hunvald.jpgHunvald György nem elég, hogy ellopott egy fél kerületet, még kártérítést is kap az államtól a túl hosszú fogva tartásért. Köszönőleveleinket a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának címezhetjük.

A bíróság keddi ítéletében megállapította: a volt erzsébetvárosi polgármestert indokoltan helyezték vizsgálati fogságba, de a vádak súlyossága önmagában nem volt elégséges feltétel ahhoz, hogy 31 hónapig ott is tartsák. Strasbourg szerint a szökés, összejátszás, valamint visszaesés megítélésekor a magyar bíróság sablonos döntéseket hozott a fogság meghosszabbításáról, anélkül, hogy a lakhelyelhagyási tilalmat vagy a házi őrizetet érdemben megfontolták volna.

Az uniós igazságosztók hozzáteszik, a magyar hatóságok ezzel megsértették az MSZP-s politikusbűnöző jogát, hogy az ellene lefolytatott eljárást ésszerű időn belül folytassák le. Hunvald egyébként nem volt szégyenlős: 32 millió forintos kártérítést akart legombolni a magyar államról, ehhez képest be kell érnie egy 2700 eurós (kb 800 ezer forint) vigaszdíjjal. (Könnycseppek.)

Hogy Hunvald esetében a szökés gyanúja mennyire volt megalapozott, innen, a szerkesztőségből nézve nehéz lenne megállapítani. Erről talán Czibula Csaba, a hírhedt erzsébetvárosi ingatlan panama nemzetközi körözés alatt álló gyanúsítottja (volt fideszes képviselő) tudna bővebb felvilágosítást adni, de jelenleg sajnos Mexikóban tömi magába a burritót.

A Hunvald-ügy azért az egyik személyes kedvencünk, mert egy sztoriban van benne az elmúltnyolcév összes aljassága, a fideszes elszámoltatás totális csődje, a sosem volt rendszerváltás élő mementójaként rothadó hazai igazságszolgáltatás, és a mindenbe belepofázó Unió üvöltő kettős mércéje.

Valahol szimbolikus üzenete van annak, hogy Hunvald György, akit közel három évnyi aktatologatás után szinte az összes vádpont alól felmentettek, kártérítést követel és kap az Unió közbenjárására, egy borongós őszi estén pedig a jogállamról tart előadást a börtönre ítélt Molnár Gyulával. Ez már túlmutat a politikusi pókerarcon, ez már rinocéroszbőr.

Megható az Emberi Jogok Európai Bíróságának aggódása is a magyar demokratikus intézményrendszerért. Kár, hogy hasonló empátiára nem számíthatott Budaházy György, aki 27 hónapot töltött előzetes letartóztatásban a Budapesti Fegyház és Börtönben. Budaházyt lehet hősnek, szélsőségesnek vagy idiótának tartani, egy dolog biztos: az ellene felhozott vádpontok (emberölés előkészítése, terrorizmus) egyikére sincs bizonyíték, sőt, az egyik fő bizonyítéknak tekintett videó felvételről azóta kiderült, hogy hamisítvány. Budaházy ügyvédje 2011 nyarán fordult a strasbourgi bírósághoz, egyelőre eredmény nélkül.

De ne ragadjunk le Magyarországnál: az „új temerini fiúk” néven elhíresült hét délvidéki fiatalt több mint egy évig tartották előzetes letartóztatásban egy kocsmai verekedésért (!), köztük volt olyan, aki a helyszínen se tartózkodott az incidenskor. A koncepciógyanús eljárást etnikai indíttatását jelzi, hogy a verekedésben résztvevő szerb fiatalt pár nappal az eset után szabadon engedték.

Úgy látszik, Strasbourg elég rugalmasan kezeli a származás miatti diszkrimináció fogalmát, eljárásról ugyanis ez esetben sincs tudomásunk…

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr115684977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2013.12.10. 20:31:05

Az ilyen kudarcok okaiba nem szabad bevonni az uniós intézményeket, ez az ügy egy normális országban el sem jutott volna Strasbourgig. Maradjunk csak az MSZP-SZDSZ összes aljasságánál, a fideszes elszámoltatás totális csődjénél, a sosem volt rendszerváltás élő mementójaként rothadó hazai igazságszolgáltatásnál... és pont, ezek az okok. Én azért az MSZP-SZDSZ aljasságához még a Fideszt is hozzácsapnám, ha nem lennék úriember, nagy tétekben is fogadnék arra, hogy az elszámoltatás csődjében nagy szerepet játszott, hogy a fideszes elvtársak nem is gondolták komolyan. Választási kampányígéret volt mint a radikális adócsökkentés,a korrupció felszámolása, a külföldiek nem vehetnek földet vagy a két hét alatt rend lesz... Ma már azért nyilvánvaló, ha valaki egyszer jobban megkapargatná ezeket a korrupciós ügyeket, akkor nem csak szocialista és szadeszes elvtársak akadnának a körme alá.

sentinel216 2013.12.10. 22:28:53

Mutogathatnának egymásra a rendszerváltás óta hatalomra kerültek, mondván: - "Az igazság odaát van!"
Politikusként igazán, csak a napokban szabadult emeszpés Zuschlag János szívta meg az általános korrupció ellenes háborút. Antall Józseftől, Torgyánon át sok mindenkinek kellene a körme alá nézni, ha igazán lenne rá "igény" a politikusaink részéről.

házelnök 2013.12.11. 03:12:07

Hol van leírva, hogy kap kártérítést?
A cikk szerzője nem meri a nevét vállalni?

gabesz7004 2013.12.11. 09:34:36

Mi ebben a meglepő? Szerintem semmi! Az összes gengszterváltó párt nyakig benne van! Zushlag pegig nem a sikkasztás miatt ült, hanem a "Nekik nem volt hideg" mondatért!

kuszkusz1 2013.12.17. 17:16:48

Csak a miheztartás végett: a Hunvald-perben Hunvald a másodrendű vádlott volt, az elsőrendű Gál György SZDSZ és volt két másik eszdéeszes is a vádlottak között.
Plusz
Gál elsőrendű emlékezetem szerint 8 év letöltendőt kapott.

Ha megtalálom a HVG cikkét erről akkor idehozom: az eszdéeszes HVG Hunvaldról három, Gál Györgyről viszont egyetlen fotót sem közölt, illetőleg az utóbbinál a fejet kisatírozták.
Hunvald másodrendű vádlott viszont mind a három képen felismerhető.

kuszkusz1 2013.12.17. 18:00:18

hvg.hu/itthon/20120224_hunvald_itelet

A szöveg korrekt - az eszdéeszes HVG nem hallgatja el az SZDSZ-es vádlottak bűnlajstromát.

Viszont - három kép is van a szocialista Hunvaldról,
másodrendű vádlott,
másfél év letöltendő
és
egy felismerhető sincs Gál Györgyről SZDSZ,
elsőrendű vádlott,
nyolc és fél évvel.
süti beállítások módosítása