A Környezeti Terror Facebook oldal vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy Felvidéken egy Paks II-höz hasonló volumenű beruházás épülhet meg, szintén orosz befektetéssel, viszont a magyarországinál kedvezőbb áron. 

Felvidéken jelenleg két működő atomerőmű van, az egyik Jászlón (Jaslovské Bohunuce), a másik Mohin (Mochovce). Ezek közül a mohi erőmű a fiatalabb, építését a 80-as évek elején kezdték meg, két működő blokkját 1998-ban és 2000-ben helyezték üzembe.

mohi.jpg

A mohi erőmű látképe

2008-ban a Szlovák Villamos Művek (SE) belevágott a mohi telep bővítésébe, a harmadik és negyedik blokk átadását azonban évről évre el kellett halasztani, a legújabb céldátum 2016. A kezdetben 1,8 milliárd eurósra tervezett beruházás már hárommilliárd eurónál tart, és mire elkészül, mostani becslések szerint 3,8 milliárdba fog kerülni.

A fő kérdés, hogy ki fogja befejezni a félbehagyott munkát? A Felvidék.ma június végi értesülései szerint a Szlovák Villamos Művekben eddig főrészvényes olasz Enel csoport eladja 66 százalékos részesedését, amelyre már be is jelentkeztek az oroszok. Szándékuk komolyságot jelzi, hogy a cikk szerint az orosz Sberbank „jelentős hitelcsomagot” nyújtott az SE-nek.

Amennyiben Oroszország vállalja, hogy a 3,8 milliárdos kereten belül befejezik a két új – összesen 942 gigawattos – blokkot, akkor Szlovákia 4 milliárd euró/GW áron jut áramhoz 2016-tól. Paks II ehhez képest a tervek szerint 2,4 gigawattot fog termelni, ezért pedig 3700 milliárd forintot, vagyis több mint 12 milliárd eurót kell majd fizetnünk. Ez Magyarország esetében 5,1 milliárd euró/GW arány, vagyis 27 százalékkal drágább. . Mivel azonban ez csak egy kezdeti becslés, és a kivitelezés során számos „csatlakozó beruházás”, valamint „előre nem várt költség” fog felmerülni, ennél sokkal nagyobb különbség sem elképzelhetetlen. (Lásd a felvidéki példát.)

Paks II témában mi is megszólaltunk már pro és kontra, de az azért elgondolkodtató, hogy ha a szlovák fél egy miénknél háromszor olcsóbb projekt esetén is úgy számol, hogy a villanyáram jelenlegi tőzsdei árát figyelembe véve az új blokkok termelése veszteséges lehet. Abba is érdemes belegondolni, hogy a korrupció északi szomszédainknál sem ismeretlen fogalom, és nyilván ők is beleszámították már azt a saját, csaknem harmadával kisebb költségvetésükbe. Akkor mekkora lehet nálunk?

Az Oroszországtól való energiafüggőség egyébként a felvidéki politikát is megosztja. A Felvidék.ma hivatkozott cikkében Peter Marčan, az Energiabiztonsági Intézet elemzője úgy fogalmazott: „a szlovák kormánynak jobban figyelembe kellene vennie bizonyos biztonsági szempontokat, amikor arról nyit vitát, beengedi-e az orosz tőkét energetikai iparába”. Annak kapcsán mondta mindezt, hogy Robert Fico egy pozsonyi nukleáris konferencián nemrég utalást tett arra, hogy az oroszok a jászlói atomerőmű két újabb blokkját is szívesen megépítenék.

Na, az a szerződés lesz igazán érdekes.

UPDATE: Olvasónk felhívta a figyelmünket, hogy a mohi két új blokk a legfrissebb előrejelzések szerint csupán 942 megawatt energiát fog termelni, vagyis ennek értelmében a szlovákok 4 milliárd euró/GW árfolyamon fognak fizetni. Ezek szerint Magyarország "csak" 27 százalékkal fizet többet majd többet ugyanazért az áramért, mint Szlovákia. A tévedésért olvasóink szíves elnézését kérjük, javítottuk.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr286484935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisTulok 2014.07.08. 15:33:24

A nagy Lóf... ülét!

A mohi telephely 3-as és 4-es blokkja pont ugyanoylan lesz, mnit az 1-es és 2-es és pont ugyanoylan, mint most a paksi 1-4 blokkok! Max. 500 MW, de mivel a szlovák mérnökök és fizikusok nem remekelnek úgy, mint a magyarok ezért valszeg csak 470 MW körül lesznek.
Utánakérdezhetne az író hozzáértőknél is, mielőtt ekkora éktelen baromságokat kiblogol.

world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-O-S/Slovakia/

_most_ 2014.07.08. 15:58:08

Lehet azért ez az arány azért túlzás, de biztos nem az évszázad üzletéről van szó, ahogy a fideszpropaganda próbálta beállítani, a hitel feltételei se túl kedvezőek.

Havas Jon 2014.07.08. 17:11:07

@kisTulok: köszönjük a pontosítást, javítottuk!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.08. 17:12:35

"becslések szerint 3,8 milliárdba fog kerülni."

Aha, becslések.

"Mivel azonban ez csak egy kezdeti becslés, és a kivitelezés során számos „csatlakozó beruházás”, valamint „előre nem várt költség” fog felmerülni, a 4-5-szörös különbség sem elképzelhetetlen. (Lásd a felvidéki példát.)"

AÍha, a szlovákoknál perse elképozelhetetlen a felmerülő plusz kiadás.
(Lásd a felvidéki példát.)

"ha a szlovák fél egy miénknél háromszor olcsóbb projekt esetén is úgy számol, hogy a villanyáram jelenlegi tőzsdei árát figyelembe véve az új blokkok termelése veszteséges lehet."

A szlovákok nem nyilvános módszertanú számításai mit igazolnak Magyarországra nézve?

"kezdetben 1,8 milliárd eurósra tervezett beruházás már hárommilliárd eurónál tart, és mire elkészül, mostani becslések szerint 3,8 milliárdba fog kerülni."

Értem. 100%-os garancia van arra, hogy a hátralévő beruházás ára nem fog úgy elszállni, mint a már elvégzetté, igaz?

Talán azt sem fölösleges figyelembe venni, hogy a már elvégzett beruházás 3 milliárdos értéke vsz. nem jelenértéken lett meghatározva (azért sejtem ezt, mert jelenértéken nagyobb lenne a szám, és ezt el akarják kerülni).

Na mármost, ha figyelembe vesszük a fentebb írtakat, akkor az a 27% is szépen elolvad. :)

Akkor meg miről is akar szólni a poszt?

pamut 2014.07.08. 17:26:32

A bohunucei erőmű 1. blokkja 1977-ben leolvadt. Kiszabadult némi radioaktív sugárzás is. 20 évig titkolták a balesetet.

Szerintem csak azokról a atomerőmű balesetekről tud a nyilvánosság, amiket nem lehet eltitkolni.
A volt szovjet blokk nyilván titkolta az ilyen eseteket, Kína, is nyilván csak akkor ismerné el, ha észrevennék.

flimo13 2014.07.08. 17:28:33

Magyarul 20%-kal olcsóbbra ígérik a per gigawatt árat, régebbi technológiájú blokkokra, továbbá nem tudni a járulékos beruházásokban milyen különbség van, mindezek tetejébe az erőmű 66%-a az oroszoké lesz, és ebből az jön le, hogy mi jártunk szarul?

pamut 2014.07.08. 17:30:18

Paks II-ért nem 12 milliárd eurót kell majd fizetni nekünk, meg az unokáinknak, hanem legalább a dupláját....
Soroljam? Hitel kamatai - kapcsolódó beruházások - üzemeltetési költség - elbontási költség - kiégett fűtőelemek tárolási költsége - miegymás.

Az orosz függés költségfelára, energetikai függőség ára: felbecsülhetetlen.

2014.07.08. 17:38:01

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ami Pakson fog épülni, az a világ egyik legkorszerűbb, így legbiztonságosabb erőműve lesz. A szlovákok pedig egy generációval régebbi (a v-213-as egy közel 40 éves konstrukció), már elavulófélben lévő típust fognak most befejezni, toldozni foltozni. Talán ennyit megér nekünk ez a kis felár, amivel többe fog a miénk fájni.

Ez van, amikor sötétzöld idióták -környezeti terror, omg, hány ilyen szerencsétlen gittegylet van még errefelé? -hatalmas baromságokat nyilatkoztatnak ki, a kevésbé körültekintőek pedig jóhiszeműen benyelik az amúgy jól hangzó baromságaikat.

kisTulok 2014.07.08. 17:54:41

@Négyzetrács: Pontosan leírtad, amit én is akartam. A felár abból adódik, hogy a szlovákok két 2. generációs atomerőműblokkot fognak befejezni, ami már egy jó 40 éves konstrukció. Míg nálunk a legkorszerűbb 3+ (kb 3,5.) generációs atomreaktorok épülnek majd a legmodernebb biztonsági rendszerekkel, költséghatékonyabb megoldásokkal (alacsonyabb személyzeti-, karbantartási-, üzemanyagköltségek stb. Ez azért nem mindegy. És máris ott vagyunk, hogy ezt a bejegyzést értelmetlen volt megírni.

Vagyis értelmetlen azért nem volt, mert ebből is remélhetőleg tanultak sokan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.08. 17:55:21

@pamut:

"kapcsolódó beruházások - üzemeltetési költség - elbontási költség - kiégett fűtőelemek tárolási költsége - miegymás."

Ezek ugye a szlovákoknál nem merülnek fel, igaz? :D

pamut 2014.07.08. 17:56:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ki mondta hogy náluk nem merülnek fel?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.08. 17:57:16

@pamut:

"Az orosz függés költségfelára, energetikai függőség ára: felbecsülhetetlen."

Aha, az orosz gáz nem jelent függőséget, mi?

Gázból hány évre valót tudsz eltérolni? Pér hónapra valót.

Fűtőelemből hány évre valót? Amennyit csak akarsz. Akár tíz évre is.

Kérlek, hagyd a demagóg hazugságaidat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.08. 17:59:24

@pamut:

Cicus, ha ezeket érvként felhozod Paks 2 ellen, akkor a szlovák erőműnél is említsd meg őket, jó?

Csak úgy a korrektség és tisztességes érvelés kedvéért, ha ismerős neked a fogalom.

pamut 2014.07.08. 18:00:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ja, hogy csak egy mezei troll vagy, aki ha nem ért valamit akkor egyből hazugságnak minősíti... szegénykém.

kisTulok 2014.07.08. 18:02:09

@pamut: Az egy saját fejlesztésű csehszlovák reaktorblokk volt. Egyedi megoldásokkal, rendkívül érdekes konstrukció volt. Sajnos egy triviális hülyeségen csúsztak el és leolvadt részlegesen a reaktor. Volt egy minimális radioaktív kibocsátás is, de semmi lényeges. Utána le is álltak a saját reaktorokkal. Mindenesetre ennek a reaktortípusnak, amit most is használnak/használunk és amilyet építenek/építünk semmi köze ahhoz.

pamut 2014.07.08. 18:02:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kovácsnéni, nem otthon vagy, nem te mondod meg hogy más mit és hogyan írjon.
Vedd már be a gyógyszereid...

gigabursch 2014.07.08. 18:03:49

Nem egészen világos az "félkész/félbemaradt" kifejezés számomr.
A félkészség nálam azt is takarja, hogy műár egy rakat költség megtörtént.
A cikkben feltüntetett árak ezek szerint a teljes eddigi költségket és a későbbi költségeket is magukban hordozzák?

Amúgy a terv az egy dolog.
"Terv azért van, hogy legyen mitől eltérni."

pamut 2014.07.08. 18:06:30

@kisTulok:
Most nem az érdekel elsősorban hogy most mit építenek. Az érdekelne, hogy vajon hány atomerőmű balesetet titkoltak el a világ elől amióta egyáltalán léteznek atomerőművek.
Ismerve a szovjet blokk, vagy éppen Kína transzparencia iránti lelkesedését és információs szabadságát, továbbá bel- és külpolitikai érdekeiket, meggyőződésem hogy csak azt ismerték, ismerik be a mit kénytelenek beismerni.

Magyarul: szerintem hamis, cenzúrázott adatokra épül az atomerőművek biztonságról szóló információk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.08. 18:08:12

@pamut:

"Kovácsnéni, nem otthon vagy, nem te mondod meg hogy más mit és hogyan írjon."

Isten őrizz, hogy megmondjam neked, mit írj.

Nem veszem el tőled annak örömét, hogy nyilvánosan hülyét csinálj magadból.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.08. 18:10:16

@pamut:

"Ja, hogy csak egy mezei troll vagy, aki ha nem ért valamit akkor egyből hazugságnak minősíti... szegénykém."

Ja, hogy csak egy mezei idióta vagy, akit ha hülyeség írásán érnek, akkor egyből trollozik... szegénykém.

gigabursch 2014.07.08. 18:15:40

@pamut:
Mondjuk épp energetikai kérdésben nem meccseznék Nocraft topictárssal, de lelked rajta.

pamut 2014.07.08. 18:26:42

@gigabursch: ne nevettess már te is, szegény nénike még az se fogja fel hogy a függés nem csak a fűtőelemeken múlik, és amikor nem érti elkezd fröcsögni meg hazugozni ahelyett hogy rákérdezne arra amit nem ért :D szegény nénit ne provokáld, mindjárt újrakezdi.. ;)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.08. 19:19:55

A világnak azon a felén, ahol Magyarország van Putyin a tüzépes, tőle jönnek a fémek, energiahordozók. Nem csak a magyarok, de a németek és mások is tőlük függnek. Az oroszok meg jelenleg még az európai vásárlóktól.

Az orosz biznisszel nekem az a legnagyobb bajom, hogy sajnos átláthatatlan, nem sok mindent kötöttek azoknak orrára, akik majd visszafizetik.

Ha olyan kurvajó az országnak, lakosságnak, akkor miért kell fű alatt nyélbe ütni a boltot?

Amúgy az atomot alapvetően nem ellenezném, valamiből áramot kell termelni. A kérdés, hogy milyen áron és kockázatokkal.

gigabursch 2014.07.08. 19:24:42

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
Putyin a tüzépes...

ááááááááááááááá
ez jó...

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.08. 19:56:18

Ekkora elbaszott kamu szart mint ez a blog.

$pi$ 2014.07.08. 20:11:35

"Ez Magyarország esetében 5,1 milliárd euró/GW arány, vagyis 27 százalékkal drágább."

Okés, most akkor azt is hasonlítsuk össze, hogy mennyi ideig fog termelni a mi erőművünk és mennyi ideig fog termelni a szlovákoké.

Enélkül az egész cikk éppen nem ér semmit.

Bármire Megoldás 2014.07.08. 20:32:50

Számoljuk már hozzá, hogy a felvidéki erőművet 6 éve már építik, de messze van a vége. Ne hasonlítsuk már össze egy el sem kezdett projekttel.

Szabó Ferenc 2014.07.08. 20:49:00

942 megawatt, az nincsen még egy gigawatt sem. Pontosabban 0,942 gigawatt. " 1,8 milliárd eurósra tervezett beruházás már hárommilliárd eurónál tart, és mire elkészül, mostani becslések szerint 3,8 milliárdba fog kerülni." Tehát még ez is becslés, hogy hol fog megállni, azt ki tudja? Ha ez is olyan "pontos" mint az előzetes költségvetés, akkor lesz annak a 3,8 milliárdnak föle is. "Szlovák Villamos Művekben eddig főrészvényes olasz Enel csoport eladja 66 százalékos részesedését, amelyre már be is jelentkeztek az oroszok" Namármost ha megveszik akkor ők lesznek a főrészvényesek a szlovák villamos művekben. Nálunk pedig semmi tulajdonrészük sem lesz. Na akkor mennyi is az annyi? Lehet tovább hazudozni hangulatot kelteni, de nem ártana legalább a mértékegységekkel tisztában lenni. Nameg a mértékkel sem.

kisTulok 2014.07.08. 20:52:43

@Szabó Ferenc: Ez nem én vagyok, mielőtt még valaki összetévesztene.

2014.07.08. 21:09:00

@pamut: Az ilyen kontárok miatt szoktam le a blogolvasásról. Fingja nincs, de osztja az észt, aztán meg trollozik, ha valaki leoltja. Tudod egy atomerőművi balesetet nem túl könnyű eltussolni, maximum rövid ideig. Egyrészt, ha akkora a baj, a blokkot már bajosan fogják újraindítani, ez pedig előbb utóbb csak feltűnne a népnek. Másrészt pedig a kibocsátott sugárzást elég könnyű mérni, egy laptop méretű szerkezet kell hozzá. Te is vehetsz egyet, ha szeretnél. Akkor mégis, hogyan képzeled el azt, hogy itt egyre másra pukkannak el a blokkok a legnagyobb titokban?

pamut 2014.07.08. 21:53:17

@Négyzetrács: :D

Kösz haver hogy megnevettettél :))
A szlovák atomerőmű-balesetet 20 (HÚSZ) évi titkolták el, erre idejössz akkor pofával mint Brazília, és közlöd hogy nem lehet sokáig titkolni egy balesetet :D

Mesélj még kérlek, hátha tudsz még viccöst mondani :))

szombi 2014.07.08. 22:16:09

Minimális fizikai alapismereteket és a mértékegységeket tessék szíves betartani mert így senki sem fogja érteni:

Ez így rossz: "Szlovákia 1,9 milliárd euró/GW áron jut áramhoz 2016-tól"

Helyesen: "Szlovákia 1,9 milliárd euró/GW áron bővítti atomerőművi kapacitását 2016-tól"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.08. 22:23:21

Ha már nagyon szőrözünk, akkor különbséget kell tenni a termikus és az elektromos kapacitás között. Bár persze általában az elektromos kapacitásra gondolunk.

Szóval igazán helyesen így szólna a mondat:

"Szlovákia 1,9 milliárd euró/GWe áron bővíti atomerőművi kapacitását 2016-tól"

kisTulok 2014.07.08. 23:53:47

@pamut: Nem csak ezt, de pl. a Mayak-i katasztrófát is, ami pedig tényleg súlyos következményekkel járt. Míg az A1-es balesete INES 4-es volt, Mayak megkapta az INES 6-ot. Egy itt a kulcsszó. Keleti blokk. A szovjetek titkoltak mindent, amit tudtak, náluk így ment, Csernobilt se mnodták volna el, ha nem lehetett volna még 3 országgal odébb is érzékelni a sugárzást.
Viszont ennek már vége. A teljes világot felölelő nemzetközi szervezetek ellenőrzik az egész iparágat. Azóta már a műszerek is olyan érzékenyek, hogy ha egy munkás rosszkor fingik, arra is bejeleznek. A műholdak korát éljük. Nem lehet már eltitkolni semmi olyasmit, ami kibocsátással jár. A statisztikák nem hamis adatokon alapulnak. Hogy eltitkolnak-e ezt-azt az oroszok vagy a kínaiak? Nem vonom kétségbe. Hogy eltitkolnak-e olyasmit, ami valóban rontani tudná a statisztikát? Ha akarnák se tudnák.

pamut 2014.07.09. 00:15:00

@kisTulok: Na látod erről van szó, mindenki csak csernobillal, 3MI-vel, meg a fukushimával jön, mintha csak ez a 3 baleset lett volna és soha semmi más, és ez alapján számolnak statisztikát. Az szép hogy ma már nem lehet eltitkolni, de sokáig el lehetett, és titkolták is. Ha majd egyszer megtudjuk mi történt a szovjet korszakban, akkor majd megismerjük az igazi számokat is.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.07.09. 07:49:07

Srácok, az erőmű Mohiban BIZTOSAN nem készül el 2016-ra, a cégnél 2020-ról beszélnek, mint "reális" céldátumról.

Ezen kívül az oroszokkal még semmilyen hivatalos tárgyalást nem folytattak le, az SE vezérigazgatója pedig egy emailben cáfolta, hogy az oroszok fel akarják vásárolni a Szlovák Villamosműveket. Persze, ez még könnyen megváltozhat, de aki azt gondolja, hogy ha elmennek az olaszok, akkor az oroszok 2 év alatt felhúznak két blokkot annak fogalma sincs arról, hogy egy ekkora beruházás hogyan valósul meg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.09. 09:14:46

A kérdés a téma kitárgyalása után már csak az, mikor kér bocsánatot a posxtoló a posztban leírt hazugságok miatt.

Mert hogy szíve joga ellenezni az atomenergiát (nincs törvény, amely tiltaná a butaságot), de hazugságokat vagy legjobb esetben is - legyünk nagyon jóindulatúak - téves infókat terjeszteni nem szép dolog.

kisTulok 2014.07.09. 09:24:35

@pamut: Még midig nem értek veled egyet abban a tekintetben, hogy itt valami nagy dolgok lennének eltitkolva, és hogy leromlana a statisztika, ha azok kiderülnének. Legalábbis a kommentedből ilyesmit vélek kiolvasni.

Amit el tudnak titkolni - és ez is legfeljebb az oroszokra vagy a kínaiakra lehet jellemző - annak meg nincs olyan jelentősége, hogy különösebben megingathatná bárkiben a bizalmat és ronthatná a statisztikát. Ergo nem járt kibocsátással vagy jelentős többletdózissal a munkásokra nézve sem. Ilyen kisebb üzemzavarokból valószínűleg sokkal többet titkolnak el a hagyományos erőművek, vagy akár a megújulók.

Azért Csernobilt, Fukhusimát és TMI-t szokták felemlegetni mindig, mert ezek voltak konkrétan reaktorbalesetek. A többi az iparághoz kapcsolódó, de nem reaktorbaleset volt. Vagy ha reaktorbaleset volt akkor pedig nem volt annyira súlyos. Az általad is említett cheszlovák baleset az A1-es blokkal INES-4 volt. Ami azt jelenti, hogy a környezetre szinte semmi hatása nem volt.
TMI INES-5 a másik kettő pedig INES-7 volt. Egyedül Mayak volt még INES-6, de az meg nem reaktorbaleset volt. Csernobil és Mayak a szovjet biztonsági kultúra gyöngyszemei voltak. De azok az idők már elmúltak és ezek az esetek már kiderültek...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.09. 10:01:48

@kisTulok:

Amúgy is, ami volt 30-40 évvel ezelőtt, annak semmi relevanciája nincs a jelenlegi atomerőművek biztonságával kapcsolatban. Az akkori reaktorok lassacskán leállnak vagy komoly biztonsági berendezésekkel lettek kiegészítve.

S bár most nem ez a téma, azért megkérdezném a kedves sötétzöldeket, vajon hány ember halt meg az atomreaktorok miatt - és hányan haltak meg a széntüzelésű erőművek kibocsájtása miatt.

Ja, és ne feledkezzünk meg a fosszilis erőművek által okozott sugárszennyezésről sem.

pamut 2014.07.09. 19:50:50

@kisTulok: Realistának tűnsz, te is tudod hogy mentek a dolgok a szovjet térségben, és hogy hogy megy ma is Oroszországban vagy Kínában. Csak azt ismerik be, amit nem lehet tagadni. Na most úgy tenni, mintha csak az számítana, ami sugárzással jár, az nem igazán működik. A kisebb, eltitkolható balesetek is sokat árulnak egy rendszer biztonságáról, ráadásul egy kis balesetek elvezethet egy nagyobbhoz, ezért is releváns.
És lehet jönni a megtévesztő számokkal, hogy viszonylag kevés volt, de tudod a veszélyességi képletben nem csak a valószínűség szerepel, hanem az esetleges kár mértéke is. Ha egy atomerőművel komoly baj van, akkor az nagyságrendileg nagyobb baj mint egy szénerőműnél pl.

De különben is ez az egész Paks2 totál védhetetlen haztett, 80-100 évre elkötelezni magunkat egy garantáltan veszteséges projekt mellett, és ma már tudható hogy még számításokat sem végeztek, stb., mint valami rossz albán vicc, komolyan...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.10. 07:28:33

@pamut:

Sem garantálni, sem igazolni nem tudod, hogy veszteséges lesz. Avagy megpróbálod, legalább az utóbbit?

szvsz 2014.07.10. 14:12:39

@pamut: '45 óta több mint 2000 nukleáris bombát robbantottak földön, levegőben, föld vagy víz alatt (youtu.be/LLCF7vPanrY)
Picsogni itt az erőművek miatt...
süti beállítások módosítása