gyarmat.jpgÍgy az év vége felé lassan már megállapítható, mi volt az esztendő legnagyobb botránya. Sokáig úgy tűnt, a trafik-mutyi és a szocik bajai videóhamisítása viszi el a pálmát – aztán jött Horváth András adóellenőr és kipakolt. A NAV - most már csak volt – munkatársa nem egy konkrét ügyről rántja le a leplet, hanem egy egész, döbbenetes összegeket felemésztő csalás-szisztémáról. És ezen keresztül az egész magyar állam gyomorforgató működési mechanizmusairól.

Horváth az Indexnek adott interjúban arról beszél, hogy különböző közvetítő fantomcégeken keresztül a nagy szupermarket-láncok adókötelezettségeik jelentős részét elcsalják. Tulajdonképpen ez így, önmagában nem is lenne merőben új információ, hiszen azt már régóta tudjuk (de minimum sejtjük), hogy a multik nyereségük döntő többségét különböző legális, féllegális, vagy full illegális csatornákon keresztül kiviszik az országból. A megdöbbentő az, hogy az ex-adóellenőr szerint ennek nagy része borzasztóan primitív, átlátszó technikákkal történik, amelyekkel az adóhatóság régóta tisztában van, de nem tesz ellene semmit. Szándékosan. Mert nem akar. Mert a fejesek, és azok főnökei is benne vannak. Nem csak a NAV vezetése, hanem az országé is. Ezt ilyen világosan, nyíltan még soha, senki nem mondta ki.

Becslései szerint évente akár 1700 milliárd forintnyi adót síbolnak el így Ez az átlagember számára felfoghatatlan összeg, legtöbben csak annyit éreznek, hogy bitang sok pénz. Hogy megértsük, mennyi is, elég belegondolnunk: ez az éves magyar állami büdzsé közel egytizede. Vagyis tíz esztendő alatt egy majdnem teljes költségvetésnyi gempát visznek ki az országból azok a multik, akiknek állítólag azért kell udvarolni kormányoktól és ciklusoktól függetlenül, mert ők a hazai gazdaság „húzóerői". Miközben – ha igaz, amit Horváth állít – akkor ezek a cégek puszta létezésükkel az általuk megtermelt állítólagos nemzetgazdasági haszon sokszorosába kerülnek nekünk. És ne feledjük: a mostani botrány csak arról az adóról szól, amit törvénytelenül elcsalnak – a gigantikus, újra, meg újra megújított kedvezményekről, a haszon külföldi anyavállatoknak való tovább passzolásáról, és a hazai KKV-szektor lassú halálra ítéléséről nem is beszéltünk!

A hab a tortán, hogy a csalás részben tömeges fiktív ÁFA visszaigényléssel történt. Vagyis nem elég, hogy kibújnak a közterhek alól, még jól le is húzzák a költségvetést, amelyet előzőleg már átvertek. Ehhez már a rinocérosz vastagságú bőr is kevés, ehhez kell még valami más is. Tökéletes biztonságérzet, annak egyértelmű tudata, hogy ezt úgysem fogják soha számon kérni a három üveggolyóval kilóra megvett bennszülött törzsfőnökök. Ez az igazi tragédia.

Ma a magyar állam egy 19. századi fekete-afrikai gyarmat szintjén működik. Külügyi, nemzetpolitikai érdekérvényesítő képessége Német Kelet-Afrika szintjén van, közbiztonsága Belga Kongóénál valamivel lejjebb, lakóinak komfortérzete valahol Brit Szomália magasságában. Egyetlen jól működő életfunkciója saját állampolgárainak professzionális szintű kifosztása, gazdasági erőforrásaink ipari szintű kilapátolása. Vegyünk egy nagy levegőt, és vegyük végre tudomásul: nekünk, magyaroknak hazánk van, de országunk már nincs.

Komolyan nem örülök neki, de évek óta kedvenc verseim közé tartozik Erdélyi Józseftől a Lovaspóló a vérmezőn, idéztem már itt a Jobbegyenesen is. Nem azért, mert esztétikailag csúcsteljesítmény volna – hanem, mert minden sora igaz erre a nyomorult, lehajtott fejű 21. századi magyar valóságra. Akit érdekel, és szeretne egy kicsit asztalt csapkodni, olvassa el az egészet. Én, egyszerű bennszülött, most csak ezzel a kiragadott részlettel fordulnék a törzsfőnökökhöz és a nagy fehér hódítókhoz. 

Csak játsszatok, ti gyarmatos urak,
pólódresszes balkáni angolok;
ne izgasson benneteket hogy én,
együgyű költő, mit is gondolok;
hisz messze vagyok, messze tőletek,
én, én, a puszták felszakadt fia,
mint lovatok csutakolója és
a maharadzsától a pária.

Éljetek a szép napokkal, urak;
játsszatok, míg be nem borul az ég,
sáros nem lesz a Vérmező és csúszós
törvényhozó kezetekben a fék;
míg meg nem ered az őszi eső,
a Vérmezőre le nem hull a hó;
míg el nem fogy a zab, a türelem,
s ki nem döglik alólatok a ló!...

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr285631803

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jelentés a gyarmatról - a NAV-botrány, és ami mögötte van 2013.11.13. 21:26:01

Ma a magyar állam egy 19. századi fekete-afrikai gyarmat szintjén működik. Egyetlen jól működő életfunkciója saját állampolgárainak professzionális szintű kifosztása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2013.11.13. 18:17:44

Na, ja. Egy Tesco mindösszesen befizet 162millió Ft adót, mi? :D

adozona.hu/archive/20110128_valsagado_

Tökibá3 2013.11.13. 18:36:08

@Sátán meg a Jocó:
És a különadó? Az a pár milliárd smafu?
És a CBA-t miért nem említed?
Mert magyar? Hát, nem az..ellenben tolvajok ők is.

Sátán meg a Jocó 2013.11.13. 18:48:43

@Tökibá3: ezer bocs és öt anyamedve, hogy nem vettem végig az EGÉSZ palettát a kommentemben :D na, nehogy már rajtam kérd számon a kívánságaidat! Írd be te, amit hiányolsz. :P

toportyánzsóti 2013.11.13. 23:30:57

Jobberek kicsit meglepődhettek,hogy élő istenük milyen ügyesen boldogul a megszállók baksisából,épül szépül a faluja 300 nézőátlagú focicsapatának stadion,kisvasút,milliárdos gázszerelő hírességük is van má...

nincs1itt 2013.11.14. 00:30:30

Azt ne felejtse el senki, hogy ezt a "magyarok" hagyják, engedik. Sőt az "ügyeskedő", az a VALAKI, az adócsaló az már félisten.
Egy barátom remekül összefoglalta az ország helyzetét:
"Cigány stílus, tolvaj tempó, maffia módszerek!"
A "fejesek" a NAV-tól a politikai szereplőkig, nyakig benne vannak az ilyen üzelmekben, a kisember meg kicsiben csinálja, amíg el nem kapják!
Mo. nem létezik, megszűnt, csak valami fura uram, bátyám konglomerátum maradt belőle, időlegesen.

7tom 2013.11.14. 01:06:38

Kicsit eltúlzottnak érzem a számot, ugye az ÁFA többnyire 27%, ha 1700 milliárdot csalnak el, akkor 6100 milliárdos kiskereskedelmi forgalom után kellene ÁFA-t elcsalni, nos a legnagyobb Tesconak van éves szinten kb. 650 milliárdos forgalma, és ezzel piacvezető, az összes multinak, és kereskedelmi láncnak nincs 6000 milliárd az összforgalma, akkor hogy lehet 1700 milliárd ÁFA-t elcsalni, miközben ÁFA bevétel is keletkezik, úgy 3000 milliárd?

P.Freddy 2013.11.14. 01:21:09

@Tökibá3:

"És a CBA-t miért nem említed?"

CBA-t hagy békén, ő felszólította a dolgozóit hogy a legnagyobb formátumú magyar politikusnak menjenek el bégetni, többmilliós menetben.

A legnyagyobb formátum kialakítás alatt van, százötven tonna bronz lesz és a Kossuth tér dísze lesz Orbán Viktor szobra, amint egy százkilós pallossal levágja a Rezsisárkánynak mind a hét pöcsét. És ezután megmogyorózza, majd kioszt hét kokit meg sallert. Az installációban a méretek miatt Észak-Koreai szakemberek segítenek megtalálni a statikailag megfelelő, még nem teljesen húggyal feláztatott alátámasztási pontot.

Gyűrött Papír 2013.11.14. 01:25:48

@7tom: Talán a be nem fizetett + a visszaigényelt. Az 1700-ban benne lehet mind a kettő. Ha nem kapok meg 100 Forintot és még el is vesznek 100-at, akkor már 200 bukóban vagyok. De majd jön egy értőbb és véleményez.

7tom 2013.11.14. 01:42:12

@Gyűrött Papír: No ja, de akkor honnan van mégis ÁFA bevétel, ha senki nem fizet?

Makkasz 2013.11.14. 02:22:52

Gabikám, jó vaskosat multizol, meg magyar kkv-k lerombolásáról beszélsz. Had tegyem ide mit nyilatkozott az úriember, mert kiragadtál valamit, hogy ekézhesd a multikat. Kétlem hogy pont a neves külföldi cégekről beszélne (nem lehetetlen):

"Hangsúlyoznám még egyszer, hogy semmiféle kormánybuktató szándék nincs bennem. A kormánytól inkább segítséget várnék, mert a mindenkori kormányzat a NAV fölött van, így bármilyen eredményt csak a kormány támogatásával lehet elérni. Csak a kormány képes az oligarchákat megfékezni."

Másik:

"Arról, hogy a kiemelt adózókkal, akik a legnagyobb Magyarországon működő cégek, elnéző a hivatal. Konkrétan túl alacsony összegeket szab ki nyilvánvaló adócsalások miatt. Évente közel ezermilliárd forintot csalnak el a legnagyobbak, de még több ezer közepes méretű vállalkozás is van, ami haszonélvezője az egésznek."

Tehát itt éppen nem a multikról, hanem moi nagy és középvállalatokról beszél, akiknek jó politikai bekötéseik vannak. Pl. CBA.

Ne csak azt idézt, ami nem világos multiellenes gondolataidat igazolja.
Aligha Tesco, Auchan van ebben.

Ben Franklin 2013.11.14. 03:24:19

2 dolog büzlik:

1) kovács béla 'adóellenőr' hol dolgozott? A piramis legalján? És rálátott mindenre?

2) 'most már csak volt' dolgozó. Tehát ma rúgták ki? Vagy előbb kirúgták aztán gyorsan nyilatkozott?

3) A ktgvetés egyensúlyban van. Tehát eleve úgy tervezik, hogy beszámolnak mindig 1700 mrd mínuszt adócsalásra, vagy mi?

röhögő 2013.11.14. 03:43:58

@Ben Franklin: Abszolút biztosak voltunk benne, hogy te ezt is meg fogod védeni. Ezért vagy már tökéletesen hiteltelen.

bkkzol 2013.11.14. 03:46:30

Miért meg sem lepődünk azon, hogy a nagyok nagyban lopnak?!

Szúrófény 2013.11.14. 04:57:13

Ne vegyél Alkoholt, Benzint, Cigarettát! Ma így szól Antihatalom ABC!Egy hónap, és beszarnak! Felelősségre se vonhatnak!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.11.14. 04:58:01

Ebből megint csak annyi lesz, hogy lebuktatnak pár közepes adócsalót, meg halálra basztatják a kicsiket, hogy látszódjon a szigor, meg a tenni akarás.

Nagyon remélem, hogy az ügyészségre beadott cégnevek napvilágra kerülnek. Mert akkor lehet sarat dobálni mindkét oldalnak, mert lesz munició jobbról is, balról is.

Szúrófény 2013.11.14. 04:58:12

Kertészkedő

Szeretnék, ültetni
Gazembert, elvetni
Nékem ki, ne keljen,
Börtönbe, énekeljen
Ki volt a, komája
Ügyes kis, barátja
Segített, ő néki
Pénzt hogyan, venné ki
Pártvezér, képviselő,
Megjavul mindjárt ő
Elolvad a vaja
Kerítő, tolvaja
Ott aztán, rátalál!
Hány hét is, vidám nyár,
Amíg volt, lopókor,
Elszedik, lopóktól
Megszerzett, vagyonát,
Azonnal, adja át!

2013-11-14

nu pagagyí 2013.11.14. 05:29:13

Lehet ez egy újabb trükk is. A kormánypárti megszállás előkészítése a NAV-ban, plusz rúgnak egyet a multikba. A megszállt NAV pedig arra jó, hogy a módszert nagyüzemben gyakorolhassák azok, akik elég közel vannak a hatalomhoz.

Amúgy a jelenség ismert, buktak már le ide-oda szállított cukorral, búzával. Egyik sem a multik biznisze. Búzát legalább is nem kapni a Tesco-ban, a cukor meg bor- és pálinkahamisításhoz kellett.

ezso1 2013.11.14. 05:42:31

@Ben Franklin:

1 Nem a legalján dolgozott, olvass utána.
Mellesleg nem hinném, hogy őrült lenne az ember és ha nem az, akkor nem tesz olyat, amiből semmiféle előnye, csak hátrány származhat.

2, Először kipakolt, utána repült.

jog-ász 2013.11.14. 06:35:03

tényleg jó lenne elolvasni a nyilatkozatát, mert nem CSAK a multik összeesküvéséről szólt, a hazai kkv szektort is érinti a nagy népi összjáték, valószínüleg igy tud még fennmaradni ez a korhadt balkáni tipusu gazdaság.
a nagy multik amikor idecsábitották őket pár éves adómentességet kaptak, az lejárt rég, gondolom az az adómentesség meghosszabbítása..az áfa visszaigénylés,csalás meg érdeke lehet a multinak, a neki beszállító magyar cégnek és mindkettő alkalmazottainak(nem lenne munka, és nincs hazai tőke-vagyis most már kezd kialakulni gondolom az elmult év évi 1700milliárdjából)

belekotty 2013.11.14. 07:00:55

@nu pagagyí: "A kormánypárti megszállás előkészítése a NAV-ban," - Úristen! Hogy te mennyire naív vagy!

belekotty 2013.11.14. 07:02:35

@nu pagagyí: Ez szerintem a multik nyakának további szorongatását készíti elő. Amiben van egy csomó jogos dolog. Energia multinál dolgoztam, mesélhetnék.

belekotty 2013.11.14. 07:03:57

@Ben Franklin: Ilyen korán kezdődik a műszakod?

fizetekmegegysort 2013.11.14. 07:12:36

Elég érdekes nézőpont a multik nyakába varrni az egészet. Ugye kicsit sem zavar, hogy emberünk épp arról beszélt, higy kormányzati szinten hagyják, mi több, teszik a csalást?
@Ben Franklin: persze csak egy mozdulat lett volna utána nézni, ki ez az ember (korábbi Fideszes önkoris képviselő, aki kilépett a pártból, majd NAVos lett. Az észlelt szabálytalanságokat jelentette kisfőnöknek, nagyfőnöknek, majd mivel hirtelen elvették az ügyeket, az illetékes minyisztériumoknak 2x... Mindenki szart rá, így kilépett, kitálalt), de gondolom a Pártközpontban az eligazításkor erre nem tértek ki. Jelentéktelen apróság.

panic_button 2013.11.14. 07:13:29

Osszes multit allamositani kellene, akkor majd lenne hatekonysag!!!

JitterAee 2013.11.14. 07:19:05

Nagyon nagy baj van. Akkor pofont még nem láttam a fidesztöl. Akkorát adtak maguknak hogy a fal adta a másikat. Nem is értem hogy lehetett ezt igy.
Ugyanis félre ment az agymosoda. Nagyon.
Van ugye az hogy februárban 150ezer forintot ingyenes lesz a kp felvétel.
De! Ez ugy jött át hogy INGYENES fel lehet venni 150 ezer forintot 2x. Nem egy nem két embertöl hallotam. Valami már tervezi a mosógépet vesz belöle, van aki fát. Valaki csak örül milyen jó a fidesz hogy a kisnyugdijasnak adnak 300ezer forintot februárban.
Ebböl jól kijönni már nem nagyon lehet.
Mondjuk ugy, tulmosták a dolgot és a fogalmakat nem ismeröknek igy jött át.

Conchobar 2013.11.14. 07:43:26

Jött ez a NAV-os Horváth, elmondta mi a helyzet a NAV vonalán. Aztán ki mindenki az pártállásának, szimpátiájának megfelelően kiragadott a nagy egészből ezt-azt és most azt emlegeti. A blogíró agyában a multik ragadtak meg, másokéban a Fidesz, jön majd, aki Gyurcsány szerepét látja meg. Sőt van aki csak holmi ujjbólszopott hazugságnak tartja az egészet. Így vagyunk mi a politikával is. Ahelyett, elzavarnánk a véreres f@szba az egész bagázst, azokat, akik már leszerepeltek egyszer, helyette hatalomban (parlamentben/kormányon) tartjuk őket (Orbántól Bajnaig, Gyurcsányig)

rolika 2013.11.14. 07:46:27

@7tom: Volt egy NAV-akció, amikor konkrétan megfigyelték a szlovák-magyar teherforgalmat, áfa-csalás gyanúja miatt. Nem tudom, miért, de beharangozták (talán ez az, amiről Horváth úr beszélt), és napi(!) 1600(!!!) teherautóval kevesebb érkezett kis hazánkba az akció 3 hónapos ideje alatt.

kisQtya 2013.11.14. 07:48:57

@Ben Franklin: A piramis tetején lévők a piramis alján lévők szemével látnak.
Sajnos nem tudtak neki felmondani, mert ő intett be, miután hosszú ideig bombázta dicső vezérkarát a problémájával, de leszarták.
Igen, a költségvetést úgy tervezik (mert a tervezéshez sem értenek), hogy bázisév+X%. Tehát ha tavaly is csaltak, akkor az bé van tervezve.

martineden 2013.11.14. 07:50:40

@JitterAee: Igen ez igy van.Elso pillanattol igy hirdettek.Aki csak a cimeket olvassa annak igy jon le

vjo 2013.11.14. 07:52:54

Mire ez a hatalmas felháborodás?! 1990-ben ez így lett átvezetve. Teljesen mindegy, milyen színű kormány van, az álami gépezet működési rendszere változatlan. A multik és egyéb csókosok személyes viziten alkudják ki az adóik összegét. A ma született kismacska nem látja, mi folyik itt, öt napig! Csak a szellemi toprongyok kötik a jelenséget oldalakhoz. De nem ez a lényeg! Amíg ezzel foglalkozik a nagyérdemű, nem figyel másra.

martineden 2013.11.14. 07:55:22

@Conchobar: Azt akarod sugalmazni ,hogy jojjon zazrivec vona?

Mészáros Laci 2013.11.14. 07:59:51

A főapehes szerint a leleplező nem volt ténylegesen ellenőr, hanem ellenőrzés koordinátor, egy darab ellenőrzésben vett részt és azt sem sikeült lezárnia egy éven belül.
És persze az apeh rendszerei nem teszik lehetővé azt a "leállíást" észrevétlenül.

Ez így nem túl koherens, de tegnap ezt mondta.

The Glow 2013.11.14. 08:04:39

Leginkább áfaügyekkel foglalozó áfaszakértőként szeretnék pár gondolatot megosztani.

1.
Amiről Horváth András beszél és ír, az nem hihetetlen újdonság (ő sem állítja azt). Magyarországos az ilyen "felszívódó adózós" áfacsalásokról, körhintacsalásokról az EU-csatlakozás óta intenzíven szó van. A NAV évről évre cikkezik, nyilaktozik, stratégiázik róla, hogy ez a csalás milyen iszonyatos károkat okoz Magyarországon. Az EUban a legnagyobb tagországoktól kezdve mindeki, a Bizottság is 10+ éve azon dolgozik, hogy gátat vessenek az ilyen csalásoknak. A legerősebb nemzetközi együttműködésben próbálnak küzdeni ellene, a NAVnak kiemelt vizsgálati területei évek óta az ilyen csalások, a bíróságokon nagy számban jelentek meg ilyen ügyek.
Csak egy példa: a fordított adózást hat éve az építőiparban, majd például a üvegházgáz-kvóta kibocsátásnál, a mezőgazdasági termények kereskedelménél azért vezették be, mert ezeken a területeken sok ilyen csalás volt, amit fordított adózással akadályoznak meg. (Amúgy szerintem nem ideális megoldás, bár rövid távon és országon belül hatásos, de ez most mindegy). A belföldi összesítő jelentés szintén az ilyen csalásokat hivatott felderíteni. Szóval, valós ügyekről van szó, amire Horváth András nem elsőként, csak emlékeztetett. Az egyetlen ok, amiért az ő sztorija kapós, a korábbi sztorik meg megmaradtak szakmai körökben, hogy ő multi cégek és magyar nagyvállalatok tudatos csalására utal, és hogy a NAV ebben "benne van". Szaftos.

2.
Ő sem azt mondja, hogy a nagy kereskedelmi hálózatok (a példa kedvéért: Tesco, Auchan, akárki) csökkentik csalással az adókötelezettségüket. Az általa ismertetett sémáknál egyetlen forinttal sem csökken ezeknek a cégeknek az adókötelezettsége. Ami történik, hogy ezek a cégek a valós beszerzéseik után, valós számla ellenében, valóban kifizetett ár után, általuk valóban kifizetett áfát (a normális rendszernek megfelelően) visszakérnek. És amikor az árut eladják, az áfát szabályosan befizetik.
A próbléma ott van, hogy a Tesco/Auchan/akárki BESZÁLLÍTÓJA, vagy éppen a beszállító beszállítója nem fizeti be az áfát, amit be kellene fizetni. Az így elcsalt pénzből nincs jogosulatlan előnye a vevő cégnek, az a csaló beszállító haszna.

Horváth András úgy érzi, hogy a Tesco/Auchan/akárki, az általa valóban kifizetett áfa visszaigénylésére nem lenne jogosult, mert az egyik beszállítója (vagy annak a beszállítója) nem fizette be az áfát a NAV felé. És szerinte erről a Tesco/Auchan tudott.

3.
Ő azt mondja (mástól is hallottam már ezt, lehet, hogy igaz, de nem tudom), hogy bizonyos termékeket (pl. étolaj, cukor) szinte csak áfacsalásos eredettel lehet találni a nagy boltok polcain.
Ennek nem az az oka, hogy a Tesco/Auchan/akárki csalni akar minden áron. Hanem, hogy az egyébként áfacsaló cég 5-10%-kal (vagy többbel?) olcsóbban adhatja az árut, mint egy szabályos vállalkozás (na ja, 27% elcsalt áfából könnyű). Ennek az a következménye, hogy a piacról nagyon könnyen kiszorítják a szabályos vállalkozást. Tehát a Tesco/Auchan/akárki csak akkor vehetne szabályos eredetű árut, ha direkt a drágábbat venné meg (és ezzel mellesleg a polcairól jóval drágábban lehetne megvenni az árut, azaz inkább a másik boltban venné meg az elcsalt áfájú olcsó cuccot a vevő). De hamarosan már nem is nagyon lesz alternatíva, hiszen a folyamatos versenyhátrányban lévő esetleges nem-csaló beszállítók pár hónap, 1-2 év alatt lemorzsolódnak, csődbemennek, eltűnnek a piacról. Ezután már elvben sincs választási lehetőség.

4.
A NAV sokáig rutinszerűen próbálkozott mégis azzal a mentalitással, amit Horváth András is követel: mivel a valódi csalókat nem tudták megfogni (mire megtalálják, a cég ügyvezetője és tulajdonosa ukrán hajléktalan, a csaló cég ténylegesen nem fellelhető), ezért megkeresték azt a valóban létező, nagyobb céget a láncolatban, aki az árut (két-három értékesítéssel később) megvásárolta és szabályosan, adót fizetve eladta. A standard érvelés: nem járt el körültekintően a vevő, a csalárd cégnek valódi gazdasági teljesítménye nem lehetett, ezért a számlái után a szabályosan eljáró cég nem vonhatta volna le az áfát. Áfa (és bírságok) követelése indul.

Az Európai Bíróság részben ennek szabott gátat, amikor egy magyar panaszos ügyében kimondta: a vevőtől nem tagadható meg az áfa visszaigénylése, kivéve, ha a vevő tudott róla (vagy tudnia kellett volna róla), hogy az eladó csalt. A "tudnia kellett volna" feltétel címen viszont nem várható el olyan nyomozás, amire a normális gazdasági életben nincs lehetőség, eszköz, gyakorlat. (Egy vevő cég nem tudja a beszállítóját, sőt, a beszállító beszállítóját is ellenőrizni, fizikai raktáraiba bemenni nyomozni, nem tudja az adóbevallásait megnézni, NAV átutalásait ellenőrizni). Az Európai Bíróság azt mondta: a NAV feladata, hogy objektív bizonyítékokkal alátámassza, hogy a vevő tudott a csalásról, vagy tudnia kellett volna. Különben futhat az eladó cég után.

2013.11.14. 08:14:45

Nem tudom mi ez a nagy felhördülés, egyáltalán nem kellett nagyon a tűz közelében ülni ahhoz, hogy az embernek legalább megközelítőleg fogalma legyen a körhintacsalásokról illetve az általuk okozott évi többszázmilliárd forintos kárról.

Az más kérdés, hogy ezeknek milyen a társadalmi megítélése - ld. az államtól lopni nem bűn - no meg mekkora hírverést kapnak a médiában. Ugye hát nagyjából semmit, mert mégis csak érdekesebb az, hogy Knut vidéki unokaöccse felbukkant önkéntes száműzetésből, illetve hogy egy öregember lefújt gázsprével egy kutyát, ami szörnyű.

csepke 2013.11.14. 08:16:14

@The Glow: Jól tetted hogy leírtad ezt, én csak most értettem meg igazán az egészet. Neked kellett volna azt az interjút csinálnod. De legalábbis a cikkhez a háttérmagyarázathoz megkérdezhetett volna az újságíró. Szerintem ő se értette pontosan, bár biztos vagyok benne hogy az adóellenőr szakmailag korrekten elmondta, csak leírnia nem sikerült közérthetően.

Csató 2013.11.14. 08:16:47

Ahol egy hiper nemzeti érzelmű Bayer Zsolt szlovák rendszámot rakat a közpénzből vásárolt terepjárójára, ott mit is várjunk el egy idegenszívűtől.

Ahol annak idején a Vegyépszer egy rakás magyar alvállalkozót, hagyott csődbe menni....

És bizony valakik el is veszik a kenőpénzt. Nem csak az egyszerű revizor, hanem az osztályvezetője, az osztályvezető igazgatója, és az igazgatót kinevező államtitkár, miniszer is!!!

Szevasztok 2013.11.14. 08:17:49

A posztoló szépen összemossa az ÁFA csalást a multikkal, miközben csupán annyi a közük egymáshoz, hogy a nagyüzemi ÁFA csaláshoz az kell, hogy a végén nagy tételben forogjon az áru. Azt meg nem lehet a sarki kisbolton keresztül.

A multik beszerzői lehet, hogy tudnak a dologról, de legfeljebb szemet hunynak felette, és távol tartják magukat tőle. (Aki komolyan azt gondolja, hogy pl egy Tesco vezetés belemászna egy káeurópai adócsalási bizniszbe, az gondolja át még egyszer!)
Az ő hasznuk az egészből annyi, hogy fel tudják venni az árversenyt a többivel.

csepke 2013.11.14. 08:23:52

@JitterAee: hehehe, ez isteni! Tényleg amilyen ostobák sokan elképzelhető. Jajj, a könnyem is kicsordul.;)Isteni lenne egy "szabadságharc" a fogalmatlanoktól februárban hogy miért nem ad nekik az automata 150 eFt-t, pedig a fidesz megmondta hogy az jár. Jajj, hülyék paradicsoma lassan valósággá válik.;)

Szevasztok 2013.11.14. 08:23:56

Egyébként a megoldás nagyon egyszerű: a tömegáruknál (cukor, liszt, gabona, étolaj) vigyük le az ÁFÁ-t 10% alá.
Egy nap alatt megszűnne ez a vircsaft.

Ja lehet, hogy valakinek nem érdeke megszüntetni?!

vajdasagi 2013.11.14. 08:28:07

@The Glow: Köszönm szépen a hozzászólásodat. Azt hiszem, hogy teljesen megértettem. Mindenkinek ajánlom is, hogy olvassa el, mert okosabb informálódni, mint tárgyi ismeretek nélkül a multikat ekézni, vagy akár a NAV-ot, a kormányt, bárkit.

Persze attól még a helyzet szörnyű...

spinat 2013.11.14. 08:28:20

valamit itt félreértetek. nem vagyok adószakértö, de az még nekem is átjött, hogy ennyi adót csalnak el, ami nem egyenlö azzal, hogy ennyit visznek ki az országból. A másik, hogy a NAv-os figura az élelmiszermultikat csak példának hozta, az az 1700 mrd összesen a nagy és közepes cégekre vonatkozott.
Na nem baj, lehet megint szidni a tecsót.

nu pagagyí 2013.11.14. 08:33:18

@belekotty: Nem hiszem, hogy naív lennék. Arra gondolsz, hogy a NAV már most is megszállás alatt van? Talán nem eléggé és nem azok szállták meg, akik most pillanatnyilag fölénybe kerültek a kormánypárt belharcaiban. Én is csak találgatok. Lehet persze a másik, egyelőre hitelesnek tűnő opció is, a "leleplezés" egy becsületes ember spontán kiborulása.

Nem esett itt szó arról az Áfa kapcsán, hogy tetemes kárt okoz az, hogy akkor is vissza lehet igényelni az Áfá-t, ha a cég ki sem fizette a beszállítóját, alvállalkozóját. Ezt meg lehetne tiltani és talán még az EU sem háborogna (lásd még lánctartozás).

Shopping 2013.11.14. 08:34:44

+ mindeközben a Közgép újabb 130 MILLIÁRDOT érő pályázatokat nyert meg!!!!

Szép kis ország...

Mi meg hagyjuk

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.11.14. 08:35:15

Újabb fdeszmutyi, CBA, Lázárék...stb

Orbán takarodj!

Csató 2013.11.14. 08:36:35

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy az elcsalt évi 1700 milliárdból mennyi csorog vissza a pártokhoz.
Mert valakiknek garantálni kell a "megfelelő" törvényeket, a "megfelelő" hatósági eljárásokat.

Conchobar 2013.11.14. 08:39:39

@martineden: "Azt akarod sugalmazni ,hogy jojjon zazrivec vona?" Mészáros Laci: "Elzavarjuk? És utána?" - Én csak azt akarom sugallmazni, hogy a választók döntő többsége azt hiszi, hogy csak annyi párt létezik Magyarországon, amennyit a média sugallmaz nekik (van akinek az agyáig eleve csak 2 párt jut el). Észre se veszik, hogy birkamódra cselekszek, egyszerűen csak arra a pártra szavaznak, amelyre szavaz a többség, az általa figyelembe vett többség. Meg se próbálja kiválasztani a sok-sok párt közül a neki szimpatikusat

Kopeczky Ákos 2013.11.14. 08:40:38

Ez a 27%-os áfa olyan, mint ha találnál az utcán egy vastag bukszát. Túl nagy a kísértés

jogalany 2013.11.14. 08:45:45

Teljesen mindegy, ki nyeri el a munkát, ha rendesen fizeti az adót. Nekem nem oszt - nem szoroz, ha Orbán haveri köre, vagy a szocik nyernek ek munkát, országon belül marad. Simicska elött, osztrák és más külhoni cégek nyertek, és azért mégse jó, ha a munka ellenértéke a magyar adóforint határon túl kerül.
Mikor fogtok felháborodni a Lottó zárolt és csalásra alkalmas adatbázis kezelésén, vagy a hetente sok millió játékos nem számít?

nu pagagyí 2013.11.14. 08:47:40

@Shopping: Mit lehet tenni? Egyedül a Közgép felel meg a szigorú tender-kiírásnak. Ez az egyetlen cég, amelynek "köz"-zel kezdődik és "gép"-pel végződik a neve.

Netuddki. 2013.11.14. 08:53:02

Ez a probléma a lobbikosokkal ami előjön ebben a blogbejegyzésben is.

A kereskedelmi láncokat, azok közül is a tuskót kiragadva háborog a blog szerzője. Pedig nem az a lényeg, hogy a tuskó és a külföldi multi adót csal! Adót csal itt mindenki aki megteheti. Aki itt él és nyitva tartja a szemét az tudja mi a helyzet.

Rohadt magasak az adók Magyarországon, ami sajnos nem az ország hanem pár bűnöző csoport érdekeit szolgálja. De még ennél is nagyobb gond, hogy akinek rendet kellene tenni ezen a szemétdombon, a magyar megélhetési politikusnak, ők is vastagon benne vannak.

Érdekes módon a fideszes "köz"-nek csúfolt média lapít ebben a kérdésben, miközben 20-adrangó ügyeket óriásira tudnak fújni csakhogy a fidesz vélt és valós politikai ellenfeleit fikázhassák...

Ben Franklin 2013.11.14. 08:54:20

@ezso1: Forrás? Csak hogy utánaolvashassak.

nu pagagyí 2013.11.14. 08:55:16

@jogalany: Az országnak egyáltalán nem mindegy, kikből lesznek vállalkozók. Olyanokból, akik valóban hozzátesznek az ország fejlődéséhez, hatékonyak és exportképesek, vagy olyanokból, akik csak a költségvetést osztják el újra. És az sem mindegy, hogy alulról indulva el lehet-e jutni a csillagokig. A teljesítmény-elvnek kellene áthatnia mindent. Aki teljesít, boldoguljon.

Az sem igaz, hogy jobban járunk, ha valamit drágábban csinál egy bennfentes. Az összes felesleges állami kiadás nekünk több adót jelent.

Conchobar 2013.11.14. 08:58:55

@kovi1970: "Érdekes módon a fideszes 'köz'-nek csúfolt média lapít ebben a kérdésben" - Örülj neki. Mennyivel lesz az jobb, ha ők is elkezdik a kérdés feszegetését. Mert abban biztos lehetsz, hogy ők is hozzádhasonlóan csak egy oldalra látnak, és elkezdenek majd Gyurcsányra meg Bajnaira mutogatni

Netuddki. 2013.11.14. 09:00:29

@Szevasztok: Ó, a külföldi multiknak vannak sokkal jobb könyvelési trükkjeik az adócsalásra.

Ha már a tuskó előkerült. Hogyan lehet, hogy a tuskó összesen annyi adót fizet amennyi a minimálbérnél némileg magasabb bér után kiszámolt járulékok összege? Adóról beszélek és nem ÁFA-ról.
Veszteséggel működik Magyarországon a tuskó? Kétlem! Még nem tűnt fel senkinek? Kétlem!

Hogyan lehet, hogy a legnagyobb termelő cégek adózás előtti és adózás utáni eredménye forintra megegyezik? Pár évvel ezelőtti HVG-s listában láttam. Ez sem túnt fel még senkinek? Kétlem!

gyongyi70 2013.11.14. 09:00:51

Nem a multik csalnak adót.

Ők Horváth szerint is "haszonélvezői" a dolognak. De igazából, tegyük hozzá, a fő haszonélvezők a fogyasztók, akik olcsóbban veszik a cukrot, étolajat, stb-t. Ilyen alapon mi valamennyien benne vagyunk a mutyiban.

A multikat el lehet ítélni azért, mert nyilván sejtik, hogy áfa-csalt terméket vesznek meg, azért olyan olcsó, de ez legfeljebb etikai bűn, amúgy adójogilag és büntetőjogilag ők nem követnek el semmit.

Az igazi adócsaló néhány magyar-szlovák-román zavarosban halászó nagyker cég, amiknek tulajdonosai, érdekes módin hajléktalanok. (Hogy ki van mögötte, más kérdés).

Az egész ügyben az a szomorú, és gyanús, hogy rögtön mindenki a "multikra" veti magát. És akkor jön a római jogból eredő örökérvényű kérdés: "kinek az érdeke"?

Hüm-hüm... Ki is indít mindig szabadságharcot a gaz multik ellen? Lehet, hogy ez az egész egy megrendezett színjáték, hogy legyen etikai okunk újabb különadókat kivetni? Vagy kiebrudalni a multikat az országból, hogy a CBA versenytársait eltüntessük? (Hogy megháláljuk a békamenetet...?)

Csak figyeljük a fejleményeket és majd kiderül...

Netuddki. 2013.11.14. 09:02:09

@Conchobar: Ostoba, hazug, mutyizó, tolvaj banda a fidesz, és te is közéjük tartozol fizetett fideszes troll!

Gera 2013.11.14. 09:02:29

Nonszensznek tartom, hogy a vevő is felelős, mert tudja, hogy olyan alacsony árat csak áfa csalással lehet elérni. Ez a legaljasabb trükkje az adóhivatalnak. Ezzel az erővel most már akkor én is felelős vagyok, hiszen már én is tudom, úgyhogy innentől csak drága étolajat vegyek a bótban? Vicc.

devilstrueface 2013.11.14. 09:03:16

@The Glow: Köszöntem. Ezzel nálam Te lettél a hónap embere :)

Conchobar 2013.11.14. 09:03:59

Jellemzően ezt nyilatkozta a NAV-os Horváth az ügyben: "Tudom, vannak fideszes oligarchák, de nem csak fideszesek vannak benne. A pártok háttéremberei ezen a szinten már jellemzően együttműködnek, és a saját érdekeiket védik, nem az országét" ("
A maffia érdekeit sértem, a NAV is benne van" index.hu/gazdasag/2013/11/12/horvath_andras_nav/)

gyongyi70 2013.11.14. 09:07:28

@The Glow:
Tökéletesen megmagyaráztad.

Köszi!

vallatas 2013.11.14. 09:07:39

Elég egyértelmű számomra The Glow leírása alapján, hogy mire megy ki itt a játék.
A média úgy tálalja az ügyet, hogy itt a multik nagyban csalnak mááááá megint, gondolom nem véletlen ez az irányított véleményformálás. :-)
Gondolom megint a cél az, hogy lecsapjanak valami multira, most jól ellenük kell hangolni... hát sikerült, mert ilyen és hasonló manipulatív cikkek jelennek meg a témában.

importőr rule!

Conchobar 2013.11.14. 09:07:47

@kovi1970: "Ostoba, hazug, mutyizó, tolvaj banda a fidesz, és te is közéjük tartozol fizetett fideszes troll!" - Ja. Azért fizet a Fidesz, hogyha egyoldalúnak bélyegzik ('Mert abban biztos lehetsz, hogy ők is hozzádhasonlóan csak egy oldalra látnak, és elkezdenek majd Gyurcsányra meg Bajnaira mutogatni'). Te viszont nem vagy fizetett bérkommentelő, ugye?

zsg? 2013.11.14. 09:08:48

Szelektív a hallása és látása a tisztelt bloggernek. Jó nagyot multizik, meg karvalytőkézik az ügy kapcsán. Holott a valóság az, hogy a disznóságok nagy része mögött magyar emberek és magyar vállalatok állnak.

Csak egyetlen példa. Évek óta nylítan beszél róla az egész kereskedelmi szakma, hogy mi megy a CBA-ban. Tej, cukor, hús, gabona téren. Mégis érinthetetlenek. Utoljára 2011-ben bukott be a CBA Delikát, 4 Milliárd ÁFA csalással, de ők is csak azért, mert a vizsgálat még 2010-ben indult, amikor a narancs fiúk még nem voltak hatalomban. Azóta a CBA érinthetetlen. De ne legyen kétséged, hogy a CBA összes nagyker elosztó cége ugyanazokat a manővereket csinálja, a mai napig is, amiben a Delikát megbukott.

Hogy az 1700 milliárd mennyire valós, azt nehéz megítélni. De azt nem, hogy ezt a disznóságot nem az angol tesco menedzserek, még csak nem is a francia auchan felsővezetők találták ki. Ez amolyan igazi magyar fejlesztés, magyar know-how, magyar K+F. Ez az egész ügy mára akkorára nőtt, mint a 90-es években az olajszőkítés és annak különböző alfajai (fúróolaj, stb.). Azt is magyarok csinálták, abban is benne volt a hatalom könyékig, igaz kedves pintér sanyi bácsi, meg kedves NBH?

Mindannyian, akik kínlódva befizetjük az adónkat, a huszadik lehúzást is, a negyvenedik tranzakciós adót is, köszönjük meg szépen a korrupt és impotens államnak, hogy mi fizethetünk a bűnözők helyett.

belekotty 2013.11.14. 09:09:24

@fizetekmegegysort: Ó! Mit csodálkozol? @Ben Franklin: ír valamit amivel megvédi a kormány intézkedését. Azt hogy mit kellett megvédenie, azt utólag beleírják a kész anyagba.

ROTFL Manó 2013.11.14. 09:10:09

@nu pagagyí: Szerinted, amikor a Simlicska volt az Apek elnöke és az első napon, a Hosszú Bájtok Éjszakáján nyoma veszett az összes olyan iratnak, ami a Fidesz gazdálkodásának két folyamatban levő átvilágításával volt kapcsolatos, akkor már nem volt megszállva? Vagy most, amikor Vidra Ildikó a főnök, aki mit ad isten, hogy-hogy, hogy-hogynem, szintén Bibó-kollégista volt, most nem a narancssárga akarat érvényesül?

Gera 2013.11.14. 09:10:45

Amúgy meg persze, csak a multik. Mert Mari néni boltocskája nem a legolcsóbb nagykertől vásárol, mi? Meg ő utánanéz, hogy három lépcsővel a nagyker előtt jogosan igényeltek-e vissza áfát, mi? A lófaszt.

kronosz6 2013.11.14. 09:11:56

Ez a pasi régi dolgokról beszél. Amíg a ballirálisok voltak hatalmon minden megtörténhetett. Nagyon aljas banda. Videót hamísítanak stb.

Roan 2013.11.14. 09:15:11

Hát, ez a multik talicskával tolják ki a pénzt most nem jött be, lásd az ÁFA-szakértő kommentjét.

Netuddki. 2013.11.14. 09:20:52

@kronosz6: Na, itt a másik fizetett fidesztroll. Azért látom lassan beindul a fideszes propagandagépezet. Variációk mi lesz a propagandában:
- Erről is a zelmúlt8év meg a ballibák tehetnek.
- Tagadni, hogy a fideszes politikusoknak bármi köze lenne hozzá.
- Elhallgatni. Pillanatnyilag ez folyik. Kérdés meddig lehet csinálni?
- Mindenki sáros, úgyhogy kussoljon. Szerintem végül erre az álláspontra helyezkedik a fides, és nem fog itt változni semmi. Ahhoz túl zsíros üzlet ez egyeseknek. A kérdés, hogy azt meddig hagyják az adófizető állampolgárok? Ugyanis a kieső adóbevételt, a hiányt és a piacról felvett hiteleket is azok fogják megfizetni akik adót fizetnek.

"kronosz6 0 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2013.01.20. óta tag."

belekotty 2013.11.14. 09:21:14

@nu pagagyí: Nézd végig vannak-e Fidesz alapítók a NAV vezetésében.

nu pagagyí 2013.11.14. 09:22:37

@kronosz6: A videót nem tudom ki hamisította, a "dolgok" meg zavartalanul folynak most is. Erről szól ez a botrány. Az áfa-csalók egyébként rendszersemlegesek. Nincsenek elveik.

Conchobar 2013.11.14. 09:28:27

@kovi1970: "Na, itt a másik fizetett fidesztroll. Azért látom lassan beindul a fideszes propagandagépezet" - Ja. Mindenki fizetett troll, csak épp te nem vagy az. Te, aki mindenáron megpróbálkozik egy oldalra odatolni ezt a NAV-os szart

KopaszMercis 2013.11.14. 09:29:27

@7tom:
Az 1700 milliárdba beletartozik a visszaigényelt áfa is… így az összehasonlításod akár jó is lehetne, ha nem lenne hülyeség. Almát az almával hasonlíts össze. Nem azt mondta a NAVos csávó, hogy 1700 milliárd forintnyi be nem fizetett áfa van. Hanem hogy becslése szerint ilyen módszerekkel ha ezeket a "lánockat" végig követnénk, akkor ekkora kárra derülne kb fény. Rádásul egységesen említi a kiemelt adózókat, ilyen a MOL a Telekom kb az összes NyRT stb.
Vagy a valóság nem szempont?

Netuddki. 2013.11.14. 09:29:29

@The Glow: Magyarul a NAV-os dolgozók csesznek dolgozni. Vagy mint a vádban megfogalmazódott, vastagon benne vannak a buliban.
Innentől felmerül a jogos kérdés, hogy minek is fizetjük őket, milyen jogon csesztetik piszlicsáré büntetésekkel a becsületesebb adózókat, és egyáltalán minek fizetünk ilyen horribilis adókat amikor egyes kivételezettek megtehetik, hogy ne fizessenek, sőt adóvisszaigényléssel pozitív legyen a mérlegük? Nooooormális?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.11.14. 09:31:22

@7tom: Úgy, hogy nem csak az élelmiszerláncokról van szó. Nem tudom, hogy a blog miért így fogalmazott, az eredeti nyilatkozat nem erről szólt.

Egyébként ennek tükrében különösen vicces, hogy az oszd meg és uralkodj miilyen jól működik a birkák felett. Az ország jobban és ballant feje egymást kutyázza (csak nézzétek meg a blog kommenteket), miközben azok, akiket körömszakadtáig istenítenek azt nyomják, amiről a cikk is szól. Látszik, hogy gazdagodnak, sokkal jobban, mint ahogy a legális jövedelmük indokolná, de ezt senki nem firtatja. Hülyenép.

belekotty 2013.11.14. 09:32:11

@Roan: A szakértőség liberális trükk.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.11.14. 09:33:42

@Ben Franklin: No, megjött az irányelv a pártközpontból. Lehet elkezdeni gyilkolni a karaktert? Szép munkakör, gratulálok. Nyugodtan alszol gerinc nélkül?

Netuddki. 2013.11.14. 09:34:19

@Conchobar: Balfaszkám! Hol írtam egyoldalúan?
Kispofám! Ebben mindenki sáros aki a 23 év alatt döntési pozícióban volt. A fidesz meg pechére éppen most vezeti, ráadásul 2/3-al. Tudtak minderről? Persze. Tettek valamit ellene? Tettek valami kísérletet ennek a balfasz magyar adórendszernek az átalakítására? Ugye, hogy nem! Ugyanúgy sárosak, mint azok akiket állandóan fikáznak és azt propagálják, hogy ők különbek náluk. Hát nem. Ez persze nem csökkenti a maszop felelősségét, aki lop az tolvaj, mindegy milyen oldalon áll.
Na ezt hívod te egyoldalú álláspontnak. Bekaphatod...

elwood 2013.11.14. 09:34:36

a gyarmatosító tesco és a cba közt annyi a különbség, hogy a tesco bejelentett bért fizet a dolgozóknak szemben a cba-val amelyik zsebbe is tesz.

a nyereség adóoptimalizálásán pedig minden cég dolgozik, csak rá kell keresni van-e a cba-nak svájci leányvállalata. (van.)

Netuddki. 2013.11.14. 09:36:39

@Conchobar: Azon meg csak röhögni tudok mennyire izgultok a gyurcsányra meg a bajnaira...

2013.11.14. 09:36:48

@7tom: Egyszer nem fizetik be az áfát és másodszor pedig visszaigénylik a fiktív, soha be nem fizetettet is. Azaz 1700Mrd ÁFA-csaláshoz nem kell 6300Mrd alap, elég a fele is, mert duplán effektiv. A cikkben a whistleblower említi még a kölcsönzött munkaerővel kapcsoaltos adó- és járulékcsalásokat is, az 1700Mrd-ba beletartozik ez is.

Én betiltanám az egész munkaerőkölcsönzést a picsába!

Ben Franklin 2013.11.14. 09:39:47

@belekotty: Milyen kormány?...:) Nem sok konkrétum volt az interjúban az egyik az hogy 2007től vannak áldatlan állapotok az Apeh-ben.

Conchobar 2013.11.14. 09:40:29

@kovi1970: Hol írtál egyoldalúan??? Végig a Fideszt emlegetted, a másik oldalra meg képmutatóan csak annyit jegyeztél meg: "Ugyanúgy sárosak, mint azok akiket állandóan fikáznak és azt propagálják, hogy ők különbek náluk. Hát nem. Ez persze nem csökkenti a maszop felelősségét, aki lop az tolvaj". Miért nem szidod teleszájjal Gyurcsányt is ("A hivatalt 2007-ben Gyurcsány Ferencék alatt átszervezték, ekkor kerültek a megyei igazgatóságok fölé a régiós igazgatóságok. A régióknál és a kiemelt adózók igazgatóságán kerültek gyenge vezetők a hivatalba")

Ben Franklin 2013.11.14. 09:41:58

@Csató: 'Már csak arra lennék kíváncsi, hogy az elcsalt évi 1700 milliárdból mennyi csorog vissza a pártokhoz.'

A beszedett adót szokták lenyúlni nem az elcsaltat.

2013.11.14. 09:42:45

@Ben Franklin: A költségvetés annyira egyensúlyban van, hogy NEM kellett bevezetni vagy 15 féle új adónemet és véletlenül SEM kellett évközben visszamenőleg adóztatni senkit, mégannyira SEM kellett pótlólagos befizetést előírni.

Egyensúlyban van, stabilan száguld az egész szarhalmaz a szakdaék felé!

Conchobar 2013.11.14. 09:43:33

@kovi1970: "Azon meg csak röhögni tudok mennyire izgultok a gyurcsányra meg a bajnaira..." - Bajnairól egy büdös szót se írtam. Amit eddig írtam, az oldal- és pártsemleges, és másokat is ugyanerre intek. De nem baj, nyomjad csak a rögeszméidet

belekotty 2013.11.14. 09:44:12

@Ben Franklin: A szövegértelmezési problémáiddal nem foglalkozom.

2013.11.14. 09:44:37

@Conchobar: Az tehetne a dolog ellen, aki épp hatalmon van.

A vizsgálatot a fidesznek kell elindítania és ha tényleg vannak visszaélések akkor pártállástól függetlenül kell lesittelni minden felelőst.

Ezért a fidesz a céltábla! A szocikról mindenki tudja hogy lopnak de a gyenge kormányzat még őket sem tudja rendesen elkapni!

Mr. Waszabi 2013.11.14. 09:50:58

@KopaszMercis: ma reggel rádióban konkrétan megnevezte az érintett területeket:
- agrárium, azon belül főként gabona;
- élelmiszeripar;
- számítástechnikai alkatrész kereskedelem;

Korai még a multizás, egyedül az utolsó kategóriáról lehet tudni, hogy egyik főszereplője a már korábban lebukott Albacomp, amely magyar cég volt.

Ben Franklin 2013.11.14. 09:53:10

@kovi1970: Nem kéne készpénznek venni 'K. Béla' interjúját. Azt se tudtuk hogy a világon van, magas tisztségben dolgozott? Bizonyítékok, konkrétumok nem szerepelnek abban amit mond.

Csató 2013.11.14. 09:54:06

@Ben Franklin: A beszedet adót lenyúlják. gonosz multi pedig az elcsalt adóból fizet az éppen aktuális vezetőknek, hogy a megfelelő irányítás kerüljön a NAV megfelelő részeire, vagy épp legyen egy megfelelő korm. rendelet.
Ez utóbbit nevezhetjük korrupciónak is, amit többnyire a fekete gazdaságból finanszíroznak. Ebből él a politikai elit, nem pedig bruttó 450E+pótlékokból, pláne nem a képességeiből.

Ben Franklin 2013.11.14. 09:55:11

@Mr. Waszabi: Ez aztán a konkrétum. A világ minden bírósága bukna rá.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.11.14. 09:56:28

Afrikában az antilop,
Nálunk viszont mindenki lop.
:)

Ben Franklin 2013.11.14. 09:56:30

@Csató: Ebben ugyanannyi a konkrétum mint K. Béla interjújában....:)

Persze lehet hogy mondani akart valamit, repesve várom a fejleményeket.

Csató 2013.11.14. 10:00:49

@Ben Franklin: Bezzeg ha Selmeczi Gabriella mondaná, akkor már lehetne vésni gránitba is, mi:))))

/Bár, ha annyira alaptalan, légből kapott, akkor nem tudom miért 'vizsgálták át' a NAV-ot 48 óra alatt?;)Miért nem kenték egyből Gyurcsányra, vagy Orbánra/

qwertzu 2013.11.14. 10:02:59

Valami hozzáértő vázolja már nekem ha lehet, hogy miért nem lehet minden szektorra bevezetni a fordított áfát?

Ha az akkora varázsszer.

Nikorene 2013.11.14. 10:03:26

@The Glow: Elôttem többen mondták már, hogy remek összefoglaló. Egyetlen dolgoban vitatkoznék csak Veled, a vevô nagy vlószínûséggel igenis tudja, hogy az adott cég miért tudja a piaci árnál 10%-kal olcsóbban adni a ugyanazt az árut, és nyilvánvaló, hogy ha tudják, hogy ezért nem üthetik meg a bokájukat, akkor keresik is az ilyen cégeket, sôt azt is el tudom képzelni, hogy strómanokon keresztül fenn is tartanak ilyen cégeket. Az már más kérdés, hogy valószínûleg ördögi körbe kerültek, és nem is tehetnek más, hiszen egy Tesco nem teheti meg, hogy pl. az Auchan, vagy a CBA huzamosan olcsóbban adjon alapvetô élelmiszereket, mert az emberek gyorsan átszoknak, fôleg, hogy általában az egyik a másik közvetlen közelébe épült.
A másik, hogy pont ezért lett a minap az élôsertés, és a féldisznyó áfája 5%ra csökkentve, mert ott pont ugyanezt csinálták (3 disznyóból 2-t feketén adtak el), tehát a megoldás valszeg ugyanitt lenne, a köztes áfákat le lehetne vinni 5%-ra, akkor az adócsalók max. (5%-költségek) Ft-tal tudnák olcsóbban adni a cuccot, ami már nem érné meg. A sertéses blogban már kiszámoltuk, hogy termelô-feldolgozó-kereskedô-vásráló láncolatban ha csak a végén van 27%os áfa, akkor kifehéríthetô a lánc, és a befizetett-visszaigényelt áfa a végén ugyanannyi, mint ha végig a 27%os áfa kétharmada útközben "eltûnne".

Nikorene 2013.11.14. 10:08:32

blogmotor mondjon le.

Alick 2013.11.14. 10:09:24

@Mészáros Laci: kezdjük a pártok betiltásával...

Netuddki. 2013.11.14. 10:10:49

@Ben Franklin: "Nem kéne készpénznek venni 'K. Béla' interjúját. Azt se tudtuk hogy a világon van, magas tisztségben dolgozott? Bizonyítékok, konkrétumok nem szerepelnek abban amit mond."

Most komolyan, hol élsz te? Csak nem külföldről osztod az észt?
Aki itt él, dolgozik és adózik az nagyon jól tudja mi folyik itt. Ennyit a 'K. Béláról' meg a készpénznek vevésről.
Nekem nem érdekem, hogy változatlan maradjon ez az állapot ami itt van. Hát neked?

Ben Franklin 2013.11.14. 10:10:55

@Csató: Nem tudom te szereted Selmeczit, én nem.

Ez közel sincs semmilyen botrányhoz, ha ennyiben marad, csak bulvárfaktora van.

Ben Franklin 2013.11.14. 10:12:09

@kovi1970: Ja, hát kb. ennyi az infó az interjúban is.

'Itt mindenki lop.' Ezt baromi komolyan kell venni, zárják le a határt...:)

Nikorene 2013.11.14. 10:12:56

Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra! :
WTF? Ebben? HOL?

"Az tehetne a dolog ellen, aki épp hatalmon van."

igen, és ha m_égsem t_eszik, a_kkor a r_ájuk s_zavazó t_ömegeknek k_ellene m_agugktól k_ikényszeríteni a l_épések m_egtételét

Ben Franklin 2013.11.14. 10:13:51

@kovi1970: 'Nekem nem érdekem, hogy változatlan maradjon ez az állapot ami itt van. Hát neked?'

Érdekes eddig a magas adóterhelés miatt szoktál sírni most beszedetnél még 1700 mrd-ot, ami több mint amit az összes SZJA-zó befizet....

mojszipupi 2013.11.14. 10:15:25

A vicces az egészben h az olajozás után beindult ipari mértékű áfa csalásokra csak most csodálkozunk rá. Aki nem kényelmes irodában bérért dolgozik vajon miért nem csodálkozik most? Ez annyira nem mai dolog h már kb retro műsorban kéne adni a hírek helyett. Az meg h "nagyot lopj és megúszod" nem magyar sajátosság bár kétség kívül előszeretettel alkalmaztuk már a 90 es évektől

karaván2 2013.11.14. 10:15:38

@The Glow: Nagyon korrekt és körültekintő hozzászólás! megmondom őszintén, eddig én sem értettem, h miről beszél a volt ellenőr, de így már ok:)
Ha valóban az általad leírtak miatt borult ki, akkor viszont nem értem, hiszen maga a NAV mondja ki, hogy - szerintem nagyon helyesen - "A számlában feltüntetett, áthárított adó levonhatóságát nem befolyásolhatják az olyan körülmények, amelyek a számla kibocsátójának róhatók fel, és azokra a számla befogadójának ráhatása nem volt, illetve nem is lehetett (pl. az eladó adóbevallásának elmulasztása vagy késedelmes teljesítése, telephely-engedély beszerzésének elmulasztása stb.)." 7006/2008. (AEÉ 12.) APEH irányelv. Ezen esetben az adóhatóságnak azt kellene bizonyítania, hogy a számlabefogadó kényszerítette ki a beszállítót az adócsalásra, amit lehetetlen. Közvetve ugyan ez történt , az olcsóbb árut veszi meg, de ez nem elegendő bizonyíték arra, hogy megtagadják a számlabefogadótól az ÁFA visszaigénylést. Azt kellene bizonyítani, hogy olyan olcsó beszerzési áron kizárólag csak adócsalással - áfá be nem fizetéssel - lehet azt az árat elérni és erről a számlabefogadó tudott is. Ezt viszont gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani.

Conchobar 2013.11.14. 10:18:26

@Alick: "kezdjük a pártok betiltásával..." - Amíg léteznek politikusok, addig megmarad bennük a hajlam arra, hogy összeálljanak és pártot alakítsanak. Nem a pártokkal, és nem is politikusokkal van a baj, hanem az ellenőrizetlenségükkel. Avval, hogy bármennyi nehézséget okoznak, újra megválasztják/meg akarják választani őket. Pedig egy demokráciában semmi helye a hatalomban olyanoknak, akik úgy fogják fel: megválasztottak, tehát 4 évig azt csinálok amit akarok (az utóbbi 20 évet, még inkább a utóbbi 10-15-öt ez a felfogás jellemzi)

Netuddki. 2013.11.14. 10:20:58

@Ben Franklin: Balfasz fidesztroll vagy, ezt idáig is tudtam most sem csalódtam. Ezek szerint nem kevés érdeketek fűződik hozzá, hogy ez az egész a szőnyeg alá legyen söpörve. Vagy csak egyszerűen az ellent mondás a trollkodásod lényege. Mea culpa, hogy szóba álltam veled!

gyongyi70 2013.11.14. 10:22:41

@karaván2:
nem kényszerítenek a multik senkit semmire. viszont bolondok lennének nem az olcsóbban kínált áron megvenni a terméket

vagy te fogyasztóként, büszkén 600-ért veszed a vénusz étolajat, mert tudod, hogy csak annyiért lehet tisztességesen kisker forgalomba hozni, vagy megveszed 450-ért?

ha megveszed, akkor Horváth gondolatmenete szerint cinkostárs vagy, sőt a legnagyobb élvezője az adócsaládnak.

sőt továbbmegyek: felbujtója...

több tudományos közleményben (nemzetközi és magyar) kimutatták, hogy a kisker láncok közötti árharc oka a fogyasztók árérzékenysége.. ez Maon fokozottan igaz.

Conchobar 2013.11.14. 10:25:27

@Ben Franklin: "Ez közel sincs semmilyen botrányhoz, ha ennyiben marad, csak bulvárfaktora van" - Ez a baj, hogy bármennyi nokiásdobozra, trafiktenderre meg NAV-os maffiára derül fény, a dolog megmarad a bulvárhír szintjén. Részint mert a holló a hollónak nem vájja ki, részint meg a választók nem bírják/nem akarják kidobni a szemetet a parlamentből, a hatalomból

==T== 2013.11.14. 10:27:18

@7tom: Én egy interjújából évi 1000 mrd körüli összegre emlékszem, ami két részből áll:

be nem fizetett ÁFA
jogosulatlanul visszaigényelt ÁFA

Ben Franklin 2013.11.14. 10:27:19

@Conchobar: Milyen hír legyen akárkinek a legkisebb bizonyíték nélküli általános állítása?

Ez azért nem így müködik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.14. 10:32:27

A NAV kipakoláshoz nincs mit hozzáfűzni. Mindenki sejtette évek óta, de talán a rendszerváltás óta, hogy mi mehet, és miért nem tesz egyik kormány sem semmit. Hát, ez megy. És ezért.

A teljes politikai elit felelőssége ez, akik 23 éve semmit nem tettek érdemben az élet egyik területén sem. Nem "Fidesz" vagy "vörösök" hanem mindegyik féreg.

Nikorene 2013.11.14. 10:33:26

@gyongyi70: "nem kényszerítenek a multik senkit semmire. viszont bolondok lennének nem az olcsóbban kínált áron megvenni a terméket"
kivéve, ha tudják pontosan, hogy nem lehet a mostani jogi környezetben rájukbizonyítani semmit, akkor miért ne csinálnának ôk is közvetítô cégeket, hogy aztán onnét vegyék az árut?

gyongyi70 2013.11.14. 10:34:54

@Nikorene: mert nincs rá szükségük... mások megcsinálták helyettük

Conchobar 2013.11.14. 10:35:34

@Ben Franklin: "Milyen hír legyen akárkinek a legkisebb bizonyíték nélküli általános állítása?" - Akkor tulajdonképpen minden a lehető legnagyobb rendben van, ugye? Válasszuk újra a nokiásdobozosokat is, meg a trafiktendereseket, igaz?

Nikorene 2013.11.14. 10:36:24

@ColT: pontosan mindegyik sáros... a Fidesznek viszont annyiban nagyobb a felelôssége, hogy nekik megvolt 2010-ben a társadalmi támogatottságuk a rendrakásra, és Orbán 2010ben a választások után ki is mondta, hogy a 2/3-ad bizony hatalmas lehetôség, és felelôsség is egyben. Talán élni, és nem visszaélni kellett volna vele.

Nikorene 2013.11.14. 10:37:54

@gyongyi70: az lehet, de jobban megbízok az általam odarakott stróman által üzemeltetett közvetítô cégben, mint egy harmadik félben :)

belekotty 2013.11.14. 10:38:44

@Ben Franklin: "Érdekes eddig a magas adóterhelés miatt szoktál sírni most beszedetnél még 1700 mrd-ot, ami több mint amit az összes SZJA-zó befizet.... "

- Ja, beszedné amit ellopnak. Ilyenek ezek a rohadt libsik.

gyongyi70 2013.11.14. 10:39:09

@Nikorene: de le is bukhatok és nagy presztízsveszteség... és értsd meg: nincs rá szükségük: tálcán kínálják nekik az olcsó árut

Ben Franklin 2013.11.14. 10:40:11

@Conchobar: A kisembert a legkevésbé sem érinti a felső 10000 csalása, csak dolgozni akar, és adózni és ellenni. És a választáson választani A LEHETŐSÉGEK közül.

Ebben pedig Magyarország jobban teljesít.

www.origo.hu/gazdasag/20131114-varakozason-felul-nott-a-magyar-gazdasag-a-harmadik-negyedevben.html?sec-1

Ben Franklin 2013.11.14. 10:41:08

@belekotty: Ki szerint lopják el? Milyen bizonyíték van erre? Egy videó, esetleg?

Hehe

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.14. 10:42:28

Messze még az év vége még simán lehet más is az év botránya. :S

garibandi 2013.11.14. 10:45:03

Egyébként az Indexen azt mondta Horváth, hogy
"[...]a szervezetek csúcsán tulajdonképpen a kiskereskedők, kiskereskedelmi láncok állnak. Ezek nagyrészt a legnagyobb multik, de vannak köztük magyar cégek is."
Vajon kik lehetnek ezek a magyar cégek? Hány olyan magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc van amelyikről itt szó lehet? Hát nem sok... Szegény CBA, vajon ebben az ügyben most melyik oldalon áll? Szervez-e békemenetet az adócsalás ellen?

Conchobar 2013.11.14. 10:47:34

@Ben Franklin: "A kisembert a legkevésbé sem érinti a felső 10000 csalása, csak dolgozni akar, és adózni és ellenni" - Főként adózni akar, ugye komám? Csak adózni akar, az már nem is érdekli, hogy hová lesz az adója? Gyurcsányék se nagyon akarták elhinni, hogy a kezdeti viszonylagos népszerűség nagy buktába is átmehet akár

Conchobar 2013.11.14. 10:49:50

@Ben Franklin: "És a választáson választani A LEHETŐSÉGEK közül" - És a lehetőség csak Orbánék, vagy csak Gyurcsányék(,Bajnaiék meg Mesterházyék), ugye komám? Vagy egyszerűen csak Orbánék "A LEHETŐSÉGEK"?

Ben Franklin 2013.11.14. 10:51:50

@Conchobar: Tönkrevágták a gazdaságot egy évtizedre.

Ben Franklin 2013.11.14. 10:52:22

@Conchobar: Miért tudsz mást? Lemaradtam vmiről?

kisQtya 2013.11.14. 10:52:53

@Szevasztok: Az ő hasznuk az egészből annyi, hogy fel tudják venni az árversenyt a többivel.

Vagyis ők a haszonhúzók.
Tesco-tételben árut csak úgy tud beszerezni a mini-fiktívcégek láncolata, ha a multi finanszírozza előre a beszerzést. Ne légy naiv! :))))
Az a multi finanszírozza a láncot, amelyik megfojtotta a kiskereskedőket, most pedig a konkurencia fojtogatásának eszközéül használja az ága-ócsítást.

vallatas 2013.11.14. 10:53:09

Egyébként miért nem az amerikai fogyasztási adót vezetjük be?
ott a kereskedők nem igényelhetnek vissza semmiféle áfát....

gyongyi70 2013.11.14. 10:55:40

@gyongyi70:
még egy... te el tudod képzelni, hogy mondjuk a Tesco igazgatótanácsi ülésén, Londonban elhatározzák, hogy a magyarországi forgalom felpörgetése érdekében vesznek egy budapesti hajléktalant, alakítanak a nevére egy céget és akkor csinálnak egy cégláncolatot... és jön az olcsó áru az áruházakba... de jó... És ha kiderül, akkor a világ majd' összes országában forgalmazó cégóriás majd bukik egy nagyot. Vagy, nem, Londont hagyjuk... Akkor a budaörsi központban dugta össze a fejét a magyar menedzsment... csakhogy ők a szaftos multi állásukat kockáztatták volna, azért, hogy növeljék a cégük bevételét? Ugyanmár: legfeljebb pár százalék prémium múlik rajta, ők a milliós fizetésüket így is, úgy is megkapják, s azt nem kockáztattás volna..

ilyen cégláncot tipikusan a magyar valóságban halászó zugügyvédek és simlis, olajszőkítési ügyeken edződött vállalkozók tudnak kitalálni és működtetni. Alvilági és felvilági kapcsolatokkal.

Nikorene 2013.11.14. 10:57:27

@gyongyi70: értem én, de nem az ábra mutatja, hogy nem bukhatsz be :) Illetve az interjúból az derül ki, ha be is buksz, akkor se buksz be :D

gyongyi70 2013.11.14. 10:57:45

@kisQtya: ne légy naiv... az a sok budai villa és audi tulajdonos benyúl a zsebébe is kirakja a zsetont

Nikorene 2013.11.14. 10:59:19

@Ben Franklin: persze... de ha a kisembernek azt mondják, hogy 1700 millárddal nagyobb a felsô 10000 csalása miatt a hiány, és ezért adózik 10%kal többet, akkor igenis érdekelni fogja.

gyongyi70 2013.11.14. 11:00:11

@Nikorene: amiről két ember tud, abba bele lehet bukni

római jog: kinek az érdeke?

A Tesco bevételének igen-igen kis százaléka a magyarországi... nem vacakolna vele, ha a bukást kockáztatná, mert abból világbotrány lehetne...

a magyar vezetői részről leírtam, miért nem: nem teljesítménybért kapnak. Fizetést. Alkalmazottak. Nem kockáztatnák a fizetést azért, hogy 1 százalékkal növeljék a részvényesek osztalékát.

Csak gondold át logikusan

Nikorene 2013.11.14. 11:01:45

@gyongyi70: tehát CBA... :) és ha a többiek nem akarnak lemaradni, hanem versenyben akarnak maradni, akkor nekik is csinálniuk kell, még úgy is, ha Londonban nem tudnak róla... de mindegy is, hogy hogy van, lényeg, hogy valakik lopnak sokat... pofátlanul sokat.

Conchobar 2013.11.14. 11:02:05

@Ben Franklin: "Miért tudsz mást? Lemaradtam vmiről?" - Le. Bármely párt jobb választás annál, minthogy azokat válasszuk újra, akikről már tudjuk, hogy nem váltak be

kisQtya 2013.11.14. 11:03:21

@gyongyi70: Jah!!!! Nem is tudom, miért büntetik az orgazdákat. Hiszen az a cucc, amit megvesznek bagóért, már úgyis lopott volt. :))))

Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy miért ilyen töketlen az áfa szabályozása az EU-ban..... Ha pénzforgalmi szemléletű lenne... vagy bármi, csak ne ilyen ....

gyongyi70 2013.11.14. 11:04:39

@Nikorene: én a cba-t sem mondtam..

értsd meg: ahhoz, hoghy hasznot húzzunk egy adócsaládból, még nem kell beszállnunk a piszkos üzletbe

vagy te beszálltál, fogyasztóként?

vagy direkt többet fizetsz az olajért, hiába üti be a pénztáros a 450-et? ha 450-et fizetsz: te is haszonhúzó vagy... akkor?

csepke 2013.11.14. 11:06:11

@Nikorene: ugyan. Az emberek a saját túlélésükkel foglalkoznak. Ez már nem társadalom, csak emberek halmaza.

gyongyi70 2013.11.14. 11:06:18

@kisQtya: ez nem lopott áru... legfeljebb gyanúsan olcsó

tőled is kérdezem: te visszateszed a gyanúsan olcsó olajat, vagy lelkesen felpakolsz, mert kettőt fizet hármat kapsz akció is van?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.14. 11:06:46

@Nikorene: Pontosan.

@gyongyi70: Nem a tesco igazgatósági ülésén.
A magyar vezérkar pont elég ehhez, nekik csak annyi a dolguk, hogy profitot termeljenek. Ha kevesebb adót fizetnek, azzal is lehet villogni az angol igazgatóság előtt, hót nem zavarja őket, hogy csinálták.
De ha nem is felfelé termelnek profitot, a felvázolt cégstruktúrából ki lehet másfelé is húzni a pénzt.

kisQtya 2013.11.14. 11:08:02

Meg azt sem értem, hogy egy olyan terméket, pl. tej, aminek a csomagolásán eleve szerepel a TESCO felirat, miért kell a drága jó Tesco-nak minicégek láncolatán keresztül papírozva úgy felvásárolnia, hogy a tejgyárban felpakolják a TESCO feliratú tejet és azt onnan egyenesen a TESCO raktárába viszi a kamion.

Ez úgy hívták a szocializmusban, hogy üzérkedés, az volt a tényállás lényege, hogy "aki az áruval gazdaságilag indokolatlan közbenső kereskedést űz".
Persze tudom, hogy most piacgazdaság van és a szent piac mindent tökéletesen szabályoz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.14. 11:08:24

@Nikorene: És ez még a jéghegy csúcsa. Nem csak ezek az adócsalások vannak, máshol is működnek a pénzszivattyűk, pályázatok nyerése pl?
Mondtam én mindig is, hogy ha rendesen be lennének szedve az adók, és oda kerülnének a pénzek, ahova kell, nagyon fasza világ lenne itt.

gyongyi70 2013.11.14. 11:08:40

@ColT: ha lenne egy kényelmes menedzser állásod havi 2 millás fizetéssel, megkockáztatnád?

ilyen helyeken szigorú controlling működik, le is lehet bukni, állást el is lehet veszíteni

Ben Franklin 2013.11.14. 11:09:20

@Nikorene: Ugyan, teljesen komolytalan infó, bizonyíték nélkül akár 1700 forintnyi adócsalásra.

The Real Glow 2013.11.14. 11:09:47

További gondolatok:

(1. gyűlölöm az atuomatikus jelszó megjegyzést, a másik gépemről nem tudom belépni, nem emlékszem magamra).

2.
Örülök azoknak, akiknek segítettem!

3. Áfacsökkentés, mint megoldás:
@Szevasztok: Persze, segítene. De ez egyben azt jelenti, hogy a boltok polcain is csak 5% vagy 10% lesz az áfa a tömegáruknál. Ez persze jó nekünk, fogyasztóknak, de a költségvetésnek komoly kiesés. LEHET, hogy ezt ellensúlyozná, hogy ezeken a terüelteken csökkennének az áfacsalások. Vagy nem. Pontosan számszerűíteni nagyon nehéz.

A sertéseknél azért hozták meg ugyanezt könnyebben, mert félsertést, élősertést fogyasztó úgysem vásárol, tehát minimális a költségvetési hatás. Ugyanezt étolajra, cukorra nem működik, hogy csak a "köztes" lépéseknél csökken az áfa.
Zárójeles megjegyzés: nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy az Európai Bíróság előtt megáll akár a sertéses alacsony áfa, ha valaki megtámadná. Vannak olyan ítéletek, amik szerint aggályos lehet, hogy ha azonos jellegű, pláne egymással versengő termékekre más és más áfakulcs vonatkozik. (Pl. sertéshús vs. marhahús).

4. Fordított adózás mint megoldás:
@qwertzu: képzeljük el, hogy a cukorra fordított adózás vonatkozik. Innentől kezdve, ha egy vevő vásárláskor bemond egy adószámot, és közli, hogy ő cég, akkor ő áfa nélkül vásárolja meg a terméket. Az eladónak semmi módja nincsen a gyakorlatban, hogy ellenőrizze: a vevő valós adószámot mondott-e be, és pláne, hogy ő tényleg annak a cégnek a nevében vásárol-e, vagy igazából egy egyszerű ember, aki a NAV honalpjáról kinézett egy cégnevet. Sőt, az adóhatóság sem fogja tudni, a bemondott cégnevű társaság valóban bevallotta-e az áfát a vásárlás után, csak ha az eladó ellenőrzése után rögtön továbbmegy a vevőhöz. De még ha rá is jön, a vevő nem saját cégnevet és adószámot mondott be, mit tud csinálni a NAV? Bünteti az eladót?
No és a milliónyi adószám országában ezek után ki lenne az, aki cukrot áfásan vásárolna a boltokban, ha ehelyett áfa nélkül is vásárolhatna féllegális helyeken?
A fordított adózás átka, hogy tönkrevágja az áfa alapvető előnyét. Az áfa előnye az, hogy az eladó minden esetben köteles befizetni az adót, válogatás nélkül. (Ha nem teszi, a revizor utóbb megtalálja, és követeli tőle az adó megfizetését).
A vevőnek kell majd a visszaigénylés során bizonyítani az adóhatóság felé, hogy ő jogosult visszakapni azt. Így ellenőrizhetőbb adónem.
Minél elterjedtebb a fordított adózás, annál könnyebb kibújni a "minden esetben az eladó kötelezően befizeti az áfát" követelmény alól.

5. Mit tehet a NAV? Miért nem dolgoznak?
Nem tudom. Nagyon-nagyon okos embereknek, más országokban sincs tökéletes megoldása.
Ha valóban a Tesco/Auchan/stb-ben eladott termékek áfájából lenne az 1000+ milliárd csalás, könnyű lenne a dolog. Kéne egy egyszerű szabály: a legnagyobb kiskereskedelmi hálózatokra kötelező és azonnali adatszolgáltatást előírni, ha új beszállítótól rendelnek meg árut az érzékeny termékkörökben. Vagy ha egy korábbi beszállítójuktól az előző évi rendelés mennyiségétől jelentősen többet rendelknek. Kötelező adatszolgáltatás lenne az első rendelés előtt. Ha késve teljesítik, úgy a bejelentésig leadott rendeléseik értékének mondjuk 5%-a lenne a bírság.
A NAV revizorok meg kapásból mehetnének a bejelentett új beszállítóhoz, és végigellenőriznék a termékláncot - nem hónapokkal később, hanem azonnal.

De az a gyanúm, hogy ennyire nem egyszerű a képlet - a valóban döbbenetes áfacsalások többsége nem a magyar kereskedelmi láncoknál landol. Fiktív árukkal történik a számlázás, amik sosem léteztek. Vagy ugyanazt a létező árut újra és újra és újra és újra eladják, minden alkalommal zsebrevágva utána az áfát. Nem hiszem, hogy a nagy magyar vagy multicégenél landol az "eláfacsalt" áruk nagy része, sajna.

6.
@Nikorene: egyetértek én is. Valószínűleg a nagyáruházak beszerzői is sejtik, tudják, amikor csalóktól vesznek - nem hülyék. Csak nem nagyon tudnak mit tenni.
a) Vegyenek szándékosan drágább beszállítótól, és adják drágábban? Ahogy mondod, a konkurencia lesöpörné őket.
b) Ha minden nagyobb bolt elkezdene drágább beszállítóktól vásárolni, éppen hogy a versenyhivatal és a kormányzat kapná el őket, többé-kevésbé jogosan, hogy szándékosan drágítják az alapvető élelmiszereket, kartelleznek, és a fogyasztókat átverik a felvert árakkal.
c) Komolyan, milyen eszközeik vannak, amivel a gyanús cégeket elkezdik kiszűrni? Milyen hírverést csinálnának a beszállítóik, ha pofára elküldenék őket, mert gyanúsan olcsó az áru amit eladnak?

7. Amúgy nem akarok én multik fogadatlan prókátora lenni. Persze, "optimalizálják" ők az adókötelezettségüket elég hatékonyan. Törvényes, legfeljebb nem túl erkölcsös megoldásokkal csökkentik a magyar nyereségadó-kötelezettségüket. Ettől függetlenül TB-t, áfát fizetnek be bőven.

Conchobar 2013.11.14. 11:09:49

@gyongyi70: "A Tesco bevételének igen-igen kis százaléka a magyarországi... nem vacakolna vele, ha a bukást kockáztatná, mert abból világbotrány lehetne.." - Ebben az a csúsztatás, hogy eleve egy szubjektív feltételezésből indul (merthát semmiféle felmérés nincs arra vonatkozóan, hogy a magyarországi Tesco magyar vezetői mit kockáztatnak/kockáztatnának, és mit nem)

lobaszopiatej 2013.11.14. 11:10:09

Nagyon kérem, ne mossuk össze a bevásárlólánc-multit és az exportáló multit!

Ez esetben az előbbiekről van szó, ők csak értékesítenek, munkaerő felszívásuk minimális!
Udvarolni pedig az utóbbiaknak udvarolnak a kormányok, hiszen nehéz itt tartani őket az átlag adócsaló magyar vállalkozások mellett (akikről viszont BIZTOSAN tudjuk hogy adót csalnak - különben kinyírná őket a verseny ebben posztszocialista adórendszerben)!

karaván2 2013.11.14. 11:11:49

@gyongyi70: félreértettél, nem vagyok sem multi, sem nav párti, de itt épp nem ellenük beszéltem. "The Glow" kommentjében leírt helyzet bizonyítási kérdésiről írtam. Itt most nem vádoltam a multikat a beszállítói árak lenyomása miatt - ezért felesleges volt az alacsonyabb áraik miatt védened őket - arról írtam, hogy az árverseny adócsalással ért véget ami a multi szempontjából adójogi szempontból szerintem nem értékelhető.

kisQtya 2013.11.14. 11:12:28

@gyongyi70: Nem. És tudod mit, te vagy az okos, neked van igazad örülj b+ és nyald a multik seggét. De keményen, dugd be a nyelved a meleg szarig!
Igazad van, igazad van, igazad van, igazad van.
:)))))))))))))))))))))

gyongyi70 2013.11.14. 11:13:22

@The Real Glow:
egyetértek

volt rá próbálkozás egyes élelmiszeripari cégektől, hogy a központok figyelmét felhívták, hogy a túl olcsó termékek áfa csaltak, ne vegyék őket... volt olyan lánc, ahol utasítás érkezett a magyar központba erről...azután pár hét múlva visszavonták, mert úgy visszaesett az értékesítés...

mindegy már, ki kezdte..,vki elkezdte, s aki megpróbálná abbahagyni, veszít... így senki sem próbálkozik...

The Real Glow 2013.11.14. 11:15:47

@karaván2: Ja.
Az irányelvet éveken keresztül kicsit... sajátosan alkalmazták APEH ellenőrzéseken. Példa érvelés, de nem volt ritka:
"A vevő X.Y. magánszemélynek adta le az áru megrendelését. X.Y. azt állította magáról, ABC társaság nevében jár el. Ellenőriztük ABC társaságot, a társaság székhelyén nem volt fellelhető, a posta is visszapattant tőlük. ABC társaságnak bejelentett alkalmazottja nem volt.
X.Y. nyilván hamisan állította magáról, hogy ABC társaság képviselője, hiszen ABC társaság nem jelentett be az adóhatóságnál alkalmazottat. Így az adózó, amikor X.Y-nal szerződést kötött, akkor nem is ABC társasággal kötött szerződést, hiszen X.Y. nem képviselhette szabályosan ABC társaságot. Így az ABC társaság nevében kiállított számla, amit az adózó befogadott, fiktív.
Igaz, ugyan, hogy az adózó levonási joga nem csorbulhatna a rajta kívül álló körülmények miatt, de ez a rendelkezés nem vonatkozik a fiktív számlák esetére."

Roan 2013.11.14. 11:17:19

@belekotty: Azt hittem, bolsevista trükk :)

gyongyi70 2013.11.14. 11:18:37

@The Real Glow:
én egy megoldást látok
ha már elvileg közös piac van, nem lenne szabad bohóckodni az eltérő áfa-kulcsokkal és adó-visszaigényléssel

el kell dönteni: van határ, vagy nincs?

ha nincs: egységes áfa-kulcs az egész EU-ban, nincs áfa-visszaigénylás, ugyanaz a számla külföldre, belföldre

vagy: állítsuk vissza határellenőrzést, vámolást

Conchobar 2013.11.14. 11:19:42

@Ben Franklin: "Például?" - Mi például?

kisQtya 2013.11.14. 11:20:33

@The Real Glow: Valóban nem egyszerű a képlet. Nyilvánvalóan a csalási lánc egy elkövetési módszer, amit többféle elkövetői és haszonhúzói kör többféle módon használ. Sőt, az is nyilvánvaló, hogy ennek a jelenségnek a gazdaságilag romboló hatása miatt olyanok is belekényszerülnek a buliba, akiknek eszük ágában sem lenne csalni.
Mint amikor felveszem a forgalom ritmusát és ezért lépem át a sebességkorlátozás határát.

Azt nem értem, hogy miért kell ennyire a falig elengedni ezeket a problémákat, aztán senki nem tudja megfékezni a megvadult lovakat.

karaván2 2013.11.14. 11:25:05

@The Real Glow: sajnos valóban elég érdekesen értelmezte/értelmezi saját irányelvét a nav, de azért durva lenne, hogy a számlabefogadót azért lehetne büntetni, mert a számlakiállító nem fizette be az áfát... a szomorú az az, hogy sok esetben ezt is felhozta a nav érvnek - szerintem alaptalanul - és lehet h egyes esetekben viszont nem...

Nikorene 2013.11.14. 11:30:31

@The Real Glow: az általad felsorolt megoldási javaslatok körüljárásából is egyre inkább látszik, hogy valóba a köztes áfa, tehát a nyersanyagok, és a félkész termékek áfájának csökkentése (a végfelhasználói áfa marad 27%) lehet a megoldás. Ugyan valszeg nem folyik be több belôle, mint most, de az legalább tuti legális, és ha jól lövik be, akkor még többletbevétel is lehet belôle, ha eltûnnek a mutyi cégek, mert már nem éri meg.

belekotty 2013.11.14. 11:30:43

@Roan: Az nem ugyanaz az ő szemükben? :-))

kisQtya 2013.11.14. 11:30:44

@karaván2: Én a magam részéről utálom a NAV-ot, de azért az is igaz, hogy rossza a szabályozási környezet. Ez az áfarendszer alacsony kulcsokra lett kitalálva. 27%-ért viszont már tömegek kockáztatnak (sikeresen). Ezzel nem tud megküzdeni egy szervezet.

Ben Franklin 2013.11.14. 11:30:57

@Conchobar: Például milyen pártokról tudsz?

gyongyi70 2013.11.14. 11:33:42

@Nikorene: csak nincs értelme

nekem a hatóságok mondták el: amint egy ágazatban csökkentik az áfát, vagy fordított áfát vezetnek be, máshol jelennek meg a csalók

mert van X tőkéjük, azt forgatniuk kell, s nekik mindegy, hogy cukor, hús, vagy tüzifa...egyébként az építőiparból jöttek az élelmiszerekre, mióta előbbi behalt... korábban máshol voltak érdekeltek

Mr. Rustical 2013.11.14. 11:33:49

A blog szerzője félreértette a kitálaló ellenőrt.
Igazából, félreértésről is csak nagy jóindulattal lehet beszélni, hiszen Horváth világosan elmondta, hogy a csalásban minden kiskereskedelmi lánc érintett a beszállítóin keresztül.
Ebben az ügyben tehát a ludasok mindenekelőtt a kiskereskedelmi láncok, amelyek között sok - és egyértelműen túl sok - a multi, de a magyar tulajdonúak is csinálják.
Tehát tévedés az Audit meg a Nokiát hibáztatni ebben az ügyben. A Tesco és az Auchan pedig nem kap semmiféle kedvezményt az államtól, sőt igyekeznek visszaszorítani őket, mérsékelt sikerrel.

Ezen túlmenően nem látom, mire jó ez aq búsmagyar ajvékolás. Megoldási javaslat van?

A helyzet ugyanis az, hogy amíg ilyen magas az ÁFA, + a jövedéki adók, addig mindig lesz tere a csalásnak. A csalást azzal lehet visszaszorítani, ha az élelmiszerek áfáját jelentősen csökkentik - például a disznóhússal nem nagyon lesz érdemes trükközni jövőtől.
A kieső adóbevételt viszont pótolni kell valahonnan. Ötlet?
Vagy ha nem, akkor a költségvetés kiadásait kell csökkenteni, olyan helyeken, ahol tényleg komoly tételek mozognak. Mondjuk a nyugdíjak terén. A nyugdíjakhoz aki hozzányúl, az törvényszerűen megbukik a következő választáson. (Lásd előző Orbán kormány, Bajnai.) Alapíts egy pártot, építsd fel rengeteg munkával és pénzzel, aztán buktasd be a következő választáson. Az utána jövő kormány pedig megint csinál egy 100 napos programot, mint Medgyessy.

Szó lehet még az ellenőrzés hatékonyságának javításáról. Szedjék be az adókat a nagyoktól! Szép gondolat, 2010-ben neki is fogtak a megvalósításnak, és éppen Horváth mondja el, hogyan feneklett meg szép lassan a dolog. Csodálkozol? Évi 1700 mrd-ból mennyi juthat arra, hogy a NAV különböző szintjein ülő vezetőket megvesztegessék/megzsarolják? Mit mond egy középvezető, ha olyan választás elé állítják, hogy vagy zsebre tesz 100 milliót, vagy ezt a pénzt a tönkretételére fordítják? Bármit választ, nem ő fog győzni. Vagy beáll a sorba, vagy félreteszik.

Vagy pl. próbálj meg egy politikai pártot felépíteni. Embereket fizetni, média, meg minden ami kell. Mindent a sajtát kis vagyonkádból fogsz fizetni, vagy elfogadsz adományokat? Ha adományt fogadtál el, rögtön vállalod a kockázatát, hogy az adomány nem tiszta forrásból származik. Nem tudhatod. Ha nem fogadsz el - és ezt csak nagyon gazdag emberek tehetik meg, akik az előéletük folytán általában eleve könnyen zsarolhatókká válhatnak - még mindig ki vagy téve a veszélynek, hogy azt a pénzt a tőrbe csalásodra fordítják: embereket építenek a pártodba, a múltadat piszkálják, kamu botrányba kevernek, stb.

A politikában minden lépésre van ellenlépés. A közélet nem fizika, nincsenek tiszta képletek, nincs biztos nyerési stratégia.

Szerintem jó példa erre az LMP. elindultak, hogy majd más lesz a politika. Más lett?
Más szempontból, de jó példa a Fidesz is. Fiatal élcsapatként majdnem kibuktak a parlamentből 94ben, tehetséges technokratákként veszítettek egy létfontosságú választást egy ostoba populista programmal és a werber-féle mozgósítással szemben 2002-ben, de megtanulták a leckét. Most, félkatonai módszerekkel irányított, durván centralizált és szervezetileg is, kapcsolat-rendszereiben is megerősített pártként egész sikeresek. És viszonylag eredményes a kormányzásuk is, a lehetőségekhez mérten. Csak így lehet, másként nem. És ráadásul nyugdíjakat is kell még emelni.

Ha nem akarsz nagyot csalódni, ne várj csodákat a közéletben. Eredményeket csak lassan lehet elérni, s minden eredmény egyben újabb problémák forrásává válik.

De persze megértem, a blog olvasottságának a növeléséhez egy reális stratégia lehet a "közállapotok" általános ostorozása, csúsztatásokkal megtűzdelve, búsmagyarkodással nyakonöntve. Ezt sokkal többen értik, mint az értelmes vitaanyagokat, és sokkal veszélytelenebb,mint a tényfeltárás, ki se kell menni a szobából. Szóval van neked realitás-érzéked, de -okosan- csak a magad hasznára tartogatod, nem pazarolod az olvasók gondolatainak gazdagítására.

Nikorene 2013.11.14. 11:35:03

@gyongyi70: pont ezaz, hogy nincs kockázat. Ha az egyetlen szervnél, aki az egészt buktathatja szépen leállítják minden alkalommal a vizsgálatot, vagy valami piszlicsáré büntit adnak egy jelentéktelen formai hiba miatt, mert a teteje benne van a buliban, akkor milyen lebukási kockázatról beszélünk? Rádásul ha még a törvényi környezet is olyan, hogy ha valami csoda folytán mégis kezdene borulni a bili, akkor kiállsz, és boci szemekkel mondod, hogy nem is tudtál róla, de ha tudtál volna is ról, akkor sem lehet bizonyítani, akkor már tényleg 0hoz konvergál a személyes kockázat, a "költségcsökkentésért" járó menedzseri bónusz nagyságához képest... nagyobb a kockázata az állampapírnak :D

gyongyi70 2013.11.14. 11:37:15

@Nikorene: lásd 11.33-as beírásomat... ez egy jól körülhatárolható üzleti kör... korábban más ágazatokban tevékenykedtek, az élelmiszerre csak 2-3 éve "kaptak rá". Nem a élkisker irányítja.

Nikorene 2013.11.14. 11:37:19

@gyongyi70: csak nem mindegy, hogy mekkora a piac, amin forgatni lehet. Ha az élelmiszereknél eltûnik a lehetôség, akkor egyre kisebb lesz a mozgásterük. Megjelenik ugyan máshol, de a végén oda jutunk, hogy már csak a kombájn áfáján tudnak csalni.

Nikorene 2013.11.14. 11:38:50

@gyongyi70: ezzel meg én értek egyet :)

karaván2 2013.11.14. 11:39:10

kicsit belegondolva a bili az alábbiak miatt borult ki: volt egy rossz nav gyakorlat, aminek sajnos a bíróság is helyt adott: ha a számlakibocsátó nem fizette be az áfát és az ellenőrzéskor nem volt elérhető, akkor nem találta bizonyíthatónak a jogügyletet és valósnak a számlát, így nem engedte az adólevonást sem a számla befogadónál. Ez szerintem önmagában nem elegendő az áfalevonás megtagadásának. Lehet, hogy ezt a helytelen eljárást "bizonyos" esetekben viszont nem alkalmazta a nav??:)

Nikorene 2013.11.14. 11:39:37

@gyongyi70: ez sem lenne rossz ötlet. De attól még országon belül lehet trükközni, de valóban egy hatalmas lehetôség megszûnne.

agi02 2013.11.14. 11:40:03

Amit a volt NAV-os a sémájában leírt, az nem csökkenti a központi beszerző adófizetési kötelezettségét.
Ez azoknak a cégeknek éri meg akik pár hónapos működés után gyorsan fel tudnak szívódni. Nincs Magyarországon ingatlanjuk, hatalmas árukészletük, több száz alkalmazottjuk.
Azaz jellemzően nem a multik.
pl XY Kft megvesz több vonatnyi cukrot azt eladja nagyon kedvezményes áron, az Áfát visszaigényli majd mielőtt az eladás után be kellene fizetnie eltűnik a balfenéken. Majd másik néven alapít gyorsan egy másik céget és kezdi előről.

gyongyi70 2013.11.14. 11:41:26

@Nikorene: sajnos mindig találnak valamit, addig amíg lesz EU.

Szintén hatóságtól tudom: amióta nálunk próbálják megfogni őket (mert próbálják!), átmentek Szlovákiába. Jelenleg Szlovákiában súlyosabb a helyzet. Mondhatjuk persze, hogy az minket nem érdekel, de sajnos minden mindennel összefügg.

Az EU-t kellene megreformálni: egységes adózás, ennyi.

eqlessootista 2013.11.14. 11:41:37

Horváth András for president és (majdnem) kész!

Nikorene 2013.11.14. 11:41:54

@kisQtya: ne akadj ki. Végül majdnem ugyanazt hoztátok ki belôle... EUn belüli egységes áfaszabályokat. Tehát Te ugyanolyan okos vagy, mint ô. :D

Conchobar 2013.11.14. 11:44:32

@Ben Franklin: "Például milyen pártokról tudsz?" - A teljesség ihénye nélkül adok 3 linket: hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_p%C3%A1rtok_list%C3%A1ja partok-magyarorszagon-linkek.weblink.hu/ "Magyarországon virágzik a pluralizmus: jelenleg is mintegy 200 párt működik" (www.vasarnapihirek.hu/fokusz/hunok_kalozok_matyasok_magyarorszag_partjai)

Nikorene 2013.11.14. 11:45:03

@gyongyi70: valóban, mint ahogy drogok is mindig lesznek. De mindegy, hogy a drogcsempészeket üldözik, vagy segítik a hatóságok... és jelen helyzetben ugye inkább a segítség miatt borult a bili.

gyongyi70 2013.11.14. 11:48:16

@Nikorene: nem Horváth az egyetlen "kisember", akit zavar a dolog... én több lelkes emberről tudok, akik szép csendben teszik a dolgukat és küzdenek... de mind szkeptikus amiatt, milyen érdektelenségbe ütköznek "fentről"... és mindegy, melyik oldalról... sztem nála is ez borította a bilit...kérdés, mi lesz a vége. De úgy tűnik: agyonhallgatás.

eqlessootista 2013.11.14. 11:50:23

@Mr. Rustical: Miért nincs nagyobb "jelenlétük" az ilyen gondolkodóknak?
(merthogy magasan elismerésre méltó a tisztánlátása, köszönet érte és fogadja a jószívű biztatást)
(humorosan: Mr Rsutical for president, too! :) )

Ben Franklin 2013.11.14. 11:52:06

@Conchobar: Ezeknek kéne kormányozni az országot? Miért ne a szomszéd Lajos bácsi akkor?

Mr. Rustical 2013.11.14. 11:54:11

@The Glow:
Itt nincs köszönőgomb, úgyhogy ezen az úton szeretném megköszönni a hozzászólást.
Miért nem te írsz blogot? A kommented százszor értékesebb volt, mint maga a poszt. :)

csepke 2013.11.14. 11:56:52

@gyongyi70: Az államigazgatás teljes egészében kézivezérelt, az alkalmazottak pedig egzisztenciálisan meg vannak félemlítve, ezért fásultak. És valóban, aki lehúzott 10-20-30 évet az államigazgatásban akármilyen spéci szakterületen esetleg, már úgysem tudna hova menni, még akkor sem, ha történetesen van valami értékelhető szakmája eredetileg. Ritkák az ilyen biliborogatók ezért,a többség csak némán tűr. Remélem ennek az embernek nem fog felkopni az álla.

Lord Snow 2013.11.14. 11:57:29

Ez a hír a világ minden normális országában kormányokat döntene, tüntetést, forradalmat, polgárháborút szítana.

Itt ez a hír 1 hétig hír, utána mindenki szépen elfelejti. Átlépi, mint egy utcán heverő hullát, közönyös arccal.

Itt ez a normális.

A maffia uralma 100%-os és végleges. Kész az új rendszer, a következő rendszerváltásig ez van, lehet élvezni.

Erre már tényleg nem lehet mást mondani, egyszerűen ilyenek a magyarok, ilyen szinten állnak.

Angyalom Gábriell 2013.11.14. 12:00:57

Nem a pártok betiltávásal kell kezdeni, hanem a pártokat és a politikát az adózástól távol kell tartani, mert a nav úgy tűnik, hogy politikai és gazdasági megrendelésekre dolgozik.
Ha úgy tetszik cégekre rászáll és totálisan tönkreteszi, mert az elmaradt adót a nem politikai és gazdasági haveroktól be kell szedni. A nav ha egy meghatározott időre nem fejezi be a vizsgálatot, mert nem tudja, akkor kiterjeszti másra. Az ellenfelekkel való leszámolás egyetlen útja, ha a navot ráküldi a cégre, vagy éppen a navot elzavarja onnan. Látta valaki, hallotta valaki a nav elnökét egyáltalán szakmailag megszólalni? Vagy nem is ő irányítja a szervezetet? Szóval, ami itt megy valóban egy kis ember harca a kiábrándító és tisztességtelen politikával szemben. Szerintem sok cég tudna mesélni, hogy pro és kontra hogyan járt el velük szemben a nav, hogyan jelennek meg egy adóvizsgálatnál fegyverbe öltözve, megfélemlítve mindazokat akiktől adatinformációkat szednek össze. A nav ma már mindent lehallgathat, manipulálhat minden információval, ahogy ő akarja.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 12:01:18

@nu pagagyí: "Lehet ez egy újabb trükk is. A kormánypárti megszállás előkészítése a NAV-ban, plusz rúgnak egyet a multikba. A megszállt NAV pedig arra jó, hogy a módszert nagyüzemben gyakorolhassák azok, akik elég közel vannak a hatalomhoz."

Lehet. Minden lehet. Csak azt nem lehet elfelejteni, hogy 3 éve uralja a mostani hatalom a NAV-ot, mi a fenéért kellen most megszállni?
Egy tény, a múlt hetekben olvastam, hogy egyre töb pert veszít el a NAV a bíróságokon ( kb. a perek 1/3-át ) és egyre több fellebbezésnek ad helyt a másodfokú adóhatóság is. Ez inkább arra mutat, hogy a revizorok mernek nagyokat álmodni. Oszt felébrednek. Talán Horváh Andrást is felébresztették.

Pszt! 2013.11.14. 12:01:21

Ez valami jobbikos blog? Gonosz multik stb.?

Ben Franklin 2013.11.14. 12:02:11

@Lord Snow: 'Ez a hír a világ minden normális országában kormányokat döntene, tüntetést, forradalmat, polgárháborút szítana.'

Hol van ebben hír? /számok, nevek, információ, újdonság/

Nikorene 2013.11.14. 12:09:40

@Ben Franklin: lehet, hogy még ô is jobban csinálná, mint a mostani elit (bármelyik oldal)

Ben Franklin 2013.11.14. 12:10:56

@Angyalom Gábriell: 'Nem a pártok betiltávásal kell kezdeni, hanem a pártokat és a politikát az adózástól távol kell tartani, mert megrendelésekre dolgozik. naav úgy tűnik, hogy politikai és gazdasági '

- Minden politika alapja az adó. Enélkül nincs politika, meg állam.

'mert a nav úgy tűnik, hogy politikai és gazdasági megrendelésekre dolgozik.'

- Ez az alkotmányos kötelessége.

Ben Franklin 2013.11.14. 12:12:03

@Nikorene: Ja, ezt szokták a józsik is mondani 2 cigi között a szalag mellett, hogy ha ők vezetnék a céget akkor jobban teljesítene.

hümhüm 2013.11.14. 12:12:15

Nem tudom, hogy a sok kommentelő elolvasta-e a NAV ellenőrrel készített interjút, és megnézte-e alaposan az ott közölt "ÁFA-csalás" ábráját, és értette-e, hogy ott mi látható.
Tartok tőle, hogy nem.
Ugyanis a közölt ábra meglehetősen értelmetlen, és főleg nem a láncolat végén álló kiskereskedők ÁFA-csalását bizonyítja. Nem tudom, hogy az illető revizor tényleg ezt a rajzot vázolta-e fel, de ha igen, akkor hülyeséget csinált.
Ugyanis:
1. Az ábrán szereplő szlovák gyártó cég ÁFA nélküli számlát nyújt be az "eltűnő kereskedő" cégnek, tehát az erre vonatkozóan nem igényelhet vissza ÁFÁ-t, ellenben köteles kifizetni 100 Ft-ot a szlovák cégnek.
2. Az "eltűnő" cég továbbadja a következőnek 80+ÁFÁ-ért, de kap (vesz) egy fiktív számlát 80+ÁFÁ-ért. Ennél a pontnál ez a cég bűncselekményt követett el plusz ÁFA csalást. Ezek után két lehetőség van:
- ez a cég nem fizet semmit a fantom számlázó cégnek
- fizet valamennyit (mondjuk 10%-ot) a hamis számláért.
Az első esetben (ami elég valószínűtlen), a kérdéses cég pénzügyi egyenlege 100 Ft költség, tényleges pénze viszont kb. 0 Ft, ha a láncban következő cég kifizeti neki a cuccot. Így formálisan nettó 80 Ft-ért kerül a piacra a 100Ft-ért importált áru.
A második esetben kb. 10 Ft mínusszal zárja a tranzakciót.
Lebukási veszély:
-a fantom cég nem ad be bevallást, így az övé elég csekély, pláne, ha időben eladja a céget valami ukránnak vagy thaiföldinek.
- az "eltűnő cég" lebukási veszélye nem kicsi, ha ad be bevallást és mérleget, ugyanis ha ezeket nem hamisítja meg, akkor rögtön látszik, hogy jelentős bevételhez gyakorlatilag nulla ÁFA tartozik, amire elég gyorsan ugrik a NAV.
Persze, ha az egész láncolat eleje feketén működik, akkor csak nyomozati tevékenység során derülhet ki az igazság, közönséges ÁFA revízióból nem.
Látható tehát, hogy az ÁFA csalást nem a láncolat végén álló multi meg nem multi kereskedő követi el, hanem a lácolat elején álló importőr ill. első beszerzési pont. Ha a láncolat végén állókat ellenőrzi a NAV, akkor lehetetlen egy ellenőrnek minden bizonylatot tartalmilag ellenőrizni: ez alkalmasint még csak a beszerzési számlák esetén is több tízezer esetleg százezer tételt jelent. Viszont bűncselekményre utaló bejelentés esetén elvileg köteles lenne elindítani a nyomozást.
Szóval, a faszinak elég kétesélyes a dolga. A NAV tudja dokumentálni, hogy egyetlen revíziót sem állított le, ugyanakkor meg nem tudni, hogy az illető revizor, ha jelentett, mit jelentett: bűncselekményre utaló tényeket, vagy csak feltételezéseket, vagy kérte az ÁFA vizsgálat kiterjesztését az összes beszerzési számlákon szereplő cégekre (amit ésszerűen viszont nem tud elvégezni a NAV).

Lord Snow 2013.11.14. 12:15:38

@Ben Franklin:
Ez a hír a világ minden normális országában kormányokat döntene, tüntetést, forradalmat, polgárháborút szítana.

Itt ez a hír 1 hétig hír, utána mindenki szépen elfelejti. Átlépi, mint egy utcán heverő hullát, közönyös arccal.

Itt ez a normális.

A maffia uralma 100%-os és végleges. Kész az új rendszer, a következő rendszerváltásig ez van, lehet élvezni.

Erre már tényleg nem lehet mást mondani, egyszerűen ilyenek a magyarok, ilyen szinten állnak.

Ben Franklin 2013.11.14. 12:16:31

Az ilyen kamuhíradó meg vidió akkor kerül Index címlapra meg blogketrecbe, amikor a negyedéves magyar GDP adat

- jobb mint a szlovák, cseh, német, francia.

micsoda véletlen.

belekotty 2013.11.14. 12:20:10

@Ben Franklin: Szerintem rosszul értelmezed a NAV kötelmeit.

Nikorene 2013.11.14. 12:22:07

@hümhüm: ez itt lassan már sztem mindenkinek világos. A probléma ott van, hogy az eltûnô cégeket, akik az áfacsalást elkövetik, nem sikerül bûntetni, illetve ha a revizor tovább kutakodik, mert esetleg arra találna közvetett bizonyítékot, hogy a feljebb állók is benne vannak, tehát tudják, esetleg felbújtják, ne adj Isten üzemeltetik ezeket az áfa csaló cégeket, akkor ezt a vizsgálatot szépen felülrôl leállítják, és csak a valójában elkövetôket próbálják bûntetni (akiket nyilván már nem lehet), a további kapcsolatokat meg eltussolják, így nullázva a felsôbb láncszemek lebukási esélyét, és teszik lehetôvé, hogy újabb és újabb csalások történjenek az adófizetôk kontójára, mert ezt a pénzt ugye valahonnét be kell azért szedni.

Ben Franklin 2013.11.14. 12:24:59

@Nikorene: Ja most hogy nem tudjuk ki nem tudjuk milyen bizonyítékok alapján nem tudjuk mit állít, már minden világos.

Lord Snow 2013.11.14. 12:29:01

@Ben Franklin: Igen, tudjuk, ki, mit állít.

"A maffia érdekeit sértem, a NAV is benne van"

"Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellen Horváth András volt adóellenőr. Azt állítja, hogy az adóhatóság szemet huny a kiemelt adózók áfacsalásai felett. A kár becslése szerint ezermilliárdnál is nagyobb összeget jelent évente. Horváth az Indexnek beszélt a letelefonálásokról, a lebonthatatlan falakról, a hivatal öncenzúrájáról és a belső tisztogatásokról. Most a kormánytól vár segítséget, és azt mondja, az időzítés ellenére nincs politikai célja. Viszont gond lehet, hogy szerinte több kormánytag is az oligarchák láncolatainak a foglya."

index.hu/gazdasag/2013/11/12/horvath_andras_nav/

Ez a hír.

Ben Franklin 2013.11.14. 12:29:55

@Lord Snow: Semmi konkrét nincs a cikkben, olvastam.

Nikorene 2013.11.14. 12:30:54

@hümhüm: ha pl az ellenôrzô azt látja, hogy az elkövetô A cégtôl egy B nevû cég veszi a cuccot, majd továbbadja Cnek, onnét meg megveszi D, de se Bnek, se Cnek nincs egy bejelentett alkalmazottja se, vagy egy raktárhelység amit bérel, esetleg egy magánszemély otthona a bejelentett irodája, illetve azt látja, hogy D mindig C-tôl rendel, A cég meg közben megszûnt de B talált egy A2-t, aztán egy A3-at, meg egy A4-et, esetleg még az is kiderül, hogy az erdeti cégalapítók, akik A, A2, A3, A4-et alapították ugyanazok, illetve A1-4ig mindig ugyanazoktól a termelôktôl vásárolnak, akkor azért az már sztem mindenkinek világos, hogy D sáros nem is kicsit. Majd ha ezt jelented feljebb, és leszólnak, hogy Dt nem kéne vizsgálni, akkor aztán ott vagyunk, ahol most.

Nikorene 2013.11.14. 12:33:26

@Ben Franklin: lásd az elôzô hozzászólásomat. Sosem lesz közvetlen bizonyítékod, csak egy elég erôs sejtésed, hogy D sáros. Rádásul még keresni sem tudsz közvetlen bizonyítékokat, mert leállítanak.
Csak az nem látja ezt, aki becsukja a szemét :)

ROTFL Manó 2013.11.14. 12:35:20

@Ben Franklin: Két eset lehetséges. Vagy tényleg nincs semmi a kezében és blöfföl (most kivételesen az igazsággal), vagy van pár doksija, csak azt mondjuk a bírósági szakaszra tartogatja.

Stefánia vagdalt 2013.11.14. 12:41:15

@Ben Franklin: Érdekes kérdés ez, mert hogy lehet azt bizonyítani, ha valamit NEM csinált meg? Jelen esetben mondjuk az ellenőrzést NEM folytatta le. Van egy olyan legenda, hogy állítólag a német tudósok is elő tudták volna állítani a II. VH-ban az atombombát Hitler bácsinak, csak emberiességi okokból szándékosan elszabotálták és nem tették meg, nem akartak ilyen fegyvert a kezébe adni. Amennyiben ez igaz, akkor ez egy nagyon szép, pozitív dolog, de Nobel-dijjat akkor is valaminek a feltalálásáért adnak, nem pedig a nem-feltalálásért.

Lord Snow 2013.11.14. 12:44:06

@Nikorene: Ő nem becsukja a szemét, ő érdekelt. Fizetett troll.

Nikorene 2013.11.14. 12:47:49

@Ben Franklin: rádásul ez így mûködik majdnem mindenhol. Pl. Van egy állami pályázat, elnyeri cég A, leveszi a kicsi sápját, továbbadja Bnek, B leveszi a nagy sápját, továbbadja Cnek, C is levesz egy adagot. C továbbadja Dnek, aki végül megcsinálja. D kb az eredit összeg 30%át kapja. A többi pénz útközben eltûnt. Bennt van B és C cégekben, hogy szedik ki? Fiktív számlák befogadásával E cégtôl, és visszaadják Kpban A-nak, mejd megszûnnek E-vel együtt... D meg jó esetben megkapja a pénzét... vagy nem.

buddha 2013.11.14. 12:51:37

De én ezt nem hiszem el!!
Nekem azt mondtàk,hogy Magyarorszàg jobban teljesìt,és ez igy is van!

tarackos 2013.11.14. 13:05:26

Egy mási riportban részletezte az 1700 milliárdot. Két részből áll, 1000 milliárdot a kiemelt adózók -hazai(!) és külföldi multik (nem, sztem a CBA tuti nem)- 700 milliárdot pedig a tisztes böcsületes magyar kkv-k csalnak el. És ez csak az ÁFA...

Ezt azért említem mert vicces erkölcsi alapállás ami a multikat köpködi pedig a nemmulti hazai is legalább annyit csal el.

A másik a rendszer: a rendszer működtetőinek érdeke az érintettek korrumpálása mert akkor nincs aki kibocsírtsa a bilit hiszen az ő szara is benne van. Így működött ez a kádár rendszerben is. Most volt az origon egy orosz bloggerrel riport és pont ezt írta le a ruszki maffiaállam kapcsán is.

A másik jellemzője a rendszernek az elvonásokon keresztül kiszolgáltatott helyzetben tartani a polgárt. Annyira, hogy havi pár ezerért pitizzenek, mint a kutyák.

Nyugger, család, kkv etc. tök mindegy, egy tál rizsért eladó legyen a magyar ha meg nem úgy is van vaj a fején...

tarackos 2013.11.14. 13:06:17

@tarackos: Ja, ez nem afrikai modell hanem posztszocialista.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.14. 13:31:56

@gyongyi70: Különben hidd el, van aki kockáztat.
Előző melóhely : felvettek egy igazgatót rendrakásra. A faszikám 3 hónap után repült, mert a külföldi vezetésnél valaki felnyomta, hogy a saját fejvadászégével kötött szerződést a multihoz munkaerő-kölcsönzésre.

Jelenlegi cég : 2 éve vagyok itt, egy pénzügyes már repült. Vajon miért?

Olyat is hallottam már, amikor multinál megmondták, hogy hiába van olcsóbb ajánlat, bizonyos helyről kell bizonyos cuccot rendelni.

gyongyi70 2013.11.14. 13:34:26

@ColT: hát ilyen van... rendszerint romlik a vállalati kultúra, amikor a külföldi menedzsmentet magyarra cserélik... de példádban is repültek a sárosok (1), 2: itt nem a gaz multi jelenséggel állunk szemben, hanem jó magyar szélhámossággal.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.14. 13:34:50

@Ben Franklin: "'mert a nav úgy tűnik, hogy politikai és gazdasági megrendelésekre dolgozik.'

- Ez az alkotmányos kötelessége."
Általánosságban igen, de nézzük csak, kinek a megrendelésére, és mit csinál! Ez a lényeg, hogy nem mindig azt teszi, amit tennie kell.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.14. 13:35:48

@gyongyi70: Az engem nem érdekel, ki csalja az áfát, a NAV deríCCSe ki! Az a dolga.
Ezek repültek, mert éppen rosszul jártak. Sok másik nem repül.
Te láttál már szegény adóellenőrt? Én még nem.

gyongyi70 2013.11.14. 13:42:03

@ColT: én igen (egy elég szerencsétlen volt osztálytárs)

kisQtya 2013.11.14. 13:43:50

@Nikorene: De igenis kiakadok, mert a szemünk láttára cseszik szét a hazánkat.
:( És lopják ki a büdzséből a vérrel befizetett adóforintokat. Közben bosszúznak egy revizorral... Mert belemászott a NAV vezetésének lelkivilágába. Ez a fontos....

sanyix 2013.11.14. 14:02:59

hogy is mondták?

"a gyűlölt multik legalább befizetik az adót, a feketéző köcsög vállalkozók meg nem"... aha ja, befizetik az adót... már amennyit megbeszéltek az elvtársakkal :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.14. 14:10:20

@gyongyi70: Becsületes lehet :)

@kisQtya: +1

@sanyix: Meg mondjuk az itteni gyártó cégek annyira nem fizetnek itt sok adót, működési modelljükből következően. Nekünk még ez is sok pénz, nekik nagyon megéri.

Ben Franklin 2013.11.14. 14:20:46

@Nikorene: Se közvetlen, se közvetett bizonyíték nincs semmire. Sejtésekre sejtéseket lehet alapozni, az olyan mint a segg, mindenkinek van belőle.

Ben Franklin 2013.11.14. 14:21:52

@ROTFL Manó: Szó nem volt róla hogy bírósághoz fordul. Nekem sem világos mi ez az egész, 15 perc hírnév?

Ben Franklin 2013.11.14. 14:23:51

@Nikorene: Valójában senki nem tud erről semmit, csak 2 ember, aki kenőpénzt ad ill. aki kapja.

Mindenki más találgat, a %-ról meg minden másról.

panelburzsuj 2013.11.14. 14:30:39

@Ben Franklin:
"Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellen Horváth András volt adóellenőr."

Ez az Index-riport első mondata.

Vagy te a vastagbötűs kiemeltet nem szokod olvasni?

index.hu/gazdasag/2013/11/12/horvath_andras_nav/

Ben Franklin 2013.11.14. 14:34:12

@panelburzsuj: Jogi személy ellen nem lehet büntetőfeljelentést tenni, de ne zavarjon..:)

Ben Franklin 2013.11.14. 14:37:17

@panelburzsuj: Te igen, de minek?

'Btk. 225. § Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.'

panelburzsuj 2013.11.14. 14:40:20

@Ben Franklin:
Ezt az újságírókkal beszélgesd meg.

(Fölteszem: a hivatal nem tud magával visszaélni, csak az alkalmazottai, az újság meg nem tud pongyolulni, csak a skriblerei.

Ahogy párt sem tud port hinteni - csak a bérencei.)

Ben Franklin 2013.11.14. 14:41:54

@panelburzsuj: Na a cikket pont neked írták.

nu pagagyí 2013.11.14. 14:45:24

Azért gondoljuk végig a kiskereskedő multi Áfa-csalási lehetőségeit. Ők megveszik az árut, tegyük fel a bekerülési értéknél olcsóbban, majd eladják a fogyasztóknak, rárakva a hasznukat. Az Áfát az értékesítés után kell befizetni, amiből levonható a beszerzés Áfája. Tehát valójában ők a kisker árrés után fizetnek Áfát. Majdnem mindegy, hogy olcsón vesznek és olcsón adnak el, vagy drágán vesznek és drágán adnak el, rajtuk lényegileg nem bukik a költségvetés.

A költségvetés akkor bukna, ha elcsalnák a bevételt, ez azonban logisztikai probléma lenne, mi a fenét kezdjenek több mázsa papírpénzzel (a kártyás vásárlás rögtön számlára folyik, nem lehet eltüntetni)? A készpénz tisztára mosásáa nem a multik műfaja, inkább a sarki kisboltosé.

Ott tudna egy multi szakítani, ha az Áfa visszaigénylő, "eltűnő" cég haszna a menedzsmenté lenne, saját zsebbe. Lehet, hogy így van, de biztos, hogy semmilyen kideríthető kapcsolódási pontot nem hagynának, így a NAV nem nagyon tudhatja, hogy vigyáznia kellene a csaló céggel.

Ki tud többet?

panelburzsuj 2013.11.14. 14:51:15

@Ben Franklin:
Szóval: tett feljelentést, vagy nem tett?

panelburzsuj 2013.11.14. 15:08:44

@nu pagagyí:
Ezért figyelemreméltó ez a cikk.

Mert radikáljobb létére sem a "politikusbűnözés" vonalat üti, hanem a "globaloböllérest".

Cukisodás über alles...

Nikorene 2013.11.14. 15:12:31

@Ben Franklin: nem magyarázom el mégegyszer a példát, amit Horváth András felskiccelt, mert látom a hiábavalóságát. De megpróbálom a konklúziót mégyszer, hátha: az ellenôrnek az a DOLGA, hogy közvetett bizonyítékok alapján, vagy csak tapasztalataira alapozva sejtsen, és a sejtéseket közvetlen bizonyítékokkal támassza alá. Amiért hivatali visszaélés miatt feljelentést tett, az pontosan az, hogy NEM engedték felülrôl ezeket a közvetlen bizonyítékokat elôkeresnie.
Azzal érvelni, hogy nincs is bizonyítéka, csak sejtése, mikor pont az a baj, hogy szerinte lett volna, csak nem engedték dolgozni, olyan "csubakka védelem" szerû.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 15:44:55

@hümhüm: "...kérte az ÁFA vizsgálat kiterjesztését az összes beszerzési számlákon szereplő cégekre (amit ésszerűen viszont nem tud elvégezni a NAV)."

Már miért ne tudná a NAv elvégezni az összes beszerzási számla kapcsolódó vitszgálatát? Ki, vagy mi akadályozza?

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 15:47:53

@karaván2: "...azért durva lenne, hogy a számlabefogadót azért lehetne büntetni, mert a számlakiállító nem fizette be az áfát... a szomorú az az, hogy sok esetben ezt is felhozta a nav érvnek - szerintem alaptalanul..."

Tényleg szomorú, mert ezt teszik, pedig van már unios ítélet is arról, hogy a számlabefogadó nem felel a számlakiállító által eltitkolt áfáért.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 16:03:54

@Nikorene:

Figyelj csak:

X elad Y-nak 100 kütyüt. Ennek ugye van áfája, de számlát az ügyletről nem álltanak ki. Y tovább adja mondjuk egy multinak az árut, megkapja az áfát, de nem akarja befizetni sem a fordított áfát, sem a vevőjétől kapott áfát. Mit tesz? Csekély összegért vesz, vagy csinál valós cégadatokkal egy hamis beszerzési számlát ( ezt egyébként nehéz bizonyítani, a számlakészítő ritkán kerül elő ), és azt berakja a könyvelésbe, majd visszaigényli az áfát a bevallásában. Azt, amit a multi fizetett neki szembeállítja a hamis számlával, és a különbözetet - már ha van - fizeti. Szoktak fizetni kisebb összegeket, hogy ne legyenek feltűnők, és ne adjanak okot vizsgálatra.

Most gondold át, mit tud ezen a folyamaton a revizor bizonyítani. Azt, hogy a multi tudott az üzleti parnere adócsalási szándékáról?

A mai világban a vevő sokszor nem is találkozik az eladóval, megrendeli interneten vagy telefonon az árut, megkapja számlával együtt, és fizet. Kész.

Lehet, hogy Horváth revizor is azt gondolta, amit ő sejt és bizonyítéknak lát, az a bíróságon is megáll. Nem tudhatjuk, mert adótitkok miatt nem fog a NAV nyilvánosan védekezni. Mint ahogy Horváth sem mondhat a nyilvánosságnak koknrét tényeket. De van rá egy ötösöm, hogy a feljelentése nem fog pert eredményezni amiatt, amit fentebb írtam.

gyongyi70 2013.11.14. 16:11:17

@látjátok feleim szümtükkel:
még bonyolítja az ügyet, hogy a láncban a multi előtt lévő 1-2-3 cég még teljesen szabályos... csak a 4.-5.-6. tájékán lehet vmi simli...

Én egyébként azért nem értem, hogy jutott egy nagy merész lépéssel arra a következtetésre, hogy a multi benne van... milyen bizonyítékok lehetnek erre? sztem semmi, csak annyit lehet tudni, hogy a multi sejti, hogy gyanúsan olcsó az áru... és itt jön az, amiért többen megorroltak rá... fogyasztóként is feltűnhetne, hogy gyanúsan olcsó ez+az...mégis megvesszük... de, szépen kifizetjük, kapunk nyugtát, a multi be is fizeti utána az áfát, miért gyanakodnánk fogyasztóként, hogy vmi áfa-csalásban veszünk részt? sejteni lehet persze... egyébként a termelő cégek is sok mindent sejtenek... ők is megtehetnék, hogy kizártólag csak közvetlenül a kiskernek adnak el, s akkor nem csalnak adót az árujukkal.. de ha a biz-baz bt. többet kínál, akkor dőlnek az elvek mindjárt...

jet set 2013.11.14. 16:23:02

A hazai KKV-k még nagyobb adócsalók.

panelburzsuj 2013.11.14. 16:26:05

@gyongyi70:
"termelő cégek"

Mennyien gyártanak kristálycukrot - és mennyien raktároznak, csomagolnak, adnak-vesznek?

gyongyi70 2013.11.14. 16:28:29

@panelburzsuj: egyen gyártanak, csomagolnak

azután van sok-sok, aki ad-vesz, átcsomagol stb.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 16:32:05

@gyongyi70:

Na akkor nézzük ezt a gyanúsan olcsót.

Van nekem egy csikreólam, és abban van x csirke, ami már vágósúlyban van. El kéne adni, de a kutya sem akarja megvenni. Ugyan akkor meg már hozzák a következő csapat csikért, ki kell üríteni az ólat. Mit lehet tenni? Eladom olcsóbban, akár veszteséggel is ( mert így még visszajön valamennyi a befektetett értékből ) vagy várok amíg jön olyan vevő aki jobb árat ad. Ugye! Ha kiszámítod mennyibe kerül a továbbtartás, akkor inkább eladod a kisebb veszteséggel ( és a multi meg értékesítheti olcsóbban az átlagos piaci árnál ). Ez az ésszerű. Vagy szerinted nem?

panelburzsuj 2013.11.14. 16:38:42

@gyongyi70:
Csirkénél meg pont fordított a piramis.

Szóval én nem vagyok abban biztos, hogy egy "termékpálya-központú" adóztatást ne lehetne korrumpálni - ha arra jelentős igény támad.

T mint T 2013.11.14. 16:50:23

Egy kicsit leegyszerusiti a helyzetet a szerzo. Nem allitom, hogy semmiben nincs igaza es hogy a multik ne lipnanak. De igen lopnak.
Csak valahogy engem injabb az a halfej izgat, ami buzlik: ami hagyja ezt. Ami meggazdagszik ebbol...

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 17:18:16

Az nem gyanúsan olcsó, hogy a dinnyézős ogy.képviselőnél közmunkások dolgoznak nyáron? Ő pedig így olcsóbb munkaerőt alkalmaz, mint aki nem kap közmunkást, és ezért alá tud ígérni a mások dinnyéjének, neki úgy is megéri. Pedig ő nem is multi, csak kihasználja a piaci és a politikai lehetőségeket. Erről is szól a kapitalizmus.

viphulb 2013.11.14. 18:28:17

@Tökibá3:
"És a különadó? Az a pár milliárd smafu?
És a CBA-t miért nem említed?
Mert magyar? Hát, nem az..ellenben tolvajok ők is."
Ha valaha is lett volna vállalkozásod tudhatnád, ha egy adott rendszerben mindenki csalja az adóz, akkor te sem maradhatsz ki, mert csődbemész. Egy fecske nem csinál nyarat, pláne ha csődbement. Reális esély a változásra csak rendszerszinten lehetséges.

Mr. Waszabi 2013.11.14. 19:48:27

@Ben Franklin: azt még meg kell látni, hogy egyáltalán napvilágra kerülnek-e a konkrétumok. Az olajos ügy kapcsán se derült ki semmi, anno.
De érdekes dolog, hogy a NAV/APEH húsz éven át sosem került fókuszba. Ki hiszi el, hogy nem volt politikai befolyás/nyomásgyakorlás? Szerintem senki.
A faszi pedig nem kockáztat semmit, hisz lemondott, mielőtt nyilatkozott volna. Ideje, hogy valami napvilágra kerüljön ebben a témában is. Hisz a FIDESZ pont azt propagálja, hogy tisztázódjanak a zavaros dolgok, legyen végre rend az országban. Jó alkalom végre arra, hogy ezt bizonyítsák:)

Alick 2013.11.14. 21:11:43

@Conchobar: "Amíg léteznek politikusok, addig megmarad bennük a hajlam arra, hogy összeálljanak és pártot alakítsanak."

Régebben az ilyen hajlamok megvalósítását összeesküvésnek vagy maffiának nevezték. A párt ugyanaz, csak szebben hangzik. :)

"Nem a pártokkal, és nem is politikusokkal van a baj, hanem az ellenőrizetlenségükkel."

Jogos... csak éppen a párt égisze alatt szétkenhető a személyes felelősség.

"Avval, hogy bármennyi nehézséget okoznak, újra megválasztják/meg akarják választani őket. Pedig egy demokráciában semmi helye a hatalomban olyanoknak, akik úgy fogják fel: megválasztottak, tehát 4 évig azt csinálok amit akarok"

Oké, és ezt adminisztratíve hogyan érjük el..?
süti beállítások módosítása