bolcskei-horthy.jpgA református egyház saját, belső hatalmi játszmái oltárán feláldoz egy össznemzeti ügyet, Horthy Miklós kormányzó negyed évszázaddal megkésett rehabilitálását.

„A Magyarországi Református Egyház elítéli az antiszemitizmust, a közösségek közötti gyűlöletkeltést és az egyházi alkalmak pártpolitikai célokra való felhasználását” – ezzel a közleménnyel csatlakozott a megélhetési rettegők nagykoalíciós táborához kedden Magyarország második legnépesebb felekezete. Egy kórusba, ahol Steiner Pál és Rogán Antal ugyanabból a kottából énekel.

Horthy Miklós mellszobrának ünnepélyes leleplezése „provokatív politikai akció” volt, amely az egyház közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve „lejáratta a keresztyéni közösséget” – legalábbis Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke szerint. Ifjabb Hegedűs Loránt lelkész ellen fegyelmi eljárás indult, Bölcskei Gusztáv zsinati elnök a „szükséges intézkedések megtételét” várja.

Nagy bennünk a kísértés, hogy kielemezzük, a református egyház hányszor adhatott volna ki megütköző hangvételű közleményt az őt megillető állami támogatások visszatartása, a Hit Gyülekezetének egyházzá nyilvánítása, vagy a homoszexuális felvonulások keresztényellenes jelszavai („Jézusnak is két apja volt” és társai) miatt. De nem tesszük.

A protestáns felekezet vezetői magas labdát dobnak fel akkor, amikor ahelyett, hogy elítélnék a gyűlöletbe torzult arccal „Rohadt reformátusok!” rigmust skandáló sárga csillagos csürhét, provokációval és antiszemitizmussal és vádolják a szoboravatókat. A felületes szemlélő rögtön le is vonja magában a tanulságot: a református egyház Horthy Miklós helyett Steiner Pált választotta. A történelmi egyház vezetői azonban nem nemzetárulók, ennél szomorúbb a helyzet.

Élő sorfallal védték iskolájukat a Debreceni Református Kollégium diákjai. Az intézményben szombat délután helyezték vissza Horthy Miklós emléktábláját, aki szintén a Kollégium tanulója volt… A Kollégium előtt több civil szervezet és a Debreceni Zsidó Hitközség képviselői is zászlókkal és táblákkal a kezükben tüntettek…” – olvasható a Dehír tudósításában. Az időpont 2012. május 19., a felállás hasonló. Egyik oldalon az ökölrázó ateista csürhe, a másik oldalon a református – dobpergés! – Bölcskei Gusztáv zsinati elnök, aki saját kezűleg leplezi le a kormányzó emléktábláját.

Akkor most, hogy is van ez? Emléktáblát lehet avatni, de mellszobrot nem? Vagy talán a jobbikos politikus meghívása volt az ősbűn? Aligha, hiszen maga Bölcskei is több alkalommal nyilvánult meg politikai témákban, szólalt fel a Fidesz pártrendezvényén, üdvözölte a kétharmados kormány megalakulását. Ha nem Horthy személye és nem is a politika távol (nem) tartása a gond, akkor micsoda?

A probléma neve: ifjabb Hegedűs Loránt. A református egyház belső konfliktusait csak felületesen ismerők számára is nyílt titok, hogy a Hazatérés Templomának lelkésze régóta szálka a zsinati vezetés szemében. A nehéz természetű, önfejű lelkipásztor állandó hadban áll feletteseivel, és bár sosem követett el olyan mértékű kihágást, ami palástvesztéssel járna, a mostani balhé kiváló alkalom a menesztésére.

Bizonyára sokan vannak, akik szívükön viselik a szókimondó lelkész sorsát. A hívő magyar embereket azonban sokkal jobban aggasztja az a tény, hogy egy történelmi egyház saját, belső hatalmi játszmái oltárán feláldoz egy össznemzeti ügyet, Horthy Miklós kormányzó negyed évszázaddal megkésett rehabilitálását. Mert ez az egész mostani ügy csak erről szól, a világok harcáról, minden más Steinertől Rogánon át Gyöngyösiig csak kellék, bármikor kicserélhető díszlet. Ezt nem ismerte fel Bölcskei és Szabó, ezért gyűjtenek tiltakozó aláírásokat túlbuzgó református hívek.

Hogy a zsidó felekezeteket hasonló belső ellentétek feszítik szét, ahhoz kétség sem férhet. Elég megnézni a Mazsihisz 2013. májusi közgyűléséről készült felvételeket, ahol egymást „férgezik” a hitközségi delegáltak. Az ő vezetőik mégsem adnak ki keresztényellenességet elítélő közleményeket. Egyszerűen hallgatnak róla. Amit a református egyház elöljáróinak kellett volna tenniük. Ha nem csak szelídek lennénk, mint a galambok, hanem ravaszak is, mint a kígyók.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr515616349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2013.11.06. 08:05:07

@belgabela: Biztos nagyon magas volt a berszinvonal.Ki is erdemeltuk a harommillio koldus orszaga cimet.Vegul is a mai negymilliohoz kepest nem is rossz

szlo 2013.11.06. 08:06:03

Havas Jon, hánynom kell tőled.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 08:12:22

@Bálint Anna:

Nyilván voltak pozitívumai is, de túl sok volt a negatívuma.

pierre bayle 2013.11.06. 08:15:10

öööö.... a többivel csak nem értek egyet, de miért kellett volna tiltakoznia bárkinek is a hitgyüli egyházzá nyilvánítása ellen? Nekem ugyan - meggyőződéses ateistaként - sem nem kutyám, sem nem macskám a HGY, de szívesen látnék olyan érveket, amelyek alapján mondjuk a kat egyház "egyházabb" a "szektáknál".

Mr. Waszabi 2013.11.06. 08:20:49

A poszt nettó mellébeszélés. De ugye muszáj kapaszkodni valamibe, hogy gyűlöletet kelthess. Csak hát alaposabbnak kéne lenni, mielőtt ilyet öklendezel ki magadból.
Ugyanis a református püspök azt kifogásolta, hogy a templomban zajlott a szobor avatáshoz kapcsolódó politikai rendezvény, nem a szoboravatást reklamálta önmagában. Ezért semmi köze az esetnek a debreceni kollégium emléktábla avatójához.

A másik csúsztatás, hogy a püspök megnyilatkozásait igyekszel összemosni az ellentüntetők jelenlétével, és ennek okán megragadod az alkalmat, hogy zsidózz egy jót. Holott nekik sincs semmi közük egymáshoz.

Gyenge ember az, aki gyűlöletkeltésből próbál megélni. Nem illik ez becsületes magyar emberhez.

belgabela 2013.11.06. 08:23:28

@martineden: Adatokkal érvelj, ne bolsi szlogenekkel! Akkor talán komolyan lehet venni.

martineden 2013.11.06. 08:28:01

@belgabela: Tudod,nem zorog a haraszt ha a szel nem fujja.Amugy keresd ki magadnak,ha kivancsi vagy

notib 2013.11.06. 08:28:40

Jobbegyenes: Hegedűs Lóránttal nem az a baj, hogy zsidó, hiszen Jézus is zsidó volt, mielőtt Jánosunk megkeresztelte, de egészen mást hirdetett rövid földi élete során, mint a derék Lóránt püspök...

panelburzsuj 2013.11.06. 08:33:13

Politikai félresiránkozások:

"Bölcskei avathat Horthy-emlékművet, Hegedűs nem?"

"Emléktáblát lehet avatni, de mellszobrot nem?"

Egyházi válasz:

Koleszban, civilben lehet - templomban, palástban nem.

hexa 2013.11.06. 08:36:37

@panelburzsuj: "templomban, palástban nem."

Nem a templomban avatták.

Zoxo 2013.11.06. 08:56:10

Mióta "össznemzeti" ügy egy náci tömeggyilkos?

panelburzsuj 2013.11.06. 09:09:43

@hexa:
"A templomban eközben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő mondott beszédet."

"A hangfalak a téren is közvetítették Gyöngyösi templomi beszédét."

"Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész beszéde alatt – melyet a templom előtt is nyomon lehet követni kivetítőn –"

Nem voltam ott, de a képek tanúsága szerint Hegedűs a templomban adott helyett politikai tartalmú rendezvénynek, és papi öltözetben avatott szobrot a templom előtt.

Ettől persze te a végtelenségig cifrázhatod a "szokásos" kintisbentis-kapjelhatudsz radikál-táncitáncit.

Parajpuding 2013.11.06. 09:16:41

Nem mindegy, melyik álszent képmutató hazug csuhásról, vagy felekezetéről van szó? Katolikus, vagy református? Egyik kutya, másik eb. Csak egy dologhoz nincs közük: a valódi keresztény értékrendhez.

martineden 2013.11.06. 09:21:00

@belgabela: Megegyszer.Itt a nagy lehetoseg.Cafold meg te

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.06. 09:26:27

Ez a Jobbik piszkos politikai biznisze, nem "nemzeti ügy".

Horthy ugyan valóban nem volt tömeggyilkos, sem náci, de túl sok fatális politikai hibát és erkölcsileg elítélendő tettet követett el.

Egy normális országban szóba se kerülhetne neki tisztelgő szobrok felállítása.

Emőke1 2013.11.06. 09:30:23

@Parajpuding: Na ebben van némi igazság, különös tekintettel a református oktatásra. Annak idején igen jónevű fővárosi gimnáziumról beszélek, ahová számos kiválóság járt. Elvesztette a presztízsét hála a vezetőség regnálásának úgy suli, mint egyházi szinten.

toportyánzsóti 2013.11.06. 09:31:23

Az ilyen magyargyűlölő répák csak az ellenzék szekerét tolják!Gratula a szerzőnek akinek öntudata felett győztek az állati ösztönök.

toportyánzsóti 2013.11.06. 09:34:35

@belgabela: Butus vagy narancsvereske,csak belülről bomlasztod a NER-t ostoba magyargyilkos.

Kelletteznekem? 2013.11.06. 09:36:55

@Karipapa01: Gratulálunk, a mai napon Ön nyerte el a TótaW emlékplakettet!

Kelletteznekem? 2013.11.06. 09:37:38

("A TótaW emélékdíjat az nyerheti el, aki kiemelkedő módon és elkötelezetten tesz a mai társadalomra oly veszélyes katolikus egyház, de lehetőleg az egész kereszténység sározása ügyében. Minden eszköz használható, logikai ugrások, nehezen ellenőrizhető tények használat "cél szentesíti az eszközt" elven kezelendők. Alap feltétel, hogy a katolikus egyházra és történelmére minál ortogonálisabb, függetlenebb támából kell midig azonos konlúzióra jutni. A konklúziónak utalni kell az alapaxiómára, mint hogy minden katolikus bigott, tudatlan, és töketlen (impotens, buzi vagy mindkéettő) és hogy a papok pedig pedofilok. Az emlékplakett Jézus előbőrét ábrázolja, amit egy távirányított robot 666^42 feliratú kettős keresztttel szúr át.")

bgp 2013.11.06. 09:46:20

@promontor: Gyurcsány kivezényelt pár rendőrt a gyújtogató csőcselék megfékezésére, rendőri túlkapás eredménye egy kilőtt szem. Dögöljön meg.

Horthy papírcipőben, játékpuskákkal kivezényelt 100.000 katonát a frontra, hogy védje az idegen érdekeket.
Eredménye, felesleges halottak ezrei. Éljen, szobrot neki.
Ez a jobber mentalitás.

kötözködő 2013.11.06. 09:56:19

"csatlakozott a megélhetési rettegők nagykoalíciós táborához" - Akkor most hogy is van ez? Ha valaki elítéli a népirtásokat, akkor automatikusan megélhetési rettegő lesz?

"Egyik oldalon az ökölrázó ateista csürhe, a másik oldalon a református [...] Bölcskei Gusztáv "
Akkor most hogy is van ez? Ha valaki nem református, akkor egyből ateista?

Szúnyog 2013.11.06. 10:03:02

Nagy baja a református egyháznak, hogy bölcskeik ülnek még az élén.
Talán jó is, ami történt. Megmutatta magát a sárga csillagos csürhe, s valóban létrejött a Steiner-Rogán-Bölcskei szarplatform.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2013.11.06. 10:06:21

A diktátor szobra

Lovas Horthymikiegér
Szobrot kap most Budapest is.
Ez a látvány sok pénzt megér,
S szép lesz, mint a bubópestis.

Avítt elit büszkén avat,
Vivátot zeng sok száz torok,
S szónok zagyvál hetet-havat...
Éljenek a diktátorok!

Ellentengernagyé a Vár,
Népé csendes Don kanyaró,
S Kádár is a szobrára vár...
Gyagya ország, ülj le! Karó!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/05/diktator-szobra.html

Szevasztok 2013.11.06. 10:20:37

@Bálint Anna: Kb. hasonló listát Kádárról is össze lehetne szedni.
Vajon hány ezren tiltakoznának, az ő szobra felavatásán?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.06. 10:25:00

@Bloodscalp: az egy trollos megjegyzes volt az ossznemzeti ugy
felelmetes
ilyen erovel akar Szalasi apankat is rehabilitalni kellene, hiszen valojaban neki koszonhetjuk a magyar koronat, hogy nem a ruszkiknal van

ZX 2013.11.06. 10:25:03

@bgp: 100.000-et? 200.000 ezer katona védett egy 200(!)km hosszuságú frontot. Dilettantizmus.

Megfigyelo 2013.11.06. 10:26:50

Horthy Miklós egy aljas gazember volt, aki az uralmát tömeggyilkosságokkal kezdte, és azzal is fejezte be. Sajnos Sztálinnak volt valami sajátságos szempontja (érdeke), ami miatt nem engedte, hogy a háború után a Népbíróság annak rendje és módja szerint felköttesse, mint történt az Mussolinivel, Antonescuval, Quislinggel, stb... Ez Sztálinnak a magyar nép ellen elkövetett búnei közül az egyik legnagyobb volt.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2013.11.06. 10:53:16

@Megfigyelo:

Mussolinit nem a Népbíróság nem köttette fel.

martineden 2013.11.06. 10:54:41

@Panther_V: Mert az olaszok okosabbak voltak.Nem kockaztattak,hogy megussza

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2013.11.06. 10:54:42

@Megfigyelo:

Egyébként egyiküket sem köttette fel senki.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2013.11.06. 10:55:43

@martineden:

Az volt az okosság jele, hogy holtan kötötték fel? Inkább olyan középkori.

stoppos76 2013.11.06. 10:59:34

Az első mondatban szereplő megállapítással kapcsolatban kérdezném, hogy miért is össznemzeti ügy ez?

Megfigyelo 2013.11.06. 10:59:51

@Panther_V: Igaz, őt a partizánok, rövid úton. Helyettesítsd be mondjuk Tisoval.

Megfigyelo 2013.11.06. 11:08:43

@Panther_V: Mussolinit és Tisot (és Szálasit) felkötötték, Antonescut és Quislinget főbelőtték. Végső soron nem mindegy?

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2013.11.06. 11:10:02

@Megfigyelo:

Bizonyos szempontból az. Mussolinit felkötötték miután agyonlőtték.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.11.06. 11:12:46

Alighanem lemaradtam valamiről, miért is kellene egy gyáva, gerinctelen háborús bűnöst rehabilitálni???

BelAmi 2013.11.06. 11:16:44

Ez most egy nyilas blog?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.11.06. 11:18:08

Egyáltalán, mit kell rehabilitálás alatt érteni? Visszamenőleg inkább mégsem vitték el a zsidókat, és mégsem küldték ki egy szál gatyában meghalni a hadsereget a Don-kanyarba? Radnótit sem vitték el munkaszolgálatra utólag?

Azon tűnődöm, mi lehet undorítóbb egy jobbos bérbloggernél, de semmi nem jut eszembe...

Megfigyelo 2013.11.06. 11:20:29

@Panther_V: Fine. Ezt érdemelte volna Horthy is...

Megfigyelo 2013.11.06. 11:21:59

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Ja, és visszamenőleg Orgoványnál sem ástak be senkit nyakig a füldbe 1919-ben...

martineden 2013.11.06. 11:22:15

1942 januárjában a Don mellett elszenvedett katonai vereség egyike a magyar történelem legnagyobb katasztrófáinak. A németek oldalán a Szovjetunió ellen indított támadásban a 2. magyar hadsereg összesen 207 500 katonája vett részt, ám a frontról történő kivonást követően Magyarországra ennek a létszámnak csak alig 40% -a tért vissza.Kb 150 ezer ember maradt ott.Valoban szobrot erdemel ?

Cariotis 2013.11.06. 11:26:21

@Megfigyelo: Sztalinnak csak sulyosabb bunei voltak. Egyebkent jo elmelet, szorakoztatott. :)

panelburzsuj 2013.11.06. 11:27:45

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Mert nem teszel különbséget ellenzéki jobber bérblogger és kormánypárti jobber bérblogger között.

Pedig az igazán nemes intellektuális kihívás a havasjonok összeméricskélése a kurucezredesekkel! .... :)

stoppos76 2013.11.06. 11:29:13

A kommentek fényében még érdekesebb a kérdésem. :D

Megfigyelo 2013.11.06. 11:29:56

@BelAmi: Speciel a nyilasok mai utódai nem tudják, hogy annak idején Horthy és a nyilasok mennyire utálták egymást. Ha tudnák, nem imádnák annyira Horthy emlékét... (Meg hát Horthyt ajnározni mégiscsak "szalonképesebb" dolog, mint Szálasit...)

Megfigyelo 2013.11.06. 11:34:51

@Cariotis: Sztálin szólt Tildynek, aki kormányküldöttség élén volt Moszkvában, hogy ne kérjék ki Hortyt az amerikaiaktól...

Kmg42 2013.11.06. 11:51:03

Jó lenne a komcsi történelem tanításból végre kikecmeregni. Nem egy a Don-kanyart megjárt veteránnal volt szerencsém beszélni és bizony soha egy sem panaszkodott a felszerelésére vagy ellátására!
Teljesen normális volt a felszereltségük és csak utólag ferdítették ki a szocialista "történészek". Az meg hogy annyian oda vesztek az meg annak volt köszönhető hogy az oroszok olyan mennyiségű haditechnikát és emberanyagot vetettek be amilyet elképzelni sem lehet. Ahogy a Rétfalvy Lajos (veterén) fogalmazott annyi bombát dobtak rájuk hogy vörösen izzott a föld!
42-ben mikor kivezényleték a sereget a frontra még senki sem hitte volna hogy ez lesz a vége. Utólag kurva könnyű okosnak lenni de a veszteségek minimálisak voltak a körülményekhez képest. Oda veszett 75 ezer katona viszont ez a második magyar hadseregnek csupán ""csak"" az egyharmada... az oroszok viszont az eredeti terv szerint teljes bekerítést és megsemmisítést akartak. Ehhez képest a magyar katonák normál felszereléssel, hősiesen kitartottak. Ezért titkosak az oroszok filmhiradó felvételei mert nem a magyarokon átgázoló orosz katonákat ábrázolják hanem azt hogy hullanak mint a legyek!

Lehet hogy nem a legmodernebb hadsereg volt de most Afganisztánban csúcs technológiával vagyunk kint? Szerencsére kezdünk felzárkózni, főleg az elmúlt 2-3 évben de eleinte golyóálló mellényekkel tele aggatott mercedes terepjárókkal röhögtettük magunkat körbe. A doni katonáknak arányaiba jobb volt a felszereltsége mint amivel most Afganisztánba kimentünk.

Horthy meg sokkal inkább volt zsidó mentő mint zsidó írtó. Ezért a fröcsögésért amit most kap meg kár volt neki hősködnie :-/

stoppos76 2013.11.06. 11:58:36

@Kmg42: Logikai hiba van. Nem a felszerelés a kérdés, hanem, hogy egyáltalán minek mentünk oda?

Horthy pedig antiszemita volt és ezt nem is titkolta.

A jobb oldal választott magának egy eleve középszerű politikust, akiről az emberek véleménye erőteljesen megoszlik. Marha okos húzás, nagyjából arra alkalmas, hogy mélyítse az árkokat az oldalak között. Pedig az egyetlen kérdés, amit fel kellene tenni, hogy ki nem szarja le magasról Horthyt? Belekormányozta az országot egy háborúba, amihez semmi közünk sem volt. A végeredményt pedig láttuk.

Bálint Anna 2013.11.06. 11:59:44

@Makkasz: Akkor ennyi erővel az összes amerikai államfő, akik a koreai és vietnámi háború alatt betöltötték ezt a tisztséget közvetlenül felelősek 100ezer amerikai katona haláláért. George Washington és 1865-ig az összes amerikai elnök vétkes abban, hogy államuk területén rabszolgaság volt, amit csak a Jóisten tud, mennyi áldozattal járt. Egy háború halottakkal jár, ezt az egész ország tudta és vállalták a következményeket. Szerintem elég kifordított dolog egy ember nyakába varrni a felelősséget. Horthy egymaga nem vihetett volna be minket a háborúba, ehhez kellett a magyar nép is. A zsidók elszállításában vállalt szerepe már egy sokkal bonyolultabb kérdés, nem is írok semmit, mert ez még a történészek között is vitatéma.

ZX 2013.11.06. 12:05:50

@Kmg42: Te miről beszélsz? 200 ezer katona védett egy 200 km-es frontszakaszt. Ezt még a mai modern fegyverekkel felszerelt hadsereg sem lenne képes kivitelezni. Szerinted mekkora fasz hadvezetésünk volt ha ezt ők megfelelőnek gondolták? Elégséges hadfelszerelés? Nimródokkal, meg Botondokkal felvonulni T-34-esek IS-2-esek meg SU-100-asok ellen? Hahhaha.

Kmg42 2013.11.06. 12:10:09

@stoppos76: Miért? Most mit csinálunk Afganisztánban? Mit kerestünk Irakban? Mit keresünk a Balkánon, Cipruson vagy éppen Afrikában?
Pedig most még világháború síncs... viszont részesei vagyunk egy katonai szövetségi rendszernek ahol eleget kell tennünk bizonyos megfeleléseknek.

Ha akkor nem megyünk ki akkor a németek jöttek volna ide már 42-ben, vagy amilyen mocskok a románokkal foglaltattak volna el minet akik meg még szemetebbek :-/

Horthy antiszemita volt amire meg volt az oka (köszönet kun béluséknak a vörös terrorért és az ország tönkretételéért), így a törvényekkel joggal tartotta távol a zsidókat akik akkoriban szinte mind kommunisták voltak. Persze akkora zsidógyűlölő volt hogy letiltotta a deportálásokat, befogadta a romániai és környező államok béli menekült zsidókat, harckocsikkal záratta körbe pestet mikor a gestapo megkezdte volna a deportálásokat amiért utólag, portugáliai évei során nem egy zsidó volt hálás neki.
Miért van az hogy a háború után a habzó szájú zsidók akik az őserdő mélyéről is előszedték a nécikat, őt valmiért nem cibálták Izraelbe??? Most meg azoknak az unokái fröcsögnének rá? Ha közvetlenül a sértetteket nem zavarta Horthy személye és léte akkor most, miért zavarja azokat akiknek semmi közük nem volt a második világháborúhoz?

Bálint Anna 2013.11.06. 12:12:13

@stoppos76: Egy háborúba, amihez semmi közünk sem volt??? Hát ez durva, ha valakinek volt oka háborúzni az éppen Magyarország volt. Egy országot sem nyomorítottak meg így a második világháború után, pedig ugye mi igazán nem voltunk vétkesek a háború kitörésében. Területünk 2/3át elvesztettük, gondolj csak bele a franciák és németek mennyit háborúztak a területükhöz képest jelentéktelen Elzász-Lotaringiáért. A határon kívül élő magyarok elnyomás alatt éltek és mint a török kor alatt, várták a felszabadulást. Horthy a közvélemény nyomására hozta meg döntéseit, noha ő kifejezetten angolbarát volt. Minek mentünk oda? Például az első világháború alatt minek jöttek ide a franciák?

bambanő (törölt) 2013.11.06. 12:15:27

@stoppos76: Na es Afganisztanba meg Irakba minek mentek a magyarok? Na latod... pedig tenyleg megtehettek volna, hogy nemet mondanak a politikusok az amerikai nyomasra. Az amerikaiak nem rohannak le egy nemleges valaszert, Hitler meg Jugoszlavia sorsara juttatta volna Magyarorszagot is, a romanok meg a Szlovakok csak az alkalomra vartak. A romanok regi alma a tiszai hatar volt mar 1918-1919-ben is. Abban az idoben az volt a helyzet, hogy vagy beallsz a sorba, vagy felkoncolnak.

Ennyi erovel az osszes Afganisztanban es Irakban meg masohol meghalt magyar katona miatt haborus bunosnek kellene kikialtani az aktualis magyar vezetest.

1968-ban minek mentek Csehszlovakiaba a magyar katonak?
Mert volt egy nagyhatalom, amelyik fingotta a passzatszelet abban az idoben.
Ahogy a 2. vh idejen is.

Sok tortenelmietlen kerdest tudnak feltenni az emberek.
Mutass egy magyar politikust a multbol, 20. szazadbol, amelyik nem osztja meg az embereket es nem is kozepszeru, hanem kiemelkedo tehetsegu volt.

Kmg42 2013.11.06. 12:17:20

@ZX: Te miről beszélsz? IS-2-est meg a Su-100-ast is 1944-ben rendszeresítették. :-D
Ne a videójátékokból tanuld a történelmet, amúgy az oroszok főként amerikai haditechnikával harcoltak a Don-kanyarnál (az információ túlélők által megerősítve). Voltak T-34-esek és kisebb harckocsik amikből valóban rengeteg volt de nem volt reménytelen. A gond ott volt hogy a frontvanal összeomlott, hála a szövetséges románoknak és olaszoknak.

Persze mi is jobban jártunk volna ha egyből eliszkolunk, de utólag könnyű okosnak lenni.

Bálint Anna 2013.11.06. 12:22:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: El kell fogadni, hogy valaki másképp gondolja és tiszteli Horthyt. Nekem például a hátamon feláll a szőr, ha valaki Horn Gyulára azt mondja, hogy nagy ember volt. Mindig gyilkos magyarellenes pufajkásnak fogom tartani, mégsem mentem el gyalázkodni a temetésére. Tőlem még szobrot is állíthatnak neki, csak olyan helyen legyen, amit nem látok.

ZX 2013.11.06. 12:23:53

@Kmg42: A Tigris I-et meg 1943-ban, mégis már 1942 elején szereztek belőle az oroszok hadizsákmányként. ;)

bambanő (törölt) 2013.11.06. 12:28:43

@Kmg42: Na igen, miutan Oroszorszagban megcsinaltak a forradalmat, majd azt exportaltak Nemetorszagba, Magyarorszagra, erdekes mindenutt a masvallasuak vittek a primet a voros terrorban, azok utan nem lehet csodalni, hogy hirtelen nem kedveltek oket sehol, ahol volt bolsevik felfordulas.
Az, hogy antiszemita, antikommunista, akkoriban erosen egybecsengett, nem veletlenul.
Horthy nem a semmibol szopta az antikommunista attitudjet. Az antant nem is engedte volna hatalomra jutni, ha nem kommunista ellenes.
Ezek utan meg meglepoen sokat tett a zsidok menteseert a haboru alatt. Ha nincs Horthy, akkor sokkal korabban es sokkal tobb zsidot visznek el a nemetek.

ZX 2013.11.06. 12:31:09

@bambanő: "Az, hogy antiszemita, antikommunista, akkoriban erosen egybecsengett, nem veletlenul." Ezt valamivel alá is tudod támasztani, vagy csak tudod, mert a haverod haverja mondta aki egy haverjától tudja aki állítólag látott már...

Kmg42 2013.11.06. 12:35:16

@bambanő: Főleg ha egy olyan gerinctelen senki került volna hatalomra mint a rendszerváltás óta bármelyik politikusunk... Vagy akár a Szálasi aki annyira akart bizonyítani Hitlernek hogy nácibb volt a náciknál :-/

Mellesleg az is a feledés homályába vész hogy Hitlert is a nyugat juttatta hatalomra, fegyverezte, pénzelte... Mert ugye senki nem gondolja komolyan hogy 39-ben a semmiből rántott elő több hadsereget, páncélosokkal, légiflottával és haditengerészettel ;-)

Az meg hogy bevezette a zsidó törvényeket az egy szövetségesek felé való természetes megfelelés, mint amikor beléptünk az Európai Unióba... hány kisgazdát kellett nekünk azért tönkretenni hogy a tojások megfelelő méretűek legyenek vagy hogy a sertés ne moslékot kapjon...

bambanő (törölt) 2013.11.06. 12:37:25

1. Horthy nem volt annyira negativ figura, mint azt itt igyekeznek beallitani. Semmikeppen nem Tiso es Antonescu, meg Mussolini es Hitler szintjen kellene kezelni.
A nyilasok kifejezetten gyuloltek, o is gyulolte a nyilasokat. Megprobalt kiugrani a haborubol, de nem volt hova, nem voltak itt se az angolok a Balkan felol, se az oroszok keletrol. A romanoknak egyszeru volt atallni, mert a front mar ott volt. A nemetek meg Magyarorszagon megakadalyoztak a kiugrast. Egyszeruen tehetelen lett volna barki abban a helyzetben. Elfogtak, a fiat elraboltak es kozel sem volt vilagos, hogy a haboru veget megeri-e vagy a nemetek kivegzik.
Megy a fasisztazas, meg nacizas, de minden tortenesz tudja, hogy Horthy rendszere legfeljebb tekintelyelvu volt, de nem fasiszta. Antikommunista, de nem fasiszta. Ha nem lett volna antikommunista, akkor az antant nem is engedi hatalomra jutni a Tanacskoztarsasag utan.
2. Bolcskei annyira melyen benne van mar a Fidesz-KDNP valagaban, hogy ki se lat belole. Politikaban nagyon forog, ezert a reformatusok nagy resze utalja is. Egy meztelen csiga egy gerinces allat hozza kepest. Erdekes a multja is.
3. Valahogy ez az egesz eljaras az Allami Egyhazugyi Hivatal tevekenyseget idezi, amikor taviranyitott egyhazi vezetok csinaltak ki a renitens lelkeszeket. Akiknek annyi volt a bunuk, hogy nem alltak be a sorba es komolyan vettek, amirol predikaltak.
A komcsik az egyhazat nem kozvetlenul, hanem a Hivatalon keresztul tartottak sakkban es kontroll alatt, ezert kellettek nekik a hozzajuk hu egyhazi tisztviselok, akik a sajat lelkesztarsaikat jelentgettek fel es allitottak felre. A Hivatalban gerinctelen egyhazi vezetok szolgaltak a partallam erdekeit. Kicsit kezd a mai helyzet is erre hasonlitani. Par egyhazi vezeto lepaktalt a Fidesz-KDNP dream teammel es onnantol az egesz egyhazanak bologatni kell, kulonben felreallitjak a renitenseket.
A reformatus egyhazban is nagy hagyomanya volt a partallam idejen a besugasnak, arulasnak, feljelentgetesnek, letiltasnak, hatba szurasnak. Ugy latom ez az ido most ujra eljott. Bolcskei sem kert sose bocsanatot azoktol a lelkeszektol, akiket maga a reformatus egyhaz hurcolt meg, hogy a komcsik kedveben jarjon. Nem kozvetlenul az MSZMP, hanem az elvtelen egyhazi eloljarok.
Hogy a III/III-as dossziejarol mar ne is emlitsuk. Persze a FIDESZ-KDNP is tele van volt ugynokokkel, parttitkarokkal, jol megertik egymast.
4. Tipikusan kettos merce esete forog fenn. Tisza Istvan (akit a baloldal haborus uszitonak tart), Klebelsberg, Bethlen ma szobrokat kap es mindenfeleket elneveznek roluk, az az allamferfi, aki meg ezeknek a kereteit biztositotta, kopkodest erdemel...
furcsa vilag.
5. erdekes, a meggyozodeses kommunista, szovjeteket korabban kiszolgalo Nagy Imre kultusza a tetopontjan van. Mindenki elfelejti, hogy o honnan jott, ki volt, miket tett 1953 elott.
Egy nemzeti jobboldali kormanynak Nagy Imre nagyobb allamferfi, mint Horthy... ezt is megertuk.

Kmg42 2013.11.06. 12:37:42

@ZX: gyors rákeresés:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarországi_Tanácsköztársaság

"Kétségtelen, de máig ható viták gyökere, hogy a Tanácsköztársaság vezetésének etnikai összetétele jelentős mértékben hozzájárult az antiszemitizmus felerősödéséhez a proletárdiktatúra bukása utáni évtizedekben: „A munkásmozgalmi vezetők és a baloldali intellektuelek társadalmi összetételéből adódott, hogy a zsidó származású népbiztosok és népbiztoshelyettesek aránya elérte a 60, sőt valószínűsíthetően a 70-75%-ot” – írta Romsics Ignác"

Makkasz 2013.11.06. 12:45:59

@Bálint Anna: Nagy vita, aláírni zsidótörvényeket és megszervezni deportálásukat. Területi revíziós szándékokkal rossz oldalra állni (másodszor) a háborúban, kezdeményezni a háborút. Ezen lehet vitatkozni, csak nem érdemes.

stoppos76 2013.11.06. 12:47:32

@bambanő: @Kmg42: Az mire érv Horthyval kapcsolatban, hogy akkor mit keresünk Afganisztánban? Ott sincs semmi keresnivalónk, az a nagy helyzet.

@Bálint Anna: Megtámadtuk a SZU-t, mert a Franciák és az Angolok elvették az ország kétharmadát. Együtt a románokkal, akikhez a legtöbb terület került. Végülis teljesen logikus.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.06. 12:49:03

@Bálint Anna: "El kell fogadni, hogy valaki másképp gondolja és tiszteli Horthyt."

Az egy dolog, hogy valakinek mi a személyes véleménye, az meg egy másik, hogy kinek jár szobor. Egy köztéri szobor általános, a társadalom egésze által elfogadott tiszteletet fejez ki, legalábbis normális országokban. Horthy esetében erről az általános tiszteletről szó sincs. Aki Horthynak társadalmi közmegegyezés híján szobrot állít, az provokálja, szembeköpi a társadalmat, ráerőszakolja a saját véleményét.

Bálint Anna 2013.11.06. 12:54:27

@promontor: Szerintem te vagy a huszadik ember, akinek elmondom, hogy a szobor MAGÁNTERÜLETEN van. Ezekután max azon vitatkozhatunk, hogy mi lenne, ha közterületen állították volna fel.

bambanő (törölt) 2013.11.06. 12:56:44

@Kmg42: a nyugat kettos mercejerol annyit, hogy a Time magazinban Hitler (1938) es Sztalin (1939, 1942) is megkapta az ev embere cimet, pedig Sztalin akkor mar tul volt egy par nepirtason (ukranok, sajat tabornokai, minden politikai ellenlabasa, balti nepek, finnek, lengyelek)
furcsa a nyugat izlese, de gyorsan is valtozik
csak a masodik vilaghaboru alatt valt szalonkeptelenne Hitler, elotte mentek a nyugati politikusok a nemet csodat tanulmanyozni es Hitler kezet razogatni
Sztalin meg csak joval kesobb lett maga a satan a muvelt nyugat szemeben, addig azonban minden remtette felett szemet hunytak

utolag meg mar mindenki annyira okos, sot meg a multat is letagadjak

Horthy egy Piłsudskihoz hasonloan tekintelyelvu arc volt, nem fasiszta, sot meg a demokracia is fennmaradt amig hatalmon volt, voltak valasztasok, mukodott a Szocialdemokrata Part, sot parlamenti part lehetett
a kommunista foglyokat jol tartottak a bortonben es elkuldtek a Szovjetunioba, ahelyett, hogy mind kivegeztek volna oket
na ez a nagy bune a Horthy-rendszernek, hogy embersegesen bant a kommunistakkal, eletben hagyta oket, akik aztan visszaterve az orszagot kiarusitottak a szovjeteknek

Kmg42 2013.11.06. 12:57:55

@promontor: Kossuthnak akkor miért is van szobra?
Dilettáns demagógiájával belehurcolta hazánkat egy vesztes szabadságharcba aminek megtorlás, kisemmizés és elnyomás lett az eredménye majd 20 éven át. Mindent tönkre tett amit Széchenyi és a reformerek addig elértek. Ezrek veszte miatta oda. Ő maga meg gyávák módjára amerikába szökött.
Ja hogy az éremnek két oldala van? Mert ugyan akkor elfogadott tény hogy Kossuth sokat tett azért hogy legalább megpróbáljunk talpra állni és vissza nyerni függetlenségünket... jó szándék vezérelte, de sok hülyeséget csinált amiért rútul megfizettünk. Mégis majd minden nagyobb településen szobor meg utca van róla elnevezve.
Horthy a totális megsemmisülésből hozta fel az országot 1919 és 1942 között. Mind egzisztenciálisan, mind katonailag mind pedig gazdaságilag.

Kerülni kellene a kettős mércét. Vagy döntsük le Kossuth szobrait (amit nem támogatnék) vagy pedig Horthy is megérdemel párat.

Bálint Anna 2013.11.06. 13:05:35

@Makkasz: Horthy végig kereste a kapcsolatot a szövetségesekkel, de ők kb leszartak minket nagy ívben. Nem számított nekik egy gyenge haderejű kis ország, amit a németek két hét alatt el tudnának foglalni. A németek ellenben visszajuttatak nekünk elrabolt területeket, így maguk mellé állították a közvéleményt. Az remélem meg sem fordult a fejedben, hogy semlegesek tudtunk volna maradni. Egy másik lehetősége volt, az hogy ellenáll a németeknek. Ebben az esetben a németek megszállják az országot, kinevezik szálasit. Az összes zsidót már a háború elején deportálják (tehát az a 200ezer sem marad életben), katonáink ígyis kimennek az orosz frontra, területeket nem kapunk vissza még ha nyernek is a németek (ami a háború elején elég valószínűnek tűnt) és ugyanúgy nem kapunk semmit, ha a szövetségesek nyernek és az oroszok ugyanúgy a kommunista blokkhoz csatolnak minket. Ezenkívül ki lettünk volna téve a háború alatt a megszállás negatívumainak. Ez jobb lett volna???

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.06. 13:16:01

@Bálint Anna: Valószínűleg az a húsz ember képes felfogni azt, amit Te elkensz, nevezetesen, hogy ha kiteszel egy szobrot egy térre, amit minden arra sétáló ember lát, akkor az a trükk, hogy az jogilag egy magánterületen áll, az csak egy szokásos magyaros ügyeskedés, ami a gesztus lényegén nem változtat.

Arról nem is beszélve, hogy egy templom maga is nyilvános terület, ahova bárki bemehet, a tulajdonosától függetlenül.

panelburzsuj 2013.11.06. 13:18:45

@promontor:
Ebben az az igazi szépség, hogy nekem meg azzal jött az egyik felszólamló, hogy dehát nem is templomban volt, miért pofázik bele a püspök...

Makkasz 2013.11.06. 13:25:40

@Bálint Anna: Ha most mi lennénk Svájc vagy Ausztria szintjén, jobb lenne? Szerintem igen.

A zsidótörvények nem közvetlen katonai fenyegetésben születtek. Horthy egyszerűen egy hatalmi megszállott, taktikailag éretlen, pszichikailag beteg, nacionalista, revizionista, antiszemita köcsög volt, aki miatt rengetegen szenvedtek és haltak meg, a nagy büdös semmiért, egy újabb nagy vereségért cserébe.

Ahogy mondom, nem a háború elvesztése, hanem a teljes erkölcstelenség a fő bűne.

Hitlerhez írt levelei (nézd a nyelvcsapásokat, a nagy vitézedtől):
"Kegyelmes Uram!

Bensőséges köszönettel vettem Kegyelmes Uramnak június 21-i levelét. Az Oroszország elleni háború híre az egész magyar nemzetben a legőszintébb elégtétel és öröm érzetét keltette.
..(.).. Tudjuk, hogy ez a háború Németország és szövetségesei részéről győzedelmesen fog végződni.
A nagy küzdelem, amelyet Kegyelmes Uram, hűen a bolsevizmussal szemben mindig elfoglalt álláspontjához, az ellen az ázsiai veszély ellen kezdett, nem csupán a magyar nemzetet, hanem egész Európát Kegyelmes Urammal szembeni örök hálára kötelezi.
A szolidaritás szellemében kormányom ...(..) elrendeltem a hadiállapot ki....(.)
Boldognak mondom magam, hogy fegyvereink vállvetve a dicsőséges és győzedelmes német sereggel részt vesznek a kommunista veszélyfészek elpusztítására és kultúránk fenntartására irányuló keresztes hadjáratban.
Engedje a Mindenható, hogy a nagy mérkőzés, amelynek Kegyelmes Uram az élharcosa, a teljes győzelemhez vezessen."

HORTHY LEVELE HITLERHEZ (1942. JANUÁR 10.)

"Excellenciás Uram !

Szívből köszönöm barátságos, érdekes levelét.(1) Természetesen én is sziklaszilárdan meg vagyok győződve arról, hogy ennek az óriási küzdelemnek jó kimenetele lesz, és talán meghozza az emberiség számára az évszázadok óta óhajtott világbékét....(.).
...(..).Szerbiában még mindig fegyveres katonai erők állnak az angolszász-bolsevista szövetség szolgálatában, és ezeket a katonai erőket az egész fanatizált lakosság segíti, beleértve a nőket és gyerekeket is. A harcok nemrégiben a Bánátból magyar területre is átnyúltak, és véres áldozatokat követeltek.
..(..)Az a meggyőződés vezet bennünket, hogy mi itt ezen a helyen, Magyarországon teljesíthetjük a legnagyobb szolgálatot Németországnak.
..(..)..
Bocsásson meg, excellenciás uram, hogy ez egyszer ilyen hosszasan és bizalmasan öntöttem ki szívemet ön előtt, de mindez talán könnyebben mondható el írásban....(..)
Mint mondottam, hűségesen és megbízhatóan állunk a Német Birodalom mellett, amellyel évszázadok óta a hű barátság és ragaszkodás eltéphetetlen kapcsai fűznek össze, és lelkesedéssel veszünk részt a tavaszi offenzívában, amennyire csak a felfegyverkezés, a mezőgazdaság és a bennünket körülvevő ellenség ezt lehetővé teszi. A részleteket a katonai vezetők fogják megbeszélni.
Nagyon örültem a birodalmi külügyminiszter(2)> látogatásának, aki első ízben volt Magyarországon.(3) Remélem, hogy jól érezte magát, és hogy jót tett neki a néhány napos idegkikapcsolódás lehetősége, annyi megerőltető munka után. "

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.06. 13:35:48

@Kmg42: Nem belemenve a Kossuth-értékelésedbe csak annyit mondanék, hogy nincs kettős mérce, Kossuth minden hibájával együtt is sokkal pozitívabb alakja a magyar történelemnek, mint Horthy, tehát ő szoborállításra érdemes. Az más kérdés, hogy az ő kultusza háttérbe szorított olyan kortárs államférfiakat (Deák, Széchenyi, stb.), akiket a mértékadó történelmi kutatás ma már joggal magasabbra értékel.

Horthy tisztelői az érdemeit felnagyítják (ld. "megsemmisülésből hozta fel az országot"), a hibáit kicsinyítik (ld. "Hitlernek úgy se lehetett ellenállni", meg "nem is ő volt, hanem a parlament").

Külön pikantériája a dolognak, hogy az amúgy a nemzeti érzelmek húrjain gyakran játszó Jobbik egy olyan politikust tüntet ki tiszteletével, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Magyarország végleg a trianoni határok közé szorult.

Bálint Anna 2013.11.06. 13:36:59

@Makkasz: Az hogy Ausztia úgy áll ahogy, annak ehhez semmi köze. Ausztria ugyanúgy háborúzott, mint mi, még több embert is veszített, csak éppen őket nem szállták meg az oroszok. Ha megnézed az összes kelet-európai állam nagyjából úgy áll mint mi (van aki jobban, van aki roszabban), de ehhez már semmi köze Horthynak, mert ez a kommunisták sara. Svájcot meg főként nem értem, hogy hozod ide. Nekik meg aztán sokkal több felelőségük van a háborúban, mivel anyagilag végig támogatták a nácikat. Jelenlegi gazdagságuk egy részét is ennek köszönhetik.
Nagyon hiteles, hogy bemásolod ide a leveleket, de ekkor európában mindenki így nyalt Hitelrnek, sokáig még az angolok is. Egy ilyen kis ország vezetőjének kötelessége volt hízelegni a világ akkori legerősebb államának vezetőjének.

Makkasz 2013.11.06. 13:41:08

@Bálint Anna: Nagyon egyszerű Svájc és Ausztria "idehozása". Egyik sem hajolt meg a hitleri akaratnak, hanem ellenállt. Ezért nem Németország szövetségeseként lettek egy vesztes háború résztvevői.

Mások lettek a lehetőségeik a háború lezárásával. Horthynak nagy szerepe van hogy a szovjet tömbbe kerültünk.

Te kérdezted, mi lehetett volna. Pl. nem hozzuk meg zsidótörvényeinket. Pl. hagyjuk hogy megszálljanak a németek, passzív ellenállást tanúsítunk.

Ezeket lehetett volna. Nem 2,5 hónap alatt 430.000 zsidót deportálni.

Nem volt kötelező erkölcstelen, aljas gyilkosnak lenni.

Bálint Anna 2013.11.06. 13:47:14

@promontor: Az egy dolog, hogy így van, de ne állítsd, hogy közterületen van, ha nincs ott. Most akkor a Horthy szobrot is betiltjuk, mint a horogkeresztet? Bezzeg a vörös csillagot nem kell betiltani, ugye? Ez a demokrácia, amíg ezt az államformát akarjuk, addig együtt kell élni azzal, hogy minden ember azt tesz amit akar. Hogy ez valakinek nem tetszik (akár a többségnek sem)? Ki nem szarja le! Amíg egy ember is van ebben az országban, aki Horthy szobrot akar és rászánja a pénzt, hogy szobrot emeljen, addig megteheti. Ha ezt bárki is megtiltja neki, akkor ott véget ér a demokrácia. Ez miben jellemzi a magyarságot? Semmiben, kizárólag azt jellemzi, aki állította a szobrot.

Bálint Anna 2013.11.06. 13:56:26

@Makkasz: Ausztria mikor is állt ellen? Kicsit lemaradtam, nem 99,7% szavazott az anschlussra, ezzel vállalva a náci Németország minden tettét?
Svájc független ország volt, de ez csak annyit jelentett, hogy nem állt közvetlenül háborúban. Miben jobb az, hogy anyagi javaiddal támogatod Hitlert és közben a zsidó aranyból gazdagodsz meg?
Horthynak semmi köze nincs ahhoz, hogy a szovjet tömbbe kerültünk. Ebben kizárólag a földrajzi adottságok döntöttek. Egyébként az ugye történelmi tény, hogy a szovjetek már a német támadás előtt le akarták rohanni Európát. A német támadás két héttel előzte meg az orosz terveket, ezért is érintette őket ilyen súlyosan, mivel támadásra voltak felszerlekezve, nem pedig védekezésre.

Bálint Anna 2013.11.06. 14:05:19

@Makkasz: A deportálás nem egyenlő a gyilkossággal. Lehet azt mondani, hogy Horthy tudta mi lesz a zsidók sorsa. De ez elferdített történelem, az Auschwitz-listából tudta meg, hogy mi történik, amit fiának felesége juttatot el hozzá és utána leállíttatta a deportálásokat. Ha belegondolsz semmi logikus nem volt a zsidók kiirtásában (ha tényleg úgy történt, ahogy), az sokkal ésszerűbb, hogy dolgoztatják őket az iparban. Miért ne gondolhatta volna Horthy, hogy rabszolgának viszik a zsidókat? Persze nyilván ez sem megengedett, de azért nem gyilkosság. És ha kicsit is ismered a történelmi helyzetet tudhatod, hogy az országot megszállták és választani kellett, hogy a magyarokon csattan az ostor vagy kiadjuk a zsidókat. Nem mondom, hogy ez mentő körülmény,de valamilyen szinten érthető.

bambanő (törölt) 2013.11.06. 14:06:54

@Makkasz: Ausztriaban oromujjongas fogadta az Anschluss-t
Becsben tenyleg orultek az emberek ennek
erdemes errol dokumentumfilmeket nezni, ahol osztrak oregasszonyok elmondjak, hogy mit ereztek, amikor fiatalok voltak es megtudtak, hogy egyesulnek a birodalommal
nem ellenkeztek! orultek (ami valahol termeszetes is, hiszen egy nyelvet beszeltek, csak a politika es a tortenelem valasztotta el a kep nepet addig - plane a bajorok es osztrakok meg vallasilag, nyelvjarasilag is egy nepet alkotnak)

Svajc Hitler mellett allt penzugyi vonalon, jol megszedtek magukat a haborun, ahogy sok sved vallalat is...

Ausztria azert lendult fel mert az oroszok elott ertek oda az amerikaiak, miutan a szovjetek kivonultak Becsbol, magyar teruleten sem volt okuk tovabb allomasozni
az, hogy maradtak, nem Horthy hibaja, aki mar 10 eve nem volt az orszagban akkor, hanem a hideghaboru kovetkezmenye
Csehorszagban es Lengyelorszagban is maradtak, pedig ott nem volt Horthy hatalmon, sot, ok a haboruban megszallt orszagok voltak, tehat a 40 ev szovjet megszallast Horthyra kenni aljas nagy hazugsag

Ausztria ezutan kapott segelyeket, nem ultek a nyakukon a kommunistak, nem loptak szet az orszagot ezerszer, persze, hogy fellendult a gazdasag

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.11.06. 14:09:28

@Bálint Anna: A demokráciának van jogi oldala és van egy kultúrája. Lehet, hogy jogilag szabad valamit, de a demokrácia bukása ott kezdődik, amikor valaki a demokrácia kultúráját leszarja.

A normális állapot nem az, ha teleszarjuk az országot Horthy, Kádár vagy éppen Horn szobrokkal, hanem az, hogy tudomásul vesszük, hogy vannak olyan történelmi szereplők, akiknek társadalmi közmegegyezés híján nem dukál szobor.

Egyébként felhívom a figyelmedet, hogy a vörös csillag is be van tiltva.

Bálint Anna 2013.11.06. 14:16:51

@promontor: Igaz tévedtem, tényleg be van tiltva. De: "Az önkényuralmi jelkép betiltásával azonban nincs összhangban, hogy a magyar bíróság – korábbi ítéletét megváltoztatva – 2009-ben felmentette[1] Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 akkori elnökhelyettesét önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága 2008. július 8-án hozott döntésében kimondta: a magyar bíróság korábbi ítélete miatt sérült a szabad véleménynyilvánításhoz való joga." Szóval gyakorlatilag szabad viselni vörös csillagot.

Nem hiszem, hogy a Horthy szobor jelentené jelenleg a legnagyobb veszélyt a demokráciára. Főleg úgy, hogy a veszély forrása is elítéli a szobor felállítását.

Makkasz 2013.11.06. 14:53:23

@Bálint Anna: @bambanő: Magyarázhatjátok, egy ostoba alak volt, aki miatt milliók haltak meg.

Kérsz alternatívát, mondok egyet, hú, azt nem lehetett volna. Dehogynem.

A zsidótörvények elfogadása, nagy örömmel bevezetése, és a német szervezettséget is meghaladó, 430.000 zsidó két és fél hónap alatti deportálása miatt a háború után halálra ítélték volna joggal hősötöket.

Kmg42 2013.11.06. 15:23:29

@Makkasz: "430.000 zsidó két és fél hónap alatti deportálása miatt a háború után halálra ítélték volna joggal hősötöket"

Viszont még sem tették... De miért nem? A két szép szeme miatt? Vagy a mosolya mentette meg? Vagy aznap őt sorsolták ki a nap szerencsésének? Miért nem vonták felelősségre Nürnbergben??
2-3 zsidó lelövéséért bíróság elé cibáltak bárkit sőt, SS tisztek százait börtönözték be évekre még akkor is ha közük nem volt civilek megöléséhez. Akkor itt egy ember aki közvetlenül felelős 430.00 ember megöléséért és csak tanúként idézik be?
Ezt magyarázza már el nekem valaki mert sehogy sem értem.

A tények nagyon de nagyon ellent mondanak a sokak által szajkózott nagy szavaknak és kijelentéseknek.

Dzsentrisvihák 2013.11.06. 15:44:13

@Makkasz:

Ó, hát már milliók haláláért felelős az öreg! Ez jó, jövőre már milliárdokért lesz, vagy mi?

Német szervezettséget meghaladó deportálások? Nem igazán haladták meg őket, talán azért, mert pont német szervezettséggel történtek.

Ja, és persze az a tény ne is zavarjon, hogy a (soha, semmiféle háborús, vagy másmilyen bűnért el nem ítélt) kormányzó és családja nagyrészt az általa megmentett hálás zsidók adományaiból élt Portugáliában, a száműzetés alatt.
Köztudott, hogy a zsidók szeretik az őket kegyetlenül lemészárolókat, meg deportálókat anyagilag is támogatni, ugyebár...

A korábbi hozzászólásaid alapján amúgy elég naiv emberke lehetsz, de jóindulatú leszek, és ezt inkább a tájékozatlanságod számlájára írom.

Veridicus76 2013.11.06. 17:12:01

Ha Horthynak felróható valami, hát az mindenképp,hogy leállította Prónayék jótékony tisztogató munkáját. Ha nem így tett volna, most nem nyáladzanának itt holmi Bölcskeik meg Rogánok meg Vadaik meg mindenféle interneten fröcsögő seggfejek. Gyere vissza, Prónay!

Niebur 2013.11.06. 17:24:23

@belgabela: Keresgélj, addig is tanulsz.

martineden 2013.11.06. 18:50:41

@Bálint Anna: Pedig nagysagrendekkel kulonb volt horthynal,aki mindent megigert es alairatott az angoloknak,h hatalomra kerulhessen

martineden 2013.11.06. 19:00:30

@Bálint Anna És ha kicsit is ismered a történelmi helyzetet tudhatod, hogy az országot megszállták és választani kellett, hogy a magyarokon csattan az ostor vagy kiadjuk a zsidókat......Ez nagyon jo,.Szerinted ok nem magyarok voltak?Ja es szegeny naiv ember azt hitte rabszolganak viszik oket.Igen.az egy eves csecsemot meg a 90 eves embereket is.Hu az anyjat.TE ENNYIRE HULYE VAGY,VAGY AZ OLVASOIDAT NEZED ANNAK

Turulsólyom 2013.11.06. 23:40:49

Tisztelt Püspök uram! Kedves református testvéreim! Kérlek titeket, gondoljátok át most, de ifj. Hegedűs Loránt melletti vagy elleni állásfoglalást ez ügyben nélkülözve, hogy fenti nyilatkozatod, állásfoglalásod megosztja-e egyházad, azaz egyházunk közösségét? Én az itteni hozzászólásokból és az egyéb fórumokon olvasható megnyilatkozásokból úgy érzem, hogy igen, megosztja. Tehát tisztelt püspök uram: tartózkodsz- e az olyan megnyilatkozásoktól, amelyek megosztják a rád bízott egyházkerület közösségét? Jól emlékszem továbbá, hogy mi volt püspökké avatásod után az első nyilvános szereplésed: felszólaltál a Fidesz várbeli, március 15-ei rendezvényén. Ott voltam. Hangsúlyozom: nem állami rendezvény volt, hanem Fidesz-pártrendezvény. Véleményed szerint ez megoszthatta-e egyházunk közösségét? Kérdezem továbbá: amikor ifjúsági lelkészként köztünk szolgálva kifejtetted véleményedet számunkra, hogy "a keresztyén ember nem foglalkozik politikával" - ez az állásfoglalás alkalmas volt-e arra, hogy megossza egyházunk közösségét? A sort még hosszasan folytathatnám, de nem teszem. Mindezt betudtam a te személyes véleményednek, állásfoglalásodnak - melyekkel amúgy egyházunk tagjaként nem feltétlen értettem egyet...Meg kell kérdezzem továbbá: kinek a politikai hasznát szolgálja szerinted, ha református fiatalokat, ráadásul olyanokat, akikből a jövő értelmisége lesz, lehet, a politikától, közélettől való távolmaradásra biztatsz - lelkészként? Kinek a politikai érdekeit szolgálja, ha hívő emberek kimaradnak a közéletből, a politikából, s teljesen átengedik a terepet e területen is az ateistáknak, nem hívőknek, nem keresztyéneknek?Kelthet-e az ilyen biztatás megbotránkozást esetleg olyan keresztyénekben, akiknek az Úr tálentumot adott a közéletben való részvételre, földi hazánk Isten országához közelítésére? Mégis: úgy gondoltam akkor is, s úgy gondolom most is: mindezt hited, akkori tudásod szerint mondtad, cselekedted, féltő, óvó szeretettel egyházunk és népünk iránt. Akkor is így gondoltam ezt,, ha nem feltétlen értettem ezekkel egyet hitem és felkészültségem akkori állapota miatt. Tehet-e egy lelkész, majd egy püspök tehát olyan nyilatkozatot, cselekedhet-e olyat, amely megosztja egyháza közvéleményét? Ugye nehéz ezt kikerülni.Azt hiszem amúgy, hogy sokszor az a jó igehirdetés, amely Jézus szavai alapján vitát generál, hitet épít, akár a hívő közösségen belül...tehát akár megoszt. Megoszthatta-e például a 2004 decemberi, a kettős állampolgárságról szóló, igen szavazatra buzdító református zsinati körlevél református egyházuk közösségét? Sajnos, be kell látnunk, hogy igen, megosztotta. Mégis: ki kellett adják lelkészeink, zsinati tagjaink ezt a körlevelet? Természetesen igen. Sőt: erkölcsi, keresztyéni kötelességük volt az igen melletti állásfoglalás.
Meg kell kérdezzem továbbá: a debreceni református kollégium szerinted egyházi ingatlan, egyházi intézmény? Bölcskei Gusztáv jelen lévő lelkésztársaival ott 2012-ben avatta újra az 1947-ben eltávolított Horthy-emléktáblát. Ugye, abszurd lenne ellene is fegyelmi eljárást kérned, pedig ha következetes vagy, ez elkerülhetetlennek tűnik.
Végül, de nem utolsósorban úgy gondolom, hogy Jézusnál megosztóbb személyiséget nem nagyon tud egyikünk sem mondani. Testvéri szeretettel kérlek, hogy mindezt gondold át, mielőtt hasonló nyilatkozatokat teszel. Áldás, békesség!
Tisztelettel: Dr. Kékesi Raymund, a magyar református egyház tagja.

(Válaszom Szabó István nyilatkozatára. Kommentjeivel együtt olvasható a reformatus.hu - n.)

mitmiért? 2013.11.10. 12:51:00

A poszt kérdésére a válasz: NEM, senki, semmilyen református, keresztény v más egyházi v bármilyen egyéb formáció -párt, es személy SEM avathat tömeggyilkos, háborús bűnös, hazaáruló egyénnek szobrot. Mivel Horthy az volt, ezért neki szobor nem jár, max. házioltár. A keresztény egyházak meg nagyon jó lenne, ha abbahagynák az irredenta uszítást és pilitizálást, már Jézus is el akarta választani az egyházat az államtól. Ráadásul ha valaki, akkor ő nem volt zsidogyulolo, lévén zsido ember. Summa summarum, ez istennek sem tetsző cselekedet.

mitmiért? 2013.11.10. 12:55:13

A Horthy kapcsán magyarkodók meg legyenek tisztába azzal, hogy horthy konkrétan megtizedeltette a neki elkenszegulo MAGYAR tengerészeket. Azaz magyar emberek gyilkosa is.

mitmiért? 2013.11.10. 12:57:37

... Azon a félmillió MAGYAR zsidón túl, akit deportáltatott.

elektrodinamika 2013.11.11. 19:12:41

@mitmiért?: Te berbécs, nem voltál katona ugye??
Tudod mi jár a parancsmegtagadásért hadi-háborús helyzetben???

elektrodinamika 2013.11.11. 19:14:21

@mitmiért?: Már fél millió?? És miért ilyen kevés?? Ha mind kintmarad akkor lehet lett volna olyan szerencsénk, hogy nem lett volna a 45 éves judeo-bolsevizmus !

elektrodinamika 2013.11.11. 19:16:23

@mitmiért?: Nocsak?? Már az egyházi ügyekhez is értesz?
És mit szólsz a kipusztított zsidó hitközségek örökös belepofázását a politikába??