Az utóbbi években Magyarországon (is) egyre elterjedtebb a nézet, miszerint Putyin Oroszországa a nemzeti, keresztény Európa utolsó védőbástyája a globalizmus és a szélsőséges liberalizmus elleni harcban. Hogy ez mennyire nem igaz, arra két közelmúltbeli hír ad csattanós választ.

Ma Magyarországon és minden más nyugati országban, ahol Amerika-barát, liberális szellemi holdudvar vindikálja magának a jogot, hogy megmondja, ki és mi számít „európainak”, ott Putyint szidni kötelező sőt, az európaiság alapfeltétele. Putyin a patás ördög földi megtestesülése, a demokratikus Ukrajna szuverenitásának lábbal tiprója, háborús agresszor, felelőtlen provokátor, hataloméhes zsarnok, ázsiai kényúr.

Ezzel a nem túl objektív, de annál fülsüketítőbb kórussal szemben állnak a Putyint istenítők, akik a szigorú tekintetű, de mindenkor igazságos medveszelídítőtől várják nem csak Kárpátalja ezüsttálcán átnyújtását, de az egész liberalizmusban fuldokló Európa visszatérítését a nemzeti, keresztény útra, ahogy azt az alapító atyák megálmodták.

putyin.jpg

Mindkét oldal álláspontja érthető. Az liberálisok szemében Putyin Oroszországa szemben áll mindazzal az alapelvvel és értékkel, amiért 25 évvel ezelőtt egy sor nyomorult sorsú, kommunizmussérült keleti ország zászlót bontott. A túloldalon pont ebben reménykednek, vagyis hogy Putyin lesz az, aki ezt az egész disznóólat végre felrúgja, és egy mozdulattal kisöpri Európából a nép zsírján hízott bankárokat, a cigányimádó jogvédőket és a buzifelvonuláson tangában vonaglókat.

Van ennek egy fontos lélektani mozzanata, amely megmagyarázza Putyin indokolatlan népszerűségét a nemzeti oldalon, főként a radikális térfélen. Méghozzá az, hogy hosszú évtizedek óta Vlagyimir Vlagyimirovics az első, akinek elég ereje és bátorsága van ezt megtenni. Legalábbis sokan szeretnének ebben hinni. Hogy van végre egy államférfi, akit nem lehet a Nyugatról csicskáztatni, mert visszaüt. Akivel Liberáliséknak kétszer meg kell gondolniuk, hogy ujjat mernek-e húzni. Egy olyan kelet-európai közegben, ahol a rendszerellenes országvezetők max az Orbán Viktor-féle szájkaratéig mernek elmenni (de inkább addig se), ott Putyin a maga karakán fellépésével egy félisten. Aki kirángatta az országot a korrupció mocsarából, aki nem feküdt le a külföldi tőkének, aki nem húzza be a fülét-farkát, amikor Amerikából táviratoznak, hogy másként kéne csinálni a demokráciát.

Putyin e kétségkívül szimpatikus és jóléti irányba tartó munkássága mellett eltörpültek a jogsértések, a hatalmi túlkapások, a jogállam kereteinek kiüresítése, hiszen az EU keleti blokkja számára ezek a szóvirágok csak elszegényedést, kizsákmányolást és új szellemi gyarmatosítást hoztak.

Templomszentelés tömeggyilkosoknak

Putyin egyre népesebb európai követői a mai napig nehezen veszik észre, hogy a gazdasági szuverenitás visszaszerzésével Oroszország célja nem más nemzetállamok önrendelkezésének segítése, hanem az újjáéledő birodalmi ambíciók, ráadásul nem valami újjáéledő nemzeti-keresztény ideológia alapján, hanem a kommunista örökség 21. századi újraszabásával.

Hazudnak, akik Putyint Sztálinhoz (vagy ami még nagyobb baromság: Hitlerhez) hasonlítják, de azok is vakok, akik nem veszik észre, hogyan nyúl vissza egyre gyakrabban és egyre leplezetlenebbül Oroszország a dicső kommunista múlthoz. Hamis nosztalgiával, történelemhamisítással. Így lesznek a leszakadó kelet-ukrajnai területeken harcoló önvédelmisek a Nagy Honvédő Háború utódai, akik a neonáci fenyegetés ellen ragadnak fegyvert. És így fordulhat elő, hogy 2015 áprilisában templomot szentelnek a 30-as években keresztényeket mészároló, Gulag-táborokat üzemeltető NKVD-tisztek emlékére.

Akik pedig abban bíznak, hogy Európa egyre erősödő nemzeti mozgalmai hosszú távú szövetségesként tekinthetnek Moszkvára, jobb ha már most felkészülnek a keserű csalódásra. Oroszországnak pillanatnyilag jól jön a gazdaságilag döglődő Európai Unió sakkban tartása az EU-kritikus pártok támogatásával, de ettől valódi partnerséget, pláne kölcsönös megbecsülést várni illúzió.

Jobbikos remények

Különösen reménytelen a helyzete az olyan „szélsőjobboldalinak” elkönyvelt pártoknak, mint a Jobbik, akikkel szemben – minden önfényezés vagy kágébélázás ellenére – Moszkva irányából zsigeri az idegenkedés. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Orosz Külügyminisztériumnak idén áprilisban közzétett jelentése, amely a neonáci eszmék európai újjáéledését vette górcső alá.

A Magyarországra vonatkozó háromoldalas részt akár az Athéna Intézet vagy a Tett és Védelem Alapítvány honlapján is olvashatnánk, nem vennénk észre különbséget. A Jobbik egyértelműen rasszista, neonáci pártként van elkönyvelve, amely „zsidó- és cigányellenes szlogenjeiről hírhedt”. A jelentés egyébként meglepően jól informált az úgynevezett „neonáci szervezetektől” kezdve a HVIM tüntetésein át egészen a Csatáry-perig és az önkényuralmi jelképek használatának büntethetőségéig. Csak hogy jól értsük: ez nem egy sokadik lejárató cikk a nyugati sajtóban, amit két óra angol nyelvű guglizás után ollózott össze valamilyen világtalan bértollnok, hanem az orosz külügy hivatalos kiadványa.

Ha odaát így tekintenek Magyarország legerősebb ellenzéki pártjára, az két dolgot jelent: a Jobbiknak messze nem olyan jók az orosz kapcsolatai, mint azt magáról igyekszik elhitetni, másfelől az a vád, hogy a Jobbik lefeküdt az oroszoknak, szintén okafogyottnak látszik. Akik attól féltették a Jobbikot, hogy oroszbérenc párt lett, fellélegezhetnek, akik viszont Putyin mestertől várták a külföldi támogatást a Nyugattal szemben egy esetleges 2018-as győzelem után, azok – ha eddig nem tették – most komoly fejvakarásba kezdhetnek.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr17455294

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Havas Jon: Putyintól várod a „normális, keresztény” Európát? Van két rossz hírünk. 2015.05.13. 09:26:01

Az utóbbi években Magyarországon (is) egyre elterjedtebb a nézet, miszerint Putyin Oroszországa a nemzeti, keresztény Európa utolsó védőbástyája a globalizmus és a szélsőséges liberalizmus elleni harcban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.13. 05:29:56

Putyin napjaink legfontosabb politikusa, ráadásul egy keresztény értékrendű politikus. Ezen ez a csúsztatásokkal teli cikk nem fog változtatni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.13. 05:33:26

"És így fordulhat elő, hogy 2015 áprilisában templomot szentelnek a 30-as években keresztényeket mészároló, Gulag-táborokat üzemeltető NKVD-tisztek emlékére."

Ehhez Putyinnak nincs sok köze.

A jelenség oka az a sajnálatos tény, hogy az orosz hívők egy kisebb része nem hajlandó látni Sztálin negatívumait, s csak a pozitív oldalát látja.

A pozitív oldala pedig az - ez kevéssé ismert külföldön -, hogy Leninhez KÉPEST Sztálin engedékenyebb volt a kereszténység iránt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.13. 05:34:23

S persze nem kell jobbikosnak lenni ahhoz, hogy az ember szimpatizáljon Putyinnal.

megamedve 2015.05.13. 06:20:11

Nem.
Ahhoz egy agyatlan baromnak kell lenni.

Toportyán Zsóti 2015.05.13. 06:35:35

Most hogy KGBéla napi hír lett muszáj mosdatni a zombikokat,lesz még vezetőszáron fényképeztetve pár potentátjuk.

El Presidenté 2015.05.13. 07:52:24

Na végre, végre valaki megszólal ezen a kibaszott nemzeti radikális oldalon, hogy elég ez a nagy oroszbarátság.

Esküszöm, hányingerem van, amikor nézem, hogy 14-16 éves Kárpátia polós hülyegyerekek fossák tele a politikai fórumokat szerte az interneten, hogy Oroszország milyen jó dolog már, milyen szép meg milyen finom, utolsó európai konzervatív fehér ország.Édes jó istenem..

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.13. 10:06:02

Gratulálok a cikkhez. Újból fel akarják építeni a gyarmatbirodalmat. Nagyon jó, hogy az Úniónak egy lengyel az elnöke.
Hajrá Ukránok!

oxygene2 2015.05.13. 11:51:37

@El Presidenté: Pedig a kibaszott nemzeti radikális ..Kárpátia pólós hülyegyerekeknek igazuk van jórészt.De ha tudsz más fehér konzervatív országot sorold! :.........................csak nehogy túl rövid legyen a felsorolás.

ARTURUS 2015.05.13. 13:46:13

@maxval bircaman szerkesztő:
Geci nagy keresztény 18 éves korától a párt összeomlásáig pártag.
A ami napig dicséi a kommunista időket és ö rakatta vissza a korábban(igen valóban le voltak szedve) vörös csillagokat is a kerepesi temetőbe.
Hát ez baromi nagy kereszténység, meg a gyilkolás lopás szintén keresztény értékek.

De pl ha elolvasod a Putyinrol a tertörei és közeli munkatársai beszámolói alapján irt könyvet akkor tudhatnád, hogy rendszeresen beszél a moszkvai a patriárkűval 2 hetente havonta, de senki nem tud a válási meggyőződéséről.

Most baromi nagy keresztény aki ezt még ki se emri jelenteni.
Én katolikus vagyok. templomba is járok.
Ennyi na ezt putyinak sose sikerült megtennie, miközben lennin még mindig a vörös téren van és nagyon sok templomot nem nyitottak újra illetve az onnan kommunisták által ellopott erekjéket nem adták vissza.
Megjegyzem nekünk is még több mint 2000 ellopott mükicseket kéne visszaszolgáltatniuk amit eszük ágába sincs megtenni, hogy is van az a parancsolat, ja igen:ne lopj!

Ha ez keresztény akkor sztálin is az volt.

oxygene2 2015.05.13. 14:21:09

@ARTURUS: Az a baj, hogy a saját szemszögedből próbálod nézni......az átkosban is voltak templomok és jártak oda emberek...a volt szuban te sem lettél volna nagy keresztény....Putyint egyáltalán nem érdekli a kommunizmus vagy más egyéb, őt egy olyan rendszer foglalkoztatja amiben ki tudta húzni Oroszország fejét a fojtókötélből! ...Egyébként pont Közép-Kelet Európa a szakterülete, ezért "ért "hozzánk! Politikusként messze a legjobb a mai világban....művelt, hazafi és érti mi folyik körülötte...nincs főnöke, az oligarchák csak mellette-alatta vannak nem felette. Ha ilyen elnökünk lenne mát rég nem itt tartanánk.

ARTURUS 2015.05.13. 14:46:25

@oxygene2: @maxval bircaman szerkesztő:
Nem képbzeld én jobboldali vagyok és konzervatív.
Én eltudom mondani, hogy engem vasárnap látnak a templomban putyine elvtárssal ellentétben.
És épp azért mert konzervatív vagyok és jobboldali, nem fogom a fejem nyakid egy volt kgb ügynök segédbe tolni aki ha tehetné az egész világot lerohanná.
Nekem tudod a keresztény vezetők a pápa Erdő Péter, váci érsek tudod az akinek miséjét karácsonykor az mtv is közbevetette én spec azon is voltam nem tudom te akkor mit csináltál.

Ép ezért egy olyan embert aki csak az elmúlt 2 évben újságíróból csak 60 ölt meg, plusz még ellenzékiek plusz még bebörtönzés, a személyes vagyona visszafogott tippek szerint is a világon a legnagyobb és még nem láttam templomot avatni vagy a keresztény multat éltetni, vagy bocsánatott kérni a komunizmus bűneiért(akár a keresztényekkel szemben is) a dicső vörös hadsereget pedig igen, meg vörös csillagot visszarakni is igen az ilyen nekem nem keresztény, csak egy sima kun béla.

Most ha komunista vagy mond meg nyugodtan van belölük sajnos szép számmal, de nem kell illyen baromságokat kitalálni, hogy a putyin keresztény vagy hogy a kereszténység megdöntöttje.
A kasztrot például látják templomba, Musolinit is látták és lehetne sorolni na öt nem.

Mert ha te kersztény lennél ismernél ilye alap dolgokat: Ne lopj!
Ne ölj!
Arrol, hogy elvált és hány szeretöt tart már ne beszéljünk.(Ne paráználkodj!)

Ha neked ez a keresztény példakép akkor te vagy nem vagy normális vagy tényleg ilyen komcsi provokátor vagy.

Ha pedig csak egy kicsit is fogalmad lenne a korról, de a szuban is voltak keresztények, olyanok is akik mártírhalált haltak. A 2.vh alatt pl a moszkvai patriárkát sztálin hozatta vissza a gulagrol mert a németek a megszált területeken újra engedték működni a templomokat és ez népszerű volt a nép körében.(gonosz németek most ünnepeljük is a vereségüket)

Ja és nyilván kunvaragy balibvagyok mert azt mondom, hogy baszus az oroszok adják vissza a 2 világháboruban elhurcolt elrabolt műkincseket.
TE milyen hazafivagy?
Te még szeretnéd ha azt is elvinnék ami itt maradt?
Zavar a szent korona inkább a kremülben látnád???

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.13. 14:59:18

@ARTURUS:

Ismételgeted a CIA hazug közhelyeit, ennyit rólad.

Mindne mondatod butaság, most semmi kedvem minden mondatodról 5 mondat cáfolatot írni.

Nézz után, informálódj, művelődj. Ehhez TE kellesz, ne várd, hogy a fejedbe öntsem erőszakkal a tudást.

Az ultraliberális római pápa a jelképed? Na, ez már rossz jel...

Rudi Kató 2015.05.13. 16:58:01

Utáltuk ahogy a nagykönyvben meg van írva a ruszkikat, de a mai állás szerint fényévekkel tisztességesebb mint a magát demokratának hazudott nyugat! Ma ők testesítik meg a sztalini és hitleri diktatúrát egyesítve!

ARTURUS 2015.05.13. 19:32:12

Igen nyilván a tudás a te kezedben van egyértelmű.

De azért halhatnék 5 mondatos magyarázatokat a hallott ujsáirokrol elenzékierköl, persze biztos magukat ölték meg a szemetek, hogy befeketítsék dicső vezérünket, vagy a cia ölte meg öket(bár ez elég rossz fényt vetne putyinra a saját országában)akkor nem túl jó vezető ha csak 100 több embert nyírnak ki nála 2 év alatt.(vagy lehet nekik dolgozik és hagyja ök meg azért ölik az ellenzéket mert ö az ö emberük :)

MEg ezt az 5 mondatott mond el a családtagjaiknak is léci, vagy kaszparovnak aki már éveket töltöt börtönben ellenzéki tevékenység(értsd bírálta a nagyvezért)miatt. Persze öt is a cia ültette le vagy maga szökött be a cellába!

A vöröscsilagot is megcáfolhatod meny ki a kerepesi temtöbe azt nézd meg a 2 szemeddel. Vagy nézd vissza a felvételt, hogy koszorúzza.

Az, hogy kinek dolgozott melyik pártában a saját önéletrajzában van benne, de megcáfolhatod ezt is.

Azon, hogy hány magyar műkincs van még mindig ellopatva oroszországban megint nehéz lenne cáfolni, utolsó viszadot a sárospataki könyvtár amiért pénzt kértek ami ugye minden nemzetközi joggal ellenkezik, de sajnos még több ezer darabb van, náluk.

Meg te úgy egyébkét olvastad a bibliát?
Szerest felebarátod. Bocsáss meg az ellened vetkezőknek. Boldogok a leki szegények. Gyámolítsd a gyengét.

Semmi baj ha te egy agresziv komunista vagy aki rohanjunk le mindenkit irtsunk ki mindenkit, vagy akár náci, bár azok a szlávokat rég az urálon tulra küldték volna(megjegyzem mi magyarok jobban is jártunk volna)
De akkor ne katolikusoz itt, ha egy agresziv gyülülködö alak vagy akinek egy diktátor a példaképe.

Akkor válald fel ami vagy és nem kell itt keresztényezni mert te még a fogalommal se vagy tisztában.

Ja és persze orosz titkosszolgálat nem létezik az fikcio kérlek, ök tuti enm terjesztenek semmit, te véletlen se azt fujod amit valmi csinovnyik kitalál egy délmoszkvai irodaházban és leküldi a propaganda osztályra.
Cia ,usa, hátérhatalom, bankok, az hogy mi lerohanunk országokat csak véletlen meg a kisebbségek miatt van( jó a csecseneket is irtottuk, de azt mi csináljuk az nem ér.

Szánalmasan ostoba vagy egy önálló gondolatod lenne életedbe már azon is csodálkoznék.

Ilyenkor azért sajnálom, hogy egy osztrák ur megállt moszkvánál és 45 év szenvedés után még van magyar aki a megszállokat az erőszaktevőket a rablókat dicséri.
De ez egy nagyon nem keresztényi gondolat tölem ez igaz.

Ugyhogy tudod mit boldogak a lelki szegények úgyhogy neked nem sok rossz napod lehet :)

2015.05.13. 21:24:32

Nem tudom mit gondoljak Putyinról.
Az országában béke van, viszonylagos nyugalom és stabilitás, az ország pedig világhatalom . Putyintól tartanak mindenhol.
Mindemellett ez is egy diktátorocska, mint a Dzsogingos dagadék.
Nem szarozik ha arról van szó, hogy valakit el kell hallgattatni, a kritikát pedig ő is elfojtja , nem szabad ország Oroszország. Egy maffia ül a nyakában .

Krisz11 2015.05.13. 22:40:40

@Diorella Queen:
"nem szabad ország Oroszország"

Magyarország, vagy Németország szabadabb? (mint Oroszország)

Krisz11 2015.05.13. 22:48:40

"Egy olyan kelet-európai közegben, ahol a rendszerellenes országvezetők max az Orbán Viktor-féle szájkaratéig mernek elmenni"

Pedig erről most nem OVI jutott az eszembe, hanem Vona Gábor a nagy néppártosodó. Már nem vagyunk szóban sem radikálisok, még szájkarate sincs lassan. Majd biztos tettekben azok leszünk. Ebben a bejegyzésben is inkább a néppártos irányt vélem felfedezni. Eddig az EU-t kritizáltuk, most meg a nemzeti irányt követő Oroszországot.

lezsír (törölt) 2015.05.14. 04:25:12

@oxygene2: Oroszország mennyire fehér, keresztény, konzervatív? Az oroszok aránya zuhan, a kínaiaké keleten, meg persze a muszlimoké meredeken nő. Az oroszok alkoholizmusban, fogyasztási tébolyban és drogfüggőségben vergődő, hanyatló nép. Kevés gyerek születik, korán halnak. A tendenciák nem azt mutatják, hogy az oroszok fogják megvédeni a fehér Európát, de nem is ez a céljuk.

m.youtube.com/watch?v=DTVjpIohSFk

@maxval bircaman szerkesztő: "Putyin napjaink legfontosabb politikusa" - ezzel nehéz lenne vitatkozni, Hitler meg Sztálin is koruk fontos politikusai voltak

"egy keresztény értékrendű politikus" - ezt nem tekinteném pozitívumnak, de Putyin úgy keresztény csak, ahogy Hussein Obama. Vallási címkéket ragasztani magukra, lepaktálnak egyházakkal, azok meg az ő érdekükben mossák az agyakat. Vicc az egész. Vallásos ember szerintem ne töltsön be felelős pozíciót, mert aki egy mesekönyvre alapozza az életét, az nem komplett.

Az meg külön nevetséges, ahogy a Dzsobbik hajlong Putyinnak alamizsnáért, közben az oroszok csak azért pénzelik a szélsőjobbot az EU-ban, hogy azok belülről verjék szét a rendszert, meg az oroszoknak el lehessen otthon adni ezt a fasiszta veszélyről szóló sztálinista maszlagot. A széljobb báb az oroszok kezében. Ha hatalomra jutnak, az Putyinéknak duplán öröm: kilépnek az EU-ból, NATO-ból, meg a közvetlen fasiszta veszélyre hivatkozva lehet fegyverkezni ellenük, lehet nyomni az egyszerű oroszoknak a nagy honvédő propagandát.

A ballibek egy másik téma, azok is súlyosan fogyatékosak sajnos.

lezsír (törölt) 2015.05.14. 04:27:44

@Krisz11: " a nemzeti irányt követő Oroszországot" - birodalmi irányt követő Oroszországot
Az orosz birodalmi gondolat sose hozott semmi jót K-Európának.

lezsír (törölt) 2015.05.14. 04:42:45

@Rudi Kató: "Utáltuk ahogy a nagykönyvben meg van írva" - egy megszálló, a kegyenceiket a magyarok nyakába ültető, retrográd, fejlődést ellehetetlenítő, minden szabadságot elfojtó idegen hatalom voltak. Hogy gyűlölni "kellett" őket, ez szinte törvényszerű. Felkavarták a társadalom alját és azok uralkodhattak 40 évig egy diktatúrávan. Most is azok utódai vannak hatalmon. Ex-Kisz-esek, ex-MSZMP-sek és kölykeik.

Én azt is értem, aki az EU-t nem csípi, megvannak a hibái. Meg a magyar politikai elit is csak ront a helyzeten. De azért a szovjet időket nem szeretni az nem ördögtől való. Azért mert az EU szar sok tekintetben, azért még ne istenítsük már a szovjet érát. A gyengébbek kedvéért elismétlem, az oroszok nem nemzeti, hanem birodalmi politikát folytatnak. Megy a sztálini múlt fényezése, összekeverve a keresztény agymosással.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.05.14. 10:46:23

Jó cikk. Putyin egyrészt többnemzetiségű birodalomban gondolkodik, vagyis NEM nemzetben, másrészt pedig populista, vagyis azt teszi, ami szavazatot hoz neki, ilyen szinten orbán orosz megfelelője, csak több hatalom van kezében.

Az orosz gazdaság egyrészt mintegy hatoda Németország gazdaságának, másrészt erősen exportfüggő. Ez nem egy erős gazdaság. Az államszervezet iszonyatosan korrupt és egyre több a bevándorló. Az alkoholista anyák miatt egyre több mentálisan visszamaradt gyerek születik.

Oroszország nem követendő példa, semmilyen tekintetben.

Magyar Harczos (facebook) · http://www.facebook.com/harczos.magyar?ref=tn_tnmn 2015.05.14. 16:35:19

Azt azért finoman hozzátehetnéd Nemzetstratégia, hogy ezek az adalékok a gondjaikról olyan forrásokból származnak mint az ukrán média vagy az atlantista "ruszki" ellenzék, és a Föderáció egyéb rosszakarói. Lehetnek (hangsúlyozom feltételes módban) lehetnek körülbelül annyira hitelesek, mint hogy például "Magyarországon most diktatúra van" lásd német sajtó egyedei napjainkban rólunk magyari viszonyokról...

Krisz11 2015.05.14. 20:35:15

@lezsír: "birodalmi irányt követő Oroszországot"

Ebben nem hiszek. A Krímet visszavették, az egy dolog. Mi is visszavennénk Kolozsvárt, ha tudnánk, nem birodalom építés miatt. Az EU-n vagy az USA-n inkább látom a birodalom építési szándékot. Ennek tipikus példája az Ukrajnai terjeszkedés. Nem kell nekünk semmire, de mégis meg akarjuk szerezni.

Krisz11 2015.05.14. 21:05:23

@Nemzetstratégia:

"Az orosz gazdaság egyrészt mintegy hatoda Németország gazdaságának,"

Nem jól tudod, kb ugyan akkora a 2 GDP vásárlóerő paritáson: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29

De nominál GDP-ben se sokkal kisebb.

"másrészt erősen exportfüggő."
Akárcsak németország, lásd autóipar.

"Ez nem egy erős gazdaság."
Kérdés mit értesz erős alatt. Ha objektíven próbálom megítélni, akkor egy olyan országban, ami tele van mindenféle nyersanyaggal (nem szorul behozatalra), az államadósság a GDP 12%-a, jelentős tartalékai vannak, van saját ipara, valamint Kína a szövetségese, én nyugodtan élnék.
A németek technológiában nagyon erősek, de a német nem egy hétköznapi nép. Ha Oroszországot Angliához vagy Spanyolországhoz hasonlítanád, akkor az Oroszok mellett tenném le a voksom, ami a stabilitást illeti.

pitcairn (törölt) 2015.05.15. 09:49:25

@Krisz11:

az EU-nak és az USÁ-nak úgy hiányzik az orosz birodalmi fenyegetés, mint a szomjazónak egy pohár víz:)

Putyin __szobrot érdemelne__ Brüsszelben az Európai Bizottság székhelye előtt

Hiszen a jelek szerint felülmúlhatatlan érdemei lesznek az európai integráció elmélyítésében:)

Még egy kis __kardcsörtetés__ vagy urambocsá háború és az EU keleti perifériája ész nélkül fog lemondani az eddig megőrzött szuverenitása utolsó morzsáiról is…

és – ne feledjük – az Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta egy csomó fontos kérdést már __minősített többséggel__ is keresztül lehet verni az unión…

A minősített többségi szavazás és a rendes jogalkotási eljárás kiterjesztése
europa.eu/legislation_summaries/institutional_affairs/treaties/lisbon_treaty/ai0015_hu.htm

szóval nagyon jól fognak jönni az orosz fóbiás keleti periféria államai az EU centralizáció elmélyítéséhez

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.05.15. 13:08:33

@Magyar Harczos (facebook): a posztszovjet térség államaiban uralkodó korrupció mértéke közismert, és Oroszország sem lóg ki a sorból.

@Krisz11: Neked és Harczosnak is mondom, igazatok van abban hogy nem Németország, hanem az EU GDPjének egyhatoda Oroszország.

Arról hogy ki mellé kell letenni a garast: Oroszország ma egyenlő Putyinnal, amit Putyin akar, azt teszi Oroszország (bizonyos határokon belül).

Putyin pedig BIRODALMI logika szerint gondolkodik. Több nemzetiség az egynemzetiség helyett, a nemzetállamiság elutasítása, ilyesmi. A populista vonalat sem kell kihagyni, vagyis kenyér és cirkusz.

Ilyen értelemben lett náci a Jobbik is a szemében. Ezt kell figyelembe venni. Ez egyébként jelzésértékű, ennyit ért Moszkvába járkálnia Vona Gábornak, az első adandó alkalommal rohadtnáci lett belőle.

lezsír (törölt) 2015.05.16. 03:17:25

@Krisz11: ki akarja visszaszerezni Kolozsvárt? Épeszű ember nem. Megöletnél pár tízezer embert, hogy Tömjén Zsóti fehér lovon bevonulhasson?
És a lakosság többségét kitevő románokkal mit csinálnátok? Tömegsírokba lőnétek őket?

Az orosz birodalmat épít, egy régi birodalmat akarnak feléleszteni. Megy a szovjet birodalmi nosztalgia, keverve a cári, keresztény múlt magasztalásával meg Putyin félistenné minősítésével.
Én nem istenítem a USA-t, se az EU-t, de azt mondani, hogy az oroszok nem birodalmat építenek újra az nem teljesen érzékeli a valóságot.

oxygene2 2015.05.16. 09:54:09

@lezsír: Ugyanolyan szélsőségesen látod az oroszokat, mint mi amerókát. A hanyatló Oroszország még sokáig nem fog hanyatlani, azonkívül hogy csak sarkosan van igazad a népességcsökkenés egyáltalán nem olyan mértékű mint ejurópában vagy usraelben. Miközben ejurópa elárasztja magát afrikaiakkal, ameróka fele néger-latin, addig az orosz nem veszt annyit a kínai vagy a muszlim beszivárgással-talán mert a kínai kultúrnép.....! A dzsobbik fóbiás, blikk-bors szinten lévő vélemény gáz! Ha Putyin pénzelné a Jobbikot már rég agyonnyertük volna magunkat, lenne országos tv-nk és az előszobában söpörném a rubelt -DE NEM! Nem kell kiindulni a többi párt háttérhatalmi felépítéséből-erre mérget vehetsz! Továbbra is úgy látom, hogy Oroszország és egy esetleges nemzeti magyar kormány (rövidtávon biztos)hosszú távon megtalálhatja a közös hangot! A piacaink ott lesznek, mert az eju a büdös életben nem enged oda minket! Még döglődhetünk itt egy kicsit vagy odébbállunk!

Krisz11 2015.05.16. 14:44:31

@lezsír:

"Megöletnél pár tízezer embert, hogy Tömjén Zsóti fehér lovon bevonulhasson?"

Ne adj a számba olyat amit nem mondtam, és hagyd ezt a kétségbeesett siránkozást. Nem kell pánikolni, nyugi. Minden jó érzésű magyar szeretné, ha Kolozsvár magyar lenne. Ez nem birodalomépítés, csak egy nemzethez tartozunk. Mint ahogy a Krími oroszok is. Van még ilyen példa máshol is a világban, lásd: a barátaid mindent megtesznek, hogy Jeruzsálem az övék legyen. És az sem feltétlen a birodalom építés miatt. Aki itt terjeszkedik az az EU + Nato.

Krisz11 2015.05.16. 14:47:26

"Putyin e kétségkívül szimpatikus és jóléti irányba tartó munkássága mellett eltörpültek a jogsértések, a hatalmi túlkapások, a jogállam kereteinek kiüresítése, hiszen az EU keleti blokkja számára ezek a szóvirágok csak elszegényedést, kizsákmányolást és új szellemi gyarmatosítást hoztak."

Ez nagyon igaz.

Regős Mátyás 2015.12.22. 14:05:16

Putyin az országa érdekeit képviseli, az érdekeit kinyilvánítja és aki ezekkel összhangban akar barátkozni, vagy érzelmektől mentesen, korrekt partner lenni akármilyen téren, az megteheti. Én az utóbbit várom el a mindenkori magyar vezetéstől behódolás, nyalakodás, pitizés, somfordálás nélkül, de a fennhéjazás sem indokolt, mert sem Nyugat, sem tekintély nem vagyunk, az utóbbi pláne ezzel a vezetéssel nem. Putyin személyisége alkalmas egy ilyen korrekt kapcsolat kiépítésére, de részünkről sem az alkalmas személyi háttér, sem a szándék nincs meg. Orbánék is a kommunisták által is követett, atlantisták elvárta szemléletet erőltetik ránk némileg aktualizálva, hogy mi kicsik vagyunk, segget kell nyalnunk, függetlenkedni meg se próbáljunk. Most Orbán azzal operál, hogy a dacoskodó hülyegyerek öntudatoskodását adva, de minden segget kinyal, így látja biztosítottnak a jövőt. Ez neki kommunistaként is, ultraliberálisként is bejött, most sem veszít vele semmit, mert ez az atlantista elvárás is. Feléjük máshogy nem is üzemelhetne a barátság, elvárt az alávetettség demonstratív kimutatása is, bár a feszültségek kordában tartásáért egy kis hangoskodó dacosságot megengednek a pénzért és hatalomért mindenre hajlandó Orbánnak, akinek mindeközben fegyveres arzenállal őrzik a seggét.
Putyin ezen pedig röhög. A kérdés, hogy az egész nemzetet megveti-e ezért a szolgalelkűségért, seggnyaló dörgölőzésért, vagy csak azokat, akiknek mindezt valahol mi magunk is gyáván eltűrjük? Mert Putyin sem keresztény védőbástyaként, sem a cikk sugallta posztkommunista restaurátorként nem pózol, hanem egyszerűen teszi, ami a nemzete érdeke, természetesen a nemzete múltjának sajátosságait is figyelembe véve. Egykori KGB-s tisztként hogyan játszhatná meg a harcos antikommunistát? Ezzel a szereppel a Soros-ösztöndíjas KISZ-aktivista és ambíciózus kádergyerek Orbán is lejáratja magát, mert a jellemhibája miatt feszt erőlteti. Putyinnak viszont ilyen eredetű jellemhibája nincs és megfelelési kényszere sincs a zsidó politikai tanácsadók sugalmazásaival irányított politikai, társadalmi trendek és elvárások irányába, ő a mostanra már zsidómentesített, megtisztult orosz elvárásoknak akar megfelelni. Számtalanszor sugallta és kinyilvánította, hogy aki ezt elfogadja -még azonosulni sem kell vele-, azzal barátként, partnerként tud kapcsolatot épíeni, aki nem, még az sem ellenség, tudomásul veszi a döntést. De aki támadja és ezzel sérti az orosz érdekeket, azzal kíméletlen lesz. A liberális, emberjogi álcával, álságos érdekvédelem címszavaival beszivárgó, zavaros hátterű, aknamunkával belpolitikai és társadalmi feszültségeket gerjesztő nemzetközi szervezetek, a buzipropaganda, a kontroll nélküli és valós értékrendek nélküli tobzódást takaró liberális multikultúra, a nemzetgazdaságokat felemésztő, rothschildi pénzpolitika az orosz érdekeket sérti és támadja, ezért ezek ellen értelemszerű, hogy fellép, a fellépés kiváltotta agressziót pedig szintén arányosan reagálja le. De attól, hogy kiáll az orosz, de egyben jóérzéssel és józan ésszel bírva egyetemesnek is mondható emberi, erkölcsi értékek mellett, még egyáltalán nem állítja magát keresztény szentként, vagy védőbástyaként elénk. Gondolom, nem csak azért, mert az utólag szentté avanzsáltak a maguk idejében meghatározóan eltiport, bebuktatott és megalázott emberek voltak, hanem azért sem, mert nem egyházat, hanem egy nemzetet és egy országot vezetve inkább a racionalitást részesíti előnyben. Hogy a buzik társadalmi veszélyessége miatt egy platformon van a józan erkölccsel is, ami a biológia törvényszerűségeivel is összhangban van és a kereszténység erősen híguló, de itt még stabilnak mondható értékrendjével is, az nem jelent többet felelős gondolkodásnál. Nem akarja megmenteni Európát, ha az nem akar megmenekülni, de jó példát tud mutatni, mert az semmibe nem fáj az orosz nemzetnek. Legfeljebb annak a pár buzinak, de egészséges társadalomban nem ezek reprezentálnak.
A mi helyzetünk és státuszunk a saját érdekeink képviseletében a korrekt partnerséget kívánná meg seggnyalás nélkül, mert ezt Putyin jelleme is lehetővé tenné, de az irányítottan kinevelt politikai vezetésünk számára a lefelé nyalatni, felfelé nyalni gondolkodás a politikai magatartás esszenciája, Orbán pedig még arrogánsan bunkó is.Magyarország az orosz-kínai-iráni, formálódó politikai-gazdasági csoportosulásnak egyenes gerinccel, szaros szájíz nélkül is független, megbecsült partnere lehetne. A megbecsült az azt is jelenti, hogy a szokásos, kicsik vagyunk duma miatti elkötelezettségünk helyett független útra lépve, esetleges atrocitások esetén a megfelelő védelemre is számíthatnánk. Csak a korrekt partnerség fogalma a magyar, de az euroatlanti politikában is ismeretlen fogalom egyenlőre...

2016.01.25. 21:01:06

@Toportyán Zsóti: Szomorú tényt kell veled közölnöm, nincsen és nem is volt semmiféle "KGBéla" csak ostoba, agymosott zombikomcsik, akik ezt a fideszes csontot rágják lassan két éve. Ez annyira sablonos, és annyira értelmetlen, hogy aki leírja, csak önmagát járatja le, mondjuk egy ilyen buta cigánynál mint te, nem is kell meglepődnünk. A kék vagy a piros pirulát vetted be, hogy itt nyomod a baromságodat? Te értelmes mondatot nem tudsz leírni, csak sablonos hülyeségeket!

2016.01.25. 21:03:31

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Alapvetőn semmi gond ezzel a poszttal, nagyon jó látja az illető Putyint és az oroszokat, vannak benne tárgyi tévedések, kisebb csúsztatások, de mivel ez a poszt alapvetően egy magánvéleményt tükröz, szerintem pont belefér. Én régóta ezt mondom, hogy semmi baj az oroszokkal, de azért óvatosan, nem szabad gondolkodás és fenntartások nélkül mindent elfogadni velük kapcsolatba.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.26. 05:55:56

@ariskerase:

Az nyilvánvaló, hogy Oroszország nem fogja megoldani más országok - pl. Mo. - gondjait, de ilyet eleve nem is állít senki.

2016.01.26. 10:22:31

@BircaHang Média: Az is nyilvánvaló, hogy sehol nem írtam, hogy az oroszok megoldanak bármit is Magyarországon, sőt nem is várom el tőlük, ergo semmi értelme nem volt a kommentednek, mert semmilyen módon nem kapcsolódik az én kommentemhez.
süti beállítások módosítása