Bözödújfalu.jpgTegnap délután leomlott a bözödújfalui templom tornya - adja hírül az egykori község Facebook-oldala.  Az erdélyi Maros megyében található települést 1988-ban árasztották el egy víztározó építése miatt. A nagy többségében magyarok lakta falu a Causescu-korszak barbár falurombolásának és soviniszta politikájának szomorú szimbólumává vált.

Bözödújfalu különlegességét vallási sokszínűsége adta. Száz esztendővel ezelőtt az alig 700 lelkes faluban a katolikus, az unitárius, az ortodox és a székely szombatos felekezet hívei is megtalálhatóak voltak.

A mesterséges tó kialakításához már 1975-ben hozzákezdtek, ám a munkálatok két évvel később leálltak, s csak 1984-ben indultak újra. A rezsim cinizmusát jól mutatja, hogy a szülőfalujuk végzetét jelentő gát építésénél javarészt helyiek dolgoztak, akik még örültek is a munkalehetőségnek. Hogy mi a végső cél, arról a hatalom persze mélyen hallgatott, s a bözödújfaluiak csak akkor döbbentek rá, mikor már megindult a kitelepítés.

A vizet 1988-ban eresztették rá a falura. Csak 12 ház maradt épen, ezekben ma nagyjából negyven ember él. Az unitárius és a katolikus templom még egy ideig állt az elárasztás után is. Mára a környékbeliek elhordták mindkét épület falát. A diktatúra ugyan 1989-ben összeomlott, de a települést akkor már nem lehetett megmenteni. Kitelepített lakosai azóta sem kaptak semmilyen kártérítést.

Bözödújfalu_leomlott.jpg

Ennyi maradt a toronyból

Sükösd Árpád által 1995-ben emelt emlékművön a következő szöveg áll: “A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görögkatolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

Az elmúlt évtizedekben csak a katolikus templom tornya emlékeztett rá, hogy valaha itt egy magyar falu állt – tegnap délutánig…

 BG

 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr896457237

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ceausescu utolsó bosszúja: leomlott Bözödújfalu templomtornya 2014.06.30. 16:50:47

„Sir a lelkem a nagy viz lattan,mar a kicsi romos templom sem var haz.!!...A templom ahol,mekereszteltek,elsoaldozo,bermalkozo voltam es egyhazi eskuvom volt.Ez mind mar a mult.,de nem felejtjuk.” (Egy helyi lakos visszaemlékezése) Az erdélyi, vízze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Leeson 2014.06.30. 19:34:47

Nem tudom miért olyan nagy téma ez.
Ceausescu hülye volt, ráment pár falu. Talán sokkal nagyobb probléma, hogy hány ember halála szárad a lelkén...

Egyébként itt is voltak "szép" dolgok. pl. Bős-Nagymaros... Ja, hogy nem lógott ki a vízből a templom? Hát igen így talán nem annyira könnyfakasztó...

A falurombolásról meg annyit, hogy jelenlegi fejlődő országokban többnyire alapból kipusztulnak a falvak. Ez sajnos a pillanatnyi helyzet hozadéka. Nem nagyon van mit tenni ellene. Igaz, nem a víz által...

Egyébként szét lehetne nézni az alföldön, hogy düledeznek az elhagyatott tanyák. Ahol valaha népes családok nap mint nap tették a dolgukat, művelték a földet, el látták az állatokat, stb. Most csak összeomlott tanyák láthatók. Ott is lehetne megható képeket csinálni az elmúlásról... Pedig ott se Ceausescu, se egyéb hasonló körülmény nem volt jelen...

objekt678 2014.06.30. 20:05:22

@Nick Leeson:
Láttad te már Erdélyt, hogy ennyire érzéketlen vagy?
Ez a bejegyzés nem a fejlődő országok miazmás dolgairól szól, hanem őseidről.
Ez egy gyászjelentés. Te pedig nem tudsz viselkedni.

Nick Leeson 2014.06.30. 20:43:21

@objekt678: Igen láttam. Szép.
Viszont az alföldön születtem, ott éltem 30 évig. Ott is ugyan úgy jelen van az elmúlás, ahogy fent írtam...
Csak azt mindenki leszarja.
Az is egy gyászjelentés.

Bocs, hogy nekem többet számít, ha ugyan azt a szomorú dolgot látom (pepitában) a szülővárosomtól 2km-re, mint Erdélyben.
Érzéketlen vagyok?

Nick Leeson 2014.06.30. 20:58:03

Egyébként egy másik vélemény, most találtam: "Ezek a hozzászólások egy része csacsiság. Az elárasztás előtt lebontották a házakat, csak a templomot nem, mert templomot nem bontana le. Sajnálom én is, hogy így történt, de azt is tudni kell, hogy a gát megépítése előtt minden áradás elöntötte a gát alatti területeket. Azóta biztonságban vannak az alatta lévő magyarok által lakott falvak. Ezt az ott lakóktól tudom. A Kisküküllőbe folyik a Küsmöd patak, amelynek nagy a vízgyűjtő területe és egy nagyobb esőzés után olyan sok vizet zúdított a Kisküküllőbe, hogy az állandóan kiöntött. Ha fent esőzést várnak, akkor előtte leengedik a tározó vizét és ezután fel képes fogni az esőzés hozamát, így megóvva Erdőszentgyörgy, Havádtő, Gyulakuta, Balavásár, és a többi alul lévő falvakat. Nekem ez az információm a dologról."

Gera 2014.06.30. 22:58:50

@Nick Leeson: Ez amúgy nyilván igaz, a probléma az egésszel az, hogy a falut ehhez nem kellett volna elárasztani, ugyanis a tározó végén volt, nem a közepén, egy töltéssel simán megmaradhatott volna. Gyakorlatilag szándékosan árasztották el, hogy kibasszanak a lakóival. Még ez is elmenne szódával, ha legalább rendes pénzt fizettek volna a házakért, ahogy az civilizált helyeken szokás, de nem, nevetséges kártérítéseket kaptak a szerencsétlenek. Ezért lett a falurombolás egyik szimbóluma, önmagában az, hogy egy árvízvédelmi tározó létrehozásáért beáldozták, még lehetne akár pozitív dolog is, de nem ez történt.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2014.07.01. 08:59:13

@Nick Leeson: Igen, máshol is pusztulnak magyar falvak. Itt és most, mi Bözödújfalut szeretnénk siratni. Ugye tiszteletben tartod a gyászunkat?

Sanyi Papp 2014.07.01. 17:24:13

@Nick Leeson: szerintem rajtad kivűl senki nem hiszi el hogy ceausescut havadtő vagy gyulakuta érdekelte.szerintem mindenki tudja hogy mi volt ez a huzás.miért nem épitettet gátat hodákon?

Gera 2014.07.01. 18:45:20

@Sanyi Papp: Szerintem meg Ceausescu az egész ügyről SEMMIT nem tudott. Ezt most nem azért mondom, mert védeném, csak teljes hülyeség azt gondolni, hogy Ceausescu gondolatai akörül forogtak, hogy hogyan lehetne minél jobban kibaszni egy érdektelen magyar falucska lakóival, amikor azt se tudta, hol van és nyilván nem is érdekelte. Ami itt történt, az az, hogy Ceausescuék kiépítettek egy olyan rendszert, ahol így mentek a dolgok, mert olyan emberek kerültek pozíciókba, akik így nyomták. A víztározót nyilván árvízvédelmi célokból találták ki, ahogy még sok ezer helyen a világban, ez aligha lehet kérdéses. Viszont egy normális rendszerben megőrizték volna a falut egy egyszerű töltéssel, de minimum normálisan kártalanították volna őket, Ceausescuék rendszere viszont kifejezetten rosszindulattal kezelte a magyarokat és ezért ez nem történt meg.
süti beállítások módosítása