facepalm_1.jpgTörtént, hogy a Bocskai István Társaság kezdeményezte egy Bocskai-szobor felállítását Budapesten, a Március 15-e téren. Ha van történet, ami első blikkre abszolút nem ígérkezik izgalmasnak, akkor az ez. Adott egy, a társadalom minden rétege által mélyen tisztelt, négyszáz éve halott szabadsághős, akinek emlékművet állítanak. Leróják a kötelező bürokratikus köröket, a kerületi közgyűlés megszavazza, a különböző hatóságok engedélyezik, a szobrot leleplezi a polgármester, megkoszorúzzák a helyi egyletek, a cserkészek, és valamelyik suli énekkara énekel. Mínuszos, 20 soros hír az országos napilapokban, egész oldalas riport a Helyi Thémában. Majdnem így történt, ám a Magyar Tudományos Akadémia gondoskodott arról, hogy ne fulladjon unalomba a sztori.

A kerület (nyilván megszokásból, protokollból stb.) kikérte az MTA szakvéleményét. A válaszra az a legenyhébb kifejezés, hogy döbbenetes. A dokumentumot jegyző Dr. Pálffy Géza az elején annak és rendje módja szerint leírja, milyen fontos és meghatározó alakja történelmünknek Bocskai István – ám végül mégis arra jut, hogy azért szobrot mégse érdemel. Mégpedig azért, mert törökbérenc hazaáruló volt.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pray_for_Gaza.jpgMiközben Magyarország könnyekkel küszködve szipog Steiner Kristóf megindító izraeli helyzetjelentésétől,– a nagyvilágban a Viva egykori szöszi celebjénél kissé híresebb figurák is kifejtették a véleményüket a palesztin-izraeli konfliktus újabb véres fejezetéről. És nem egészen azt gondolják róla, mint ő.

Szombaton Rob Schneider amerikai humorista és filmsztár (Tök Alsó, Vizsenyolcas, Apafej, Kegyenc fegyenc) Twitter oldalán így foglalta össze a nap eseményeit: „Ez volt Gáza undorító, embertelen ostromának leghalálosabb napja”.

Az idei legjobb sorozatnak járó Golden Globe-ot elnyerő „Botrány” című sorozat (magyarul az Universal Channelen fut) főszereplője, Kerry Washington múlt szerdán posztolt ki egy képet egy meggyilkolt palesztin fiúról. A színésznő nem bocsátkozott komolyabb politikai elemzésbe, pusztán annyit art a fotó alá: „Szívszorító”.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

omg_01.jpgHát, akkor zárjuk a hetet azzal, hogy alaposan zavarba ejtjük az antifákat és a nácikat is. Mégpedig egy hét évtizeddel ezelőtti, 1933. novemberi hírrel a "Délmagyarország" hasábjairól.

"A zsidó temetõben délelõtt 11 órakor leplezték le a zsidó hõsi halottak emlékére emelt müvet, amelyet Tardos-Tauszig Ármin fõmérnök tervezett remekbe. Százak és százak siettek már kora délelõtt a temetõ felé.  (...) Az emlékmü körül helyezték el az egyesületek, testületek küldötteit, akik hatalmas koszorukkal a kezükben érkeztek az ünnepségre. A hivatalos város koszoruját diszruhás hajdu vitte, a katonaság embermagasságu nemzetiszinü hatalmas koszoruját egy diszbe öltözött altiszt tartotta.

Dr. Fränkel Jenõ rabbi lépett az impozáns emlékmü mellett felállitott emelvényre és imát mondott. Majd a zsidó templom férfikara énekelt óhéber gyászdalt. Dr. Biedl Samu, a hitközség elnöke lépett ezután a szószékre és mondott nagyhatásu beszédet. Mindössze néhány percig beszélt, de szavai lélekbemarkoltak. "A mi elhalt fiaink jól teljesitették kötelességüket hazájuk iránt - emelte fel hangját - és ha kell, az uj generáció is hasonló lelkesedéssel megy az életveszedelembe..." (...) Ujból gyászének hangzott fel a márványkoporsó oldala mellõl, majd minden szempár az altábornagy alakját kereste. Shvoy altábornagy az emlékmü elõtti dombra állott és onnan beszélt a többezer fõnyi közönséghez.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A vb-győztes Németország újra lázban ég. A heves indulatok viszont csak látszólag szólnak a fociról vagy hogy a győztesnek hogyan illik viselkednie. A valódi vita a német nemzeti öntudatról szól, amely eddig – szerencsére – nyerésre áll.

Talán nincs olyan, aki ne hallott volna Kloséék nagy port kavart ünnepi táncáról. Kedden közel egymillió ember gyűlt össze Berlinben a Brandenburgi kapunál, hogy kifejezzék hálájukat és rajongásukat nemzeti futballválogatottjuk előtt, amely 24 év után tönkreverve a világot, briliáns játékkal elhozta a trófeát Rio de Janeiróból. A fogadásra a játékosok kis műsorszámokkal készültek, a Klose, Götze, Schürrle, Mustafi, Weidenfeller, Kroos hatosfogat pedig így ünnepelt:

„Rasszista rigmusok”: Így mennek a gauchók (argentin őslakosok), a gauchók így mennek! Így mennek a németek, a németek így mennek!

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"A heteroszexista elnyomás eredményeként a leszbikus nőktől és a meleg férfiaktól tehát gyakran olyan mindennapi gyakorlatok során – mondhatni feltűnés nélkül – tagadják meg a teljes körű társadalmi részvétel lehetőségét, melyek a többség számára magától értetődő, megkérdőjelezetlen társadalmi normákból és intézményes szabályokból adódnak."

E veretes idézet a "Labrisz Leszbikus Egyesületnek" a Norvég Civil Támogatási Alaphoz benyújtott tavalyi pályázatában szerepel. Ők a "Homofóbia Magyarországon" című tanulmánykötet Takács Judit által jegyzett előszavából emelték át a heteroszexizmus bátor ostorozását. Ebből az írásból, például olyan kifejezéseket is megtanulhatunk, mint a "kulturális imperializmus", amelynek jegyében a többségi heterók ráerőltetik saját normáikat az elnyomott homoszexuálisokra.

A kötetben egyébként olvasható tanulmány a középiskolások körében tapasztalható, sőt a tananyagban(!!!)  is felfedezhető homofóbiáról.

Nem az a durva, hogy élnek köztünk olyanok, akik ilyen epekeserű gyanakvással szemlélik a teremtés gonosz tréfája folytán sajnos többségben levő heteroszexuális embertársaikat. Hanem az, hogy ezzel a problémával nem pszichológushoz fordulnak, hanem könyvkiadóhoz. Mert ez ma nem fóbiának, vagy kóros szorongásnak hívjuk - hanem tudománynak.

És az erre alapozott "felvilágosító programokra" 62.000 euró pályázati pénzt lehet lehúzni. Egyszer majd, ha nem lesz ilyen rohadt meleg, meg késő délután, megírom, mit gondolok a melegjogi mozgalom múltjáról, jelenéről. és szellemi rohamcsapataikról, a gender studies felkent inkvizítorairól. Most legyen elég csak annyi, hogy tanuljuk meg: van olyan, hogy heteroszexizmus, amely valójában elnyomás és kulturális imperializmus. Ja jól beseggeljük a leckét, és szépen fel is mondjuk, akkor talán, egyszer mi is kapunk rá 18 milliónyi közpénzt...

Balogh Gábor

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...