hulyeseg_jogan.jpgHát, akkor mégse lesz fajvédő konferencia Budapesten. Ez három csoportnak rossz hír. Egyrészt a fajvédőknek, másrészt azoknak, akik huszonöt éve kurva jól élnek abból, hogy rettegnek tőlük – meg, amúgy mindenkinek, aki kicsit is elkötelezett a jogállamiság iránt.

Amit ugyanis a kormány ebben az ügyben művelt, olyan jogállamban nincs. A miniszterelnök utasította (!) a belügyminisztert, hogy az utasítsa a rendőrséget (!!!), hogy „minden törvényes eszközzel” akadályozza meg ennek a rendezvénynek a megtartását. Az indoklás a hazai jogtörténet legfényesebb lapjaira kívánkozik: az előadók vélemény nyilvánítása (ami még el sem hangzott, tehát mondjuk, amire számíthatunk) „az Alaptörvénybe ütközik”.

Nos, ha én balliberális lennék, most sikoltanék fel. Mert akkor innentől kezdve nem lehet az abortusztörvény liberalizálását követelő tüntetést, de még a művi terhességmegszakítással foglalkozó orvosi konferenciát sem tartani, hiszen az Alaptörvény szerint az emberi élet a fogantatástól védendő. Azonnal fel kell oszlatni a DK-t, amely nyíltan ellenzi a határon túli magyarok kettős állampolgárságát. A következő két hétben be kell tiltani az összes olyan párt kampányrendezvényeit, amely elutasítja az önkormányzati választási rendszer (szintén a szent és sérthetetlen Alaptörvénybe foglalt) átalakítását. De legyünk alaposak: mostantól egyszerűen minden egyes ellenzéki rendezvényt szét kell gumibotozni, ahol új alkotmányt követelnek a felszólalók. Abszurd, beteg világ lenne, nem igaz? Pedig ide vezethet, ha az Alaptörvényt arra használják, amire rohadtul nem való: rendőri intézkedések indoklására.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

semmi.jpgA 27 éves New Yorkban élő Lana Newstromban üdvözölhetjük első alkotót a világon, aki a láthatatlan művészetben utazik, azaz a munkái milyensége és minősége abszolút a képzeletünkre van bízva. Ugyanis a nagyszerű művésznő a semmit állítja ki. Szerinte "csak mert nem látsz semmit, nem jelenti azt, hogy nem töltöttem órákat a művek létrehozásával”.

Ezért a művésznő és menedzsere úgy véli, hogy nem létező művei akár egy millió dollárt is megérhetnek. A művészet a képzeletről szól, és ezáltal tudnak az emberek interakcióba kerülni a munkáimmal. El kell képzelniük, hogy egy festmény vagy egy szobor áll előttük – mondja Newstrom a CBC-nek, amely dokumentumfilmet forgatott a stúdióban, ahol nem készül semmi.

Vannak igazi paradigmaváltó pillanatok az ember életében. Nekem most érkezett el. Rájöttem, hogy évek óta hiába írok, magyarázok és pofázok - sőt, eddig kifejezetten gúzsba kötöttem olvasóim képzeletét. A poszt-poszt-posztmodern művészet jegyében tehát fogadjátok szeretettel hosszú órákon át érlelt magvas gondolataimat Falus Ferenc visszalépéséről és Bokros Lajos esélyeiről:

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vasárnap késő este lezárult a „Ki legyen a főpolgármester-jelöltünk?” című baloldali rendezéssel forgatott bohózat egyik újabb fejezete. A korábbi, meglehetősen szerényen bútorozott politikai képességekkel rendelkező Falus Ferenc bedobta a képzeletbeli vörös törülközőt, és visszalépett a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint nála lényegesebben népszerűbb Bokros Lajos javára.

lajos.jpgFalus politikai kompetenciáiról mindent elárul, hogy a levitézlett, a kalapdíszét már egyszer a vörös szegfűről konzervatív tulipánra cserélő, kalandor természetű Bokros utcahosszal verte a népszerűségi versenyben. Igazából nem is lehet tudni, hogy miként gondolhatta komolyan a baloldal a volt tiszti főorvos elindítását. Amióta hivatalosan jelöltjük lett, gyakorlatilag naponta csinált teljes hülyét magából és így az őt támogató balos jelölőszervezetekből is. Elég, ha csak a meglehetősen vidámra sikerült jeges-vizes videójára, vagy az unokáival eltöltött fagyizásra gondolunk.  

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

maganelet1.jpgMiközben az emberiség évszázadok óta ádáz harcot vív a vallás, a meggyőződés, a gondolat és szólás szabadságáért, unott vállrándítással vesszük tudomásul, hogy az életünk már nem csak a miénk, hanem bárkié, aki hajlandó megfizetni az árát.

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb cikke jelent meg pár napja a 444-en, amely arról szól, milyen veszélyei vannak az illegális online adathalászatnak, és hogyan hagyjuk, hogy ingyenes szolgáltatásokért cserébe felszámolják a magánszféránkat.

A téma az amerikai celebek meztelen fotóinak közzététele után lett újra aktuális, és már az is sokat mondó, hogy a 21. század egyik legfajsúlyosabb problémakörének vitacsírájához (társadalmi vitáról Magyarországon még nem beszélhetünk) egy ennyire banális apropó kell. Pedig az ügy túlmutat a klasszikus „first world problem”-ök során. Nagyon leegyszerűsítve a következő a folyamatábra:

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

obama.jpgBarack Obama amerikai elnök kedden a Clinton Global Initiative rendezvényén tartott beszédében kiállt azon civil szervezetek mellett, ahol azok munkáját megnehezítik. Az USA elnöke szerint "Oroszországtól Kínáig és Venezueláig megfigyelhetők a civil szervezetek elleni fáradhatatlan támadások". Obama külön kiemelte hazánkat, mint olyan országot, ahol a "törvények egyre nehezítik a nem kormányzati szervezetek működését."

Nos ezzel az állítással valóban nehéz vitatkozni. Aki nem 80 dioptriás narancsszemüveggel szemléli az eseményeket, annak azért világos,, hogy az (amúgy sokszor és jogosan kritizált) civil szervezetek elleni támadások mögött nem magasztos nemzetvédelmi felbuzdulás, hanem egyszerű, száraz hatalmi érdek áll. Ahogyan a saját "civil" hátországot kiépítő és működtető rendszer (CÖF) mögött is e párhuzamos szándék húzódik meg.

 Obama azonban - pontosabban inkább az amerikai külügy - kissé feledékeny volt az ördöggel kokettáló országok listájának összeállításánál, abból ugyanis véletlenül kimaradt néhány messze földön híres demokrácia és emberijogilag roppant elkötelezett ország.

 Ugye, mi jó magunk Egyiptommal (igen, egy olyan országgal, ahol időnként tüntetők százait lövik agyon, ítélnek el rögtönzött vicc-perekben, vagy éppenséggel a keresztény kopt kisebbséget készülnek a pokolra juttatni némi robbanóanyag kíséretében, jobb napokon csak betiltanak egy pár milliós politikai mozgalmat) szereplünk az államférfi listáján, ahol ugye a törvények egyre nehezítik a nem kormányzati szervezetek működését.

 De rákerült a listára Kamerun, Kuba, Líbia, Kambodzsa, Oroszország, Venezuela, Burundi, Kína és Vietnam is. Díszes társaság mi tagadás, ám mégis hiányérzetünk támad, ha egy kicsit elkezdjük járatni a buksinkat:

 A listából ugyanis olyan országok felejtődtek ki, mint a demokratikus államberendezkedéséről, valamint a civil szféra támogatásáról híres Szaúd-Arábia, Katar, Jordánia, vagy épp Törökország. Ezekben az államokban éppenséggel az a közös, hogy Uncle Sam baráti körének részei, fontos közel-keleti szövetségesei az USA-nak. De nem került rá a listára az eddig páriaként kezelt Irán sem - amely az Iszlám Állam előretörése miatt hirtelen felértékelődött Washington szemében, és amelynek belső berendezkedését ismerve - bár az Izraellel szembenállása miatt a nemzeti oldalon népszerű szereplő - a Norvég Alap aktivistái nagy valószínűséggel egy nyilvános kivégzés passzív résztvevőivé válnának Teherán egyik terén. (És amúgy a hazai radikáljobbosok tekintélyes része sem maradna sokáig szabadlábon, kezdve például azokkal, akik az „ősi magyar hit” követői.)

A listát látva tehát egyszerű következtetésre juthatunk: azon országok kerültek fel a szégyenpadra, amelyekre Washington épp zabos, illetve olyan országok nem kerültek fel rá, amelyekre épp szüksége van. A jelentéktelen és picike Magyarország előkelő szereplése - az igen hangos hazai lobbi mellett - nyilván annak is köszönhető, hogy Budapest és Moszkva pompás kis energetikai üzletelése Washingtonnak is feltűnt, és nem is igazán örülnek neki.

Ami az egészben a legviccesebb: a civilek elleni kis magánháborújukhoz keresve sem kaphattak volna jobb muníciót Lázárék. Az „idegen érdekek kiszolgálásának" vádját (amiről tök mindegy, hogy igaz-e, mert csak eszköz a hatalom kezében a leszámolásra) az összeráncolt jenki homloknál egy képregény sem tudta volna egyszerűbben ábrázolni. Obama tehát e végtelenül primitív és álszent hegyibeszéddel legfeljebb a kormánynak segített, és ezzel valószínűleg tisztában is van. Csak épp nem érdekli. Mert az ő sakktábláján a lelkesen védelmébe vett civilek ugyanúgy parasztok, mint Orbánékén. Csak az egyik leütni akarja őket, a másik meg simán feláldozza őket egy jól kivitelezett vezércsel érdekében.

Széljegyző

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...