drogteszt.jpgAz ország ép eszét még megőrző részével egyetemben én is azt hittem, hogy Kocsis Máté pár nappal ezelőtti agymenése a kötelező drogtesztről csak egy kemény másnap, vagy egy emberes péntek esti pálinkázás terméke. Nem is írtam róla, elvégre lovagiatlan dolog valakit olyan kijelentései miatt cseszegetni, amelyeket nem teljesen tiszta állapotban tett. (Ha még a kellemetlen iwiw-es emlékek miatt nem élne bennem az a gátlás, hogy részegen nem posztolok Facebookra, bizonyára már én is beégtem volna párszor.) Szóval gondoltam, majd elmúlik ez. Aztán kiderült, hogy mégsem, sőt a Fidesz-frakció is alapvetően jó felvetésnek tartja.

Na, most lépjünk túl azokon a közhelyeken, hogy a drogok terjedése veszélyes társadalmi jelenség, ami ellen küzdeni kell. Szerintem ezt mindenki így gondolja. Aki nem, az vagy kretén, vagy díler, vagy Juhász Péter. Szóval azt a libsi érvet most ne hozzuk fel, hogy „senkinek semmi köze ahhoz, mit szívok/szedek/szúrok”. Jelen pillanatban igenis van köze, méghozzá a hatóságoknak, mivel bűncselekményről beszélünk. És ez jól is van így. Igen, a könnyű drogokkal, sőt még a fűvel is. Tény, hogy a heroint és a cannabist csak a 70+-os nyugdíjasok tartják ugyanolyan veszélyesnek (mondjuk ők se mind, édesanyám is ebbe a csoportba tartozik, és ő ennél árnyaltabban látja ezt). De ettől még az ezerféle függőségtől és egészségpusztítástól terhelt magyar társadalomra semmilyen újabb addiktív mérget nem mernék ráereszteni. Tehát: drogozni bűncselekmény, és ez rendben is van. Meg önveszélyes is, tehát küzdeni elleni fontos állami, társadalmi feladat.

Csakhogy: attól, hogy valami helytelen, és még törvénybe is ütközik, nem jelenti azt, hogy kivétel nélkül valamennyi állampolgárt potenciális elkövetőként kell kezelni. Egyrészt mert minden létező szakember szerint nem vezet eredményre, másrészt mert mindannyiunkat elidegenít a saját államunktól. Ha úgy tetszik, a hazánktól. Lopni is bűncselekmény, de nem lehet ellene úgy küzdeni, hogy félévente egyszer házkutatást tartanak minden családnál. Elvileg bárhol találhatnak a rendőrök lopott holmit, és akkor az a házkutatás máris megérte. Gyakorlatilag azonban félévente feltúrják az otthonunkat, megaláznak és bűnözőként kezelnek minket. Cserébe talán sikerül visszaszorítani a vagyon elleni bűncselekmények számát fél százalékkal. Ugye, nem igazán érné meg?

Pontosan ugyanez a helyzet a 12-18 év közötti gyerekek számára kitalált kötelező drogteszttel. (Gondoljunk csak belel ha még Rubovszky György szerint is alkotmányellenes a javaslat, akkora mennyire lehet gáz.)

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Kocsis mester az értelmetlen vegzálást kiterjesztené a felnőtt társadalom bizonyos csoportjaira is. Nevezetesen a „politikusokra” és az „újságírókra” is. És itt kezdődik az, ami már nem is marhaság – hanem egyenesen téboly. Ezzel a javaslattal annyi gond van, hogy, ha precízen összeírom, akkor is jó eséllyel kihagyok még valamit.Azért veselkedjünk neki!

Tegyünk úgy, mintha nem volna eleve elmebeteg az egész ötlet, és kezdjük a gyakorlati nehézségekkel! Hogyan határozzuk meg az érintettek körét? Ki számít politikusnak? A parlamenti honatya, a miniszter, az államtitkár? Vagy a pornóapáti önkormányzati képviselő, esetleg a külsős bizottsági tag is? És kit tekintünk újságírónak? A Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Hírtv, az Index, vagy a 444 főállású szerkesztőjét? A vélemény rovatba rendszeresen, vagy csak alkalmilag publikáló tollforgatót? Esetleg a bloggert is?

Szóval nem lesz könnyű paragrafusokba önteni ezt az elképzelést. A legfontosabb kérdés azonban mégis csak az: egyáltalán kell-e? Még világosabban: ki nem szarja le? Kit érdekel, hogy szabadidejében teniszezik, borozik, vagy kokainozik-e az országgyűlési képviselő, vagy a kerületi alpolgármester? Nem teljesen mindegy, hogy két cikk között egy Margit-sziget körfutással, egy szál sárga Multival, vagy egy nagy adag gandzsával lazít-e az újságíró? (Alapjáraton a munkahelyén senki sem piálhat, vagy narkózhat, erről ne is beszéljünk.)

Még egyszer: illegális szereket használni illegális dolog, tehát, aki ezzel lebukik, az vállalja a következményeket. (A jogszabályok szerint jogerősen elítélt ember nem lehet az Országgyűlés tagja, tehát politikus esetén ez még komoly szakmai buktával is jár.) De, hogy a mindenkori hatalom kipécézzen egy-egy társadalmi csoportot, és őket külön, állandó kontroll alatt tartsa bármilyen tekintetben, az döbbenetesen beteg ötlet.

Vagy megágyaz valami orbitálisan nagy aljasságnak. Gondoljunk csak bele, mi történik azután, hogy könnyes búcsút veszünk az általunk leadott vér-vagy vizeletmintától? Bekerül egy laborba, ahol elvileg gondosan bánnak vele, elvileg teljesen független szakemberek bevizsgálják, elvileg valós eredményt jegyzőkönyveznek, és elvileg ez a valós eredményt hozzák nyilvánosságra. Elvileg…

Gyakorlatilag meg itt élünk a napfényes Észak-Balkánon, ahol lényegében bármi, és annak az ellenkezője is megtörténhet. Ne kerülgessük a kutyaszart, egyenest lépjünk bele: a drogteszt remek eszközzé válhat a hatalom kezében, hogy a számára kellemetlen figurákat hiteltelenítse, tönkre tegye, akár be is börtönözze. És kik közül kerülhetnek ki ezek a kellemetlen alakok? Na, kik közül? Ön nyert: elsősorban politikusok és újságírók közül.

Persze ez az egész jó eséllyel még mindig terelés, műbalhé, vagy gőzlevezetés. A Habony-művek ezeket futószalagon gyártja. Ám az, hogy ez egy politikusban megfogalmazódott, és, hogy a legnagyobb kormánypárt frakciójában ezen nem hason csúszva röhögtek, hanem „komoly javaslatnak” nevezték – nos, az rémisztő képet fest a hatalom mentális és morális állapotáról. Az, hogy most napokon, heteken át erről fog írni a sajtó, hogy kormánypárti megmondó emberek ezt védik és indokolják, hogy erről szabályszerű vita lesz az Országgyűlésben érvekkel és ellenérvekkel – ez pontosabb képet ad ennek az országnak a helyzetéről, mint ezer liternyi vizeletminta.

Ha ebből az őrületből tényleg törvény lesz, én nem fogok kétségbe esni. Leadom a mintámat (utoljára kb. 10 éve szívtam el egy füves cigit egy MIÉP IT-sekkel teli buliban, amitől rosszul is lettem, szóval nem tartok tőle), és kiutazom Amerikába. Végigturnézom az Államokat azzal, hogy én a magyar nemzet nagy fia vagyok, aki jönni Amerika. És mindenhol azt fogom előadni, hogy otthon épp egy laborban vizsgálják a vizeletemet, mert nálunk ez minden évben kötelező. Mindenki odalesz tőlem, hogy milyen vicces csávó vagyok, hogy találhattam ki ennyire elborult sztorit. Borat, reszkess, a magyar valóság le fog alázni!

Balogh Gábor

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr616967835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hammer_steve (törölt) 2014.12.08. 18:42:00

Szeretem olvasgatni a Jobbegyenest, de ezzel most kiposztoltátok a blogotok minden idők leggyengébb bejegyzését.

"attól, hogy valami helytelen, és még törvénybe is ütközik, nem jelenti azt, hogy kivétel nélkül valamennyi állampolgárt potenciális elkövetőként kell kezelni [jah, 2 évesen engem is marhára idegesített, h potenciális kanyaró-terjesztőnek néztek és kötelezően kaptam a szúrást]. Egyrészt mert minden létező szakember szerint nem vezet eredményre [vajon kik azok a minden létező szakemberek?], másrészt mert mindannyiunkat elidegenít a saját államunktól [naná, pl. a fenti szúrás engem is elidegenített az államunktól]. Ha úgy tetszik, a hazánktól. Lopni is bűncselekmény, de nem lehet ellene úgy küzdeni, hogy félévente egyszer házkutatást tartanak minden családnál [itt most a bullshitgenerátor kiütötte a plafont, rápakoltátok a csizmát az asztalra]."

Ezzel az agyatlan populizmusgyűjteménnyel bármelyik politikussal versenyképesek vagytok. Kicsit azt érzem, hogy - mint a bloggerek 75%-a - annyira függetlenek akartok lenni a politikától, hogy átestek a ló túloldalára. A félévi házkutatásoknak rohadtul nincs köze a vérvételhez, mert a házkutatások során a privát szférádat vizsgálnák, míg egy vérvétel közügy, amikor betépve emberkedsz a családodban/villamoson, s akkor is, amikor egy autóbalesethez éppen a te, igen ritka vércsoportod szükséges. "It's prevention, stupid!" - ahogy mondanák a haverok egy kontinenssel odébb.

Aztán TASZ nehogymár mérvadó tudjon lenni bármilyen drogkérdésben, ők ti. világ életükben a drogliberalizáció élharcosai voltak. Másodszor Zacher nyilatkozatát tökre félreértettétek, ugyanis nem azt mondta, hogy felesleges a szabályozás, hanem hogy jelenlegi jogszabályi és infrastrukturális helyzetben nem feltétlenül célravezető. Ez már vitaalap, igen, de az, hogy ennyi erővel házkutatást is tarthatnának...

Azt az "elvileges" bekezdést pedig ti magatok is csak akkor vehetitek komolyan, ha nem mentek orvoshoz és nem vesztek csipszet, mert fogvizsgálat után csak elvileg kapod a saját leleteidet, meg csak elvileg paprikás, de lehet, hogy valójában hagymás.

Trado 2014.12.08. 18:45:28

"egy vérvétel közügy, amikor betépve emberkedsz a családodban/villamoson" Pontosan, így van. Ahogyan a házkutatás is közügy, ha betörsz valakihez. Te magad is feltételhez kötöd, hogy mikor és miért közügy. A javaslat nem ezt teszi, ezért baromság. Amúgy ki hivatkozott a TASZ-ra?

hammer_steve (törölt) 2014.12.08. 19:00:07

legközelebb olvasd végig a mondatot és ne a felét idézgesd "érvként".

Piftike 2014.12.08. 20:01:27

A vérvétel NEM közügy! A vérvételem eredménye kizarólag rám és az orvosaimra tartozik mindaddig míg nem vagyok közveszélyes.
Aggályos ez azért is, mert 18 éven aluli gyermek nem önrendelkezhet, a szülő a gyámja, és ha a szülő nem egyezik bele, akkor nem lesz teszt! (persze lehet törvényeket hozni, hogy a mindenkori kormány rendelkezik a gyermekem /laborleletei / felett, de ez abszurd!)
Nem értem továbbá, hogy pl egy BKV ellenőr, vagy egy fodrász miért nem esik bele a vizsgált csoportba? Mi alapján került kiválasztásra a politikus, újságíró, de legfőképpen egy 12 éves gyerek? Mondjuk a politikust értem:-)

Tallono 2014.12.09. 01:00:50

A Jobbegyenes mától nemzetiliberális portál? Ez a javaslat a Fidesz kevés jó ötletei közé tartozik. Számos középosztálybeli családban gondot okoz a fiatalkorúak körében a drog probléma, gondolom mindenki tud példát mondani a saját életéből. Nem egy számomra kedves embert láttam lecsúszni emiatt tinédzser koromban. Ha bevezetnék a tesztet, akkor bárki számára kiderülne az igazság, és nem lenne menő belepróbálni eleinte a könnyű drogokba, aztán a keményebbekbe. Nem vagyok álszent, én is kipróbáltam a füves cigit, de egyáltalán nem tartottam. és nem tartom most sem nélkülözhetetlen fiatalkori kipróbálásnak. Hamar cikivé válna égni a szülők, tanárok és a többiek előtt egy füves cigi miatt. Ha ezzel megóvunk akár egy családot is a szétcsúszott gyerek okozta tragédiától, már nyertünk... Ha az újságírókat érintő drogtesztről van szó, csak annyit mondok Zsindex/444. Egyszer bukjon le, azonnal elvenni tőle egy életre a sajtóengedélyét! És ha a politikusi drogtesztről van szó, ennél jobb ötlet nincs is! Amúgy súgok, hogy a Jobbik legprominensebb tagját és negatívan érintené a teszt, szóval hajrá, vezessék csak be! Aki nemzeti érzelmű, és egy kicsit is szociálisan érzékeny az támogatja ezt a javaslatot, és nem a kifogásokat keresi... Az a politikus akit pedig egy ilyen olcsó trükkel csőbe lehet húzni, az meg is érdemli... Alapvetően totál baromság, idő és pénzpazarlás a parlamenti lét, de ez már egy másik szomorú történet...

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.12.09. 01:52:20

@hammer_steve: "A félévi házkutatásoknak rohadtul nincs köze a vérvételhez, mert a házkutatások során a privát szférádat vizsgálnák, míg egy vérvétel közügy"
omg, ember. Erre tényleg nincsenek szavak.

Arthur Bloch 2014.12.09. 05:49:50

Csúcs ez a pacák...-Jobb mint a régi "hugyos Józsi..."-Csak így tovább,de van még lejjebb is!

2014.12.09. 09:49:57

ez az első írás itt, amivel egyetértek

Veridicus76 2014.12.09. 10:20:53

Elvi síkon nem elvetendő a rendszeres teszt az iskolákban - kérdés, jogilag és szakmailag megvalósítható-e.
Az viszont röhej, hogy konkrétan a politikusokat és az újságírókat tesztelgetnék. Mert rendben, legyen, de akkor teszteljék a mozdonyvezetőket, a múzeumi teremőröket, a virágárusokat, a kutyakiképzőket, a paradicsom-termesztőket, a portásokat, a golfozókat, a hobbikertészeket, a sakkozókat, a nyomdászokat, a 180 centinél magasabbakat, a Zsuzsa keresztnevűeklet - és lehet sorolni a végtelenségig a legkülönfélébb csoportokat.
Kíváncsi vagyok, miféle törvényjavaslattal rukkolnak elő januárban - ha előrukkolnak, és nem pihenik ki az ötletet az ünnepek alatt.

erol 2014.12.09. 11:54:30

@Tallono: Mi ebben a "jó ötlet"?
Szerintem ha valaki drogozik is, biztos nem a teszt előtti napon teszi. Értelmetlen az egész.

legeslegujabbkor 2014.12.09. 11:59:18

Az állampolgárokat nem vizsgálgatjuk feleslegesen, mert a következő lépés, hogy legközelebb az ártatlanságukat kell majd bizonyítaniuk.

verkli 2014.12.09. 12:25:05

Egyszerű a megoldás, az összes jogászt el kell tiltani a közügyektől. Menjenek a civil szférába dolgozni, talán ott szükség van a szakértelmükre(?). Mi meg élhetnénk az életünket baszogatás nélkül.

Szelid sunmalac 2014.12.09. 12:25:36

Almomban nem gondoltam volna, hogy van aki szerint ertelmes dolog 12-14 eves gyerekeket evente szurkalni es bunozokkent megalazni. Van ennel lejjebb elvtarsak?

TrollSlayer 2014.12.09. 12:39:43

Tehát minden diákpotenciális drogos, az állam senkiben sem bízzik, mindent ellenőriznie kell. Ti aztán igazán fogyatékos emberek vagytok, akik az élettől félnk igazán, és odamenekülnek előle a kíméletlen tekintélyhez, és szeretik, ha egy ellentmondást nem tűrő rezsim előírja nekik, mit tegyenek és mit mondjanak.
Tulajdonképpen mi köze az államnak ahhoz, hogy valaki drogozik-e?

Amúgy: index.hu/belfold/2014/12/09/mar_ki_is_farol_a_fidesz_a_kotelezo_drogtesztbol/

flamer 2014.12.09. 14:12:27

@hammer_steve: "Aztán TASZ nehogymár mérvadó tudjon lenni bármilyen drogkérdésben, ők ti. világ életükben a drogliberalizáció élharcosai voltak."

Ez gyöngyörű érvelés: nem ugyanazt gondolják, amit te, ebből következően nem kell figyelembe venni az álláspontjukat, mert csak.

SMFB 2014.12.09. 14:40:56

A drog, hát az nagyon veszélyes dolog:
- valaki izraeli zászlót is égetett egy ismeretlentől kapott mentolos cukorka(kituggyamivótbenne) hatására, lett is belőle valami személyi titkár
- aztán ha nem vigyázunk nyomot hagyhat az általunk használt vitorlás kabinjának asztalán
- néha még videó is fel-felkerül a netre
- némi 10 évvel ezelőtt talált ágvégmaradvány is tök elég arra, hogy egy most elmondott beszéd TARTALMÁT aláássa

Sokkal jobb a parlamentben jól berúgva nyilatkozni, vagy alvó komondoron átsegíteni kedvesünket, egy-két pofontot kiosztani a családban vagy az utcán, esetleg ittasan autót vezetve balesetet okozni, ugye?

És ennek a baromságnak az árnyékában hát nem sikerült aláírni ma a paksi szerződést?

2014.12.09. 15:27:47

A libsik feltűnően rettegnek a drogteszttől...

panelburzsuj 2014.12.09. 16:32:29

@imperial:
Ékes példának mindjárt itt van ez a Balogh nevű posztcsináló libsi.

mr Fülig Jimmy 2014.12.09. 18:15:55

Aki nem támogatja a vagyonosodást, az a szegényedést támogatja.
Aki nem támogatja a drogtesztet, az a drogot támogatja.
Aki nem támogatja a buzilobbi korlátozását, az a nemi betegségek terjedését támogatja.
Aki nem támogatja az áldozatot hibáztató felvilágosító videókat, az a nemi erőszakot támogatja.
Aki nem támogatja Orbán Viktort, az Gyurcsány Ferencet támogatja.
Aki nem támogatja a vasárnapi zárva tartást, az Gyurcsány Ferencet ÉS a Sátánt támogatja.

Krisz11 2014.12.09. 20:45:24

"Lopni is bűncselekmény, de nem lehet ellene úgy küzdeni, hogy félévente egyszer házkutatást tartanak"

Ittasan vezetni is bűncselekmény, de nem lehet ellene szondáztatással kűzdeni.

"a drogteszt remek eszközzé válhat a hatalom kezében, hogy a számára kellemetlen figurákat hiteltelenítse"

Igen, a szegény Stohl Andrást is hogy meghurcolta a fasiszta Orbán kormány!

"De, hogy a mindenkori hatalom kipécézzen egy-egy társadalmi csoportot, .. az döbbenetesen beteg ötlet."

Mentsük meg a drogos politikusokat és újságírókat!

Azt, hogy mennyire hazug mind a rendszer, mind a demokrácia szólásszabadsága, az mutatja, hogy tilos a politikusokat és újságírókat hazugságvizsgálóval tesztelni.
Pedig érdekes lehetne.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.12.09. 23:18:23

Én alapból azért utasítom el az egészet amit Kocsis kitalált, mert százmérföldről bűzlik róla hogy az egész egy nagy elterelő tematizálás a kormány ezernyi hibájáról.

netadó, kitiltási botrány, ózdi földcsuszamlás (erről is kéne egy cikk, ott ontopic elismerhetném hogy tévedtem,amikor Esztergomot jósoltam), csökkenő népszerűség stb.

Egyszerűsítve: annyit csiál afidesz hogy bedob egy ilyen megosztó témát wedge issue -
en.wikipedia.org/wiki/Wedge_issue

És akkor mindenki elkezd gombnyomásra erről beszélni.

A magyar embernek furcsa ez (még nem nyílt alkalmunk igazán találkozni vele), pedig igen, tényleg, valóban vannak olyan dolgok, amiről ítéletnapig el lehet vitatkozni, két nagyjából egyforma nagyságú tábor közt a labdát ide-oda pattogtatva.

2010-14 között is ez ment,. háromhavonta volt egy ilyen baromság bedobva, amiről elkezdett zümmögni az ország mint egy méhkas, egy idő után levették a műsorról, mindenki megnyugodott hogy milyen jól 'közbeszéltünk' meg véleménynyilvánítottunk, majd forgószínpad, új téma, és így tovább.

Egy rendes ország nem így működik.
Egy rendes ország így nem működik.

Egy rendes országban a nép dobja fel a témát, meg a környezeti szükséglet.

Egy olyan témát pl. hogy "legyen választási regisztráció", bárki egy pillanat alatt elő tud húzni a seggéből, ehhez semmi sem kell.

Ezek mind-mind időhúzásra, elterelésre kitalált kamutémák.

Igen, tényleg semmi másról nincs szó.

Amikor erről beszélünk, ezt kell mindenekelőtt és legelsősorban megemlíteni. Utána lehet beszélni arról, hogy

-egymillió alkoholista
-és három millió dohányos van ebben az országban
-valamint pártízezer drogos.

A nikotin is drog, az alkohol is drog, ezerszer több ember hal meg miattuk (tüdőrák, májzsugor, érrendszeri katasztrófák, részegen vezetés és verekedés stb) miatt mint a drog miatt.

Egyszerűen arról van szó, hogy van társadalmilag elfogadott módja az öngyilkosságnak, ilyen amikor halálra iszod vagy dohányzod (tüdőrák, levágják a lábadat stb) magad.

Amikor alkalmi beszélgetésben szóba kerül hogy egy drogos túllőtte magát és meghalt, akkor teljesen elfogadott azt mondani , hogy "mocskos drogos". Amikor valaki halálra itta magát vagy részegen kinyírt valakit, akkor mégse mondja senki hogy "mocskos alkoholista".

Pedig mindkettő ugyanúgy halálesetet eredményezett, mindkettőnél emberi ronccsá vált az ember, társadalmi méretekben az előző 100x nagyobb kárt okoz mint az utóbbi.

Ez legjobb esetben is arról szól, hogy a dohányos meg alkoholos haláleseteket leszarjuk, arról nem beszélünk, hanem elindítunk egy showkampányt a "drogosok" (az alkohol is drog, a nikotin is drog, ezért az idézőjel) ellen.

Kivetítés. Pótcselekvés.

A technikai háttérről meg hogy értelmetlen pénzkidobás lenne, már szó esett.

hammer_steve (törölt) 2014.12.15. 19:50:40

ha olvastok Ortega y Gassettet, akkor nem csodálkoztok, hogy ma már minden (jó esetben funkcionális) analfabéta baromnak lehet internethozzáférése.
süti beállítások módosítása