felvidek.jpgA zsolnai szlovák általános iskola bezárását nem lehet egy lapon említeni több százezer magyar szülőföldről való elűzésével, vagyonelkobzásával, kollektív bűnössé nyilvánításával.

Surján László megírta levelét. A bűnös magyar nép nevében elnézést kért északi szomszédunktól az „erőszakos magyarosításért”, a Felvidék visszacsatolásáért, ’68-ért, mindenért.

Aki nem ismerné Laci bácsi eddigi tevékenységét, megspórolunk negyed óra guglizást és vikipédiázást. 1989-ben a Kereszténydemokrata Néppárt egyik alapítója volt, ahonnan 1997-ben a párton belüli hatalmi harcok miatt kizárták, de ez sem szegte kedvét: kitartó munkával sikerült a Fidesz zsebpártjává zülleszteni az egykor szebb napokat látott (és valódi tömegeket mozgató) kereszténydemokrata mozgalmat. A jutalom nem is maradt el: az Antall-kormány népjóléti minisztere 1998-ban már fideszes színekben került be az Országgyűlésbe, ahonnan 2004-ben az Európai Parlamentig dobbantott.

Hogy az elmúlt kilenc évben itt pontosan mit csinált, arról keveset tudni, többnyire a Kárpát-medencei népek megbékélését elősegíteni hivatott Charta XXI nevű fantom mozgalmával ródsózik. (A szervezetnek a keresztényi megbékélés jegyében egy 2011. végi strasbourgi dzsemborin Vona Gábort sikerült Vadim Tudor, Jan Slota, Vladimir Meciar és a háborús bűnökkel gyanúsított Seselj csetnik vajdával egy sorba állítani.)

Surján László a napokban ismét bizonyította, hogy komolyan gondolja a kelet-közép-európai népek lelki egymásra találását. A történet röviden annyi, hogy egy szlovák hetilap, a Týždeň főszerkesztője egy brüsszeli konferencián együttérzéséről biztosította a magyarokat Trianon és a Beneš-dekrétumok miatt. A nemes gesztuson (tényleg az) a magyar politikus annyira felbuzdult, hogy a Charta XXI nevében Megbékélési és Együttműködési Díjat adományozott az újságíró Štefan Hríbnak. Május 20-án az idézett szlovák hetilap az alábbi címlappal jelent meg, a borítón „Szlovákok, bocsánat!", a hátoldalon „Bocsánat, magyarok!" felirat olvasható.

benes2.jpg

A hetilap egy levélváltást közöl, amelyben Surján László bocsánatot kér a szlovákok összes vélt vagy valós sérelméért, amelyet a magyarok követtek el az elmúlt 150 év során. A kiegyezés utáni erőszakos „magyarizációért”, a Felvidék 1938-as visszacsatolásáért, amikor is „erősebb volt bennünk az uralkodási, mint az együttműködési vágy” (?), a prágai tavasz 1968-as leveréséért. Az önmarcangoló levelet a szélsőliberális cink.hu diadalittasan, véres kardként hordozta körbe: lám, nem csak a baloldalon ismerik fel egyre többen, milyen nép valójában a magyar: gőgös, tudatlan, képzelt kultúrfölényétől eltelt, felületes és előítéletes.

A szlovák fél válaszában udvariasan megköszöni a kinyújtott kezet, de hasonló önostorozásról nem olvashatunk.

surjan_hrib.jpg

Štefan Hríb és Surján László

A Surján-Hríb levélváltás szélsőséges reakciókat váltott ki a felvidéki és anyaországi magyarokból: van, aki egyenesen elalél a régi sérelmeken való felülemelkedésen, az értelmes párbeszéd beindításától, a másik oldalnak felfordul a gyomra az „országrabló tótok” ülepének újbóli tisztára nyalásától. Mindkét oldalnak igaza van, és egyiknek sincs.

Igaza van azoknak, akik azt mondják, a kölcsönös utálkozás, a régi sérelmek felhánytorgatása, a másik történelmi létjogosultságának folyamatos megkérdőjelezése gátja a két szomszédos nép megbékélésének. És igaza van azoknak is, akik halálosan unják már az állandó kéztördelő, „bocsánat, hogy élek, bűnös nép vagyunk” imamalmot.

Surján László legalább két dolgot nagyon elrontott ezzel a levéllel. Az egyik maga a címzett, aki egy hetilap főszerkesztője, és lehet az ország legokosabb, legtiszteletreméltóbb embere, akkor sem egyenrangú egy politikussal. Történelmi sérelmek feloldásában történésznek a történésszel, újságírónak az újságíróval, politikusnak a politikussal kell vitatkoznia, gesztusokat tennie, dűlőre jutnia. Csak így van értelme.

Másodszor, óriási aránytévesztés a dualizmus kori magyar asszimilációs politikát egy polcra rakni a csehszlovák állam soviniszta tombolásával. A zsolnai szlovák általános iskola bezárását nem lehet egy lapon említeni több százezer magyar szülőföldről való elűzésével, vagyonelkobzásával, kollektív bűnössé nyilvánításával. Ugyanígy nem lehet szemet hunyni történelmi hőseink szlovákosítása és a 21. század, vagyis napjaink akut magyarellenessége (nyelvtörvény, állampolgársági törvény, Malina Hedvig és a DAC-szurkolók esete) felett.

A szlovák és magyar nép békés egymás mellett élése minden józanul gondolkozó ember számára nemzetpolitikai létkérdés. Az is nyilvánvaló, hogy ennek a jövőbeni kiegyezésnek a múlttal való őszinte szembenézés mellett a kompromisszumkészség kell legyen az alapja. De hatalmas különbség van kompromisszumkészség és önfeladás között. Mert ha mi nem tiszteljük eléggé magunkat, ha mi nem állunk ki a győztesek által írt történelemmel szemben a saját igazunkért, a mi igazságunkért, akkor ezt más sem fogja megtenni, és nincs is jogunk ezt elvárni senkitől.

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr855312929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2013.05.22. 20:35:34

Ezzel csak egy baj van: a tótok úgy várják el a kompromisszumot, hogy ők ahhoz semmit sem raknak hozzá, ami ilyen formában megszűnik kompromisszumnak lenni.

Ők azt akarják, amit most a végletekig retardált, politikailag analfabéta Surján László ezüsttálcán szállított számukra: az önkéntes magyar tökön lövést.

Mert ezzel az egy nyilatkozattal a drága Surján úr igazolta a több évtizedes magyarellenes rágalmakat, és elismerte a tót nacionalisták hagymázas képzelgéseinek teljes igazát.

Az összes szlovák soviniszta kiváló fedezéket, és muníciót kapott ezzel. Lesz mire hivatkozni, ha minket kell anyázni, netán az EU (vagy a nyugati közvélemény) előtt kell megvédeniük/legitimálniuk a kollektíve magyarellenes intézkedéseiket.

(Arról már ne is beszéljünk, hogy a kisantant többi tagjának vádjai, és fantazmagóriái is vígan igazolhatók e nyilatkozat fényében. Hiszen ha a Felvidéken "erőszakos magyarosítás" volt, akkor ezen logika mentén ugyanez miért ne lehetne igaz pl. Erdélyre?)

Őszintén lehet hát gratulálni egy rövidlátó, inkompetens here lilaködös magánakciójához (már ha az volt...). Egy életre szentesítette, és támadhatatlanná tette az országrablók álláspontját.

Lehet itt álmodozni mindenféle naaaaaagy, bóóódog, középkeletojrópai hippikommunáról, de az ilyen emberek realitásérzéke nagyjából Molnár F. Árpádéval vetekszik, és szomorú, hogy bármiféle komoly megnyilatkozási helyzetben találhatják magukat, pláne a magyar állam képviseletében.

Egy szó, mint száz, hatalmas öngól volt ez, talán helyrehozhatatlan.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.05.22. 21:24:45

egy magyar naccságosúr az egész magyar nemzet nevében próbált beszélni. semmi sem történt.

Egyébként is, a külkapcsolatokban a felvidéki magyarság megőrzését kell előtérbe helyezni, ugyanakkor egy ütőképes demográfia programmal 40-60 év alatt a Kárpát-medencét teleszaporítani.

A hatalom a SZÁMOKBAN van. Egy számos nemzet még vereségében is partner, egy kicsi nemzet pedig még dicsőségében is szolga. Egyszerűen a számunk kell hogy nagyobb legyen, kb 50 millió embernél már számot lehet vetni, hogy namost akkor mire vagyunk képesek. Addig az udvarias, semmitmondó diplomácia kell hogy irányadó legyen, egy kivétellel: a külhoni magyarok melletti jogos kiállással.

Majd ha elértük az 50 milliót akkor lehet - fokozatosan! - az erő és hatalom nyelvét elővenni. Addig csöndes háttérmunkával kell a Kárpát-medence arra alkalmas vidékeit telenépesíteni, az itthon nevelt fanatikusan hazaszerető magyar generációval.

Ez a magyarság érdekeinek egyetlen útja.
Ez a rothadt félfeudális rendszer már nem sokáig állhat fenn. Mindenkiben tudatosítani kell, hogy ezek valójában kiskirályok, új földesurak, akiknek a magyar csak élőállatnak kell, aki nekik termeli a hasznot. Ezért hatalmas telitalálat az előző cikk, Jurenkó Ferenc tollából.

A nemzetállamiság a következő történelmi fejezet, amit vagy meglépünk, vagy pedig egymás torkát elvágó, önző , egoista és dühös egyének tömkelege maradunk csupán.

Orbán a tudtán kívül nyújtja tálcán az esélyt, azáltal hogy éppen most építi le az alkotmányos jogállam fékeit. Ami most neki kedvez, de egyszer vissza fog ütni neki, ebben bizonyosak lehetünk.

Brüning, Papen és Schleicher sem gondolták, hogy azáltal hogy fittyet hánynak a demokrácia játékszabályainak, valójában egy új, még ismeretlen erőnek készítik elő az utat. Ez ilyen: a rövidlátó politikusok a demokratikus kereteket lebontva csak a saját érdekeiket nézik, nem sejtve hogy ezen módszerek egy szép napon ellenük fognak működésbe lépni.

Visszatérve surjánra: bármikor hatalomra kerül egy nemzeti kormány, első feladatának kell lennie, hogy a még megmaradt magyar közösséget az elnyomó szlovák sovinizmustól megvédje, és ha kell, még megmaradt tagjait egytől-egyig a Csonkaország területére szállítsa, így akadályozván meg ezen értékes nemzeti rész végleges beolvadását.

Egyelőre azon a területen kell gazdálkodnunk, ami megmaradt nekünk. De mint írtam: az igazság (és vele: a hatalom) a SZÁMOKBAN van. A számokat kell ami pártunkra állítani, vagyis egész Kárpát-medence magyar demográfiai túlsúlyát kell megteremtenünk, az általános kelet-európai népességfogyással szemben.
Gyakorlatilag mindent ennek kell alárendelnünk. egy erős, egységes, túlnyomórészt FIATALOKBÓl ÁLLÓ, friss gondolatokkal ellátott, kreatív társadalmat kell kifejlesztenünk, a mostani mindent megrohasztó, a kreativitást elpusztító, velejéig korrupt és rothadt maffiaállammal szemben. A legnagyobb nemzeti kincsnek a magyar tehetségnek kell lennie.
A tehetséggondozás köré kell szervezni az oktatási rendszert.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.05.22. 21:41:15

A bejegyzéshez csak annyit: korrekt. Így kell egy jó cikket megírni.

egyébként angolul szoktam ilyen korrekt cikkeket olvasni. (nálunk többségében az van, hogy az újságíró rögtön sürgető vágat érez hogy elkezdjen bölcselkedni.)

Bízom benne hogy a szerző a jövőben is megőrzi korrekt stílusát.

Dzsentrisvihák 2013.05.22. 22:32:50

@Nemzetstratégia:

"az igazság (és vele: a hatalom) a SZÁMOKBAN van" - Igen, errefelé, a valóságban. Nyugaton, az agymosott (rém)álomvilágban, ahol felőlünk jelenleg még ítélnek (és ha ezen a tetű bagázson múlik, még nagyon sokáig ítélni is fognak), pedig a szavakban (közvélemény), vagy nagyon is másfajta számokban (gazdaság, és korrupció).
De demográfiában sem állunk ám túl jól, ahogy ezt te is tudod.

Ezzel a kinyilatkoztatással ez a hólyag pedig aláásta a történelmi tények igazát, abban nekünk eztán nem lesz szavunk (hacsak nem történik valami csoda, és az utódállamok sovinisztái nem vetődnek rá oly kéjes örömmel a témára, ahogy tették azt a honi hazaárulók; és miért ne lenne így, úgy kell nekik az ilyesmi, mint a falat kenyér).

Ha számukat tekintve, már eddig is több dögkeselyű károgott ellenünk, legalább nem kéne azt a látszatot keltenünk az ilyen baromságokkal, hogy igazuk van...

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.05.22. 23:42:36

@Dzsentrisvihák: A Jobbiknak ill. bármely más pártnak csak annyit kell közzé tennie, hogy surján a saját nevében beszélt, a Jobbikéban egészen biztos hogy nem, és máris semmivé lett a nagy összeborulás. Ez így működik.

Ami a demográfiát illeti: Az egész EU haldoklik, már jó régóta, részben pont emiatt. a 2008-as válság végleg megroppantotta, még egy darabig elvegetálhat, de ez már a végjáték.

Itthon kell a lényeges dolgokra koncentrálni, a megfelelő helyzetet fölismerni, és akkor cselekedni. egyre ingatagabb idők jönnek, és ez jó, a kivételes személyiségeknek kedvez, a nagyszerű szónokoknak, vezéregyéniségeknek.

A Jobbiknak ezen a téren össze kell szednie magát, mert jó szónokokból sok van ott, de kivételesen jókból kevés. Mégpedig most arra is szükség van.

eddig a történelemben minden dolog egy ötlettel, tervvel, elképzeléssel kezdődött. a magyar nemzet feltámadása is csak ezzel kezdődhet. Keseregni mindig lehet; lényeg, hogy végre konkrét dolgokról legyen szó: konkrétan hogyan, milyen elvek és elképzelések mentén. Szemmel láthatólag egyelőre 'korai fecske' vagyok: úgy számolom ezek a témák amikről beszélek, legalább fél év még, amíg elkezdenek erről beszélni, már csak a választások miatt is, és kb 2015, amikor aktuálisak lesznek.

Egyébként meg a következő idézete ajánlom figyelmedbe, Kornis Gyulától, aki meg Klebelsberget idézi:

"A nemzet céltudatos újjáépítése csak úgy lehetséges, ha az új magyar szellem, amely a nemzet legjobbjainak lelke mélyén lappangva él, az öntudat világosságára pattan s szilárd célkitűzéssel közös munkában gyakorlatilag is hatékonnyá válik.
A magyar nacionalizmust az új viszonyokhoz mért tartalommal kell megtölteni, a lényegében megváltozott bel- és külpolitikai helyzethez szabni. Ezt az új magyar lelket formálni hivatott ideológiát nevezi Klebelsberg neonacionalizmusnak.

Mit jelent ez az új célokat kitűző eszmekör, egyben nemzetnevelő pszichotechnika? «A pozitív, az aktív, a produktív, a konstruktív emberek szolidaritását; a munkás, az alkotó emberek szent összefogását a rombadőlthaza újjáépítésének nagyszerű munkájában; öntudatos összefogást a kritika túltengéseivel, a hiperkritikával s általában a negatív emberekkel szemben.

A neonacionalizmus a korábbi idők szónokló, ünneplő, civódó és kesergő hazaszeretetével szemben a munkás hazaszeretetet hangsúlyozza. Épúgy szembeszáll a jogosulatlan önámítással, mint a nemzet önbizalmának kishitű lefokozásával; épúgy szembeszáll a naiv optimistákkal, mint a baljósokkal és a kétségbeesés apostolaival. Elsősorban a tudás erejével meghatványozott munka kultuszát iparkodik szolgálni.» A nemzeti megújulás e programmjának szerzőjét főképen a jelzett irányelvek megvalósításának konkrét kulturális eszközei érdeklik: hisz a nemzeti lélek átformálása főképen ezek útján mehet végbe."

(Kornis Gyula: Nemzeti megújhodás, Bp, 1929)

letölthető:
mtdaportal.extra.hu/books/kornis_gyula_nemeti_megujhodas.pdf

Dzsentrisvihák 2013.05.23. 08:29:55

@Nemzetstratégia:

A baj csak az, hogy itt minimum kormányszintű cáfolat, vagy elhatárolódás szükségeltetne, nem pártszintű. Mert az a Jobbik részéről irreleváns (nem az ő tagjukról van szó), a Fidesz részéről pedig nem fog megtörténni (mert sokuk ugyanígy gondolkodik). De persze az utóbbi miatt kormányszintű is irreális.

A demográfiai helyzet megoldását én is a kijelölt irányban látnám, de efelé érdemi lépés az elmúlt 3 évben sem történt, az elmúlt 23-ban pláne. Hacsak a cigók számának hizlalását nem tekintjük annak, de nyilván nem tekintjük annak...

Sajnos már ott tartunk, hogy lehet szép, veretes mondatokat gyártani a haza felemelkedéséről, visszanyúlhatunk bölcs gondolkodók elfelejtett tanaihoz, de ha belátható időn belül nem következik be meghatározó, nemzeti radikális fordulat a tettek szintjén, akkor az országnak annyi.

És sajnos kicsit keveslem a Jobbik ez irányú munkálkodását. Már rég el kellett volna kezdeni aktívan, látványosan kampányolni, mert ennek megint az lesz a vége, hogy ismét lemaradnak egy ütemmel.
2010-ben is a véghajrában akartak virítani, amit a média egy egyszerű bojkottmanőverrel gyakorlatilag ellehetetlenített.

Most minimum annyi üzenettel, kiadvánnyal... stb.-vel kellene bombázni az embereket, ami tömegénél fogva kikerülhetetlen kéne, hogy legyen.

Plusz igencsak aktivizálni kellene az alapszervezeteket. Mindenkivel környezettanulmány szintű elemzést készíttetni a települése/régiója/megyéje állapotáról, és ezek alapján külön stratégiákat kellene alkotni, melyek a helyi szintű dolgokra koncentrálnának, differenciált megoldásokkal (igazából ezeket a stratégiákat már minimum egy éve el kellett volna készíteni, kik kellett volna értékelni, és mára csak naprakész állapotban kellene tartani őket).

Jelen állás szerint a pártnak a protest szavazatok kis hányadán, és a már meglévő elkötelezettek voksain kívül nem lesz esélye mást begyűjteni, ez pedig még a Bajnai-Szarházy tandem lenyomására is kevésnek ígérkezik...

Emlékezzünk vissza Vona Gábor azon kijelentésére, miszerint a Jobbiknak egy multivállalat hatékonyságával kellene működnie, nos, ennek sajnos egyelőre halvány jelét sem látni, és ez kissé kiábrándító, valamint nem kecsegtet sok jóval.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.05.23. 15:00:31

@Dzsentrisvihák: 'Sajnos már ott tartunk, hogy lehet szép, veretes mondatokat gyártani a haza felemelkedéséről, visszanyúlhatunk bölcs gondolkodók elfelejtett tanaihoz, de ha belátható időn belül nem következik be meghatározó, nemzeti radikális fordulat a tettek szintjén, akkor az országnak annyi.'

Azt se felejtsd el, hogy a nehéz helyzetek eredményezik a valódi nagy embereket, kiemelkedő államférfiakat. ez is egy lehetőség, avagy az érme másik oldala.

Tisztán pszichológiai és biológiga szempontból tekintve mindig csak a lehetőségeket szabad nézni, mert a stressz elsorvasztja az agyat(a hippocampust különösen). sosem szabad, hogy a félelem túsza legyen az ember.
avagy amit Roosevelt elnök mondott: "Egy dologtól kell félnünk, és ez a félelem maga!"

"Már rég el kellett volna kezdeni aktívan, látványosan kampányolni, mert ennek megint az lesz a vége, hogy ismét lemaradnak egy ütemmel."

Ez bonyolult, mivel ha túl hamar kezdenek el kampányolni, mindig fennáll a lehetőség hogy kifullad az egész. Pokorni most a második rezsicsökkentésnél is azon aggódik, hogy lehet túl hamar 'startolt el' a kampány, a választásokra lecseng a hatása. másfelől pedig az igazán ütős üzeneteknek meglepetésszerűeknek, ugyanakkor egyszerűeknek és hatásosaknak kell lenniük. Márpedig minél többet mondanak ilyeneket, annál kevésbé lesz meglepetésszerűbb, a főbb média-írástudók annál jobban rá tudnak készülni, szét tudják cincálni.

az a nagyon egyszerű helyzet, hogy ha médiadiktatúra van, akkor 90%-ban az a párt fog mindig nyerni, amely a médiát irányítja. Ennyire egyszerű a dolog. Ezt a tényt nagyon kevesen ismerik (f)el.

másfelől pedig az egész országon úrrá lett a csüggedés, apátia, kilátástalanság. az emberek többsége csak legyint a politikára. Tudatalatt érzik, hogy 'minden el van cseszve', és eleve bizalmatlanok mindenki felé, aki másról akarja őket meggyőzni.

"Mindenkivel környezettanulmány szintű elemzést készíttetni a települése/régiója/megyéje állapotáról, és ezek alapján külön stratégiákat kellene alkotni, melyek a helyi szintű dolgokra koncentrálnának, differenciált megoldásokkal "

Úgy gondolom ennek akkor lenne értelme, ha minden vidék (és a benne élők szavazási hajlandóság) annyira különböző lenne egymástól. De nagyon kevés kivételtől eltekinte egész Magyaroszágon uganakkora szavazási hajlandóságúak az emberek, és nagyjából megyei szinten összesítve (némi hangsúlyeltolódással kelet felé) ugyanúgy is szavaznak.

Szeintem ez a "tervezzük meg minden mikrorégió gazdasági kiugrását" egy vakvágány. A munkanélküliséget felszámoló közmunkaprogramokhoz pl. nincs szükség a mikrorégiók ismeretére. egyszerűen dolgozni kell menni aztán kész.

Ha eg nemzeti kormány hatalomra jut bármikor, akkor egy tlefonhívás az adott önkormányzat jegyzőjéhez/polgármesetréhez hogy 'ugyanmár ön mit tart a legnagyobb problémának' a faluban/városban/azon a vidéken stb és máris összeállt a kép. Szükségtelen az alapszervezeteknek ebben az irányban tervezgetni.

Amire viszont valóban szükség lenne, egy egységes válságforgatókönyv, és az ehhez szükséges erőforrások beszerzése: só, cukor, egyéb hozzávalók, hogy válság idején csak megnyíljanak a raktárak, és ömöljenek a megfelelő eszközök a néphez, akik így meg tudják védeni magukat, mindenféle értelemben.

Még egy cspásiráény: 2010 előtt a folyamatos tüntetések hatásra a közbiztonság sok esetben megtört. Pl. a bankrablásokak nagy részét rendszeresen a tüntetések idejére időzítették, mivel tudták, hogy a rendőrők nagyrésze épp a tüntetők vegzálásával van elfoglalva. a tüntetések idején tehát megnőtt a sikeres bankrablások száma. Ez egy nagyon érdekes téma, érdemes benne elmélyedni. Tehát a 45 ezer rendőr _nem_ a rend: csupán annak látszata.

ezeken kell elgondolkodni, de a legfontosabb, egészségügyi tanács: a stressz, borúlátás pusztítja az agyat, kutatások (orvosok, intelligenciakutatók stb) igazolták ezt.
Tehát mindig a lehetőségekre kell összpontosítani, magabiztosnak kell lenni!

Magyar oldalról Klebelsberg és Kornis is ezt képviselték, lásd az általam idézett szöveget.

A jobbik hibáiról már érlelődik bennem egy cikk, lehet hogy lesz belőle valami.

winerprince 2013.05.23. 19:23:17

Ilyen Surján félékkel van tele a fidesz..Bár a Vezér most megköveteli a keménységet meg a nagy magyarkodást,alapjában véve ezek a tisztességtelenségben megőszült embereknek nem fekszik ez a szerep.Hasonlóan szeret mindenkit a keblére ölelni ez a Martonyi...Az se szeret konfrontálódni senkivel,kivéve ha az antiszemitizmus elleni harc elkötelezettségüket kell bizonyítani.Külhoniként meggyőződésem,hogy ezek nagyobb veszélyt jelentenek a nemzetre,mint Gyurcsány és sleppje.Ugyan is még az utóbbiakról sokan tudják hogy nemzetáruló szarkupacok,addig az előbbieket sokan nemzetieknek,sőt tovább menve egyenesen nemzetmentőknek tartják...

Dzsentrisvihák 2013.05.24. 08:05:15

@Nemzetstratégia:

"Azt se felejtsd el, hogy a nehéz helyzetek eredményezik a valódi nagy embereket, kiemelkedő államférfiakat. ez is egy lehetőség, avagy az érme másik oldala."

Úgy legyen.

A kampányról annyit, hogy azért kéne most minél több szavazót begyűjteni, mert a hajrában jön a 2010-nél is durvább lejárató hadmozdulat a Jobbik ellen, Szegedi Csanádostól, mindenestől, ami elég sokakat lemorzsolhat.
Épp ezért nem ártana addigra egy kevésbé elkötelezett, de számában annál nagyobb szavazói csoport, ami egyfajta ütközőállamként szolgálhat, és tompítja/kompenzálhatja a várható veszteségeket. Mert ha megint a törzsszavazókat sikerül beabálni, akkor még a 17% se lesz meg...

Ehhez viszont igenis ismerni kell, hogy helyi, regionális és megyei szinten mik az emberek problémái (mert tetszik, vagy sem, bizony pl. Zalában más a helyzet, mint mondjuk Tolnában, vagy Nógrádban, Pest megye, sőt azon belül a főváros pedig külön világ), ezt pedig csak kutatással, monitoringgal, és személyre szabott üzenetekkel/politikával lehet kivitelezni.

"Úgy gondolom ennek akkor lenne értelme, ha minden vidék (és a benne élők szavazási hajlandóság) annyira különböző lenne egymástól." - Miért, honnan tudod, hogy nem különböző? És azt, hogy mindenhol ugyanolyan a szavazói hajlandóság, vagy a pártpreferenciák megoszlása?
Az ilyesmit csak alapos, szakmai szempontok szerint zajló kutatással lehet kideríteni. Amiket te írsz azok a vaktában feltételezés tipikus esetei. "Szerintem"-re, meg "Jaj, ezt mindenki tudja!" mentalitásra nem lehet kampány-, és politikai stratégiát alapozni. (Vagyis lehet, csak tuti bukó...)

Az pedig, hogy Mari néni vegyesboltját csinálunk az alapszervezetekből, nem hoz szavazatot, ahogy a válságforgatókönyv sem... (Nem kell magyarázni, miért vetetted föl ezt, de szerintem az ilyesmit mindenkinek egyénileg, vagy legalábbis a pártpolitikai aktivitástól függetlenül kellene megoldania, de akár párhuzamosan sem lenne lehetetlen a kettő, szóval nem zárják ki egymást.)

Információt pedig előre kell gyűjteni, nem ha már lezajlottak a választások. A cél a hatalom megszerzése, de minimum a minél nagyobb arányú bekerülés, odáig viszont el is kellene jutni valahogy.

"Szeintem ez a "tervezzük meg minden mikrorégió gazdasági kiugrását" egy vakvágány." - Sose legyél kampány-, vagy gazdasági tanácsadó, kérlek, ha mégis, akkor mondjuk valamelyik konkurens alakulatban, köszi...

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.05.24. 19:47:10

@Dzsentrisvihák: "Miért, honnan tudod, hogy nem különböző?"

innen tudom: hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Magyarorsz%C3%A1gi_v%C3%A1laszt%C3%A1s_2010_gy%C5%91ztes_egy%C3%A9ni_jel%C3%B6ltek_els%C5%91_fordul%C3%B3.png

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Magyarorsz%C3%A1gi_v%C3%A1laszt%C3%A1s_2010_m%C3%A1sodik_helyezett_egy%C3%A9ni_jel%C3%B6ltek_p%C3%A1rt%C3%A1ll%C3%A1sa.png
az én megyémet pedig százalékra ismerem, alig 1-2%os eltérések voltak a jobbikos és az mszp-s között. a szavazási hajlandóság mindenhol pár százaléknyi eltéréssel ugyanannyi volt: 64% körüli.

"Sose legyél kampány-, vagy gazdasági tanácsadó, kérlek, ha mégis, akkor mondjuk valamelyik konkurens alakulatban, köszi..."

Vállalom amit mondtam. 3200 önkormányzat van. Abból hány településen van jobbikos szervezet? na rögtön ennyi az értelme. Önkormányzat pedig minden településen van. Az önkormányzat nagyon jól tudja, mi kell nekik. minek ugyanazt a munkát kétszer elvégeztetni? ahol nincs jobbikos Alapszervezet, ott úgyis az önkormányzathoz kell fordulni. Ennyire egyszerű.

Dzsentrisvihák 2013.05.25. 13:12:35

@Nemzetstratégia:

Ó, bakker, 2010-es adatok, most komolyan!? Azt hittem te is tudod, hogy ezeknél gyorsabban ritkán avul el infó, és a mai választói attitűdöket már baromira nem tükrözik. Három évvel ezelőtti választási eredményekre támaszkodni minimum politikai öngyilkosság.

" Az önkormányzat nagyon jól tudja, mi kell nekik. minek ugyanazt a munkát kétszer elvégeztetni?" - Ja, tényleg, akkor már valóban fölösleges az adatgyűjtés, majdazönkormányzatmegmondjautólag... (érezd az iróniát, kérlek)

Egyrészt egyik párt sem az önkormányzat szavazataira hajt, hanem az emberekére, a két szereplő igényei közt pedig sokszor ég és föld a különbség.

Másrészt, ha tudni akarod, mi van az választók fejében (hogy relevánsan meg tudd szólítani őket!), meg kell kérdezned, kutatnod kell, és alaposan meg kell ismerned a célcsoportodat. (Politikai) marketing alapvetés.

Ez nem jelenti azt, hogy nem kell/lehet általános kampánycélokat kitűzni, és átfogó, mindenki számára releváns kampányüzeneteket meghatározni.
De a stratégiát tagolni kell, és bizony, a legalsó, operatív szint akcióinak tömegesen perszonalizált, helyileg releváns problémákkal foglalkozó, azokra is megoldást kínáló ajánlatoknak kell lenniük. Ilyeneket pedig csak akkor lehet alkotni, ha tudod, mik azok a problémák.

Nyilván, ha valami olyan fajsúlyos kérdés az ország minden területén, mint pl. a közbiztonság, akkor az általános kampányüzenet lehet, de pl., hogy bezárják-e a helyi húsüzemet, vagy hogy felújítják-e a városi uszodát, az a helyieken kívül nem sokakat érdekel, őket viszont valószínűleg nagyon.
És ha ezeket ismeri, effektív válaszokkal kezelni tudja, és jól kommunikálja a párt, akkor minimum az önkormányzati választásokra nagyobb beágyazottságot tud elérni (ha kontrasztba állítja az eddigi egyéni képviselői munkával, ami szinte mindenhol csapnivaló, akkor az országoson is).

Az alapszervezetek pedig nem csak dísznek kellene, hogy legyenek, hanem pont az ilyen adatgyűjtés is a feladatuk kellene, hogy legyen. Szerinted a többi pártnál nem így van? Nézz csak meg pl. egy maszopos brancsot, ott rendszerint külön "sejt" foglalkozik az ilyesmivel. A Fideszről már ne is beszéljünk, az adatbázisként amúgy vérigénytelen, de effektív Kubatov-listák nem a semmiből kerültek ám elő...

Dzsentrisvihák 2013.05.25. 13:21:45

A rangsorolás problematikájához még annyit, hogy ahhoz, hogy egyáltalán meg tudd határozni, minek kell fő kampányüzeneteknek lenni, tudni kell, milyen kérdések érdeklik az embereket.
Pl. egy vízlépcső témakörrel ma Magyarországon nem lehet választást nyerni, még ha valóban fontos is vízgazdálkodási szempontból. Ettől senki sem rohan az urnákhoz, és ikszel a kettős kereszt mellé.

(Az is sikeres taktika lehet, hogy a párt vet föl kérdéseket, és azokkal igyekszik tematizálni a közbeszédet, de valódi média-hozzáférés nélkül ez nem kicsit kockázatos lépés, jelen állás szerint pedig inkább idő/energiapocsékolás.)

jenzen 2013.05.25. 17:48:07

Az kimaradt a cikkből,
hogy surján lászló a díj átadása után,
leszopta, a kitüntetettet..!

nemhívő 2013.05.26. 09:29:28

...álmodoztok, gyerekek!

1.- Először azzal kéne tisztában lenni, ...hogy a határon túliak DÖNTŐ többsége egyáltalán nem kíván ( a "lelkieken" túl) M.O.-hoz csatolódni. Nem véletlen sem a MOST, sem az RMDSZ népszerűsége a többi alakulattal szemben, ...még ha vért is fosik a mai kormányzat az "agyontámogatottak" érdekében.
2.- A SZÁMOK valóban kurva fontosak, csakhogy a népesedési adatoknál jóval fontosabbak a GAZDASÁGIAK! Ki a kutyát érdekel a határon túlról egy Bulgáriával paritásban küszködő M.O.? Amikor még a lengyelek idejártak enni, a románok csodálkozni és a szlovákok dolgozni,...akkor még volt valami relevanciája annak, hogy valaki ehhez a közösséghez érezhette magát.
Az ország mai teljesítményét elnézve szégyelleni való lett a közösséghez tartozás. Ehhez nagyban hozzátartozik az unió ellenesség is. Hiába várjátok, ..hogy az unió szétesik, ...mert ez nem fog bekövetkezni, ...éppen ellenkezőleg.
A körülöttünk élők valamennyien többségében unió pártiak,...lényegében senki nincsen, aki a M.O.-gon kétségtelenül meglévő törekvéseinket megértéssel fogadná...főként beleértve a határon túliakat.

...a jobbik azért nem lesz kormányzati erő,...mert nem is akar az lenni.
Arra azonban gondosan ügyelnek, hogy a vályú közelében maradhassanak azok, ...akik már odafértek.
A trianonozással, cigányozással mindig megugorják a 8-12%-ot.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.05.26. 10:14:37

@Dzsentrisvihák: "akkor az általános kampányüzenet lehet, de pl., hogy bezárják-e a helyi húsüzemet, vagy hogy felújítják-e a városi uszodát, az a helyieken kívül nem sokakat érdekel, őket viszont valószínűleg nagyon."

Üzenet: ha a Jobbik hatalomra jut, nem zárják be a helyi uszodát/húsüzemet/akármicsodát.

Választó: úgysem fognak hatalomra jutni, tehát tökmindegy kire-mire szavazok.

Vagy: a Jobbik amatőrök, hülyegyerekek gyülekezet, akik csak pofázni tudnak... tehát mindegy kire szavazok vagy nem szavazok

Egyébként meg akkor lehetne ezzel nagyot durrantani, ha pl. nem lenne normális út az adott faluba/városba, vagy ha az utcán folyna a szar (a csatornázás hiánya miatt), akkor ez hozhatna szavazatot. Kérdés: hány ilyen falu van/város van az országban? segítek: 1 kézen meg lehet őket számolni, és tök jó egyébként ha pl. egy 400 lelkes település ebbéli buzgalmában a Jobbikra szavaz, aztán mégsem a Jobbik nyer, tehát rossz lóra tettek, az ősi magyar választói bölcsesség szerint..

Igen az önkormányzat tudja, mivel az ottaniak tudják, hogyha a kormány kijavítja az ottani hibákat, az a következő választáson nekik, mármint a helyi garnitúrának fog pluszpontot jelenteni.

Mindketten tudjuk, hogy nem a helyi terveken fog megfordulni a választás. mégegyszer: a 3200 önkormányzatból hány helyen van alapszervezet? Kevesebb mint egyharmadában? milyen emberekből? Akik csak újságot kihordani tudnak, vagy közgazdászokból?

Amiket te mondasz, hogy a helyi dolgok milyen fontosak... a csatornázás, aszfaltozás bejövetele előtt igen, fontosak voltak. 150 évvel ezelőtt.

A másik: 2007-10 között mi tette népszerűvé a Jobbikot? a helyi programok, vagy Magyar Gárda, a folyamatos tüntetések (ott a rengeteg rendőr, akik kiváltották a 'csakazértis elmegyek' -érzést)?

A Jobbik hatalmas hibákat követ el
önmeghatározásában ("A Jobbik csak egy reakció... ha megszűnik a cigánybűnözés és egyéb problémák akkor a Jobbik is EL FOG TŰNNI"- Ezek Vona szavai!)

Ezáltal bevallja, hogy nincs önálló tartalma, hiszen ami csak úgy "eltűnhet", annak nincs önálló jogon értéke. Rögtön az önmeghatározásban óriási gond van. Erre ráerősít azzal hogy: nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk nemzetiszocialisták, nem vagyunk demokraták stb... jó, akkor mi VAGYUNK? Ez a negatív identitás, amikor az határoz meg, ami NEM vagyok, ill ami ELLEN küzdök.

A fórumokon ilyeneket írnak most:
mandiner.hu/cikk/20130525_bogdan_laszlo_meg_bayer_zsolt_is_gratulalt

"Ez kéne csinálni, és akkor végre ELTŰNNE a Jobbik..." ezt az ellenség írja.

Le kéne már állni arról, hogy az ellenség szemével láttatjuk magunkat. Esetleg talán kontraproduktív.

Dzsentrisvihák 2013.05.29. 08:50:29

@Nemzetstratégia:

Látom neked nem az a lényeg, hogy konstruktívan állja a dolgokhoz, hanem, hogy mindenáron neked legyen igazad... Szomorú.

De jó, vegyük sorra:

A helyi üzenetek kérdéskörét túlontúl leegyszerűsíted, nyilván nem ilyen retardált módon kell hozzáállni, és akkor működőképes lenne a koncepció (ami itt még nagyon fontos, hogy meg kell találni a megfelelő, hiteles képviselőjelölteket, akinek el is hiszik az emberek az üzeneteket, és meg is tudja valósítani őket adott esetben; és nyilván nem az alapszervezeti talpasoknak kell kidolgozni a lokális megoldásokat, erre van elvileg a központi szakértői brigád).

Te mégis hol a vödörben élsz? Egy kézen meg lehet számolni, hány településnek vannak helyi szintű gondjai? Azt hiszem mi egy párhuzamos dimenzióból írogatunk egymásnak... Jártál te manapság... hmm, lássuk csak... BÁRHOL az országban!?

Az önkormányzatban többségében olyan emberek ülnek, akiknek semmi más érdekes nincs, mint szétlopni a maradék vagyont, lehetőleg úgy, hogy ne lincseljék meg őket, de jusson a választások előtt a főtér felújítására is. Vajon mekkora az esélye, hogy ismerik a lakosok VALÓDI problémáit (sokan még a lakosokat se)? Vagy, hogy hajlandóak tenni ellene? Nem akarlak kiábrándítani, de rohadt kevés.
(Csak egy példa: ismerek olyan polgármestert, aki vígan lenyúlja az éves szúnyogirtás teljes költségvetését, igaz, hogy őt is halálra csípik nyáron a moszkitók, de úgy van vele, hogy a garázsfeljáró felújításáért, az egzotikus nyaralásért, vagy Pesten a belvárosi lakásért tökre megéri. Szerinted mennyit törődnek a településükkel az ilyenek?)

150 évvel ezelőtt volt csak fontos, hogy élhető legyen a lakókörnyezet? Öregem, kezdek kételkedni az értelmi képességeidben. Bár valóban fölfedezni vélek részedről egy bagatellizálási szándékot is, ami valamelyest menti a dolgot.

Lényeg: a helyi problémák nem csupán arra korlátozódnak, hogy kátyús az út (mondjuk a legtöbb helyen ez pl. igaz is), vagy nincs csatorna. Tiszavasváriban, Érpatakon, vagy Kosdon(!) talán ennyi volt a helyi kényes kérdések köre? Nyilván nem. De nem is azért szavaztak jobbikosokra, mert napi szinten vonult a Gárda, vagy tüntettek valami miatt. (Ez egyedül Gyöngyöspatán jött be, mert ott arra volt igény, de az intézkedések nem merültek ki ennyiben, és ez a fő. Amúgy meg ahol az kell, hogy ezt a forgatókönyvet ismételjék, akkor meg kell ismételni, csak ehhez tudni kell, hol érdemes.)

Az tény, hogy nincs mindenhol alapszervezet, sajnos, de ahol van, mindenképp aktívabb szerepvállalásra kellene ösztökélni őket, és bizony, gyűjtetni velük az infókat ezerrel. Ahol nincs jelen a Jobbik, oda marad az általános kampány, bár regionális, vagy megyei szintre ott is meg lehet fogalmazni specifikus üzeneteket (furcsa lehet, de ez az emberek számára igenis fontos, ebből érzékelik, hogy ismerik az ő kis problémáikat, és talán hajlandóak is lesznek megoldani azokat).

A 2010 előtti taktikákat már csak azért sem lehet újra elővenni, pláne változatlan formában, mert a Gárdát már teljesen ellehetetlenítették, a tüntetgetést meg már az is unja, aki elmegy rájuk. ("Ott a rengeteg rendőr, akik kiváltották a 'csakazértis elmegyek' -érzést" - ez vicces ám, nem nagyon ismerek olyan embert, aki a rendőrök miatt jár tüntetni, te lehet, hogy igen, de számomra ez elég életidegen felvetés...)

Az öndefiníció kérdése valóban kissé faramuci, de nem szabad ettől világvégét vizionálni. Vona pont olyan problémák kapcsán mondja, hogyha megoldják, eltűnik a Jobbik, amiket a jelenleg regnáló gyökerek úgyse fognak megoldani. Különben pedig ez csak egy retorikai húzás, aminek nem kell mély filozófiai értelmet tulajdonítani. (Az pláne irreleváns, hogy egy mandis kommentelő mit ír/gondol...)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.05.29. 10:03:02

@Dzsentrisvihák: "150 évvel ezelőtt volt csak fontos, hogy élhető legyen a lakókörnyezet?"

Nem, 150 évvel ezelőtt voltak olyan problémák, amelyek helyi szintem az országos átlagtól jelentősen eltérő számú (több) szavazót vittek el választani. Most egy ilyen helyi specifikum van, a cigánybűnözés. Ettől szavaznak többen a Jobbikra adott helyen, és nem a húsüzem/uszoda/akármicsoda miatt. A cigánybűnözés felszámolásához pedig szükségtelen "helyi üzenet", hisz az a Jobbik általános üzenetében is markánsan megjelenik.

Mégegyszer: a 3200 önkormányzatból hány helyen van ASZ? Kevesebb mint EGYHARMADÁBAN.

"Az önkormányzatban többségében olyan emberek ülnek, akiknek semmi más érdekes nincs, mint szétlopni a maradék vagyont, lehetőleg úgy, hogy ne lincseljék meg őket, de jusson a választások előtt a főtér felújítására is."

Amit írsz -falusi szinten-, nagyrészt paranoia, egyszerűen nincs rá bizonyíték. Gazemberek mindenhol vannak, de falun tipikusan kevésbé jellemző, jobban ismerik egymást az emberek, az igazán korrupt dolgok rendszerint a pártoknál és az ő képviselőiknél kezdődnek, amely meg már kisvárosi és városi probléma. Az általad említett moszkító-ügy nagyságrendben sehol sincs az igazán "nagy dobásokhoz" képest.

"furcsa lehet, de ez az emberek számára igenis fontos, ebből érzékelik, hogy ismerik az ő kis problémáikat, és talán hajlandóak is lesznek megoldani azokat"

Szerintem az emberek többsége a saját kicsi problémáiknál is sokkal nagyobb általános problémákkal szembesül: a kilátástalansággal és a napi mókuskerék-küzdelemmel, ami kizsigereli az embert. A napi 10-12 órázás meg a reménytelenség a fő probléma az embereknél, nem pedig a helyi uszoda vagy vadászház sorsa.

"Az öndefiníció kérdése valóban kissé faramuci,"

Az öndefiníció kérdése az egyik leglényegesebb dolog, hisz ebből lehet megtudni, hogy egy párt mit gondol saját magáról. Ebből pedig az látszik hogy hiányzik a megfelelő pozitív üzenet, az ideológia, ami egységes tartalommal töltené meg az egészet.

"Az pláne irreleváns, hogy egy mandis kommentelő mit ír/gondol"

Az önmagában igen, de az mát nem, ha Vona Gábor is ugyanezt gondolja/mondja, amit a mandis kommentelő, aki mellesleg az ellenséghez tartozik.

Dzsentrisvihák 2013.06.02. 21:40:36

@Nemzetstratégia:

No, ezt meg akartam várni, mielőtt válaszolok (igaz, most csak röviden):

alfahir.hu/monorierdo_a_jobbikot_valasztotta_folyamatosan_frissul

Helyi specifikumokra, és problémakezelésre épülő program eredménye, kizárólag a lokális ügyekre koncentrálva, de azért meglovagolva az országos trendeket is. Így kell csinálni, kicsiben, és nagyban is.
süti beállítások módosítása