termofold.jpgBulgária törvényhozása új földtörvényt fogadott el. Magyarországgal ellentétben ők úgy döntöttek, nem akarnak megfelelni a brüsszeli elvárásoknak. A bolgár föld nem eladó a külföldieknek, semmi pénzért.

Bulgária is EU-tag, akár csak Magyarország. Ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak rájuk is, mint hazánkra. Tehát 2014-től fel kellene oldaniuk a külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratóriumot. Azonban a derék bolgárok nem teszik meg ezt, kerek-perec megtiltották a külföldieknek a földvásárlást.

A föld és a jövőjük megvédése érdekében Bulgária összefogott. Az a Bulgária, ahol sokkal mélyebb árkok húzódnak jobb és baloldal között, mint nálunk. A jelenlegi szocialista-kormány ellen az elmúlt hónapokban is folyamatosan tüntetett az ellenzék. A megmozdulások következtében Szófia csatatérré változott. Olyan harcok dúltak a bolgár főváros utcáin, melyhez képet a budapesti 2006-os események csupán szüreti mulatságnak tűnnek.

A szinte kibékíthetetlen konfliktusok ellenére a bolgár kormány elfogadta az ellenzék (!) által benyújtott javaslatot, és közösen, 71 százalékos többséggel olyan földtörvényt fogadtak el, amely tiltja a külföldiek földvásárlását. A bolgárok nem lesznek napszámosok saját földjeiken, nem adják, legfontosabb és talán az utolsó nemzeti kincsüket.

Ami pedig az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy Brüsszel minden komolyabb akadékoskodás nélkül tudomásul vette ezt, és semmilyen szankcióval nem kíván élni Bulgáriával szemben. Ennyit a hangzatos kifogásokról és a magyar érdekérvényesítésről…

Széljegyző

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr15601717

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.28. 14:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2013.10.27. 18:03:51

Hol lehet elolvasni a bolgár földtörvényt angolul? Magyarul nem is kérdezem, úgy nyilván nem érhető el.

leroi 2013.10.27. 22:47:37

Vegyük hozzá, hogy a szlovákok meg a fél magyar vendéglátóipart padlóra küldő HAPCI-t hajtották el a búsba és ha lehet még vidámabb lesz a kedvünk.

belgabela 2013.10.28. 04:17:46

De, napszámosok lesznek. A kapitalizmus törvénye ez. Kevés földesúr és sok napszámos van. Az agrárpolinak nem lesz attól jobb, hogy kié a föld.

Dzsentrisvihák 2013.10.28. 08:09:00

@belgabela:

Hát persze, dobjunk oda mindent a külföldieknek, mert ha már választhatunk, hogy sárba lépjünk, vagy nyakig henteregjünk a sz@rban, miért ne az utóbbit válasszuk, ugye? Hiszen majdnem ugyanarról van szó, akkor meg minek ésszerűen cselekedni, nem igaz...?

A hazai földeket igenis meg kell védeni, és nem úgy ahogy a Fidesz teszi (az MSZP-t ilyen kontextusban említeni sem érdemes).
A Jobbikon kívül mindenki rinyált, hogy így, mag úgy el fog minket taposni az Unió, ha törvénybe merjük iktatni a földvédelmet, és láss csodát, a bolgároknak szabad.
Ha nem is fogadjuk el, hogy a magyar földnek hazai kézben kell maradnia, mert ez a megmaradásunk záloga, ha nincs ellene semmi retorzió, akkor miért ne?

qtyasorsu 2013.10.28. 08:37:57

Ez az ország már csak birkalegelő,úgy is bánnak velünk és meg is érdemeljük. Bee-bee

♔bаtyu♔ 2013.10.28. 08:45:16

Kezdettől fogva ezt harsogja a Jobbik.

Hozzá kell venni persze azt is, hogy a bolgároknál hiányzik a nyugateurópában található volt kommunista, vagy azokhoz kötődő magát liberálisnak nevező hazaáruló réteg és persze az ottani balliberális pártok is alapvetően nemzetiek. (Igy fentieknek otthonról támogatásuk sem lenne).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 08:51:41

Az egész szavazás cirkusz volt. Az egésznek ráadásul semmi értelme. BG-ban jogi személy vehet bármennyi földet, így a külföldi egyszerűen alapít 1 nap alatt bolgár céget, mely 100 %-ban az ő tualjdona, s aztán a cég felvásárolhatja az egész országot, ha akarja.

Kertigörény 2013.10.28. 08:53:08

A Bulgárok meg tudták csinálni a Bulgarikumot, mi miért nem tudjuk megcsinálni a Hungarikumot? :DDD

www.youtube.com/watch?v=uHzA6QXbMvg

bgp 2013.10.28. 08:53:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezzel elrontottad a "bezzeg Bulgáriában" mantrát.

SemBoga 2013.10.28. 08:55:21

"A bolgárok nem lesznek napszámosok saját földjeiken"

miért, kik fognak a földeken dolgozni?

qtyasorsu 2013.10.28. 08:57:59

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Birka magyart lebirkázni meg ősi román szokás ? :) Bee-bee

is 2013.10.28. 09:00:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: thát csak a külföldi _magánszemélyek_ nem vehetnek, ugye? na, ez a magyar törvényben is lényegében benne van, francia és osztrák mintára, vagyis olyan feltételekhez kötik a vásárlást, aminek külföldi nem tud megfelelni.

kedves posztíró, te nem érted a jogot, nem ismered a magyar törvényt, csak be akartál szólni. hát így sikerült, hamar utol lettél érve.

is 2013.10.28. 09:02:33

@SemBoga: "miért, kik fognak a földeken dolgozni? "

traktorok, kombájnok. a lakosság 3-4%-a meg tudja termelni az egész ország kajaigényét. az csak egy magyar (leginkább Jobbikos) eszementség, hogy 20%-ot akarunk a mezőgazdaságban tartani.

CsB 2013.10.28. 09:02:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: épp ezt akartam írni, megelőztél. jó a poszt, látszik a szerző rendesen tájékozódik...

2013.10.28. 09:18:17

Azt mondja már meg valaki, mitől jobb a napszámosnak, ha Kovács János oligarcha a földbirtokos és nem Hans Schmidt zederhausi magygazda?
Mielőtt még valaki felkapná a vizet: ezzel nem azt akarom mondani, hogy adjuk el a földet a külföldieknek, hanem azt, hogy legyen a valódi helybéli gazdáké. Most nem ez a helyzet.

2013.10.28. 09:20:05

elnézést: nagygazda

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.10.28. 09:20:08

aki nem akarja, hogy külföldi kézre kerüljön a föld, az ne adja el külföldinek. Az eladás joga nem kötelesség egyben.

nahogyverjemaszádba 2013.10.28. 09:23:31

ajaj, ez színtiszta nácizmus, sőt rasszizmus....

Frőczy Sanyi 2013.10.28. 09:27:13

Széljegyzõ annyira kéri a pofont még házhoz is jön érte :)

Lesből Támadó Szárítókötél 2013.10.28. 09:36:41

Nos, akkor a szerző írói munkásságából az alábbi dolgok maradtak ki:

1. A 2014. január 1-én lejáró moratóriumot hosszabbították meg 2020-ig.

2. Az EU állampolgárok és cégek részére tiltották meg a földvásárlást. (Reagálás előtt gondolkodj el a kérdésen, hogy vajon a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. az most magyar cégnek minősül számodra vagy külföldinek?)

3. A rendelkezés nagy valószínűséggel ellentétes a saját alkotmányukkal, amelyet már meg is támadtak az alkotmánybíróságon.

4. "Ami pedig az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy Brüsszel minden komolyabb akadékoskodás nélkül tudomásul vette ezt, és semmilyen szankcióval nem kíván élni Bulgáriával szemben." Ez gondolom a poszter írói fantáziájának szüleménye. A valóság ugyanis az, hogy eddig még nem emelt kifogást.

csakb által javasolt kulcsszavakra folytatott keresés találataiból egy kis látókör-szélesítő jellegű "lapszemle":

www.euractiv.com/central-europe/bulgaria-extends-land-purchase-b-news-531248

"A spokeswoman for European Internal Markets Commissioner Michel Barnier said Bulgaria's accession treaty did not provide for any extension period on barring land sales.

"Therefore we expect Bulgaria to open its market in compliance with its commitments," Chantal Hughes told Bulgarian national radio.

"If Bulgaria wants the moratorium to remain in force after the beginning of next year, then it will have to receive support from all the rest of the EU member states. This means a review of the pre-accession treaty as well as re-ratifying by all the 28 EU member states."

Any such review could result in Bulgaria being targeted by reciprocal action by members states, potentially extending labour market restrictions on Bulgarians by other EU countries."

www.sbs.com.au/news/article/2013/10/23/bulgaria-extends-foreigner-land-sale-ban

"The ban also contradicted parts of Bulgaria's constitution, he said.

The Turkish minority MRF party, which opposed the measure, meanwhile vowed to attack the ban in the constitutional court.
[...]
According to Bulgarian media, foreigners will still be able to skirt the ban by registering a company here and acquiring property in its name."

Szóval kedves szerző, vedd szépen elő a pézsét, és törölgesd le a testnedveidet a monitorról, mert ez bizony korai magömlés volt.

BigPi 2013.10.28. 09:37:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hazánkban ha külföldi földhöz akar jutni, akkor még meg sem kel venni-e.
Egyszerűen megvesz egy csőd közeli gazdaságot és már is az ölébe hullott pár ezer hektár föld bérleti jogcímen.
A föld tulajdonosokat, pedig teljesen hidegen hagyja ki az adott cég tulajdonosa. Nem ez alapján döntenek.
Ezért hülyeség a tulajdon jog megszerzését túlbonyolítani, sokkal inkább a föld használatának a jogát kellett volna alaposabban leszabályozni.

Arra kérdésre, pedig, hogy egy magyar vagy egy külföldi a jobb tulajdonos azt tudom mondani, hogy egy bizonyos távolságon kívül teljesen mindegy. Aki nem lakik a földjének a 2 km-es körzetében az bizony állampolgárságától függetlenül ugyan úgy gyarmatosító viselkedést folytat mint egy külföldi.

vajdasagi 2013.10.28. 09:42:51

@SemBoga: "A bolgárok nem lesznek napszámosok saját földjeiken"

"miért, kik fognak a földeken dolgozni? "

Pont én is ezt szerettem volna megkérdezni. Meg hogy biztos-e az, hogy akik a földeken dolgoznak jobban járnak, ha a felcsúti polgármester nagybirtokán dolgoznak, mint ha egy osztrák a tulajdonos?

tobeor 2013.10.28. 09:53:35

A kommentelők fél óra alatt szétszedték a posztot, vicces. Nem tudom minek égeti magát az aki olyanról ír amiről lövése sincs. Az agysebészetről is lesz poszt?

Egyébként meg:
Bezárkózás -> lemaradás konzerválódása -> további lecsúszás, elszegényedés.

Ez kb. XIX. századi logika a XXI. században. A kudarc biztos receptje.

Gera 2013.10.28. 09:56:29

Én erre az egész földproblémára azt mondanám, hogy nekem tökmindegy, ki a föld tulajdonosa, ha megművelik, ezért lehessen vele teljesen szabadon kereskedni, de ha nem műveli a tulajdonos, akkor visszaszáll a tulajdonjog az államra. Nyilván a részleteken alaposan csiszolni kellene, de ez lenne az alapvetés. Így elég sok tőke áramlana a mezőgazdaságba szerintem. Ja és ilyen állami földbérletes játékok nem lennének, az állam szépen értékesítse a földjeit, nyílt árveréseken, mert ami ezen a térenfolyik, az kibaszott irritáló.

tobeor 2013.10.28. 09:59:19

Mondjuk a bolgár oligarchák biztosan nagyon szeretnék megvédeni magukat a nyugati versenytársaiktól.

meggyes alfonz 2013.10.28. 10:01:05

A bolgárok MÉG nem szegték meg a szerződésüket. 2014. január 1-től kell, hogy valamilyen módon megoldják a termőföld kérdést. Akkor az Európai Bizottság miért is ment volna már most nekik? Van még ~2 hónapjuk.
Várd csak ki a végét mekkora jobbegyenest fognak kapni, ha így hagyják a törvényt!

IdomitottFoka 2013.10.28. 10:03:18

Tehát az EU-ba való belépéssel vállaltuk és Bulgária is vállalta, hogy a föld szabad áru legyen. Ezután látványosan handabandáznak ellene, de ahogy már írták, ez simán megkerülhető ->
1. az egész csak a birka népnek szól
2. az EU látja, hogy tulajdonképpen vásárolhat az EU polgár földet, minek szóljon bele.

Ahogy az EU országok többsége (de Bulgária nem), úgy Magyarország is mindent megtett annak érdekében, hogy ne lehessen spekulációs céllal könnyen földhöz jutni külföldieknek. Ez nem is baj, márcsak a belföldi spekulánsok ellen is ki kellett volna találni vmit. Kár hogy azok mind mutyisógorok.

nyomasek 2013.10.28. 10:03:20

@vajdasagi: "miért, kik fognak a földeken dolgozni? "
Ájrópa fejlettebik felén ez úgy működik, hogy van pl. Jürgen, van egy cége és zöldséget ad el nagykereskedőnek. Aztán van némi tőkéje is, hogy olyan üvegházakat épít, hogy távcsővel se látod a végét, biciklivel járnak benne a melósok. Aztán ez a Jürgen kiadja török, albán egyéb állampolgár által tulajdonolt cégnek a munkaerőbizniszt. A kerítő török, albán, stb meg szépen alkalmazza a lengyel, szlovák, magyar, stb munkavállalót egy tál rizsért. Ami pont ötször annyi, mint amit itthon keresne.
Hogy mi ebből a tanulság? Hát az, hogy aki rabszolgának született az úgy is fog megdögleni.

leroi 2013.10.28. 10:04:37

Zsóti bá'!
Legyen szíves, rakjon már itt rendet, mert ez már a sokadik poszt, ami teljesen gáz és a kommentelők szétszedik kb. két óra alatt. Nem igaz, hogy a jobber újságírás ennyire képes. Vagy ez azt mutatja, hogy a nemzeti oldal másban is ennyire tehetséges...?
:P

2013.10.28. 10:09:11

@tobeor: Talált, süllyedt!

David Bowman 2013.10.28. 10:29:04

Úgy se viszi az unijó kenyértörésra a dolgot, mert igen jól keresnek rajtunk.

David Bowman 2013.10.28. 10:36:53

@tobeor: Nem bezárkózni kell, hanem állami protekcionista politikát folytatni. Szingapúr, Tajvan Korea. A szabad kereskedelem mindig a legerősebbek érdeke.

handax 2013.10.28. 10:36:54

Komolyan itt mindenki azt hiszi, hogy a föld tulajdonjogán múlik, hogy rabszolgaként/jobbágyként dolgoztatnak-e ott embereket?

Most jobb, ha a Tiborcz tanyán, vagy másik zöldbáróén rabszolga valaki, akkor dagad a honkebel?

Most jött ki, hogy Mo az 54. a rabszolgatartó 1600 állam rangsorában...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.10.28. 10:45:49

felolem lehet mongol is vagy akar arab is a fold tulajdonosa, de KOTELEZZEK a retket arra hogy olyat termeljen amin NULLA parlagfu no ki
nekem nem esik jol az a mondas, hogy "magyar seggbe magyar lofaszt"

Dubito 2013.10.28. 10:50:55

Az EU tagok pontosan úgy viselkednek az EU-val, mint az állampolgárok az állammal szemben: megpróbálnak minél több jusst kicsikarni úgy, hogy maguk minél kevesebbet adjanak.
A szabályokat addig szeretjük, amíg megfelel az érdekeinknek. Ha nem, akkor nyűg, és megpróbálunk alóla kibújni.
Magyarország is kapott derogációt, valszeg Bulgária is kaphat, de hogy ők kivonhatják magukat a közösségi szabályok alól, azt kétlem.

willdattaa 2013.10.28. 10:51:26

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ezek szerint az Orbánék belehazudtak a saját fideszes szavazóik képébe.
Amikor a Jobbik módosító javaslatot nyújtott be az alaptörvényhez, hogy kerüljön bele hogy magyar földet csak magyar állampolgár vehessen, akkor az Orbánék nagypofával lesajnálva azzal utasították el hogy az EU-ban azt nem lehet.
Most itt a példa hogy az EU-ban azt igenis lehet, viszont az Orbánék nyitva akarják hagyni a kiskaput hogy izraeliek is vehessenek magyar földet, ezért ratifikálták az izraeli EU-társulási szerződést és ezért fogalmaz a földtörvény úgy hogy külfökdinek csak a nem EU és nem társult tagállami állampolgárok minősülnek.
Ahogy Kohn bácsi mondaná Pesten, ügyes.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

_most_ 2013.10.28. 11:06:57

a birkamenetesek biztos örömmel dolgoznak rabszolgaként a törvények felett álló fideszes oligarchák földjein :D

Roan 2013.10.28. 11:13:15

Miért a monstani helyzett jó? Pár oligarcha felveszi a támogatást, de termelni nem termel. Aki meg gazdálkodni akar, annak nincsen elég földje, így méretgazdaságossági problmája lesz, vagy bérelhet, ami meg versenyhátrány. A lényeg, hogy a külföldi ne vehessen földet, mert a végén még ezt is kitalicskázza :)

mement 2013.10.28. 11:46:31

Az egyszerű bolgár paraszt ugyanúgy napszámos lesz a Szent Bolgár földön, te ostoba gyökér, mert kurvára mindegy ki birtokolja a földet, a fizetést vagy a kinyerhető profitot és a munka minőségét a piac és a gazdálkodás milyensége határozza meg, nem pedig a tulajdonosok nemzeti hovatartozása...

Ronald 2013.10.28. 11:54:20

@leroi:
Csak megjegyzem, hogy az (általunk mélyen lebecsült és gerinctelennek tartott) románok is elküldték a HAPCI-t a francba, amikor Brüsszelből be akarták tiltani a nemzeti kajáknak számító telemea és mititei nyilvános árusítását.

Első körben udvariasan megígérték, hogy majd jól kivizsgálják a "telemea-ügyet" - de persze ezt egy másodpercig sem gondolták komolyan.

Elvégre Brüsszel messze van - a telemea-rajongók viszont itt sétálnak kint az utcán.
Na, akkor kinek tegyenek a kedvébe?
Egyértelmű, nem?

Fekete Mamba 2013.10.28. 11:56:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: gonosz vagy, egyszerű lelkek kis örömét veszed el.

BSz 2013.10.28. 12:32:21

@Dzsentrisvihák: Mert a Jobbik nem rinyál?!

Tudod a protest pártokban egyvalami közös (mert igen, a Jobbik ezt is nyugatról koppintja, csak egy kis burkolt antiszemitizmussal hinti meg, mert nyugaton inkább utálják az arabokat, mint a zsidókat), ha hatalomra kerülnek ugyanúgy nem csinálnak semmit, de a népszerűségük is szertefoszlik. Ezért nem akarnak igazi hatalmat, mert az nekik a bukó lenne. Ők a legerősebb ellenzéki párt címére hajtanak, nem is rossz esélyekkel.

Persze aki benyalja, hogy lehet más a magyar politika, az higgyen csak azt amit akar.

BSz 2013.10.28. 12:36:22

Ja pont ezt akartam mondani, nálunk se lesz földtulajdonos Csing Jeng, de Francoi Zsülen se, nem kell aggódni, majd lesz helyette Döbrögi.

Tudom, ha a népet nyúzzák, legalább nyúzzák nemzeti szalaggal?! Birkák...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.28. 12:55:50

@Dzsentrisvihák: @♔bаtyu♔:
A bolgároknak se szabad. A különbség az, hogy ők nem 2004-ben csatlakoztak, ezért ők még tarthatják a moratóriumot...

lyia (törölt) 2013.10.28. 13:32:09

"A bolgárok nem lesznek napszámosok saját földjeiken, nem adják, legfontosabb és talán az utolsó nemzeti kincsüket."

Mit árul el nekünk ez a mondat arról, hogy hogyan élnek a bolgárok az "utolsó nemzeti kincsükön", hogy hányan, és milyen színvonalon élnek meg belőle, hatékonyan termelnek-e vagy pazarlóan, modern gépekkel dolgoznak-e a bolgár gazdák a földjeiken vagy faekével?

Nyilvánvalóan semmit. A blogger elővesz egy állítást, amihez nem kapcsolódik - egyfajta érzelmi töltésen kívül - semmilyen TÉNY, aminek - az érzelmeken kívül - bármi köze volna az emberek jólétéhez.

Még egy információ a bolgárok "utolsó nemzeti kincséhez":

wikipédia:
"Bulgária nagy múltú mezőgazdasága az 1990-es évtizedben, a rendszerváltozás éveiben szinte a teljes összeomlás szélére jutott, s csak 1997-től kezdődött meg a termelés emelkedése. Jövőbeli fellendülése elsődlegesen a földtulajdonviszonyok rendezésétől függ."

Hoppá! Hogyan fogják rendezni a földtulajdonviszonyokat? Inkább erről írjon a blogger!

jogdoki74 2013.10.28. 13:46:55

Drága olvasók!

A jelenleg hatályos bolgár földtörvény jogi személyek részére minden korlátozás nélkül lehetővé teszi a termőföld vásárlást. Azaz a külföldi alapít egy bolgár bejegyzésű céget és annyi földet vesz per pillanat és a jövőben is, amennyit akar.
A komment célja az objektív tájékoztatás és nem azt jelenti, hogy én ezzel egyetértek.

Boka1 2013.10.28. 13:47:35

A bolgár föld nem eladó! Meg tudjuk mutatni hova vezet ez az út.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 14:50:56

@lyia:

BG-ban visszadtak minden földet az eredeti tulajdonosoknak. (Ugyanígy másban is: teljes reprivatizáció volt, ellentétben Mo-gal.) Ez is a problémák fő oka, ezért csökkent le a termelés a mezőgazdaságban, ugyanis nagyon sok ember földtulajdonos lett, viszont 95 %-uk nem akarja se megművelni, se eladni, mert várja hátha felmegy az ára.

Dzsentrisvihák 2013.10.28. 14:51:34

@BSz:

"Ezért nem akarnak igazi hatalmat, mert az nekik a bukó lenne." - Aha. Hát, örülök, hogy ilyen jól belelátsz a pártot mozgató belső folyamatokba... Marha.

Szamiz67 2013.10.28. 15:15:59

Ez így jól hangzik, hogy a magyar/bolgár föld nem eladó, DE a magyar földbérleti maffia világot látva, nem vagyok biztos benne, hogy Mo. rosszabbul járna egy integrált mezőgazdasági rendszerek építésében jártas pl. dán gazdálkodó mo.-i földszerzésével, mint a jelenlegi állapottal, hogy gazdálkodásban nem jártas emberek felveszik az EU-s támogatást, de az EU-s támogatás nem kerül vissza mezőgazdasági befektetések formájában. Az EU-s pénzek ma sok tízezer hektáron nem annak jutnak, aki megműveli a földet, hanem ügyvédekhez, oligarchákhoz, politikus családtagokhoz, strómanokhoz, ebből viszont nem lesz korszerű versenyképes mezőgazdaság, csak vegetáló pénzszivattyú...

Dzsentrisvihák 2013.10.28. 15:34:58

@Szamiz67:

Mert a rengeteg zsebszerződés erről szól ám, igen, a sok integrátor dán gazda, aki mind a magyar mezőgazdaságon akarna segíteni, kénytelen ehhez törvényt szegni, csak hogy velünk jót tehessen... Ne röhögtess...

Félreértés ne essék, a mostani oligarcha-rendszer egyáltalán nem jó, de kissé könnyebb lesz őket számon kérni, mint valami külföldi cégcsoport, franc tudja hol székelő tulajdonosi körét, ha valamiféle disznóságot csinál (és igen, a számonkéréshez Orbánéknak menniük kell, nyilván).

Szamiz67 2013.10.28. 15:47:55

@Dzsentrisvihák: Örülök, hogy ilyen konstruktívan állsz a hozzászólásomhoz... Ha egy hozzászóló, úgy kezdi a véleményének kifejtését "nem vagyok biztos benne" , akkor azt jelenti, hogy nem tudja a tutit, de vannak kérdései az adott ügyben, s mivel ez a blog ezzel a témával foglalkozik, feltettem őket.
Hozzászólásod nem tartalmaz új érdemi információt, szakmai érveket, csak arroganciát, én kérek elnézést, hogy kérdést, kérdőjelet mertem feltenni ebben a témában...

Bogyó 2 2013.10.28. 15:53:55

Nemcsak a földnél megy így. Kiseprűzik lassan a külföldi bankokat, az élelmiszerláncokat a közszolgálttaásokból a külföldi tulajokat, hogy kenyúlják az azok által kiépített üzleteket, immár monopolhelyzetben. Ez a rezsicsökkentés és társai értelme.
Örülhetünk, hogy a magyar oligarchák szívatnak majd, könnyen lehet, mocskosabb módon, mint azt Hans vagy Björn tenné.
Így ment ez a feudalizmusban is, ahol a magyar arisztokrácia sokáig cseszett beruházni, fejleszteni, csak a röghöz kötés volt a lényeg. Erre haladunk és menetelünk a békemenettel.

Bogyó 2 2013.10.28. 15:57:40

@Dzsentrisvihák: De nem az a lényeg, hogy valahol székelő külföldi tulajdonosnak ne adjuk. Hanem rózsadombi oligarchának se. Annak adjuk, aki ténylegesen ott él és dolgozik rajta. Aztán idenősült holland vagy Árpád ükunokája, hótmindegy.
Életvitelszerűen a környéken éljen, ennek ellenőrzése, bizonyítása nem megoldhatatlan.

Lesből Támadó Szárítókötél 2013.10.28. 16:12:07

@Dzsentrisvihák:

Tényleg, könnyebb lesz?

Mi a helyzet a közvetlenül a 2002-es választások előtt privatizált 12 állami gazdasággal?

Dzsentrisvihák 2013.11.07. 22:06:59

@Szamiz67:

Nem kérdeztél, kijelentettél. Bocs, hogy én is merészeltem kijelenteni.

@Bogyó 2:

Életvitelszerű földműves legyen, igen, de azt is garantálni kell, hogy a hasznot ne vigye ki az országból, ne zsákmányolja ki a talajt (pl. az iszonyatosan megterhelő repcetermesztéssel), helyesen rekultiválja a földeket, és megfelelően gazdálkodjon velük (tartsa be a környezetvédelmi, gazdálkodási előírásokat, tényleg ő művelje, és ne csak egy stróman legyen, valami külföldi cégnek/gazdaságnak, mint most sokan).

@Lesből Támadó Szárítókötél:

Azt nem mondtam, hogy nem kell majd hozzá politikai akarat. Nyilván anélkül hiábavaló minden. Egyébként vicces, hogy most is sokan azt hiszik, az állam és a mindenkori kormány azért nem von felelősségre senkit, mert szarok a törvények, meg a szabályozás. Pedig egyáltalán nem, ezek többsége, minden téren tökéletesen működőképes, csak alkalmazni is kellene őket (vagy bizonyos területeken rendeltetésszerűen kellene őket alkalmazni).

Gyingizik 2014.06.13. 09:22:23

Bolgároknál a bal és a jobboldali pártok között is van akiket a ruszkik irányítanak, míg minálunk csak a jobbik (egyelőre). Ez a magyarázata, hogy szembe mennek az EU-val.
süti beállítások módosítása