adams.jpegNem mondhatom, hogy egy kicsit is értenék a focihoz. Sőt azt sem, hogy úgy általában vagy egyáltalán érdekelne. Tulajdonképpen csak a köröttem lévő barátok rajongása az, ami szomszédossá teszi számomra ezt a sportágat, ami által megérthetem a szurkolói lét romantikáját, az ultrák közösségének lázadó attitűdjét és az egész sportág világrengető erejét. Épp csak nekem nincs kulcsom mindehhez.

Persze, ha bemegyek a szalonba, jómagam is elfoglalom az állást e témában. Zömében elvi alapon, másként nem is tudnám, hiszen még a les szabályát sem értem. Viszont ha kérdezik, akkor például a Barcelonának szurkolok. Elvből, a katalánok okán. Vagy a Bilbaónak, mert baszkok. Vagy az FC United of Manchesternek, nekik is azért, mert tök jó arcok. Vagy a Liverpool-nak, mert "Liverpool is Irish!". Hollandiában a Feyenoordnak, mert gyerekkorom kedvenc DJ-je, Paul Elstak is nekik szurkol. Itthon pedig a Fradinak. A családom ugyanis hagyományosan a Fradit nevezte meg, ha arról faggatták, kinek szurkol leginkább.

Nyilván ugyanezek, illetve hasonló elvek uralják a lelátókat is, épp csak hatványozottan. Nem nagy titok az sem, hogy hazai szurkolók zömét aligha lehet vádolni bármiféle toleranciával. S ha engem kérdeznek, nincs is ezzel semmi baj, hiszen már minden rendes ember revolver után nyúl e szó hallatán. Ugyanígy nem titok az sem, hogy a rasszizmus kétségtelenül jelen van a lelátókon. Hogy ez belefér-e a véleményszabadság kereteibe az megközelítés kérdése.

Más kérdés azonban, ha valaki olyan sötét és ostoba proletár, hogy egy kiváló fiatal sportoló tragikus halálakor niggerezni kezd. Merthogy Akeem Adams kapcsán már szívinfarktusának kezelésekor is előmásztak az internet öntudatos fehér honvédői, hogy jól leniggerezzenek egy 22 éves sportolót, aki vélhetően 3-4 meccse alatt többet tett az ország reputációjáért, mint amennyit e sok borszagú suttyó teljes családfája.

A profilképeket nézegetve persze nem feltétlenül az úgymond nemzeti radikálisok véleménye ez, mindinkább azoké, akik az ellógott és büdös krimókban sörözéssel pótolt iskolai órák után hazatérve szorosra fűzik három éve bűzlő bakancsaik fehér cipőfűzőjét, hangulattól függően magukra öltik a Kínában gyártott nyilaskeresztes vagy Hitlert ábrázoló fekete pólóikat, betárcsáznak az internetre, majd ha betöltött a véleményük szerint egyre puhuló kuruc.info, böngészni kezdenek. És ha meglátják a bűvös szavak valamelyikét (nigger, zsidó, cigány, fekete, politikus, megvalósíthatósági tanulmány), habzó szájjal kattintanak a zsidó tulajdonban lévő Facebook-ra, majd kommentelnek. Az Igazságot. Amit Elhallgatnak!

Hogy ebben az egészben az a legnagyobb tragédia, hogy e cikk nem Akeem Adams-ről szólt, hanem a rajta röhögő sérültekről, nem tudom (de, tudom). Minthogy azt sem tudom, hogy Adams halála szomorúbb-e, vagy az, hogy egyáltalán léteznek ilyen emberek ezen a bolygón (de, tudom). S még, ha olyan kérdésekkel is foglalkoznának, hogy elhallgatott-e bármit az orvosi vizsgálatokon azért, hogy esélye legyen profivá válni, vagy, hogy volt-e köze doppingokhoz, most akkor is kuss kell legyen. A Fradi 22 éves hátvédje ugyanis meghalt. "Ellenség" volt, vagy csapattag, tök mindegy.

S még ha nem is nevezhetem magam fradistának, sőt focidrukkernek sem, büszke és keserűen boldog voltam, amikor láttam, hogy a városban emberek Fradi-sállal a nyakukban sétáltak. Éppen azért, mert egész nap azon tűnődtem, miként válhatnak emberek ennyire undormányokká. A csapat viszont ma mindenek felett van és én egy kicsit még közelebb kerültem a focihoz.

Ágoston Dániel

-->
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbegyenes.blog.hu/api/trackback/id/tr945718129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsentrisvihák 2013.12.30. 22:36:20

Hibátlan, mint mindig :)

KullWahad 2013.12.31. 01:44:16

_Szerintem_ akikről te írsz, nem proletárok, hanem lumpenprolik. Két meglehetősen eltérő kategória.

házelnök 2013.12.31. 10:38:26

Valahogy a fradisták, politikai kötődésük, vagy vezetőik politikai kkötődése hozzájárul a dolgokhoz.
Sem fideszszavazó, sem fradidrukker nem lennék az első tíz gumibot ütésig.

Kandeláber 2013.12.31. 12:23:28

@házelnök: Nem is lehetnél fradi szurkoló, te senkiházi.
De akkor miért dugod be az ormányodat?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.31. 13:38:17

Ágoston Dániel mindig a mi oldalunkon gyepálja a sötétséget. ez nekem nem tetszik

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.31. 13:40:14

A foci meg a tömegsportok általában a legerősebb tudatmódosító propaganda-eszközök.

Lásd az Aranycsapatot, amikor kikaptak '54-ben, a Rákosi-korszak legmélyén, Budapesten tüntetés zajlott le.

Ugyanis az Aranycsapat Rákosinak, meg a többi mocskos kommunistának játszott. "Öcsi bácsi", ha ott volt a Rákosi a tribünön, Himnusz után mindig fejet hajtott, személyesen neki.

A tömegsport feladata, hogy gőzlevezető legyen, ami konkrétan a rákosi-érában így nézett ki: Igaz hogy szar a kereset, pang a gazdaság, meggebed az ember a sztahanovista selejtmunkában, ha kimondja véleményét elviszi a fekete autó...de legalább a fociban ott vagyunk a toppon!

Egyébként is, a svájciak meg a norvégok hol vannak-voltak a fociban! Nalátod! Nem lennénk a helyükben, ugye? Vagy mégis? :-)

Nem védem a nigger halálán örömködőket, de eme cikk teljesen fölösleges, értelmetlen betűhalmaz. Egy alapvetően káros propagandatevékenyésg kapcsán kötődést kialakítani egy meghalt feketével, és rajta keresztül az egész rohadt üzletággal (merthogy a foci elsősorban üzlet, reklám és jegybevételek, minden országban nyilvánvaló)....

Úgy látszik manapság a vérző szívű liberálisoknak nincs jobb dolguk, minthogy meghalt feketék 'emberi méltóságát' védjék.

Az egyre fogyó fehérek emberi méltóságával mi lesz, amikor vidéken azt ordítják a cigók hogy "öld meg a géci párásztot?"

Tök jó e cikk hogy megszületett, már csak egymillió ugyanilyen terjedelmű cikket kéne írni azokról, akik a cigányok miatt napi közvetlen életveszélyben vannak, vagy meghaltak.

Mert különben az ember azt gondolná, hogy cikkírónak csak a niggerek halála fáj.

házelnök 2013.12.31. 14:00:49

Kandeláber sok embernek a cigányt vagy niggert jelenti.

angyalföldi partizán 2013.12.31. 14:21:23

Balázs,te nem csak a focihoz vagy hülye

shwarcz bácsi 2013.12.31. 14:33:56

@Nemzetstratégia: Mi közük van a liberálisoknak egy fekete halálához ? Ezt vezesd mar le ...

Don Quixote de la Ferko 2013.12.31. 14:49:51

Részvétem

Neked meg egy adalék a megértéshez:

"Éppen azért, mert egész nap azon tűnődtem, miként válhatnak emberek ennyire undormányokká."

Tudod, ezeknek az "undormány" embereknek a nagy része a napi fennmaradásért küzd egy olyan országban, ahol kemény fizikai munkát végző embernek 10 év kell az állampolgárság megszerzéséhez, nem három gól.

kapís?

Nyers Fa 2013.12.31. 15:10:48

Adams nem volt magyar állampolgár. Egyébként nem kell 10 év.
Azon meg felesleges gondolkodni, hogy ez a 2 bites szélsõjobbos csürhe mitõl lett ilyen. Ezek így születtek, ilyen volt az anyjuk, az apjuk. Hulladékok. 90 %-uk nem is magyar származású.

ember100 2013.12.31. 15:12:46

@Nemzetstratégia:
Helló !
Te nagyeszű !Menj már ki Németországba és örömködni meg viccelni a Sumi balesetén a feketeinges elvbarátaid kb. 0.1 mp alatt szétkapnának , persze jogosan !
Látom Te is csak olvasni tudsz értelmezni gondolkozni azt NEM .
Nem az a baj hogy nem szereted Akeem-ot hanem hogy a halálával olyasmit magyarázol amihez semmi köze , de ha jobban belegondolunk Ő a Fradiért halt meg , Magyarországért .
Kíváncsi lennék a Te halálod mennyi ideig lesz az akkori (holnapi) internetes címlapon ?
Te egy egyszerű buta rasszista vagy , ENNYI !

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.12.31. 15:14:32

@Nemzetstratégia:

"Úgy látszik manapság a vérző szívű liberálisoknak nincs jobb dolguk, minthogy meghalt feketék 'emberi méltóságát' védjék."

Azokat nem liberálisoknak hívják, hanem jó érzésű embereknek. Némelyik közülük biztos liberális. Jobboldalon és a szociknál egyre inkább kihalófélben.

kézműves étcsokimikulás 2013.12.31. 15:27:08

@Nemzetstratégia: miert hazudsz zsuzsi???

"Ugyanis az Aranycsapat Rákosinak, meg a többi mocskos kommunistának játszott. "Öcsi bácsi", ha ott volt a Rákosi a tribünön, Himnusz után mindig fejet hajtott, személyesen neki."

ez igy soha nem tortent meg...az -allitolag- egyszer fordult elo, hogy Puskas fejet hajtott a tribun FELE, a bucsumeccsen...
de erre sincs semmilyen "bizonyitek",csak a fradista es dozsas legendariumokban szerepel...

a poszt amugy kicsit demagog es nagyon kar volt egy sportolo(!!!)nemzetseget es borszinet belekeverni egy rettenetesen sajnalatos halalhirbe...
minden joerzesu ember sportolo es szurkolo egyarant- sajnalja ilyenkor a tortenteket, klubhovatartozastol fuggetlenul...olvass csak bele a zindex fradi topikjaba...

maxwell murder 2013.12.31. 15:32:37

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): dehogyis, mert mindig ott van az ideológia a háttérben és emiatt az egésznek rossz szájíze lesz, amitől hányni tudnék. sajnos az van, hogy az "elnyomott" színesbőrűek szenvedéseiért valahogy, valamilyen formában nekünk mindig vezekelni kell a történelmi sérelmek miatt és ezt jól a pofánkba is dörgölik, ezzel van a baj, ezért vagyunk ilyen esetekben közönyösek. meg ugye azért, mert a kutyát se érdekli ha pl. a cigányok lerabolják a fél országot, megölik, akiket tudnak és ez három sort kap az újságban, míg a többivel tele van a média.

-Sarq- 2013.12.31. 15:45:23

Kicsit több közöm van a magyar focihoz, mint a posztolónak, viszont távolról sem vagyok szélsőjobbos, de még fradista sem. De egészen addig sehol nem hallottam-láttam-olvastam niggerezésről meg röhögésről, míg meg nem nyitottam ezt a posztot (és igen, tessék elmenni megnézni egy Fradi topicot, hogy mennyi "röhögő" megy oda részvétet nyilvánítani).
Teljesen felesleges, öncélú hangulatkeltés ez a poszt.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.31. 15:58:36

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben): "Azokat nem liberálisoknak hívják, hanem jó érzésű embereknek."

Erősen kétlem hogy rendelkeznél a megmondás felségjogával arra nézve hogy ki a "jóérzésű ember".
A liberálisoknak jó lenne levetkőzni a köpedék magatartásukat, hogy mindig ők akarják megmondani, merre hány perc.

"Jobboldalon és a szociknál egyre inkább kihalófélben."

szerencsére az urbánus belvárosi, volt gettó-leszármazott véleményvezérek még hűen őrzik az Igazság lobogó lángját

@ember100: "ha jobban belegondolunk Ő a Fradiért halt meg , Magyarországért ."

ekkora hülyeséget rég olvastam... még csak magyar állampolgár sem volt...

ember100 2013.12.31. 16:06:56

@Nemzetstratégia:
Helló !
Nem is kell hogy Magyar állampolgár legyen , de itt halt meg itt termelte a GDP -t :) előbbre vitte a csapatát a fradit , szórakoztatta az olyanokat mint Te .Azért ez a mentalitás is jellemző rátok , Teller Ede .. meg a többi híres Magyar az az országért volt még akkor is ha külföldön éltek, de aki itt focizik él , az csak van.

Sírköves Slomó 2013.12.31. 16:08:03

Megölték a gaz nácik vagy mivan?

A halálán röhögnek, arról irkálnak a gaz nácik vagy mivan?

shwarcz bácsi 2013.12.31. 16:30:14

@Nemzetstratégia: Azzal azért remelem tisztában vagy, hogy a Fidesz 10 éven keresztül volt a liberális Internacionálé tagja. Akkoriban nem hallottalak hőbörögni ...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.31. 16:41:22

teljesen felesleges, grafomán poszt ez.
írja le fél mondatban, hogy csúnya ha niggerezik a halott négert, igaz is, de minek ennyire szaporítani a szót?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.12.31. 16:46:19

annyira elegem van az ilyen kisiskolás fogalmazásokból, az ilyen lufi szövegekből:

"nem mondhatom, hogy egy kicsit is értenék a focihoz. Sőt azt sem, hogy úgy általában vagy egyáltalán érdekelne. Tulajdonképpen csak a köröttem lévő..."

kit érdekel? nem érdekel! ezt írd a naplódba, meséld a barátnődnek! hagyjál ki engem ebből a bizalmaskodásból, nem érdekel a személyiséged, nem érdekel az élettörténeted!

az összes blogger, író ilyen egomán írási mániás, csak én nem

Ambiorix 2013.12.31. 17:47:49

Egyik részről aljas dolog az elhunytat leniggerezni, másrészt viszont olyan nyilvánvaló ökörséget sem kell írni, hogy Magyarországért, különösen a fradiért élt-halt a trinidadi fiatalember. Egyszerűen profi sportoló volt, tragikus halálakor véletlenül épp egy magyar klub alkalmazásában. A személyes megemlékezéseket róla pedig írják meg azok, akik igazán közel álltak hozzá, és jól ismerték öt. Ennyi.

smartdrive 2013.12.31. 18:04:14

amíg a gazdag fehér autóversenyző túléli az agyvérzést, a szegény fekete focista meg nem, addig Martin Luther King álma nem válhat valóra

ember100 2013.12.31. 22:32:14

@Ambiorix:
Helló !
A Fradiért , Magyarországért meghalt szöveg persze kicsit túlzó volt , de csak azért hogy az egybitesek is megértsék.

Kandeláber 2013.12.31. 23:25:14

@házelnök: Te meg feltehetően hasonlítasz az avatarod modelljére.
Mármint a bőröd színét illetően. :D

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.01.01. 02:49:58

@shwarcz bácsi: "Akkoriban nem hallottalak hőbörögni ..."

akkor még nem is volt blog.hu te idióta.

@ember100: egy 'kicsit' hazug volt

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.01. 13:08:46

@-Sarq-: pontosan ezért gyanús nekem is

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.01. 13:10:34

@smartdrive: így igaz, nem hagyjatjuk hogy sumi túléljen, az esélyegyenlőség nevében.
most gyújtok is egy mécsest.
süti beállítások módosítása