Orbán Viktor nem felejtett el beszélni, politikához is ért még. Látja a bajt, s látja a baj okát, részben ki is mondja, de a cselekvésig, a valódi változtatásig - ahogyan egész pártja - már nem jut el. A miniszterelnök évértékelője ezért egy olyan összetett mondat, amiből egyszerűen hiányzik az állítmány.

240577_222849991076921_8209966_o.jpgA beszédet a Fideszen belül hatalmas várakozás előzte meg, hiszen az utóbbi idők zavart keltő kormányzati intézkedései, de legfőképp a veszprémi fiaskó miatt szinte megmentőként várták az.

A felfokozott várakozás érződött is a miniszterelnökön, rég látott idegességgel, és bizony zavarodottsággal kezdett. Hosszú évek után először látni: a kormánypárt és vezetője defenzívába szorult, védekezni kényszerült, és ez az új felállás bizony most nem fekszik neki.

Hosszú évek óta először látunk olyan Orbán Viktort, akinek magyaráznia kell a bizonyítványt, nem pedig büszkén mutogatni, hosszú idő óta látunk olyan miniszterelnököt, aki nem kezdeményez, csak az eddigi, amúgy unalomig ismételt, vélt vagy valós eredményeket szajkózza. Fizetési mérleg, GDP, infláció, államadósság, stabilitás, irigyel minket Európa, és persze olcsóbb élet, több munkahely, magasabb fizetés, rezsi, rezsi, rezsi, csökken, csökken, több pénzt az embereknek.

Szép szép, de már nagyon nem elég ide a kenyér. A legjobb gazdasági mutató is kevés ugyanis akkor, amikor a Fidesz legtöbb vezető politikusa alapvető hitelességi problémákkal küzd. Pláne akkor, amikor látják, tudják, hogy ott mellettük felnőttkorba lépett egy olyan párt, aminek nincsenek ilyen problémái, hiszen nem vett részt a rendszerváltás utáni mutyizásban. Ha mást nem, hát a '98-as Fidesz-sikerből ezt illett volna megtanulni...

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Felbecsülhetetlen értékű szobrok és műalkotások semmisültek meg az Iszlám Állam által tavaly nyáron elfoglalt észak-iraki Moszulban. A fanatikus dzsihádisták kalapácsokkal és fúrókkal estek neki a történelemkönyvekből ismert szárnyas bikáknak és az asszír korból fennmaradt, több ezer éves műalkotásoknak.

isis.jpg

Mohammed próféta a puszta kezével rombolta le a bálványokat, amikor Mekkába ment. A próféta nekünk azt parancsolta, hogy szabaduljunk meg a szobroktól és ereklyéktől, és így tettek az ő követői is, akik utána országokat hódítottak” – magyarázza egy ismeretlen férfi a videón. Majd hozzáteszi: „Amikor Isten megparancsolja nekünk, hogy távolítsuk vagy pusztítsuk el őket, ez könnyű nekünk, és nem törődünk vele, még ha több millió dollárt is érnek”.

A videót az Iszlám Állam hivatalos twitter csatornáján tették közzé.

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amiért évtizedeken át hiába harcoltak önkormányzatok és civil szervezetek, azt a világ egyik legbefolyásosabb óriáscége önhatalmúlag megcsinálta. Nem azért, mert annyira érzékenyek lennének a nemzeti kisebbségek jogaira, hanem mert – szemben a környező országok vezető politikusaival  a piacból élnek és nem idióták.

Aki magyar nyelvi beállítással a Google Térképre kattint mostanában, érdekes dolgot tapasztal: a környező országok magyarlakta települései az egész Kárpát-medencében magyarul jelennek meg. Nincs többé Rimavská Sobota, Târgu Mureș és Стара Моравица, csak Rimaszombat, Marosvásárhely és Bácskossuthfalva. A földrajzi nevek még a legtöbb helyen hiányoznak, de ne legyünk hamariak!

gogle.jpg

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iszakbalazs.jpgNem akarsz írni erről valamit? – kérdi ősrégi cimbim, aki jobb híján jobbegyenesét tökéletesíti.

A válasz nem is lehetne cinikusabb, lemondóbb, az a fura arc párosul a balkáni politikát követők számára oly tökéletesen berögzült mozdulattal, a legyintéssel:

- Minek?

A hír, hogy Izsák Balázs lemondta a Marosvásárhelyre tervezett Székely Szabadság Napját már az erdélyi magyar portálok kommentálóinál is alig veri ki a biztosítékot, szóval, úgy vagyok/voltam vele: kit érdekel?

Az autonómia-masírozásokról a véleményem közismert, ahogy az autonómia jelenlegi koncepciójáról is: egy maroknyi, hatalomról délibábokat álmodó botcsinálta és álpolitikus kergeti a semmit egy légüres térben. Jól mutat, kurva jó a píárjuk, ahogy Pösten mondanák, de semmi több.

Egy előre, és kettő hátra, ahogy a bukaresti Parazitii énekli, „valsul pulii mele” (Az idézett szöveg, a melyben a politika látszatlépéseit bírálják valahogy így szól magyarul: „egy előre, kettő hátra, ez a faszom keringője”), hogy egyformán idézzem a két hatalmi konglomerátumot, amelyek között őrlődünk mi errefelé, mint olcsó búza egy kidzsongdongi népi malomban.

Aztán mégis írok valamit, gondoltam. Hogy igazam volt, amikor nemegyszer figyelmeztettem az erre vevő közt, hogy ugyan már, nincs itt semmi hősiesség, kérem szépen, egy maroknyit – ahányat a Himnuszunk is említ – kivéve, mind elszaladnak az első pofon után.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kadar.jpgA negyven éves kommunista diktatúra áldozatainak számát még mindig nem ismerjük pontosan, de nagyjából azért már lassan összeállnak az adatok. Több százezer idegenbe hurcolt, szintén több százezer megbélyegzett és kirekesztett, sok tízezer börtönbe zárt és meghurcolt ember. A sztálinista koncepciós perek és az '56-os megtorlás, illetve a sortüzek során meggyilkoltak száma is több ezerre rúg. A legborzalmasabb károk azonban nem az emberéletekben keletkeztek.

A halottakat elsirattuk, a végtisztességet megadtuk nekik. Az üldözöttek és mártírok nevéről lemostuk a hazug rágalmakat. Az ávós öklök által ütött sebek behegedtek, Az eltört állkapcsok és végtagok, a levert vesék, összezúzott májak begyógyultak. Csak a gerincünk nem forrt össze. Azt megtörték.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...