Ha az utcát járva feltennénk a kérdést: melyik ázsiai ország felsőoktatásában tanul kétszer annyi nő, mint férfi, Irán lenne az utolsó, ami az emberek eszébe jutna. A perzsa államról a hírekben akkor hallunk, ha egy ellenzéki tüntetést véresen levernek, egy házasságtörő asszonyt a nyílt utcán megköveznek, vagy az ország államfője a holokausztot tagadja. Pedig Irán az utóbbi években hihetetlen mértékű modernizáción ment keresztül, és mára a legkevésbé vallásos állam az egész Közel-Keleten. Egy három hete megjelent cikksorozat (lásd itt, itt, itt és itt) alapján olyan megdöbbentő adatokat és tényeket mutatunk be, amelyekről magyar nyelvű sajtó eddig egy sort sem közölt. Tartsanak velünk!

iran_modern5.jpg

November 1-jén a brit hetilap, az Economist egy hosszú cikksorozatot szentelt Iránnak, amely sorsfordító napok előtt áll: jelenleg is zajlik az a többoldalú tárgyalás, amelynek tétje, hogy feloldják-e az ázsiai ország ellen két éve bevezetett gazdasági szankciókat. Végső határidőnek november 24., hétfőt jelölték meg, de kérdéses, hogy addig létrejöhet-e átfogó megállapodás. Egy tövid történelmi gyorstalpaló keretében áttekintjük az elmúlt 60 évet, hogy aztán bemutathassuk Irán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb arcát.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A miniszterelnök az elmúlt 36 órában két nagyszabású beszédet is tartott, amelyekből egy új külpolitika körvonalai rajzolódnak ki. Egyelőre homályosan, és amit látunk, az se biztos, hogy jól látjuk.

Orbán Viktor szerdán a felújított Várkert Bazárban, csütörtökön pedig a Parlament épületében tartott tőle szokatlanul hosszú, és konkrétumokban bővelkedő beszédet. Mindkettőt szimbolikus közönség, az emigráns és külhoni szervezeteket tömörítő Diaszpóra Tanács, illetve Magyar Állandó Értekezlet előtt. A Jobbegyenes mindkét sajtónyilvános eseményen részt vett, így saját jegyzeteket is készítettünk az összesen mintegy kétórás eseményről.

A béke nem magától értetődő állapot

„A béke nem magától értetődő állapot, háborúval mindig számolni kell” – hangzott el az ukrán válság kapcsán szerdán, amikor a kormányfő arról beszélt, most van a berlini fal leomlásának 25. évfordulója, nem lenne jó, ha helyette új fal épülne keleten. Orbán többször hangsúlyozta, hogy nem járul hozzá a hidegháború visszahozásához és a keleti nyersanyagok, illetve piacok elvesztéséhez, ami üzenet az Egyesült Államok és az Európai Unió felé.

orban5.jpg

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Van, amire nincsenek szavak. Csak harag van, tehetetlen düh, ökölbe szorult kéz, és mélységes, iszonyú szégyen. Ha ezt a videót megnézed, ezt fogod érezni. (A megrázó rész 0:48-tól)

 

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

veres_imakonyv.jpgKedden, kora reggel két férfi zsinagógába indult Nyugat-Jeruzsálemben. Udaj Abu Dzsamal és Rasszan Abu Dzsamal azonban nem a hívek közül került ki, hanem pisztollyal és hentesbárddal indultak elégtételt venni arab nemzetük évszázados megaláztatásáért. Az értelmetlen és bestiális kegyetlenség tükröt tart cionista és anticionista elé egyaránt.

Az egész világ elborzadva szemlélhette az izraeli média által szenzációhajhász módon közszemlére tett képeket. A csempén hosszasan húzódó véres sáv, Isten házának bejáratától a belső termekig. Egy rabbi élettelen, imaszíjjal körbefont karja. Egy vérfoltos imakönyv. Egy imasállal letakart tetem. Lövésnyomok az ablakokon.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kedves CCCP-pólós faszkalap!

7195379_d4b1a0cd29533b12a0b296c4bc9a04db_wm.jpgTudom ám, hogy csak az irónia dörrent egy nagyot ottan a Kossuth téri színpadon, mert hát az Orbán az az oroszokkal paktál, és most akkor majd jól behúzod őt a csőbe, ha netán kiakadna azon, hogy szovjetuniós pólóban szaladgálsz, mert hát hogy van az, hogy Oroszország régen szar arc volt, mostan meg már nem szar arc.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...