kep.jpgA Szovjetunió 1991-ben összeomlott, csapataik kivonultak a megszállt Kelet-Európából. A fél világ a csóró oroszokon röhögött, az egykori szuperhatalom olyan gyorsasággal került a padlóra melyet Ronald Reagan is csak legszebb álmaiban mert elképzelni.

A NATO esküdt ellensége, a Varsói Szerződés feloszlott, a hidegháborúnak vége lett. Akkor úgy tűnt, hogy Európa nemzetei végleg megbékéltek egymással, jó ideig nem lesz háború, megkezdődött az értelmetlenül hatalmasra duzzasztott hadseregek leszerelése.

A délszláv háború ugyan még egy rövid időre felrázta Csipkerózsika-álmából Európát, de aztán az öreg kontinens ismét nyugovóra tért. Teltek, múltak az évtizedek, Kelet- és Közép-Európa országaiban a különböző korrupt rezsimek váltogatták egymást. Az egykor oly fontos védelmi politika háttérbe szorult, amivel önmagában nem is lett volna gond, csakhogy bő húsz év alatt sikerült teljesen átesni a ló túlsó oldalára, és ez nemcsak Magyarországra, hanem a teljes térségre igaz.

Csak hazánknál maradva: az elmúlt évtizedekben a Gripenek megvásárlásán kívül nem történt semmilyen jelentősebb beszerzés a Honvédségnél, ezzel párhuzamosan pedig a régi szovjet haditechnikát is kivonták a hadrendből. Mindezt olyan ügyesen csinálták, hogy mára alig maradt valami. Van még egy tucat elavult T-72-esünk, néhány üzemideje végén járó helikopterünk, meg pár ezer lövészünk. Hazánk és a környező országok korrupt politikusok vezetésével a NATO kötelékébe kerülve, a kötelezettségeinkre fittyet hányva züllesztették és rabolták szét a védelmi erőket.

Mindeközben főként a különböző energiahordozók és ásványi anyagok exportjából a döglöttnek tűnő nagy barna orosz mackó újra magához tért. Erősebb, nagyobb és élesebb karmokkal rendelkezik, mint bármikor az elmúlt évtizedekben. Oroszország ismét szuperhatalom lett, és saját érdekszférájában - ha tetszik, ha nem - azt tesz, amit akar. Ha éppen úgy szottyan kedve, akkor Ukrajnából foglal el egy darabot, akik hozzánk hasonlóan szintén úgy kiherélték magukat, hogy csupán nézői lehetnek országuk feldarabolásának.

Egy magára valamit is adó ország nem mondhat le önként a védelmi képességeiről. Természetesen az oroszokkal katonailag nem lehet felvenni a versenyt, de annyi katonai potenciált feltétlenül meg kellet volna tartani, hogy szükséges esetén meg oda lehessen csípni vele a mackó orrára. Ukrajna most a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha elhanyagolják saját honvédelmüket.

Szégyen, hogy az egész térség - élén Magyarországgal - nem hogy komolyan vehető harci erőt nem tud felmutatni, de olyannyira lezüllesztette saját haderejét, hogy az már a látszat fenntartására, a védelem illúziójára is kevés. A magyar hadsereget első körben nem egy keletről jövő támadásra kell felkészíteni, hanem egy tavaszi árvízre, mert hamarosan már azt sem fogjuk tudni feltartóztatni saját erőből, külföldi segítség nélkül. Annyi szerencsénk van, hogy Putyin nem tart igényt az egykori keleti gyarmatokra, a világhatalmak játszmája még tőlünk keletebbre zajlik, egyelőre…

A mostani konfliktus igazi tanulsága nem az, hogy kinek van igaza. Annak van igaza, aki erősebb, és ez - minden békeharcos hippi álmodozással szemben - a 21. században is így lesz. Putyin most erre a leckére tanítja a elkényelmesedett Nyugatot. Lehet érte utálni, de ő megteheti. És egyedül ez számít, minden más csak duma.

Jurenkó Ferenc

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr685842971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabesz7004 2014.03.04. 14:33:31

Azért a "kiherélt" ukrajnának még mindig közel 200.000 fős hadserege van, ami azért nem kevés. Na jó Oroszo. ellen az.

lavór 2014.03.04. 15:45:28

Megmosolyogtam a címet és az alcímet. Nem tudom, a szerző tisztában van azzal, mekkora emberállomány különbség van Oroszország és Magyarország közt? A technikai lehetőségeket most hagyjuk (Ott is elképesztő a különbség). Arról tud remélem a szerző, hogy NATO tagok vagyunk.

_wood_ 2014.03.04. 15:48:50

belerokkannánk egy akkora hadsereg fenttartásába, amekkora még mindig nullára kerekítendő.

oroszország pedig egy lápra épült cifra palota. pár év és putyin is fut majd...

Nemzeti Dohányos 2014.03.04. 15:54:41

Ha a térséghez Lengyelországot is beleszámítja a szerző, akkor súlyosan téved. A lengyeleknek potens hadereje van, pont a történeli tapasztalatok és Oroszország miatt.

Nemzeti Dohányos 2014.03.04. 16:04:28

Az oroszok meg koránt sem olyan erősek, hiába ömlik hozzájuk a gáz- és olajbevétel, abból alig jutott a szárazföldi hadseregnek, vannak új dzispjeik, gyártottak még pár T-90-est (ami bevallottan átmeneti megoldás), azon kívül a technika főleg hetvenes, nyolcvanas évekbeli, megfűszerezve némi hatvanas évekkel. 1991 óta ugyanis a védelmi fejlesztések túlnyomó részét a rakétás erők kapták, de a nukleáris fegyverek nem ilyen konfliktusokra valók. Grúzia, Ukrajna ellen ez elég, de a törökök ellen már esélyünk se lenne. A NATO védelmi költségvetése az orosz TZENEGYSZERESE.

benoke77 2014.03.04. 16:24:11

@lavór: De unom már ezt a Natoval takarózást. Minden szerződés, béke, szövetség addig tartott a történelem során, amíg valaki meg nem szegte. Ha netán nagy gebasz lenne, a nyugati "szövetségeseink" is hagynák, hogy rommá lőjenek minket, csak álljon meg a mackó az osztrák határnál. Amúgy sem az a dolga egy felelős kormányzatnak, hogy ideákat és lepkéket kergessen, mert itt már vagyon nagy békesség, hanem, hogy lehetőségéhez mérten felkészüljön minden eshetőségre függetlenül attól, hogy az adott pillanatban van e reális veszély vagy csak lesz.

@Nemzeti Dohányos: Pontosan, a lengyelek tanultak a történelemből velünk ellentétben. Szerintem még a románok sincsenek akkora sz@rban és több millió tartalékosuk van. A Balkáni államoknak kitűnő a domborzatuk a védekezéshez. Amúgy mi is ki tudnánk sok mindent használni a környezeti adottságainkból.

lavór 2014.03.04. 16:29:57

@benoke77:

Nem hagynák, hogy rommá lőjenek minket.
Az állítólagos felelősségteljes kormány ma is csak ideákat és álmokat kerget. A magyar gyakorlatilag alkalmatlan már katonai szolgálatra. Lásd VV (csak hogy aktuális legyen) szériában a pityergő kisfiúkat, akik sírnak anyuka után... Mindezt luxuskörülmények között. Szerintem nem sok esély van Magyarország lerohanására. De természetesen annyi összeesküvés-elméletet gyártasz, amennyit akarsz.

Jorgos Vadefakisz 2014.03.04. 16:44:00

Még ezt a debil cikket! Na menjünk innen, de tüstént. :(

benoke77 2014.03.04. 16:52:26

@lavór: Én nem a VV-ből indulnék ki, bár tény, hogy rossz a helyzet. Nem is írtam arról, vagy gyártottam összeesküvés elméletet, hogy lerohannak minket. Minimális szövegértéssel ez kiderült a mondandómból: "hanem, hogy lehetőségéhez mérten felkészüljön minden eshetőségre függetlenül attól, hogy az adott pillanatban van e reális veszély vagy csak lesz."

"Nem hagynák, hogy rommá lőjenek minket."

Remélem ez soha sem fog kiderülni, vagy ha igen akkor neked lesz igazad.

7tom 2014.03.04. 17:41:28

A lengyelek betartják a NATO 2%-os GDP arányos honvédelmi költségvetés ajánlását,most éppen 70 db. új harci helikoptert akarnak vásárolni, mi meg 0.79%-ot költünk honvédelemre,ami a szinten tartásra sem elég, alkatrészeket sem tudnak vásárolni, ennyi pénzből, a Gripenekhez alig vagy fegyverzet, pedig a 14 gépet már igazán felfegyverezhetnénk.

7tom 2014.03.04. 17:44:23

@7tom: A 38 milliós Lengyelország, kb. 10-szer annyit költ honvédelemre, mint mi, de a csehek is komolyan veszik saját magukat, és lépésről lépésre korszerűsítik a haderejüket, és ez még a románokra is igaz, akik F16-okat vásárolnak, meg vadi új szállítógépeket.

Mort aux cons 2014.03.04. 17:44:24

Aki azt hiszi, hogy egy darab papír jobban védi a biztonságát, mint az atomfegyverei, az meg is érdemli!

Mort aux cons 2014.03.04. 17:58:15

@Nemzeti Dohányos:

Putyin biztos neked fog pontos képet adni a tényleges védelmi költségvetésükről és a sereg valós helyzetéről.

@lavór:

Majd pont a mi megvédésünkre fogják feláldozni az amcsik a fiaikat...amire határozatot hoznának a légicsapások megindításáról, az ellenség Hegyeshalomra ér. És a hadseregen megspórolt pénzedet kifizetheted hadisarcra és az újjáépítésre.

A magyar meg kifejezetten jó emberanyag, ezt nap mint nap látom. Főleg az elpuhult nyugatiakhoz és a buta 3. világbeliekhez viszonyítva. Nem a VV kontraszelektált díszbuzijaiból kell kiindulni!

7tom 2014.03.04. 18:08:28

@Mort aux cons: A NATO csak úgy működik, ha komolyan veszik magukat a tagországok, nem lehet mindent a másiktól várni, az oroszok viszonylag gyengék, katonailag, sok,de elavult fegyverzetük van, persze a nyugathoz képest, mert nekünk kevés és elavult van.

Bicepsz Elek 2014.03.04. 18:30:20

Azert leptunk a NATO ba mert akkpr nem kell hadseregre kolteni mert az USA megved. Cserebe amerikai fegyvereket veszunk oszt jonapot!!

mrZ (törölt) 2014.03.04. 18:38:52

Engem zavar csak hogy mellébeszéltek?
A nyugat még is is nyert legalább fél ukrajna nagyságú területet. Egész jó teljesítmény egyetlen lövés nélkül. Kicsit poros, kicsit elmaradott hely, de harctérnek pont jó lesz.

zeta62 2014.03.04. 18:52:56

@gabesz7004: Annak a hadseregnek a tisztjei 80 %-ban oroszok, ahogy a legénység is.

zeta62 2014.03.04. 18:54:41

@mrZ: Nagy tétben ne fogadj rá, hogy sokáig ottmaradnak :)Épp ma kérte Janukovics, hogy az oroszok csináljanak rendet. Pár nap, és az ukrán hadsereg, immáron az oroszokhoz átállt része vonul be Kijevbe, a puccsisták pedig futhatnak telavivba. Ha a strela le nem szedi a gépeiket...

zeta62 2014.03.04. 18:55:34

@7tom: Sok és elavult???? :D :D :D Frissíteni kellene a BIOS-od.

BénaBéni 2014.03.04. 19:29:02

Honi haderő? Ki az a fantaszta, aki el tud képzelni egy cserkészcsapatnál erősebb ütőerőt!?,

mrbateman 2014.03.04. 19:30:03

Na puhostestű, 15 fekvőt lenyomni képtelen makipöcseim, ki akar bevonulni 24 hónapra sorkatonaként?

Aha, sejtettem!

BattleCry (törölt) 2014.03.04. 19:32:08

Húha... hát... ritka balfsz a cikkíró.

Menjél inkább vissza Codozni.. ez a való világ kisfijam. Tudod.. itt ha egyszer meglőnek ott maradsz... nincsen respawn öcsisajt.

Na told el a csattogós lepkét..

Viktor Korbel 2014.03.04. 19:46:54

Az oroszokról csak annyit hogy mig ők bevonultak a tőkések meg kivonultak az országukból hanyat homlok menekitik ki a pénzüket putyin válságba taszitja a saját országát hasztalanul.ukrajnában nincs semmi csak szántó nemtudom minek hepciáskodik arra sincs pénzük hogy nekünk meghitelezzék paksot nem hogy egy háborura vicces.

Mészáros Laci 2014.03.04. 19:57:14

"annyi katonai potenciált feltétlenül meg kellet volna tartani, hogy szükséges esetén meg oda lehessen csípni vele a mackó orrára."

ezt hogy gondolod? a homlokunkkal jól térden ütjük őket?

Mészáros Laci 2014.03.04. 19:58:48

@Viktor Korbel:

az oroszoknak meglehetősen sok pénzük van, olcsón termelik ki az olajat és a gázt és drágán adják el. a válság miatt dráguló olaj is nekik tejel.

Mészáros Laci 2014.03.04. 20:01:55

@Nemzeti Dohányos:

a nato és az orosz védelmi költségek összevetése nem reális, egy kalapács az oroszok hadseregnél hatvan rubel, az amerikainál meg hatvan dollár. ez persze szélsőséges példa, de az amerikai katonaság tényleg vicces árakat alakított ki maga körül, Simicska szerintem hozzájuk járt közbeszerzési tanfolyamra.

==T== 2014.03.04. 20:14:46

Az a baj, hogy nem csupán a hagyományos katonai képességeket építették le, hanem még aszimmetrikus hadviselésre sem készültek föl.

Vagyis nincsenek komolyan vehető MANPADS, vagyis egy-két személy által is hordozható fegyverek, mint pl. modern irányított és/vagy nem irányított páncéltörő rakéták, légvédelmi rakéták, mesterlövészek is csak mutatóba vannak.

==T== 2014.03.04. 20:17:23

@lavór: ezzel együtt egy rakás kis ország rendelkezik oylan haderővel, amit még az oroszok sem bírnának/mernének betámadni, még ha a szomszéd lenne, akkor sem.

Svédország, Dél-Korea, Svájc, de akár a lengyeleket is írhatnám.

Az egy dolog, hogy nagyon eszkalálódott helyzetben mi lenne a végeredmény, de egy szinte védelem nélküli ország könnyű préda. Tálcán kínálja magát.

lavór 2014.03.04. 20:23:07

@==T==:
Már hogyne bírnának velük.
Kezdjetek aláírást gyűjteni a kötelező 2 éves sorkatonai visszaállítására. Meglátjuk, mennyire lesz népszerű ötlet. Na meg pár 100 milliárdot is elő kéne kapni a mellényzsebből a korszerű fegyverekre.Hogy is volt az éleslövészet gyakorlat a Néphadseregünkben? Mindenki kapott 5 lőszert? :D Ne röhögtessetek már, mert fáj az oldalam.

mrZ (törölt) 2014.03.04. 20:38:06

@lavór:
Hetet. Kettőt belövésre, ötből lett az eredmény. Félévente. De azért sikálni hetente kellett.

lavór 2014.03.04. 20:41:15

@mrZ:

Akkor ezért van ennyi mesterlövész kishazánkban! Évi 14 lőszer lett elherdálva kiképzésük során! :D
Azok a szép idők, mikor meg tudtuk védeni magunkat... LOL

Lődörgő Hollandi 2014.03.04. 21:08:33

Magyarország, sőt egész Európa is csak a NATO keretében tudja feltartani az orosz terjeszkedést. Sőt mi több, a NATO egyetlen jelentős, az orosz hadsereghez mérhető hadserege amerikai.

Sőt mi több, a Trianoni szerződés (ami ugye most is érvényben van) jelentősen korlátozza a magyar hadsereg méretét és eszközállományát. Olvassátok el a 104. cikkelyt.

Mindent összegezve, még ha akarnánk sem tudnánk önerőből megvédeni magunkat se kelet, se nyugat irányában.

Gregbíró 2014.03.04. 21:15:35

Milyen szövetség az ahol három szomszédos állam nyílvánvaló ellenségünk. Szlovákia, Romániai, Szerbia bármikor örömmel bevonulna. A védelmi képességünk nulla, és ez nem véletlen. Ahogyan az sem hogy a "magyar " külügy olyan harciasán kiáll a magyarokért, hogy ettől jobban csak akkor alázkodhatnának meg, ha maguk ajánlanának fel egy szomszédos megyét a románoknak, vagy a szlovákoknak. A NATO-tól semmilyen védelmet nem várhatunk. Egyedül abban segítenek majd hogy hol húzzák meg az új határokat a hajdani magyarország tetemén.

Bicepsz Elek 2014.03.04. 21:34:46

@Lődörgő Hollandi: Nem a trianoni szerzodes van ervenyben te i.iota hanem az 1947-es parizsi!!!

Bicepsz Elek 2014.03.04. 21:39:52

@Gregbíró: Ha te nem ssgitesz magadon senki mas nem segit!!! Az albanok tulszaporodtak a szerbeket Koszovoban es meg is kaptak vegul veraldozatok aran!!

mrZ (törölt) 2014.03.04. 21:51:13

@Gregbíró:
Már most is csak olyan néven futunk hogy opel/mercedes/cargill/electrolux körzetek, meg van valami budapest nevű olcsó bordély.

@Lődörgő Hollandi:
Meg tudnánk, csak fel kellene adni a "fegyvertelen polgárság" államigazgatási módszert. Ha ki tudunk állítani 1-2millió fegyverhez szokott (önkéntes) lövészt, manpadost, és kapnak megfelelő légi támogatást, nem jönne ide senki rossz szándékkal.

bukszindeksz 2014.03.04. 22:10:03

Soha nem volt nekünk komoly haderõnk. Ezt mindenki tudja, aki volt valaha sorkatona. Aki meg nem volt, az ilyen zsebmilitáns posztokat ír és visszasírja Czinege Lajos baromi ütõképes hadseregét. Szánalmas...

Pamuk 2014.03.05. 07:30:52

Ahányszor ezen a blogon megjelennek írások, mindig elszörnyedve tapasztalom azt a nagyon mélyről jövő szellemi színvonalat - értsd butaságot, a világ alapvető dolgaiban való járatlanságot - ami egyébként nem akadályozza meg a szerzőt abban, hogy ossza az észt.
Azt javasolnám tisztelt blogger, próbálj az ókori görögökre hallgatni, írjál, de tedd be az irományaidat a fiókba. Várjál 9 évet, mielőtt előveszed.
Na, ha akkor is jónak tartod őket, akkor publikáld. De így csak magadat járatod le.

Veridicus76 2014.03.05. 15:52:13

"Ha éppen úgy szottyan kedve, akkor Ukrajnából foglal el egy darabot..."

Tévedés. Oroszország nem foglal el semmit Ukrajnából. A Krím-félsziget orosz többségű terület, mindig is Oroszországhoz tartozott, egésze addig, amíg az ukrán Hruscsov nem ajándékozta Ukrajnának. Legfeljebb visszavételről lehetne beszélni - de Putyin direkt le is szögezte, hogy nem akarja a Krímet Oroszországhoz csatolni.
Ez a valóság. Nem kell mindent elhinni, amit az atlantista-cionista média hazudik.

Mort aux cons 2014.03.06. 15:23:05

@bukszindeksz:

Baromság. Itt senki nem sírja vissza a Néphadsereget. Mi egy modern és ütőképes hadsereget akarunk. Ti példálóztok állandóan az évi 14 lőszeretekkel, mintha a világon mindenhol ez lenne a helyzet.

@Légy a levesedben:

"ja qrva jó. mint a focistáink."

Ez hogy a francba jön ide? Újabban labdával döntik el a háborúkat?

@Gregbíró:

Ez az. Nekünk nem az orosz szintű ellenség ellen kell készülni, itt vannak nekünk az agresszív szomszédaink. Akik ellen semmit nem véd a NATO tagság, mert olyan nekik is van.

bukszindeksz 2014.03.07. 08:18:20

@Mort aux cons: Mire kell nekünk ütőképes hadsereg? Hova akarunk ütni? Ki akar minket megtámadni? Vagy mi támadunk? A NATO radar, amit most üzemelnek be, nagyobb védelmet nyújt, mint egy drága pénzen fenntartott és tétlenség miatt néhány év alatt elzüllött hadsereg, hiszen ha jönnek románok, vagy mit tudom én kitől vagy annyira beszarva, ha minket nem is, de a radarját megvédi a NATO.

Mort aux cons 2014.03.08. 19:12:31

@bukszindeksz:

Te melyik földrészen élsz? Észreveszed egyáltalán mi van körülötted? Egy rakás burkoltan-nyíltan ellenséges szomszéd, többmilliós magyar kisebbséggel. Jugoszlávia vagy Ukrajna mond neked valamit?

Olyan sötétek vagytok, mint a svéd szocik, akik elkezdték leszerelni a hadseregüket, mert szerintük már soha nem lesz háború a földrészen. Mindezt 1914 elején. Aztán kezdehettek kapkodva újrafegyverkezni háromszoros pénzből.

Baldrick02 2014.04.02. 16:54:57

Mára már az ütőképes haderő, kb. 10 db zöd majd pirosra váltó nyomógomb, a többi üres fecsegés.
süti beállítások módosítása