vilaghaboru.jpgEddig némi nagyképűséggel azt gondoltam, minden szép katonadalt ismerek. Hát, tévedtem. Ebben a dalban olyan szívet tépően van benne a Trianont átélő nemzedék fájdalma, a négy éven át harcoló, poklok poklát megjáró, aztán hátba szúrt, elárult magyar katonák keserűsége, hogy még hasonló erejűt se hallottam.

1920 után számos szép, a szívünknek kedves nóta született az ezeréves ország feldarabolásáról. Ezek azonban, valljuk be őszintén, többnyire nem mentesek egy kis giccstől. 

Ez a nóta attól igazán értékes, hogy valami hihetetlen, minden manírtól mentes elkeseredés sugárzik belőle. Semmi kötelező optimizmus, semmi magabiztos magyar virtus, semmi  „magyar bakát az Úristen szereti”… Helyette: már az Istenkáromlást súroló átkozódás, ökölrázás, könnyes fogadkozás: "csak még egyszer…" És éppen ettől hiteles. Mert, így volt, csak így tudom elképzelni azt a pokoli napot, amikor egy egész nemzet arcába vágták: hiába harcoltatok, hiába pusztultatok. Játékszerei voltatok csak a hatalmasoknak, s most eldobunk benneteket.  

Nincs már nekem puskám, az olasznak adtam, amikor a harcot könnyezve feladtam.
Katonagúnyámat az osztrák le tépte, aimért a két karom a határát védte, úgy fizetett érte.
Katonagúnyámat az osztrák le tépte, amiért a két karom a határát védte, úgy fizetett érte.

Zokogástól hangos Duna-Tisza partja, kacagó ellenség osztozkodik raja.
Suhog az őszi szél, Késmárk felett sírva, Nagy-Magyarországot most teszik a sírba, így volt ez megírva
Suhog az őszi szél, Késmárk felett sírva, Nagy-Magyarországot most teszik a sírba, így volt ez megírva

Országjáró szellő könnyeink felissza, de senki se hozza a kedvünket vissza.
Bús, szomorú nóta terem aztán itten, az is úgy végződik, verje meg a Isten, verje meg az Isten!
Bús, szomorú nóta terem aztán itten, az is úgy végződik, verje meg a Isten, verje meg az Isten!

Délibáb sem játszik, furulya se szólal, tele van az ország bitang árulóval.
Verje meg az Isten, ne szűnjön haragja, azt aki ezt tette, aki ezt akarta, aki így akarta.
Verje meg az Isten, ne szűnjön haragja, azt aki ezt tette, aki ezt akarta, aki így akarta.

Lesz még nekem puskám, szurony is lesz rajta, újra felhangzik még, rajta Magyar, rajta!
Ellenség vérében szuronyom megmártom, így szerzem majd vissza szép Magyarországom, Nagy-Magyarországom!
Ellenség vérében szuronyom megmártom, így szerzem majd vissza szép Magyarországom, Nagy-Magyarországom!

Ahogy hallgatom ezt a nótát, látom magam előtt a kocsmák gőzében, hazájukat és értelmetlenül feláldozott ifjúságukat sirató veteránokat.  Férfiasan bevallom: gombóc volt a torkomban, mikor hallgattam, és a végére mintha a szemembe is belement volna valami…

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr25690021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Sherman megsérült, végzünk vele 2013.12.13. 20:49:57

Fantasztikus. Én sem ismertem. Teljesen megidézi 1920-at.

Dzsentrisvihák 2013.12.13. 22:19:12

Kellemes darab, én se ismertem eddig.

Szúrófény 2013.12.14. 04:59:50

„A közrestség nem engedi, hogy ott keresse a hibák gyökerét, ahol azok valódi fészke van, tudniillik saját szánakozásra méltó tudatlanságában s a legvilágosboknak sem elegendő gőgjében." Széchenyi.
„Súlyt helyezek arra, hogy elösmerjük, miszerint magunk voltunk okai elaljasodásunknak. mert az egyik legfőbb átkunk amaz önámítás, mely szerint hibáink okát mindig másban, magunkon kívül keressük a sanyarú politikai viszonyokra hárítva mindent, hagyjuk magunkat elbúsulni és elalunni a haza fájdalmat.
„Sejtette régen mindenki, hogy a katonaság egy napon hazajön a csataterekről – írja Tormay Cécile –, kérdőre fogja vonni mindazokat, akik kiéheztették, kiuzsorázták hozzátartozóikat, és meggazdagodtak idehaza, amíg ők odakint szenvedtek. (Ellopták a hadisegélyeket, szexuális szolgaáltatásra kényszerítették a férj nélkül maradt csinos nőket.)”
Platón (I. e. 500 tehát 2500 éve tudni lehet) Az állam című művének: az oligarchia jellegzetes hibái 551/c pontja idézem: „alig képesek hadat viselni, mert szükségképpen felfegyverzik a tömeget, és akkor az ellenségnél is jobban retteghetnek tőle!” Linder Béla nem volt gyáva? Vagy nagyon is jól tudta okosabb elszedni a fegyvert a katonáktól, mert a helyzet Dózsa népének feltámadásával fenyegette Őket! (Félmillió halott, másfél millió sebesült volt a háború eredménye!)
Teljes szöveg www.szemcseppek.blog.hu rózsaszín ködlátás ellen Mi az, hogy Trianon/

Dzsentrisvihák 2013.12.14. 07:05:36

@Szúrófény:

Épp ezért kellett a magyar bakát forradalommal, meg kommunizmussal hülyíteni, már a fronton. Hogy ne azok ellen fordítsa a haragját, akik valóban kiérdemelték. Akiknek egyébként a harctéren való szenvedés nagyját is köszönhette (pl. a nem megfelelő felszerelést, a hiányos ellátást... stb.; bővebben lásd mondjuk Krúdy, vagy Móricz háborús karcolatait, tárcáit).
Jövőre pedig ugyanezen ártányok dédunokái fogják a rájuk való emlékezést holmi holokauszt bolhacirkusszal elszabotálni. Hányingerkeltő...

toportyánzsóti 2013.12.14. 09:14:40

Csak így tovább,aztán megint románok lesznek Budapesten,ti meg kurvázhattok Szegeden és reménykedhettek idegenek jóindulatában,elárulva az Erdélyországban a hazáért harcoló magyar katonákat.

toportyánzsóti 2013.12.14. 09:15:58

@Dzsentrisvihák: Ha így haladsz fél órát fogsz kokó nélkül kibírni.

Dzsentrisvihák 2013.12.14. 16:40:13

@toportyánzsóti:

Fogd föl végre, meguntalak, úgyhogy köztünk mindennek vége. Sajnálom, nem az én hibám, jobbat érdemlek :P :D

gabesz7004 2013.12.14. 18:44:17

@toportyánzsóti: Már vártunk! Hogy te telibeszarod a legnagyobb fájdalmat is? Brávó!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.15. 15:38:03

ezt az eredeti vonalat kéne tolni, nem a kárpátiás szekeret, nincs is jobb az eredeti 30-as évekbeli daloknál, torrenten fenn van

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.15. 15:42:25

nekem volt egy szélsőjobbos ismerősöm, ő mondta, hogx a kárpátia zenekar műmájer zenekar, tehát csak azért vállalják fel ezt mert ez kifizetődő, igaz ez ki mit tud?
vmi olyasmi hogy régen más zenekarokba játszottak , nagyon másba

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.15. 15:43:21

@toportyánzsóti: már mér lennének románok megint budapesten? tudsz valamit amit mi nem?

toportyánzsóti 2013.12.15. 19:52:09

@tesz-vesz: Kiolvastam a jelekből.Ha megunják ezt az elefántháton ugató jelekből olvasó bolhát,eltapossák.

Iránytű 2014.03.08. 20:53:16

Valaki fel tudná rakni újra youtube-ra? A felhasználó eltávolította... :(

Albu 2014.06.06. 09:35:55

Újra feltette valaki valahogy: youtu.be/xn-9Km_Bfbs

2014.09.15. 10:19:32

@toportyánzsóti:

Ha ennyire szereted ezt a szerencsétlen, kicsúfolt és megtaposott országot, hogy nem szégyellsz röhögve rúgni belé, akkor menj oda, ahol egy feleekkora ország gyakorlatilag azt tesz, amit akar, mert nem más áll mellette ki, mint a világ összes pénze, meg fegyvere, jogásza, és "írástudója" ...

Gyűlöld csak nyugodtan, ennek tudatában azt a nemzetet, amelynek ez nem adatik meg, ugyanezen "nagyok" jó voltából, és légy büszke magadra, akinek a fentebb nevezett országa egy fél percig sem maradhatna a térképen, ha ez csak az ott lakókon múlna.

(Aztán kik is csináltak "bolhát" "elefántháton" a magyarból, és miért, gondolkozz csak el. Jó 90 / 500 éves sztori már ez is, állandóan megdobva valamivel.)

Ha "mi" lehetnénk "ők", akkor már nemhogy Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, stb. de már valahol Morvaországban, Sziléziában, Stíriában, Dalmáciában, Bulgáriában is ott lehetnénk, a legmodernebb haditechnikákkal eljátszogatva,

ugyanazzal a svunggal, amekkorával ott kezelik az efféle "történelmi jogosultságok" folytonosságának kérdését, hiába, hogy közben úgy 1300 év is eltelt, bár nekünk talán még egy "bolhányit" jobban számítana hogy hány kicsi gyerek is áll közöttünk, és a szemből ránk csaholó tűzerő között.

laci0011 2014.09.15. 16:42:38

@ekszvájzed: Zsótit nem bírta a poszt idegrendszere...Csak addig szeretik a véleményszabadságot amíg ők elmondhatják a baromságaikat...

laci0011 2014.09.15. 16:44:06

@ekszvájzed: Látom nem értetted a magyar szöveget,fussál neki újra,de ne abból az alapvetésből hogy a szedett vedett jobberek lennének az angyali oldal.

2014.09.16. 13:22:26

@laci0011:

Meg ne szakadjak, hogy kik kiket-miket tűrnek vagy nem tűrnek el ... Nézz csak az "amerikai magyar népszavánál" vagy örülünkvincentéknél körbe egy kicsit, aztán nyilatkozz ... Jaj, haggyukmá' ezt a "szövegértés" c. libbant mantrát is, mely a kb. 4. helyet foglalja a "szembenézés", a "gyűlölködés" meg az irígykedés" állandó emlegetése után, és az "irónia", meg a "nemzetféltésből ostorozás" előtt. A szövegértés mellé odakívánkozik a mondanivaló lényegének kihámozása, mely a személy életmű-töredékének viszonylagos ismeretében nálam már megtörtént.

Értem én az efféle szövegeket jól, sőt most nézz ide, még az itt taglalt hsz. szerzőjének nicknevét is értem: nem is a semjént, hanem a másikat, a libsiknek sokkal kevésbé tetszőt, az 5. sz. párttagkönyv büszke tulaját csúfolja vele, aki eszerint anno azt még szintén vérlibsiként kapta, de haverjai most vele íratják le azokat a (sajnos sokszor mélységesen IGAZ) dolgokat,

amiért mai, s amúgy az általa tollhegyre tűzöttek legalázatosabb szolgáiként viselkedő urainkat simán lefasisztázza bárki, aki próbál olyannak látszani, mint aki nem azért nem szereti őket, mert ezen urak az ő mozgatóik által elvártnál nagyobbat mertek harapni a koncból. Ezért is mondom, hogy még zsóti "eredetijének" is csak a szarkavarás a feladata, mint 24 éve az emberek feje felett mindenkinek itt.

Ugyanannyi jogunk van politikai- és nemzethatárainkon belül függetlenségre, politikai-gazdasági-szellemi önállóságra, érdekérvényesítésre, a magukat magyaroknak szívből megvallók jogainak megvédelmezésére, az emberi jogok érvényesítéséhez minden magyar emberre, ha kell, akár még a nemmagyarokkal szemben is. Ahogy a sziúknak, az apacsonak, az örményeknek, a kurdoknak, vagy a szamojédoknak, palesztinoknak, kareneknek, vagy csecseneknek, stb. stb.

Ezt normális, érző és értő, DEMOKRATA lélek NEM VITATHATJA EL, nem tekintheti nevetségesnek azt, hogy az újraegyesítését óhajthassa, és a szétvagdalását, valamint azzal együtt fizikai és gazdasági tönkretételét kárhoztathassa, s azt semmissé tenni ne törekedhessék BÁRMILYEN NEMZET EZEN A FÖLDÖN. S bármilyen kormány is legyen hatalmon az adott nép többsége felett, mely a megmondóembereknek épp vagy tetszik, vagy nem.

Nincsenek "szedett-vedett jobberek" vagyis sosem voltak "szedett-vedettebbek" a szintén mindenhonnét összekürtölt piszkolóiknál, akik akár Párizsból is 16 évesen képesek idejönni, 90 éves egykori irodai pecsételő bakákat szánt szándékkal a halálba szekálni, nem szedett-vedettebbek azok az egykori ligeti jasszokból verbuvált "Lenin-fiúknál", vagy a csatornákból is előmászott, nyilasokból is új gúnyába bújtatott ávósoknál,

s ha csak úgy nem lettek "jobberekké, mint pl. én, aki "underground" értelmiségi zenékre csápolva, a régi fityesz és a régi szadesz bűvöletéből untam meg azt az egyre gorombább, egyre inkább a népet lealázó, s önmagát is (pl. a "tolerancia" vagy a "szabadság" terén is), ha kell, szembeköpő ballibbant és hazudozást, ami miatt még zsenge koromban, 1988-1992 között elhittem nekik az általuk megvalósítani kívánt, a nyugat-európai színvonalúhoz hasonló, humanista alapokon szervezett, békés, igazságos, kiművelt és intelligens világot itt, minálunk

amely pl. 1956 akkor még nyugaton is erősen ható emlékezetére alapozva visszaadhatja talán ennek az országnak azt, amitől már régen sem kellett szégyellnie magát - miközben természetesen azokat sem tanultam meg szeretni, akik magukat nemzetinek nevezve teszik a szöges ellentétét mindannak, amit egy Zrínyi, egy Rákóczi, egy Széchenyi, egy Petőfi, egy Kossuth, egy Andrássy, vagy egy Apponyi, stb. stb. tenne.

S ha "jobber" az, aki nem kér az ország eladogatásából, a kiárusításából, aki nem ért egyet azzal, hogy a népet a pénz és az annak szolgáló "jog" világának anyagilag kiszolgáltassák, lelkileg megtörjék, megélhetését pusztítsák, fenyegessék, kizsákmányolják, szüleitől-nagyszüleitől kapott keresztényi hitvilágában sértegessék, magyar mivoltában, országa történelmében becsméreljék, hétköz- és mindennapjait élhetetlenné tegyék, akár a tartozásaival, akár a rajtuk élősködők bűnözésével, a környezetükben jelen lévő folyamatos veszélyeztetésükkel, hát akkor szedve-véve vagyok "jobber" én is.

laci0011 2014.09.16. 13:51:23

Látom nem megy a minimál logika,alapvető gondolkodás és erkölcs csak a terelés.Ez az ország önmagát csúfolja ki ezzel a hazaáruló puccsista elitjével.

2014.09.16. 19:13:49

@laci0011:

Az utolsó mondattal száz százalék az egyetértés. Hozzátéve MINDIG, hogy 24 éven át MIND AZ ÖSSZES ilyen volt, hisz ugyanonnan valóak, egy alomból jöttek. De.

Figyelj csak ide, te ottan, a kávéházi szegleteden, ugyan mondd már el, mi abban a terelés, ha SOHA nem szeretem a magyarság bántását, vagy MEGbántását, akárki is kormányozta, vagy kormányozza, s a szavaimat is eszerint szedem a monitorra? Vagy ha folyton a libsik szemére vetem, mekkora rohadéknak bizonyultak az utóbbi évtizedekben? Mi abban a terelés, ha a szent libsi tőmondatokat sosem önmagukban értelmezem, hanem a vetületeikkel, a mellékszálaikkal együtt, ahogy anno még ők maguk, a libsik is tanították? Mit nem értek én azon a libsi szentíráson, hogy MINDIG tovább kell gondolni mindent, s mindennek mögé kell nézni és LÁTNI is? Hogy meg kell tudni kerülő úton is a gondolathoz férni?

"zsóti" ugyanis a fenti dalból fakadóan az annál lentebb taglalt régi fájdalmat gúnyolta, nem mást, persze hogyha a ma "Mórickáinak" már a pitypangról, vagy a hózentrógerről, meg a körömkeféről is csak "AZ", azaz a ZORRRRBÁNNNNY tud csakis abba a nulla bites eszébe jutni, az nekem már elég régóta sok. Ti ezzel keltek, meg fekszetek? Még a végén elhiszem. S a többiekkel sohasem volt semmi bajotok, ó, ti nagyon szabadok? Minden más kormány tevékenysége nagyon is rendben volt? Ne feledd, hogy a műre ő csak a koronát teszi fel - arra, amelyet vállvetve épített ki magának a TELJES FELSŐ TÍZEZER, kivétel nékül, miközben ezerrel parasztvakít mindenféle szekértáborokról, meg diktatúráról, sajtószabadságról, stb. még a te arcodba is. Hogy még VÉLETLENÜL SE higyje senki azt, hogy itt valaha is megváltozott bármilyen rendszer, vagy szemléletmód az átlag állampolgárokkal szemben.

S mi a bajod azzal, ha ezernyi libsi unalomig ismert pöfögéseit, gúnyolódását, darálmányait tudom látni csak ezen nick tevékenységében is? Mert olyan nagyon mást eddig ő sem mutatott fel, s csak ugyanazt hajtod te is, mint a többi, ránk uszult zelóta.

Miért is kéne szégyellnünk azt, ha még mindig fáj Trianon, he? Miért kell már abban is bűnösnek látni magunkat, főleg hogy a máig is csodálatosan boldognak, békésnek és gazdagnak megmaradt Ausztria volt az igazi hunyó ???

(Az a röhej, hogy az osztrákok NEM, még ma sem bűnös nép a szemetekben, pedig ha valakik örültek a pamacsbajusznak, hát ők aztán nagyon. S azon pillanatban boldogan vetették is már magukat Cion édes gyermekeire. Freud apó azért, szerencséjére, még húzhatta a csíkját, pereputtyostól.)

Nem elég bűn már nektek minálunk a Hitlerrel-szövetkezés, meg holobizbasz, libsi koma? Feszt nem értem, miben bűnös a magyar nektek folyton, ezeregyszázból összesen ha két éven át járt itt rátok komolyabban bármi rúd. Ezen kívül az összes többi évet ti nyertétek, nem baj? Úgy folyt itt a biznisz, meg a vircsaft orrba-szájba, hogy az csuda. Csak nézd meg rajtunk kívül ezzel egy időben az összes többi országot itt, hogy a szent Európa dicső magva mit is tett a szegény üldözött, hontalan, "más" népségekkel. Még a cúna-cúna "papok" se mondták nektek azt, hogy csihadjatok, ma már meg a "papok" is ti vagytok, mondsza, mi kell még?

Nodemárelég, mert mérges lettem, majd holnap folytatom, huh. Áhh, nem szabad nekem a mélyigényű liberális minimál-kommunikációt olvasnom soha, mert mindig regényeket írok rá válaszul ...

laci0011 2014.09.17. 07:02:13

Jelenlegi csürhe nincs rákényszerítve a hazaárulásra,ne vedd az előzőekkel 1 kalap alá azok messze ezek felett álltak emberileg erkölcsileg.@ekszvájzed:

laci0011 2014.09.17. 07:04:03

@ekszvájzed: Nagyon bepörögtél,ha valamivel megsértettelek akkor bocsánatot kérek,nem állt szándékomban.

Albu 2016.06.04. 01:48:06

A második is eltűnt! Youtube: "Katonanóta..." Ez a videó már nem érhető el Simó József szerzői jogi követelése miatt.

Csuklik rendesen?
süti beállítások módosítása