mem.jpgLehet örülni a fizetős média képzésnek, mert míg jelen állás szerint a hallgatók 20-30 százaléka Lipótvároson és a Rózsadombon kívül is labdába tudott rúgni, ezután ez 1-2 százalék lesz. Jönnek majd ki sorba a kis TGM-ek, azaz jöttek eddig is, csak ezután nem lesz belső konkurencia.

Nem hagyjátok, hogy leszálljunk a témáról.

A Facebook az egyetemistákat anyázó bejegyzéseitekkel van tele, és míg pár hete majdnem teljes volt az egyetértés, hogy tandíjat ilyen adóterhek mellett talán mégsem kéne bevezetni, mióta a balliberális tábor átvette az irányítást a diáktüntetések felett, mintha szimpatikusabb lenne az államilag támogatott felsőoktatás felszámolása.

Nem kívánunk újabb érvelésekbe bocsátkozni, hogy miért nem jó ez a mostani irány, ezt már megtettük itt, és a diáktüntetések kapcsán is elmondtuk a véleményünket itt.

Beszélgessünk most arról, hogy miért elcseszett ez az egész tandíjas ügy úgy, ahogy van!

Hogy lehet az, hogy az „ingyenes” (szögezzük le huszadjára is: nem ingyenes, a szüleink befizették már érte az adót) felsőfokú képzésnek azok örülnek a leghangosabban, akik a legnagyobb vesztesei lesznek? Mert hogy az úgynevezett „jobboldali” fiatalok szinte örömtáncot járnak, hogy a balliberális szellemi műhelyeknek tekintett területeken (jog, közgazdaság, pedagógia és pszichológia, média és kommunikáció, stb.) végre nem lesz államilag támogatott hely. Mondván, ezek ballib viperafészkek és feleslegesen ontják magukból az elhelyezkedni nem tudó diplomásokat. Mindkét megállapításban van némi igazság, de nézzük meg, hogy ezt a létező problémát milyen irányba változtatja a törvény!

Először is, vagyoni helyzet alapján szűkíti a bemeneti oldalt, vagyis az eddig is belterjes szakma még kontraszelektáltabb lesz. A Kádár-korszakban és a gengszterváltás alatt megtollasodott szülőknek ugyanis nem fog gondot okozni félévente pár százezer forint kicsengetése, ellentétben a szegény és a középosztály alját súroló, jórészt vidéki és külvárosi diákok szüleivel, akik számára ez kigazdálkodhatatlan kiadást jelent. Aki volt már felsőoktatás közelében, nem kell elmagyarázni, tandíj nélkül is mennyi mindenre kell pénz az egyetemi évek alatt, és hányan vesznek fel már most is diákhitelt, vagy mennek el dolgozni részmunkaidőben.

Tehát lehet örülni a fizetős média képzésnek, mert míg jelen állás szerint a hallgatók 20-30 százaléka Lipótvároson és a Rózsadombon kívül is labdába tudott rúgni, ezután ez 1-2 százalék lesz. Jönnek majd ki sorba a kis TGM-ek, azaz jöttek eddig is, csak ezután nem lesz belső konkurencia.

Ha valami pozitívuma volt az elmúlt húsz év összegányolt, szétlopott, túlbürokratizált, átpolitizált felsőoktatásának, az pont az, hogy tömeges lett, és relatív kevés költségvetési befektetéssel lehetőséget nyújtott a kitörésre azoknak, akik nem születtek bele a jóságba.

Ezen sorok írója elvégezte az ELTE jobboldalinak mondott történelem és baloldalinak mondott kommunikáció szakját. György Pétertől kezdve Tőkéczki Lászlóig széles volt a politikai paletta. De egy biztos: ha a – jobb szó híján nevezzük így – „jobboldalnak” az a válasza a balliberális elit évtizedek alatt bebetonozott véleménydiktatúrájára, hogy önként lemond ezekről a területekről, lábhoz teszi a fegyvert, és irigységből vagy belső komplexusoktól vezérelve nekiáll egyébként is lassan izmosodó saját bázisa ellen agitálni, akkor vége. Akkor elvesztünk.

Mindenki tudja, hogy sok diploma szart se ér, hogy 200 fős előadásoktól nem lehet minőségi képzést várni, hogy a kutatói pénzeket a kommunizmusból itt ragadt szellemi műhelyek fölözik le, hogy sok fiatal a diploma megszerzése után külföldre vándorol. Igen, ezek mind súlyos problémák, de ez lenne rá a megoldás? Évről évre tízmilliárdokat vonni ki a felsőoktatásból, és fizetőssé tenni a képzéseket?

Nem inkább több forrást kéne beletenni (horribile dictu: pl. a nyugdíjemelésből?), szegény, de tehetséges fiatalokat segítő ösztöndíjprogramokat kidolgozni, számukra állami gyakornoki pályázatokat kiírni, esetleg a rasszizmuskutatásokra költött milliókat értelmesebb célokra fordítani?

És ha a politikamentességet követelő, hardcore ballib politikai vonal (HaHa, OHA és társai) pofátlanul rátelepszenek a töketlenül szervezett hallgatói tüntetésekre, tényleg az a megoldás, hogy ledobjuk a földre a táblákat, és hazamegyünk? Nem inkább az élére állunk?

Egymás ekézése helyett ezeken a dolgokon lenne érdemes elgondolkozni…

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr844976258

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért tapsol a jobboldal saját szellemi kifosztásának? 2012.12.24. 11:03:01

Önként lemond ezekről a területekről, lábhoz teszi a fegyvert?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2012.12.21. 14:38:23

Sok igazság van ebben, nem tagadom, de mivel egyik egyetemen, főiskolán sincs olyan jobboldali hálózat, aki ki tudná csavarni a HaHások, meg a többiek kezéből a gyeplőt, nemigen állhatunk az élére semminek... (javítson ki valaki, ha tévednék)
Meg kéne próbálni, persze, de infrastruktúra nélkül elég reménytelennek hat a próbálkozás. (Nem is értem, hogy a Jobbik IT pl. hol a nyavalyában marad ilyenkor. Itt lenne a remek lehetőség megmutatni, hogy nem véletlenül volna "miénk a jövő"...)
Pláne, hogy a jelenlegi felsőoktatási generációban még annál is kevesebb anti-TGM van, mint a mi időnkben volt (és a többség már akkor se vállalta föl; neked izmos respect érte, mai napig tisztellek, hogy meg mertél lépni bizonyos dolgokat).

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.12.21. 20:33:42

Egy kicsit mintha úgy érezném, hogy árnyékboksz megy. Hozzáteszem , gyűlölöm a facebookot, hellyel-közzel olvasom csupán, de kik azok a "jobboldali fiatalok", akik "tapsolnak a tandíjnak"?

egyébként amiről a szerző ír, hogy "ugyanmár ne képezzünk annyi komm szakost, ruhatár-büfé szak, szüntessük meg az összes támogatását" -nyilván létező jelenségek.

DE ez a cikk mintha egy kicsit túl egyenes, túl direkt módja lenne a problémák kezelésének: mint amikor az "főtiszt elbeszélget a közlegénnyel" c. történet.

A Fő probléma, hogy nem tudjuk mit akarunk. a csicskabaloldali hülyegyerekek, lásd az előző poszt, csináltak egy 25 pontos listát. Tehát pontosan tudják -25 pontban- hogy mit akarnak.

De egyébként is: nézzük meg az egészet történelmi perspektívában.

A diáklázadások alapvetően nemzedéki ellentéteket tükröznek.

A diáklázadások alapvetően sokszínűek, sok kicsi csoport van. Ezt kárhoztatni kábé olyan, mint arról írni, hogy miért van többtízezer lepkefaj, mikor pedig elég lenne pár tucat is betölteni azt az ökológiai fülkét, amit a lepkéknek be kell tölteni.

Most például a szegedi egyetem, a szegedi önkormányzat _egyhangú_ támogatásával bemondta hogy coki. Kik ők? Mit képviselnek? a szegedi önkori miért állt be egyöntetűen (fidesz, mszp, jobbik) mögéjük?

A többi egyetem milyen? jobbos vagy balos?

Egyáltalán számít ez, hogy jobbos vagy balos az egyetem? Szintén az előző posztra utalnék, ahol az egyik vakolóbrigád (szabadkömi-csoport) zászlajára tűzte, hogy "töröljék el a hittantanítást a gimnáziumokban".

Ez a követelés hogy válhat valóra? Orbán beszarik a gatyába, és holnaptól _tilos lesz_ a hittantanítás?

Következik az egymillió dolláros kérdés:

A mai magyar demokrácia segítségével hogyan lehet kormányt buktatni?

Válasz: egyedüli módon, a "konstruktív bizalmatlansági indítvány" nevű dologgal. Magyarul a parlament egy-két képviselőjebenyújt egy indítványt, hogy a csuti félcigóból köszönjük elég volt, és helyette X. Y-t szeretnénk a helyére.
Majd ezen indítvány legalább 51%-os többséget kap.

Többek között pont ezért van, hogy eddig még MINDEGYIK kibaszott kormány kihúzta a mandátumát az elmúlt évtizedekben.

Ez az egy kibaszott vastörvény van ebben az országban: ha megválasztanak, akkor is kormányon maradsz, ha nyílt színen kamerák előtt emberevésen kapnak.

2. verzió: össztársadalmi ellenállás, blokádok, sztrájkok, útlezárások (A "félpályás" bohóckodás kibaszottkurvára nem tartozik ide), minisztériumi épületek tartós, hetekig-hónapokig tartó megszállása, valamint különböző infrastruktúrák (víz, villany, stb) célzatos megszállása ill. megbénítása.

Ehhez valami nagyon-nagyon távolról-felületesen- hasonlító, a lényegi elemekbe azonban semmiben sem egyező dolgot próbáltunk véghezvinni 2006-208 között, az uccsó nagyobb ilyen a kuruc hídblokádja volt (amin én is ott voltam természetesen). Nem jött be.

Tehát a diákocskák -kivéve ha a föntebb említett dolgok legalább felét megcsinálják - kurvára nem fognak se most, se pedig 2014 áprilisa előtt kormányt buktatni.

Ez a technikai keret, amit fölvázoltam.
Ezen keretek közt kell gondolkodni.

És akkor máris megérkezünk oda, hogy holnap is fölkel a nap, holnap sem omlik össze a világegyetem, és holnap is a csuti cigó marad a miniszterelnök.

Innetől pedig a diákocskák is vagy fölkészülnek arra, hogy hónapokig ott dekkolnak az egyetemek és a minisztériumok előtt, elbukják ezt a félévüket az egyetemen (meg a következőt,), hiszen vagy sztrájk, vagy tanítás, kettő együtt nem megy,

vagy pedig "megunják és hazamennek" ahogy egy nagy lángész (aki mára egy szánalmas senki lett) mondotta egykoron.

Természetesen minden héten, minden órában és minden percben lehet tőle rettegni, hogy "ellenzéki nagykoalíció", a világért sem akarom elvenni az eziránt fogékonyak mazochisztikus lelki örömét, csupán fölhívnám a figyelmet arra, hogy

1)hogy fognak közös jelölteket állítani?
Idézet egy korábbi bejegyzésemből, TG blogján, egy ellenvetés sem érkezett rá:

"Tehát meg kéne egyezni a közös jelöltekben. Nyilván az mszp ororszlánrészt fog követelni magának, de ott már bajnai csak másodhegedűs lehet. hiába a medián által tupírozott 14%, jó ha 7 % megvan az. meseházi miért fogadná el miniszterelnöknek a feleannyi támogatással rendelkező gordonkát? Most mutatta meg éppen, ki fújja a passzátszelet( az antifa performansz kapcsán)
torokgaborelemez.blog.hu/2012/12/02/479_ha_harman_csinaljak_ugyanazt?fullcommentlist=1#comments
20:33-as hsz

Aztán: a szociknak mindenféle tapasztalata hiányzik a "közös jelöltek" állításában. régen nem is volt erre szükség, mivel kétfordulós volt a rendszer. De emmellett az egyéni választókerületek száma is eléggé lecsökkent, kb. 40%-kal (176-ról 109-re)

Tehát: kisebb lett a húsosfazék, nagyobb lesz a tumultus körülötte. Ez mintha esetleg kurvára nem az "összefogás" mondanivalóját erősítené.

Aztán: az LMP kongresszusi határozatban jelentette ki, hogy nem kér bajnaiból. meseházi kitért bajnai ajánlata elpőtt, és inkább egyfajta "ellenzéki kerekasztalt szeretne", vagyis taktikázik, húzza az időz, közben persze ahol csak tudja, túlordítja a libát, lásd a legutóbbi jeruzsálemes performanszon. lásd erről TG viszonylag rendben lévő elemzését, amit persze kibővítettem.
torokgaborelemez.blog.hu/2012/12/08/hv_ki_a_gyava_nyul?fullcommentlist=1#comments
14:24-es

Mindkét TG-cikket (nemcsak amit hozzászóltam) érdemes elolvasni, mert ezek a nagypolitikai játszmák fogják eldönteni végsősoron dolgot. Nem pedig a
diákocskák ilyen-olyan csoportosulásai.

A diákok akkor tudnának szelet csapni bármely nagyobb erőnek, ha pl. bajnai leülne velük sztrájkolni, és ők egyöntetűen, ELHATÁROLÓDÁS NÉLKÜL (ez fontos szempont) elfogadnák őt.

Vagy ha az _összes_ politikai diákszervezet egy adott párt támogatására szólítana fel.

Ez azonban nem fog megtörténni. Már csak azért sem, mert a Szávay illetve testvére továbbra is oszlopos tagjai az Elté-s HÖKnek még a huttgerinek is kiszírta aszemét, pedig ő nem egy észkombájn:
mandiner.hu/cikk/20121221_huth_gergely_erkolcsi_hullak_hergelik_a_diakokat

Ez a cikk egyébként jelzi, hogy a kormány lassan fölkészül rá, hogy bedarálja az egész diák-mozgolódást a büdös picsába. Elindultak az előre megrendelt karakter-gyilkosságok.

ti a jobbegyenésnél -legalábbis részben -újságírók vagytok: tudjátok hogy szokott ez kezdődni.
Így.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.12.21. 21:42:09

"Nem inkább több forrást kéne beletenni (horribile dictu: pl. a nyugdíjemelésből?), szegény, de tehetséges fiatalokat segítő ösztöndíjprogramokat kidolgozni, számukra állami gyakornoki pályázatokat kiírni, esetleg a rasszizmuskutatásokra költött milliókat értelmesebb célokra fordítani?"

Egyébként a szerzőnek, ha meg szeretné ütni a főnyereményt pusztán annyit kéne tennie, hogy ezeket a gondolatokat mondjuk 10-15, (vagy esetleg 4-5 részletkérdés), pontban kifejti.

Mint ahogy '48-ban volt egy 12 pont, meg '56-ban egy 16 pont, úgy most oktatás terén lenne mondjuk 10 pont.

A helyetekben éjt nappallá téve ezt hegeszteném, majd fölbasznám fészre, mindenhol terjeszteném, csinálnék neki egy oldalt, ahol írnám, hogy "bármilyen észrevételt szívesen fogadunk" lényerg hogy ha minél többen olvassák, vitatkoznak rájta, már nyert ügyetek van.

Lehetne pl. a neve "jobboldali diákfórum", kezdetnek az összes jobbik It-st odacsődíteni, azok meg hoznák magukkal a többit.

Lényeg: a Deutungshoheitot lefoglalni, vagyis: "mi mondjuk meg" hogy mi a jobboldali követelések lényege.

Amíg csak pislogunk, a vezetőkre tekintgetünk, fölülről várjuk a parancsot, addig persze hogy nem történik semmi.

Persze azt bármikor készséggel elismerem, hogy ehhez bizony elég sokat kéne dolgozni, gondolkodni, és persze sokkal könnyebb egy ilyen lebaszós cikket írni (majd utána kocsmában egy jót lazítani), mint csinálni is valamit az ügy érdekében.

________

Szóval gyerekek el kéne kezdeni, mert az kurva fészbuk-oldal magától csak nem fog létrejönni.

toportyánzsóti 2013.09.12. 16:37:06

Nagytőke töketlen kiszolgálója a narancsmaffia!Köze nincs a magyarsághoz,kereszténységhez ennek a diszmagyar,díszkeresztény miniberluscának és bűnöző szektájának.
süti beállítások módosítása