A vb-győztes Németország újra lázban ég. A heves indulatok viszont csak látszólag szólnak a fociról vagy hogy a győztesnek hogyan illik viselkednie. A valódi vita a német nemzeti öntudatról szól, amely eddig – szerencsére – nyerésre áll.

Talán nincs olyan, aki ne hallott volna Kloséék nagy port kavart ünnepi táncáról. Kedden közel egymillió ember gyűlt össze Berlinben a Brandenburgi kapunál, hogy kifejezzék hálájukat és rajongásukat nemzeti futballválogatottjuk előtt, amely 24 év után tönkreverve a világot, briliáns játékkal elhozta a trófeát Rio de Janeiróból. A fogadásra a játékosok kis műsorszámokkal készültek, a Klose, Götze, Schürrle, Mustafi, Weidenfeller, Kroos hatosfogat pedig így ünnepelt:

„Rasszista rigmusok”: Így mennek a gauchók (argentin őslakosok), a gauchók így mennek! Így mennek a németek, a németek így mennek!

A németországi sajtó véleményvezérei azonnal rátenyereltek a piros gombra, és beindultak a szirénák rasszizmusról, sportszerűtlen magatartásról, az argentinok nemzeti büszkeségének megsértéséről, a német felsőbbrendűségi érzés (!) és nagyhatalmi vágy propagálásáról. Az óvatosabb kommentárok felrótták, hogy kár volt ilyen buta öngóllal a végén elrontani az egyébként példamutató, sportszerű német válogatott szereplését.

A rasszista kártyának azonban megvan a maga szabályrendszere. A vitába második hullámban bekapcsolódók már nem azt vitatják, hogy „belefért-e” a németek tánca a felfokozott hangulatú ünneplésbe, hanem megfelelési kényszerből vezérelt túlbuzgó igyekezettel próbálják lesikálni a billogot: túlzás rasszizmusról beszélni, a műsorszám valószínűleg „alkoholos befolyásoltság alatt született”. A magyarázkodásba beszáll a futballszövetség elnöke és a válogatott menedzsere is, a mértékadó sajtó vezérpublicistái pedig nagyokat sóhajtva lóbálják a rasszizmus bunkósbotját: mi próbáltunk benneteket toleráns, nyitott szellemiségű csapatnak bemutatni, de ti ezt eljátszottátok.

Az a németországi sajtó mondja ezt, amely olyannyira toleráns volt, hogy egy nappal a vb-döntő után hajtóvadászatot indított annak kiderítésére, „hogy a pokolba lehetséges”, hogy a pályára befutó játékosokat nem mutatták a közvetítésben, viszont a naplementébe burkolózott Jézus-szobrot több másodpercig kellett bámulnia a tévénézőknek.

A rasszizmus furkósbotját forgató idiótáknak nem jut eszébe, hogy ennek a Nationalelfnek tagja Klose, Özil és Boateng is. És nem csak tagja, hanem megbecsült, elismert játékosa, sok német bevándorló gyerek szemében hős. Német hős.

Persze minden sajtófőnök és vezérpublicista tudja ezt, ennek ellenére az ügyet felfújják, a lényeg, hogy ne a német válogatott sikeréről szóljanak a híradások, hanem a vádakról, a magyarázkodásról, a lehajtott fejekről.

Mert miről is szólt a gauchó-tánc?

gaucho.jpg

Nem az argentinok lenézéséről, még csak nem is az argentin válogatott megszégyenítéséről. Aki nem csak nézi, hanem látja is ezt a videót, az nem tudja nem észrevenni a szemekben a csillogást, amikor kihúzott derékkal, felegyenesedve, büszkén egyszerre azt kiáltják: „Így mennek a németek! A németek így mennek!”

Nem véletlenül született ez a rigmus: ezek a srácok tényleg így szeretnének járni. És pontosan tudják, hogy nem járhatnak így, kerek 70 éve nem. A hitleri Birodalom összeomlása óta Németországban csak lehajtott fővel, naponta háromszor elnézést kérve a Holokauszt borzalmaiért lehet menni, és ha valaki egy német zászlót akar bevinni a stadionba, hogy kedvenc csapatát éltesse, magyarázkodnia kell, hogy ezt nem rasszizmusból teszi.

A mostani Nationalelf – a származási különbözőségek ellenére – ízig-vérig német válogatott, nem csak a saját neveltetés miatt, hanem szellemiségben, gondolkozásban. Egy túl régen meghajlott nemzeti gerinc első kiegyenesítői ők, szándékosan vagy teljesen tudat alatt ezt üzenik honfitársaiknak a téren és a tévék előtt.

Bármennyire erős az ellenszél, vannak, akik kiállnak mellettük, sőt, ellentámadásba mennek át. Egy képzeletbeli futballpályán most őrületes hajsza folyik a német nemzeti öntudat visszaszerzéséért, egy rég elveszettnek hitt meccs megfordításáért. Bízzunk benne, hogy olyan sikeres lesz, mint a mostani világbajnokság.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr576516199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cockpuncher · http://bornirt.blog.hu/ 2014.07.17. 13:36:48

Kilengett az inga egyik irányba. Most elindult visszafelé. Még csak elindult.

Vipera01 2014.07.17. 15:33:32

A németeknek az elmúlt évtizedekben sikeresen kimosták az agyát és megtörték a gerincét a liberalizmus szekértolói.

A német himnuszt, ha éneklik, nem a Deutschlandlied első versszakát, a "Deutschland, Deutschland über alles"-t éneklik, hanem a harmadikat, ami a polkorrekt "Einigkeit und echt und freiheit"-ot.

Bár ha a liberálisokon múlna, átírnák a himnuszt "Deutschland, Deutschland UNTER alles"-ra. Emlékezzünk csak, amikor magukat németnek nevező liberálisok ellenezték még 1989-ben az újraegyesítést, illetve napjainkban is vannak olyan lelkiszegény antifasiszták, akik a "Nie wieder Deutschland" elvét vallják.

Mort aux cons 2014.07.17. 16:56:49

Ott is ugyanazok csinálják a cirkuszt, akik a mi olimpiai bajnokainkat is köpködték. Kilóg a kaftán. Plusz a tornából felmentett hülyegyerekek, akik még mindig nem tudták feldolgozni, hogy már gimiben is a focisták vitték el a jó nőket.

Az argentinok meg igazán ne panaszkodjanak, miután nagy részük gerincekkel parádézott Neymar sérülése után!

Moana 2014.07.18. 09:19:04

Két apró megjegyzés, ha szabad:
A gaucho nem az argentin őslakosságot jelöli, hanem a cowboy (tehenészfiú) megfelelője. Ilyenformán szó sincs rasszizmusról, csupán szimpla bunkóságról, ahogy a jenkik simán káposztának hívt(j)ák a németeket.
Másodsorban szerintem azért teljesen felesleges nagy német nemzeti öntudatot belemagyarázni ebbe a szimpla bunkóságba, mert a 6 előadóból Klose számtalanszor kiállt lengyel identitása mellett. De a Mustafi név sem kifejezetten rétogermán, nem hinném, hogy különösebb német felsőbbrendűségtudat motiválta volna, a cikkben felsorolt egyéb idegenekkel egyetemben (ahonnan a szintén lengyel Podolski még ki is maradt). De tovább megyek: komolyan gondolja valaki, hogy huszonéves német srácok -akiknek már a szülei is agymosott libsik- egyetlen másodpercre is nagy német öntudatból tették amit tettek? Na ne vicceljünk kérem! :)

Veridicus76 2014.07.18. 11:17:50

Mustafi honnan tudja, hogy mennek a németek? :-)

Krisz11 2014.07.19. 11:47:20

Boateng rohadtul nem német hős. Még a himnuszt sem énekelte. Mint ahogy nem egy bevándorló büszke is rá, hogy nem német, sőt még utálja is a németeket, csak ott él a megélhetés miatt.

Attól függetlenül:

"DEUTSCHLAND ÜBER ALLES"
süti beállítások módosítása