torgyan.jpgEgy korszak jelképe volt. A '89 utáni évtized egyik, ha nem a legemblematikusabb alakja a 90's retro visszaemlékezések, összeállítások, és Youtube-videók kihagyhatatlan eleme. Most, hogy elhunyt, a legtöbben egy-egy meghökkentő asztalcsapkodó kijelentésével, vagy bunkócskázós, szerszámozós poénkodásaival emlékeznek rá. 2017-re nagyjából ennyi maradt Torgyán József emlékezete. Pedig az ő pályafutása - bármennyire is annak tűnik két évtized távolából - jóval több volt, mint közéleti trollkodás.

Sokan már aktív korszakában is politikai kalandornak, nem egyszer egyenesen "küldött embernek", a jobboldal bomlasztásával megbízott ügynöknek tekintették. Az utóbbi vád valószínűleg csak jogos elkeseredésből fakadó konteó volt, az előbbiben viszont már bőven volt igazság.

Az igazi kérdés azonban nem az, hogy mit akart Torgyán, vagy, hogy mi mozgatta - hanem az: miért emlékezhetünk rá szimbólumként?

Hogyan lehetett tíz esztendőn át a magyar közélet egyik legfontosabb szetreplője ez a néha félelmetes, néha vicces figura, aki ezzel a retorikával és gesztikulációval manapság legfeljebb a Molnár F. Árpád, Posta Imre és a Honfoglalás 2000 egyesület határolta Bermuda-háromszögében fejthetne ki jelentősebb hatást? Hogyan kerülhetett címlapra rendszeresen a 90-es években egy olyan ember, aki 2017-ben maximum troll mémként lehetne országosan ismert? Az általa vezetett FKGP-vel 1997-ben több mint egymillió ember szimpatizált, s a következő évben 600 ezren adták rájuk a voksokat. Ennyi politikai analfabéta élt volna Magyarországon? Aligha. De akkor mit tudott ez az ember?

A válasz pofonegyszerű: igazat mondott.

Nem, nem volt igaza, nem mutatott olyan utat, amely az országot valóban kivezethette volna a mély társadalmi, gazdasági és erkölcsi válságból. De, hogy ez a válság létezik, hogy nagyon súlyos, és, hogy ezért a rendszerváltoztatgató elitet súlyos felelősség terheli, azt az elsők között mondta ki - és az egyetlenként úgy, hogy az széles rétegek számára is érthető legyen.

Király B. Izabellára jóformán csak a Tengerentúlról hazatért széljobbos emigráció és az akkoriban virágorát élő skinhead mozgalom egész világ ellen lázadó srácai figyeltek fel. Csurka István sok ezer karakteres - és akkor még sokszor látnoki erejű - kirohanásai néhány tízezer értelmiségin és elkötelezett aktivistán kívül alig-alig jutottak el valakihez. A '89 utáni világ elcseszettségét Torgyán fogalmazta meg úgy, hogy abban milliós tömegek is saját keserű csalódásaikra ismerjenek, és a kisboltban, a piacon, vagy a kocsma asztal mellett, leszűrjék a roppant egyszerű tanulságot

"Át lettünk baszva"

Torgyán sok százezer, elsősorban -  de messze nem kizárólag - vidéki ember elfojtott dühének hangja volt. A kommunizmus idején kifosztott molnáré, és kisiparosé, a nincstelenné tett, porig alázott kuláké, a '45-ben kapott talpalatnyi földjével a TSZ-be pár év múlva bepofozott szegényparaszté. És a gyerekeiké, akik évtizedeken át hallgatták otthon szüleik megpróbáltatásait, amelyekről az iskolában, vagy munkahelyen mukkanni sem lehetett '89-ig.

Ők nem "nemzeti megbékélést" "konszenzust", de még csak nem is "lassú kibontakozást", meg "konszolidációt" vártak a rendszerváltástól. Hanem igazságot.

Vissza akarták kapni az elrabolt vagyonukat, a sárba tiport emberi méltóságukat - és mindenekelőtt a becsületbe vetett hitüket. Hogy bármennyit is kelljen szenvednie, a történet végén a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését. Néhány esztendő múltán aztán rá kellett ébredniük, hogy még korántsem ért véget a történet, a negyvenéves horror sztorinak csak új fejezete nyílt meg. Kuláklista helyett kárpótlási jeggyel, ávós verőlegények helyett öltönyös földspekulánsokkal, komcsik helyett vadkapitalistákkal. De a lényeg maradt: ők vesztesek, és a világon senkit sem érdekel a sorsuk.

És akkor jött Torgyán. Aki azt ígérte, hogy igenis lehet igazságot tenni, hogy igenis vissza lehet billenteni a négy évtizede kizökkent időt, hogy meg lehet varrni negyven esztendeje darabokra tépett világuk vásznát. De az ígéret még nem lett volna elég az átütő sikerhez.

Ehhez az kellett, hogy a reprivatizációtó elmaradásától kezdve a kommunista gyilkosok elszámoltatásának elsumákolásán át a TSZ-ek szétlopásáig minden panaszukat "az átmenet szükségszerű velejárójaként" söpörje le az asztalról az értelmiségi elit. Hogy nem csak cserben hagyják, de még ki is oktassák, sőt nem egyszer jó hangosan ki is röhögjék őket.

Így vált a kilencvenes évek elején agyonfetisizált "ideológiamentes szakértelem" százezrek szemében "ócska bolsevik trükké". És ezt a szentenciát hiába Csurka írta le, az életérzést Torgyán fogalmazta meg úgy, hogy ők is értsék.

Hogy ebből alig két és fél évnyi, botrányokkal tűzdelt, csúfos bukásba torkolló koalíciós kormányzásra telt, az legalább annyira köszönhető a Fidesz könyörtelen következetességgel végigvitt politikájának és az akkor még nyomasztó fölényben levő balliberális média másodpercre sem szünetelő nehéztüzérségének, mint Torgyán ordító dilettantizmusának és cezaromániájának. Ám az igazság az, hogy kisgazda párt nélküle sem élt volna sokkal tovább - sőt, talán még ennyi ideig se húzza.

Az általa vezetett FKGP a magyar vidék politikai hattyúdala volt.

Már az is sokat mondó, hogy a párt élére egy fővárosi ügyvéd állt. Hiteles és rátermett arc ugyanis helyben nem akadt. És ez messze nem azért volt így, mert a kistelepüléseken rosszabb, vagy butább emberek élnének, mint a nagyvárosokban - hanem azért, mert négy évtizednyi szellemi és morális pusztítás ezen a rétegen ejtette a legsúlyosabb sebeket. Amikor Torgyánékban is csalódniuk kellett, végképp feladták érdekeik és értékeik önálló képviseletét.

Elengedték az álmot.

2002-ben a kommunista utódpártot elsősorban nem a jobboldali nyilvánosság hivatásos ökölrázói által elátkozott "panelprolik" Kádár-nosztalgiája juttatta vissza a hatalomba - hanem a falvak néma, kiábrándult közönye.

Ma a mezőgazdaságban kevesebb, mint harmadannyian dolgoznak, mint 1990-ben. Ez az alig kétszázezer ember már a parlamenti bejutási küszöbhöz sem elég. A kistelepülések drámai mértékben öregednek el, lakóik nagy részének gondolatai már nem a beszántatlan határ, hanem a Pestre, vagy épp Londonba költözött gyerekek, unokák felé járnak.

Ahol többet temetnek, mint amennyit vetnek, ott már bárki, bármit ígérhet a jövőről, süket csend rá a válasz.

Torgyán József tényleg egy korszak jelképe volt. De nem csak a zavaros, demagóg szövegekkel és lehetetlen színű öltönyökkel emlékezetessé vált kilencvenes éveknek. Hanem a magyar vidék utolsó nagy nekirugaszkodásának, utolsó nagy álmának is, hogy saját sorsát kezébe vegye.

Nélküle aligha jött volna össze,  elbukásában is vitathatatlan szerepe volt - de az igazán szomorú az, hogy ez az egész nem rajta múlt.

Ha van politikai öröksége, akkor az ott lapul a nyomor ásító némaságába süllyedt, "az eleven jog fájáról lehullt" falvakban, a 18 évesen elköltöző fiatalok honvágyában, a 14 éves srácok zavaros tekintetében és a tőlük rettegő 70 éves nénik szemében. Ők nem csak a kisgazdák árvái - de az egész elmúlt negyedszázadnak is. Mindannyian felelősséggel tartozunk értük - mert nekik mostanra már egy új Torgyán se jut.

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr9312146013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2017.01.22. 21:48:40

ne felejtsétek el, hogy én intéztem ezen a blogon, hogy normális lehessen a kommentelés, ha én nem szólok fel, akkor még mindig béna, rossz programú lenne itt a kommentrész.

de ó hogy b***táok meg magatokat meg a polkorrektséget, egy dolog hogy a jobbik nem tudja (nem akarja tudni, csak játssza a hülyét), hogy ki fizeti török gábort, és ezért támogatja (milyen párt az, aki még ennyit se tud, hogy csányitól meg a mol-os hernádi fizeti török gábort?), na de hogy torgyánt éltetitek TUTSEK VÉRBÍRÓ SEGÉDJÉT! hát az már hallatlan! mi a szar ez? ennyire nyíltan ne játsszátok már hogy úgy állenzékek vagytok, ahogy a komcsi torgyán, és ugyanúgy álnemzetiek, kreáltok és fenntartjátok a komcsi, posztkomcsi hazug történelmet??
torgyán semmit se csinált, csak pofázott, nehogy már az érdem legyen egy spiclinél, akinek az a feladata, hogy a kedvünkben járjon.

a jobbik is segíti viktort, meg az szdsz-es komcsi családból jövő szalayt a billiós lopásban, megszavazták a közgyűlésben az olimpiát! a kurucinfón is támogatják az olimpiát! mégis mi a különbség a jobbik meg a fidesz között, ha nemcsak az olimpiáról, de még torgyánról is ugyanazt a polkorrekt semmitmondó szart nyomatják?
csak nem a jobbikos ép-kar is kap egy milliárdos szeletett a billiós olimpiából?

kkbk.blog.hu/2011/05/11/torgyan_jozsef_a_kommunista

kkbk.blog.hu/2016/10/14/olimpia_budapesten_329

Almandin 2017.01.22. 22:50:09

Nyugodjon békében, igaza volt! 20-25 évvel ezelőtt is tökéletesen látta, hogy az ország kiárusítása katasztrófához vezet. Visszanézve régi beszédeit, sajnos megvalósult, amitől riogatott! Elszegényedett falusi emberek, munkanélküliek, közmunkások tömege. Kilátástalanság milliók számára.

BiG74 Bodri 2017.01.22. 23:06:16

@tesz-vesz:
Nem tudom mit tettél a blogért, de a torgyános résszel egyet kell értenem.
Józsi bá, nyugodjék békében, egy pojáca volt, aki jól megszivatott többszázezer embert, s velük egy országot. A sztárügyvéd aki nem volt más, mint pesta a kocsmából, aki a fröccs hatása alatt igen nagy tudással tudta megmondani, hogy mi a baj. Oszt a többi pesta meg jól megbólogatta. Csak józsi bá egy primadonna volt akit a fellépés éltetett, és ezért nagyon jókat tudott aljasul poénkodni is, mely a pestáknál nagyon bejött, mint a chilei cseresznye, persze értelme az nulla volt. A pestákkal szemben viszont józsi bá jól élt, mindössze nagyszerű aranytorkából, és a legvégére eladta szépen a pártját a fityisznek.
Hibás volt mindebben? Nem! Hibáztak e akik a támogatást adták neki? Nem! IQ 60 alatt nem!

dr. mesterséges színezék 2017.01.22. 23:23:54

@Almandin: " 20-25 évvel ezelőtt is tökéletesen látta, hogy az ország kiárusítása katasztrófához vezet. "

Sokat láthatott, ha első megmozdulásra szétbaszta a működő mezőgazdaságot, amelynek darabkáit tényleg bagóért lehetett árusítani; az egységében lévő tárgyalási potenciált pedig azóta sem és valószínűleg soha nem is lehet helyreállítani.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2017.01.22. 23:31:07

@BiG74 Bodri: én szóltam a blog.hu programozóinak, mert a blogketrec nem működött megfelelően itt. ezért csinálták meg.

torgyánék együttműködtek a magosszal is, ugye? a legnagyobb komcsi szervezettel, ami a magyar parasztok kifosztásából élt.

egy tette volt torgyánnak, kitette G. Nagyné MAczó ÁGnest a pártjából, amikor az rájött , hogy FKGP tele van kommunistákkal, moszkovitákkal és maffizozókkal, példaként várhelyi andrást említette, aki a HORTHY VITÉZI REND elnöke! csak ennyire van átb**szva az egész nemzeti oldal! mindenhol ez van, a fidesz is komcsi, ami nemzeti kereszténynek adja ki magát, a jobbik is! tele van ostobákkal, korrupt komcsi ügynökökkel, spiclikkel. vona is ilyen meg toroczkai is.

Mercel 2017.01.23. 02:30:17

Szép kis szerencsenmosdatás...

torgyán egy pitiáner ámokfutó volt aki rengeteg kárt okozott.
Mi a francot lehet ezen magyarázni?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.23. 05:27:35

Torgyán saját magát se vette komolyan, ez volt vele a fő gond.

n3spr3ss0 2017.01.23. 05:59:41

Egy nagy dumás sunyi alak volt,aki a "nagy"dumájával a buta népséget behülyítette,1998-ban pedig Orbánt hatalomra segítette.Ez a pojáca megbocsájthatatlan dolgokat tett.

gmihaly621 2017.01.23. 08:49:02

Monduk, az FKgP és az NPP (Nemzeti Parasztpárt) szövevényes történetét tanulmányozva azért kiderül, ez a két politikai irányzat miért is nem tudott hamvaiból főnixmadárként feltámadván megmaradni, és hogy Tordean Iosif bizony kurzuspolitikus volt, de nem volt meg a kellő politikusi mélysége és tudása hozzá. Kifogott rajta a történelmi örökség

Kovi1970 2017.01.23. 15:16:35

A cikk korrekt, most hogy egy hasonló kaliberű ember a világ ura, érdekes felidézni hogy nekünk is voltak politikai bohócaink. Nem kis dolog volt hatástalanítani, ez egy nagy érdeme volt az Orbán I. kormánynak. Komoly destabilizáiós tényező volt a jobboldalnak, és ügyesen átállították az FKGP-ből azokat az embereket, akik értelmes(ebb)ek voltak.

"Ma a mezőgazdaságban kevesebb, mint harmadannyian dolgoznak, mint 1990-ben."

Ez így rendben is van, általában komoly baj van azokkal az országokkal ahol magasabb az arány...

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.23. 16:01:25

Togyán hogy lett volna naiv? Hiszen azok az ügyvédtársak vásárolták fel a földeket, akikkel együtt nőtt, együtt élt, együtt dolgozott. Kiváncsi lennék rá ( ha érdekelne, de nem érdekel ), hogy neki mennyi föld lett összeprivatizálva.

Torgyán ismerte a sémát: kárpótlási jegyes eladja a jegyeit, de a nevében licitáltak a földekre, mert a törvény azt csak a tulajdonosnak engedte. Pénz zsebbe, szerződések - úgymint kárpótlási jegy eldása, később a föld eladása, vagy bevitele valamilyen társaságba minden fle meghatalmazással a kárpótlási jegy tulajdonosa részéről, annak reményében, hogy ez törvényes lesz ( nem lett )- zsebben, mindenki jól járt. Gond akkor volt - és arról neki is tudnia kellett -, hogy sok idős kárpótlási jegy tulajdonos meghalt, az örökösök meg nem ismerték el a jegyek eladását, és ezekből a vitákból bizony perek lettek. Még sem tett semmit az ilyen törvényt kijátszó licitálások ellen. Persze sokan voltak akkoriban ügyvédek.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.23. 16:03:46

@Kovi1970:""Ma a mezőgazdaságban kevesebb, mint harmadannyian dolgoznak, mint 1990-ben."

Ez így rendben is van, általában komoly baj van azokkal az országokkal ahol magasabb az arány..."

A gond az, hogy ma nem harmad annyian laknak a falvakban. Így áll az arány.:(

Krisz11 2017.01.24. 17:57:09

Mindent külföldről vezényeltek le, ebben Torgyán mint bohóc nem osztott nem szorzott. Valóban, az akkor a kommunizmusból felszabaduló akkor még naiv magyar társadalom át lett baxva. Jelentősége csak annak volt, mikor jövünk rá.

Kovi1970 2017.01.27. 09:35:51

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem kevesebben élnek falvakban vidéken. És sokan a városokba járnak dolgozni. Ha körülnézel közepes vidéki városokban, ott szintén nem a mezőgazdaság a fontos foglakoztató.

A baj a mezőgazdasággal hogy csak tőke és rabszolga kell hozzá, aki ott dolgozik az eléggé az alján lesz a munkaerő-kínálatnak. Nyers fizikai erő és semmi képzettség, ennyi elég hozzá hogy kukuricát arass szólót szüretelj.

A nemzet érdeke hogy ebből kitörjünk, és eddig ez sikerült is.
süti beállítások módosítása