Örök hála a szüleinknek/nagyszüleinknek/dédszüleinknek, hogy 58 évvel ezelőtt ezen a napon ledöntötték a hallgatás és félelem falát. Hogy utcára mentek, fegyvert fogtak, az életüket kockáztatták azért a szabadságért, ami végül már csak nekünk adatott meg.

Köszönöm, Apa!

jurenko_igazolvany.jpg

 

Jurenkó Ferenc

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

no_internet.pngA Napi Gazdaság online az MTI-re hivatkozva tegnap este öntött egy adag hideg vizet az internet adó miatt forrpont közelébe jutott közhangulatra. E szerint az új sarc plafonja magánszemélyek esetében havi 700, cégeknél havi 5000 forint lesz. Mielőtt hátradőlnénk, és gyorsan visszamondanánk részvételünket az internetadó ellen szervezett tüntetésről, azért nézzük meg tüzetesebben az ominózus törvénytervezetet!

149. A Tktv. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép :

„4. § (1) Az adó alapja telefonszolgáltatás esetén a szolgáltató előfizetőjének előfizetéséhez, előfizetés hiányában a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról

a) indított hívások időtartama;
b) küldött üzenetek - szolgáltatóval kötött szerz ődés szerint számított - száma.

(2) Az adó alapja internet-szolgáltatás esetén az előfizető vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom .” (...)

(2) A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint :

a) magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószám esetén 700 Ft/hó/hívószám,
b) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén 5000 Ft/hó/hívószám.

(3) Az adó mértéke a 4. § (2) bekezdése szerinti adóalap esetén 150 Ft/megkezdett gigabyte."

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vm2.jpgOlyan világ felé haladunk, ahol visszatér a 80-as évek hangulata az ötven megás, hangalámondásos, recsegős filmekkel, és ahol román, szerb, szlovák „üzletemberek” csencselnek a wifikkel a határ mentén.

Az ember fia és lánya tényleg csak kapkodja a fejét. Nem elég, hogy a Kit tiltottak ki ma? c. amerikai-magyar szappanopera lassan barátok közti magasságokban szárnyal, és a falus ferenci értelemben vett facepalm-ellenzék "hídfoglalással" aranyozza be délutánunkat, a Fidesz olyan seggszájat rajzolt magának, hogy Klapka Gyuri bácsi dodzsem pályája be se fér a napi TOP 3-ba. (És még hátra van egy szerda a három napos hétből!)

Egy pillanatra egyébként elgondolkodtam a rendkívül erőteljes „seggszáj” szó használatának jogosságán, mígnem elolvastam az akkor ellenzékben lévő párt 2008-as közleményét, melyben “a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését”. „Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől” – hangsúlyozta két ciklussal ezelőtt Nyitrai Zsolt. Most már inkább azt sajnálom, hogy nem jut eszembe erősebb szó, amit még elbír a nyomdafesték.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

szentmihaly_szabo_peter.jpgElőször akkor találkoztam a nevével, amikor kamasz koromban olvastam előszavát a Szép új világhoz, amelyet ő fordított magyarra. Aldous Huxley klasszikusa meg-és elhatározó erővel bírt az egész életemre. Akkor 16-7 éves fejjel úgy döntöttem: nem és nem, soha nem akarok ilyen világban élni! Azt, hogy itt vagyok, ahol, és azt mondom, amit, nagyon jelentős részben ennek a könyvnek köszönhetem. Ha Szentmihályi Szabó Péter semmi mást nem tesz, csak anyanyelvemre ülteti át ezt a regényt, és ír elé pár mélyen elgondolkodtató sort - én akkor is örökre hálával tartoznék neki. De ennél sokkal többet tett.

Az egyik első meghonosítója volt magyar földön a sci-fi műfajának, a Galaktika magazin szerkesztőjeként pedig neki is oroszlánrésze volt abban, hogy a nyolcvanas években nálunk is gyökeret vert a fantasy irodalom. (Amelynek talán még döntőbb szerepe volt abban, hogy ma este nekrológot írok, vagyis, hogy egyáltalán írok.) Rengeteg gyönyörű, felemelő és megrázó verset írt - és mindemellett, vagy inkább: mindenekfelett: minden rezdülésében, minden gondolatában magyar volt.

A huszadik századi magyar írók azon hosszú sorába tartozott, akik lelkesen vetették bele magukat '89 után a politikába - amely aztán, mint oly sokakat, elnyelte, kisajátította őt is. Évtizedek óta nem beszélünk már arról, hogy közéleti szerepvállalása mellett amúgy (milyen hülye szó ez ide, és mégis) remek költő és író is maradt. Szégyen, gyalázat, de én is csak most, halálhírét hallva néztem át az életművét, s meglepetten láttam, hogy egyik kedvenc, tragikus történelmi hősömről Tomori Pálról idén jelent meg drámája. (Muszáj is lesz elolvasnom mihamarabb.)

Nem fogok előhozakodni azzal az alattomos, ragacsos közhellyel, hogy "bárcsak maradt volna az irodalomnál". Egyrészt mert maradt, csak arra már nem figyeltünk. Másrészt, mert, amit politikáról, közéletről, az ezredfordulós magyar sorsról írt, az legalább olyan maradandó érték, mint versei, novellái és regényei. Velőtrázó alapigazságok kimondója volt. És, akinek hétmérföldesek a lépései, az ugyanekkorát tud lépni rossz irányba is. De a legnagyobb, legbántóbb tévedései sem voltak olyan nagyok, mint azok az igazságtalanságok, amelyek ellen évtizedeken át bátran és elkötelezetten harcolt.

És, ami talán mindennél fontosabb, ami miatt annyira hiányozni fog: az utolsó nagy zsurnalisztikai bölények közé tartozott. Akik ezer karakterben tudtak szellemesek és pontosak, százezer leütésben pedig felemelők, felkavarók és porba sújtók lenni. Azok közé a nehézsúlyú bajnokok közé, akik kőkemény harcokat vívtak, rettenetesen tudták gyűlölni egymást, húsba vágó igazságokat, gigantikus téveszméket és olykor szörnyű átkokat vagdostak egymáshoz. De abba legalább még beleremegett a föld.

Lassan elmennek mind. Itt hagyják magukkal a mázsás igazságaikat és tévedéseiket is. És mi, mintha se ezekkel, se azokkal nem tudnánk kezdeni semmit. Nyálas papírgalacsinokkal dobáljuk egymást, és közben röhögünk, mint a hülye kölykök fizikaórán, mert valahogy érezzük, hogy már minden  fontosat leírtak helyettünk ők, és nekünk már csak ez a béna trollkodás maradt.

Éveken keresztül egy lapba, a Kárpátiába írtunk, de sajnos személyesen soha nem találkoztunk. Állandó rovatának címe az volt: "Ha én fiatal volnék". Mire én olyan idős leszek, mint ő volt, talán tudok majd ilyen pillanatokban is mondani valami okosat. Addig is álljanak itt az ő megrendítően szép sorai:

    Köszönöm

Köszönöm, Uram, ezt a halk zenét,
az éjszakai friss levegőt, a csendet,
köszönöm, bárhogyan is – az életemet.
Tanú lehettem a végtelen egyetlen röpke pillanatában:
kipillanthattam a gyorsvonat ablakain.

Köszönöm, hogy éltem.
A füveket, madarakat,
a folyókat, tengereket,
testvér-embereket és testvér-könyveket,
a templomokat és menedékhelyeket.

Köszönöm a Helyet és az Időt.
Köszönöm, hogy engedtél vétkezni ellened,
próbaidőre bocsátottál, s látod,
a nevedben énekelek.
Köszönöm, bárhogyan is – az életemet.
Köszönöm anyámat, apámat,
feleségemet, gyermekeimet,
barátaimat, ellenségeimet,
köszönöm, hogy most is Veled lehetek.
Látod, Neked énekelek.
Köszönöm, bárhogyan is – az életemet.

Balogh Gábor

 

 

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtf_guy.jpgA magyar adóhatósági vezetők és Fidesz-közeli üzletemberek  - köztük Habony Árpád és a Századvéget vezető Heim Péter) kitiltása olyan sztori, amit mintha kifejezetten a Jobbegyenes wtf rovata számára írtak volna. Az első felkiáltás, ami a híreket olvasva kibuggyan az emberből az, hogy "mi a f...sz van?!" És, ahogy az újabb, és újabb csepegtetett infómorzsák érkeznek, ez a második és a harmadik mondat is.

A legszebb, hogy az ügy kiválóan kézre áll a ballib és a kormánypárti valóságértelmező kis-s nagyiparosok számára is. Hiszen egyik oldalról, lám itt a bizonyíték, micsoda korrupt balkáni maffiaállammá tették az országot Orbánék, míg a másik olvasat szerint a szemét amerikaiak így állnak bosszút a gazdasági szabadságharcárt.

Azt azért valljuk be: az ÁFA-visszatérítések bicskanyitogató botrányát simán elkenő NAV vezetői, vagy a tisztességesnek még csak látszani sem akaró oligarcha-playboy Habony és a kutatóintézetnek álcázott kormányzati propaganda-központ vezetője, Heim tényleg nem azok a figurák, akikről lehetetlen elképzelni, hogy amcsi cégeket akartak kenőpénzekre lehúzni.

Ugyanakkor a kitiltásokról szóló beszámolókból egy elem gyanúsan hiányzik. Ha ezeket az arcokat tényleg azért nyilvánították nem kívánatosnak az Államokban, mert komoly bűncselekményekkel alaposan gyanúsíthatóak, akkor miért nem emelnek vádat ellenük? Ha emeltek, hogyhogy nem tudunk róla? Ha idegen állampolgárként Los Angelesben elkötök egy autót, akkor aligha úszom meg azzal, hogy kidobnak az országból, minden bizonnyal bíróság előtt kell felelnem az elkövetett bűncselekményért.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...