torok.jpgA Jobbik támogatja Török Gábort, így, amennyiben a politológus valóban úgy dönt, hogy elindul, valódi komolyságot kap a kétharmados kormányzást eldöntő időközi.

Unalmasnak persze eddig se volt mondható, ami Veszprém körül zajlik. A papírforma szerint alakuló, túl sok izgalmat nem rejtegető előző három választás után valóságos felüdülést jelent a mai napon kibontakozó abszurd Muppet-show. Mintha három egymást követő, egy kaptafára készülő, mindig a főhős győzelmével végződő hollywood-i mozi után jegyet vennénk egy alaposan elborultnak ígérkező Kusturica-filmre. A szereposztás garantálja az elvetemült balkáni hangulatot: Mesterházy és Simicska, a két profi gengszter, és a balhéba fogadásból beszálló amatőr, Török Gábor. A Magyar Nemzettől Simicska által kirúgatott Torkos Matild Facebook-posztban belengetett indulásával pedig a mindenre elszánt, vagány nő is adott a tökéletes 90 perces őrülethez.

Aztán, amikor már jól felkészülünk arra hogy dörögjenek a Kalasok, ipari mértékben fogyjon a vodka és a kokain, és a végén Dadan megfürödjön a fosban - kiderül, hogy egy kifejezetten izgalmas, és fordulatos filmdrámára ültünk be. A radikálisok felsorakozása Török mögé ugyanis valóban komoly tétet adhat a veszprémi voksolásnak.

A Jobbik - feltételezve, hogy a politológus valóban elindul - több szempontból is nagyot húzott ezzel. Egyrészről azzal, hogy elsőként állt be az egyetlen hiteles és kellő komolyságú jelölt mögé a többi pártot hozta lépéskényszerbe, hiszen ebben a koordináta rendszerben a többiek már csak követhetik az eseményeket.

Másrészről a párt elkerült egy valószínűsíthető fiaskót, hiszen ez a körzet már tavasszal sem tartozott az esélyek körzetek közé, így komoly presztízsveszteség nélkül állhattak be egy vállalható jelölt mögé.

Az persze kérdés, hogy Török Gábor személye - amennyiben nyer - mennyire veszélyezteti a kétharmadot. Természetesen az ő kezét nem köti meg az ellenzék - kormány viszonyrendszer vaslogikája, és tegyük hozzá, hitelességének megőrzése miatt sem nyomkodhatja agy nélkül a kormánytöbbségnek (vagy épp az ellenzéknek) épp megfelelő gombot.

A párt szempontjából ez természetesen zseniális húzás volt, kérdés Török Gábor hogyan reagál majd rá, hogy elemzőből egycsapásra politikai szereplővé vedlett át.

És hogyan viseli azt. 

Somogyi Zoltán, egykorvolt politikai elemző/MDF-es kampányguru/televíziós meg is adta az alaphangot Facebook-bejegyzésében, ahol már arra utalt: Török Gábor és a Jobbik egy és ugyanaz.

somogyi.jpg
No, valami hasonlóra számíthatunk a balliberális értelmiség színe-virágától is a következő napokban, hetekben, újabb bizonyságát adva: mennyire vannak lemaradva a magyar belpolitika 2014-es jelenjétől. Ahol jelen pillanatban az egyetlen egy releváns kérdés az: marad-e a kétharmados kormánytöbbség és vele az ötletszerű, és kapkodó, de legalább arrogánsan magabiztos kormányzás. Vagy sikerül akárhogy, bárhogy, bárkivel megtörni a totális narancsuralmat, ami jót tenne az országnak, az ellenzéknek, és leginkább: jót tenne a Fidesznek. Csakhogy az ország érdekei e ballib körökben következetesen mindig az elborult ideologizálás mögé szorulnak már huszonöt éve.

Mi viszont nem törődünk a fanyalgó kritikával, betárazunk kólából, popcornból és nachosból, hátradőlünk és várjuk a filmet. Bárhogyan is alakul: minden percét élvezni fogjuk...

Bazsó Bálint - Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karl Lagerfeld rövidfilmjét december 2-án mutatják be egy salzburgi Chanel-divatbemutatón. A jeles alkotásban Pharell Williams afroamerikai popsztár és a felkapott brit szupermodell, Cara Delevingne alakítják az Osztrák–Magyar Monarchia legendás álompárját, Sissit és Ferenc Józsefet.

Ilyen menő lesz a Ferencjóska feketében (meg fehérben):

negerjezus.jpg

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ha az utcát járva feltennénk a kérdést: melyik ázsiai ország felsőoktatásában tanul kétszer annyi nő, mint férfi, Irán lenne az utolsó, ami az emberek eszébe jutna. A perzsa államról a hírekben akkor hallunk, ha egy ellenzéki tüntetést véresen levernek, egy házasságtörő asszonyt a nyílt utcán megköveznek, vagy az ország államfője a holokausztot tagadja. Pedig Irán az utóbbi években hihetetlen mértékű modernizáción ment keresztül, és mára a legkevésbé vallásos állam az egész Közel-Keleten. Egy három hete megjelent cikksorozat (lásd itt, itt, itt és itt) alapján olyan megdöbbentő adatokat és tényeket mutatunk be, amelyekről magyar nyelvű sajtó eddig egy sort sem közölt. Tartsanak velünk!

iran_modern5.jpg

November 1-jén a brit hetilap, az Economist egy hosszú cikksorozatot szentelt Iránnak, amely sorsfordító napok előtt áll: jelenleg is zajlik az a többoldalú tárgyalás, amelynek tétje, hogy feloldják-e az ázsiai ország ellen két éve bevezetett gazdasági szankciókat. Végső határidőnek november 24., hétfőt jelölték meg, de kérdéses, hogy addig létrejöhet-e átfogó megállapodás. Egy tövid történelmi gyorstalpaló keretében áttekintjük az elmúlt 60 évet, hogy aztán bemutathassuk Irán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb arcát.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A miniszterelnök az elmúlt 36 órában két nagyszabású beszédet is tartott, amelyekből egy új külpolitika körvonalai rajzolódnak ki. Egyelőre homályosan, és amit látunk, az se biztos, hogy jól látjuk.

Orbán Viktor szerdán a felújított Várkert Bazárban, csütörtökön pedig a Parlament épületében tartott tőle szokatlanul hosszú, és konkrétumokban bővelkedő beszédet. Mindkettőt szimbolikus közönség, az emigráns és külhoni szervezeteket tömörítő Diaszpóra Tanács, illetve Magyar Állandó Értekezlet előtt. A Jobbegyenes mindkét sajtónyilvános eseményen részt vett, így saját jegyzeteket is készítettünk az összesen mintegy kétórás eseményről.

A béke nem magától értetődő állapot

„A béke nem magától értetődő állapot, háborúval mindig számolni kell” – hangzott el az ukrán válság kapcsán szerdán, amikor a kormányfő arról beszélt, most van a berlini fal leomlásának 25. évfordulója, nem lenne jó, ha helyette új fal épülne keleten. Orbán többször hangsúlyozta, hogy nem járul hozzá a hidegháború visszahozásához és a keleti nyersanyagok, illetve piacok elvesztéséhez, ami üzenet az Egyesült Államok és az Európai Unió felé.

orban5.jpg

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Van, amire nincsenek szavak. Csak harag van, tehetetlen düh, ökölbe szorult kéz, és mélységes, iszonyú szégyen. Ha ezt a videót megnézed, ezt fogod érezni. (A megrázó rész 0:48-tól)

 

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...