Blogunk megkereste a Trianon revíziójának szükségessége mellett érvelő, és ezzel nagy diplomáciai port kavaró fideszes képviselőt. Kőszegi Zoltán kitart félremagyarázott kijelentése mellett, szerinte egy normális országban erről nem is lenne vita. Jobbegyenes interjú.

 koszeg2.jpg- A Népszabadságtól a Mandinerig mindenhol megkapta a magáét. Eszetlen hazudozónak, félművelt, túlkompenzálós személynek nevezték. Gondolta volna, hogy a véleménye ekkora sajtó visszhangott kap?

- Egy ilyen helyzetben az ember nem fontolgat semmit. Amit mondtam, azt egyrészt tudatosan mondtam, másrészt az évek során felhalmozódott tapasztalataim, emlékeim, történelmi ismereteim mondatták velem, nem mérlegeltem, hogy a sajtó hogy fog majd reagálni rá. Egyébként egy normális országban, normális viszonyok között ez nem is lenne téma. Egy politikus persze beszélhet hülyeségeket is, de ez esetben utána kéne járni, és megkérdezni, hogy biztosan így gondolta-e. A székelyföldi vita során, mielőtt nekem szegezték volna a kérdést, hogy a trianoni békeszerződés felülvizsgálható-e, pont arról beszélgettünk, hogy egyre kevesebb hiteles politikus van, mivel egyre kevesebben mondják azt, amit valójában gondolnak. Nekem feltettek egy kérdést, és én úgy gondoltam, hogy válaszolnom kell rá, és azt válaszoltam, amit gondoltam, amit azóta is gondolok.

- Egész pontosan azt mondta, hogy a revízió elkerülhetetlen, és erre akár nyolc év múlva sor kerülhet. Felelőtlen nagyotmondás volt, vagy komolyan gondolta?

- Teljesen komolyan gondoltam. Ha megnézzük, hogy mondjuk nyolc vagy húsz évvel ezelőtt egyáltalán fel lehetett-e vetni Trianont, ahhoz képest sokat változott a világ. Ha Magyarország gazdaságilag és morálisan is megerősödik, és végre egyszer nyíltan tudunk beszélni Trianonról, nem háborogva, hanem józan, megfontolt stílusban, akkor erre van lehetőség. A nyolc év említésében egyébként semmiféle tudatosság nem volt, nem számoltam ki, hogy éppen ekkor lesz Trianon századik évfordulója, csupán arra akartam utalni, hogy ez nem fog menni egy-két év alatt.

- Milyen realitása van revízióról beszélni akkor, amikor gazdaságilag padlón vagyunk, a hadi kiadásokra pedig az összes létező ország, amely minket körülvesz, nominálisan és GDP-arányosan is többet költ?

- Nem akarok fegyverkezési vagy hadi kérdésekben véleményt nyilvánítani, mert nem vagyok szakértő, de úgy vélem, belátható időn belül Európa sorsának alakulásában nem a fegyverek és a katonai erő fog dominálni. Trianon felülvizsgálata mindezektől független dolog, és aki minden áron azt a beteges megközelítést akarja kicsikarni belőle, hogy a revízió a fegyveres harccal egyenlő, ott már gond van.

- Mit szól ahhoz, hogy a saját pártja is elhatárolódott Öntől? A Fidesz szóvivője és a Külügyminisztérium külön-külön közleményben sietett leszögezni, hogy amit mondott, az a magánvéleménye, és nem tükrözi a magyar kormány álláspontját.

- A Fidesz szóvivőjének reakcióján első hallásra meglepődtem és rosszul esett, de amikor másodjára átolvastam, akkor azt gondoltam, hogy ez még belefér. A Külügyminisztérium közleménye előtt azóta is értetlenül állok, szerintem azt se tudják, mit is mondtam pontosan. Engem legalábbis senki nem keresett meg. Döbbenetesnek tartom, amikor valaki olyasmitől határolódik el, amiről nem tud semmit. Én egyáltalán nem beszéltem határrevízióról, arról beszéltem, hogy ki kell mondani, hogy ez egy szégyenteljes, igazságtalan békediktátum volt, amelyet felül kell vizsgálni. Szóba sem került határrevízió, vagy hogy valamilyen nemzetközi egyezményt ne tartanánk be.

- Véleménye szerint mi következne Trianon revíziójából?

- Ezt nem mi, hanem az utánunk jövők fogják eldönteni. Nekünk annyi a dolgunk, odáig kéne eljussunk, hogy kimondjuk: Trianonnak sem földrajzi, sem etnikai létjogosultsága nincs. Ha ezt kimondtuk, akkor el lehet kezdeni gondolkozni azon, hogy mi jön ezután. Példaként ott van a többnyelvű Svájc vagy az autonóm Dél-Tirol, de azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy Erdély egyszer önálló országként él majd tovább, és minden ott élő ember szabadon használhatja anyanyelvét.

- Ön reálisnak tarja, hogy lesz olyan meghatározó politikai erő Romániában, amely elismeri Trianon igazságtalanságát?

- Ezt először nem a politikusoknak, hanem a tudományos élet szereplőinek kéne elismerniük, ez már szép eredmény lenne, és erre látok is esélyt. A román nemzetnek alapvető érdeke, hogy belássa, a régióban csak a magyarokkal egyetértésben tudnak boldogulni.

(fotó: Kató Alpár, barikad.hu)

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr464716957

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Teljesen komolyan gondolom Trianon revízióját 2012.08.17. 11:45:01

A Fidesz szóvivőjének reakcióján első hallásra meglepődtem és rosszul esett, de másodjára azt gondoltam, hogy ez még belefér. Interjú.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jucus79 2012.08.18. 18:04:00

Én is komolyan gondolom. Ez a minimum. Kárpótlást, bocsánatkérést és mindent vissza!

Demszky 2012.08.27. 14:06:51

Határrevízió csak fegyverrel lehetséges, minden más önámítás. A románok megveszekedetten küzdenek azért, hogy Erdélyt teljesen magukhoz csatolják, lásd magyarság ellehetetlenítése, megosztása, románok Erdélybe telepítése, ortodox egyház térhódítása, történelemhamisítás stb. Nincs más út. 5 éves fegyverkezési programot kell hirdetni, a GDP 50%-át ráfordítani. Segélyeket és egyéb felesleges kiadásokat befagyasztani. Vesszen Trianon!

sukram 2012.09.28. 21:06:16

Szegénykéim!!! Más baja nincs itt senkinek!! Rágjátok még egy kicsit!!

pudibundo 2013.01.14. 12:46:24

Erdély jövője nem biztos, hogy a románok kezében van...Demográfia szempontjából legalábbis. Az elmúlt 20 évben 1 millióval lettek kevesebben ezen a területen még a saját hamisított népszámlálásuk szerint is. A romák létszáma ellenben erőteljesen nő, ehhez statisztika sem kell. 30-40 év és övék az országrész, ha addig nem történik semmi...

Berzengő 2014.02.22. 16:23:07

@ Most eppen a Manineresek vetik fel.

Koszeggel ellentetben ok viszont gyavan meghunyaszkodnak, hogy csak vicc volt.

_____________
cink.hu/miert-jo-hogy-nem-ujsagirok-vezetik-magyarorszagot-1525818316

A mandineres Skrabski Fruzsina az év kérdését tette fel az fb-n: a zűrzavart kihasználva miért nem vásároljuk meg Kárpátalját?

Hihetetlen kérdés, döbbenetes válaszok, abszolúte esélyes a Hónap Threadje díjra is

_________________________
süti beállítások módosítása