A forradalom és szabadságharc apropójából újból előkerült egy régi-régi adósság, a múlttal való szembenézésünk (vagy annak hiánya) egyik kevésbé ismert fejezete: a Rajk László szakkollégium kérdése.

image.jpgA Pestisrácok.hu figyelmét Dézsy Zoltán, újságíró, dokumentarista hívta fel arra a szomorú tényre, hogy a rendszerváltoztatgatás után 24 évvel még mindig a kommunista rendszer egy emblematikus figurájáról van elnevezve a hazai közgazdaság- és társadalomtudomány egyik fellegvárának számító szakkollégium.

Dézsy megkereste a kollégium Diákbizottságának titkárát is, B. Kis Annát is, aki szerint Rajk László neve a mai napig aktuális és elfogadható. Szerinte Rajk nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi mobilitásra, és ugye támogatta és mentorálta a népi kollégiumokat. Ráadásul Rajk nevének vállalása a '70-es években nagy bátorságról tett tanúbizonyságot - érvel a változatlanság mellett.

B. Kis Anna szerint a szakkollégium neve nekik nem Rajk Lászlóval való azonosulást jelenti, hanem a saját, rendszerváltás előtti múltjuk "felvállalását", és a "történelmük folytonosságát" szimbolizálja. Sőt, "fontosnak tartják a múlttal való szembenézést, de ezt nem nevük megváltoztatásán, hanem épp annak megtartásán keresztül látják megvalósítottnak.” - olvashatóak a "sziklaszilárd" érvek.

Valami kisiklott a fejekben, óriási a káosz, ezért rakjunk egy kicsit rendet!

Kedves Anna!

Rajk László belügyminiszterként megalkotója volt, a "demokratikus államrend és a köztársaság büntetőjogi védelmével” foglalkozó törvénynek, közkeletű nevén a Hóhértörvénynek, amely alapján bárkit, bármikor, mondvacsinált okokkal lehetett vád alá helyezni és eltüntetni. Rajk volt az, aki személyesen felügyelte 1946-ban a civil szervezetek felszámolását, szétroncsolva ezzel a társadalom szövetét, aki tevékeny részt vállalt az ÁVO megalakításában, majd irányításában, a koncepciós perekben. Közvetett és közvetlen felelőssége volt rengeteg ember meggyilkolásában.

Rajk László gyilkos volt. Nemcsak cinkosa a rendszernek, annál jóval több. A gyalázat mozgatója volt, nem szem a láncban, hanem a kéz, amely tartotta a láncot. Életében nincs semmilyen "tragikus" elem: gyilkos volt, mások, és később saját maga gyilkosa. Nem érdemel tiszteletet, de még szánalmat sem.

Ezen a tényen az sem változtatott, hogy saját pártjának jól felfogott érdeke szerint támogatta a népi kollégiumokat, hogy aztán az alacsony származású fiatalokból hithű janicsárokat képezzenek. Ezen logika mentén, kedves Anna lehetne Szálasiról is elnevezni pár közintézményt (elvégre a hungaristák szociális érzékenysége megkérdőjelezhetetlen), vagy állhatna a Gyermekvasút állomásai felett Rákosi pajtás neve is, hiszen huszadik századi történelmünk e szégyenfoltja lelkesen pártolta az Úttörővasút létrehozását.

Rajk bukása és halála törvényszerű volt, a Moszkvából importált gondolkodás velejárója. Ettől még Rajk nem lesz áldozat, pláne nem mártír, ahogyan a rendszerrel szembeni ellenállás példája sem lehet. Ő maga volt a rendszer, ahogyan Rákosi, Gerő, Farkas, Biszku, Péter Gábor és Kádár János volt.

Egyek voltak. Amennyiben Rajk kivégzésével áldozattá vált, úgy most Németország szerte Ernst Röhm szobroknak kellene állniuk. Segítek, ő volt az SA vezetője, náci. Hitler, Rákosihoz hasonlóan, féltette hatalmát tőle, ezért a Hosszú Kések Éjszakája után megölette. Ettől még Röhm nem lett a demokrácia mártírja.

Kedves Anna!

Aki szerint Rajk László neve a '70-es években az ellenállás szimbóluma lehetett, az nem ismeri a történelmet. Lehet – bár nem hiszem - hogy rehabilitálása után húsz évvel még volt némi vagányság abban, hogy egy szakkollégiumot róla neveztek el. De még ha így is volt, Rajk nevének 2013-as vállalása maga a megtestesült anakronizmus és áldozatai emlékének meggyalázása. A hetvenes évek és napjaink között éppen az (kellene, hogy legyen) a fő különbség, hogy ma már nincs szükség arra, hogy egyik kommunista mészáros nevét használjuk egy másik elleni „lázadásra”.

Persze, mindezek ellenére Rajk László minden bizonnyal maradhat továbbra is névadója szakkollégiumotoknak. Talán jobb is így. Így legalább híven tükrözi a magyar közgazdászképzés haladó, demokratikus hagyományait. Azt, hogy milyen szellemiségben képzik a Corvinuson a jövő kiváló szakértőit, akik pár év múlva majd élő bástyaként védik a hazát a „jobboldali populizmus” mételyétől.

Áporodott szelek fújnak…

Bazsó Bálint

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr305598895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vjo 2013.10.25. 22:48:05

A felsorolásból Nagy Imre kimaradt. Már pedig 23-a okán az ő személyét is ideje lenne már a helyére tenni!

Zolcsi67 2013.10.26. 23:51:08

Örök kettős kérdés volt és marad is:

Ki ötvenhatos?

Nagy Imre vagy Mindszenty József?
Göncz Árpád vagy Pongrácz Gergely?
Mécs Imre vagy Wittner Mária?
Erdős Péter vagy Déry Tibor?

(folytatni lehet a végtelenségig)

Dzsentrisvihák 2013.10.27. 11:29:45

Ja, hát, amikor Magyarország egyik "legillusztrisabb" egyetemén (igen, az ELTE; az idézőjel rohadtul indokolt) a médiaszakos alapozó képzéseken a Rajk-per a könnyes szemű nosztalgiával előadott, módszertani alap, mi a herére számítunk? Mégis?
Még jó, hogy a kommunista szombatok kontraproduktivitását több szempontból is fölismerték egyesek, így most nem kell élveznünk e haladó hagyományt...

@Zolcsi67:

Ki '56-os? Ebben az ügyben tényleg ideje volna helyre rakni a fogalmakat. Sokat segítene, ha az ügynöklisták nem lennének titkosítva... upsz...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.27. 12:00:40

A Pestisrácok.hu mögött a fideszes proli huth gergely áll, figyeljünk azért oda, kiket szeretünk

Dzsentrisvihák 2013.10.27. 12:37:58

@tesz-vesz:

A márkaeltérítés iskolapéldája...

vjo 2013.10.27. 18:42:25

Az igaziak már rég nem beszélhetnek! Ezért szaporodnak a többiek, mint egykor a partizánok.

elektrodinamika 2013.10.28. 16:29:36

@Dzsentrisvihák: " Sokat segítene, ha az ügynöklisták nem lennének titkosítva "
Na az lenne még az ordenáré meglepetés!!! Lenne bámulás és csodálkozás tátott szájjal amikor kiderülnének a dolgok. :-))

Dzsentrisvihák 2013.10.28. 18:26:29

@elektrodinamika:

Úgy bizony, az volna a lényeg :) (Mondjuk a teljes igazság úgysem fog kiderülni, ahhoz túl sok aktát tüntettek el a módszerváltáskor...)

elektrodinamika 2013.10.28. 20:11:35

@Dzsentrisvihák: Képzeld el , hogy egy csomót eltüntettek , de még mennyi van, hogy nem merik elővenni. Még most sem! Hány hulladéknak lenne bukta jól fizető állásból!!
És hányan lennének sárosak!

Dzsentrisvihák 2013.10.28. 20:48:03

@elektrodinamika:

Ó, tudom én, nincs ebben semmi meglepő, maximum gyász, hogy még mindig így lehet :(
Amúgy kétlem, hogy bárki az állásával fizetne ma azért, amit egykor tett. A mai rendben egyedül annak van félnivalója, akire az előző rendszer mindenkori haszonélvezői kilövési engedélyt adnak. Az onnantól kezdve lesz náci, fasiszta, nyilas, akármi, de ügynök múlttal Magyarországon sajnos nem kell félni... (amíg egy Biszku Béla szabadon rohangálhat!? ugggyan)

elektrodinamika 2013.10.29. 11:39:47

@Dzsentrisvihák: Túl puha és gyenge volt a módszerváltás! Túl sokan maradtak a helyükön vagy olyan pozícióban ahol döntési joguk volt! Most már majdnem mindegy is!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.29. 12:27:14

@Dzsentrisvihák: hogy érted?

miért nincsenek itt avatarok? kisképek , olyan nehéz így olvasni, meg disztingválni

Dzsentrisvihák 2013.10.29. 17:33:39

@tesz-vesz:

Mert a "pesti srácok", mint egyfajta nemhivatalos brand, az '56-os forradalom egyik hívószava, amihez a fidesznyikeknek olyan sok közük nincs, azon kívül, hogy szeretnek rátelepedni, mint ebben az esetben is.

@elektrodinamika:

Azért még így is lenne értelme. Nézd csak meg mondjuk Kövér Lászlót, már akkor úgy néz ki, mint aki félrenyelt egy tollat, ha valaki csak porszívóügynökökről beszél a közelében. Érdekes módon pl. mindig ő az egyik élharcosa annak, hogy minden maradjon szépen titokban.
Az ő esetében biztos vagyok a személyes érintettségben. És nem ő az egyetlen ám...

Dzsentrisvihák 2013.10.29. 17:34:44

Amúgy az avatarok hiányát én is fájlalom. Nem jönnének rosszul.
süti beállítások módosítása