebella 2017.07.05. 11:26:46

Egyáltalán, minek új címer? Mi a baj a régivel, ami nem csak megszokott, hanem kifejezetten szép is? Mintha direkt szórakoznának a szurkolókkal. Csak nem értem mire? Ettől nem többen, hanem kevesebben leszünk. Biztos nem egy akad, akinek ez az utolsó csepp lesz abban a bizonyos pohárban.

Hajrá Lilák!

Nevoeiro66 2017.07.05. 16:08:48

Nem tök mindegy? Szar a magyar foci így is úgy is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.07.05. 16:12:03

Valami csókos ezért az "újításért" is pénzt vett fel. Közpénzt újított magának.
Heeej, ha Magyarországon is lenne egy rendes rendszerváltás és végre elkezdhetne dolgozni egy korrupcióra szakosodott független hatóság!
Hamar tele lennének a börtönök a mostani nagyjainkkal... ;-)

lobaszopiatej 2017.07.05. 16:47:09

Nem értem ki tud szurkolni közpénzből fizetett focira.
Teljesen mindegy ki nyer, akkor is megmarad a klub, hozzádobnak pár mrd önkormi támogatást azt lecserélnek pár embert.
Igy meg nincs semmi verseny , kiöli a nyerniakarást.

Evel Knievel 2017.07.05. 16:48:20

Ha a focidrukkerek nem lennének erőszakos agresszív faszfejek valószínűleg sokan járnának meccsre. Amíg polgárháborús helyzetek alakulnak ki egy focimeccsen vagy annak közelében, a személyekben és anyagi javakban esett károkat ne is említsük, addig az agresszorokon kívül senki nem fog meccsre járni. Meg kell tanulni viselkedni, normális emberi módon. Akkor majd változik a helyzet.

igazi hős 2017.07.05. 16:59:29

@ebella: Nézz rá a naptárra, 2017-et írunk. Senkit nem érdekel a heraldika, meg hogy 100 éve milyen szépen rajzoltak oroszlánt. Ha valami nem mutat jól 32x32 pixelen, akkor az vacak.
A megjelenések 99%-a online, ott meg ennyi hely jut. Nézd meg az MLSZ oldalán a tabellát, rossz szín összeállítású, túlzottan részletes, aprólékos a legtöbb klubcímer. (Vasas és DVTK kivétel.) Haza beszélek: a Honvédnak van egy rossz címere (a focicsapaté, www.honvedfc.hu/) és egy modern, jó címere (a többieké, www.honved.hu/).
Ettől még megmaradhatnak a mezen viselt címerek és logók, de a hivatalos, mindenütt használt legyen egyszerű.

Duplaxiii 2017.07.05. 17:10:20

Jajj már a mutyi emlegetése...
Ez egy belga magáncég, azt csinál, amit akar, neki nem kell megbízásokkal pénz mosnia!
A horgony elmaradása a probléma, mert Újpest történelmi jelképe és a csapat történelmileg Újpesthez kötődik.
A logó (címer) pedig lehet több is, ha már a modern, netes megjelenést is figyelembe vesszük, nem tiltott egy normális a mezre és egy egyszerűsített a papírokra vagy a netre.
A cégemnek is van négyzetes és fekvő, can csak logó és van szöveggel kiegészített is. Ez ma természetes. Csak hitavatlosan kell meghatározni, nem árt leírni a kötelező grafikai elemeket, színeket és méreteket. Meg kell nézni cégek oldalán, a press oldalaokon sokszor megtalálhatók ezek, hogy aki használja a saját anyagaiban, akkor helyesen tegye azt.
Tehát a logo nem mutyi és nem is formai kényszer, egy ostoba fsz neoliberális arcilatváltási ötlete, amivel nem vette figyelembe a történelmi és helyi hagyományokat.

szcsongor 2017.07.05. 17:13:07

@Evel Knievel: Teljesen egyetértek, a rendszeresen meccsre járók 90%-a kulturálatlan agresszív barom / náci csőcselék (kinek melyik szimpatikusabb meghatározás), akik nem a foci miatt járnak meccsre, hanem a bunyóért. Ha fizetnének se mennék ki.

Conchobar 2017.07.05. 17:15:32

@igazi hős: "Senkit nem érdekel a heraldika, meg hogy 100 éve milyen szépen rajzoltak oroszlánt." - Az baj, ha nem érdekel a heraldika, amely egyébként nem keverendő a festészettel (a 'milyen szép oroszlán' ugyanis nem a heraldika tárgykörébe tartozik, hanem a festészetébe). A heraldika szabályai közé tartozik például, hogy a címer minél kevesebb színből és figurábólból álljon, továbbá, hogy színre nem tesz színt, illetve fémre nem tesz fémet (hogy a címer messziről is jól felismerhető legyen). Továbbá a címer változtatásának is vannak szabályai (tehát nem ötletszerű). Rákosiék is, Kádárék is a címer cserével próbálták suggallni a progressziót, meg a fejlődést. De minek

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.07.05. 17:33:49

Az már nem is hír, hány tíz milliárdot lopnak el stadion építés címén.

morph on deer 2017.07.05. 18:30:46

@Frady Endre:
"Hamar tele lennének a börtönök a mostani nagyjainkkal... ;-)"

Miért?
Hiszen ők is "korrupcióra szakosodtak"... :p

HorseFucker 2017.07.05. 18:30:54

A rohadt kis csuti geci és fasszopo bandája...

morph on deer 2017.07.05. 18:44:35

@Duplaxiii:
"A horgony elmaradása a probléma,"

Ezt jó, hogy említed, mert így már tudom, hogy mit látok!
Nem maradt el, csak nem látható!
Az a két cakni alul a köríves részeken a horgony belső "szakáll" része, az a függőleges fehér csík lenne a szára, ami feltehetően a karika irányába indul...

Szóval a horgony "hiánya" jelzi a horgonyt! Ez az a horgony, amelyik nincs is ott :))

je suis Louis (törölt) 2017.07.05. 18:50:48

A régi címer rohadt szar, a friss logó is szar de jobb mint a címer. A horgony benne van az újban, kéne egy kis vizuális intelligencia és észre lehetne venni.

Consuela NO NO 2017.07.05. 20:48:54

@szcsongor: na te pont úgy nézel ki, mint aki nagyon sok meccsen volt már

iBKV 2017.07.05. 23:03:47

@igazi hős: As Roma cimere? MU cimer? Azokhoz kepest a regi cimer elnagyolt valami volt. A tradicio az tradicio, az ujitas nem baj. De ha a szurkolok, akiket kiszolgalunk, hangoztatjaj, h szar, nem tetszik, akkor meghagyjuk nem? Nem. Kepenkopjuk oket. Fuggetlen vagyok, egyik csapat se vonz, de ez azert eleg tre...

igazi hős 2017.07.05. 23:23:01

@Conchobar: Egész jól ismerem a heraldikát (ha már felemlegetted: a csapatcímerek legalább felén nem megengedett színek vannak), de értelmetlen, amit írsz. XXI. században nem nemesi címerekre van szükség, hanem jól felismerhető, internetre optimalizált logókra. Megjegyzem a Honvéd egyszerűbb címere inkább megfelel a heraldika szabályainak, nem kell trükközni a feketével, hogy a két fém ne érjen össze. Ezt régen primitív megoldásnak tartották.
Nem messziről, hanem kis méretben kell felismerhetőnek lennie. Megy az ember Kispesten, lát egy stadiont, melyik lehet ez? Aha, ott a piros-fekete-fehér oroszlános címer, ez a Honvéd stadion! Nem életszerű. (A mez más kérdés, ezt írtam is.)

ebella 2017.07.06. 03:09:59

@Frady Endre: Az Újpest foci profi. Egy fillér közpénz nincs benne, mégcsak államtól megrendeléseke kapott vállalatok pénze sem. Még TAO-t sem engedélyez a kormány, a belgának.

ebella 2017.07.06. 03:13:30

@igazi hős: Tőlem ne rakják a tabellához a logót(címert), nekem nem hiányzik. Nekem fontos a történelem, a hagyományok. Az Újpestnek van olyan. Már 1930-ban megnyerte az első európai bajnokok tornáját Zürichben.

ebella 2017.07.06. 03:24:59

@igazi hős: Aki nem tudja, hogy Kispesten a Honvéd stadionja van (nem is tudom miért nem vettétek vissza a KAC-ot?), az a logóból tudni fogja, ha az egyszerűsített?

Az egyszerűbb emberekért lehetne a magyar történelmet is egyszerűsíteni. Hat-hétszáz száz év győzelem, gyarapodás, azóta csak a szopás, fogyás. Ennyit kellene megtanulni a magyarság történelméről, mert ma ugyan ki fog bíbelődni a részletekkel!:)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.06. 06:48:13

@Frady Endre: semmi közpénz meg csókos, belga tulajdonos akarta így. Belga közpénz max :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.06. 06:49:44

@szcsongor: definiáld a nácit, mert alapvető hiányosságokat szimatolok a történelemtudásodban

2017.07.06. 07:34:05

maradiak vagytok, szerintem jó lett a címer. ideje volt váltani.

2017.07.06. 07:38:58

@enpera: definiálom helyette: a meccsre járók többsége igenis idegengyűlölő. én is járok rendszeresen és mást se hallok, csak mocskos zsidók, cigányok, szlovákok, románok. mintha ezek a népek tehetnének a magyarok nyomoráról és nem a tehetségtelen lusta népünk.
szerintem ha áltralánosítva gyűlöl valaki msáokat vallása vagy nemzetisége miatt, akkor kijelenthetjük hogy náci. és nem kell hozzá értelmező szótár.

2017.07.06. 07:45:43

ja bocs kihagytam a felsorolásból a menekülteket, azokat is divat mostanában utálni...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.06. 08:21:06

@KUNTYI: tehát nincs érettségid sem, értem

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.06. 08:22:14

@KUNTYI: ühüm, divat. Mert a papírok nélkül felbérelten érkező csupa huszonéves férfi azok a kedves meneküldjeid. Persze mind gyereknek hazudva magát. Ostoba.

bbwd 2017.07.06. 09:23:05

diósgyőriként mondom: vissza a régi újpesti címert!

bbwd 2017.07.06. 09:37:05

@KUNTYI: akkor te is náci vagy, mert a magyarokat gyűlölöd általánosítva

szerencsétlen

2017.07.06. 10:16:45

@enpera: remélem ha egyszer háború lesz itt(márpedig előbb-utóbb lesz), akkor téged mag a magad fajtádat azért majd befogadják nálunk kultúráltabb országok. mert úgy illik tudod.

ui: végre vki előállhatna vmi gyenge bizonyítékkal, hogy vaki fizeti a menekülteket. mert eddig se a kormány, se senki más nem tudott felmutatni semmit.
ja hogy csak fiatal felnőttek jönnének?
1. többségében valóban így van. a rokonaik törökországban vannak jó eséllyel menekülttáborban. én is így csinálnám: a családomért először elindulnék én, szereznék munkát, szállást, majd ha stabil a helyzetem, akkor jöhet a családegyesítés.

2017.07.06. 10:17:17

@bbwd: nem gyűlölöm őket, csak reálisan látom magunkat.

2017.07.06. 10:18:05

@enpera: még vmi: az az ostoba, aki elhiszi a kormánnypropagandát.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.06. 15:22:08

@KUNTYI: tehát gyűlölködő náci csürhe vagy, értem

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.06. 15:22:54

@KUNTYI: kormánypropaganda nem nny. Amúgy nem hiszem el, nem is érdekel. Csak tudok olvasni. Nemcsak magyarul. Ostoba suttyó libsináci.
süti beállítások módosítása