Moshe_Aryeh_Friedman.jpgMoshe Friedmant korábban holokauszttagadással is vádolták, családját elüldözték, gyerekeit csak hosszú pereskedés után tudta ortodox iskolába íratni. Egy kiközösített haszid rabbi esete a véleménynyilvánítás szabadságával.

Nem mindennapi cikk látott napvilágot pár napja a belga Knack.be portálon. Az interjúban Moshe Aryeh Friedman antwerpeni rabbi azt feszegeti, hogy az elmúlt egy hónapban, mióta a gázai erőszakhullám elszabadult, kb. 50-100 zsidó fiatal hagyta el a várost, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kötelékében fegyvert fogjon, és a palesztinok ellen harcoljon. Ezek a fiatalok – állítja a rabbi – kemény ideológiai képzésen esnek át, és részben belga adóból működtetett iskolákban Izraelhez hű katonákká képzik ki őket.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kedden a Honvédelmi Minisztérium ujjongva jelentette be, hogy sikerült megállapodást kötni a francia gyártóval a Mistral légvédelmi rakétarendszer 2016 és 2018 közötti képességnövelő bővítéséről.

mistral.jpgEz akár jó hír is lehetne, hiszen tudjuk jól, hogy a Honvédség meglehetősen lerongyolt állapotban van és így bármilyen fejlesztésnek, beszerzésnek örülni kell, a Mistral esetében azonban a további bővítés nem feltétlenül ünnepelendő. Érdemes egy kicsit visszatekinteni a múltba, hogy tisztázzuk, miért is:

Még a Horn-kormány regnálása alatt 1995-ben döntött az Országgyűlés arról, hogy fejleszteni kell a csapatok kishatótávú légvédelmét, mégpedig új, hordozható rendszerrel. Az első pályázat 1996 elején sikertelenül zárult, valójában persze nem volt eredménytelen, csak éppen a Mistral az utolsó helyen végzett a többi árajánlattevő, az amerikai FIM-92-es Stinger, a svéd Bofors RBS-70, az észak-ír Shorts Starburs és az orosz Igla új változata mögött. Így aztán még 1996 szeptemberében új pályázatot írtak ki, ahol – láss csodát!  az akkori kormányzat a szakértői vélemények ellenére 28 milliárd forintért a francia Mistral rendszeresítése mellett döntött.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

hrf_logo.jpgNagyot robbantott a 444.hu, amikor tegnap hírt adott egy „neves jogvédő szervezet”, a Human Rights First magyarországi helyzetről szóló jelentéséről. A dokumentum ugyanis nem áll meg a szokásos liberális nyöszörgésnél a „demokratikus jogállam leépítéséről”, a „romák intézményes diszkriminálásáról”, vagy a „szélsőjobboldal aggasztó erősödéséről”. Nekik határozott elképzeléseik is vannak, a megoldásról, amelyeket néhány rövid, velős javaslatban foglalnak össze.

Ezek szerint Obamának programot kellene kidolgoznia a hazai „antidemokratikus” folyamatok visszafordítására. (Előttem van, ahogy az amerikai elnök félredobálja az ukrajnai, gázai, iraki és szíriai jelentéseket, ad acta kerül az ebola megfékezésének ügye is, és a State Department minden erejével a magyar jogállamiság visszaállítására áll rá.) E terv fontos része lenne egy alternatív kommunikációs hálózat kiépítése, hogy az emberek ne csak az „állami médiából tájékozódjanak”. No, persze nem igazi, mindenre elszánt demokrácia-harcosokkal állnánk szemben, ha megelegédnének a Szabad Európa Rádió újraindításával. Sürgetik, hogy az USA támogassa Magyarország brüsszeli „megrendszabályozását”(!), sőt a Kongresszus hozzon határozatot Orbán illiberális demokráciájának „megfékezéséről”.

Persze a demokratikus lángpallos nem kímélheti a szélsőjobbot sem. Ellenük már nem is az amerikai kormánynak, hanem egyenesen a titkosszolgálatoknak kellene fellépniük. Ki kell deríteni, hogyan finanszírozza a Jobbikot Moszkva és Teherán, illetve milyen elvetemült hazai üzletemberek mernek támogatást nyújtani a gonosz fasisztáknak. Őket aztán pontosabban körül nem írt módon „el kell szigetelni”. Hogy ez alatt az üzleti életből való kirekesztést, rajtaütsésszerű NAV-vizsgálatokat, vagy esetleg a Hortobágyon felállított karantént értenek, az nem derül ki.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kertesz.jpgKertész Imre kitüntetése alapjáraton beférne az elmúlt két évtized számtalan „óbazmegjeinek” sorába, és az ember elintézné egy keserű legyintéssel, meg egy nagyfröccsel. Amiért írni érdemes róla, az a döntés indoklása, és az erre érkező reakciók, mert ezek orvosi pontosságú diagnózisát adják a hazai közállapotoknak.

Adott egy kormányzat, amelyet négy hosszú esztendeje naponta nagyjából 10-szer antiszemitáznak le a magyarországi és a (Magyarországról megfelelően inspirált) külföldi sajtóban. Ennek a kormányzatnak valahogy mégis le kell vezényelnie egy holokauszt emlékévet. Pénzt adnak is rá bőven, de rendre elbénázzák az összes rendezvényt/megszólalást/kiadványt/szobrot. Utolsó mentő ötletként előhúzzák a kalapból a Nobel-díjas írót, aki nem csak holokauszt-túlélő, de még írt is róla egy könyvet. Persze ehhez kell némi fazonigazítás emberünk jobboldali nyilvánosságban nem túl menő imidzsén.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

szamuraj.jpgSzegény, kirekesztett Józsika nem tudta feldolgozni a rasszista támadást, ezért roma szamurájjá képezte magát és kardot ragadott, hogy bosszút álljon mindazokon, akik felelősek a szegregációért.

Emlékeznek még Patai Józsikára? Ki ne emlékezne! Ő volt az a 15 éves cigány fiú, akit 2005-ben „egy szóváltást követően” a 21-es buszon keresztülszúrtak egy szamurájkarddal. A ballib megmondóemberek fröcsögő nyállal vetették rá magukat az ügyre, és anélkül, hogy annak hátteréről a legcsekélyebb információjuk lett volna, rasszista támadást kiáltottak.

Józsika védelmében a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége tüntetést szervezett a Moszkva térre, ahol Horváth Aladár, György Péter és Tamás Gáspár Miklós is beszédet mondott, utóbbi kijelentette, hogy Magyarországon tombol a rasszizmus, és ő nem akar fajüldözők között élni. A mesterségesen gerjesztett sajtóhisztéria hullámai a Parlament falát is elérték, még a miniszterelnök is megszólalt az ügyben.

Aztán jött a méretes pofáresés, amikor kiderült, hogy a szamurájkard másik végén álló elkövető, a két évvel idősebb Gyurcsa Mihály alias „Mortimer” szintén cigány származású. Az egyébként szektás családi hátterű Mortimert jogerősen 3 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, TGM bocsánatot kért, az ügyet pedig – Tomcat és a Jobbik ellentüntetése mellett – gyorsan elsikálták.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...