Ha az utcát járva feltennénk a kérdést: melyik ázsiai ország felsőoktatásában tanul kétszer annyi nő, mint férfi, Irán lenne az utolsó, ami az emberek eszébe jutna. A perzsa államról a hírekben akkor hallunk, ha egy ellenzéki tüntetést véresen levernek, egy házasságtörő asszonyt a nyílt utcán megköveznek, vagy az ország államfője a holokausztot tagadja. Pedig Irán az utóbbi években hihetetlen mértékű modernizáción ment keresztül, és mára a legkevésbé vallásos állam az egész Közel-Keleten. Egy három hete megjelent cikksorozat (lásd itt, itt, itt és itt) alapján olyan megdöbbentő adatokat és tényeket mutatunk be, amelyekről magyar nyelvű sajtó eddig egy sort sem közölt. Tartsanak velünk!

iran_modern5.jpg

November 1-jén a brit hetilap, az Economist egy hosszú cikksorozatot szentelt Iránnak, amely sorsfordító napok előtt áll: jelenleg is zajlik az a többoldalú tárgyalás, amelynek tétje, hogy feloldják-e az ázsiai ország ellen két éve bevezetett gazdasági szankciókat. Végső határidőnek november 24., hétfőt jelölték meg, de kérdéses, hogy addig létrejöhet-e átfogó megállapodás. Egy tövid történelmi gyorstalpaló keretében áttekintjük az elmúlt 60 évet, hogy aztán bemutathassuk Irán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb arcát.

A Forradalom gyermekei

1953-ban Irán miniszterelnökét, Mohammed Mosszadeket, aki elkövette azt a „hibát”, hogy államosította az ország kőolajkészletét, a brit és amerikai titkosszolgálatok puccsal megbuktatták. Helyére Mohammed Reza Pahlavit ültették, aki olyan szekuláris diktatúrát vezetett be, ami az emberi jogokban addig sem dúskáló perzsa állam lakóinak is sok volt, a saját népe ellenében kormányzó, Amerika és Izrael által pozícióban tartott sahot végül 1979-ben söpörte el a népharag, Khomeini ajatollah vezetésével pedig megalakult a modern világ legismertebb alkotmányos teokráciája, az Iráni Iszlám Köztársaság.

Az elmúlt 35 évben az ország túlélt egy hosszú háborút Irakkal (1980 és 1988 között), valamint több külföldről indított puccskísérletet és gazdasági bojkottot. 2012-ben, miután Izrael atomfegyver előállításával vádolta meg Teheránt, az Egyesült Államok gazdasági szankciókat vezetett be a perzsa állam ellen, amelyhez csatlakozott az Európai Unió is. Brüsszel és Washington idén januárban jelentette be, hogy mérséklik az Iránt sújtó szankciókat, most pedig esély nyílt azok teljes feloldására.

Diktatúra és demokrácia között

Irán félúton van diktatúra és demokrácia között. A törvényhozásban és végrehajtásban nincs hagyománya a sokat hangoztatott „fékeknek és ellensúlyoknak”, de ha bizonyos csoportok egy ügy mellett vagy ellenében összeállnak, akkor kikényszeríthetnek változást. A fontos döntések magánbeszélgetéseken, zárt ajtók mögött zajlanak, és a politikaformáló elit, vagyis a gazdasági, pénzügyi, katonai, vallási, bírói és tudományos élet lobbistái meglepően széles, több ezres létszámú réteget alkotnak.

hagyomany.jpg

Az iráni mérsékelt és radikális politikai erők ma jóval nagyobb hajlandóságot mutatnak a kompromisszumra, mint pár évvel ezelőtt, amelynek oka, hogy a környező országok (Irak, Szíria) véres polgárháborúi egyaránt megrémisztették mindkét oldalt. Az arab tavasz óta Irán, mint a térség legstabilabb államának szerepe felértékelődött. Ráadásul az elmúlt 35 évben a forradalom keményvonalas elitje nyugati egyetemekre küldte gyerekét, többségük mára a reformokat követelők táborát erősítik.

Átalakulóban van a politikai kultúra is, már egyre kevésbé lehet választásokat nyerni azzal, hogy valaki csak a vallásosságát hangoztatja, az emberek többségének (a konzervatívoknak is) inkább számít, hogy kinek jobbak a vezetési, menedzseri képességei.

A pornón nem segít az internetcenzúra

A mindent átszövő korrupció és a gazdasági szankciók ellenére a főváros, Teherán mára pezsgő központtá nőtte ki magát, rohamosan fejlődik, és lakosai egyre nehezebben tudják kivonni magukat a modernizáció hatásai alól. A Freedom House és több amerikai jogvédő szervezet Iránt a lista legvégére sorolja internetszabadság terén, ennek ellenére a fiatalok fele rendszeres Facebook, illetve Twitter felhasználó. Bár hivatalosan mindkét cég államilag be van tiltva, a fiatalok megtalálják a módját, hogy gyors és olcsó internethez jussanak, a kormány pedig jórészt szemet huny efelett.

teheran3.jpg

Teherán éjszakai fényei

Az okostelefonoknak és titkosított magánhálózatoknak köszönhetően a cenzúrát is könnyű kijátszani, bárki hozzájuthat az ellenzéki sajtóhoz, vagy épp a – természetesen szintén tiltólistán lévő – pornóvideókhoz, ha igénye van rá. Bár Irán megpróbált egy kínaihoz hasonló internetcenzúrát bevezetni, ez az említett titkosított hálózatok miatt, amelyekre havi egy dollárért bárki előfizethet, látványosan csődöt mondott.

Irán a tudományos életben is kimagaslóan teljesít. 2012-ben a releváns korosztály 55 százaléka jutott el a felsőoktatásba, ez a szám azóta vélhetően tovább emelkedett, köszönhetően elsősorban az Azad Egyetemnek, amelynek több mint száz kampuszán mintegy másfélmillió egyetemista tanul. Ha nem az Economist írná, talán el sem hinnénk: az iráni kormánynak állítólag több amerikai egyetemet végzett doktori fokozatú tagja van, mint az Egyesült Államoknak. A tudományos folyóiratokat monitorozó SCImago spanyol cég adatai szerint Irán tudományos teljesítménye az elmúlt tíz évben 575 százalékkal nőtt, és egy évben háromszor annyi könyvet produkál, mint az összes arab ország együttvéve. Bár a filmiparban és a művészeti ágakban továbbra is minden alkotás állami engedélyezéshez kötött, az 1.0-s propagandára egyre kevesebb az igény, ezért egyre nehezebben megvalósítható.

Kiszorulnak a férfiak az egyetemekről

Furcsán hangzik, de Irán ma a legkevésbé vallásos ország a Közel-Keleten. Bár a vallási elöljárók politikai és gazdasági befolyása továbbra is tekintélyes, befolyásuk a mindennapi életben visszaszorulóban van, és az iszlám kisebb szerepet játszik, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Az Economist által megszólaltatott reformista közgazdász-újságíró, Saeed Laylaz szerint Irán ma pont annyira iszlám, mint amennyire Olaszország katolikus. Hivatalosan mindenki hívő, de a színfalak mögött csalnak az adóval és csalják feleségeiket is.

Bár a nők továbbra is hátrányos megkülönböztetésben részesülnek (a buszon külön kell ülniük, nem járhatnak sportmeccsekre, kendővel kell eltakarni a hajukat), a más arab országokból érkező nők többsége még ezt a világot is szabadabbnak találja, mint otthonát. Szinte hihetetlen, de az iráni egyetemeken a szebbik nem 2:1 arányban képviseli magát az erősebbikkel szemben, ezért férfi kvóta (!) bevezetésében gondolkoznak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a legutóbbi felmérések szerint a férjezetlen nők 80 százaléka kapcsolatban van, akkor alapvetően rendül meg bennünk az a fősodratú média által sugallt kép, amelyben naponta köveznek halálra nőket, akiknek kilátszott a bokája.

iran_modern1.jpg

Külön említést érdemel Kom város, amely Irán vallási központja, és amelynek lakossága az elmúlt 15 évben tízszeresére nőtt, jelenleg másfélmillió lelket számlál. Itt a hagyományos vallási szokások mellett egy párhuzamos világ bontakozik ki, ahol a többemeletes bevásárlóközpontokban a női próbababák feszes farmert viselnek, a kávéházakban mindkét nem az éjszakába nyúlóan él társasági életet, az alkoholfogyasztás pedig meredeken emelkedik.

iran_modern3.jpg

(További nem konvencionális képek a fiatal Iránról ide kattintva)

Az Economist tudósítója olyan esetekről is beszámol, amikor a zajszintre hivatkozva müezzineket némítottak el, egyes imaszobákat pedig rendszeresen délutáni szunyókálásért látogatnak a hívek. Míg korábban focimeccsek alatt, ha imaidő volt, megszakították az adást, most csak egy kis logó jelenik meg a képernyő sarkában. A kiragadott példák ha nem is általánosak, jól jelzik a vallásosság visszaszorulását, ennek pedig legjobban a nyugati befektetők örülnek: bankárok, cégvezetők és ügyvédek egész sora várja remegve a pillanatot, hogy eldördüljön a startpisztoly, és a szankciók eltörlése után rávethessék magukat a világ jelenlegi legnagyobb zárt piacára.

Új aranyláz hajnalán

A nyugati gazdasági lapok Irán kapcsán egyenesen aranylázról írnak, nem teljesen alaptalanul. Ahogy Wendy Sherman, az Egyesült Államok fő tárgyalója nemrég nyilatkozta, ha feloldják a két éve bevezetett a gazdasági szankciókat, „a világ be fog áramlani Iránba”. Hogy a nyugati tőke beáramlásának milyen kellemetlen hozadékai vannak, arról mi, magyarok sokat tudnánk mesélni, de a perzsa államnak nincs túl sok választása.

Amir_Chakhmaq_Square.jpg

A gazdasági szankciók bevezetése óta Irán GDP-je 25 százalékkal esett, Ahmedinezsád elnök tavaly 20 százalékos munkanélküliséggel és 25 százalékos inflációval adta át a kormányrudat, a kőolajexport a felére zuhant vissza. Ennek ellenére (vagy ezzel együtt) Irán még mindig a 18. legnagyobb gazdaság a világon, kőolajtartaléka a negyedik, földgázkészlete a legnagyobb a Földön, miközben utóbbi a világpiaci forgalom mindössze 1 százalékát adja.

A pénzvilág ehhez mérten valóságos kincses sziget, ahol már csak a bennszülötteket kell csónakra ültetni. A teheráni tőzsde a második legnagyobb a Közel-Keleten, jelenleg azonban a részvények csupán 0,1 százalékát (!) birtokolják külföldi befektetők (összehasonlításként Isztambulban ez az arány 50 százalék). A bányák többségét mára szintén privatizálták.

A nyugati tőke hódítása előtt azonban rögös út áll. A bürokrácia útvesztői mellett nehézséget jelent, hogy sok gazdasági érdekeltség a hírszerzés, a Forradalmi Gárda és egyéb gerillacsapatok kezén van. A Nyugat reménysége a keményvonalas Ahmedinezsád államfő utódja, Hasszan Róhani, aki kampányában azt ígérte, normalizálja a kapcsolatot a nyugati hatalmakkal, valamint az öböl menti szunnita monarchiákkal. (Ahhoz, hogy az Iránt sújtó gazdasági szankciók enyhítése elérhető közelségbe kerüljenek, az atomprogram lassításán kívül arra is szükség volt, hogy az új elnök az ENSZ ülésén elítélje a holokausztot, és boldog rós hásánát kívánjon a zsidóknak.)

Van jobb módszer a bombázásnál

Irán esete példa arra, hogyan tudja a globális piacra csatlakozás lehetősége háttérbe szorítani a vallási-történelmi hagyományokat. Egyben lecke minden más népnek és nemzetnek, hogy a gazdasági térdre kényszerítés célravezetőbb a bombázásnál, mert a tömegek így nem a közös külföldi ellenség ellen kovácsolódnak egybe, hanem saját regnáló politikai vezetőik ellen, akik gátját képezik az ország gyorsabb iramú fejlődésének, gazdagodásának.

utca.jpg

Sokan éveken keresztül azt gondolták, az Egyesült Államok Afganisztán és Irak után Iránt is le fogja rohanni, a gazdasági szankciók pedig az első lépést jelentik efelé. A dolgok mostani állása szerint sokkal valószínűbb, hogy a szankcióknak nem a háború előkészítése volt a céljuk, éppen ellenkezőleg: kicsit fogyókúráztatni az iráni gazdaságot, amelynek lakói pár évnyi norbiápdét után most csorgó nyállal várják a forrón tálalt nyugati tőkét. Reméljük, nem fogja megfeküdni a gyomrukat.

UPDATE: cikkünk megjelenése után egy blogger olvasónk jelezte, hogy egy héttel korábban már írt a témával kapcsolatban, az ő elemzését itt olvashatjátok.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr256924871

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezt üzeni Andre Goodfriend a magyaroknak 2014.11.23. 21:30:48

Diplomáciai mentessége mögé bújva mutogatja felfelé tartott középső ujját vigyorogva kifelé az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Kapjátok be, csicskák! A törvényeiteket meg feldughatjátok a s*ggetekbe a Bécsi Egyezménnyel együtt! Mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2014.11.23. 12:40:51

A nyugatosodás nem pozitív folyamat, hanem ijesztő romlás, mert egyet jelent az önfeladással, egy dekadens és jövőfelzabáló létforma átvételével.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.11.23. 12:49:08

Ehhez még hozzájön hogy Iránban 1.7 az egy nőre jutó gyerekszám (a nullszalldóhoz 2.1-2.2 kéne), vagyis fogyás tapasztalható.

Az iráni családtervezés a következőképp nézett ki a '90-es évektől:

"Iran became a regional leader in family-planning options, including offering free or subsidized condoms and other contraceptives, and issuing religious edicts in favor of vasectomies. One clinic in Tehran promoted its vasectomy services in huge letters atop a water tower."

Vagyis többek között ingyenes óvszereket osztottak ki (!) és fatvákat adtak ki amelyek a vaszektómiát támogatták (!). mindezt ugye nem várná az ember egy teokráciától.

Ez mára demográfiai válságba sodorta az országot.

Iránban nagy lehetőségeket látok én is, főleg az ottan nagy teherbírású kvarcbeton révén, ami által az egy átlagos épülethez használt anyagmennyiséget is jelentősen csökkenteni lehetne.

www.wired.co.uk/news/archive/2012-03/05/iranian-concrete

Az épületek könnyedebb, elegánsabb megjelenést nyernének ezáltal, valamint persze a szívósságuk és ellenállóságuk is nőne.

Magyarországon egész iparágat lehetne e nagy teherbírású kvarcbeton köré szervezni. Egész városokat lehetne fölépíteni.

Erős és határozott vezetéssel a korrupció fölszámolása gyerekjáték. Egyszerűen meg kell büntetni aki a szabályok ellen vét. Ma senkit sem büntetnek meg, vagy jelképes büntetést kap.

A magyar építészeknek már most el kéne kezdeni ezen új városok tervezését. Vannak már ilyen programok, ArchiCad stb, csak meg kéne őket fizetni. Olyan sokba nem kerülne.

A legjobb terveket ki lehetne választani, és a Jobbik programjára borítóként rátenni. Legalább valami látványterv legyen ha részletes terv nem is.

Ha a Wells katedrális le tudják modellezni, akkor mindent le tudnak modellezni.
www.youtube.com/watch?v=5R_l7GlRAsk

Ami pénzt kidobtak eddig stadionokra (200+ milliárd) meg gáztározókra(260+ milliárd) meg a korrupt haverok kitömésére (megszámlálhatatlan) meg nemzetibankos úrimurira (300 milliárd körül), abból minden rászoruló magyar -fehér- családot kertesházhoz lehetett volna juttatni, ahol lehetőség nyílna 3-4 vagy több gyerek fölnevelésére.

Ezáltal a magyar vészes népességfogyást, ahol a magyar fehér családoknál 0.83 (!!!) az egy főre eső gyerekszám, is meg lehetne állítani

Moana 2014.11.23. 14:37:36

Mindez az én olvasatomban nem feltétlenül örömteli. Láthatjuk mit jelentett nyugaton is a dekadencia szétáradása.

Balhorog12 2014.11.23. 16:49:20

Na jobbikosok, elkészült a mennyország, lehet csomagolni és húzni a picsába, ...akarom mondani iránba. Csak Vonát meg a többi féleszű hazaárulót itt ne hagyjátok! Bélát, Bélát se felejetsétek itt...Nélküle is van elég KGB-s...

Krisz11 2014.11.23. 20:20:39

@Balhorog12:
Mi itthon vagyunk, ellentétben a fajtáddal.

Krisz11 2014.11.23. 20:33:32

Olvastam néhány beszédet Khomeini Ajatollah-tól, hatalmas formátumú vezető volt, és nem csak vallási vezető, hanem nemzeti is.
Egyik beszéde arról szól, hogy miért fontos szerinte, hogy vallási vezetők is legyenek a parlamentben. És azt hozza fel, hogy amikor az országnak (még ő előtte) gazdasági problémái voltak, a parlament amerikai nyomásra meg akarta szavazni, hogy hitelt vegyenek fel valamelyik USA hátterű szervezettől. És hogy csak egy 80 éves fogatlan imám volt, aki ez ellen felszólalt, és nem hagyta a hitel felvételt fű alatt megszavazni. És ezzel megakadályozta az ország eladósítását, és Amerikának való végleges kiszolgáltatását.
De vannak más, jó beszédei is, őszinte nemzeti volt. Olyasmi, mint mondjuk nálunk Prohászka Ottokár. Régen nálunk is az egyház védte a nemzetet a kaftánok ellen.

Szakura 2014.11.23. 20:34:08

Nem értem, hogy lehet ennyi tanult ember, és a GDP csak nem emelkedik. Mit csinálnak a diplomások? Tanulnak, tanulnak aztán? Talán oda is több szakmunkás kéne? :))))

Krisz11 2014.11.23. 20:44:51

"Van jobb módszer a bombázásnál
... hogy a gazdasági térdre kényszerítés célravezetőbb a bombázásnál"

Nem, itt nem erről volt szó. Irán legnagyobb exportpartnere Kína, ők a fő olajszállítóik. Egy hódító háborúnak az USA+izrael részéről esélye se lett volna, ha az iráni honvédőket orosz és kínai haditechnikával támogatják meg a háttérben. Nagyon akarták a háborút, de belátták, hogy gazdaságilag sem bírták volna.
Iránt pedig nem a nyugati tőke + beruházás fogja felfejleszteni, hanem a keleti.

Krisz11 2014.11.23. 20:48:12

@Szakura:
" real GDP growth is expected to average 2.2% a year in 2012-16"
Forrás: wikipédia

Muad\\\'Dib 2014.11.23. 20:54:07

@Szakura:
Ennek fuss neki még egyszer, és tanulmányozd, mi is történt a szankciókig arrafelé (amik nyilván nem tettek jót a gazdaságuknak):
www.tradingeconomics.com/iran/gdp

Firk 2014.11.23. 22:32:18

Először azt hittem elütés, a másodszori után viszont ki kell igazítsalak! Irán nem hasonlítható a "többi arab országhoz", szimplán azért mert nem az. Muszlim, ez igaz, de ettől még Bosznia-Hercegovina, Törökország vagy Indonézia sem lett arab, miért kell a perzsáktól elvitatni - bocs, ez a világ egyik legrégebben fennálló állama - a saját nemzeti identitásukat? Tudom, nem akartad. Akkor viszont pótold a műveltségbeli hiányosságokat, mert ez így nagyon soványka! Mintha Magyarországról azt írnád, hogy a "többi szláv állammal szemben"...

dr doktorka 2014.11.24. 00:19:38

@Krisz11:

Na akkor te féleszű, a mai naptól elkezdhetsz élni Khomeini meg Prohászka útmutatásai alapján.

Meg elmehetsz dolgozni az iráni Gyorsnaszádra is.
A harmadik napon már térden állva fogsz könyörögni az EU-nak, hogy fogadjanak vissza!

dr doktorka 2014.11.24. 00:21:51

@Nemzetstratégia: "a Jobbik programjára borítóként rátenni."

Erre a Moszkvában kiképzett hazaáruló jobbikos csőcselékre Putin segge már rá van téve. Borítóként.

Girhes Joe 2014.11.24. 00:42:57

Értem én a cikk mondanivalóját, de azért pozitívumként beállítani, hogy a nők kiszorítják a férfiakat a felsőoktatásból, hááát... azért na, erősen véleményes. Mint azon örvendezni, hogy egyes nyugat-európai városokban alig maradt fehér ember. A másik véglet, a ló túloldala. Nem elég itt nyugaton a feminizmusból, még exportáljuk is?

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.24. 05:15:17

@Girhes Joe: bizony az irani nok, mar amelyik megengedheti maganak tanul. A csoro videki csalad gyereke persze nem. De Iranban a vilagias nagyvaros es a videk kozt kurva nagy kulonbsegek tudnak lenni. A muveletlen, vallasos videk a klerikalis diktatura tamasza, ha valahol valami elegedetlenseg van, az a gazdag, vilagias, nyugatias nagyvarosokban uti fel a fejet.
Es ennek egyik oka, hogy igy elhuzhat Iranbol nyugatra kutatokent, orvoskent stb. Nem kell belemennie egy egyenlotlen hazassagba egy irani faszival.
Persze helyette nem feltetlenul egy nyugati arcot valasztanak, hanem a szingli letet. Sok elkoltheto penzzel, szabadsaggal, jo diplomaval. Ismertem irani egyetemistakat, akik nyugaton tanultak. Vallasossag csak nyomokban fedezheto fel bennuk, tele vannak penzzel, igazi jofogyasztok, szeretik a luxust.

A lanyok aranya azert is magas az irani felsooktatasban, mert a fiukat elviszik katonanak. Aki gazdagabb, az elotte gyorsan kulfoldre kuldi a fiait, egyetemre. Fizetik a hatalmas tandijakat csak haza ne menjen a fiuk, mert akkor elviszik katonanak. Ezert Iranban az egyetemekre sokkal tobb lany jut be. Meg nekik a diploma fuggetlenseget is ad, karriert, nem kell betagozodni a hagyomanyos csaladmodell szerint. Szabalyos szinglihordak vannak. Plasztikai sebeszet hihetetlenul elterjedt. Imadjak a luxust es a fogyasztast. Az iraniak nyugaton nagyon hamar be tudnak illeszkedni, mert alapvetoen tizedannyira se muszlim egy muveltebb irani csalad, mint ahogy azt a magyar szelsojobbosok elkepzelik.
Persze a videki, vallasos, muveletlen tomegek fenntartjak a klerikalis diktaturat. Egyelore.

@Veridicus76: marpedig az irani kozeposztaly hihetetlenul sokat fogyaszt.
Barmit megengedhetnek maguknak, a vallast mar csak latszatbol tartjak. Az irani no pedig karriert akar es utazni. Nyugatra, de ettol meg nem valik nyugativa. Es inkabb marad egy jomodban elo szingli, minthogy egy gyerekeket sorban szulo feleseg legyen.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.24. 05:34:48

@Nemzetstratégia: ostobasag ez az otlet, az epitoipart nem a nyersanyaghiany vagy a kvarcbeton hanyagolasa juttatta csodbe, hanem ezer mas ok.
Epiteni hazakat? Kinek? Hova? Aztan azok ott a nagy magyar pusztaban mibol elnek?

Az alacsony gyerekszam normalis dolog egy fejlett tarsadalomban, attol, hogy megdobsz mindenkit egy kertes hazzal, meg nem lesz kedve hazasodni, gyereket szulni.
A stadionepitesnel persze talan nincs rosszabb penztemeto, de ketsegeid ne legyenek csak a haverok cegeit juttatna megrendelesekhez barmilyen hasonlo terv. A minoseg meg az ocsai gettot idezne.

" Erős és határozott vezetéssel a korrupció fölszámolása gyerekjáték. Egyszerűen meg kell büntetni aki a szabályok ellen vét." - a rosszakat el kell itelni, a bunosok bunhodjenek... Hol is hallottam mar ezt a faek egyszerusegu szolamot? Tapasztalatom szerint nem politikai oldalhoz kotodik a korrupcio, az a magyar neplelek resze mar evszazadok ota.
A nemzethy-klerikalfasiszta kormanypartok eddig csak a korrupcio felfuttatasaban jeleskedtek. Nem gondolom, hogy Simicska and Co. akarmilyen konstrukcioban is rosszul jarna. Legyen szo akar kvarcbetonos epiteszetrol.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2014.11.24. 06:05:11

Olyan sokszor merült fel a cikkben, hogy ez egy perzsa ország, hogy már-már azt hittem, ez a szerző nem követi el a kezdő hibát. Aztán: "Irán tudományos teljesítménye az elmúlt tíz évben 575 százalékkal nőtt, és egy évben háromszor annyi könyvet produkál, mint az összes többi arab ország együttvéve". Itt ugye a "többi" téves, vagy nem érti a szerző a lényeget.

Bár Irán történelme/kultúrája nyilván be van ágyazva a régió történelmébe, kellően különálló attól, hogy sok területen nagy különbségek legyenek.

Ami viszont biztos, hogy Iránban csendben egy nagyszabású oktatási forradalom zajlik, ami nagyon pozitívnak tűnik, főleg, hogy ez visszahat a politikai vezetés mérséklésére is.

Érdekes ezt összehasonlítani Magyarországgal, ahol most akarják kiszorítani a nem felsőközép osztályhoz tartozókat a felsőoktatásból. Ellentétes irányba haladunk, és nem csak e téren.

Rudi Kató 2014.11.24. 06:22:04

Na igen! Túl sok veszteséggel járna Írán megtámadása és abba esetleg belebukna az usa is! Hiába a zsidók nyomása azért vannak még ott is olyanok akik gondolkodnak is nem csak gyilkolnak! A világ működésének törvényszerűségét felhasználva a nőkön keresztül lehet bármelyik országot földre kényszeríteni! Bármilyen erős hadsereget és országot le lehet győzni velük! A nők a hordozói, éltetői az erkölcstelen világnak minden téren, és ezt egyre inkább ki is használják akik uralkodnak a földön!

bontottcsirke 2014.11.24. 06:57:08

Kifejezetten sunázni kimennék. Mármint nőket. Mármint, ha túlélném.

Flaggx 2014.11.24. 07:03:15

@aki mást mond az hazudik: Népesség tekintetében igazából most áll helyre a "rend". Értsd.: Magyarország nem tud eltartani 10 millió embert. 9-et se. Az ideális lélekszám ebben az országban valahol 8 millió környékén van, bármennyire is remegnek a népesség fogyás miatt álszenten azok, akik épp a kormányrúdnál vannak. (Lásd. 3 millió nyugdíjas, több százezer rokkantnyugdíjas, és így is 10%-os munkanélküliség - igen, mert a közmunka az csak bújtatott munkanélküliség) Rendszerváltástól még kb. 10-20 évig fog tartani ez az átmeneti időszak, amíg újra egyensúlyba állunk.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.24. 08:55:50

Vannak is már muszlim honlapok, melyet harcot kezdtek a formailag szabálytartó, de "lekileg szabályellenes" öltözködés ellen. Pl. az egyik jelenség, ami ellen harcolnak, az itteni képek némelyikén látható fejkendő + leggings öltözet. Ez ugyanis formailag muszlim ruházat, hiszen tökéletesen takarja a lábat, de viszont valójában jobban kiemeli a lábat, mintha meztelen lenne az. Marha népszerű a leggings a muszlim nők körében, s már harcot kezdtek ez ellen egyes radikális "erkölcsharcosok".

2014.11.24. 09:04:39

@Moana: Mit jelentett? Jól élnek, éy nem kell hülyeségekkel foglalkozniuk.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.24. 09:05:59

Már mások is megjegyezték, a cikk az arab szót a muszlim szó szinonímájaként kezeli, ami súlyos hiba.

1. Nem minden arab muszlim, az arabok 5-10 %-a keresztény.

2. A muszlimok többsége NEM arab. Pl. Iránban is a lakosság alig 4-5 %-a arab.

2014.11.24. 09:08:47

@bontottcsirke: Áá, túlélnéd, ha bírja a szíved. Őket szokták megkövezni.

marczy 2014.11.24. 09:56:26

Az általam ismert, külföldet megjárt iráni emberek többsége nagyon is értelmes, komoly gondolkodású.
Hasszan Róhani meg egy normális elnöknek tűnik Ahmadinedzsád után. Egy alapvetően törökös vonásokat mutató, de annál liberálisabb demokráciát Iránban el tudnék képzelni.
Aki kőolajgeológusnak tanul, lassan célba veheti Iránt...
(Ja, és még mindig igaz, hogy ha egy muszlim nő szeret egy (akár idegen) férfit, akkor nagyon sokáig hajlandó érte elmenni, és az említett férfiak olyan odaadásról és szeretetről beszélnek, amit saját országuk nőitől az életben nem kapnak meg...)

tomfree 2014.11.24. 10:06:03

"„fékeknek és egyensúlyoknak”,

Csak szólok hogy az helyesen fékek és ellensúlyok magyarul a szakmai terminológiában. (checks and balances).
Amúgy tetszett a cikk.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.24. 10:48:40

Bezony. Sok ember fejében él egy olyan téves elképzelés, hogy Reza Pahlavi demokratikus rendszerét döntötte meg Khomeini. Muhaha. Az bizony egy épp olyan puha diktatúra volt mint a mai, ráadásul még az ország kőolajkészletét is átjátszotta a nyugati olajvállalatoknak..

Havas Jon 2014.11.24. 11:04:50

@Firk: Teljesen jogos, amit írsz, figyelmetlenségből maradt benne, javítom.

Havas Jon 2014.11.24. 11:06:21

@tomfree: jogos, javítom, köszi!

Ladislav 2014.11.24. 11:16:46

Az USA akárhogy is bizonygatta, elrettentő lépések, stb., nem kezdett volna bele egy iráni háborúba, még izrael kedvéért se. Irak, Afganisztán, két huszonmilliós ország. Irán 80 milliós, gazdaságilag, katonailag sokkal erősebb ország, ahol a győzelem sokba kerül, sok ember életébe, még akkor is, ha a "szövetséges"haderő előbb vagy utóbb biztos, hogy győz.
Azt, hogy külföldinek nem adnak el földet, legfeljebb csak bérbe adják ki, nem privatizálják ki az ország vagyonát, vagyis szinte minden maradjon meg saját kézen, már most gránitba kellene vésniük, nehogy úgy járjanak, mint néhány ország. A szénhidrogének kitermelését és eladását viszont csak és kizárólag állami kézben kell tartani, még akkor is, ha a kitermeléshez szükséges eszközök drágák, tehát lassabb lesz a olaj és gázkutak kiépítése.
Vagyis egy részlegesen nyitott gazdasággal sokkal jobban járnának. Az USA fő térségbeli szövetségese, Szaúd-Arábia ebben, a gazdasági szankciók ellenére is hátrányban van. Kettős mérce.
Sok iráni diákkal beszéltem már és nem úgy tűntek mint akik teljesen meg lennének otthon félemlítve. Teljesen szabadon, gátlás nélkül beszélnek otthoni dolgaikról, műveltek, nyelveket beszélnek. A többség szívesen megy haza, és otthon képzeli el az életét. Az összes itt tanuló diákból évente néhányan maradnak csak itt,de néhányan csak azért, hogy az itt megszerzett diplomájukkal Angliába, vagy az USA-ba menjenek dolgozni.
A cikk utolsó, "Van jobb módszer a bombázásnál" bekezdéséhez nincs mit hozzáfűzni, mert igaz. Remélem okosabbak lesznek, mint mi voltunk.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.24. 11:18:58

@tomfree: @Havas Jon: a balance lehet mindkettő

balance --> egyensúly
balance --> egyensúlyi helyzet
balance --> ellensúly

dr Smittpálelnökúr 2014.11.24. 11:19:30

@Veridicus76: akkor faszé' internetezel itt? Mocskos nyugati dekadens szokás, hagyj is fel vele!

dr Smittpálelnökúr 2014.11.24. 11:21:32

Szeretnék hasonlót olvasni itt a kádári kommunizmusról, ami a legvidámabb barakk volt anno.
Nos?

Ladislav 2014.11.24. 11:22:31

@Firk: Sokan, a túlnyomó többség learabozza őket.
@Flaggx: Igaz, amit írt, de akkor már, finoman szólva, nem lesz kedvező arányú a népesség korfája, vagyis kicsi lesz az eltartó réteg, és akkor a még munkaképes korú, elvándorlásra és munkavállalásra nem alkalmas cigányok tömegéről nem is beszéltünk.

Muad\\\'Dib 2014.11.24. 11:27:26

@dr Smittpálelnökúr:
Itt tudsz az Economist-nak ötleteket adni, ha ilyen igényed van:
letters@economist.com

Flaggx 2014.11.24. 11:58:38

@Ladislav: Pont hogy most kedvezőtlen a népesség korfája. 50-60 évvel ezelőtt mesterségesen tartották magasan a népességet, az ország teherviselési képességein felül. Ha végig nézed az elmúlt évtizedekből az eloszlást, világosan látszik, ahogy az 50-es évek eleji beavatkozások felborították a rendet. Előttük is, utánuk viszonylag egyenletes a népességszám, ott van kiugrás. Kb. 20 év kell, hogy helyre álljon a dolog, hogy viszonylag egyenletessé váljon az a korfa. Ideális esetben. (Ideális eset = nem üldözik el a fiatalokat teljesen az országból)

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.24. 12:43:47

@Rudi Kató: nogyulolet & antiszenitizmus
Neked aztan jo eleted lehet.

@tesz-vesz: de fekek es ellensulyoknak forditjak, bar eloadason hallottam mar egyeyemi docenstol is egyensulyt, magyarul hulyen hangzik

@Ladislav: az USA-ban nem annyira latjak oket szivesen, igy inkabb Kanada, UK a celpontjuk. Akik jonnek tanulni azok a gazdagabbak, muveltebbek, nem a klerikalis diktatura tamogatoi. Vilagiasak, buszkek ra, hogy nem arabok, hanem perzsak, de az iszlamot kb. annyira veszik komolyan, mint egy hagyomanyt. Ok nem halnanak meg a rendszerert a fronton egy haboruban.
A videk mas, ott van a rendszer tamasza.
A fiuk nem is mennek haza evekig, mert akkor elviszik oket katonanal, de ha X evre el tudnak bujni valami kulfoldi egyetemen, akkor meg tudjak valtani az egesz katonasdit egy eleg nagy osszegu buntetes kifizetesevel. Tapasztalatom az, hogy nincsenek penzszukeben az irani diakok es nagyon bokezuen is szorjak nem tagadnak meg semmit maguktol. Es elvezik a vilagszerte konnyuverusegukrol ismert budapesti foiskolas, egyetemista lanyok forro oleleset. Ha erted hogy mondom...

Ladislav 2014.11.24. 12:55:09

@aki mást mond az hazudik: Igen, értem, és látom is :) Igen, ki is hangsúlyozzák, hogy perzsák. Ismerek egy már nem annyira leányt, aki külföldön született, de még ő is hangsúlyozza, ha kérdik, hogy ő perzsa (macska).
Azért sincsenek pénzszűkében, mert állami pénzt is kapnak, akik itt orvosnak tanulnak, bizonyos feltételek mellett.

Ladislav 2014.11.24. 13:00:52

@Flaggx: Én is úgy értettem, hogy már a most is kedvezőtlen korfa, akkor, a jövőben, még inkább torzul negatív irányba.
Pontosan, mint írtad is az 50-es években, és a 70 és 80 közötti időszakban több gyerek született. Ez utóbbihoz tartozva tudom, hogy akkor viszonylag sok gyerek született, akiket majd az utánunk születő kevesebb utódnak kell eltartania.
Az általad említett "ideális eset" már nem kivitelezhető. A külföldön élő és dolgozók többsége nem akar hazajönni.

Ladislav 2014.11.24. 13:02:15

"Ez utóbbihoz tartozva tudom, hogy akkor viszonylag sok gyerek született, akiket majd az utánunk születő kevesebb utódnak kell eltartania." Nyilván nyugdíjaskorban, ha még lesz nyugdíj.

Moana 2014.11.24. 15:02:24

@fagyospityóka: Tudnád mit jelent a szó: dekadencia. Igaz-e pityi? :)

Krisz11 2014.11.24. 19:42:26

@dr doktorka:

"elkezdhetsz élni Khomeini meg Prohászka útmutatásai alapján"

Egyetértek Prohászka elveivel, a Khomeini is szerintem rendes ember volt, semmi bajom az útmutatásaikkal.

tomfree 2014.11.25. 09:36:53

@tesz-vesz: a balance lehet mindkettő

balance --> egyensúly
balance --> egyensúlyi helyzet
balance --> ellensúly

Igen, igazad van nyelvtanilag meg fordításban, de a magyar politikai terminológiai szaknyelv ellensúlynak hívja ezt magyarul helyesen.

2014.11.25. 21:04:44

@Moana: A dekadencia szót az erkölcsi lezüllésre használjuk. Nem kimondottan látom ennek jeleit a mai Nyugat-Európában, hacsak nem a másodgenerációs muszlim bevándorlókat vagy a kelet-európai, nemmondjukkimlyen segélyturistákat nézzük.

Moana 2014.11.26. 14:10:21

@fagyospityóka: Úgy látom nagyon más mozit nézünk. Küldök egyet az enyéim közül, hátha megérint!
www.youtube.com/watch?v=9oHOhpfRJJs#t=3533

2014.11.26. 17:44:22

@Moana: Köszönöm. Megnéztem, de inkább maradok ebben a dekadens fertőben. Mélyenszántó gondolatokkal teli szép filmeket erről is lehet csinálni. Azért el kell ismerned, hogyők szeretnének idejönni, és nem az itteniek oda. Ahogy mondani szokás, iyen sok ember nem tévedhet.

Moana 2014.11.26. 18:04:03

@fagyospityóka: Elismerem, persze. Ahogy a filmben is láttad, megy ott is az agymosás ezerrel és meg is van az eredménye, ahogy nálad is.
Nos zárásként már csak két költöi jellegű kérdésem maradt:
1. Miért épp ezen az oldalon kommentelsz, ekkora nyugatimádattal a kis szívedben?
2. Mit keresel még mindig itt, ha ott annyira jó?
Persze, ha már kint vagy, csak magaddal vitted a magyar klaviatúrádat, a második kérdés tárgytalan.
Viszont ha így van, kérlek maradj is ott és soha ne gyere vissza ide, ahol csak hülyeségekkel kellene foglalkoznod. Eleve azt sem értem, miért álltál itt meg keletről jövet?
De tudod mit? Nem is érdekel.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.11.26. 21:04:31

@aki mást mond az hazudik: @tomfree: én értem, csak nem érzek különbséget az ellensúly, meg az egyen-súly (nem egyensúly(beli) helyzet) között

2014.11.26. 21:25:25

@Moana: Én nem sértegettelek téged.

아델레 2014.11.28. 15:38:41

@Krisz11: oszinten orulok, h van meg valaki ebben az orszagban, aki nem agymosott a "bolcs" amerikaiak altal! teljesen egyetertek a velemenyeddel! es a helyzet az, hogy a Perzsak meg ilyen "iszonyuan megterhelo" megszoritasok mellett is sokkal jobban elnek mint mi valaha fogunk, de ne legyen igazam! es mar csak buszkesegbol sem de egyeb gazdasagi okok miatt sincsenek raszorulva a nyugat "felmento" segitsegere, csak hat ez ugye hozzank mar mashogy jut el...

Bicepsz Elek 2014.12.04. 19:56:31

Csodalkozom, amikor egy jobboldali blog elliberosodik. Ugy varjak a demokratizalodast, mint anno a kommunizmus terjedeset a Szovjatunio idejeben. Pedig minden orszag mas es a demokracia sem lesz orok, csak egy ideig egy stagnalas. A varosiasodott orszagok elliberosodnak es elfogynak!!! Csak a videktaplalja oket utanpotlassal vagy ha az is kiesett akkor a kulfold(bebandorkok-igy!!). Az USA is haitizalodik a nem feher bevandorlok miatt(Idiocracy 2006). Szinte mindenhol tobb a noi egyetemista, de foleg bufeszakokon.
A gazdag liberos kulfoldon tanulo diakok nem reprezentaljak a szavazokat. Kielik magukat apu penzebol, visszavarratjak a szuzhartyat(ha nok) es hazamennek vegul szuzen egy gazdag ferjhez. Iranban ugyanis nincs segely, ami a noi egyenjogusagot megteremtene.

hammer_steve (törölt) 2014.12.08. 22:53:59

@Bicepsz Elek: a Hülyék paradicsoma (Idiocracy) minden idők legjobb filmje annak, aki tud olvasni a sorok között.