taolca.jpgKőkemény csatában, óriási hajrával, egy százaléknál is kisebb fölénnyel, de végül a Jobbik lett a befutó a vasárnapi tapolcai időközi választáson. A siker kulcsa, hogy a győzelembe vetett hit mennyire lesz ragadós.

Egy választási diadalt a győztesek rendszerint túlértékelnek, a vesztesek pedig bagatellizálnak, rosszabb esetben a felelősséget áttolva bűnbakot kiáltanak – így működik a politika.

A baloldal még a korábbi fellegvárnak számító bányászvárossal, Ajkával se tudott labdába rúgni, a Fidesz az EU-s csillagos pályázatos eget is leígérte, Vonáék eközben végigtalpalták a választókörzetet Csabrendektől Zalahalápig. A Jobbik a már jól bevált teljes letámadásos utcai mozgósító kampányt vetette be, de ez önmagában még a kormánykritikus közhangulattal együtt sem lett volna elég a sikerhez. Kellett hozzá egy hiteles és jó jelölt, de még inkább a hit a győzelemben.

A Jobbik elhitte, hogy a tavaly őszi polgármesteri szék után a választókerületet is meg tudja nyerni. Pedig Tapolca városban mindössze 13 ezer választópolgár él, szemben a választókerülettel, ahol több mint 70 ezer. Mégis, a nemzeti radikálisok felszívták magukat, és beáldozva a jóval esélytelenebb veszprémi körzetet, minden erővel nekifutottak a tapolcai kampánynak. Ez a plusz 2-3 százalék kellett Rig Lajos mandátumához. De ennyi kellett.

Tapolca azért számít mérföldkőnek, mert a Jobbik először nyert egyéni mandátumot, méghozzá önállóan, koalíciós kényszer (és lehetőség) nélkül. Egészen most vasárnapig a Jobbik néhány száz aktivistáján és pár ezer fős kemény magján kívül senki sem hitte el, hogy ez a párt esélyes lehet Orbán Viktor kormányának leváltására, pontosabban hogy ez az esély már rövidtávon is reális.

Ha a Jobbik most okosan és megfontoltan kommunikál, akkor egy jóval szélesebb körben is elhitetheti magáról, hogy kormányzóképes. Akiket eddig csak az arra szavazok, aki le tudja váltani Orbán Viktort elv tartott távol a Jobbiktól – és a szocialisták ölébe bőven hullott ilyen protest szavazat az elmúlt években, anélkül, hogy ezért bármit is tettek volna Orbán szidásán kívül – nos, ezeket a szavazókat most egy még "jobboldalibb" párt szívhatja át a túloldalról, miközben Tóbiás Józsefék állnak letolt gatyával, és azon vitatkoznak, melyik platformban ki fúrja meg a regnáló elnököt.

Már vasárnap este biztosak lehetünk benne, hogy hétfőn minden „jobboldali” és „független” (tehát fideszes és szoclib) elemző azt fogja magyarázni, hogy a vasárnapi választásból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, Tapolca nem Magyarország, stb. Ronald S. Lauder még a repülőgépen felturbózza a piszkozatként mentett kötelező rettegést az antiszemitizmus aggasztó növekedéséről és Magyarország várható elszigetelődéséről.

Vonáék pedig hétfő reggel, pezsgőtől zsibongó aggyal nekiláthatnak komolyan felkészülni a kormányzásra. Mert az Tapolcával együtt is hosszú és rögös lesz. A lélektani áttöréshez elég volt a hit és a tett. A neheze most következik. 

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr377363458

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiváló eredmények Veszprémtapolcán 2015.04.13. 08:12:19

Ne az egyes pártok helyezését nézzük, ez lényegtelen. Nézzünk az események mögé. A választás igazi tétje az volt: a politikailag aktív lakosság hány %-a dől be ismét a rendszerváltás hazugságának, a biztos zsákutcának, az elavult nyugati-liberális szó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2015.04.13. 06:49:24

2018-ban Jobbik kormányzás lesz ez már biztos.

Doberdo 2015.04.13. 07:30:41

@bontottcsirke: Sokat ér a Jobbik a kormányzással ? Nem hiszem...Sokkal
hamarabb rá fogunk jönni, hogy alkalmatlanok, mint a Fidesznél..
Amúgy meg,ha kivezetik az Unióból Magyarországot, akkor gazdasági bukás várható.Emlékezzünk a jó öreg görög
szélsőbal "szirizára"....

bontottcsirke 2015.04.13. 08:16:08

@Doberdo: A válaszod a tipikus magyar kisebbségi komplexusból táplálkozik meg a bemondnók és véleményformálók a szádba adott véleményiből.

A jobbikban már most sokkal több alkalmas ember van, mint amennyi a két megélhetési nagypárt soraiban valaha.

Az meg hogy kivezetik az unióból az országot azt honnan veszed?

Ez egy hipotetikus dolog. Elárulom, hogy a britek sokkal inkább ott fogják hagyni az uniót mint mi.

Toportyán Zsóti 2015.04.13. 09:39:29

Maszop után a narancs g e c i k mennek a csatornába,fellélegezhet Mária országa...

Toportyán Zsóti 2015.04.13. 09:41:48

@maxval bircaman szerkesztő: Rájuk vagy kattanva homofób kérődző,látens homokos lehetel.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2015.04.13. 09:53:12

A index szemmel láthatóan az agyonhallgatás taktikáját választja...

-JzK- 2015.04.13. 11:06:06

@Doberdo:
Úgy tűnik nem olvastad Vona ezen interjúját: mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/nyugat-fele-fordulna-a-jobbik-1279301

A Jobbiknak nem szerepel az EU-ból kilépés rövidtávon a programjában, szóval nem kell félni attól, hogy a Jobbik elsőként elkergeti az Audit, meg stb.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.04.13. 11:06:34

Reméljük 2018-tól Jobbik-kormányzás lesz.

A Jobbik előtt tornyosuló feladatok dióhéjban:

-Az óriási államadósság mérséklése (eltörlése csak államcsőd esetén lehetséges)

-A magyar népesség fogyásának és a cigány népesség szaporodásnak megállítása és megfordítása;

-A korrupció fölszámolása;

-A magyar népesség lelki rothadásának megállítása és megfordítása;

-A gazdaság rendbetétele, feldolgozóipar, könnyűipar kialakítása

-Elszámoltatás, ennek kapcsán a bíróságok rendbetétele, az Esküdtszék visszahozásával

-az elavult szociális és egészségügyi rendszer átalakítása

Bármelyikben kezd el a Jobbik habozni, fejbekólintott kacsaként totyogni, onnantól bajok lesznek.

Még mindig nincs IDEOLÓGIA a Jobbikban. Még midig nincsenek tervek, amelyek a Jobbik előtti feladatokkal _szisztematikusan_ (rendszerszerűen) foglalkoznának. A 2014-es program túlságosan elaprózza a dolgokat, nem egységként veszi őket figyelembe.

A "néppártiság" egy katyvasz. mit jelent? "Azt akarjuk, mint a nép". Mit akar a nép? Ezerféle különböző dolgot akar, sörvirslit meg örök életet akar.
Ez így lózung.

Néppártiság =populizmus, pont ez volt Orbán is, meg most is az, populista (=néppárti).

Mindezzel arra akarok utalni, hogy néppártiságba minden belefér, MINDEN, a szélsőbaltól a szélsőjobbig, szélsőkonzervtívtól szélsőliberálisig, szélsőpiacpártitól szélsőállampártiig. Miért? Hát mert "ezt akarja a nép". (Vagy nem.)

Ez a "néppártiság" adu ász, jolly joker, a konkrét fogalmak, eszmék alóli kibújás. Egyébként meg a "néppártiságba mindenki azt képzel bele amit akar, hogy aztán mindenki csalódjon egy nagyot, mert a Jobbik nem azt csinálta, ami az ő különbejáratú elképzelése volt.

A Jobbik hiába próbál erősnek látszani érzésvilágban, ha végül csak a liberális demokrácia (minden demokrácia Európában liberális demokrácia, próbálna csak meg másmilyen lenni...)játékszabálya szerint tud majd játszani kormányon.

Mert akkor a nimbusz ami a Jobbikot most és akkor körbeveszi, úgy fog szétfoszlani, mint amikor a Sziriza _48 óra_ alatt lement kutyába az EU előtt, ezzel szembeköpve mindent amiért létrejött és amiért küzdött.

Hiába a 'kurvajó' ötletek (Szrirza esetében: "üljünk le tárgyalni az adósságról") ha kormányra kerülve fabatkát sem érnek. Akkor bizony a választó azzal fog szembesülni, hogy x éven át hülyítették őket ezzel, ami végül szart sem ért.

8-10 évnyi várakozás, hogy végül 1hét alatt kiderüljön, mennyire vacak az egész.

Na ezt kell elkerülni.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2015.04.13. 11:36:11

@-JzK-: "A Jobbiknak nem szerepel az EU-ból kilépés rövidtávon a programjában"

Ezesetben vállalnia kell az államadósság terheit, vagyis kényszerpályára kerül.

Az államadósság leírása úgy működik, hogy az állam képviselői, esetünkben jobbikos politikusok 2018-ban leülnek a hitelezőkkel tárgyalni.

Csak magánadósságot lehet elengedni, a különböző államok és szervezetek (IMF stb) felé való tartozást még elméletben sem lehet elengedni.

A magánadósság elengedése úgy működik, hogy minden magánadósnak bele kell egyeznie hogy azonos részt vállal. Pl. ha minden hitelező belegyezik hogy a feléje való magyar tartozás teszem azt 30%-a elengedésre kerül, egy hitelező kivételével, aki azt mondja, hogy ő csak 25%-ot enged el, akkor nyilván a többi is azt mondja, hogyha 25 is jó, akkor ők minek engednének el harmincat.

Persze lehet hogy egy másik azt mondja hogy ő csak 15%-ot enged el, egy harmadik meg azt hogy ő nullát. Rendkívül kockázatos manőver, erre bazírozni felelőtlenség.

Namost ha az adósságleírás nem sikerül vagy elégtelenül keveset engednek el (ez is benn van pakliban), akkor ott vagyunk megint ahol a part szakad, ezt jelenti a kényszerpálya, hogy továbbra is fizetni kell mint a katonatiszt.

A hitelezőkre befolyást gyakorolni csak az államcsőddel való fenyegetőzéssel lehet. A hitelező csak akkor enged el pénz, ha belátható időn belül (hetek, hónapok) valószínűnek tartja, hogy az egészet elveszti. Ez történik államcsőd esetén. Ez ennyire egyszerű, a hitelező pénzembert csakis a haszon és a veszteség motiválja.

Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a sziriza Görögországban mindent megpróbált. Valószínűleg nem azzal mentek az EUhoz hogy na most gyerekek csinálunk egy 180 fokos fordulatot és ezzel leromboljuk az összes hitelességünket amit 10 év munkájával fölépítettünk. Valószínűleg mindent megtettek hogy a görög adósság helyzetét rendezzék.

Magyarország kapcsán azt kell mérlegelnünk, hogy van-e kezünkben olyan ütőkártya, ami a Görögöknél nem volt.

a valóságot megnézve pont ellenkezőnek tűnik a helyzet: a görögök tagjai az eurózónának, vagyis ha Görögország megrokkan, államcsődöt jelent vagy kilép, az nagy veszéllyel jár arra nézvést hogy az EGÉSZ EURÓÖVEZET fölbomlik.

Magyarország esetében ez hiányzik, és a görögöknek, euró-tagok ide vagy oda, mégsem sikerült adósságelengedést kieszközölni.

Óriási nehéz feladat áll a Jobbik előtt, és nem látszik a megoldás. És ez csak az államadósság.

A végére a legfontosabb dolog:
Amennyiben egy jövőbeli Jobbik-kormánynak vállalnia kell az államadósságot, onnantól ugyanazt lesz kénytelen tenni lényegében, mint a Fidesz:

a nemzetközi bankok pénzbehajtója lenni az adósságszivattyú szolgálatában.

empoftla 2015.04.13. 16:13:56

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, személyes kudarcuk. Lehet Amerikában is jobbikos fog nyerni a következő választásokon.

Doberdo 2015.04.13. 16:39:49

@bontottcsirke: Pillanatnyilag nem tűnik veszélyesnek ezekben a dolgokban a Jobbik. Csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy még a Zorbánnál is jobb kapcsolatokat ápolnak az arab államokkal,legalább is úgy tudom, hogy
a Jobbikot az arabok pénzelik, amit a jó Vona Gábor soha nem tudott eredményesen tagadni. Ami a briteket illeti, ők tényleg ott hagyhatják az UNIO-t, aminek indoka hogy ők nettó befizetők. A nagy magyar pusztán létrejött beruházások döntő része
azonban eus pénzből valósul meg.

Doberdo 2015.04.13. 16:45:46

@-JzK-: A mai 11.06-ra. Nem kell készpénznek venni a politikusi
nyilatkozatokat. Vona Gábor atyai tanítómestere Orbán volt, akinél még
az sem igaz utólag, amiben
megállapodott. Hangoztatnak ők minden
olyan dolgot, ami pillanatnyi érdekeinknek megfelel. Egyébként
meg csak úgy tud a Jobbik több szavazathoz jutni, ha a politikai
középet célozza meg. Azt azonban
elismerem, hogy jobban ismerik a
magyar emberek természetét, mint a
bal oldali kis pártok.

bontottcsirke 2015.04.13. 18:42:48

@Doberdo: Sőt Vonáékat az ufók pénzelik.

Krisz11 2015.04.13. 21:40:29

@Doberdo: "Csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy még a Zorbánnál is jobb kapcsolatokat ápolnak az arab államokkal,legalább is úgy tudom, hogy
a Jobbikot az arabok pénzelik"

Csak azért nem mondom, hogy sötét barom vagy mert gondolom trollkodsz.
Milyen arabok? Szunniták, vagy síiták? Melyik arab állam, Szaúd-Arábia, az USA legnagyobb szövetségese?

Doberdo 2015.04.14. 06:59:34

@Krisz11: A tegnapi 21.40-re.
Nem trollkodom, tehát akkor nem vagyok sötét barom. Miért lennék "sötét barom", mert más véleményen vagyok. Vagy a jobb egyenes éppúgy nem tűri a más véleményt, mint a bal egyenes. Mikor szokik már le bármelyik politikai oldal a másik oldal
minősítéséről ? ( Zárójelben jegyzem meg, hogy csak a pénzelésbe kötöttetek bele, ezek szerint az egyéb dolgokat,amik pedig nagyon lényegesek
nem kifogásoljátok!)

Krisz11 2015.04.14. 21:35:57

@Doberdo: Csak bele sem gondolsz, mit írsz. Az arab államok egymással is balhéznak, írtják egymást. Egy részük csont szegény, mint pl: Egyiptom is, amelyik meg kő gazdag, mint Szaúd-Arábia, az USA barát. Abban a káoszban a legkevésbé érdekli őket Magyarország.

"csak a pénzelésbe kötöttetek bele, ezek szerint az egyéb dolgokat, .. nem kifogásoljátok!"

Az sem igaz, hogy a Jobbik kiléptetne az eu-ból. Régen EU ellenesek voltak, de ma már sajnos nem azok, Még Novák Előd is panaszkodott emiatt. Ma már nem nevezhetők még csak EU szkeptikusnak sem, max eu kritikusnak. Beidomultak sajnos, mint egy Sziriza 2.

pitcairn (törölt) 2015.04.15. 20:26:02

@Doberdo:

szerintem a britek sem fogják otthagyni

az unió egy etatista-kartell, afféle 2.0-ás "nemzetállami" verzió

senki sem fog ebből kilépni

pitcairn (törölt) 2015.04.15. 20:27:33

@imperial:

azon se lepődnék meg ha ugyanazok pénzelnék a jobbikot akik az MSZP-t:)

olcsó bábszínház ez...

lezsír (törölt) 2015.04.16. 04:14:12

"a győzelembe vetett hit diadala"

Én vagyok az egyetlen, akinek erről a Triumph des Willens jutott eszébe?
Nagy poén! De mit szólnak ehhez a rettegők? LOL!
süti beállítások módosítása