cigany_gyerekek2.jpgEgy tiszántúli faluban vagyunk, valahol az Isten háta mögött, várjuk a mentesítő járatot. A síneket vagy felszedték, vagy csak simán ellopták, a MÁV-nál sosem tudni. Vonatpótló autóbuszokat küldtek, pedig egy vonatpótló vonattal jobban jártunk volna, mert ami Nyíregyháza-Budapest között közlekedik, azt mindennek lehet nevezni, csak vonatnak nem. Mocsok, bűz és embertelen hőség. De hát a Tiszántúlra még a MÁV-ból is csak ennyi jut: a selejtnek a selejtje.

Az emberek vagy csendben morgolódnak, vagy sztoikus nyugalommal tűrik a megpróbáltatásokat, ki-ki vérmérséklete szerint. Nyolcfős társaságunkkal a buszon lévő fehér emberek száma megduplázódik. Körülöttünk félmeztelen, rongyos cigány gyerekek rohangálnak. A nagy kavarodásban nehéz eldönteni, ki kihez tartozik, de a busz hátuljában két szülőpáros kilenc csemetét terelget. A „terelget” szó ez esetben a durva vakkantásokat jelenti. Az édesanya korát nehéz lenne meghatározni, valahol 30 és 60 között lehet, kóros soványsága egyaránt lehet az éhezéstől vagy az alkoholizmustól. Szinte az összes foga kihullott, de azért nagyokat szív a talpas bagóból. Az édesapát is megedzette „A Élet”, erről elvásott börtöntetkói adnak tanúbizonyságot. A gyerekek vékonyak és koszosak, a legkisebb vörhenyes hasát vakargatja, orvost valószínűleg születésekor látott utoljára.

Mielőtt elindul a busz, apuka beugrik még a sarki mini ABC-be, hogy vegyen a gyerekeinek csokit magának cigit, anyuka pedig egy gyengéd mozdulattal jelzi kisfiának, hogy ideje felszállni: az ütéstől a gyerek homloka nekikoccan a jármű oldalának.

A 20 kilométeres utat negyven perc alatt tesszük meg. Ez hosszú idő, amit a kis rajkók azzal ütnek el, hogy a busz hátsó ablakához tapadva az előző kocsik utasainak integetnek. Olyan boldognak, önfeledtnek és ártatlannak tűnnek, hogy az ember arcára önkéntelenül is mosoly húzódik. A kis purdék kacarászva csókokat dobálnak. Szinte mindenki visszainteget nekik, egy Toyota kombi kék overallos munkása még ki is hajol, és fülét huzigálva, nyelvét nyújtogatva jelzi, hogy vevő a mókára. Nagy igyekezetében a szembeszél lefújja a bézból sapkáját. A kis Ricsi békejelet formál az ujjaival, amíg anyja fejbe nem dobja egy Sprite-os üveggel, hogy kussoljon.

A mellette ülő, nagyobbacska kislány kimondottan szép és csinos. Ha egy másik családba születik, talán még modell is lehetne belőle. Talán. De így biztosan nem. Így egyiküknek sincs esélye. A többségük egy kis szerencsével rendesen írni-olvasni még megtanul, de az általános iskolát már nem fogja mindegyikük elvégezni. A szép lányból, aki modell is lehetne, egy útszéli kurva lesz, pont olyan, ami mellett most elhaladunk. A fiúk követik apjuk példáját, és hamarosan lopni, rabolni és bűnözni kezdenek. Ezek a virgonc kis gyerkőcök az én gyerekeim adójából eltartott, az én szüleimet rettegésben tartó bűnözők lesznek. Ez a kegyetlen igazság, és az ember torka összeszorul, az agyában pedig csak egy mondat zakatol szüntelen: "Valamit tenni kell. Valamit tenni kell, de gyorsan…”

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr454732030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.25. 23:41:18

Ugyanez a helyzet a Dunántúlon is. A buszon itt is elvégzi a spontán szegregációt a szag, ami egyes utasokból árad, valamint a félelem.

Félnek az emberek a vasútállomásokon, a buszmegállókban, a kocsmákban és este az utcákon. Még a játszótereken is.

Valamit tenni kell. Nagyon gyorsan!

smalladam 2012.08.25. 23:41:22

be kell menni a telepekre, nevelés, tanítás, segítség. nincs más út, de erre van egy csomó jó példa. a gárdás viccet meg el kell felejteni. pont annyira haszontalan baromság, mint a közös belvárosi köldöknézések a cigányság sorsáról.

radikalisviccek 2012.08.26. 12:21:14

@smalladam: kényszer nélkül nem megy. A jutalmazásos nevelés ezeknél nem működik, látható hogy hány száz milliárd folyt már el az osztogatásokra, az adófizetőknek meg kurvára elegük van már a cigányok istápolásából.
Másrészt szegregáció: speciális roma iskolák, ahol először kezet mosni és köszönni tanítják meg őket, és szigorú fegyelemre. Akkor ők is saját tempóban zárkózhatnak fel, másrészt nem húzzák le a jobban szocializálódott, könnyebben kezelhető magyar társaikat.
Az erőszakos integráció mindkét félnek rossz.

smalladam 2012.08.26. 17:32:38

elnyelte a blogmotor az előbbi válaszom

smalladam 2012.08.26. 17:39:10

@radikalisviccek: szóval nem hiszem, hogy a kényszer célravezető. szerintem a motiváció és a folyamatos kontroll jobban működik. én egy olyan programban veszek részt, ahol ennek sok év után már vannak kézzelfogható jelei, hogy ha motiválsz, noszogatsz, bíztatsz, és folyton odafigyelsz, akkor lehet eredményeket elérni.

a nagy programok szerintem azért buktak be, mert ezt a problémát helyi szinten kell kezelni, nem fentről, másrészt a sok pályázatíróra, tanácsadóra meg minden szarra szívódtak fel a pénzek, nem az igazi munkára.

az iskolákban én is egyetértek, de nem a szegregáció a lényeg, hanem hogy ezeknek a gyerekeknek sok plusz munka és plusz odafigyelés kell, ezért olyan iskolára van szükség, ahol ezt megkapják. akiről pedig kiderül, hogy valamiben tehetségesek, azokat meg külön kell segíteni, hogy kiszakadhassanak a gettókból. ilyen iskolák is vannak, pl edelényben, ennek is van bizonyítéka.

Jucus79 2012.08.28. 00:00:31

A minap egy pesti buszon volt hasonló jelenet, ami sajnos mára mindennapos itt is. Igen, valamit tenni kell... de mit???

VénKecske 2012.08.28. 03:39:45

De majd eljő a magyarok nagy igasságának a Napja és akkor rendbe lesznek téve a cigányok, megfegyelmezve, szépen leszorított kézzel kettessével fognak menni az utcán , nem csinálnak csak két, nem csak egy gyereket és akkor majd a magyarság, ami tudvalevőleg nulla, egy vagy az elmaradottabb vidékiek esetleg két gyereket is vagy a leges legszegényebbek hármat, azért, mert a 38 éves magyar asszony munkahelyhez jutott , tehát kaphat valami kis pénzt a gyerek után, na, akkor lesz három gyereke a magyarnak, de a jólétben élőnek legfeljebb egy sicu vagy csivava kutyusa vagy drága perzsa cicusa.

Mind dolgozni fognak a cigányok is, mert az igaságos magyar kormány majd gyárat fog építeni, ami gyártmányt fog gyártani és így lesz munkája mindenkinek és már nem hivatkozhat arra, hogy nincsen munka, hiszen a gyártmány előállításán kell majd dolgozni, persze a gyártmányra majd lesz vevő is.

VénKecske 2012.08.28. 03:43:13

@smalladam: Igen, a szegregáció a leg érdekesebb, pl az építkezséen megkérdezték tőlem a cigány munkások, hogyan lehet az, hogy csak ők a barna bőrűek állnak a lapátnál és a fehér bőrű cigány meg közvetíti őket kifelé a munkaadóknak. Meg mért van az, hogy nem ülnek pl fehér bőrű cigányok egy autóba, idézem szó szerint "tetves oláh cigányokkal".

Érzékszerv 2012.08.28. 09:25:53

Sajnos egyértelműen szükség van valamire. De azt gondolom, hogy vigyázni kell ezzel a kollektív skatujázással. Inkább egyfajta integrálásról kéne beszélni. Természetesen nem csak a magyar emberek oldaláról, hanem valahogy rá kéne venni a romaságot is, hogy nagy méretekben csatlakozzanak.

smalladam 2012.08.28. 10:45:49

@VénKecske: én is hallottam már többször is cigányt cigányozni, negatív értelemben. szerintem a legfontosabb az lenne, hogy aki dolgozna, tanulna, őket kellene bátorítani, meg segíteni. mert ha ők is megkapják a kollektív bélyeget, hogy lusta naplopó tolvajok, az csak erősíteni fogja az ellenérzésüket a nem cigányok iránt, attól meg senkinek nem lesz jobb.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2012.08.30. 22:39:42

L Ritók Nóra és az Igazgyöngy alapítvány munkáját érdemes megnézni, olvasni róla, mint mentek keresztül.