szekely_ortuz.jpgHa autonómia lesz, tömegsírok is lesznek. A magyarok bosszút állnak majd a románokon.

Romániában újra kampány van, és ez sosem jelent jót az ott élő magyar kisebbségnek. Bár az új államfő megválasztásáig még két hónap van hátra, magyarellenes incidensekből ezúttal sincs hiány

Hétfőn arról olvashattunk, hogy egy 19 éves bálványosváraljai srácot egy keresztelőről érkező részeg pópa (!) kis híján agyonrugdosott, mondván az „nem román és nem elég hazafi”. Miközben a kiérkező rendőrök az autóba próbálták tuszkolni a túlbuzgó papot, az „feketemisével” fenyegette meg elfogóit. (A pópának a legutóbbi hírek szerint érseki utasításra egy hónapra kolostorba kell vonulnia és ott bűnei bocsánatáért imádkoznia.)

Ma került nyilvánosságra, hogy az ActiveWatch nevű jogvédő szervezet feljelentést tesz a B1TV szerkesztője, Radu Banciu ellen, aki egy székelyföldi autonómiájáról szóló műsorában apokaliptikus képet festett a székelyek esetleges önrendelkezésének következményeiről. Már az is jellemző, hogy az esetet nem az erdélyi magyar média, hanem egy román hatóság szúrta ki, arról már nem is beszélve, hogy a vegytiszta magyarellenes uszítás várhatóan mekkora teret fog kapni a kisebbségekkel szembeni diszkriminációra más esetben oly érzékeny és empatikus magyarországi sajtóban.

Mert itt azért elég kemény dolgok hangzottak el. Például, hogy ha a román parlament autonómiatörvényt fogad el, akkor Székelyföldön „mészárlások lesznek”, és az ott élő románokat megfosztanák az összes joguktól. Banciu víziója szerint az eddig is atrocitásokat elszenvedő székelyföldi románok „nem beszélhetnek majd románul, fejbe verik őket az utcán, megalázzák őket. (…) Olyan ez, mintha őzikéket eresztenénk be az oroszlánketrecbe” – jelentette ki a Maszol.ro erdélyi portál híradása szerint.

A műsorvezető továbbá azzal hergelte a nézőket, hogy ha az autonómia Maros megyére is kiterjed, akkor „tömegsírok is lesznek. A magyarok bosszút állnak majd a románokon”.

b1.jpg

Radu Banciu

Nehéz eldönteni, hogy a magyarellenesség a felfokozott közéleti aktivitás szükséges velejárója, esetleg két kampány között is heti rendszerességgel történnek incidensek, csak azoknak kisebb a sajtóértéke.

Jómagam egyébként a véleménynyilvánítás szabadságának elkötelezett hívének tartom magam, és normál esetben viszketést kapok attól, ha egy emberjogi szervezet meg akarja mondani, mikor miről lehet és nem lehet beszélni egy magántőkéből működtetett tévében. Ha rajtam múlna, Radu Banciu nyugodtan elmondhatná akár napi 24 órában, hogy a székelyek a legvisszataszítóbb népség, akit valaha a Föld a hátán hordott, hozhatna történelmi példákat a „magyar elnyomásra”, történelmet hamisíthatna élő adásban, verhetné az asztalt, hogy meddig tűri Románia, hogy országa közepén egy szakadár állam épüljön – ez nálam mind-mind belefér a szólás szabadságába. A néző majd dönt a távirányítójával, hogy szüksége van-e erre.

De amikor valaki rezzenéstelen arccal azt hazudja a képernyőbe, hogy az erdélyi magyar autonómiatörekvések célja a románok kiirtása, és a székelyek bosszút forralnak a románság ellen – nos, azt hiszem ez már az a pont, amikor valakinek illene egy felvilágosító e-mailt küldenie, hogy hol végződik a hülyeség határa, és hol kezdődik az etnikai gyűlöletkeltésé.

És az, hogy ezt egy román jogvédő szervezetnek kell megtennie, a mi szégyenünk.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr116665259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.09.03. 14:49:59

Érthető az autonómia ellen küzdelem.

Kelet-Európában az autonómia az elszakadás kezdeti lépése.

Szúrófény 2014.09.03. 15:06:40

A részeg ember őszinte! Miként félelme, tudja mit érdemelne!

Mystes 2014.09.03. 18:39:17

Miért mondja, hogy a magyarok "bosszút állnának"? Hisz nincs miért!

Vagy mégis?

Rwindx 2014.09.04. 00:22:45

@Mystes: No igen, bosszút állni valami mocskos dologért lehet. Úgy gondolja volt ilyen? Mert az már előrelépés lenne.

Valószínűleg félelmében már elvesztette az eszét.

geriszab (törölt) 2014.09.04. 03:13:09

az autonómia ellen fel lehet szólalni, lehet ellene érvelni, de románok lemészárlásával riogatni kimeríti az uszítás fogalmát, nyilván a gyengeelméjű közönségét akarja hergelni ez a jóember

mondom ezt úgy, hogy én sem csípem a székelyeket, nekem nincs hozzájuk pozitív viszonyom, ahogy egyetlen határontúli magyart se istenítek

ez a rettegés, hogy a székelyek majd bosszút állnak elég pszicho dolog
hát van miért bosszút állni, tessék mondani?!

meg kellene már változni a románoknak, ha már beengedték őket az EU-ba, akkor illene egy civilizált, européer, felvilágosul hozzáállást is elsajátítani

a bizánci, uszító pópák faszát leszopó stílust, amit ők nyomnak elég gáz és beteges

érdekes, nyugaton kisebb az arcuk a románoknak is

Fejesrob 2014.09.04. 08:30:59

Ez nyilvánvalóan olyan, mint az MSZP-SZDSZ 23 millió románozása.

A "jogvédők" pedig Soros pénzéből élő liberálisok, ezektől nyilván semmiféle tiltakozás nem várható, nem is ez a feladatuk.

Dzsentrisvihák 2014.09.04. 18:43:11

@a gondolkodni próbáló maxval birca:

És csak egyszer jöjjön össze, akármelyik elszakított nemzetrészünknek, onnantól dől a Trianon-dominó. Nagyon is jól tudják ezt kisantanték, nem véletlenül gazolnak mindig a kérdéstől...
süti beállítások módosítása