operett.jpgNem kell feltalálni a spanyolviaszt, a magyar darabok ott hevernek az íróasztalfiókokban szépen megírva. Csak elő kell venni őket. Meg elmenni megnézni őket.

November elején Balogh kolléga kényelmetlen kérdést tett fel, miután az Újszínházban megnézett egy (egyébként kiváló) félházas Nyirő-darabot, a Jézusfaragó embert. „Megérdemeljük-e Nyirő Józsefet?”. A kérdés abból a szempontból mindenképpen indokolt, hogy a nemzeti radikálisnak nevezett tábort sokkal könnyebb utcára vinni valami ellen, mint valami mellett.

Alföldit mínuszokban is kifütyüljük, de a fűtött színháztermekre valahogy kevesebb az igény.

Pedig vannak jó és megfizethető darabok, és nem csak az Újszínházban. Néhány hete mutatták be az Operettszínházban a kalandos és tragikus életutat bejárt operett-szerző, Ábrahám Pál Viktóriáját. Kicsit bugyuta, néhol erőltetett (de hát az operett már csak ilyen), ám mindvégig lendületes, szórakoztató, zeneileg magával ragadó és legfőképpen - magyar.

Az első világháborúban orosz hadifogságba esett Koltay István huszár kapitány cigányprímás tisztiszolgájával, Rácz Jancsival Tokiótól Szentpétervárig (Petrográdig) utaznak, hogy a magyar vitéz visszakapja szerelmét, aki őt halottnak hiszi, és visszatérhessenek szülőfalujukba, Dorozsmára.

A kétfelvonásos darabot gyönyörűen áthatja a két világháború közötti Magyarország irredentizmusa, nem előtérbe nyomakodva, csak finoman átszőve, és amikor a híres sláger felcsendül - hogy aszongya: „Ahol az ember felmászik a fára, s a turulmadárra, ott van Budapest” - a nézőtéren senki sem szisszen fel. Mert miért is kéne?

Az elhagyott szerelme után sóvárgó Koltay kapitányból többször felszakad: Lesz még úgy, ahogyan régen volt! Amikor azonban a mű záró jelentében a dorozsmai polgármester bejelenti, hogy Párizs mellett döntöttek Magyarország sorsáról, és hazánk területének kétharmadát elszakították, a színpadot betöltő kórus kezdi el zengeni, hogy lesz még úgy, ahogyan régen volt. A férfiak pedig felemelik, és meglengetik a magyar zászlót a háttérben. Nem maszturbálnak rá, hanem meglengetik. A telt házas közönség pedig tapsviharral válaszol.

szinpadfoto.jpg

A kép forrása: Facebook

Hát ennyi. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, a magyar darabok ott hevernek az íróasztalfiókokban szépen megírva. Csak elő kell venni őket. Meg elmenni megnézni őket. Egy kevésbé frekventált helyre szóló jegy egy esti sörözés vagy két mozijegy árából kijön. Akinek utaznia kell érte a fővárosba, annak valamivel drágább. De hát vannak kiváló vidéki színházak is.

Tüntessünk a mocsok ellen és menjünk el a szépre! Csak így működik. Csak így együtt.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr535083746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stofix 2013.02.16. 19:47:33

Hiába játszanak antiszemita darabokat a szittyákat nem érdekli sem a színház sem a művészet sem a kultúra még ha ingyen lenne akkor se.Kárpátia koncerten vedelni a pálinkát,böfögni meg okádni,ahhoz van eszük,persze ott is csak néhány százan vannak.Összehasonlításképpen a Sziget Fesztivál tudjátok hány embert vonz.Alföldi Róbert művész úr ellen meg csak 70 jobbikos tüntetett,pedig a nemzetiben mindig telt házas előadások voltak,annak ellenére,hogy nagyon drága a jegy.Én is voltam amúgy tüntetni a dörner kinevezése ellen.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.16. 22:13:01

@Stófi: ki beszélt itt antiszemitizmusról, csicska?

Trianonról volt szó. Trianonnak mi köze az antiszemitizmushoz?

az imént az írtam cigány vagy, de módosítom: lehet hogy csak provokátor.

Túlságosan "kerek" a mondanivalód.

egyelőre 5 kemény hozzászólással hasítasz a blog.hu-n, előbb-utóbb elszólod magad valamivel. így szokott ez lenni.

ha cigó vagy, ha provó: el lehet innen takarodni!!!

Dzsentrisvihák 2013.02.16. 22:22:17

@Stófi:

És most büszke vagy magadra, macskajancsi? Majd Robika jól megsimizi a ... buksidat? Nálatok a szotykos punkokat vajon mennyire érdekli a kultúra? Vagy ha az a réteg derogál, akkor a gandzsafüstben ténfergő, álentellektüell sznobjaitok vajh jobbak-é? Egy centit se!
Sajnos ma általános jelenség, hogy az emberek nem járnak se színházba, se nem olvasnak... stb. De minek is köszönhető mindez? Csak nem pont a balliberális szellemi nihil mételyének?
Azt az ocsmány foshalmot, amit ti nagyzási hóbortotokban "kultúraként" aposztrofáltok, max. a saját kis belterjes kompániátok élvezi/értékeli, mindenki másnak a gyomra forog tőle, úgyhogy inkább nem is kíváncsi rá.
De ne félj, akinek van igénye, az igenis fölfedezi magának a valódi kultúrát, a valódi értékeket, és soha többé nem tér vissza a szabadelvű vályúhoz a ti moslékotokért. És biza, lehet rettegni, mert egyre több embernek nyílik föl a szeme.

Stofix 2013.02.17. 19:23:16

@Schwerer Gustav: Nem vagyok sem cigány sem provokátor.Utálom a jobboldalt ez tény.
Azért csak 5 hsz-em volt,mert csak most regisztráltam ide.Ez a ti blogotok,törölhetitek a regisztrációmat,ha akarjátok,de amíg itt vagyok elmondom a véleményem.
Én nem trianonra gondoltam hanem a Csurka hatodik koporsójára,az a darab antiszemita.

Stofix 2013.02.17. 19:51:14

@Dzsentrisvihák:Lehet,hogy Alföldi egy "liberális buzi Zsidó",dörner pedig igaz magya hazafi de:
Tény1:A nagyobb nemzetiben telt házas előadások voltak,sokkal drágább jegyárak mellett.
Tény2:A kisebb Új színházban fél házas előadások vannak sokkal olcsóbb jegyárak mellett.
Hogy ennek mi lehet az oka?
Két lehetőség van:
1:Alföldi százszor jobb rendező mint dörner.
2:A libsiknek sokkal nagyobb igényük van a kultúrára.
X:Mindkettő igaz.

De minek is köszönhető mindez? Csak nem pont a balliberális szellemi nihil mételyének?
Nem.
Megmondom neked,a modern technikának többek közt pont az internetnek.Ne érts félre,hasznos dolognak tartom az internetet,én sem tudnék a mai világban boldogulni net vagy mobiltelefon nélkül.De az is tény,hogy amióta ezek egyre elterjedtebbek,azóta hanyatlik a műveltségi színvonala a társadalomnak,teljesen megváltoztatták az emberek kultúrális igényeit.Most itt vannak ezek az e-könyvek,hagyományos könyvet szinte nem olvas senki.De nemcsak könyvet még újságot se nagyon.Te is láthatod:A kurucnak 50 ezer lájkja van fészen a jobbik lapját a barikádot meg kb ötezren veszik hetente.Összehasonlítás képpen Csurka lapja a magyar fórum heti 60 ezer példányban fogyott a miép fénykorában.Ennyit változott azóta a világ.
Isten megteremté az embert,az ember elpusztítá Isten,megteremté a technikát,a technika...

Dzsentrisvihák 2013.02.17. 22:30:05

@Stófi:

"A nagyobb nemzetiben telt házas előadások voltak,sokkal drágább jegyárak mellett." - Igen, mert végre az egész belpesti "értelmiség" pont elfért egy teremben, hurrá...

"A kisebb Új színházban fél házas előadások vannak sokkal olcsóbb jegyárak mellett." - Örülök, hogy nektek ott a balfenéken nincsenek ilyen gondjaitok, de pl. nekem százszor meg kell gondolnom, mire költök: kenyérre, vagy színházjegyre. Elhiszem, hogy felétek nem tétel kicsengetni egy nemzetis jegyet, nekem az Új színházasra sem telik. Pedig igényelném, hidd el. Ahogy még sokan, csak hát mi munkából élünk, nem a másokon való élősködésből, ügyeskedésből, meg az ilyen-olyan támogatásokból... stb.

"a jobbik lapját a barikádot meg kb ötezren veszik hetente" - Hidd ezt, barátocskám, ha jobban alszol tőle, szerencsére nem így van.

És igen, tisztában vagyok az internet szerepével, ebből írtam a szakdolgozatomat. De itt nem a formátumról volt szó, hanem a tartalomról, mert nem mindegy mivel töltöd meg a hordozót.
A rossz hírem számodra pedig az, hogy pont az internetnek köszönhető a magyar nemzeti kultúra újonnan kibontakozó reneszánsza, pont azért, mert az emberek az olyan tartalmakhoz is hozzáférnek, amiket a ballib véleménydiktatúra kikönyököl a mainstream-ből.
A ti selejthalmotok pedig a neten is csak selejt marad, itt sem tudtok mást produkálni, mint ami a lényegetek: onanizáló fércműveket, és igénytelenséget. Erre pedig egyre kevesebb ember kíváncsi. (Hogy mennyire így van, az majd akkor fog kiderülni, ha végre a fősodratú média is nemzeti irányítás alá kerül egyszer.)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.02.18. 09:05:50

@Stófi: akkor hitgyülis vagy?

Na, a végére csak kiderült.

a mandineren "Kristóf" néven szoktál kommentelni, ugye?

KriSTÓF- STÓFi... elég egyértelmű megfelelés.

Stofix 2013.02.18. 22:37:25

@Schwerer Gustav: Hú,most lebuktam.Zseniális megfigyelő vagy:)
Igazából katolikusnak vagyok keresztelve,de én ilyen "szabad kereszténynek" vallom magam.

aktuális szocializmus (törölt) 2013.02.19. 14:57:15

@Dzsentrisvihák:

hát ezért lenne jó, ha 100%-ban piaci alapon menne a kultúra, mindenki megvenné magának azt amit akar, attól akitől akarja, és béke lenne

aktuális szocializmus (törölt) 2013.02.19. 15:00:26

@Stófi:

Gusztiba a detektív hajlamok mellett talán némi jólneveltség is szorulhatott volna:)

Dzsentrisvihák 2013.02.19. 15:57:37

@aktuális szocializmus:

Ezzel pont nem értek egyet. De az semmiképp sem járható út, hogy csak és kizárólag egyfajta felfogás, egy ideológia uralja a kultúrát (legyen az akármilyen oldali is), és ha attól kicsit is eltérő dolgok kerülnek felszínre, akkor egyből eretnekséget kiáltunk...
Ma tagadhatatlanul balos kultúrterror van, amit meg kell törni, de ez nem merülhet ki abban, hogy kizárólag jobbos kultúrterrort rakunk a helyébe. Léteznie kell viszont egy nemzeti minimumnak, amit a kultúra, vagy művészet jelmezébe bújva sem lenne szabad átlépni, ahogy ez kultúrnépeknél is szokás.

Albu 2014.01.09. 11:21:10

Amúgy jó cikk, de ezen felröhögtem:

„A kép forrása: Facebook”.

Ennél csak egy jobbat ismerek: „Forrás: Internet”.
Mintha azt írtuk volna tíz éve: „Forrás: könyvtár”, vagy: „a könyvtárosnéni”. : )
süti beállítások módosítása