"Polgármester úr, csak azt kérem,
Hogy egy kis segélyt adjon nékem
Hadd tudjak a kocsmába elmenni.
Hadd tudjak egy fröccsöt inni, a bánatomat elfeledni
Szeretnék egy kicsit, boldog lenni"


akik-nem-rc3a1nk-szavaztak.jpgA vizsolyi polgármester megsértődött a népre, majd egy vereteset odamondott. Mit odamondott, egyenesen megvont. A jó szót, a támogatást, az előleget, a kölcsönt, boldoguljon a nép most már őnélküle, többet nem segít, nem ad és nem jár ki. Senkiért és semmiért.

Fideszre, Jobbikra szavazott az istenadta? Jól éltek? Akkor mostantól rend lesz a faluban, ő aztán nem veri adósságba magát senki kedvéért, nem szórja ki a közpénzt előbb a nincsteleneknek, ő nem viszi el a balhét senki isten fiáért.

A tekintetes polgármester úr a választás után nagy valószínűséggel eggyel többször karmolt be a házi veresből, vagy szilvából, hirtelen jött megnyilatkozását talán már meg is bánta. Hiszen lehet ő a környék legemberbarátibb, legügyesebb és legszorgalmasabb polgármestere (ebbe ugyanis mi innen nem látunk, láthatunk bele), még csalódott is lehet, de politikusként megsértődni majdnem akkora baromság, mint egy politikustól önzetlenséget várni.

Mégis, ha másra nem, hát arra jó volt a település-vezető összevont szemöldöke, hogy rávilágítson arra a szinte országszerte tapasztalható szomorú jelenségre: itt bizony hosszú évtizedek óta a tanácselnök, a polgármester - éppen hogy hívják - kiskirályt játszhat a saját libalegelőjeként kezelt faluban, hiszen az ő kezében futnak össze a pénzek, a források, ő is osztja szét. És ha Béla rendes ember, akkor nem él ezzel vissza. Csak egy kicsit, elvégre a felelősség óriási, a teher hatalmas, és még csak meg sem becsüli a hálátlan lakosság, felnőhetnének végre őhozzá.

10153897_645375012178132_5660162613010475906_n.jpg
Mert ugyan mindenkinek tiszteletben tartja a véleményét, mindenki élhet demokratikus alapjogával, ünnepelheti a demokrácia ünnepét, de ha nem a pártomra szavazol, elmehetsz te a francba, vagy a szomszéd faluba. És ha Béla nem annyira rendes ember, akkor nemcsak, hogy tudni fogja, hogy egy kicsi faluban ki szavazott a Fideszre, ki a Jobbikra és ki baloldalra, hanem emlékezteti is őket, hogy őtőle segítséget aztán senki ne várjon a jövőben.

Aki a kormánypártra szavaz, az nyilván elégedett, így nem lesz előbb segély, nincs több kölcsön, talán az asszonyt építik le először a hivatalban, a gyerek elfelejtheti az óvodát, idén pedig nincs karácsony (azért halkan megjegyezzük, a cigánysorok szavazóinak utaztatása és választási lekenyerezése ugyanebbe az univerzumba tartozik...). Vagy nem lesz közmunka.

Vizsoly fura ura a maga suta módján rátenyerelt a lényegre: ő itt kérem a mindenható, még az a szerencse, hogy jóindulatú. Mert tudjátok meg szeretett, ám mélyen együgyű jobbágyaim, akár a rosszindulat is vezérelhetné, ám ősszel még jóvátehetitek hibátok.

Csak jó helyre kell húzni az x-et, és máris kisimul az a szemöldök.

Bazsó Bálint


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Azt mondja a Fodor Gábor a Facebookon, hogyaszonyga, hogy “Nagyon szomorú látni, hogy Schiffer András az LMP-elnöke és Török Zsolt volt MSZP- szóvivő kedélyesen mondja fel a szalon és kevésbé szalon antiszemita szlogeneket a Facebookon.
Erre nincs mentség!”

Mármost azt én nem tudom, hogy Török Zsolt mit mond fel kedélyesen, mert nem olvasom, hiszen egyrészt nyilván tök unalmas, másrészt pedig különben is.

Schiffert viszont szoktam olvasni (jómagam is szoktam olvasni egyébként), ő kifejezetten vicces tud lenni.

Fodor Gáborral pedig csak néha szoktam összefutni a közösségi hálóban (mármint nem az övében), de akkor aztán nagyon, és akkor is ilyenekkel olt.

 fodor_gabor_fb.jpg

 Engemet persze nem érdekel, hogy ki mit posztolgat a Facebookra, ameddig azt a négy fal között csinálja, de már a Láposi-éra alatt sem értettem, hogy mi a bánatért kell telematricázni a fiúvécét szadeszes jelképekkel (hozzáteszem, hogy akkor legalább volt házi feladat, pedig nem vagyok kommunista), mikor filcet is lehetett lopni a tanári asztalról. Azokkal legalább fel lehetett írni olyan örökbecsűeket, minthogy “Run DMC”, vagy “pina”, esetleg üzenni a másiknak, hogy szálljon le a Horváth Katiról.

De mondom, felőlem bárki írhat bármit. Akár még azt is, hogy a város legjobb pho levesét a Dang Mouiban lehet kapni, engem bizony nem érdekel! De az ilyen atavisztikus, avétos, obsoletus és legkevésbé sem menő szövegkontentek mindig kihoznak a sodromból. Most komolyan! Már a romkocsmák is lecsengtek, hipszternek lenni sem menő, és senki nem használ már olyan szavakat sem, hogy “Instagram”, meg “szpottolok”. Nemhogy belpesti szadeszes dumákkal terrorizálja valaki a gyanútlan internetezőket! A legtöbbje nem is érti, hogy miről van szó! Ennyi erővel írhatta volna ómagyarul is a Fodor, hogy “Nagyonogymuk szomorúgyem látnivogymuk, hogy Schifferus András…” satöbbi.

Komolyan mondom, szívesebben olvasnám egy gúvadt szemű, tárkonyos anyadisznó csöcsealját, mint egy ilyen légiesen könnyű, langyos finomkodást. Legalább nácizott volna egy izmosat, vagy vádolta volna be Schiffert, hogy valójában nem is ügyvéd az eredeti szakmája, hanem obersturmbannführer, a célja pedig egyértelműen Budapest ostroma.

Minden esetre nagyon szomorú látni, hogy Fodor Gábor, volt SZDSZ-elnök rinyálva mondja fel a legproletárabb szadeszes szlogeneket a Facebookon. Az egyetlen dolog pedig ebben a kérdésben, amire nincs semmiféle mentség, hogy 2014-től Fodor Gábor megint bent ül a parlamentben. :’(((((((((

Ágoston Dániel

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

eu_tabla.jpgEgy fű alatt benyújtott rendelettel a kormány kedden tovább központosította az EU-s pályázati pénzek szétosztását. Több száz fiatal, képzett munkavállaló helyét foglalhatják el politikai komisszárok az eredeti fizetések 60-70 százalékáért. A kaotikus állapotok uniós projekteket veszélyeztetnek.

Az utóbbi évek einstandjai, a gigantikus méretű korrupció és összefonódások ellenére volt egy olyan alrendszere a magyar államigazgatásnak, amely valóban jobban teljesített, mint a közigazgatás egésze. Egészen a tegnapi napig. Az európai uniós támogatásokat felügyelő hierarchizált, de némileg autonóm és hatékony intézményrendszerről van szó, amelyet az áprilisi Fidesz-győzelem előtt sebtében megírt márciusi kormányrendelet múlt időbe tett.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebook-Narcissism.jpgA nárcizmus jelszava a „Mutass meg minél többet, hogy elrejtsd a semmit!” Ismerőseink minden lépésükről tudunk, mindent látunk az életükről, legalábbis ezt hisszük.

Az életünk szakaszokra van osztva, és ami nagyon hiányzik az a folytonosság. Sok szakaszban élünk, a 4-es metrós szakasz kezd lezárulni, most éppen a választás utáni ünnepi/gyászolós szakaszt éljük, utána a fesztiválos-nyaralósat, aztán a nyárbúcsúztatósat, majd az ünnepi vásárlósat, évzárósat, azután az újévit, majd az adóbevallósat. És ezeken belül pici alszakaszokat. A melózósat, a bevásárlósat, a sportolósat, a házimunkásat, az olvasós-tévénézőset. És mindig más és más területre koncentrálunk, és szeretnénk eredményeket produkálni, mindig várunk valamit, mindig szeretnénk nagyon jók, nagyon kiugrók lenni. A legjobban teljesítők, hogy minél többet keressünk, a legjobb alakú, legjobb állóképességűek, a legmenőbb otthon tulajdonosai, a legolvasottabbak, a mindenhez értők, a mindent tudók, a mindenben az abszolút legjobbak. De erre még visszatérünk. Nézzük, miért lehet ez!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

megszallasi_emlekmu.jpgTeljesen igaza van Schiffer Andrással abban, hogy 1.) ez az emlékmű marginális kérdés, sokkal fontosabb dolgok is vannak; 2.) a koncepciója hamis. A második pontot viszont érdemes kicsit alaposabban is körbejárni. 

A művészet – Arisztotelész kiváló meghatározása szerint – mindig tipizál, a valóságtükröztetést nem úgy végzi mint egy másik tudatforma, a tudomány. Ezért értelmetlen és helytelen tudományos hermeneutikával olvasni bármely emlékművet. Amikor El Cid, vagy Don Pelayo csatába szólította katonáit, nem Ágostont kezdte nekik citálni a „bellum iustum et pium” feltételeiről, meg az önvédelem jogáról, meg az „ölés” és „gyilkolás” különbségéről, és az előbbi megengedhetőségének határairól… Egyszerűen buzdító szózatot intézett vitézeihez, kövessék őt Krisztus keresztjének védelmében. Aki nem így közelít, az politikai manipuláció céljából csúsztat.

Fölvethető a kérdés: Akkor minden műalkotás hazugság? Nem tud teljesülni József Attila vágya, hogy a költő sose lódítson, az igazat mondja, ne csak a valódit? Nem. Ugyanis a tipikus ábrázolás a valóság katarzisra indító értelmezése, nem annak lényegi meghamisítása. Ez az emlékmű pedig lényegileg hamis.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...