Zuschlag János interjút adott, egy lélegzetvétellel rögtön egy egész könyvnyit. Mosdatja magát? Vezekel? Megelégelte, hogy egyedül bűnhődött, amiről köztudott volt, hogy nem egyszemélyes balhé volt, hanem maga a rendszerszintre emelt mutyi?

gyf.jpgGyakorlatilag mindegy is a személyes motiváció. A lényeg, hogy egy hónappal a választás előtt újra előkerült az ügye, és rávilágít egy másik világra. Egy velünk élő világra.

Ha kezünkbe vesszük ezt a könyvet, elolvassuk, akkor rá kell döbbenünk, hogy az nem azért érdekes, mert leírja, hogy Gyurcsány Ferenc, vagy a komplett MSZP vezérkar hogyan élt és kormányzott itt kiskirályként pár éve. Nem is azért jó, mert kicsit belelátunk a magyaros machiavellizmus kicsinyes gyakorlatába. Nem is azért, mert rávilágít arra: politikai elitünk nemcsak azt tudja, hogy vágjon zsebre valakit, vagy hogyan vágják őket zsebre még nagyobb valakik, hanem azért is, mert kimondatlanul is azt érezzük: egyszerűen nem változott itt az égvilágon semmi, legfeljebb a pofátlan lenyúlás mértéke és formái változtak.

"A szolga nem szabadságra, hanem maga is szolgákra vágyik"

Így szól egy orosz mondás. Találó. Mert Zuschlag valóban olyan, mint mi. Alulról jött, felkapaszkodott, rengeteget dolgozott azért, hogy "valaki" legyen. A különbség az, hogy a nagy többség nem tapossa el a mellette állót az előrelépésért. Magyarország már hosszú ideje a valakik, és senkik országa, és ez az, amit a Zuschlag Jánosok egy életre megtanultak. Ahhoz pedig, hogy előbbi legyél, bármire képesnek kell lenned. És ők, bármire képesek voltak.

Nem kell szabadság, szolgák kellenek.

Egyszerűen nem látunk bele a politikai elit mocskos kis játékaiba, aki pedig igen, vagy kifordul belőle, vagy maga is részese annak. Nem fogjuk Zuschlag Jánost felmenteni, csak azért, mert adott egy hosszú interjút a múltjáról. Neki ez a múlt, éljen vele együtt.

Nekünk viszont, itt a hazai közélet lagymatag mocsarában ugyanazzal a világgal kell szembenéznünk, amiről ő - érdekből, vagy anélkül, mindegy is - írt. 2008-ban lecsuktak egy "Végrehajtót", de a számtalan megbízó, a még több megbízott és persze végrehajtó köztünk él, még hozzá senki által nem zavartatva, képet adva az úgynevezett elszámoltatásról.

Nem tudjuk mi volt a teljes igazság 2008-ban, sem most, 2014-ben. Az biztos, az érdekérvényesítés, a mutyizás, az ügyeskedés, a politikai képmutatás és a szavakkal nehezen kifejezhető erkölcsi mélység nemcsak az örökségünk és a jelenünk, hanem félő, hogy még hosszú ideig a jövőnk is.

Bazsó Bálint

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr555854319

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Na, kábé ennyire kell komolyan venni Zuschlagot 2014.03.12. 15:45:59

Én ugyan nem olvastam el a FIDESZ legújabb kedvencének könyvét, de hát mire valók a sajtómunkások, ha nem pont arra, hogy megtegyék ők helyettem :-) És persze mindenki a saját szája íze szerint idéz belőle, pl. a Facebook-on állandóan fizetett hirdet...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.12. 14:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyöngytyúk 2014.03.11. 17:43:06

kisstílű , gyomorforgatóan gátlástalan ,hazaáruló , tolvaj a politikai elit - még annyi önfegyelmük , és tekintélyük sincsen , mint a bugris nylon-zoknis , rossz fogú , műveletlen , és büdös kádárista kádereknek volt , pedig rájuk sem voltam büszke !!!!

laci0011 2014.03.12. 07:49:56

Moszkovita hazaárulóknak cusi az unikális probléma,nem simicska aki naponta a 20-szorosát offshorkkolja a közgép-strabaggal?!Van érzéketek a magas erkölcshöz mutyipincsik.

sztd 2014.03.12. 13:48:48

Azért egyvalamiben mégis más ez az ember, mint a többi. A többiek jelentős részben ugyanis hisznek valamiben. Még Gyurcsány Ferencről is nyilvánvaló, hogy volna a gazdagodáshoz és magasra jutáshoz más lehetősége is, van vagyona és mindene, de neki akkor is politizálnia kell.

Zuschlagnak a saját bevallása szerint is csak az előrejutás a célja. Bármi áron, elvtelenül, és semmi más nem érdekli. Ő egy olyan pondró, amit még ez a rendszer is kivetett magából, ahogy Gyurcsányt is széttrancsírozta politikailag.
Ez a történet sokaknak adhat reményt.

laci0011 2014.03.12. 19:22:10

@gabesz7004: Olvastam,és akkor már felmentésetek van erkölcs gerinc gondolkodás alól?

shm 2014.03.12. 22:30:40

@sztd:

"Azért egyvalamiben mégis más ez az ember, mint a többi. A többiek jelentős részben ugyanis hisznek valamiben. Még Gyurcsány Ferencről is nyilvánvaló, hogy"

... egy ócska, tolvaj strici az ezer közül, soha nem hitt semmiben, egyszerűen egy nagyobbra fújt Zuschlag.

Aki hisz valamiben, és az a valami nem a pénzszerzés, az ebben az országban nem jut el képviselőségig sem.

gabesz7004 2014.03.13. 09:15:33

@laci0011: Miről beszélsz ember? Nam akarod megérteni látom, hogy pont attól korrekt ez az oldal, hogy mindkét bűnbanda mutyiját egyformán ostorozza. Persze lehet neked az index.hu az etalon, akkor én kérek elnézést. Ja nem!

laci0011 2014.03.13. 17:40:19

@gabesz7004: Nekem adtál igazat észkombájn.

sztd 2014.03.14. 12:57:38

@shm: Aki csak pénzt akar szerezni, és van egy csöpp esze (Zuschlagnak a jelek szerint nem volt), az nem megy képviselőnek, mert ott inkább csak veszíthet.
süti beállítások módosítása